Olie bezorgt haven Rotterdam recordoverslag

De Rotterdamse haven heeft vorig jaar meer goederen overgeslagen dan ooit te voren. De overslag groeide met 4,9 procent naar ruim 466 miljoen ton. De haven dankt het sterke resultaat voornamelijk aan de toegenomen oliehandel. Wat betreft containers vallen de prestaties van Rotterdam tegen, blijkt uit cijfers die het Havenbedrijf Rotterdam vrijdag heeft gepubliceerd.

"De lage olieprijs zorgt voor hoge marges bij de raffinaderijen, zodat ze veel ruwe olie laten aanvoeren om te raffineren", verklaart topman Allard Castelein van het havenbedrijf. "Dat geldt niet alleen voor de raffinaderijen in Europa maar ook voor die in Rusland. De laatste produceren relatief veel stookolie die via Rotterdam naar het Verre Oosten wordt verscheept."

Zogeheten nat massagoed is inmiddels goed voor bijna de helft van de totale overslag in Rotterdam. Ruwe olie noteerde een plus van 8 procent, de overslag van olieproducten groeide met 18 procent. Het aantal standaardcontainers dat in de haven werd verwerkt pakte anderzijds 0,5 procent lager uit. De overslag van droge bulk nam 1 procent af.

Terugval

De terugval in de containeroverslag komt onder meer doordat het transport van containers van en naar Latijns- en Noord-Amerika daalde. Het verkeer met Azië, verreweg de meest omvangrijke handelsstroom, nam wel toe. Binnen Europa valt op dat het vervoer naar Groot-Brittannië het goed deed. Hierbij speelt mee dat het wegtransport via het Franse Calais last had van stakingen, de vluchtelingenproblematiek en storingen bij de tunnel onder het Kanaal.

Dat er minder aan droge bulk werd verscheept heeft mede te maken met goede oogsten, waardoor er minder oliezaden en veevoer zijn geïmporteerd. De overslag van ertsen en schroot nam daarbij licht af. Weliswaar nam de vraag naar staal iets toe, maar dit werd tenietgedaan door de import van goedkoop Chinees staal. Verder zijn er minder bouwstoffen en mineralen ingevoerd.

Haventopman Castelein laat weten dat Rotterdam ernaar streeft om het hoge overslagniveau van 2015 dit jaar te evenaren.

Olie bezorgt haven Rotterdam recordoverslag
Olie bezorgt haven Rotterdam recordoverslag (Foto: ANP)