'Al 32 mensen doodgehongerd in Madaya'

De Verenigde Naties sturen een mobiele kliniek en een medisch team naar de belegerde Syrische plaats Madaya. Daar zijn volgens de plaatselijke bevolking afgelopen maand 32 mensen gestorven door honger.

De Syrische regering heeft ingestemd met de komst van de mobiele kliniek. Er mogen ook kinderen worden ingeënt, zei een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma.

De VN hopen deze week ook konvooien te kunnen sturen naar de plaatsen Foua en Kfarya, die in het noordoosten van het land door rebellen worden omsingeld. Het is nog niet duidelijk wanneer een andere belegerde plaats, Zabadani kan worden bereikt. Het VN-kinderfonds Unicef bevestigde vrijdag dat onder kinderen in Madaya ernstige ondervoeding heerst. Afgelopen week werd voor het eerst in maanden hulp geleverd in de belegerde stad.

Slaappillen
De toestand in Madaya, op 1400 meter hoogte in de bergen, blijft afgrijselijk. Abeer Pamuk van de organisatie SOS Kinderdorpen berichtte vrijdag vanuit een koud Madaya dat de verwoeste plaats verlaten lijkt. Maar toch overleven er mensen en vooral de kinderen lijden.

"Geen kind ziet er gezond uit, ze zijn grijsachtig bleek en zo mager dat hun botten eruit steken. Hun tanden zijn zwart of gebroken, ze hebben bloedend tandvlees (..) en zijn te klein voor hun leeftijd." Hun ogen staren in angst, aldus Pamuk en de kinderen die na het uitbreken van de burgeroorlog (2011) zijn geboren, hebben nog nooit voldoende eten gehad.

Sommige ouders geven kinderen slaappillen om ze te laten stoppen met huilen en de honger even te laten vergeten. Een kind zei tegen Pamuk: "Je kan wegrennen voor raketten, maar je kan niet vergeten dat je honger hebt". SOS Kinderdorpen hoopt onder meer te kunnen regelen dat wezen of kinderen die van hun familie zijn gescheiden uit Madaya kunnen worden geëvacueerd.

'Al 32 mensen doodgehongerd in Madaya'
'Al 32 mensen doodgehongerd in Madaya' (Foto: ANP)