Taekwondoka Oogink heeft één beslissend gevecht om Spelen te halen

Taekwondoka Reshmie Oogink is één gevecht verwijderd van het halen van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. De Nederlandse staat zaterdag op het olympisch kwalificatietoernooi in Istanbul direct in de halve finale: er doen slechts zeven dames mee en als hoogstgeplaatste deelneemster heeft Oogink een 'bye' gekregen voor de eerste ronde, ofwel de kwartfinale.

In de halve finale van de klasse boven 67 kilogram staat Oogink tegenover de winnares van het duel tussen Nusa Rajher uit Slovenië en de Poolse Aleksandra Kowalczuk. Laatstgenoemde staat zestiende op de wereldranglijst, Rajher staat 34e. Oogink is zelf de mondiale nummer acht en is op papier de favoriete. Wie de olympische tickets winnen is geen ingewikkelde zaak meer: bereik in jouw gewichtsklasse de finale en de Spelen zijn binnen. Hierna zijn er ook geen mogelijkheden meer, dus het is alles of niets voor de Nederlandse. Eerder was ze al enkele seconden verwijderd van een olympisch ticket, maar destijds gaf ze het alsnog uit handen. 

Oogink stond in augustus tijdens de Grand Prix in Moskou overigens ook al tegenover Kowalczuk, maar de Poolse won destijds vrij overtuigend. Van Rajher verloor ze in 2011, terwijl de Sloveense in 2013 het onderspit delfde

In de klasse tot 67 kilogram komt Joyce van Baaren zaterdag in actie. De mondiale nummer 33 begint in de achtste finales met een duel tegen Iveta Jirankova uit Tsjechië, die op plek 100 op de wereldranglijst staat. Op het EK 2014 was Van Baaren haar bij hun enige ontmoeting nog de baas. Bij winst wacht vermoedelijk de Zwitserse Nina Kläy, die met plek vijftien op de ranglijst een pittige tegenstander zal vormen. 

Bij de mannen tot 68 kilogram hoopt Rafik Zohri namens Nederland op een fikse stunt. Als nummer negentig van de wereldranglijst begint hij in de eerste ronde tegen Boris Ruiz uit Andorra. Dat moet zeker te doen zijn, waarna hij het in de achtste finales tegen een nog onbekende tegenstander op moet nemen. Absolute wereldtoppers zijn er in deze klasse niet aanwezig, de hoogst genoteerde deelnemer op de wereldranglijst is de Pool Karol Robak, die 23e staat. 

Jeroen Wanrooij doet in Istanbul ook mee, maar hij komt zondag pas in actie.