FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 januari 2016

Snel Amerikaans-Russisch overleg in Zürich

De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de Verenigde Staten, Sergej Lavrov en John Kerry, spreken elkaar woensdag 20 januari in Zürich. Ze hebben het dan vooral over de oorlog in Syrië, maar ook over de crisis in het oosten van Oekraïne. Dit heeft het ministerie van Lavrov donderdag bekendgemaakt.

De Verenigde Naties hopen 25 januari in Genève te kunnen beginnen met een nieuwe vredesconferentie voor Syrië.

Snel Amerikaans-Russisch overleg in ZÃŒrich
Snel Amerikaans-Russisch overleg in ZÃŒrich (Foto: ANP)

OM: informatie radarbeelden MH17 niet nieuw

De informatie over radarbeelden die de Stichting Vliegramp MH17 aan het Openbaar Ministerie heeft gegeven, is niet nieuw. De gegevens waren al bekend bij het OM en waren al meegenomen in het onderzoek, aldus het OM donderdagavond.

De Stichting Vliegramp MH17 liet woensdag weten in het bezit te zijn van drie e-mails met daarin diverse stilstaande radarbeelden van de ramp met vlucht MH17. Ook staan in de mails begeleidende teksten en uitwerkingen van communicatie van Russische en Oekraïense afkomst. De mails zijn anoniem verstuurd naar de stichting.

Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 in Oekraïne neergeschoten door een Buk-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen daarbij om het om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

OM: informatie radarbeelden MH17 niet nieuw
OM: informatie radarbeelden MH17 niet nieuw (Foto: ANP)

Afscheid David Bowie in besloten kring

De nabestaanden van David Bowie nemen in besloten kring afscheid van de zondag overleden zanger. Dat hebben ze donderdag laten weten in een verklaring die op Bowies website staat.

Tijdens de besloten bijeenkomst wordt het leven van hun 'geliefde echtgenoot, vader en vriend' gevierd. Opnieuw vragen de nabestaanden om privacy in 'deze uiterst gevoelige tijd'.

De familie van de zondag overleden Bowie heeft uit de hele wereld condoleances gekregen en is daar dankbaar voor. Wel vinden ze het belangrijk te onderstrepen dat geen van de herinneringsconcerten die de komende weken plaatsvinden officiële door de familie georganiseerde bijeenkomsten zijn.

Desondanks zijn de eerbetonen 'allemaal welkom'. "Zoals iedereen iets unieks vond in Davids muziek, verwelkomen wij elke viering van zijn leven."

Afscheid David Bowie in besloten kring
Afscheid David Bowie in besloten kring (Foto: BuzzE)

Vrouw de cel in voor creëren babyvechtclub

De 31-jarige kleuterjuf Sarah Jordan mag waarschijnlijk veertig jaar achter de tralies omdat ze de baby's waar ze op paste met elkaar liet vechten.

Het gebeurde allemaal op het Prince William County in de Amerikaanse staat Virginia. De vrouw had de vreemde behoefte om de kinderen met elkaar te laten vechten, ze moedigde ze zelfs aan. Ook liet ze de baby's struikelen en spoot ze hen met de brandslang nat.

Nadat een andere docent een klacht had ingediend kwam de politie een kijkje nemen. Ouders van de leerlingen bevestigen het opmerkelijke verhaal, hun baby's zouden namelijk plotseling gewelddadig gedrag vertonen. Een van de kinderen is zo getraumatiseerd dat ze sinds het voorval niet meer heeft gesproken.

De openbare aanklager noemt de 'babyvechtclub' die Jordan creëerde "ongelofelijk schadelijk voor de geestelijke gezondheid" van de jonge kids in kwestie. In februari wordt duidelijk of Jordan daadwerkelijk de veertig jaar celstraf krijgt.

Matthew Perry niet bij Friends-reünie

Matthew Perry is niet van de partij bij de Friends-reünie. De cast van de populaire sitcom uit de jaren negentig komt binnenkort eenmalig bij elkaar voor een tv-special. Matthew is zeker niet bij de opnamen, meldt E!

De acteur kan niet bij de opnamen zijn omdat hij in Londen zit. Matthew is vanaf 2 februari op West End te zien in het toneelstuk The End of Longing, dat hij zelf heeft geschreven. Hoewel Matthew niet bij de opnamen kan zijn, komt hij volgens E! wel voorbij in de tv-special. Hoe is nog niet bekend.

De vele fans van Friends hopen al jaren op een reünie van de cast, bijvoorbeeld voor een film. Tot een reünie kwam het echter nooit. De acteurs komen samen voor een eerbetoon aan regisseur James Burrows. Hij regisseerde onlangs zijn duizendste televisieshow.

Ter gelegenheid daarvan maakt zender NBC een twee uur durende special met acteurs uit verschillende bekende series. Ook de casts van onder meer Will & Grace, The Big Bang Theory en Cheers werken mee aan de eenmalige uitzending, die op zondag 21 februari wordt uitgezonden in de Verenigde Staten.

Matthew Perry niet bij Friends-reÃŒnie
Matthew Perry niet bij Friends-reÃŒnie (Foto: BuzzE)

Ex-Power Ranger aangeklaagd voor moord

Acteur Ricardo Medina Jr. verdwijnt mogelijk jaren achter tralies. Ricardo, vooral bekend als de rode Power Ranger uit de tv-serie Power Rangers Wild Force, wordt verdacht van moord. Hij zou vorig jaar zijn huisgenoot om het leven hebben gebracht met een zwaard.

Ricardo werd donderdag aangeklaagd, meldt The Wrap. Hij zou op 31 januari 2015 met zijn huisgenoot Josh Sutter ruzie hebben gekregen over een vrouw. Ricardo zou daarbij naar zijn zwaard hebben gegrepen en Josh meermaals in zijn buik hebben gestoken. De acteur belde zelf de hulpdiensten en bleef op de plaats delict tot de politie arriveerde.

De ex-Power Ranger wordt dinsdag voorgeleid. Verwacht wordt dat zijn borgtocht op een miljoen dollar (ruim 920 duizend euro) wordt gesteld. Als Ricardo wordt veroordeeld voor moord, kan hij een gevangenisstraf van 26 jaar krijgen.

De acteur zat vorig jaar al korte tijd vast op verdenking van moord. Toen besloot een officier van justitie dat er meer onderzoek gedaan moest worden voordat een aanklacht kon worden ingediend.

Ex-Power Ranger aangeklaagd voor moord
Ex-Power Ranger aangeklaagd voor moord (Foto: BuzzE)

€˜Spice Girls-reünie komt er ook zonder Posh€™

De Spice Girls komen ook zonder Victoria 'Posh Spice' Beckham weer bij elkaar. Dat zei Geri 'Ginger Spice' Halliwell tegen de BBC.

Geri gaf toe dat een reünie 'nog niet concreet' is. Als het definitief is, kondigen we het samen aan. De meidengroep zou dit jaar, twintig jaar na oprichting, weer samen moeten komen.

Hoewel verschillende dames hebben laten weten wel oren te hebben naar een reünie, ziet Victoria het absoluut niet zitten hits als Wannabe, Stop en Spice Up Your Life weer te moeten zingen. Ze wil zich richten op haar gezin en modelabel. Melanie Chisholm zei vorige maand nog alleen weer in haar rol van Sporty Spice te willen kruipen als ook Victoria van de partij is.

Over de vermeende aanstaande reünie van de Spice Girls doen al maanden allerlei verhalen de ronde. De meidengroep kwam twee keer eerder weer bij elkaar. In 2007 en 2008 trokken de dames met z'n vijven over de wereld in het kader van de The Return of the Spice Girls-tournee. In 2012 traden ze met z'n vijven op tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen.

‘Spice Girls-reÌnie komt er ook zonder Posh’
‘Spice Girls-reÌnie komt er ook zonder Posh’ (Foto: BuzzE)

Darter Meeuwisse grijpt net naast tourkaart PDC

Darter Yordi Meeuwisse is er op dag twee van de Qualifying School net naast een tourkaart gegrepen. In de finale verloor hij met 5-2 van James Richardson. Meeuwisse pakt wel negen punten voor de ranking en maakt daardoor wel kans om via het eindklassement alsnog een felbegeerde tourkaart te bemachtigen. 

Richardson keert na een jaar afwezigheid terug op het hoogste nivaeu. De Engelsman had tussen 2011 en 2014 ook al een tourkaart. Hij zorgde op het WK van 2012 voor een grote sensatie door in de eerste ronde van Raymond van Barneveld te winnen.  

Meeuwisse moest spelen op 'Nederlandse' bord 10, waar in totaal vier Nederlandse darters moesten aantreden. Meeuwisse werd de bordwinnaar door zelf te winnen van Steve Randall, Kevin Simm en Vincent Kamphuis. Kamphuis weer van Jerry Hendriks en Mareno Michels.  

Ryan de Vreede haalde vandaag de laatste 32 en pakte zo drie punten. Hij bracht zijn totaal op vier Dick van Dijk, die woensdag de laatste zestien haalde, sprokkelde twee punten en bracht zijn totaal op zeven. Mark Oosterhuis heeft er vijf, Vincent Kamphuis drie, Sven Groen twee en tot slot zijn er negen Nederlandse darters met één punt. Alle uitslagen van vandaag zijn hier terug te vinden. 

Naast Richardson wisten ook Ted Evetts, Ryan Meikle en Jonathan Worsley een tourkaart te bemachigen. Vrijdag gaat de Q-School verder met dag drie, waar weer de vier beste spelers van de dag een tourkaart zullen verdienen. Ook worden er punten vergeven aan darters die in de laatste 128 of verder in het toernooi uitgeschakeld worden, waarna zaterdag - na de laatste dag - ook de beste spelers van de puntenranking tourkaarten krijgen. 

Van der Steur ook door het stof voor Kamer

In de affaire rond een lezing met foto's van MH17-slachtoffers, erkent minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat hij ook richting Tweede Kamer fouten heeft gemaakt. Eerder donderdag had hij al zijn excuses aangeboden aan professor George Maat. Die had vorig jaar april de lezing gegeven.

Van der Steur reageert in een brief aan de Kamer op felle kritiek van de oppositie. CDA, D66 en andere partijen hebben grote moeite met de manier waarop de minister is omgegaan met het interne onderzoek, dat is verricht door de politie naar het handelen van Maat.

De minister geeft nu toe dat hij dat onderzoek naar de Kamer had moeten sturen. Hij wees de Kamer destijds slechts op een link van een politiewebsite. Hij zegt ook dat hij de vertrouwelijke delen uit het dossier, die voor de buitenwereld onleesbaar zijn gemaakt, vertrouwelijk aan de Kamer had kunnen geven.

Van der Steur ook door het stof voor Kamer
Van der Steur ook door het stof voor Kamer (Foto: ANP)

Onderzoekers ontdekken enorm ijsravijn

Een groep internationale wetenschappers heeft onder de ijsvlakte van Antarctica een enorm ijsravijn ontdekt. Ze spreken van een 1100 kilometer lange kloof. Geen enkel ravijn op aarde is zo groot, zo meldt het tijdschrift Geology, het blad van de gerenommeerde Geological Society of America.

Met behulp van onder meer een satelliet en radar zijn de onderzoekers bezig de afmetingen van het kolossale ravijn vast te stellen. Het is zeer waarschijnlijk dat het ijsravijn breder is dan de beroemde Grand Canyon in de Verenigde Staten, die op zijn wijdste punt ongeveer 30 kilometer breed is. Deze kloof in de staat Arizona is circa 70 miljoen jaar oud. De lengte van de Grand Canyon bedraagt ongeveer 435 kilometer.

De kloof onder de zuidpool slaat volgens de onderzoekers alles. Later dit jaar presenteren ze de precieze afmetingen van het ijsravijn, dat zich bevindt onder het gebied dat bekend staat als Princess Elizabeth Land.

Onderzoekers ontdekken enorm ijsravijn
Onderzoekers ontdekken enorm ijsravijn (Foto: ANP)

Devolver komt met hilarische bus-sim OmniBus

Wie kent Beautiful Katamari of Crazy Taxi nog? Het zijn tamelijk bizarre titels die het niet direct moeten hebben van de graphics of het meeslepende verhaal, maar wel hilarische gameplay kunnen bieden. OmniBus lijkt in dezelfde categorie te vallen en de trailer heeft alvast een veelbelovend karakter.

Na de aangekondigde remake van Desert Bus uit Penn & Teller's Smoke and Mirrors hebben we opnieuw bussen in het gamenieuws. Het verhaal van OmniBus"OmniBus is een next-to-last-gen physics game die gaat over de machtigste bus die het universum ooit gekend heeft, een bus die niet kan stoppen of zelfs maar afremmen vanwege redenen onomvatbaar voor het menselijk brein". Goed verhaal wel. Bekijk de documentaire-achtige trailer gewoon even, er wordt zelfs een Hotline Miami Kart Racing aangekondigd. Voor meer details over de vermeende 'deep emotional narrative' van de game kun je ook de details op de Steam-pagina bekijken.

OmniBus komt voort uit een succesvolle Kickstarter-campagne, waarna uitgever Devolver Digital aanbood om de game uit te brengen. OmniBus is een creatie van twee vrienden, Amir Badri en Jeremy Crocket, zelfbenoemd 'greatest minds in video game development'. Devolver Digital verrast vaker qua games die ze uitbrengen. Zo kwamen in 2015 nog enkele geliefde titels (Titan Souls, BroForce, Hotline Miami 2, The Talos Principle Road to Gehenna) van hun hand. OmniBus is exclusief op pc via Steam te spelen en komt in de lente van 2016 uit.

Kamaz domineert, De Rooy houdt controle

Eduard Nikolaev was vastberaden om zijn verloren tijd van gisteren goed te maken, en dat werd vandaag beloond met de zege in de elfde Dakar-etappe. De Rus pakte bij het tweede meetpunt de leiding en gaf deze tot de finish niet meer uit handen. Teamgenoot Andrey Karginov kwam nog dichtbij, maar bleef steken op enkele seconden. Gerard de Rooy hield de controle en zag Airat Mardeev slechts vijf minuten goedmaken.

Aan het begin van de etappe was het niet Nikolaev, maar Hans Stacey die aan de leiding ging. De Nederlander pakte enkele seconden op de Kamaz-rijder. Vlak na het eerste meetpunt kwam Stacey echter opnieuw in de problemen, wat hem een half uur en een kans op een etappezege kostte. Sinds dien was het vooral stuivertje wisselen om de tweede plek: in totaal hebben vijf deelnemers afwisselend op de tweede plek gereden, waar de van een vijf minuten achterstand gekomen Karginov uiteindelijk beslag op legde.

Peter Versluis leek lange tijd af te stevenen naar die tweede plek, maar verloor in het laatste deel enkele minuten op de Kamaz-rijders. Hij eindigde uiteindelijk als derde op een halve minuut voor Ton van Genugten. Mardeev en Dmitry Sotnikov legden beslag op de vierde en vijfde plaats, gevolgd door De Rooy. Hans Stacey verloor ook tijdens de rest van de etappe veel tijd, en eindigde op een vijftiende plek op een uur achterstand.

Uitslag etappe 11 trucks 

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Eduard Nikolaev RUS Kamaz 3h50m35s
2 Peter Versluis NLD Man +00:03:57
3 Ton Van Genugten NLD Iveco +00:05:43
4 Airat Mardeev RUS Kamaz +00:05:10
5 Dmitry Sotnikov RUS Kamaz +00:10:02
6 Gerard De Rooy NLD Iveco +00:08:40
7 Jaroslav Valtr CZE Tatra +00:11:38
8 Martin Kolomy CZE Tatra +00:12:53
9 Federico Villagra ARG Iveco +00:24:12
10 Pascal De Baar NLD Renault +00:17:13

Algemeen klassement na etappe 11

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Gerard De Rooy NLD Iveco 39h10m29s +00:00:00 +00:02:00
2 Airat Mardeev RUS Kamaz 40h19m50s +01:09:21 --:--:--
3 Federico Villagra ARG Iveco 40h56m14s +01:45:45 --:--:--
4 Ton Van Genugten NLD Iveco 41h19m11s +02:08:42 +00:04:00
5 Peter Versluis NLD Man 41h56m56s +02:46:27 --:--:--
* Pascal De Baar NLD Renault 42h07m37s +02:57:08 --:--:--
* Eduard Nikolaev RUS Kamaz 42h52m00s +03:41:31 --:--:--
* Jaroslav Valtr CZE Tatra 43h04m02s +03:53:33 +00:11:00
* Dmitry Sotnikov RUS Kamaz 43h33m15s +04:22:46 --:--:--
* Artur Ardavichus KAZ Tatra 44h08m57s +04:58:28 +00:04:00

Amy Winehouse genomineerd voor Brit Award

Amy Winehouse valt bijna vijf jaar na haar dood mogelijk nog in de prijzen. De zangeres is genomineerd voor de Brit Award voor beste Britse zangeres. De genomineerden voor de muziekprijzen werden donderdag bekendgemaakt.

Amy neemt het op tegen onder andere Florence + the Machine en Adele. Die laatste sleepte vier nominaties in de wacht en is daarmee een van de grootste kanshebbers. Ook singer-songwriter James Bay en synthpoptrio Years & Years sleepten vier nominaties in de wacht.

De Brit Awards worden op 24 februari weer uitgereikt. Artiesten als The Weeknd, Justin Bieber en Coldplay treden op tijdens de awardshow. Ook Adele is voor het eerst sinds 2012 weer van de partij bij de uitreiking.

Amy Winehouse genomineerd voor Brit Award
Amy Winehouse genomineerd voor Brit Award (Foto: BuzzE)

Zo gaat Square Enix de release van Hitman aanpakken

Er was lange tijd veel onduidelijkheid over het releaseverloop van Hitman. Vandaag heeft Square Enix hier duidelijkheid over gegeven: Hitman zal uitgegeven worden in meerdere episodes, vergelijkbaar met games van Telltale.

Het eerste deel, wat bestaat uit de proloog en de levels in Parijs, zal gewoon uitkomen op 11 maart en zal 15 euro gaan kosten. Vervolgens worden respectievelijk Rome en Marrakesh toegevoegd in april en mei, elk voor 10 euro per stuk. Het is niet bekend in welke volgorde de andere landen (Thailand, Verenigde Staten en Japan) toegevoegd zullen worden. Je kunt er ook gewoon voor kiezen om het spel in één keer helemaal te kopen voor 50 euro. 

Hitman komt op 11 maart uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. De béta lanceert op 19 februari.

Hitman
Zo gaat Square Enix de release van Hitman aanpakken

Razer houdt vanaf morgen uitverkoop

Mensen die een nieuw gaming toetsenbord- of muis zoeken, opgelet: morgen houdt fabrikant Razer een uitverkoop in Europa. Op alle artikelen geldt een korting van 50 procent. Dit als bedankje van Razer zelf, die voor de zesde keer op rij de publieksprijs heeft gewonnen tijdens de Consumer Electronics Show.

De uitverkoop begint om 10 uur 's ochtends en duurt slechts 24 uur, dus je moet snel zijn. Ook zijn er een aantal voorwaarden aan verbonden: de korting van 50 procent geldt slechts op één artikel, en om aanspraak te maken op de korting moet je een account hebben op Razer Insider. Dit is gelukkig gratis en kost ongeveer 5 minuten om aan te maken.

De Razer webshop is hier te vinden.

Razer
Razer houdt vanaf morgen uitverkoop

KNRM redde of hielp vorig jaar 3630 mensen

De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn vorig jaar in totaal 2332 keer uitgevaren na hulpverzoeken vanaf de Noordzee, het IJsselmeer of het Markermeer. Bij die incidenten werden 3630 mensen gered of geholpen.

Dit blijkt uit een inventarisatie die de KNRM donderdag heeft gepubliceerd. De cijfers zijn sinds 2012 'min of meer stabiel', ook al was er in 2015 een lichte stijging ten opzichte van 2014.

Motorstoringen en navigatiefouten zijn de meest voorkomende oorzaken waardoor vooral watersporters in de problemen komen. Opvallend was vorig jaar tevens het relatief hoge aantal problemen met mast, zeilen en touwwerk.

De KNRM geeft ook via de radio medische adviezen als er zieken of gewonden aan boord zijn van zeeschepen.

KNRM redde of hielp vorig jaar 3630 mensen
KNRM redde of hielp vorig jaar 3630 mensen (Foto: ANP)

Al-Attiyah verslaat Peugeots in elfde Dakar-etappe

Zo kansloos als Nasser Al-Attiyah gisteren was, zo sterk reed de Qataar vandaag in de Dakar. In een enorm spannende auto-etappe liet de Mini-rijder de drie Peugeots ver achter zich. Sebastien Loeb eindigde de dag als tweede op zes minuten, klassementsleider Stephane Peterhansel finishte als derde op acht minuten. Erik van Loon eindigde net buiten de top tien.

Tussen de rivieren en op de snelle zandwegen in de eerste helft van de etappe stond er geen maat op Loeb en Peterhansel. De twee Peugeot-rijders sloegen een gat van enkele minuten op de rest van het veld en leken onbedreigd naar de finish te kunnen rijden. Toen de vaste wegen overgingen in grote zandvlaktes en lastige rivier-oversteken sloeg Al-Attiyah echter toe door een achterstand van twee minuten om te zetten in een kleine voorsprong. De Peugots probeerden terug te komen, maar in het laatste deel zette Al-Attiyah een niet te kloppen tijd neer.

De meeste Nederlanders kenden een probleemloze dag. Maik Willems en Tim Coronel stevenen beiden af op een sterke top dertig-klassering en ook Peter Merceij heeft veel plekken gewonnen gedurende de etappe. Van Loon leed opnieuw enkele minuten verlies. Voor het tweede waypoint verloor de Mini-rijder zes minuten, wat hem een voorlopige top tien kostte. Vlak voor de finish sloeg het noodlot opnieuw toe, wat Van Loon nog eens vier minuten kostte. Hij eindigde de dag op een zestiende plek.

In het algemeen klassement loopt Al-Attiyah iets in op Peterhansel, maar het gat is dusdanig groot dat er zonder pech weinig meer te vrezen valt voor de Fransman. Giniel de Villiers ziet het gat naar All-Attiyah twee keer zo groot worden en lijkt verzekerd van een derde plek.

Uitslag etappe 11 auto's

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Nasser Al-Attiyah QAT Mini 4h49m16s
2 Sebastien Loeb FRA Peugeot +00:05:52
3 Mikko Hirvonen FIN Mini +00:07:01
4 Stephane Peterhansel FRA Peugeot +00:08:05
5 Yazeed Alrajhi SAU Toyota +00:11:57
6 Nani Roma ESP Mini +00:12:14
7 Giniel De Villiers ZAF Toyota +00:12:58
8 Cyril Despres FRA Peugeot +00:14:51
9 Leeroy Poulter ZAF Toyota +00:20:43
10 Vladimir Vasilyev RUS Toyota +00:21:29
16* Erik Van Loon NLD Mini +00:29:25

Algemeen klassement na etappe 11

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Toby Price AUS KTM 40h08m30s +00:00:00 --:--:--
2 Stefan Svitko SVK KTM 40h43m53s +00:35:23 +00:01:00
3 Antoine Meo FRA KTM 40h52m16s +00:43:46 --:--:--
4 Pablo Quintanilla CHL Husqvarna 40h53m49s +00:45:19 --:--:--
5 Kevin Benavides ARG Honda 41h05m35s +00:57:05 --:--:--
6 Helder Rodrigues PRT Yamaha 41h10m31s +01:02:01 +00:02:00
7 Adrien Van Beveren FRA Yamaha 41h42m16s +01:33:46 --:--:--
8 Ricky Brabec USA Honda 41h48m25s +01:39:55 --:--:--
9 Gerard Farres Guell ESP KTM 41h50m28s +01:41:58 --:--:--
10 Adrien Metge FRA Honda 43h28m11s +03:19:41 --:--:--
12* Hans Vogels NLD KTM 45h40m58s +05:32:28 +00:15:30

Al-Attiyah verslaagt Peugeots in elfde Dakar-etappe (Pro Shots / Dppi)
Al-Attiyah verslaagt Peugeots in elfde Dakar-etappe (Pro Shots / Dppi)

Enorme knal in heelal gezien

Diep in het heelal hebben wetenschappers een ongekende explosie gezien. Het is een supernova; de ontploffing van een stervende ster. Deze supernova is '570 miljard keer zo helder als de zon', 'twintig keer zo fel als de 100 miljard sterren in onze Melkweg' en 'tweehonderd keer zo sterk als een gewone supernova'.

Het is de eerste keer dat er zo'n grote sterrenexplosie is gezien. Onze zon zou meer dan 90 miljard jaar nodig hebben om zoveel energie uit te stoten, zeggen de wetenschappers. De supernova staat op 3,8 miljard lichtjaar afstand en is dus niet met het blote oog te zien.

De onderzoekers hebben de waarneming donderdag bekendgemaakt in het belangrijke wetenschapsblad Science. Ze weten niet wat voor ster zo'n knal zou kunnen veroorzaken, en hoe dat moet zijn gegaan. Het kan zijn dat de gestorven ster groter is geweest dan voor mogelijk werd gehouden.

Magnetar
In het hart van de explosie staat mogelijk een zogeheten magnetar. Dat is een zeldzame ster, het extreem magnetische overblijfsel van een ontplofte ster. Hij is heel klein, in dit geval maar 15 kilometer in doorsnee. Om zo fel te zijn als de supernova, moet hij duizend keer per seconde om zijn as draaien. Zelfs voor een extreem verschijnsel is dat extreem.

De supernova is in juni voor het eerst gezien door een telescoop in Chili. Vervolgens werden ook andere telescopen op het licht gericht. Later dit jaar neemt de ruimtetelescoop de supernova onder de loep.

Enorme knal in heelal gezien
Enorme knal in heelal gezien (Foto: ANP)

Inmiddels 739 aangiftes in Keulen

Als er een schaap over de dam is.... dan staat de teller opeens op 739. Veel meer slachtoffers van de Keulse islamitische aanrandingsnacht hebben aangifte gedaan.

De officiële teller van de hoeveelheid aangiftes staat trouwens op een schamele 652. Dit komt omdat een aantal vrouwen samen aangifte gedaan hebben. Volgens het OM gaat het in ongeveer de helft van de gevallen om aanranding. Andere onvrijwillige deelnemers van de Arabische variant van het 'Keezen', Taharrush, werden beroofd, gemept of zelfs verkracht. Kortom; de meisjes van de plaatselijke hockeyclub kunnen hun borstjes natmaken, als bewoners van een nabijgelegen azc het idee krijgen om hetzelfde spelletje te spelen.

Positief is dat er inmiddels maar liefst 13 verdachten zijn opgepakt. De Keulse politie had tegen deze hulpbehoevende kansjongeren genoeg bewijs om ze daadwerkelijk van de straat te plukken. Vrijwel allemaal komen ze uit Marokko, allemaal zijn het mannen. Het O.M. sluit echter niet uit dat er nog wat neven, en andere clanleden van de 13 gearresteerd worden. Om hier wat vaart achter te zetten is er 10.000 euro beloning uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot meer arrestaties. Dit zou burgers ertoe moeten aanzetten hun filmpjes en foto's van het nieuwjaarsfeest in te leveren bij de politie, zodat andere verdachten eventueel geïdentificeerd kunnen worden.

Of in andere steden (weliswaar op minder grote schaal) hetzelfde gebeurt, is niet helemaal duidelijk. In Bielefeld was er bijvoorbeeld een groep van 500 moslims die erg hun best deden eveneens het nieuws te halen. De jaarwisselingen in plaatsen in Zweden, Oostenrijk en Zwitserland gingen eveneens niet zonder islamitisch geweld voorbij.

Stad Rheinberg heeft voor het aanstaande carnaval maar vast preventief de handdoek in de ring gegooid. Het jolige verkleedevenement gaat daar niet door. Men vreest bezoek van 'probleemgroepen' tijdens het carnaval en is onvoldoende voorbereid om op tijd maatregelen te kunnen treffen tegen situaties die je normaal gesproken alleen tijdens oorlogstijd tegenkomt. Vlakbij de stad ligt een asielzoekerscentrum.

Nog maximaal vijf Nederlanders in enkelspel Australian Open

Het hoofdtoernooi van de eerste Grand Slam van het nieuwe tennisjaar - de Australian Open - kent vanaf maandag nog maximaal vijf Nederlanders in het enkelspel. De kwalificaties zijn deze week in volle gang en daar zijn twee van de vier Nederlanders nog in de race voor een ticket.

Bij de mannen was Igor Sijsling als 28e geplaatst in het kwalificatietoernooi. Hij won in de eerste ronde met twee keer 6-3 van de Colombiaan Eduardo Struvay, maar dolf daarna met twee keer 5-7 het onderspit tegen de Fransman Stephane Robert. Daardoor zullen de op voorhand al geplaatste Robin Haase en Thiemo de Bakker als enige Nederlanders in actie komen in het mannenenkelspel. 

Bij de vrouwen werd Cindy Burger met 3-6, 1-6 uitgeschakeld door de Spaanse Sara Sorribes Tormo. De twee andere dames hebben de eerste ronde wel overleefd: Richel Hogenkamp, als 23e geplaatst, won met 6-2, 6-1 vrij simpel van de Argentijnse Maria Irigoyen, terwijl Lesley Kerkhove knap de als 20e geplaatste Zweedse Rebecca Peterson met 7-6, 6-3 versloeg. Hogenkamp is komende nacht de favoriete in de partij tegen de Française Stephanie Foretz, waarbij de winnares nog één wedstrijd van het hoofdtoernooi verwijderd is. Kerkhove moet nog een keer voor een kleine verrassing zorgen door te winnen van de Zwitserse Viktorija Golubic.

Het hoofdtoernooi van de vrouwen kent in Melbourne sowieso één Nederlandse deelneemster: alleen Kiki Bertens is op basis van haar ranking automatisch geplaatst. Vrijdag zal de loting gehouden worden, waarna de laatste kwalificatiepartijen afgewerkt worden en op maandag het hoofdtoernooi kan beginnen.

Quad Dakar-deelnemer Koolen valt uit de lucht

De Dakar is voor Kees Koolen voorbij. Gisteren slaagde de quadrijder er niet in om in de negende etappe de finish te halen. Het motorblok van zijn quad zorgde voor problemen, waardoor het voertuig niet op eigen kracht in het bivak kon komen.

De organisatie koos er vervolgens voor om de quad van Koolen op te halen met een helikopter, maar dat ging niet helemaal zoals het hoort. De quad viel, kort na het opstijgen, zo'n vijftig meter naar beneden. Koolen filmde het voorval zelf en zal op zoek moeten gaan naar een nieuw voertuig. Eerder gaf hij namelijk al aan er volgend jaar zeker weer bij te zijn.


De quad van Kees Koolen valt naar beneden (YouTube)

Merkel krijgt bus vol Syriërs cadeau

Angela Merkel heeft een opmerkelijk cadeautje gekregen. De Duitse bondskanselier heeft een bus vol vluchtelingen gekregen. Maar liefst 31 Syriërs werden bij haar op de stoep afgeleverd.

Het busje blijkt een opmerkelijk geschenk van Peter Dreier. De Beierse provinciebestuurder dreigde in oktober al Merkel een paar vluchtelingen te sturen indien Merkel niet meer hulp zou krijgen bij de opvang van asielzoekers.

"Als Duitsland een miljoen vluchtelingen opneemt, dan krijg ik er in mijn regio volgens de statistieken 1800. Die neem ik op. De rest stuur ik naar Berlijn", aldus Dreier volgens De Telegraaf. "Ik doe dit omdat ik vind dat de samenleving en de openbare veiligheid in gevaar is."

"Ik wil een signaal geven. We moeten de zorgen van de burgers serieus nemen", besluit de beste man volgens de krant van wakker Nederland. Overigens zijn alle Syriërs met de verrassing akkoord gegaan.

Na elke goal, sterft een beroemdheid

Er lijkt een vloek te rusten op Aaron Ramsey. Telkens als deze Arsenal-voetballer een doelpunt scoort, sterft er een beroemdheid.

De Welshe middenvelder scoort niet zoveel. En dat is maar goed ook, want na ieder doelpunt gaat er een beroemd de pijp uit.

Zo scoorde Ramsey afgelopen zaterdag een doelpunt. En ja hoor, de da erop blies David Bowie zijn laatste adem uit. Gisteren wist hij te scoren tegen Liverpool, en vandaag legde Alan Rickman het loodje.

De vloek begon in 2011. Dankzij hem hing Bin Laden zijn bomgordel aan de wilgen. Hieronder een overzichtje:

1 mei 2011: Ramsey scoort
2 mei 2011: terrorist Bin Laden sterft

2 oktober 2011: Ramsey scoort
5 oktober 2011: Apple-oprichter Steve Jobs de pijp uit

19 oktober 2011: Ramsey scoort
20 oktober 2011: dictator Muamar Gadhafi legt het loodje

11 februari 2012: Ramsey scoort
11 februari 2012: zangeres Whitney Houston stopt met roken

30 november 2013: Ramsey scoort
30 november 2013: acteur Paul Walker gaat dood

10 augustus 2014: Ramsey scoort
11 augustus 2014: acteur Robin Williams overlijdt

9 januari 2016: Ramsey scoort
10 januari 2016: zanger David Bowie sterft

13 januari 2016: Ramsey scoort
14 januari: acteur Alan Rickman is niet meer

Veronica (en FOK!) eren David Bowie met speciale Top 40

Veronica brengt vrijdag een eerbetoon aan David Bowie. Het radiostation zendt tussen 16.00 en 20.00 uur een speciale David Bowie Top 40 uit, maakte Veronica donderdag bekend.

De hitlijst is samengesteld door luisteraars van Veronica. Bowies hit Heroes uit 1977 veroverde de eerste plek. Space Oddity eindigde op de tweede positie, Under Pressure met Queen maakt de top 3 compleet. Het nummer Larazus, van Bowies laatste cd Blackstar, is terug te vinden op de veertiende plaats.

David Bowie is een absoluut icoon met vele gezichten en zijn bijdrage aan de popmuziek is van onschatbare waarde, vindt stationdirecteur en dj Erik de Zwart. Meteen na het tragische nieuws van zijn overlijden hebben we besloten om Bowie op deze bijzondere manier te eren. Er is door onze luisteraars massaal gestemd, met als resultaat deze prachtige David Bowie Top 40.

Veronica staat niet alleen met de speciale hitlijst stil bij de zondag overleden zanger. Aansluitend aan de Top 40 begint Countdown Café. Hierin is onder meer een concert van Bowie uit 1988 te horen.

Overigens doet ook FOK! mee aan de verering van de te jong gestorven Bowie. Je kunt namelijk stemmen voor de FOK! Bowie Top 100 allertijden. Deze zal worden uitgezonden op Radio 49.

Veronica eert David Bowie met speciale Top 40
Veronica eert David Bowie met speciale Top 40 (Foto: BuzzE)

Naam opgeblazen verdachte Saint-Denis bekend

De identiteit van een man die zich in november opblies bij de bestorming door de politie van een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis, is vastgesteld. Justitie in Parijs berichtte donderdag dat het gaat om een 25-jarige Belg van Marokkaanse afkomst, Chakib Akrouh, meldden Frans media.

Akrouh was een van de drie aanwezigen in een appartement in het centrum van Saint-Denis die de dood vonden. Hij liet een bomgordel ontploffen toen de politie de woning binnenging.

De twee andere doden waren Abdelhamid Abaaoud en diens nichtje Hasna Aït Boulahcen. Abaaoud geldt als het brein achter de bloedige aanslagen 13 november in Parijs.

Naam opgeblazen verdachte Saint-Denis bekend
Naam opgeblazen verdachte Saint-Denis bekend (Foto: ANP)

Van der Steur maakt Maat excuses

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft donderdag zijn excuses gemaakt aan patholoog-anatoom George Maat. Deze heeft ze volgens een woordvoerder van de bewindsman ook aanvaard.

De minister noemde het eerder "buitengewoon ongepast en smakeloos" dat Maat een lezing met foto's had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van vlucht MH17. En hij beëindigde de samenwerking, maar daar kwam hij later van terug. Maat toonde later op basis van onderzoek aan dat hij eigenlijk niks fout had gedaan.

Maat eiste dat de minister openlijk excuses zou maken. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen weten hoe de minister precies heeft gehandeld en waarom hij in een uitgebracht onderzoeksrapport zoveel onleesbaar heeft gemaakt. Van der Steur moet daar nog op antwoorden.

Van der Steur maakt Maat excuses
Van der Steur maakt Maat excuses (Foto: ANP)

Mein Kampf is bijna een bestseller

De nieuwe wetenschappelijke editie van Hitlers boek Mein Kampf is op weg een bestseller te worden. Dat schrijft Buchreport, het blad van de Duitse boekhandelaren.

De deelstaat Beieren raakte de auteursrechten van het boek vorig jaar kwijt, zeventig jaar na de dood van de schrijver. Nu is een kritisch-wetenschappelijke uitgave verschenen van 2000 pagina's dik. De belangstelling daarvoor blijkt groot. Volgens Buchreport maakt het boek dat Adolf Hitler ruim negentig jaar geleden in de Landsberggevangenis schreef, dit weekeinde zijn debuut op de non-fictielijst.

De uitgever van de jongste versie is het instituut voor hedendaagse geschiedenis in München. Dat had een eerste druk van 4000 exemplaren voorzien, maar liet snel bijdrukken toen er binnen de kortste keren bij de boekhandels vraag bleek naar 15.000 exemplaren.

Het eerste deel van Hitlers politieke ideeën verscheen in de zomer van 1925. Een jaar later volgde deel twee. Er werden miljoenen exemplaren van verkocht, nadat Hitler aan de macht was gekomen.

Mein Kampf is bijna een bestseller
Mein Kampf is bijna een bestseller (Foto: ANP)

Antoine Meo behaalt dagzege op afwisselende Dakar-etappe

Antoine Meo heeft de elfde etappe van de Dakar bij de motoren gewonnen. Na een lastig middenstuk wist hij zich flink te herpakken en een achterstand van vijf minuten op Toby Price om te zetten naar een voorsprong van achttien seconden. Net als gisteren streden Hans Vogels en Frans Verhoeven opnieuw mee in de top 20, waar het veld erg dicht bij elkaar zat.

Meo begon sterk aan de etappe en wist tot het derde waypoint zelfs klassementsleider Price met enkele seconden voor te blijven. Bij het vierde waypoint kwam de Fransman echter in de problemen, wat hem vier minuten kostte. Toby Price nam de leiding over en leek tot het laatste waypoint opnieuw een etappezege te pakken. Meo had echter de achterstand inmiddels gedicht naar een minuut, en ging op het laatste stuk door San Juan vol in de aanval, wat hem uiteindelijk de overwinning bracht.

Door de Nederlanders voorin werd er opnieuw zeer sterk gereden. Vogels opende de dag op een negentiende plek en klom zelfs even op naar de tiende plek. De verschillen waren echter klein, waardoor een klein tijdverlies halverwege hem maar liefst zes posities kostte. De KTM-rijder knokte zich in het laatste deel sterk terug, wat beloond werd met een veertiende plek aan de finish. Verhoeven ging minder sterk van start, maar wist gedurende de etappe enkele plekken te winnen. Enkele minuten tijdverlies vlak voor het einde kostte een paar minuten tijdsverlies de Yamaha-coureur echter een plek in de top twintig.

In het algemeen klassement gaat Price nog altijd ruim aan de leiding met een half uur voorsprong op Stefan Svitko. Meo klimt een plek ten koste van Pablo Quintanilla en staat derde. Verhoeven klimt wel ten koste van de uitgevallen Paulo Goncalves, maar ziet tegelijk het gat met de rijders voor hem met enkele minuten groeien.

Uitslag etappe 11 motoren

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Antoine Meo FRA KTM 5h19m08s
2 Toby Price AUS KTM +00:00:18
3 Pablo Quintanilla CHL Husqvarna +00:02:48
4 Helder Rodrigues PRT Yamaha +00:06:02
5 Adrien Van Beveren FRA Yamaha +00:12:09
6 Kevin Benavides ARG Honda +00:12:13
7 Stefan Svitko SVK KTM +00:12:29
8 Ian Blythe USA KTM +00:21:28
9 Jordi Viladoms ESP KTM +00:25:29
10 Gerard Farres Guell ESP KTM +00:27:07
14 Hans Vogels NLD KTM +00:35:49

Stand algemeen klassement

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Toby Price AUS KTM 40h08m30s +00:00:00 --:--:--
2 Stefan Svitko SVK KTM 40h43m53s +00:35:23 +00:01:00
3 Antoine Meo FRA KTM 40h52m16s +00:43:46 --:--:--
4 Pablo Quintanilla CHL Husqvarna 40h53m49s +00:45:19 --:--:--
5 Kevin Benavides ARG Honda 41h05m35s +00:57:05 --:--:--
6 Helder Rodrigues PRT Yamaha 41h10m31s +01:02:01 +00:02:00
7 Adrien Van Beveren FRA Yamaha 41h42m16s +01:33:46 --:--:--
8 Ricky Brabec USA Honda 41h48m25s +01:39:55 --:--:--
9 Gerard Farres Guell ESP KTM 41h50m28s +01:41:58 --:--:--
10 Adrien Metge FRA Honda 43h28m11s +03:19:41 --:--:--
14* Hans Vogels NLD KTM 45h40m58s +05:32:28 +00:15:30
17* Frans Verhoeven NLD Yamaha - - +00:02:00

Presidentskandidaten VS weer in debat

In de Verenigde Staten staan weer twee debatten tussen presidentskandidaten op het programma. Donderdagavond (lokale tijd) debatteren de Republikeinen, zondagavond is het de beurt aan de Democraten.

De Republikeinse kandidaten debatteren voor de zesde keer op tv. Op het hoofdpodium staan nu nog zeven kandidaten; dat is minder dan bij eerdere debatten. Fox Business, de organisator, heeft alleen de landelijke top-6 uit de peilingen uitgenodigd, plus de kandidaten die in de staten Iowa of New Hampshire in de top-5 staan.

De landelijke top-6 wordt aangevoerd door zakenmagnaat Donald Trump, die volgens de peilingen zo'n 35 procent van de Republikeinse kiezers achter zich weet. Ted Cruz staat met 19 procent tweede. Marco Rubio (ruim 11 procent), Ben Carson (8), Jeb Bush (4,8) en Chris Christie (3) completeren de top-6. De zevende deelnemer is John Kasich, die in New Hampshire prima scoort.

Net als bij de vorige debatten, is er ook nu in de vroege avond weer een 'undercard'-debat tussen de kandidaten die lager scoren in de peilingen. Rand Paul en Carly Fiorina zijn gedegradeerd van het hoofdpodium naar dit kleine debat. Paul is het daar niet mee eens en boycot daarom het undercard-debat. Fiorina treft daar Mike Huckabee en Rick Santorum.

Democraten
De Democraten zijn zondag aan de beurt. Alle drie kandidaten - Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley - doen mee, zo maakte NBC News donderdag bekend. Even leek het erop dat O'Malley het debat zou mislopen vanwege de criteria van NBC News, maar de oud-gouverneur van Maryland scoort in Iowa met de hakken over de sloot goed genoeg om mee te mogen doen.

De strijd om de Democratische nominatie is fel aan het worden. Voormalig first lady Hillary Clinton had eerst een straatlengte voorsprong, maar volgens recente peilingen is senator Bernie Sanders flink ingelopen. Hij zou een achterstand van slechts 4-7 procentpunt hebben op Clinton. Voor de Democraten is het zondagavond hun vierde tv-debat.

Stembus
Begin februari gaan kiezers in Iowa en New Hampshire naar de stembus om per partij hun kandidaat te kiezen. De Republikeinen debatteren voor die tijd nog voor een zevende keer op tv.

Ben Carson en Donald Trump
Ben Carson en Donald Trump tijdens een eerder tv-debat.

'Fraude atletiekmarketing en gunning WK's'

Onderzoekers van antidopingagentschap WADA vermoeden dat er is gefraudeerd bij het toewijzen van marketingrechten in de atletiek en WK's. Dat blijkt uit het rapport van de onderzoekers dat donderdag werd gepresenteerd.

Richard McLaren, die een deel van het rapport presenteerde, zei dat de onderzoekers gaandeweg informatie kregen die op deze misstanden bij de top van atletiekfederatie IAAF wees.

In het rapport adviseert het WADA dat er verder onderzoek wordt gedaan naar deze beschuldigingen.

'Fraude atletiekmarketing en gunning WK's'
'Fraude atletiekmarketing en gunning WK's' (Foto: ANP)

Varkens als protest gebruiken is Brabantse cultuur

Uit protest tegen de komst van een asielzoekerscentrum werd woensdag een varken aan een boom gehangen op de plek waar het azc zou moeten komen. Oud-hoogleraar Gerard Rooijakkers zegt dat het een oud Brabants ritueel is om dieren te gebruiken als vorm van protest.

Rooijakkers keek niet vreemd op toen hij het nieuws hoorde. "Dit is voor een cultuurhistoricus echt interessant", liet hij weten.

"In Brabant, en met name in de Meierij, kennen we dit soort acties om protest tegen iets uit te spreken erg goed. In het verleden zijn er in Brabant honderden voorbeelden geweest."

"Vanuit de geschiedenis is het een ritueel waarin slachtafval en dode dieren, gebruikt werden om volksgericht het ongenoegen over iets of iemand te uiten. En dan werden er bijvoorbeeld dode dieren in bomen gehangen, precies wat we nu ook zien in Heesch. Dus kennelijk heeft men een oud ritueel repertoire uit de Brabantse volkscultuur na gedaan", vertelt de oud-hoogleraar Nederlandse Etnologie.

"Vroeger hingen ze er trouwens geen spandoeken bij, dan was de boodschap meteen duidelijk, maar nu heeft men dit gedaan zodat de achtergrond van de actie ook duidelijk is."

Rooijakkers zegt dat de actie niet per definitie tegen moslims is gericht, hij vindt het zelfs een beetje vreemd omdat die varkens voor moslims natuurlijk ook onreine dieren zijn. Ze hadden beter dieren kunnen ophangen die voor moslims wel waardevol zijn.

"Zie het als een sociale biologische taal, een taal waarbij je natuurlijke ingrediënten gebruikt om een hele dreigende intimiderende boodschap af te geven. En nog steeds na al die jaren heeft dat zijn effect", geeft Rooijakkers aan. "Dit soort rituelen kennen we natuurlijk ook uit de wereld van de misdaad. Daar is het verhaal, het dierenbloed dat hier vloeit, kan ook jouw bloed zijn."

"In het geval van Heesch denk ik niet dat deze zware boodschap erachter zit. Hier zie je heel duidelijk dat het volk in opstand komt. Het volk staat ook letterlijk benoemd op het spandoek. Het volk is hier tegen en dit is een klassiek Brabants ritueel. Wat je er ook van vindt. Deze manier van protesteren werkt, want er is genoeg oproer."

Waterpoloërs strijdend ten onder tegen Spanje

De Nederlandse waterpolomannen hebben de poulefase niet af weten te sluiten met een overwinning. Zoals verwacht was Spanje een flinke maat te groot, maar van de verwachte overrompeling was geen sprake: Nederland wist vele kansen te benutten en Spanje kreeg weinig ruimte in de aanval. De wedstrijd eindigde met 15-4 (5-0, 2-1, 3-2, 5-1).

In het eerste deel van de wedstrijd was Spanje verreweg de sterkere ploeg. Ze kregen alle ruimte en profiteerden optimaal van fouten in de Nederlandse aanval. Het leek een kansloze missie te worden voor Oranje, dat na het eerste kwart 5-0 achter stond. De rest van de wedstrijd begon het spel van Nederland sterker te worden: er werden meer kansen gecreëerd en de verdediging zat potdicht. Spanje wist de voorsprong elk kwart wel met een punt uit te breiden, maar dit gebeurde zeker niet zonder strijd.

Tegen het einde van de wedstrijd begon Spanje zich te herpakken en opnieuw het sterke spel van de eerste periode te spelen. Nederland kon hier geen antwoord op geven, waardoor Spanje een flinke voorsprong kon opbouwen. Door de eerdere overwinning op Slowakije eindigt Nederland de poulefase op een derde plek. In de kruisfinales treffen ze wereldkampioen Kroatië, de nummer twee in poule B.

Waterpoloërs strijdend ten onder tegen Spanje (Pro Shots / Insidefoto)
Waterpoloërs strijdend ten onder tegen Spanje (Pro Shots / Insidefoto)

F1 test in juli op Silverstone

De Formule 1-teams zullen op 12 en 13 juli twee dagen gaan testen op Silverstone, zo is vanuit de sport bevestigd. De sessie zal plaats gaan vinden twee dagen na de Grand Prix van Groot-Brittannië. Op de kalender was dit het enige beschikbare alternatief, nadat een test in Oostenrijk kalendertechnisch niet mogelijk bleek.

Ook op 17 en 18 mei, de dinsdag en woensdag na de Grand Prix van Spanje, zullen de teams twee testdagen gaan hebben. Deze zal plaatsvinden op het circuit van Barcelona. Op twee van de vier genoemde testdagen moet een rookie plaatsnemen in een Formule 1-bolide.

De teams hebben voor de Silverstonetest nog andere data overwogen, maar Bahrein bleek te duur te zijn en Abu Dhabi werd afgeschoten omdat ze de banden voor 2017 willen gaan testen. Silverstone wil voor de test publiek toegang geven tot de tribunes rond het circuit, maar heeft hiervoor wel toestemming nodig van de Formule 1.

Russische gewichthefcoaches geschorst na dopingschandaal

De Russische sportbond heeft de coaches van de Russische gewichtheffers geschorst. Aanleiding zijn de dopinggevallen bij atleten tijdens de afgelopen WK gewichtheffen in Houston.

Alexander Venkov en Alexander Vidov staan voorlopig aan de kant, meldde minister van Sport Vitali Mutko donderdag. Twee vrouwen en twee mannen werden na de WK betrapt op het gebruik van doping, onder wie wereldkampioen Alexei Lovchev. Zij waren overigens niet de enigen die tegen de lamp liepen. In totaal werden bij de WK 24 verdachte dopingtests ingeleverd, waardoor onder meer vele medailles opnieuw uitgedeeld moeten worden.

Russische gewichthefcoaches geschorst
Russische gewichthefcoaches geschorst (Foto: ANP)

Groen licht voor megazonnepark in Delfzijl

In Delfzijl kan binnenkort begonnen worden met de bouw van het grootste zonnepark van Nederland. Donderdag namen havenbedrijf Groningen Seaports, projectontwikkelaar Sunport Energy en de Duitse financier en bouwer Wirsol het definitieve besluit voor de komst van het park.

In de zuidwestelijke hoek van het Delfzijlse havengebied worden ongeveer 123.000 zonnepanelen geplaatst op een oppervlak zo groot als zestig voetbalvelden. Volgens de initiatiefnemers is het park daarmee het grootste van Nederland. Het zonnepark zal straks de industrie in de regio Eemsdelta van duurzame stroom voorzien.

Met het project is een investering gemoeid van ruim 30 miljoen euro. De bouwvergunningen en subsidieregeling waren eerder al rond. Wirsol begint in het voorjaar met de bouwwerkzaamheden. Het is de bedoeling dat het park voor het einde van het jaar is aangesloten op het elektriciteitsnet, waarna de eerste zonnestroom kan worden geleverd.

Groen licht voor megazonnepark in Delfzijl
Groen licht voor megazonnepark in Delfzijl (Foto: ANP)

Imponerende O'Sullivan naar halve finale Masters na zege op Selby

Ronnie O'Sullivan staat in de halve finale van de Masters. In de kwartfinale van het toernooi met de zestien beste snookerspelers van de wereld wist hij op imponerende wijze af te rekenen met nummer één van de wereld Mark Selby. Het werd 6-3.

The Rocket imponeerde vooral met zijn long pots. Ook maakte hij één century en zes halve centuries. In het laatste frame maakte Selby een break van 70, dit bleek echter niet genoeg. O'Sullivan zette daar een break van 73 tegenover om zo het frame en daarmee de partij te winnen.

Zaterdag in de halve finale wacht of Johan Higgins of wereldkampioen Stuart Bingham, zij spelen vrijdag tegen elkaar. Vanavond Londen is het de beurt aan Mark Allen en Barry Hawkins. 

Positie Maldonado onder druk bij Renault

De positie van Pastor Maldonado bij het Formule 1-team Renault staat onder druk. Volgens Autosport zijn leden van het Franse team in Venezuela om miljoenen euro's van sponsor PDVSA los te weken.

De situatie van beide partijen ligt behoorlijk gecompliseerd. Zo heeft in Venezuela president Nicolas Maduro de verkiezingen verloren en zijn de olieprijzen flink gedaald. Dit zorgt er mogelijk voor dat PDVSA geen trek meer heeft om de vele miljoenen voor het zitje van Maldonado op te hoesten.

Aan de zijde van het team is er veranderd dat niet langer Genii Capital de baas is, maar dat Renault de boel nu leidt. De Fransen willen een andere livery op de bolide hebben, herverdeling van de sponsorruimte en willen dat sponsoren hier in mee gaan.

Mocht PDVSA akkoord gaan, dan zal Maldonado in 2016 ook gewoon op de Formule 1-grid verschijnen. Gaan de Venezolanen dat dan zal Maldonado, ondanks een geldig contract, hoogstwaarschijnlijk aan de kant worden geschoven. De naam van de bij McLaren vertrokken Kevin Magnussen zingt in ieder geval al rond. De andere coureur van het team zal Joylon Palmer zijn.

Positie Maldonado onder druk bij Renault (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Positie Maldonado onder druk bij Renault (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

IT-reus Oracle opent kantoor in Amsterdam

De Amerikaanse IT-reus Oracle gaat uitbreiden in Nederland. Het concern opent in Amsterdam een nieuw verkoopkantoor, goed voor vierhonderd nieuwe banen.

Oracle wil vanuit de hoofdstad clouddiensten gaan verkopen. Ook in Ierland, Spanje, Tsjechië en het Midden-Oosten werft het beursgenoteerde techbedrijf hiervoor nieuw personeel. In totaal zoeken de Amerikanen 1400 nieuwe mensen.

Nederland is volgens Oracle erg interessant vanwege de groeiende cloudmarkt. Hier zijn veel bedrijven gevestigd die bezig zijn hun bedrijfsvoering meer digitaal te organiseren. Oracle heeft in Nederland al een groot hoofdkantoor in Utrecht. Daar werken meer dan duizend mensen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken reageert verheugd op de aankondiging. "De keuze van Oracle bevestigt weer dat buitenlandse bedrijven zich graag in Nederland vestigen. We hebben een goed vestigingsklimaat. De bevolking is hoog opgeleid. We hebben een uitstekende fysieke infrastructuur en onze digitale snelwegen behoren tot de wereldtop", aldus de bewindsman.

IT-reus Oracle opent kantoor in Amsterdam
IT-reus Oracle opent kantoor in Amsterdam (Foto: ANP)

Rechtszaak Pechstein tegen ISU op 8 maart

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein hervat twee dagen na het WK allround in Berlijn (5-6 maart) haar slepende gevecht tegen de internationale schaatsunie (ISU). Op 8 maart wordt bij het gerechtshof in Karsruhe haar zaak opnieuw in behandeling genomen.

De bijna 44-jarige routinier eist een schadevergoeding van ruim 4,4 miljoen euro van de ISU wegens een onrechtmatige dopingstraf.

Pechstein werd in 2009 voor twee jaar geschorst wegens afwijkende bloedwaarden. Volgens de vijfvoudig olympisch kampioene zijn haar schommelende bloedwaarden erfelijk bepaald. De ISU daarentegen wijst erop dat de hoogste abnormale bloedwaarden bij Pechstein tussen 2007-2009 veelal rond de belangrijkste schaatstoernooien werden aangetroffen. Die hoge waarden zijn daarvoor en daarna nooit meer bij haar geconstateerd, aldus de ISU.

Pechstein won begin vorig dit jaar een procedure bij de rechtbank in München en kreeg ook steun van een commissie van de Duitse olympische bond (DOSB), die onder meer tot de conclusie kwam dat de medische onderbouwing voor haar dopingschorsing niet klopte.

Rechtszaak Pechstein tegen ISU op 8 maart
Rechtszaak Pechstein tegen ISU op 8 maart (Foto: ANP)

Maastricht een van meest internationale uni's

Maastricht University heeft de veertiende plek veroverd op de ranglijst van meest internationale universiteiten ter wereld van Times Higher Education (THE). In de top-200 van universiteiten staan in totaal acht Nederlandse universiteiten. Na Maastricht scoorde de TU Delft het hoogst met een negentigste plek.

De ranglijst is gebaseerd op het aantal internationale medewerkers en studenten. Ook is gekeken naar het aantal buitenlanders dat heeft meegewerkt aan gepubliceerde onderzoeken. De lijst wordt aangevoerd door Qatar University, University of Luxembourg en University of Hong Kong.

Maastricht een van meest internationale uni's
Maastricht een van meest internationale uni's (Foto: ANP)

Overheid Cambodja ontkent adoptie Angelina

De overheid van Cambodja heeft de verhalen dat Angelina Jolie weer een kindje uit het land heeft geadopteerd ontkend. "Het is alleen een gerucht", zei Sao Samphois van het ministerie van Sociale Zaken tegen de krant Phnom Penh Post.

Samphois legt uit dat een adoptie door de actrice niet eens legaal zou zijn, omdat er al jaren geen bilaterale overeenkomst voor adoptie meer is tussen Cambodja en de Verenigde Staten. De afdeling voor internationale adoptie van het ministerie heeft geen contact gehad met Angelina gedurende haar recente reizen naar het land.

Angelina brengt veel tijd in Cambodja door voor de opnames van een nieuwe film. Ze regisseert een filmversie van het boek First They Killed My Father. Ook was ze er onlangs op vakantie met haar man Brad Pitt en hun zes kinderen.

Maddox, de 14-jarige zoon van Angelina en Brad Pitt, is geboren in Cambodja en als baby geadopteerd. Deze keer zou Angelina zich hebben ontfermd over de baby Alloy Shoun. RadarOnline bracht eerder deze week het nieuws dat hij het zevende kind in het gezin Jolie-Pitt zou worden.

Overheid Cambodja ontkent adoptie Angelina
Overheid Cambodja ontkent adoptie Angelina (Foto: BuzzE)

Horrorscenario in Russische lift

Een Russische vrouw is donderdag door de vloer van een lift gezakt en vanaf de zevende etage in de diepte gestort. Ze was op slag dood, schrijft de Russische krant The Moscow Times.

Het ongeval deed zich voor in een liftschacht in de exclusieve Alje-Parusaflat, in het noordwesten van de Russische hoofdstad. Een eerste onderzoek wees uit dat de vloer losraakte toen de lift onverwacht hard stopte op de zeven etage van het wooncomplex.

Horrorscenario in Russische lift
Horrorscenario in Russische lift (Foto: ANP)

Van der Steur in gesprek met Maat

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is in een hotel in Utrecht in gesprek met patholoog-anatoom George Maat.

De minister noemde het eerder 'buitengewoon ongepast en smakeloos'€™ dat Maat een lezing met foto's had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van vlucht MH17. En hij beëindigde de samenwerking, maar daar kwam hij later op terug. Maat toonde later op basis van onderzoek aan dat hij eigenlijk niks fout had gedaan.

Maat wil dat de minister openlijk excuses maakt. CDA en D66 steunen Maat en willen de bewindsman aan de tand voelen. Diverse oppositiepartijen hebben vragen over de kwestie gesteld. De antwoorden van Van der Steur daarop komen nog deze week.

Van der Steur in gesprek met Maat
Van der Steur in gesprek met Maat (Foto: ANP)

'Nick Carter straalbezopen bij arrestatie'

Nick Carter was stomdronken toen hij woensdagavond werd aangehouden bij een bar in Key West, Florida. Dat blijkt uit het politierapport dat TMZ in handen heeft gekregen.

Nick en zijn vriend Michael Papayans kwamen volgens verklaringen van het personeel tegen 19.00 uur, lokale tijd, aan bij de bar in Key West. Beide mannen waren straalbezopen en kregen daarom geen drank. De 35-jarige Backstreet Boy en zijn maat werden kwaad, waarna ze uit de bar werden gezet.

Volgens TMZ ging het toen mis. Een van de twee zou hebben uitgehaald naar een van de medewerkers van de bar. Michael gaf de manager een kopstoot, waarna Nick een van de uitsmijters bij zijn keel greep.

Bloed
Toen de politie bij de bar arriveerde, waren Nick en Michael al overmeesterd door het personeel. Michael had bloed op zijn handen en knieën en in zijn gezicht. De Backstreet Boy en zijn kameraad zijn aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Nick zit volgens TMZ nog in hechtenis.

Het is niet de eerste keer dat de Backstreet Boy vanwege zijn liefde voor alcohol in aanraking komt met de politie. In 2002 werd hij gearresteerd na een ruzie in een club in Tampa, drie jaar later werd hij in Californië opgepakt voor rijden onder invloed. Nick, die in het verleden kampte met een drugs- en alcoholverslaving, maakte onlangs bekend vader te worden.

‘Nick Carter straalbezopen bij arrestatie’
'Nick Carter straalbezopen bij arrestatie' (Foto: BuzzE)

Corrupte top IAAF blokkeerde goede dopingbestrijding

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft compleet gefaald in de strijd tegen doping, dat is de conclusie van het rapport dat wereld anti-doping autoriteit WADA vandaag publiceerde. Vooral een kleine groep van officials en betrokkenen rond oud-voorzitter Lamine Diack zouden hiervan de oorzaak zijn.

Diack zou de spil zijn geweest en bouwde een netwerk van vertrouwelingen rond zich die hem hielpen de cultuur van corruptie en afpersing in stand te houden. Functionarissen in het netwerk van Diack zorgden dat (tegen betaling) bloedpaspoorten van van doping betrapten atleten gemanipuleerd werden.

In dit WADA-onderzoek werd alleen naar de verhoudingen tussen de IAAF en Russische atleten gekeken. De onderzoekers hebben echter ook aanwijzingen dat een atleet uit Turkije tegen betaling zijn bloedpaspoort kon laten veranderen en zo onder dopingverdenkingen uit kon komen. De banden tussen de groep rond Diack en Rusland kunnen dus slechts het puntje van de ijsberg zijn.

De IAAF was volgens Dick Pound, leider van het onderzoek, niet goed ingericht om dergelijke fraude door de voorzitter te voorkomen. "De IAAF was niet in staat corruptie tegen te gaan. Het ontbrak aan interne regels om die praktijken te voorkomen. Ook waren er geen regels over het aanstellen van familieleden van hoge IAAF-functionarissen."

"Hoge IAAF-functionarissen moeten van de bemoeienissen met de gang van zaken binnen de medische en anti-dopingafdeling geweten hebben", aldus Pound. Maar lang niet de gehele top was op de hoogte. Daarom acht de Canadees de huidige voorzitter Sebastian Coe geschikt om de rommel binnen de atletiekbond op te ruimen. "Hij is de ideale man om de grote schoonmaak te leiden"

Voor de liefhebber is hier het hele rapport na te lezen.

Handbalwedstrijd Nederland - Spanje binnen dag uitverkocht

De kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2016 tussen de Nederlandse handbalsters en Spanje was na slechts een dag al uitverkocht. Nog nooit eerder waren er zo veel kaarten voor een handbalwedstrijd verkocht, wat een teken is dat de handbalsters nog altijd erg populair zijn in Nederland. 

Oranje speelde in december een onverwachts sterk WK en wist zelfs de finale te bereiken, iets wat in Nederland zeker niet zomaar voorbij gegaan is. In totaal zullen 2200 toeschouwers de wedstrijd in Almere bijwonen. "Super om te merken dat er zoveel interesse is! En dat het handbal nu echt leeft in Nederland", reageert aanvoerster Danick Snelder op de grote belangstelling. "We hopen dit goede gevoel zo door te kunnen zetten en ook tegen Spanje weer een goede prestatie te leveren".

Nederland en Spanje staan momenteel gedeeld eerste in de kwalificatiepoule. Beide ploegen versloegen eerder Oostenrijk en Bulgarije, en vechten nu met elkaar uit wie groepswinnaar wordt. De twee landen treffen elkaar twee keer: 9 maart in Almere en kort daarna komt de return in Spanje.


Handbalwedstrijd Nederland - Spanje binnen dag uitverkocht (Pro Shots / Polfoto)
Handbalwedstrijd Nederland - Spanje binnen dag uitverkocht (Pro Shots / Polfoto)

Duitse economie groeide 1,7 procent in 2015

De Duitse economie, de grootste van Europa, is in 2015 met 1,7 procent gegroeid. Dat maakte de Duitse overheid donderdag bekend op basis van een voorlopige raming.

Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In 2014 ging de Duitse economie met 1,6 procent vooruit, terwijl in 2013 nog sprake was van slechts 0,3 procent groei.

Volgens het Duitse federale statistiekbureau waren vooral de hogere binnenlandse bestedingen een belangrijke aanjager van de groei. Ook de toegenomen Duitse export leverde een bijdrage. De export ging vorig jaar met 5,4 procent vooruit, na een stijging met 4 procent in 2014. De import klom met 5,7 procent.

Duitsland realiseerde vorig jaar een begrotingsoverschot van 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen een overschot van 0,3 procent een jaar eerder. De Europese begrotingsregels schrijven een tekort van maximaal 3 procent van het bbp voor.

Duitse economie groeide 1,7 procent in 2015
Duitse economie groeide 1,7 procent in 2015 (Foto: ANP)

'Salah Abdeslam op zoek naar advocaat'

Een van de meest gezochte terroristen ter wereld, Salah Abdeslam, zou op zoek zijn naar een advocaat. Dit berichtte donderdag het Belgische persbureau Belga. De Brusselaar Abdeslam die de Franse nationaliteit heeft, zou contact hebben gezocht met de Belgische advocaat Sven Mary. De raadsman zelf zwijgt hierover, aldus Belga.

De 26-jarige Abdeslam was in november betrokken bij de bloedige aanslagen in Parijs. Hij heeft onder meer de auto gehuurd waarmee een groepje terroristen naar de Parijse concertzaal Bataclan ging om er een bloedbad aan te richten. Abdeslam is na de aanslagen door twee vrienden opgehaald en naar België teruggegaan. Abdeslam zou mogelijk ook een zelfmoordterrorist zijn geweest die uiteindelijk ervan af zag zich op te blazen.

Bij de zes aanslagen op de avond van 13 november vielen in Parijs 130 doden en 350 gewonden. Negentig doden vielen in of naast het theater Bataclan.

'Salah Abdeslam op zoek naar advocaat'
'Salah Abdeslam op zoek naar advocaat' (Foto: ANP)

Deel A16 richting Breda uren dicht

De A16 van Rotterdam richting Breda is even na de Moerdijkbrug de komende uren afgesloten voor al het verkeer. De weg blijft waarschijnlijk tot 17.30 uur dicht. Dat komt door een ongeluk met twee auto's. Een van de inzittenden zit bekneld, meldt de ANWB.

Automobilisten die omrijden komen op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem in een file van ruim 20 kilometer terecht.

Deel A16 richting Breda uren dicht
Deel A16 richting Breda uren dicht (Foto: ANP)

PVV deelt 'verzetsspray' uit aan vrouwen

Na de massale aanrandingen van vrouwen in onder meer Keulen, gaat de PVV als actie een 'verzetsspray' uitdelen aan vrouwen. Het is een spray met een kleurstof, als legaal alternatief zelfverdedigingsmiddel voor de verboden pepperspray.

De actie is zaterdagmiddag 23 januari op de Markt in Spijkenisse. PVV-fractievoorzitter Geert Wilders verspreidt dan samen met partijgenoten ook flyers tegen de mogelijke komst van asielzoekers naar Spijkenisse.

"De gebeurtenissen in bijvoorbeeld Keulen en andere steden laten zien hoe gevaarlijk het is, als we massaal mannen binnenhalen uit de barbaarse, vrouwonvriendelijke islamitische cultuur", aldus Wilders donderdag. De PVV vindt dat het verbod op peppersprays zo snel mogelijk moet worden opgeheven.

PVV deelt 'verzetsspray' uit aan vrouwen
PVV deelt 'verzetsspray' uit aan vrouwen (Foto: ANP)

Oscar-nominaties 2016 bekendgemaakt

Vandaag werden voor de 88ste keer de Oscar-nominaties bekendgemaakt in het Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills. Favorieten lijken vooralsnog The Revenant, Mad Max: Fury Road en The Martian, waarvan eerstgenoemde aan top gaat met maar liefst twaalf nominaties.

De nominaties werden bekendgemaakt door acteur John Krasinski (The Office), Regisseur Guillermo del Toro en academy-topvrouw Cheryl Boone. De awards zelf worden gehost door komiek en acteur Chris Rock en worden op 28 februari live uitgezonden op de Amerikaanse televisiezender NBC.

Hieronder vind je de meest relevante nominaties. Voor een volledige lijst kun je hier kijken. 

Beste acteur in een hoofdrol
Leonardo DiCaprio - The Revenant
Bryan Cranston - Trumbo
Michael Fassbender - Steve Jobs
Eddie Redmayne - The Danish Girl
Matt Damon - The Martian

Beste actrice in een hoofdrol
Brie Larson - Room
Cate Blanchett - Carol
Saoirse Ronan - Brooklyn
Jennifer Lawrence - Joy 
Charlotte Rampling - 45 Years

Beste acteur in een bijrol
Sylvester Stallone - Creed
Christian Bale - The Big Short
Mark Ruffalo - Spotlight
Mark Rylance - Bridge of Spies
Tom Hardy - The Revenant

Beste actrice in een bijrol
Kate Winslet - Steve Jobs
Jennifer Jason Leigh - The Hateful Eight
Alicia Vikander - The Danish Girl
Rooney Mara - Carol
Rachel McAdams - Spotlight

Beste speelfilm
The Big Short
Bridge of Spies
Brooklyn
Mad Max: Fury Road 
The Martian 
The Revenant 
Room 
Spotlight

Beste regie
Alejandro G Inarritu - The Revenant
Tom McCarthy - Spotlight
Adam McKay - The Big Short
George Miller - Mad Max: Fury Road
Lenny Abrahamson - Room

Beste filmmuziek
Writing's on the Wall (Spectre)
Earned It (Fifty Shades of Grey)
Simple Song #3 (Youth)
Till It Happens to You (The Hunting Ground)
Manta Ray (Racing Extinction)

Best animatiefilm
Anomalisa
Inside Out 
Boy and the World
Shaun the Sheep Movie
When Marnie Was There

The Revenant, Mad Max: Fury Road en The Martian favorieten tijdens...
The Revenant, Mad Max: Fury Road en The Martian favorieten tijdens Oscar-nominaties

Opnieuw potvissen aangespoeld op Texel

Opnieuw zijn twee potvissen aangespoeld op het strand van Texel, meldt de politie donderdag op Twitter. De dieren zijn niet meer in leven. Een potvis drijft in het water bij de haven van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), de ander ligt op het strand bij De Cocksdorp.

Donderdagmiddag besluiten Rijkswaterstaat en onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht of er sectie op de kadavers zal worden verricht.

Dinsdag strandden al vijf potvissen op Texel. De dieren overleden later op het strand nadat verschillende reddingspogingen waren mislukt.

Opnieuw potvissen aangespoeld op Texel
Opnieuw potvissen aangespoeld op Texel (Foto: ANP)

Wapenarsenaal mogelijk van 'liquidatiebende'

De enorme wapenvondst in Nieuwegein afgelopen zomer lijkt een 'liquidatiebende' te hebben blootgelegd. In een notitieboekje dat bij verdachte Werner E. werd gevonden, worden de betalingen gelinkt van twee uitgevoerde liquidaties.

Dit bleek donderdag bij de rechtbank in Amsterdam. Daar werd een zitting gehouden over de stand van het onderzoek naar de acht betrokken verdachten.

Het gaat om de criminele moorden op Rinus Moerer (68) in Steenbergen op 14 april 2014 en op Samir Jabli (38) op 1 december 2014 in Amersfoort. In het boekje staan bijvoorbeeld de betalingen van de schutter en spotter op de dag dat Jabli werd geliquideerd.

Rob Zweekhorst
Moerer werd vermoord om een drugsruzie over het verloren gaan van 300 kilo coke. Dat conflict kostte ggz-directeur Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs op Nieuwsjaarsdag 2014 ook zijn leven. Zweekhorst had er niets mee te maken maar bleek het slachtoffer van een persoonsverwisseling.

In het boekje staan ook betalingen van andere liquidaties of moordpogingen geregistreerd, concludeert het Openbaar Ministerie. Het gaat om beloningen van 100.000 euro voor schutters en betalingen van 40.000 of 50.000 euro aan zogenoemde spotters die doelwitten zoeken en in de gaten houden.

Doelwitten
In de boekhouding staan ook nauwkeurig de uitgaven van kosten voor de voorbereiding van liquidaties. Het gaat onder meer om betalingen voor het repareren van gestolen vluchtauto's en het kopen van zware vuurwapens. "Er is meer dan 80.000 euro uitgegeven aan 'ijzers', zoals wapens in het criminele milieu worden genoemd", vertelde een van de aanklagers.

Politie en justitie hebben ook bij twee verdachten geheugenkaartjes gevonden met daarop foto- en filmopnamen van mogelijk potentiële doelwitten. Een van hen heeft daarop tegen de politie gezegd dat als hij zou praten, hij in de problemen zou komen. Een ander erkende dat hij bang was dat hem "iets zou overkomen" omdat iemand niet betaald zou zijn.

Drugs
In totaal staat een geldstroom van 19 miljoen euro in het notitieboekje. Een zeer groot deel van dat geld heeft overigens betrekking op de handel in drugs.

Voorlopig komt het nog niet tot een inhoudelijk proces. Het onderzoek is nog niet klaar.

Wapenarsenaal mogelijk van 'liquidatiebende'
Wapenarsenaal mogelijk van 'liquidatiebende' (Foto: ANP)

Marokkaanse media tonen opgetogen Arib

Marokkaanse media tonen donderdag foto's van een opgetogen Kamervoorzitter Khadija Arib. De website Yabiladi spreekt over een primeur voor Nederland omdat er voor het eerst een islamitische en Nederlands-Marokkaanse vrouw voorzitter van de Tweede Kamer is.

LaVIEéco berichtte dat een Marokkaanse uit Nederland met 83 van de 134 stemmen tot parlementsvoorzitter is gekozen. Website Menara.ma toont als een van de weinigen geen foto van de blije pas gekozen voorzitter, maar een eerdere foto van Arib tegen een Marokkaanse achtergrond. De sociaaldemocratische volksvertegenwoordiger Arib is volgens deze site "de eerste persoon van Marokkaanse komaf die tot voorzitter van het Nederlandse lagerhuis is gekozen".

Yabiladi stelt vast dat "de populistische partij van Geert van Wilders problemen maakt over haar dubbele nationaliteit, maar dat verhindert niet dat zij parlementaire geschiedenis schrijft".

Marokkaanse media tonen opgetogen Arib
Marokkaanse media tonen opgetogen Arib (Foto: ANP)

Twente stuurt Olaitan terug naar Olympiakos

FC Twente stuurt Michael Olaitan al na een halfjaar terug naar Olympiakos. De Enschedese club huurde de 23-jarige aanvaller voor één seizoen van de Grieken, maar heeft na een half seizoen genoeg gezien. De Nigeriaan speelde tot dusver vijftien van de zeventien competitiewedstrijden, maar scoorde niet.

"De samenwerking tussen Michael Olaitan en FC Twente is niet geworden waar beide partijen aan het begin van dit seizoen op gehoopt hadden", verklaart technisch directeur Ted van Leeuwen de vroegtijdige breuk, waarvoor al een optie in de huurovereenkomst was opgenomen.

Twente stuurt Olaitan terug naar Olympiakos
Twente stuurt Olaitan terug naar Olympiakos (Foto: ANP)

Archief Annie M.G. Schmidt naar museum

Het privéarchief van schrijfster en dichteres Annie M.G. Schmidt (1911-1995) is in handen gekomen van het Letterkundig Museum in Den Haag. Het is geschonken door haar zoon Flip van Duijn.

Hoogtepunten in de schenking zijn volgens het museum de circa 185 brieven die Schmidt aan haar moeder schreef en de tweezijdig bewaard gebleven briefwisseling met haar man Dick van Duijn (zo'n 280 brieven). Ook uitgebreide correspondentie met vriendinnen en met impresario en theaterproducent John de Crane maken deel uit van het archief.

Bij de stukken zitten verder onder meer de scripts voor de komische televisieserie 'Ja zuster, nee zuster' uit de jaren zestig en de serie muzikale blijspelen 'Pension Hommeles' uit de jaren vijftig en teksten van kindergedichten en toneelstukken.

Begenadigd brievenschrijfster
Ook literaire prijzen maken deel uit van de aanwinst. De meest bijzondere daarvan is de internationale Hans Christian Andersenprijs, die Schmidt in 1988 uit handen van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren kreeg uitgereikt.

Annie M.G. Schmidt is "een begenadigd brievenschrijfster", zegt museumdirecteur Aad Meinderts. "Ze is in haar correspondentie even persoonlijk, oorspronkelijk en geestig als in haar literaire werk. Met name de brieven aan haar moeder, man en De Crane verdienen het integraal te worden gepubliceerd."

In 2017 brengt het Kinderboekenmuseum, dat aan het Letterkundig Museum is gelieerd, een interactieve tentoonstelling over de leukste verhalen van Schmidt. Zij is beroemd geworden met kinderboeken als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Abeltje.

Archief Annie M.G. Schmidt naar museum
Archief Annie M.G. Schmidt naar museum (Foto: ANP)

Acteur Alan Rickman (69) overleden

De Britse acteur Alan Rickman, vooral bekend als Snape in de Harry Potter-films, is op 69-jarige leeftijd overleden in Londen. Dit meldde de Britse krant The Guardian vandaag.

De film- en theateracteur geldt als een van de meest geliefde en bewonderde Britse acteurs van de afgelopen dertig jaar. Rickman werd vooral bekend vanwege zijn rol als Severus Snape in de Harry Potter-films en zijn vertolking van terroristenleider Hans Gruber in Die Hard. Zijn daadwerkelijke doorbraak was echter al enkele jaren voordat Die Hard uitkwam, met zijn optreden als Vicomte de Valmont in de Broadwayshow Les Liaisons Dangereuses. Rickman kreeg talloze awards voor zijn acteerwerk, waaronder een BAFTA, een Emmy en een Golden Globe.

Rickman leed aan kanker, een gegeven dat tot nu toe binnen de privésfeer werd gehouden. "Rickman is vandaag op 69-jarige leeftijd overleden aan kanker. Hij was omringd door vrienden en familie", luidt een verklaring van de nabestaanden.

Britse acteur Alan Rickman (69) overleden
Britse acteur Alan Rickman (69) overleden (Foto: ANP)

Transferban tot 2017 voor Real en Atlético Madrid

Real Madrid en Atlético Madrid mogen de komende twee transferperiodes geen spelers kopen. Dat betekent dat beide Spaanse topclubs hun selectie pas vanaf de zomer van 2017 weer kunnen aanvullen met versterkingen van buiten de eigen opleiding. De clubs kunnen nog wel de huidige transferperiode tot het einde van de maand gebruiken voor aankopen.

Wereldvoetbalbond FIFA legde de straf donderdag op omdat beide clubs de regels hebben overtreden voor het aantrekken van spelers onder de achttien jaar. Eerder kreeg FC Barcelona een soortgelijke straf, waardoor het in beide transferperiodes in 2015 geen zaken mocht doen. Afgelopen januari schreef de club direct 77 nieuwe spelers in.

Transferban tot 2017 voor Real en Atlético
Transferban tot 2017 voor Real en Atlético (Foto: ANP)

OM eist werkstraf tegen Albayrak (COA)

De aanklager heeft donderdag 140 uur werkstraf geëist tegen oud-COA-baas Nurten Albayrak. Justitie verdenkt haar ervan dat ze valse afspraken in haar agenda heeft laten zetten en daarmee valsheid in geschrifte heeft gepleegd.

De zaak draait om het gebruik van haar dienstauto en boetes die ze kreeg toen ze in privétijd met die auto reed. Ze zou door haar secretaresse en chauffeur werkafspraken in haar agenda hebben laten zetten om de schijn te wekken dat ze ergens zakelijk geweest was, terwijl dat niet zo was, stelt het OM.

Albayrak zou contractueel afgesproken hebben dat ze haar auto alleen zakelijk zou gebruiken. Op die manier zou ze geen compensatie meer ontvangen voor fiscale bijtelling en zou haar salaris onder de balkenendenorm blijven. Door niet-bestaande afspraken in haar agenda te laten zetten, wilde ze volgens de aanklager verdoezelen dat ze de auto toch privé gebruikte. Albayrak zelf heeft verklaard dat ze niets wist van valse afspraken die in haar agenda werden gezet.

Albayrak werd op 1 april 2012 op non-actief gezet en ontslagen door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. De civiele en kantonrechter in Den Haag hebben eerder al geoordeeld dat dat terecht was.

OM eist werkstraf tegen Albayrak (COA)
Taakstraf! Hi hi, ik ***k jullie allemaal de moeder... (Foto: ANP)

Making a Murderer parodie door Seth Myers (en anderen)

Making a murderer verovert de wereld (ken je het niet? kijken!). De ruim 10 uur durende documentaireserie over een man die 18 jaar onschuldig vast zat wegens verkrachting en vervolgens wordt aangeklaagd wegens moord (ja, bizar verhaal, bizarre wendingen, aanrader!), op basis van dubieuze getuigenverklaringen van familieleden, bizarre ondervragingstactieken, mogelijk door de politie aangebracht 'bewijsmateriaal' en een samenzwering van diverse bureaus is een absolute hit.

Miljoenen mensen zitten aan de buis gekluisterd en bingewatchen de hele dag Making a Murderer.

Voldoende reden voor wat parodieën en spoofs dus (let op: deze parodieën kunnen spoilers bevatten, mocht je onbekend zijn met de zaak!)

Ook Seth Myers waagde zich eraan

En dan zijn er natuurlijk nog...

Shaquille O'Neal geeft zoon Lamborghini en Jeep voor verjaardag

In de Verenigde Staten is zestien jaar oud worden nogal een dingetje. De 'sweet 16' feestjes zijn over het algemeen van levensbelang in de levens van de pubers. Dat is al helemaal zo voor de gefortuneerde Amerikanen zo valt in vele tv-series te zien. Kosten noch moeite worden gespaard, sterren worden ingevlogen en natuurlijk krijgt het feestvarken een auto van de rijke ouders.

Maar het kan nog gekker zo bleek tijdens het feestje van Shareef O'Neal, zoon van de beroemde oud-basketballer Shaquille O'Neal. Shaq had een aardig feestje voor zoonlief georganiseerd. Er waren vierhonderd genodigden waaronder Christian and Quincy Combs, de zonen van P Diddy. Er was een snoepbuffet en rapper Post Malone kwam optreden.

Hoogtepunt van het feest was natuurlijk het cadeau van vader O'Neal. Tot Shareefs grote verrassing kreeg hij niet zomaar een auto, wat redelijk gebruikelijk is. Nee hij kreeg een Lamborghini en nog een gepimpte Jeep Wrangler, altijd handig voor erbij. De 'kleine' O'Neal kan dus voorlopig vooruit.

Shareef O'Neal speelt zelf overigens ook een aardig potje basketbal, dus wie weet zien we hem net als zijn vader nog eens terug in de NBA.

 

HBD TO ME!!!❄❄❄

Een foto die is geplaatst door Shareef ONeal (@shareefoneal) op11 Jan 2016 om 12:00 PST

'Twilight Princess HD heeft nieuwe dungeon, amiibo nodig'

Vorig jaar werd The Legend of Zelda: Twilight Princess HD aangekondigd. Sindsdien is het redelijk still rondom de game, maar via Amazon France lijken we nieuwe details te hebben gekregen.

Volgens Amazon France (neem het geheel dus nog met een korreltje zout) is het mogelijk om de gamepad te gebruiken om je items te managen zonder de game te hoeven pauzeren. Daarnaast is er een 'hero mode' toegevoegd, die de game ongetwijfeld moeilijker maakt dan normaal.

Het interessantst is misschien nog wel de informatie over de amiibo. De Link, Toon Link, Sheik en Zelda-amiibo zijn te gebruiken om zaken als hartjes en pijlen terug te krijgen. De nieuwe Wolf Link-amiibo zou volgens Amazon een speciale dungeon vrijspelen: 'The Cave Of Twilight'. Deze zat niet in het origineel en zou alleen met de Wolf Link-amiibo te spelen zijn.

Of het geheel waar is moet nog blijken. The Legend of Zelda: Twilight Princess HD verschijnt 4 maart voor Nintendo Wii U.

Wolf-link amiibo


Transplantaties verhuisd vanwege ruzie Leiden

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert sinds half december geen levertransplantaties en complexe niertransplantaties uit. Dat komt door een conflict tussen artsen 'over hun onderlinge werkwijze'. Drie van de zeven chirurgen werken voorlopig niet. Bemiddeling heeft niet geholpen.

Het ziekenhuis heeft dat donderdag bekendgemaakt. De operaties zijn verhuisd naar het Erasmus MC in Rotterdam.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is vorige maand op de hoogte gebracht door het LUMC. "Wij hebben geen signalen dat er sprake is van onveilige zorg voor de patiënten. Er zijn ook geen calamiteiten bekend bij deze afdeling", laat een woordvoerder van de waakhond weten. De inspectie weet niet hoe vaak operaties worden verplaatst vanwege ruzies.

In de afgelopen maanden kwamen ook het UMC in Utrecht en het AMC in Amsterdam negatief in het nieuws. Volgens de inspectie is dat nog geen aanleiding om een breed onderzoek naar de sfeer op de ziekenhuisvloer op te zetten.

Transplantaties verhuisd vanwege ruzie Leiden
Transplantaties verhuisd vanwege ruzie Leiden (Foto: ANP)

NVM-makelaars verkopen recordaantal woningen

De huizenmarkt trok het laatste kwartaal van vorig jaar opnieuw flink aan. Makelaarsorganisatie NVM kende zelfs haar beste kwartaal ooit, met 40.158 verkochte woningen. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder.

"De doorstroming komt nu echt goed op gang", constateert NVM-voorzitter Ger Hukker. De makelaars varen wel bij de aanhoudend lage hypotheekrente en het verbeterde consumentenvertrouwen. Het marktaandeel van de NVM is de laatste jaren ook flink toegenomen. De organisatie beslaat naar eigen zeggen nu ruim driekwart van de markt.

In totaal verwisselden in het vierde kwartaal ongeveer 52.000 huizen van eigenaar. Ook de prijzen liepen verder op, naar gemiddeld 227.000 euro. Vergeleken met een kwartaal eerder werden woningen door de bank genomen voor 1,8 procent meer verkocht. Op jaarbasis stegen de huizenprijzen met 5 procent. In heel 2015 werden er door NVM-makelaars overigens ruim 142.000 woningen verkocht, bijna 22 procent meer dan in 2014.

Oververhitting
De woningmarkt laat nu al enige tijd krachtig herstel zien. Procentueel gezien lijkt de stevigste groei in de verkopen al weer achter de rug. Voor 2016 gaat de NVM voorlopig uit van 8 tot 10 procent meer transacties en een prijsstijging van 3 tot 4 procent. "De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog bijna 10 procent onder het niveau bij de start van de crisis, maar inmiddels wel 10 procent hoger dan op het dieptepunt", aldus Hukker.

Wat volgens hem vooral positief is, is dat het aantal huizen dat te koop staat verder is afgenomen. Het lukt makelaars inmiddels ook om meer vrijstaande huizen aan de man te brengen. Verder zit de gemiddelde vraagprijs voor het eerst in zes jaar tijd weer iets in de lift. Mensen die hun huis proberen te verkopen vragen nu in doorsnee 0,5 procent meer dan een jaar geleden.

De makelaarsvoorman waarschuwt wel voor oververhitting in bepaalde regio's. Hukker wijst ook op komst van vluchtelingen en statushouders naar ons land. "We gaan toe naar 17 miljoen inwoners in Nederland", zegt hij. "We zullen dan ook flink vaart moeten maken van het bouwen van nieuwe huurwoningen en lokaal slimme ideeën moeten bedenken om de doorstroming te bevorderen, zodat meer mensen passend kunnen wonen. In het algemeen zou er qua nieuwbouw wel een tandje bij mogen."

NVM-makelaars verkopen recordaantal woningen
NVM-makelaars verkopen recordaantal woningen (Foto: ANP)

Drone Noord-Korea vloog boven Zuid-Korea

Een drone uit Noord-Korea heeft woensdag kort boven Zuid-Korea gevlogen. Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost, waarna het onbemande vliegtuig terugvloog naar het noorden. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vloog de drone boven een wachtpost bij de neutrale zone tussen de twee landen.

Het incident gebeurde rond 14.00 uur lokale tijd. Zuid-Korea heeft via de radio de noorderburen gewaarschuwd. Er zijn zo'n twintig kogels afgevuurd voordat het vliegtuig weer uit het Zuid-Koreaanse luchtruim vertrok. Het is volgens Yonhap het eerste incident tussen de twee buurlanden sinds een nucleaire test door Noord-Korea op 6 januari.

Noord-Korea zegt succesvol een waterstofbom tot ontploffing te hebben gebracht, al gaat het volgens sommige experts om een 'gewone' atoombom. Defensie-experts uit Zuid-Korea en China komen vrijdag in Seoul samen om te spreken over een gezamelijke reactie op de atoomtest.

Drone Noord-Korea vloog boven Zuid-Korea
Drone Noord-Korea vloog boven Zuid-Korea (Foto: ANP)

'IS achter aanslagen Jakarta'

In het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta waren donderdag meerdere ontploffingen te horen. Zeker een daarvan was bij een winkelcentrum, meldde de politie via Twitter. Volgens getuigen zijn er ook geweerschoten te horen, meldde de krant Straits Times. Er zijn meerdere doden gevallen gevallen.

Het winkelcentrum zit in een wijk met veel kantoren, hotels en ambassades. Het is nog niet duidelijk wie de schoten afvuurde. De politie heeft de omgeving afgezet.

Ook bij een politiebureau, een vestiging van Starbucks en op een kruising vlakbij gebouwen van de VN en bij de ambassades van Turkije en Pakistan zijn explosies geweest.

Volgens ooggetuigen hebben drie personen zich in het Starbuckscafé opgeblazen. In de buurt wordt nu no hevig geschoten, veiligheidstroepen zijn het café binnengevallen.

Update 08.00 uur:
Bronnen hebben aan de NOS gemeld dat er een Nederlandse VN-medewerker is omgekomen.

Update 09.57 uur:
De Indonesische politie heeft vier vermoedelijke militanten die een aanslag pleegden in Jakarta doodgeschoten. Het gebied waar de bomaanslag plaatshad is geheel afgezet, zei een politiewoordvoerder.

"We zijn het gebouw aan het doorzoeken van beneden tot boven", voegde hij eraan toe. Er was een vuurgevecht tussen de aanvallers en de politie in een bioscoop die in hetzelfde gebouw zit als een Starbucks café dat was aangevallen. "We zullen de situatie snel veilig kunnen verklaren", aldus de politie.

Starbucks liet weten al zijn zaken in Jakarta tot nader order gesloten te houden. In de Starbucks-zaak waar vlakbij een bomexplosie was, is volgens het bedrijf één klant gewond geraakt. De medewerkers zijn ongedeerd gebleven. De zaak zit in het Skyline-gebouw in de buurt van een politiepost.

De bomexplosies zijn duidelijk terreuraanslagen, maar vooralsnog zijn er geen indicaties dat militanten van Islamitische Staat (IS) erachter zitten, zei het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst in Jakarta. President Joko Widodo riep iedereen op kalm te blijven.

Update 10.20 uur:
In tegenstelling tot eerdere berichten blijkt de Nederlandse VN-medewerker niet te zijn omgekomen, wel is hij zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis.

Update 13.15 uur:
De aanslagen in Jakarta donderdag zijn 'zeker' het werk van Islamitische Staat. Dat heeft de chef van de politie in de Indonesische hoofdstad verklaard. Volgens hem liep een Indonesische IS-aanhanger al enige tijd rond met plannen.

Deze terrorist zou in Syrië zijn. "Hij zit achter de aanval", aldus politiechef Tito Karnavian. Een verklaring van een nieuwsagentschap dat banden heeft met de terreurbeweging, wees ook in die richting. De aanval was gericht op buitenlanders en leden van de Indonesische veiligheidsdienst, aldus het agentschap.

Door de reeks bomexplosies en de schietpartij in het centrum van de stad kwamen zeven mensen om het leven. Een onbekend aantal mensen raakte gewond, onder wie een Nederlandse VN-medewerker.
 

Explosies in Indonesische hoofdstad Jakarta
Explosies in Indonesische hoofdstad Jakarta (Foto: ANP)

ACM tikt onlinemaaltijdbezorgers op vingers

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft onlineaanbieders van bezorgmaaltijden aangesproken op de hoge kosten die zij in rekening brachten voor het gebruik van iDeal en creditcards. De kosten waren in sommige gevallen tot wel 10 procent van het bedrag van de bestelling, meldt de ACM donderdag.

Bij internetbetalingen mogen sinds juni 2014 alleen de daadwerkelijke kosten voor het gebruik van het betalingssysteem extra in rekening worden gebracht. Het doorberekenen van bijvoorbeeld personeelskosten mag niet. Ook aanbieders van vliegtickets, waaronder grote luchtvaartmaatschappijen, gingen in de fout.

Volgens de ACM hebben de grote bezorgers Thuisbezorgd.nl en Just Eat en aanbieders van vliegtickets de betaalkosten voor de klant inmiddels aangepast. Andere partijen zouden dat voorbeeld hebben gevolgd.

ACM tikt onlinemaaltijdbezorgers op vingers
ACM tikt onlinemaaltijdbezorgers op vingers (Foto: ANP)

Ook Duitsland wil videoscheidsrechter testen

De Duitse voetbalbond DFB wil in navolging van de Nederlandse KNVB gaan proefdraaien met een systeem van videoarbitrage. De Duitsers reageren daarmee op het advies dat spelregelcommissie IFAB van de FIFA vorige week gaf om tests met videoarbitrage toe te staan. De KNVB diende onlangs een voorstel in om het systeem te testen in de KNVB-bekertoernooi in seizoen 2016-2017.

De Duitsers willen eenzelfde soort systeem opzetten, waarbij een extra scheidsrechter beschikt over diverse beeldschermen met wedstrijdbeelden om nauwkeuriger te kunnen bepalen welke beslissing de scheidsrechter op het veld moet nemen. Nu mag deze videoscheidsrechter nog niet in contact staan met de arbiter op het veld. De bedoeling is dat het IFAB-congres begin maart het besluit neemt dit wel toe te staan, waardoor de videoscheidsrechter zijn collega op het veld kan adviseren.

Ook Duitsland wil videoscheidsrechter testen
Ook Duitsland wil videoscheidsrechter testen (Foto: ANP)

Tweede monsterzege op rij voor waterpolosters op EK

De waterpolosters hebben voor de tweede keer in drie dagen een monsterzege geboekt op het EK in Belgrado. Na de 25-0-zege op Turkije werd donderdag Portugal verpulverd met 28-2.

De Portugese vrouwen werden gedurende de hele wedstrijd overrompeld door Oranje, dat bepaald niet voluit hoefde te gaan en soms zelfs even wat slordig was. Het deerde niet, al wist de ploeg het doel niet schoon te houden. Aan het einde van de tweede periode scoorden de Portugese vrouwen tweemaal achter elkaar, maar daar bleef het bij.

Vicewereldkampioen Nederland wacht nog twee zwaardere pouleduels, tegen Rusland en Griekenland. Bij winst in minimaal een van die duels is Nederland zeker van een plek bij de beste twee in de groepsfase. Dat levert een zwakkere tegenstander op in de halve finale.

Waterpolosters geven ook Portugal afstraffing
Waterpolosters geven ook Portugal afstraffing (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan - Sterke dalingen in week 1

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 1 in 2016 (4 januari tot en met 10 januari).

Dalingen, dalingen en nog meer dalingen. De Feestdagen zijn voorbij en hoewel de schade vorige week nog meeviel, zien we nu overal dalingen. Het is afwachten tot dit stabiliseert, wat nog wel een poosje kan duren.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Monster Hunter X 3DS 65.227 -50% 2.587.086
2 Monster Strike 3DS 38.795 -58% 738.231
3 Splatoon Wii U 28.945 -52% 1.182.934
4 Super Mario Maker Wii U 25.854 -51% 752.739
5 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 23.161 -52% 607.878
6 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  22.681 -54% 2.147.108
7 Mobile Suit Gundam Extreme Vs-Force PSV  13.643 -33% 121.406
8 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS  11.147 -55% 1.312.374
9 Fallout 4  PS4  10.457 -53% 188.877
10 Mario & Luigi: Paper Jam 3DS  9.497 -57% 207.812
11 Rhythm Heaven: The Best+ 3DS  8.742 -67% 629.524
12 Call of Duty: Black Ops III PSV  7.819 -30% 198.511
13 Star Wars: Battlefront PS4  6.036 -54% 192.475
14 Tom Clancy's Rainbow Six: Siege PS4 5.912 x 51.676
15 Grand Theft Auto V PS4 5.654 x 54.300 
16 Disney Magic World 2 3DS  5.361 -67% 257.705
17 Minecraft: PlayStation 4 Edition PS4 5.350 -39% 38.251
18 Animal Crossing: New Leaf 3DS  5.186 -39% 4.115.727
19 New Super Mario Bros. 2 3DS  5.002  -49% 2.426.042
20 Downtown no Gaki no Tsukai Yaarahen de!! Zettai ni Tsukamatte Haikenai Gasu Kurobikari Land 3DS  4.860 -51% 27.280

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 60.479 120.105 60.479 20.246.478
PS4 36.559 65.427 36.559 2.337.636
PSV 31.338 64.481 31.338 4.624.736
Wii U 24.722 53.547 24.722 3.045.384
PS3 2.784 4.221 2.784 10.390.878
Xbox One 293 765 293 64.184

'Renault onderzocht voor emissiefraude'

De Franse autofabrikant Renault is onderwerp van een onderzoek door de Franse autoriteiten naar gesjoemel met uitstootwaarden. Op de beurs in Parijs klapte het aandeel Renault omlaag.

Volgens de berichten hebben onderzoekers computers in beslag genomen bij doorzoekingen van vestigingen van Renault. De zaak doet sterk denken aan het dieselschandaal bij Volkswagen. Met behulp van illegale software waren de dieselauto's van Volkswagen in laboratoriumtesten schoner dan ze in daadwerkelijkheid zijn.

Op de Parijse beurs waren beleggers erg verontrust door de berichten rond Renault. Het aandeel zakte donderdag aan het begin van de middag liefst 20 procent.

'Renault onderzocht voor emissiefraude'
'Renault onderzocht voor emissiefraude' (Foto: ANP)

Darter Colin 'Jaws' Lloyd stopt ermee

Darter Colin Jaws Lloyd heeft besloten zijn dartpijlen aan de wilgen te hangen. De 42-jarige Engelsman gooit al enkele jaren nauwelijks een deuk in een pakje boter, zakte uit de top-64 van de wereldranglijst en raakte daardoor zijn Tour Card kwijt. Hij besloot om zich niet aan te melden voor de Q-School en zo mogelijk een nieuwe toegangspas tot de PDC-toernooien te winnen, maar stopt met professioneel darten.

Lloyd won in zijn hoogtijdagen een flinke reeks titels, met als hoogtepunten de World Grand Prix van 2004 en de World Matchplay van 2005. In datzelfde jaar eindigde hij ook als tweede in het eerste seizoen van de Premier League, achter Phil Taylor. Jaws voerde twee keer de wereldranglijst van de PDC aan: tussen februari 2005 en maart 2006 en van mei 2006 tot januari 2007. In 2002 zette hij op het WK zijn beste prestatie neer door de halve finale te bereiken.

"Het was een zware beslissing, maar ik heb besloten om niet aan de Q-School mee te doen", liet Lloyd weten tegenover de PDC"Het niveau in het PDC-circuit is met de jaren alsmaar blijven stijgen en ik ben daar simpelweg niet goed genoeg meer voor", toont hij zich realistisch. "Ik vind darten nog altijd schitterend en blijf ook zeker demonstraties gooien, wie weet kom ik ooit nog wel terug in het profcircuit."

Duizenden dode vissen in olympisch zeilwater Rio

Met nog een kleine acht maanden te gaan tot de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is de stad er alles behalve klaar voor. Deze week bleek maar weer eens hoe vies het water is waar het olympisch zeilprogramma zal worden afgewerkt. Braziliaanse media berichtten over duizenden aangespoelde dode vissen in Guanabara Bay, de plek waar de zeilmedailles verdeeld worden.

Milieudeskundigen hebben de waterkwaliteit getest en stelden een hoge mate van vervuiling vast. Vooral een bepaalde soort sardine zou heel zwaar getroffen zijn. Het probleem deed zich niet alleen deze week voor, al een geruime tijd wordt het water getest en telkens wordt er veel vervuiling vastgesteld. De deskundigen vonden onder meer virussen en giftige materialen in het water.

Veel zeilers maken zich al tijden zorgen over de omstandigheden waarin ze in Rio moeten zeilen. Zo keerde in augustus van vorig jaar een Duitse zeiler huiswaarts die flink ziek was geworden van het vieze water. Ook een zeilteam uit Oostenrijk moest de training stilleggen toen een groot deel van de zeilers buikklachten en diarree kreeg.

Ook windsurfer Dorian van Rijsselberghe deed eerder zijn beklag over het smerige water in Rio. Hij vatte het samen met de woorden "walgelijk en gevaarlijk".

De duizenden dode vissen die zijn aangespeold in Gianabara Bay (Bron: YouTube)

Nederlandse darters grijpen naast PDC Tour Card op dag 1

Op de eerste dag van de PDC Qualifying School hebben alle Nederlandse darters naast een felbegeerde Tour Card gegrepen. In de eerste ronde verschenen er achttien aan de oche, waarvan Yordi Meeuwisse, Michel van der Horst en Mareno Michels al gelijk uitgeschakeld werden.

Bij de laatste 256 viel het doek voor Jeffrey van de Ven, Ron Meulenkamp, Leo Hendriks, Jerry Hendriks, Jeffrey Beekhuis en Jeffrey Bekema, terwijl Dick van Dijk een mooie 5-1 zege boekte op voormalig wereldtopper Peter Manley. In de derde ronde kreeg De Vreede van een negendarter om de oren van Ross Smith, die de Nederlander met 0-5 snel uitschakelde. Van de negen Nederlandse darters haalden alleen Van Dijk, Mark Oosterhuis en Sven Groen de laatste 64, terwijl Joey ten Berge, Jeffrey de Graaf, Tommy Legius, Vincent Kamphuis en Ron Schouten uitgeschakeld werden.

Groen moest bij de beste 64 zijn meerdere erkennen in Robert Owen, terwijl Van Dijk (5-1 tegen Nigel Lamb) en Oosterhuis (5-3 tegen Paul Rowly) zich bij de laatste 32 van de dag schaarden. Brian Woods - halve finalist op Lakeside 2008 - werd door Oosterhuis bijna uitgeschakeld, maar won toch met 5-4. Van Dijk versloeg Ricky Sudale met 5-4 en plaatste zich bij de laatste zestien darters. Daarin viel voor de Nederlander dan het doek tegen John Bowles, die op het WK 2013 nog grote indruk maakte tegen Gary Anderson. Bowles won met 5-3 en mocht daardoor in de kwartfinales strijden om een Tour Card.

De Engelsman versloeg in die wedstrijd Woods met 5-2 en pakte zo de eerste Tour Card. Simon Stevenson deed hetzelfde door Robert Owen te verslaan (5-4) en ook de andere twee wedstrijden om de gewilde prijs hadden een beslissende leg nodig: Andy Parsons versloeg Mark Barili, terwijl Ricky Williams afrekende met Rhys Hayden. 

Donderdag gaat de Q-School verder met dag twee, waar weer de vier beste spelers van de dag een Tour Card zullen verdienen. Ook worden er punten vergeven aan darters die in de laatste 128 of verder in het toernooi uitgeschakeld worden, waarna zaterdag - na de laatste dag - ook de beste spelers van de puntenranking Tour Cards krijgen. 

Dakar etappe 11: La Rioja - San Juan

Gisteren kregen de deelnemers al een flinke lading zand voor hun kiezen, en dat was te merken ook. De term bijltjesdag is al meerdere keren gevallen. Vandaag zal niet erg verschillen van gisteren; opnieuw zal het terrein vooral uit los zand bestaan, maar onderweg zullen er veel rivieren overgestoken moeten worden, en met een heersende El Niño zal het een modderige bende worden.

Het eerste deel van de proef zal vooral over rivierbeddingen lopen, een gigantisch contrast ten opzichte van gisteren. Na een kilometer of vijftig wordt het eerste waypoint bereikt en wordt het harde klei ingeruild voor het zand, maar er zullen onderweg nog veel rivieren worden overgestoken. Dit waterige gedeelte houdt op bij het tweede waypoint, van waar het terrein tot het derde waypoint weer totaal gevuld wordt met kleine struiken. De snelheid ligt op dit stuk hoog, risicootjes kunnen genomen worden.

Het volgende stuk tot waypoint zeven zal weer vooral bestaan uit zand en rivieroverstekingen, van waar het langzaam overgaat in vaster steen. Na een kilometertje of tachtig wordt het bergachtig terrein weer ingeruild voor het meest lastige zand: fesh-fesh. Dit stuk is echter bij lange na niet zo lang als gisteren, en al snel komen de buitenwijken van San Juan in het vizier. Het resterende deel van de route is technisch niet enorm lastig meer en makkelijk te navigeren. De kans is groot dat de deelnemer die bij waypoint negen, na al dat zand en bergachtig terrein, even verderop ook als eerste over de finish komt.

Interessante rotsformatie net buiten San Juan (WikiCommons / M.Bustos)
Interessante rotsformatie net buiten San Juan (WikiCommons / M.Bustos)

Pewdiepie start eigen videonetwerk

Pewdiepie, één van de meest bekende Youtube-users ooit, start zijn eigen videonetwerk. Dit doet hij in samenwerking met Disney's Maker Studios. Het netwerk heet 'Revelmode' en moet samen met andere Youtubers eigen video's gaan produceren.

Het eerste project betreft een geanimeerde serie met de hulp van de Youtubers. Pewdiepie werkt onder Revelmode samen met Cutiepiemarzia, Cinnamon Toast Ken, Markiplier, Dodger, Emmablackery, Jacksepticeye, Jelly en Kwebbelkop. Deze Youtubers zijn samen goed voor meer dan honderd miljoen volgers verspreid over Youtube, Twitter en andere social media en hebben dus een goed draagvlak voor het netwerk.

Revelmode gaat zich focussen op van alles en nog wat, van gaming tot mode en van muziek tot animaties. In het begin blijft Revelmode bewust klein, maar in de toekomst is groei en meer input van het publiek mogelijk. De website van Revelmode kun je hier vinden.

Amiibo-game Mini Mario & Friends komt naar Wii U en 3DS

Sinds de introductie van amiibo heeft Nintendo er al miljoenen verkocht. De figuren, gebaseerd op de Nintendo-personages, spelen extra's vrij in diverse game, terwijl je ze ook kunt trainen in weer andere games. 

Nintendo blijft bezig om amiibo zo breed mogelijk in te zetten. De volgende zet is de aankondiging van Mini Mario & Friends, het zevende deel in de Mario vs. Donkey Kong-serie. Door amiibo in te scannen, kun je deze gebruiken in de game. Compatibele amiibo zijn Mario, Luigi, Peach, Toad, Donkey Kong, Diddy Kong, Rosalina, Yoshi, Bowser en Bowser Jr. Overige amiibo kun je ook gebruiken, maar dan krijg je de beschikking over generieke robot 'Mini Spec.'

Elk amiibo-personage heeft zijn eigen vaardigheid. Zo kan Peach tijdelijk zweven, terwijl mini Mario wall jumps kan gebruiken. Met deze speciale vaardigheden zijn geheime uitgangen te bereiken, die nieuwe levels vrijspelen. In totaal kent de game ruim zestig stages.

Mini Mario & Friends verschijnt 28 januari voor Nintendo 3DS en Nintendo Wii U in Japan. Een release voor het Westen is nog niet bevestigd.

Gameplay begint om 0:56

Eerste twee levels van Unravel te spelen met EA Access

EA maakt steeds meer bekend welke kant zij op willen gaan met EA Access. Als je een EA Access abonnement neemt mag je normaliter 10 uur lang een net uitgekomen game proberen voordat je over gaat tot het kopen ervan. Voor een game zoals Star Wars Battlefront of Need for Speed is dat meestal lang genoeg om zelf tot een goed oordeel te komen.

Helaas wijkt EA soms af van deze regel. Zo ook voor Unravel. Deze game kun je niet 10 uur lang spelen (en volgens mij heb je hem dan ook uitgespeeld), maar alleen de eerste twee levels. Deze keuze is trouwens niet nieuw. In Battlefield Hardline kon je ook alleen de eerste twee singpleplayer levels spelen.

Vanaf 4 februari kan iedereen met EA Access beginnen met de trial. Het hele spel is vanaf 10 februari te spelen op PlayStation 4, Xbox One en pc. 

Laatste Witcher 3-uitbreiding 'beter dan originele game'

Unaniem is het natuurlijk niet, maar er is wel een bepaalde consensus dat The Witcher 3: Wild Hunt de beste game van 2015 was. Ontwikkelaar CD Projekt RED heeft nog een laatste uitbreiding in petto, en geeft zelf aan dat die nog beter wordt dan de gewone game. 

The Witcher 3 kwam in mei vorig jaar uit en bleek de zeer hoge verwachtingen die het inmiddels had geschept grotendeels waar te kunnen maken. Het is dan ook niet vreemd dat de game als nummer 1 uit de bus kwam in onder andere de FOK!Games Game of the Year 2015. In oktober van afgelopen jaar werd de eerste (steengoede) uitbreiding, Hearts of Stone, al uitgebracht.

Blood and Wine is de tweede en tevens laatste uitbreiding voor The Witcher 3. Het biedt volgens de makers sluiting aan het verhaal van Witcher Geralt of Rivia. In een interview met Eurogamer Italië heeft CD Projekt RED aangegeven dat de feedback die ze hebben gekregen sinds The Witcher 3 vorig jaar uitkwam hen heeft geholpen om een nog betere game-ervaring neer te kunnen zetten. Die verbetering zou volgens senior tekstschrijver Jakub Szamalek vooral zitten in een complexe, gelaagde verhaallijn en een unieke, memorabele antagonist. Szamalek benoemt zelf dat het in The Witcher 3 nogal ontbrak aan charismatische vijanden.

Zodra Blood and Wine uit is, is het voor CD Projekt RED tijd om zich volledig te focussen op hun volgende grote project, Cyberpunk 2077. Blood and Wine heeft nog geen releasedatum, maar moet in de eerste helft van 2016 komen. De uitbreiding zou grofweg 20 uur aan speeltijd bevatten, in een gloednieuwe regio genaamd Toussaint. Toussaint is een mysterieuze locatie die nog onbedoezeld is door de oorlog tussen Nilfgaard en Redania.

Mocht je nog volop bezig zijn met de gewone game, dan komt misschien onze uitgebreide Witcher 3-special nog van pas.

Bertens strandt in kwartfinale Hobart

Kiki Bertens heeft haar voorbereiding op de Australian Open donderdag afgesloten met een kwartfinaleplaats op het toernooi van Hobart. Op het hardcourt op Tasmanië was de Nederlandse nummer 103 van de wereld in de kwartfinale niet opgewassen tegen de als derde geplaatste Slowaakse Dominika Cibulkova. In een partij die vanwege regen meermaals langdurig moest worden onderbroken won de mondiale nummer 23 uiteindelijk in een tijdsbestek van zeven uur in een kleine twee uur zuivere speeltijd met 7-5 en 6-3.

Bertens drong als qualifier door tot het hoofdschema van het toernooi in Hobart. Op de Australian Open is ze als enige Nederlandse speelster rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi, dat maandag in Melbourne begint.

Bertens strandt in kwartfinale Hobart
Bertens strandt in kwartfinale Hobart (Foto: ANP)

Derde nederlaag voor Warriors in NBA

Golden State Warriors heeft woensdag (lokale tijd) een zeldzame nederlaag geleden in de NBA. In Denver ging het team uit Oakland voor de derde keer in 39 wedstrijden onderuit, al scheelde het bar weinig: 112-110.

Die kleine marge had alles te maken met een uitzonderlijk vierde kwart van de vedette van de Warriors, Stephen Curry. De hele wedstrijd kwakkelde hij, maar in de slotfase scoorde hij plots twintig punten en kwam één schot tekort om een overtime af te dwingen tegen de Denver Nuggets. Uiteindelijk noteerde hij 38 punten, negen assists en vijf rebounds. Bij de Warriors ontbrak Draymond Green, die zijn ploeg vaak op sleeptouw neemt.

Oklahoma City Thunder wint niet zo vaak als Golden State, maar boekte toch ook al de 28e overwinning van het seizoen tegen de Dallas Mavericks: 109-89. Thunder blijft daarmee derde in de Western Conference, twee posities boven de Mavericks. Kevin Durant was met 29 punten de belangrijkste man bij de thuisploeg.

Brooklyn Nets

Subtopper Houston Rockets versloeg laagvlieger Minnesota Timberwolves nipt met 107-104 in een wedstrijd waarin James Harden de grens van 10.000 punten in zijn carriÚre passeerde. Woensdag maakte hij 27 punten voor de Rockets.

In de Eastern Conference wonnen de Brooklyn Nets weer eens na tien nederlagen op rij. Tegen de New York Knicks werd het 110-104. Charlotte Hornets maakte met een 107-84-zege op de Atlanta Hawks een einde aan een serie van zeven verliesduels.

Alle uitslagen
Charlotte - Atlanta 107 - 84
Washington - Milwaukee 106 - 101
Brooklyn - New York 110 - 104
Boston - Indiana 103 - 94
Houston - Minnesota 107 - 104
Oklahoma - Dallas 108 - 89
Denver - Golden State 112 - 110
Portland - Utah 99 - 85
Sacramento - New Orleans 97 - 109
LA Clippers - Miami 104 - 90

De hoogtepunten van gisteravond (Bron: YouTube/NBA)

Man bezwangert 800 vrouwen: 'Elke week bevalling'

Simon Watson uit het Engelse Luton is best wel een baas. De Brit beweert al meer dan achthonderd kinderen te hebben verwerkt. De 41-jarige blonde Adonis verkoopt namelijk zijn sperma via internet.

Simon, die zelf drie kinderen opvoedt, heeft een opmerkelijke bijbaan. Hij is namelijk spermadonor. Dit doet hij niet via een spermabank, maar gewoon via Facebook. En hij verdient er nog goed aan ook.

De beste man vraagt maar liefst 50 pond per volgekwakt potje. En dat is omgerekend 66 euro. Vrouwen staan in de rij om zichzelf te bevruchten met Simons zaad.

"Ik heb zeker achthonderd kinderen", beweert de Engelsman. "En dat zijn alleen nog maar de kinderen waarvan ik weet dat ze van mij zijn. Elke week wordt wel weer ergens een kind van mij geboren. Ook heb ik een paar tweelingen rondlopen."

Spijt heeft de geile kerel niet. "Al mijn vrienden en familieleden weten wat ik doe voor de kost", vertelt hij. En het geld is meer dan welkom. "Sommigen zeggen dat mijn zaad gratis moet zijn. Maar ik vind 50 pond voor een potje wondermiddel geen slechte prijs."

De vrouwen zelf volblaffen doet hij overigens niet. "De pot sperma wordt afgeleverd met een steriele spuit. Ik geef de pot af en loop weg. Hoe ze zichzelf insemineren, is hun pakkie an."

Frankrijk plant militaire meeting over IS

Leden van de door de VS geleide coalitie die tegen terreurgroep Islamitische Staat vecht, komen volgende week in Parijs bijeen. Ze zullen bespreken hoe ze de strijd tegen de groep kunnen opvoeren, zei de Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian donderdag.

Volgens Frankrijk zijn de militanten in Irak zich overduidelijk aan het terugtrekken. "We vielen woensdag een IS-telecommunicatiecentrum aan in Mosul, een propagandacentrum. We zien dat IS zich nu terugtrekt in Irak", zei hij.

Le Drian zal zijn Amerikaanse, Britse en Duitse collega's volgende week in Parijs ontmoeten om de strategie tegen IS te verfijnen.

Frankrijk plant militaire meeting over IS
Frankrijk plant militaire meeting over IS (Foto: ANP)

Gewonde bij vechtpartij azc in Dronten

Bij een vechtpartij op het terrein van het asielzoekerscentrum in Dronten is in de nacht van woensdag op donderdag een gewonde gevallen. Het slachtoffer moest met een steekwond met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht.

De politie heeft een verdachte aangehouden en verwacht dat er nog een of meerdere mensen zullen worden gearresteerd. Het is volgens de politie nog onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Gewonde bij vechtpartij azc in Dronten
Gewonde bij vechtpartij azc in Dronten (Foto: ANP)

Bijna 1,7 miljoen kijkers voor reis Floortje

Bijna 1,7 miljoen kijkers stemden woensdagavond af op het nieuwe seizoen van Floortje naar het einde van de wereld. Op het NOS Journaal na is het reisprogramma van Floortje Dessing het best bekeken programma van de avond, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

In de nieuwe reeks van Floortje naar het einde van de wereld reist Floortje Dessing naar de verste uithoeken op aarde om mensen te bezoeken die een bijzonder bestaan leiden. Ze ervaart hoe het is om op zo’n ongewone plek te wonen door mee te draaien in hun dagelijkse leven. In de eerste aflevering reisde Floortje naar de uitgestrekte taiga van Mongolië.

De eerste Nationale Sekstest op RTL5 trok 675.000 kijkers. Victoria Koblenko bleek over de meeste sekskennis te beschikken. Victoria won de test met een 8 en werd gekroond tot ‘sexpert’.

Bijna 1,7 miljoen kijkers voor reis Floortje
Bijna 1,7 miljoen kijkers voor reis Floortje (Foto: BuzzE)

Tour 2017 start met tijdrit in Düsseldorf

De Ronde van Frankrijk start in 2017 met een 13 kilometer lange tijdrit door DÃŒsseldorf. De rit begint en eindigt op 1 juli in het noorden van de stad nabij het voetbalstadion van Fortuna Düsseldorf, voert langs en over de Rijn en gaat ook door het centrum van de stad. De tweede etappe start een dag later met een rondje door en rond Düsseldorf, maar waar die rit eindigt is nog niet bekendgemaakt.

De organisatie van de Tour de France maakte eind december bekend dat Düsseldorf het Grand Départ mag organiseren dat vorig jaar in Utrecht werd gehouden. Het is de vierde keer dat de Tour in Duitsland start. Keulen (1965), Frankfurt am Main (1980) en West-Berlijn (1987) gingen de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen voor.

Dit jaar start de grootste wielerronde ter wereld in eigen land. Decor is het getijdeneiland Mont Saint-Michel in Normandië.

Tour 2017 start met tijdrit in DÃŒsseldorf
Tour 2017 start met tijdrit in Düsseldorf (Foto: ANP)

'Inhaalslag Nederlandse economie zet door'

De aantrekkende particuliere consumptie blijft de groeimotor van de Nederlandse economie de komende jaren van brandstof voorzien. Dat schrijft het economisch bureau van ABN AMRO in een rapport dat donderdag is verschenen.

De economie heeft volgens de bank in 2015 een inhaalslag ingezet. Het groeitempo verdubbelde ten opzichte van 2014, naar 2 procent. De komende twee jaar kan de economie in datzelfde tempo blijven groeien en mogelijk zelfs nog wat harder, verwachten de economen van ABN AMRO.

De consument levert daaraan een belangrijke bijdrage. De consumptie vertoont de sterkste groei in jaren. Daarvan profiteren alle sectoren, maar vooral de zakelijke dienstverlening, de telecom-, media- en technologiebranche en de bouw.

Groeivertraging China

Alleen voor de autobranche voorziet de bank dit jaar geen groei. Die profiteerde dit jaar al van de aanscherping van fiscale regels, waardoor autoverkopen naar voren zijn gehaald.

De belangrijkste economische risico's liggen volgens de onderzoekers de komende jaren buiten onze eigen landsgrenzen. De groeivertraging in China kan nadelige gevolgen hebben voor de wereldhandel en daarmee voor de Nederlandse economie, die sterk afhankelijk is van de export.

Verdere digitalisering kan eveneens een bedreiging vormen, maar alleen voor bedrijven die daar onvoldoende op zijn voorbereid. ABN AMRO noemt de detailhandel als voorbeeld. Hoewel consumenten weer meer geld uitgeven, zitten veel winkelketens nog altijd in zwaar weer omdat ze geen goed antwoord hebben gevonden op de groeiende populariteit van webwinkels.

'Inhaalslag Nederlandse economie zet door'
'Inhaalslag Nederlandse economie zet door' (Foto: ANP)

Maryam Hassouni wil naar het buitenland

Actrice Maryam Hassouni denkt er serieus over na om Nederland volgend jaar te verlaten. Net nu de Emmy-winnares voor het eerst in lange tijd weer een serieuze rol te pakken heeft; vrijdagavond debuteert ze in Flikken Rotterdam.

"Ik heb 3 jaar een acteeropleiding gevolgd in New York, waar ik een soort zigeunerbestaan leidde. Heerlijk vond ik dat. Misschien pak ik volgend jaar mijn koffer en mijn teddybeer en ga ik weer terug", zegt de 30-jarige actrice in het AD. "Ik ben allergisch voor routine."

Momenteel studeert ze nog Engels aan de Universiteit van Amsterdam. "Want ik werd in New York verliefd op de taal. En ik heb iets nodig waar ik me volledig op kan storten. Om die overactieve hersenen van mij te temmen. Ik ben een chaoot en dat feit omarm ik."

Maryam Hassouni wil naar het buitenland
Maryam Hassouni wil naar het buitenland (Foto: BuzzE)

David Duchovny: Mulder en Scully uit elkaar

De agenten Fox Mulder en Dana Scully zijn niet langer een stel in de nieuwe serie van The X-Files. Dat heeft acteur David Duchovny, die Mulder speelt, verteld aan Extra.

Gevraagd naar de relatie van het duo, aangezien de twee in de film X-Files: I Want to Believe uit 2008 nog het bed deelden, zei David: "Het gaat niet zo goed meer. Ze liggen niet samen in bed."

De nieuwe zesdelige serie van de culthit uit de jaren 90 gaat op 28 januari in premiëre op FOX. Er is sinds de laatste afleveringen in 2002 en de films wel meer veranderd, zegt David. "Onze telefoons zijn kleiner, onze zaklampen zijn kleiner, onze schoudervullingen zijn kleiner. Alles is kleiner."

David Duchovny: Mulder en Scully uit elkaar
David Duchovny: Mulder en Scully uit elkaar (Foto: BuzzE)

'60.000 VW-rijders melden zich voor claim'

Circa 60.000 gedupeerde Europese klanten van het geplaagde Volkswagen hebben zich aangemeld bij de stichting Volkswagen Car Claim, zo meldden Duitse media donderdag. De stichting bundelt schadeclaims van Europese bezitters van Volkswagens, om zo collectieve rechtszaken aan te spannen vanwege de uitstootfraude bij het autoconcern.

Advocaat Julius Reiter treedt als wettelijke vertegenwoordiger op namens de duizenden Volkswagenrijders. Zijn advocatenkantoor organiseerde de collectieve actie tegen Volkswagen, die wordt uitgevoerd volgens een Nederlands stichtingsmodel.

Reiter schat dat het schadebedrag van de VW-rijders die zich bij de stichting hebben aangemeld 10 miljoen euro bedraagt. Volgens hem toont de aanhoudende belangstelling voor de stichting aan dat klanten niet tevreden zijn met de maatregelen die Volkswagen tot nu toe heeft genomen.

'60.000 VW-rijders melden zich voor claim'
'60.000 VW-rijders melden zich voor claim' (Foto: ANP)

Omzet Coolblue boven de half miljard

Winkelbedrijf Coolblue heeft de omzet vorig jaar voor het eerst zien uitkomen boven de half miljard euro. Dat maakte de onderneming donderdag bekend. De opbrengsten kwamen uit op 555 miljoen euro, ruim de helft meer dan de 360 miljoen euro in 2014.

Naar eigen zeggen wist Coolblue meer klanten te bereiken en kwamen bestaande klanten vaker terug. Dit jaar wil de onderneming twee nieuwe winkels openen, naast fysieke locaties in onder meer Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. Het concern verwacht ook minimaal duizend mensen aan te gaan nemen.

Omzet Coolblue boven de half miljard
Omzet Coolblue boven de half miljard (Foto: ANP)

Nickelback klaagt verzekeraar aan

Nickelback heeft de verzekeringsmaatschappij Lloyd aangeklaagd, meldt TMZ. De maatschappij wil geen geld uitkeren aan de band voor het afzeggen van een groot deel van hun tour.

Frontman Chad Kroeger van de band moest afgelopen zomer aan zijn stembanden worden geopereerd en is daarom tot negen maanden uit de running. Ook het geplande concert van Nickelback op 10 november in de Amsterdamse Ziggo Dome ging niet door. De geannuleerde tour zou 13 miljoen dollar hebben gekost, maar toen de band dit bedrag claimde bij Lloyd stapte de verzekeraar naar de rechter. Lloyd beweert dat Kroeger al stembandproblemen had toen de band hun verzekering afsloot.

Nu slaat Nickelback terug met een eigen rechtszaak. Advocaat Howard Weitzman zegt dat de claim van Lloyd 'absurd' is, omdat Kroeger al bijna veertig keer had opgetreden toen het problem ontstond.

Nickelback klaagt verzekeraar aan
Nickelback klaagt verzekeraar aan (Foto: BuzzE)

Lot van anderhalf miljard dollar verkocht

De recordjackpot in de Amerikaanse loterij Powerball van 1,56 miljard dollar (1,43 miljard euro) is gevallen. Zeker een iemand heeft een lot met het winnende nummer gekocht in het stadsdeel Chino Hills in Los Angeles, liet de lokale tak van de lotterij weten.

De kans op winst in de loterij is microscopisch klein: 1 op 292 miljoen. Toch zorgde het niet vallen van de jackpot zaterdag ervoor dat veel Amerikanen alsnog een lot in huis haalden. Omdat de jackpot van 900 miljoen dollar niet viel, werd het geldbedrag van de jackpot verhoogd. De hoofdprijs is nog nooit zo hoog geweest.

Dat er een winnaar is, wil niet zeggen dat die persoon er met al het geld vandoor gaat. Er kunnen meerdere tickets zijn verkocht met dezelfde cijfercombinatie. Het kan een paar uur duren voordat bekend is hoeveel mensen er een winnend lot hebben.

Zeker een winnaar van recordjackpot in VS
Zeker een winnaar van recordjackpot in VS (Foto: ANP)

Doden door bomauto in Oost-Turkije

Bij een aanval op een politiebureau in Oost-Turkije zijn woensdagavond laat zeker vijf mensen omgekomen. Tientallen anderen raakten gewond, onder hen drie kinderen en zes politiemensen. Volgens de krant Daily Sabah werd de aanval uitgevoerd door strijders van de Koerdische beweging PKK. Ze hadden een bomauto, raketwerpers en geweren.

Het politiebureau in de provincie Diyarbakir en gebouwen in de omgeving zijn beschadigd geraakt. Het leger en extra politiemensen zijn ingezet om de orde te handhaven. De gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De aanvallers zouden de bomauto voor de ingang van het politiebureau tot ontploffing hebben gebracht. Daarna openden ze het vuur op politiemensen. De politie heeft de aanvallers gevangengenomen. Onduidelijk is of de aanvallers probeerden te vluchten of dat ze zich overgaven.

Doden door aanval met bomauto in Oost-Turkije
Doden door aanval met bomauto in Oost-Turkije (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Sneeuw & Monroe

Ook vandaag is het buiig weer, verder landinwaarts, richting het noordoosten, kan de neerslag als natte sneeuw vallen. Later op de avond kan dit zelfs omslaan naar droge sneeuw, net als in de heuvels in Limburg. In het zuidoosten wordt het zo´n 3 graden, het westen kan nog even teren op een graad of 6. De zuidenwind is matig tot krachtig en draait in de avond naar het westen tot noordwesten. Tegen die tijd kan het aan de kust ook stormachtig gaan worden. 

Zon op: 08.41 uur
Zon onder: 16.57 uur

Van user Nijnja kreeg ik onderstaande foto van de potvissen die op Texel waren aangespoeld. Helaas werden de reddingsoperaties gestaakt, de dieren hebben het niet overleefd. 

dode potvissen op Texel (Foto: nijnja)
dode potvissen op Texel (Foto: nijnja)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2010 werd de 'Doemdagklok' één minuut vooruit gezet, naar zes minuten voor twaalf. De klok geeft aan hoe dichtbij we ons bij een wereldwijde (fatale) ramp, veroorzaakt door de mensheid zelf, bevinden. 

* In 1954 trouwde Marilyn Monroe met de honkballer Joe Dimaggio. Monroe overleed op 5 augustus 1962. Er waren flink wat complottheorieën rondom haar overlijden. 

* In 1948 werd Ans van Dijk geëxecuteerd. Ze was de enige (Nederlandse) vrouw die dit na de oorlog overkwam. 

* In 1992 werd de eerste ICSI-baby geboren. 


Een complottheorie over de dood van Monroe

Politieactie bij Sydney Opera House

De politie in Australië heeft het gebied rondom het Sydney Opera House ontruimd. Volgens de lokale zender ABC News is er een politieactie gaande. Het is nog onduidelijk wat er aan de hand is. Rondom het concertgebouw zijn hekken geplaatst. De veerdienst in de stad is korte tijd stilgelegd.

Het operagebouw is een populaire toeristenbestemming in de Australische stad.

Politieactie bij Sydney Opera House
Politieactie bij Sydney Opera House (Foto: ANP)

'Bowie direct na dood gecremeerd zonder familie'

David Bowie is direct na zijn dood stilletjes gecremeerd in New York, zonder de aanwezigheid van familieleden en vrienden. Dat meldt Mirror. Volgens bronnen van de Britse krant was dit de wens van de zanger.

Bowie zou 'zonder gedoe' willen gaan en geen uitvaart of herdenkingsdienst hebben gewild. Hij zou deze wens met zijn vrouw Iman en andere familieleden hebben gedeeld nadat hij anderhalf jaar geleden kanker kreeg.

Zondag overleed Bowie op 69-jarige leeftijd. Sindsdien is er nog niets officieel bekendgemaakt over zijn uitvaart.

'David Bowie direct na dood gecremeerd in NY'
'David Bowie direct na dood gecremeerd in NY' (Foto: BuzzE)

Nederland verhoogt druk op Marokko

Nederland wil graag een aangepast verdrag met Marokko over Nederlandse uitkeringen aan teruggekeerde Marokkanen, maar de klok tikt. Zonder nieuw akkoord wordt het huidige verdrag voor 1 juli opgezegd, waarschuwde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

"Dan heeft dat verdrag zijn tijd gehad. Jammer maar helaas", aldus Asscher donderdagavond in de Tweede Kamer. Daar spiegelt zich een meerderheid af om het bestaande verdrag eenzijdig op te zeggen. Veel Kamerleden vinden de huidige uitkeringen te hoog.

Vorig jaar was er een akkoord over een verlaging van uitkeringen, maar Marokko kwam daarna met nieuwe eisen. Daar wil de regering in Den Haag niet op ingaan.

Sommige Kamerleden wezen op de ironie dat kort voor het debat over Marokko een collega van Marokkaanse komaf, Khadija Arib, tot voorzitter van de Kamer werd gekozen.

Zware valpartij op WK skivliegen

De Oostenrijkse schansspringer Lukas Müller is woensdag zwaargewond geraakt na een valpartij op de skivliegschans van Bad Mitterndorf. Daar wordt vanaf donderdag het WK skivliegen gehouden, maar woensdag stond het traditionele 'invliegen' al op het programma, waar vooral veel lokale springers die het WK-team niet gehaald hebben in actie komen. 

Voor Müller ging het bij zijn vlucht helemaal verkeerd. Vermoedelijk schoot een binding van zijn schoen los, waardoor hij halverwege de sprong met ruim 100 kilometer per uur tegen de sneeuw smakte. Volgens noodarts Ulf Karner was Müller vervolgens nog wel bij bewustzijn, maar gaf hij aan zijn benen niet te voelen. Andere berichten spreken over het buiten bewustzijn raken van de 23-jarige springer, maar zeker is dat hij zijn benen niet meer kon voelen. Karner vertelde dat die symptomen later nog bij de schans verbeterden, waarna de jonge atleet in een traumahelikopter geladen werd. Die kon echter maar een kort stukje vliegen vanwege het weer en dus legde hij de reis naar het ziekenhuis van Graz verder per ambulance af.

Over de huidige toestand van Müller zijn de berichten niet eenduidig. Het heeft er echter alle schijn van dat hij een zware blessure aan zijn wervelkolom heeft opgelopen en in Graz wordt hij geopereerd aan zijn halswervels. Volgens wedstrijdleider Harald Haim was het zeker geen fout van Müller zelf. "Hij had een uitstekende positie in de lucht, maar ineens schoot hij uit balans, kwam zijn linkerski tegen zijn lichaam en werd een rotatie ingezet met de val als gevolg", vertelt hij. 

De beelden van de val van Müller (Bron: YouTube)

De Oostenrijker mocht tussen 2009 en 2013 zo nu en dan meedoen aan de World Cup, waaronder de Vierschansentournee in 2009/2010. Daar werd hij bij de openingswedstrijd in Oberstdorf - nog maar zijn vierde World Cup-deelname - zeer verrassend zesde. In datzelfde jaar werd Müller wereldkampioen junioren, terwijl hij zijn dagen de laatste jaren vooral sleet in de middenmoot van de Continental Cup, het niveau onder de World Cup.

Arsenal en Chelsea laten punten liggen

Interim-coach Guus Hiddink heeft woensdagavond met Chelsea twee punten laten liggen in de Premier League. De Londense topclub gaf op eigen veld tegen West Bromwich Albion twee keer een voorsprong uit handen: 2-2.

Voor de thuisploeg kwamen César Azpilicueta en Gareth McAuley (eigen doel) tot scoren. Graig Gardner bracht na ruim een half uur de eerste gelijkmaker van de bezoekers op zijn naam. James McClean redde in de 86e minuut een punt voor West Bromwich Albion: 2-2.

Chelsea belandde door het gelijkspel op 24 punten en bleef onder in de middenmoot hangen. Hiddink is nog wel ongeslagen in zijn tweede termijn als coach bij de regerende landskampioen.

Southampton

Trainer Ronald Koeman behaalde na drie nederlagen op rij, inclusief de FA Cup, een belangrijke thuiszege op Watford (2-0). Shane Long en Dusan Tadic brachten de treffers op hun naam. Virgil van Dijk en Jordy Clasie waren basisspelers bij Southampton. Doelman Maarten Stekelenburg ontbrak door een blessure.

In de strijd tegen degradatie behaalde Sunderland een knappe zege bij Swansea City: 2-4. Jermain Defoe was de grote man bij de bezoekers. Hij scoorde drie keer. Patrick van Aanholt nam de tweede treffer van de winnende ploeg voor zijn rekening.

Nummer drie Manchester City kwam thuis tegen Everton niet verder dan 0-0.

Arsenal

Koploper Arsenal woensdagavond de overwinning verspeeld. De ploeg van Arsène Wenger moest bij Liverpool na een enerverend duel genoegen nemen met 3-3. Het laatste doelpunt viel in de laatste minuut van de reguliere speeltijd en kwam namens de thuisploeg op naam van Joe Allen.

Liverpool kwam dankzij twee treffers van Roberto Firmino in de eerste helft twee keer op voorsprong. Door doelpunten van Aaron Ramsey en Olivier Giroud kon Arsenal toch nog met een gelijke stand (2-2) gaan rusten. Na de pauze leek opnieuw Giroud zijn ploeg aan de zege te helpen. Allen zorgde echter in de slotfase alsnog voor een jubelstemming op Anfield: 3-3.

Nummer twee Leicester City behaalde bij nummer vier Tottenham Hotspur een krappe zege (0-1). Robert Huth maakte in de 83e minuut het doelpunt. Leicester kwam in punten op gelijke hoogte met Arsenal, dat dankzij een beter doelsaldo nog wel aan de leiding bleef.

Chelsea laat punten liggen
Chelsea laat punten liggen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Remnant II
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
©FOK.nl e.a.