Dagzege Rodrigues, Verhoeven verliest tijd in Dakar

Peterselieman

Helder Rodrigues heeft Yamaha de eerste dagzege van deze Dakar Rally bezorgd. De Portugees was in de 481 kilometer lange proef tussen San Juan en Villa Carlos Paz maar liefst 7,32 minuten sneller dan klassementsleider Toby Price die tweede werd.

Rodrigues sloeg met name in de slotfase van deze lange etappe toe. Daarin maakte hij het verschil met de rest van het veld, aangevoerd door Price. Achter de Australiër pakte Kevin Benavides op korte afstand plek drie, gevolgd door Stefan Svitko die tweede staat in het klassement. Nummer drie van het klassement, Antoine Meo, viel in de slotfase en liep een handblessure op. Het kostte de Fransman ruim een half uur.

Beste Nederlander was verrassend kistrijder Jurgen van den Goorbergh op plek 22 met bijna 37 minuten achterstand. Hans Vogels werd op 44 minuten 28e, terwijl Frans Verhoeven aan het begin van de proef enige tijd stilstond met pech. Hij verloor op de streep uiteindelijk 56 minuten.

In het klassement heeft Price morgen een voorsprong van ruim 37 minuten te verdedigen op Svitko. Derde is Pablo Quintanilla met 53 minuten achterstand. Meo zakte door zijn val terug naar plek zes. Beste Nederlander is nog steeds Verhoeven op plek achttien, maar wel met 4.52 uur achterstand nu.

Quads
Bij de quads is het nog geen uitgemaakte zaak wie deze Dakareditie zal gaan winnen. Vandaag won Marcos Patronelli met slechts negen seconden voorsprong op Walter Nosiglia en 49 tellen op Sergei Karyakin. Alejandro Patronelli werd vijfde op 4,15 minuten. Hier tussenin zat nog Jeremias Gonzalez Ferioli. Bas Nijen Twilhaar is er niet meer bij, nadat hij gisteren met technische problemen op moest geven.

In het klassement heeft Marcos Patronelli nu 4,23 minuten voorsprong op zijn broer Alejandro. Karyakin klom naar plek drie op 1.52 uur van Patronelli, maar moet nog wel vol aan de bak on zijn derde plek te verdedigen. Brian Baragwanath had vandaag een slechte dag en zal er morgen alles aan doen om de vijf minuten achterstand nog goed te maken.

Dagzege Helder Rodrigues (Pro Shots / Dppi)
Dagzege Helder Rodrigues (Pro Shots / Dppi)