FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 november 2015

Red Bull dicht bij besluit toekomst in de Formule 1

Er zal binnen twee tot drie weken besloten worden of Red Bull na dit seizoen in de Formule 1 blijft, of de sport zal verlaten, zo heeft Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz naar buiten gebracht. Oorspronkelijk zou het besluit eind oktober vallen, maar deze deadline is nu enkele weken verzet.

De toekomst van de twee Red Bull teams - Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso - is al lange tijd onzeker. Het contract met motorleverancier Renault werd wederzijds opgezegd en de twee teams hebben moeite met het vinden van een nieuwe motorleverancier. Volgens de laatste berichtgeving zou Red Bull opnieuw met Renault in gesprek is om nog één seizoen langer door te gaan.

Nominatie Haandrikman voor Gouden RadioRing

Bert Haandrikman is met zijn programma Helemaal Haandrikman genomineerd voor de Gouden RadioRing 2015. Dat is de publieksprijs voor het beste radioprogramma van het jaar. Haandrikman, die te horen is op NPO Radio 2, neemt het op tegen de programma's Bij Igmar (op SLAM!, met Igmar Felicia) en Blessings (op Groot Nieuws Radio, met Tim Hendriks).

De ring wordt volgende week woensdag voor de tiende keer uitgereikt. Dat gebeurt tijdens Het RadioGala van het Jaar van AVROTROS.

Haandrikman was in 2013 ook al genomineerd, de andere twee programma's niet. Igmar Felicia won vorig jaar wel de Marconi Award voor Aanstormend Talent bij het RadioGala.

Stemmen
Groot Nieuws Radio zendt uit vanuit Veenendaal. Blessings is een verzoekprogramma waarin christelijke muziek aangevraagd wordt.

Stemmen op de drie finalisten kan vanaf dinsdag 10 november 12.30 uur tot woensdag 11 november 20.30 uur. Daarna wordt de winnaar bekendgemaakt. Vorig jaar ging de RadioRing naar het programma Rick in de Morgen van Veronica. In 2013 won Somertijd (ook van Veronica) en in 2012 Effe Ekdom (3FM).

Nominatie Haandrikman voor Gouden RadioRing
Nominatie Haandrikman voor Gouden RadioRing (Foto: ANP)

Tesla scherpt verkoopprognose aan

De producent van elektrische auto's Tesla Motors verwacht over het hele boekjaar 50.000 tot 52.000 nieuwe auto's aan de man te brengen. Daarmee scherpte het bedrijf zijn eerder afgegeven doelstelling van 50.000 tot 55.000 nieuwe auto's aan.

Ook zal het bedrijf begin 2016 een meer betaalbaar model op de markt brengen, zo bleek dinsdag.

De automaker verkocht tot en met het derde kwartaal 33.180 auto's. Het moet dus nog krap 17.000 auto's verkopen om aan de eigen doelstelling te voldoen, die het overigens in augustus al eerder naar beneden toe bijstelde.

Model X
Volgens Tesla heeft het aantal bestellingen sinds de lancering van Model X een vlucht genomen. Dat type is sinds eind september op de markt.

Tesla zette in het derde kwartaal overigens een verlies van circa 230 miljoen dollar in de boeken, tegen een negatief resultaat van 74,7 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet kwam in de verslagperiode uit op 937 miljoen dollar, van 852 miljoen dollar een jaar eerder.

Tesla scherpt verkoopprognose aan
Tesla scherpt verkoopprognose aan (Foto: ANP)

Djokovic en Wawrinka verder in Parijs

Novak Djokovic heeft in navolging van Stan Wawrinka de derde ronde bereikt van het Masters-toernooi in Parijs. De Servische favoriet moest dinsdagavond in Bercy even op gang komen tegen Thomaz Bellucci maar schoof de Braziliaan toch na ruim anderhalf uur terzijde. In de eerste set verloor de nummer een van de wereldranglijst zijn opslag een keer, maar toen hij op 6-5 die van zijn Zuid-Amerikaanse opponent opnieuw brak was het snel gebeurd: 7-5 en 6-3.

Wawrinka versloeg de Australië Bernard Tomic met 6-3 en 7-6 (6). De als vierde geplaatste Zwitserse kwam in de tiebreak met 2-5 achter maar slaagde er in een derde set te voorkomen. "Ik stond er even beroerd voor", beaamde Wawrinka, die als eerste speler na André Agassi in 1999 zowel het Frans Open als de Parijse Masters in hetzelfde jaar wil winnen. "Maar ik maakte toen een geweldig punt, agressief, en daarna miste hij een gemakkelijke forehand. Dan ben je terug."

Wawrinka's volgende tegenstander is de Serviër Victor Troicki of de Spanjaard Feliciano Lopez. Diens landgenoot David Ferrer, eveneens vrij in de eerste ronde, had op weg naar de laatste zestien niets te duchten van de Oekraïner Alexander Dolgopolov: 6-2 6-2.

Djokovic en Wawrinka verder in Parijs
Djokovic en Wawrinka verder in Parijs (Foto: ANP)

CL: Uitslag PSV - VFL Wolfsburg

PSV heeft dinsdagavond in eigen huis de broodnodige punten gepakt in de groepswedstrijd tegen VfL Wolfsburg voor de Champions League. De Eindhovenaren namen het initiatief in de wedstrijd en dat werd na rust beloond met doelpunten van Jürgen Locadia en Luuk de Jong: 2-0.

Door de overwinning mag PSV met nog twee groepsduels op het programma (uit tegen Manchester United en thuis tegen CSKA Moskou) blijven hopen op een vervolg op het hoogste Europese podium na de winterstop.

Na twee achtereenvolgende nederlagen was een goed resultaat voor PSV noodzakelijk. Trainer Phillip Cocu koos daarom op het middenveld voor Adam Maher en liet controleur Jorrit Hendrix op de bank. Zijn rol werd overgenomen door Andrés Guardado. De redelijke offensieve opstelling pakte goed uit. De thuisploeg kreeg de meeste en beste kansen.

Bruma
Een schot van Jeffrey Bruma van heel ver werd naast getikt door de Duitse keeper Diego Benaglio. Enkele snelle aanvallen werden net niet goed uitgespeeld. Op slag van rust was Jürgen Locadia dicht bij een treffer maar zijn poging kon net op tijd worden gecontroleerd door Benaglio.

De kansen die VfL in de eerste helft kreeg, kwamen vooral uit spelhervattingen. De Nederlandse spits Bas Dost was een keer dicht bij een doelpunt maar PSV-keeper Jeroen Zoet kwam op tijd uit zijn goal.

Jürgen Locadia opende kort na rust de score. De linksbuiten werd vrij voor de keeper gezet door de assist van Luuk de Jong en schoot knap in de hele kleine ruimte in de korte hoek.

Tweede plaats
Dost, die twee weken geleden in Wolfsburg nog een van de twee treffers maakte, werd na de treffer roemloos gewisseld in Eindhoven. De gewijzigde Duitse voorhoede kon het verschil ook niet maken voor VfL.

Cocu bouwde na de voorsprong extra veiligheid in met twee extra controleurs (Hendrix en Nicolas Isimat) en in de slotfase bepaalde spits Luuk de Jong met een prachtig lobje de eindstand op 2-0. PSV stijgt door de overwinning naar de tweede plaats in groep B met een punt achterstand op Manchester United.

PSV pakt drie punten tegen VfL Wolfsburg
PSV pakt drie punten tegen VfL Wolfsburg (Foto: ANP)

PSV

2 - 0

VFL Wolfsburg

 55' Locadia
 86' L.de Jong
   
 
 Gele kaart: Guardado, Arias, L.de Jong, (PSV), Arnold, Caligiuri, Naldo, (VFL Wolfsburg)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet
Pröpper
Maher (Hendrix/74)
Guardado
Narsingh (Pereiro/83)
L.de Jong
Locadia (Isimat-Mirin/75)
  Benaglio
Jung
Naldo
Klose
Rodriguez
Caligiuri
Gustavo
Arnold
Guilavogui (Draxler/69)
Schürrle (Vieirinha/65)
Dost (Bendtner/69)

Tusk: alles doen voor behoud Schengenzone

De Europese Unie moet er alles aan doen om de Schengenzone van reizen zonder paspoort intact te houden. Dat kan alleen door een goed beheer van Europa's buitengrenzen. Dat zei EU-president Donald Tusk dinsdag.

De EU-leiders houden op 11 en 12 november besprekingen met Afrikaanse leiders op Malta over beheersing van de migratiegolf. Tusk wil aansluitend een informele bijeenkomst van EU-staatshoofden op 12 november over de kwestie.

In zijn uitnodigingsbrief aan de EU-leiders schrijft Tusk dinsdag dat de situatie rond de migranten nog steeds zeer ernstig is, nu de stroom in oktober een record bereikte van 218.000 vluchtelingen die de Middellandse Zee overstaken. Geconfronteerd met een dergelijke migratiegolf hebben een aantal EU-lidstaten verschillende maatregelen doorgevoerd aan de binnengrenzen van Schengen. "Zoals ik al eerder waarschuwde, de enige manier om Schengen niet te ontmantelen is om een goed beheer van de buitengrenzen van de EU te garanderen", aldus Tusk.

"Als we het ergste willen vermijden, moeten we onze acties versnellen", stelt de EU-president in zijn uitnodiging. Hij wil tijdens de informele top nagaan in welke mate eerdere afspraken al zijn uitgevoerd. Hij noemt daarbij de herverdeling van vluchtelingen over Europa, de plannen voor 'hotspots' aan de buitengrenzen en de samenwerking met Turkije in een poging de instroom te beperken.

Tusk: alles doen voor behoud Schengenzone
Tusk: alles doen voor behoud Schengenzone (Foto: ANP)

In dit restaurant betaal je wat je kunt of je doet de afwas

Betaal in dit restaurant in Bartow (Florida, Verenigde Staten) voor het eten wat je kunt of wilt betalen. 

Mosaics Community Cafe
Foto van restaurant Mosaics in Bartow

Als je het eten niet kunt betalen, of als je geen geld bij je hebt mag je ook de afwas of andere klusjes doen. Een uurtje vrijwilligerswerk in het restaurant of in het lokale buurthuis is dan genoeg om de rekening te betalen. Op deze manier kan je als dakloze of minder bedeelde toch genieten van een lekkere maaltijd. Om voedselverspilling tegen te gaan is er altijd de keuze uit een kleine of grote maaltijd. Het zou namelijk zonde zijn om iets weg te moeten gooien. 

Dit idee is een paar jaar geleden bedacht door Libbie Combee.  "Dit is om de lokale honger te bestrijden". Ze had er tot begin dit jaar geen ruimte voor om het idee uit te kunnen voeren. Maar in samenwerking met vrijwiligers en een lokale organisatie 'Habitat for Humanity' heeft Combee deze ruimte omgebouwd tot restaurant. 

"De naam Mosaics (Mozaïek) staat symbool voor een verscheurde gemeenschap, en als je die 'snippers' op de juiste manier bij elkaar brengt krijg je een prachtig meesterwerk."

Hun facebook pagina: https://www.facebook.com/mosaicscommunitycafe

Justin Bieber nog niet over Selena Gomez heen

Justin Bieber is nog steeds niet over de breuk met Selena Gomez heen. De 21-jarige zanger noemt tegenover Access Hollywood zijn ex 'zijn eerste echte liefde'.

Justin geeft toe dat drie van de dertien nummers op zijn nieuwe album Purpose over Selena gaan. De twee waren van 2010 tot en met 2013 een stelletje. "Het was erg moeilijk. Ik weet niet of ik er al overheen ben", zegt Bieber over de breuk. "Ik voel me nu wel anders en ik denk dat we elk onze eigen weg zijn gegaan. Ik houd van haar en ik wil dat het goed met haar gaat, maar er zijn nog steeds dingen die me aan haar herinneren."

Bieber geeft toe dat hij nog steeds contact heeft met Selena. "Ik houd heel veel van haar. Dat zal nooit veranderen. Ik zal haar altijd blijven vragen hoe het met haar gaat. Ik vind niet dat je dat hoeft op te geven als je relatie eindigt", aldus het tieneridool. "We hebben altijd respect gehad voor elkaar en we hebben nog steeds respect voor elkaar."

De What Do You Mean-ster denkt dat ze elkaar simpelweg op het verkeerde moment hebben ontmoet. "Ik heb een nummer geschreven dat niet op het album staat, getiteld If I Would Have Met You In 5 Years", onthult Justin. De zanger sluit dan ook niet uit dat ze in de toekomst weer samen zullen zijn. "Ik weet niet wat er in de toekomst gebeurt. Ik denk dat we onszelf eerst moeten leren kennen voordat we elkaar proberen uit te vogelen."

Justin Bieber nog niet over Selena Gomez heen
Justin Bieber nog niet over Selena Gomez heen (Foto: BuzzE)

John Barry had geen woorden voor James Bond-song

Nu er een nieuwe Bondfilm met Bondsong is, is het aardig om eventjes terug te blikken. En soms moet je bij het maken van zo'n song blijkbaar gewoon je mond houden. Zo werd althans besloten na verwoede pogingen om de woorden On Her Majesty's Secret Service in een liedje te proppen.

Dat is die ene film uit 1969 met die ene wat kleurloze figuur die James Bond maar ene keer speelde: George Lazenby. Nou ja, zo slecht was-ie niet.

Hoe dan ook: regisseur Peter Hunt verloste componist John Barry uit zijn lijden en stelde een instrumentale theme tune voor, net als bij de eerste twee Bondfilms.

Barry maakte een compositie met niet alleen een orkest maar ook een vet aangezette Moog-synthesizer (destijds krap twee jaar oud). Het resultaat werkt uitstekend voor met name de achtervolgingsscenes op ski's.

Mochten er muzieknerds meelezen, let dan op de tweede en op de laatste noot uit het thema. Het lijkt net of het stuk daarmee van mineur naar majeur gaat, maar schijn bedriegt.

Nieuwe cao voor ambulancepersoneel

Ambulancepersoneel krijgt na maandenlang actievoeren, werkonderbrekingen en stakingen een nieuwe cao. Vakbond FNV Zorg & Welzijn heeft dinsdagavond met werkgever Ambulancezorg Nederland een principeakkoord bereikt.

Het akkoord voorziet onder meer in een structurele loonsverhoging van 7,5 procent. Verder kunnen medewerkers na hun 57e niet meer verplicht worden nachtdiensten te draaien en wordt de onregelmatigheidstoeslag doorbetaald tijdens vakanties. "Voor veel werknemers vormt dit een groot deel van hun inkomsten en tijdens de onderhandelingen was dit een van de grote struikelblokken", aldus de FNV. Voor regulier werk waarvoor eerst uitzendkrachten werden ingehuurd, worden vaste banen gecreëerd.

De vorige cao verliep begin dit jaar. De nieuwe arbeidsovereenkomst gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari en loopt tot en met 2018.

Nieuwe cao voor ambulancepersoneel
Nieuwe cao voor ambulancepersoneel (Foto: ANP)

Kabinet: 15 miljoen voor EU-fonds Afrika tegen migratie

Het kabinet maakt 15 miljoen euro vrij voor het EU-fonds voor Afrika dat tijdens de komende migratietop volgende week op Malta wordt opgericht. Dat schrijven de ministers Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag aan de Kamer.

De EU stopt 1,8 miljard in het fonds dat moet worden aangevuld met vrijwillige bijdragen van de lidstaten. Het fonds is bedoeld om Afrikaanse landen te helpen bij het aanpakken van de grondoorzaken van migratie.

Tijdens de top in Valletta moeten EU-leiders en een reeks Afrikaanse leiders en organisaties de basis leggen voor een gezamenlijke aanpak van de migratie.

Kabinet: 15 miljoen voor EU-fonds Afrika
Kabinet: 15 miljoen voor EU-fonds Afrika tegen migratie(Foto: ANP)

Afdeling Vaticaan gebruikt voor fraude

Financieel onderzoekers denken dat de accountantsafdeling APSA van het Vaticaan in het verleden door derden is gebruikt voor malversaties op grote schaal. Zij stellen dat in een rapport dat is ingezien door persbureau Reuters.

Het rapport gaat over de jaren 2000 tot en met 2011 en is overhandigd aan Italiaanse en Zwitserse onderzoekers. In die landen zouden rekeningen zijn gebruikt voor de oplichting. Er is sprake van witwassen, handel met voorkennis en manipulatie van de markt. De APSA beheert onder andere de bezittingen van het Vaticaan zoals aandelen en onroerend goed.

In het rapport wordt de naam genoemd van de topman van een privébank die vermoedelijk met medeweten van de leiding van de APSA fraudeerde met rekeningen van het Vaticaan. Eerder werd oud-president van de APSA Nunzio Scarano al beschuldigd van onder andere witwaspraktijken.

Afdeling Vaticaan gebruikt voor fraude
Afdeling Vaticaan gebruikt voor fraude (Foto: ANP)

Nieuwe staatssecretarissen beëdigd

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagavond de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma, en de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, beëdigd. De plechtigheid was om 19.00 uur op Paleis Noordeinde in Den Haag.

PvdA-Tweede Kamerlid Van Dam volgt partijgenote Dijksma op, die doorschuift naar Infrastructuur. Dijksma komt op de plek van Wilma Mansveld, die vorige week opstapte naar aanleiding van de affaire rond de mislukte hogesnelheidstrein Fyra.

Dijksma krijgt hetzelfde pakket dat haar voorgangster ook had, dus het spoor en ander openbaar vervoer, luchtvaart en ook milieu. De staatssecretaris draagt dus geen taken over aan VVD-minister Melanie Schultz.

De oppositie had kritiek dat de minister te weinig op haar bordje zou hebben en Mansveld te veel. Het pakket van Schultz omvat mobiliteit (wegen), ruimtelijke ordening, nucleaire veiligheid, water, vaarwegen en havens.

Pittige klus

"Ik denk dat het een pittige klus wordt", aldus Dijksma, die verder aangaf "een aantal zaken te gaan verbeteren en tekortkomingen in het departement aan te pakken".

Dijksma kijkt met weemoed terug, zei ze. Voor Van Dam is Economische Zaken bekend terrein, want toen hij in 2003 in de Tweede Kamer begon deed hij de woordvoering bij EZ. "Het gaat over het eten op ons bord en het groen om ons heen", zei Van Dam dinsdag na zijn beëdiging over zijn nieuwe werkzaamheden.

Nieuwe staatssecretarissen beëdigd
Nieuwe staatssecretarissen beëdigd (Foto: ANP)

Robert ten Brink mist uitvaart van moeder

Robert ten Brink is niet aanwezig bij de uitvaart van zijn moeder, die afgelopen vrijdag op negentigjarige leeftijd overleed. De presentator heeft ervoor gekozen om opnames voor All You Need is Love voor te laten gaan, meldt RTL Boulevard.

Robert zit momenteel in Australië voor de opnamen van het liefdesprogramma. De trip stond al lange tijd in de planning. Na overleg met familie besloot de presentator daarom toch naar de andere kant van de wereld te reizen om acht gezinnen te herenigen.

Ten Brink heeft in het ziekenhuis al afscheid genomen van zijn moeder. Hij was tot het einde bij haar.

Robert ten Brink mist uitvaart van moeder
Robert ten Brink mist uitvaart van moeder (Foto: BuzzE)

VW-schandaal breidt uit: mogelijk ook Audi's en Porsches besmet

De problemen bij Volkswagen stapelen zich op. Dinsdag werd uit intern onderzoek duidelijk dat nog eens 800.000 auto's "onverklaarbare tegenstrijdigheden" vertonen met betrekking tot de uitstoot van koolstofdioxide.

Het eigen onderzoek van het Duitse autobedrijf begon na het uitbreken van het dieselschandaal, de affaire met sjoemelsoftware om emissietesten te manipuleren. Toen bleken 11 miljoen auto's besmet. Het gaat nu ook voornamelijk om diesels, maar er is ook een onregelmatigheid in de uitstootwaarden gezien bij een benzineauto. Modellen die worden genoemd zijn de Golf, Polo en Passat, de Audi A1 en Audi A3. Ook bij de Porsche Cayenne zouden verdachte metingen zijn gedaan.

Volkswagen schat de "economische risico's" van de nieuwe zaak op ongeveer 2 miljard euro. Het concern benadrukte dat een betrouwbare omvang nog niet kon worden gegeven. De automaker zegt dat het samen met de autoriteiten zo snel mogelijk zal zorgen voor de juiste CO2-classificaties voor de betrokken voertuigen. Het concern wil nog niet zeggen dat de nieuw waargenomen gevallen definitief het gevolg van de sjoemelsoftware zijn. 

Meer auto's Volkswagen besmet
Meer auto's Volkswagen besmet (Foto: ANP)

Attje Kuiken mogelijk nummer 2 PvdA-fractie

Attje Kuiken wordt waarschijnlijk de nieuwe vicefractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Bronnen op het Binnenhof bevestigen berichtgeving daarover bij de NOS.

Kuiken (38) volgt dan Martijn van Dam op die de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken wordt. Kuiken heeft zich tot nog toe als enige kandidaat gesteld voor de functie. De afgelopen tijd voerde ze in de Kamer vooral het woord over asiel en migratie. Kuiken is Kamerlid sinds 2006.

De fractie van de PvdA kiest de nieuwe vicefractievoorzitter donderdag. Mogelijk melden zich nog tegenkandidaten vanuit de fractie.

Attje Kuiken mogelijk nummer 2 PvdA-fractie
Attje Kuiken mogelijk nummer 2 PvdA-fractie (Foto: ANP)

Uber trekt knip voor expansie Midden-Oosten

Uber Technologies investeert de komende tijd circa 250 miljoen dollar in de uitbreiding in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp wil zijn diensten onder meer gaan aanbieden in meer steden in Saudi-Arabië, Egypte en Pakistan, zo maakte Uber dinsdag bekend.

Het geld wil Uber gebruiken voor het aannemen van nieuwe chauffeurs en ondersteunend personeel. Daarnaast zal Uber investeren in mobiele applicaties. Uberdiensten moeten als eerste in Lahore, de tweede stad van Pakistan met naar schatting ruim 10 miljoen inwoners, worden uitgerold.

Volgens Uber behoren het Midden-Oosten en Afrika, waar het twee jaar geleden begon met het aanbieden van zijn diensten, tot de snelstgroeiende regio's voor het bedrijf. Het is nu in die regio in negen landen actief waaronder, Libanon, Turkije, Israël en Jordanië.

Uber trekt knip voor expansie Midden-Oosten
Uber trekt knip voor expansie Midden-Oosten (Foto: ANP)

Meer mensen ziek door ratten en muizen

Vorig jaar zijn meer mensen ziek geworden door toedoen van wilde knaagdieren als ratten en muizen. Het gaat om infecties met de leptospirose bacterie die kan leiden tot de ziekte van Weil en infecties met hantavirussen die onder meer ernstig nierfalen kunnen veroorzaken.

Gemiddeld krijgen jaarlijks dertig mensen last van een infectie met leptospirose, maar vorig jaar waren dat er 97. Het aantal hantavirusinfecties steeg van gemiddeld dertien naar 36 gevallen, maakten het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag bekend.

Het is volgens beide organisaties nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van de stijging is, maar de zachte winter en warme zomer hebben waarschijnlijk een rol gespeeld. De situatie is niet zorgelijk, het aantal patiënten is beperkt, aldus RIVM en NVWA.

Meer mensen ziek door ratten en muizen
Meer mensen ziek door ratten en muizen (Foto: ANP)

EU rekent op meer vrijheden in Turkije

De Europese Unie vertrouwt erop dat de Turkse regering er alles aan doet om de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden te versterken en weer "constructief" in gesprek gaat met de (Koerdische) oppositie. Dat schrijft EU-president Donald Tusk dinsdag in een felicitatiebrief aan de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De Turkse regering onder leiding van de AK-partij van president Erdogan haalde zondag een absolute meerderheid in het parlement. Tusk stelt dat de Turken ondanks de moeilijke veiligheidssituatie en de toegenomen restricties voor de media echt konden kiezen uit "geloofwaardige politieke alternatieven".  De EU heeft Turkije hard nodig bij het bestrijden van de vluchtelingencrisis.

Gezien het "hernieuwde vertrouwen"in de regering verwacht Tusk dat weer aan vertrouwen in de samenleving kan worden gebouwd. De Turkse politie pakte dinsdag evenwel tientallen mensen op die in verband zouden staan met Fethullah Gülen, Erdogans politieke vijand.

Critici stellen dat Erdogan zowel coalitiebesprekingen als de veiligheidssituatie na de verkiezingen in juni bewust liet ontsporen. Zo kon hij naar verluidt nieuwe verkiezingen afdwingen en nationalistische kiezers terugwinnen. De parlementaire meerderheid heeft hij nodig om van het presidentschap een politieke functie te maken.

EU rekent op meer vrijheden in Turkije
EU rekent op meer vrijheden in Turkije (Foto: ANP)

Wereldkampioen Carlsen en Giri weer in Tata Steel Chess

De Noorse wereldkampioen schaken Magnus Carlsen is in januari opnieuw te bewonderen in Tata Steel Chess. Hij verdedigt zijn titel in het toptoernooi, dat grotendeels in Wijk aan Zee wordt afgewerkt. De Nederlander Anish Giri, vorig jaar tweede, is een van zijn uitdagers, evenals de Italiaans-Amerikaanse grootmeester Fabiano Caruana en het Chinese 'wonderkind' Wei Yi.

Twee ronden van Tata Steel Chess vinden plaats buiten Wijk aan Zee. De ronde op 27 januari in het Spoorwegmuseum in Utrecht was al bekend, dinsdag meldde de organisatie dat de topschakers op 21 januari een ronde spelen in wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam.

Carlsen, de nummer één op de wereldranglijst met een rating van 2850, doet voor de twaalfde keer mee aan het internationale toptoernooi in Nederland. Tot nu toe zijn er vijf spelers uit de top tien van de wereldschaakbond uitgenodigd. Naast Carlsen, Caruana (6) en Giri (9) zijn ook Ding Liren (8) uit China en Wesley So (10) uit Amerika van de partij. De beste vrouw achter een schaakbord, Hou Yifan uit China, is aanwezig.

Loek van Wely (139) is de tweede Nederlander in de mastersgroep. De laatste twee schakers in de mastergroep worden in december bekend gemaakt, net als de challengersgroep.

Voorlopige deelnemerslijst TATA Steel Chess 2015

Schaker FIDE-ranking Ranking Land
Magnus Carlsen 2850 1 Noorwegen
Fabiano Caruana 2787 6 VS
Ding Liren 2781 8 China
Anish Giri 2778 9 Nederland
Wesley So 2767 10 VS
Sergey Karjakin 2766 11 Rusland
Michael Adams 2744 18 Groot-Brittannië
Shakhryar Mamedyarov 2743 20 Azerbaijan
Wei Yi 2737 23 China
David Navara 2730 29 Tsjechië
Hou Yifan 2683 61 China
Loek van Wely 2632 139 Nederland

Carlsen en Giri weer in Tata Steel Chess
Carlsen en Giri weer in Tata Steel Chess (Foto: ANP)

Ruim 60 miljoen voor ontheemden in Syrië

De Europese Commissie maakt 62 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp aan Syriërs die ontheemd zijn in hun eigen land. De noodhulp moet levens redden in Syrië, waar de winter het leven van de kwetsbaarste mensen nog eens extra zwaar maakt, liet eurocommissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp & Crisisbeheersing) dinsdag weten.

De afgelopen dagen werd al 43 miljoen euro uitgetrokken voor noodsteun aan Syrische vluchtelingen in Libanon en 28 miljoen voor die in Jordanië. Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de vluchtelingenorganisatie (UNHCR) van de Verenigde Naties, die daarmee zorgen voor onderdak, verwarming, schoon water, onderwijs en gezondheidszorg.

Brussel maakte verder 2 miljoen euro vrij voor noodvoorzieningen voor vluchtelingen die zijn gestrand in Balkanlanden als Servië en Macedonië. De UNHCR is daarmee in staat 200.000 vluchtelingen warm kleren en tijdelijk onderdak te bieden, aldus de Europese Commissie.

Ruim 60 miljoen voor ontheemden in Syrië
Ruim 60 miljoen voor ontheemden in Syrië (Foto: ANP)

Russen en Amerikanen oefenen samen in Syrië

De Russische en Amerikaanse luchtmacht hebben dinsdag een gezamenlijke korte oefening uitgevoerd in Syrië. Dat meldden Russische media op basis van uitspraken van een Russische generaal.

Volgens het Amerikaanse leger ging het om een zeer korte communicatie-oefening in het luchtruim in het zuiden van Syrië. Met de drie minuten durende test bekeken de landen of de afspraken werken die zij hebben gemaakt over veiligheid in het luchtruim boven het door oorlog verscheurde land. Toestellen van beide landen naderden elkaar volgens het Amerikaanse leger tot op een kleine 8 kilometer.

Het persbureau Interfax meldde daarbij ook dat Rusland Israël doorlopend op de hoogte houdt over de situatie in het Syrische luchtruim. Het bureau citeerde generaal Andrei Kartapolov.

Russen en Amerikanen oefenen samen in Syrië
Russen en Amerikanen oefenen samen in Syrië (Foto: ANP)

Alsnog salaris voor hoogbejaarde Nederlands-Indië-gangers

Er is een akkoord bereikt over de zogeheten backpay-kwestie: de niet uitbetaalde salarissen van ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting. Ze kregen destijds geen geld omdat er geen sprake meer was van Nederlands gezag. Per persoon wordt 25.000 euro netto uitgekeerd.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en het Indisch Platform zijn het eens geworden over de financiële regeling voor de betrokkenen die nu, ruim zeventig jaar later, nog in leven zijn. In totaal zijn dat er zo'n 1100.

Van Rijn: "Met deze regeling trachten we tegemoet te komen aan de onvrede in de Indische gemeenschap door het ontbreken van een oplossing voor de backpay. De geschiedenis van de afgelopen zeventig jaar kunnen we niet ongedaan maken, maar ik hoop dat deze stap de weg vrijmaakt voor een nieuw hoofdstuk van onze gezamenlijke toekomst".

Impasse
Het Indisch Platform laat bij monde van voorzitter Silfraire Delhaye weten: "Deze stap die we samen zetten, stelt ons in de gelegenheid om zo snel mogelijk de mensen te helpen die al meer dan zeventig jaar wachten op hun salaris. Staatssecretaris Martin van Rijn doorbreekt hierin een zeventig jaar durende impasse. We zijn hier content mee."

Het Indisch Platform en Van Rijn praten nog verder over de precieze uitwerking van de regeling. Het is de bedoeling om de rechthebbenden, de meesten zijn ouder dan negentig jaar, zo min mogelijk te belasten en zo snel mogelijk te helpen.

Open zenuw
De kwestie heeft decennialang gespeeld. De militairen en ambtenaren in dienst van het Nederlandsch-Indisch Gouvernement kregen tijdens de Tweede Wereldoorlog onder Japanse bezetting geen loon uitbetaald. Later achtte Nederland zich juridisch niet verplicht om de achterstallige salarissen uit te keren van onder anderen de KNIL-militairen die jarenlang in Japanse krijgsgevangenschap hadden gezeten.

De backpay-kwestie is al die jaren een open zenuw gebleven binnen de Indische gemeenschap.

Doorbraak in Indische 'backpay-kwestie'
Alsnog salaris voor hoogbejaarde Nederlands-Indië-gangers (Foto: ANP)

Stekende 'Palestijnen' bij 'Hitler'

Een leuke promotie voor een kledingzaak in Gaza: etalagepoppen aankleden met kleding, Palestina-sjaaltjes en bivakmutsen spreekt niet genoeg tot de verbeelding. Die poppen zijn pas echt compleet met een paar flinke messen. Messen waarmee je lekker mee op joden Israeli's kan inhakken.

De nogal onsubtiele foto werd door Mohammed Asad, zelfbenoemd foto-journalist en geen 'familie van', op Facebook gezet. Hij ontdekte de opmerkelijke aankleding van de poppen toen hij kledingzaak 'Hitler' passeerde.

Uiteraard gingen de foto daarna 'viral' op de sociale media. Veel mensen vinden blijkbaar met messen zwaaiende plastic mannequins een waanzinnig goed idee. Het sluit ook goed aan bij de steek-een-jood-dood-hype die mateloos populair is onder 'Palestijnse' tieners. Zo werd gisteren nog een 80-jarige vrouw het slachtoffer van deze modegril.

"Een Palestijnse mannelijke manikin (spelling van de fotograaf, red.) draagt nationale kleding om zijn solidariteit met de Al Aqsa -moskee en de Palestijnen op de Westbank te laten zien. Dit bij zijn winkel in Gaza-stad, 1 november 2015", aldus Mo van de foto.

Ondanks toezeggingen van president Abbas, bijvoorbeeld dat hij een einde wil maken aan de haat en het geweld, lijkt dit onverminderd door te gaan. Zijn gewauwel tegenover Mark Rutte en twee ministers staan dan ook haaks op wat hij en zijn adviseurs in het eigen 'land' laten horen.

Thuiszorgprotest in Amsterdam en Groningen

Thuiszorgers van vakbond FNV gaan woensdag de straat op. Ze demonstreren bij de stadhuizen van Amsterdam en Groningen. Beide steden versoberen de zorg, zei de vakbond dinsdag.

Bij de Stopera in Amsterdam houden de demonstranten aan het begin van de middag een neprechtszitting.

Op de Grote Markt in Groningen hangen thuiszorgers en ouderen de was uit. Ze zijn boos dat thuiszorgaanbieder TSN, een van de opvolgers van het failliete Meavita, honderden mensen wil ontslaan.

Thuiszorgprotest in Amsterdam en Groningen
Thuiszorgprotest in Amsterdam en Groningen (Foto: ANP)

Nationale lijst veilige landen vluchtelingen

Asielzoekers die vanuit de westelijke landen van de Balkan in ons land komen, zullen in de nabije toekomst eerder terug moeten. Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië komen op een nationale lijst van veilige landen. Daardoor kunnen asielzoekers die daar vandaan komen, niet langer in ons land blijven om hun beroep af te wachten tegen afwijzing voor verblijf.

Dat valt op te maken uit een brief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff aan de Tweede Kamer. De nationale lijst is opgesteld in afwachting van een Europese.

Op de Nederlandse lijst van veilige landen staat Turkije "vooralsnog" niet, al kan het land volgens de brief in individuele gevallen al wel als veilig worden bestempeld. Nederland wil echter de "bredere migratiediscussie tussen de EU en Turkije"afwachten.

Nationale lijst veilige landen
Nationale lijst veilige landen (Foto: ANP)

'Olympisch sprintster Balykina (31) vermoord'

De Wit-Russische atlete Yuliya Balykina zou zijn vermoord, zo melden media in het land dinsdag. De 31-jarige sprintster verdween afgelopen week en is sinds woensdag niet meer gezien. Haar vriend is opgepakt op verdenking van moord.

De geboren Oekraïense werd in 2010 met haar team vijfde op de 4x100 meter op het EK atletiek, twee jaar later gevolgd door de zevende plek. Balykina deed in 2012 ook mee aan de Olympische Spelen in Londen op zowel de 100 als de 4x100 meter. Op beide afstanden werd ze in de series uitgeschakeld. Een jaar later werd ze betrapt op het gebruik van verboden middelen, waarna ze in juli van dit jaar weer aan wedstrijden mee mocht doen.

Als Balykina inderdaad vermoord blijkt te zijn is ze voor zover bekend de veertiende olympiër van 2012 die is overleden, zoals in deze lijst terug te zien is.

'Robin Williams had nog drie jaar te leven'

De weduwe van Robin Williams neemt het haar man niet kwalijk dat hij in augustus vorig jaar zelfmoord pleegde. De komiek 'viel voor haar ogen uit elkaar', vertelt Susan Williams in een exclusief interview met de Amerikaanse talkshow Good Morning America.

Robin was in de maanden voor zijn dood paranoïde en erg angstig. De ziekte van Parkinson werd in mei 2014 vastgesteld bij de acteur. ''Als Robin geluk zou hebben, dan zou hij nog drie jaar te leven hebben. En dat zouden zware jaren worden. De kans zou ook groot zijn geweest dat hij opgesloten zou worden'', aldus Susan.

Na Williams' dood bleek uit de autopsie ook dat de komiek aan Lewy body dementie leed. ''Het ene moment was hij volledig helder en vijf minuten later zei hij ineens iets onsamenhangends'', legt Susan uit. Ook het zicht van Williams ging achteruit door de ziekte. Zo liep de komiek op een dag tegen een deur aan wat leidde tot een bebloed gezicht. Ze gelooft dat haar man zijn best deed om de controle te behouden. ''Maar de laatste maand ging het niet meer. Het was alsof de dam was gebroken.''

De weduwe van de komiek denkt dat Robin de controle over zijn lichaam terugnam door zelfmoord te plegen. ''Ik heb erover nagedacht, over wat er in zijn hoofd omging, wat hem er uiteindelijk toe aan heeft gezet om het te doen. En ik denk dat hij simpelweg 'nee' zei en ik neem het hem niet kwalijk. Ik neem het hem helemaal niet kwalijk.''

'Robin Williams had nog drie jaar te leven'
'Robin Williams had nog drie jaar te leven' (Foto: BuzzE)

Democraat Lessig staakt presidentsrace

Professor Lawrence Lessig staakt zijn poging om de Democratische presidentsnominatie in de Verenigde Staten binnen te halen. Lessig, die in veel landelijke peilingen niet werd meegenomen, komt tot die beslissing omdat hij niet mag meedoen aan het eerstvolgende tv-debat van de Democraten, meldt Politico.

Lessig is boos op de Democratische Partij, omdat de regels voor deelname aan het tv-debat van 14 november op het laatste moment zijn veranderd. 'Ik kan me alleen nog kwalificeren als ik kan terugreizen in de tijd', zegt Lessig. Hij denkt dat het bestuur van de partij de regels heeft veranderd om te voorkomen dat hij op het podium staat bij het debat dat CBS News uitzendt.

Lessig maakte zijn kandidatuur in september bekend, ruim nadat vijf andere Democraten zich al hadden gekandideerd. Zijn doel was om de financiering van politieke campagnes te hervormen. Daarna zou hij aftreden en het presidentschap overlaten aan zijn vice-president. Lessig staat bekend als voorvechter van vrijheid op internet en was mede-oprichter van Creative Commons, een project dat open inhoud (vrij van auteursrecht) bevordert.

Drie kandidaten
Lessig is de derde Democraat die vroegtijdig de handdoek in de ring gooit. Eerder stapten Jim Webb en Lincoln Chafee al uit de presidentsrace namens de Democraten. Ook werd duidelijk dat vice-president Joe Biden zich niet in de race mengt. De drie overgebleven kandidaten zijn Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley. In de meest recente landelijke peiling heeft Clinton 62 procent van de Democratische kiezers achter zich. Sanders scoort 31 procent, O'Malley 3 procent.

Clinton, Sanders en O'Malley gaan op 14 november opnieuw in debat. Het is pas het tweede tv-debat tussen Democratische kandidaten. O'Malley en Sanders hebben eerder al protest aangetekend tegen het lage aantal debatten. De Republikeinen gaan op 10 november al voor de vierde keer op tv met elkaar in debat. In de landelijke peilingen hebben Ben Carson en Donald Trump een ruime voorsprong op drie achtervolgers: Marco Rubio, Ted Cruz en Jeb Bush.

Anne Frank Stichting: gevaar extreemrechts overschat

De beeldvorming dat leden van de extreemrechtse Nederlandse Volksunie informatieavonden over asielzoekerscentra komen verstoren, klopt niet. Daarvoor is de NVU helemaal niet voldoende georganiseerd. Dat stelt Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting.

"De NVU heeft rond de dertig actieve leden, die nauwelijks organisatiekracht hebben. Het zijn vaak mensen die grote moeite hebben hun leven op de rit te houden", zegt Wagenaar tegen Het Parool.

Volgens NVU-voorman Constant Kusters gaan leden van zijn organisatie in heel Nederland naar informatieavonden. "Daar adviseren wij bijvoorbeeld het AZC Alert over spandoeken en demonstraties". Kusters beweert dat de NVU circa duizend leden heeft van wie er tot honderdvijftig actief zijn.

Maar zelfs door linkse antifascistische onderzoeksgroepen als Kafka en AFA wordt het aantal actieve NVU'ers op hooguit enkele tientallen geschat. Deze groepen werden er niettemin onlangs door de AIVD van beticht de invloed van extreemrechts te overdrijven. Dit beeld bevestigen de onderzoekers van de Anne Frank Stichting.

"Groepjes als de NVU doen wat ze al veel langer doen. Die organisaties spelen geen rol van betekenis. Bij inspreekavonden zie ik wel eens een individu uit extreemrechtse kringen, maar er is geen sturende hand", aldus Wagenaar. De schreeuwende demonstranten bij dergelijke bijeenkomsten zouden vooral jongens zijn met 'stadionervaring'.

Anne Frank Stichting: gevaar extreemrechts overschat
Anne Frank Stichting: gevaar extreemrechts overschat (foto: ANP)

Voorlopig geen gevolgen nevenfuncties Hermans

De kritiek van de rechters en zijn vertrek uit de Eerste Kamer hebben vooralsnog geen gevolgen voor de nevenfuncties van Loek Hermans. Hij houdt de bijbaantjes, laat zijn woordvoerder weten, en verder is het aan de organisaties om te beslissen. Die vinden dat hij kan blijven, hebben nog geen besluit genomen of willen geen commentaar geven, blijkt uit een rondgang van het ANP.

Hermans is onder meer voorzitter van de Stichting Katholieke Universiteit Nijmegen. Die houdt toezicht op de Radboud Universiteit, waar Hermans heeft gestudeerd, en op het ziekenhuis Radboudumc. Volgens de stichting staat hij niet ter discussie. "Zijn positie is ongewijzigd. Het bestuur overlegt zeer regelmatig over de actualiteit, maar zijn positie staat niet op de agenda", zegt een woordvoerster. Het Nationaal Archief, waar hij bij betrokken is, zegt: "We zijn tevreden, voor ons is er geen aanleiding om de samenwerking te beëindigen."

Hermans staat ook 'niet ter discussie' bij tandartsenorganisatie KNMT (waar hij adviseur is) en het Nederlands Uitgeversverbond (voorzitter). Instituut Gak en TMO Fashion Business School zeggen los van elkaar dat ze 'zorgvuldig' een beslissing willen nemen en dat ze zich eerst willen beraden. Het Luzac College zegt dat 'de situatie ongewijzigd is' en dat het verder 'een interne aangelegenheid' is. Volgens het Zeldzame Ziekten Fonds 'zijn de ontwikkelingen kort geleden' en is het 'prematuur'. Adfiz, branchevereniging voor financieel adviseurs, heeft 'geen commentaar' over haar adviseur.

Opdraaien voor schade
Loek Hermans is verder toezichthouder bij vastgoedfonds CBRE Real Estate Funds, bestuurslid bij de Academie voor Wetgeving en adviseur van Koninklijke Horeca Nederland.

Hermans nam dinsdag afscheid van de Eerste Kamer, waar hij de VVD-fractie leidde. De Ondernemingskamer hekelde zijn rol als toezichthouder bij thuiszorgconcern Meavita, dat in 2009 failliet ging. Vakbond FNV wil dat Hermans en anderen opdraaien voor de schade van werknemers.

Voorlopig geen gevolgen nevenfuncties Hermans
Voorlopig geen gevolgen nevenfuncties Hermans (Foto: ANP)

Twitter schrapt ster en introduceert hartje

Twitter heeft zijn alom bekende ster, waarmee tweets als favoriet kunnen worden bestempeld, vervangen door een hartje. Ook kunnen de berichten niet meer als favoriet worden opgeslagen, maar kunnen deze vanaf dinsdag worden 'geliket'. Met de wijziging volgt Twitter het voorbeeld van andere sociale mediabedrijven als Facebook en Instagram die al gebruikmaken van het zogeheten 'liken'.

Investeerder Chris Sacca die via zijn investeringsvehikel Lowercase Capital een behoorlijke invloed heeft in het bedrijf, vroeg in juni al om een dergelijke verandering. Volgens hem zou het symbool van een hartje twitteraars aanmoedigen vaker gebruik te maken van de berichtendienst.

Twitter is nu overstag gegaan. Volgens het bedrijf is een hartje minder verwarrend in vergelijking met een ster. "Je kunt een hoop dingen leuk vinden, maar die zijn niet allemaal favoriet", aldus Twitter in een verklaring. "Een hartje is daarbij een universeel symbool in alle landen en culturen."

Zelf maakt Twitter in zijn verklaring over de wijzigingen geen melding van de gelijkenissen met de concurrentie. Overigens onderzoekt Facebook juist alternatieven voor het 'liken' van posts.

Twitter schrapt ster en introduceert hartje
Twitter schrapt ster en introduceert hartje (Foto: ANP)

'Taken staatssecretaris en minister in balans'

Er was geen reden te schuiven in de taakverdeling tussen de minister en staatssecretaris op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat dinsdag.

Vorige week hadden verschillende oppositieleiders er nog voor gepleit om taken van de staatssecretaris over te hevelen naar de minister. Dat zou nodig zijn omdat de opgestapte Wilma Mansveld het met spoor, luchtvaart en milieu veel te druk zou hebben gehad en minister Schultz met water en wegen veel minder te doen zou hebben.

Samsom deelt die analyse niet. Schultz had met de Omgevingswet onder meer een groot dossier, dat ze veelal achter de schermen tot een goed einde bracht. Mansvelds portefeuille was onrustiger, maar niet omvangrijker dan die van Schultz. Volgens Samsom hebben Schultz en Mansvelds opvolger Dijksma nu allebei een zware portefeuille en is de bestaande verdeling goed.

Veel ervaring
Dijksma is volgens Samsom de 'ideale staatssecretaris', die het dossier spoorwegen ook nog eens heel erg in de vingers heeft. Ze heeft volgens Samsom veel ervaring op het Binnenhof en aangetoond dat ze complexe dossiers aankan.

De stap van Van Dam naar het kabinet is 'een beloning voor veel kwaliteit', aldus Samsom. Volgens hem was het niet verstandig om voor de laatste anderhalf jaar in deze kabinetsperiode een buitenstaander te halen. Van Dam, 'met zeer veel ervaring in het politieke werk', kan voor rust en stabiliteit zorgen op de dossiers landbouw en natuur.

'Taken staatssecretaris en minister in balans'
'Taken staatssecretaris en minister in balans' (Foto: ANP)

AEX iets hoger, PostNL onderuit

De AEX-index in Amsterdam stond dinsdagmiddag licht in de plus. Elders in Europa toonden graadmeters iets van herstel na eerdere verliezen. Het aandeel PostNL ging op het Damrak fors onderuit nadat het bedrijf zijn strategische update bekendmaakte.

De AEX stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent hoger op 465,16 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 693,52 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden vlak. De DAX in Frankfurt verloor 0,2 procent.

PostNL kelderde 18,5 procent in de MidKap. Het postbedrijf gaat de komende jaren meer besparen om de aanhoudende krimp van de postmarkt te bestrijden. In de komende twee jaar worden echter niet meer banen geschrapt. Analisten spraken van "magere" vooruitzichten van het bedrijf.

AEX
Ook Fagron leverde bij de middelgrote fondsen fors aan beurswaarde in (min 11,4 procent). Het is niet geheel duidelijk wat de reden is voor de koersval. Geruchten over een mislukte overname en een kritisch rapport over de onderneming doen daarbij de ronde.

In de AEX was kabelaar Altice de sterkste stijger met een winst van 6,5 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM won 2,6 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Shell klom 2,3 procent. Het olieconcern verwacht dat de olieprijzen voorlopig laag zullen blijven en gaat de kosten verder verlagen. Na de afronding van de overname van het Britse gasbedrijf BG wil Shell ook voor miljarden aan activiteiten verkopen.

In Frankfurt zat Volkswagen in het verdomhoekje na uitbreiding van het uitstootschandaal. Het aandeel van de automaker verloor 2,8 procent. Volgens de Amerikaanse milieudienst is de software waarmee gefraudeerd kan worden met uitstootwaarden ook geïnstalleerd in luxeauto's van de Volkswagen-dochters Porsche en Audi.

Euro
In Londen verloor Standard Chartered meer dan 8,5 procent. De Britse bank schrapt 15.000 banen en wil miljarden ophalen door aandelen uit te geven. De Zwitserse concurrent UBS, die ook met cijfers kwam, daalde in Zürich krap 5 procent.

De euro was 1,0956 dollar waard, tegen 1,1023 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 47,09 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder en kostte 49,60 dollar per vat.

AEX iets hoger, PostNL onderuit
AEX iets hoger, PostNL onderuit (Foto: ANP)

AFM waarschuwt voor 'pensioenprobleem'

Een op de drie Nederlanders moet er rekening mee houden dat hij of zij na pensionering minder te besteden heeft dan verwacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het is volgens de toezichthouder belangrijk dat mensen zich hierdoor niet laten verrassen.

"Mogelijk moeten zij hun uitgavenpatroon drastisch aanpassen. Misschien het huis verkopen? Dit kan grote negatieve consequenties hebben voor zowel het individu als voor de maatschappij", zei de AFM dinsdag in het kader van de Pensioen3daagse die deze week wordt gehouden.

"Wanneer grote groepen mensen met pensioen gaan die minder ontvangen dan ze hadden verwacht en misschien moeilijk kunnen rondkomen, kan dit een negatief effect hebben op de economie en kan er opnieuw sprake zijn van verlies van vertrouwen in de financiële sector."

Minder rooskleurig
Dat onze oude dag er minder rooskleurig uitziet, heeft onder meer te maken met de lage rentestand. Het is volgens de AFM niet duidelijk hoe lang die zal aanhouden. Pensioenfondsen kampen door de lage rente met meer verplichtingen waardoor zij de pensioenen voorlopig niet of minder kunnen verhogen (indexeren). Wat ook een rol speelt, is de verdere verhoging van de levensverwachting.

Deze week zetten enkele honderden organisaties, waaronder de AFM, zich in om Nederlanders meer inzicht te geven in hun pensioensituatie. Volgens de toezichthouder is daarbij belangrijk dat drempels worden weggenomen die mensen verhinderen zich goed te verdiepen in hun pensioen.

Er zijn diverse groepen met extra risico op een pensioentekort, onder meer gescheiden mensen, zzp'ers en eigenaren van woningen die onder water staan.

AFM waarschuwt voor 'pensioenprobleem'
AFM waarschuwt voor 'pensioenprobleem' (Foto: ANP)

'Kendall loopt Victoria's Secret Show'

Kendall Jenner loopt op 10 november mee tijdens de Victoria's Secret Fashion Show. Althans, dat heeft E! News van meerdere bronnen gehoord.

Als het nieuwtje klopt dan loopt Kendall samen met haar modellenvriendin Gigi Hadid over de catwalk. Zij kreeg onlangs te horen dat ze is uitgekozen om mee te lopen.

Eerder deze week werd bekend dat Lily Aldridge (29) dit jaar de 'fantasy bh' mag showen. De beha vol diamanten en goud draagt de naam Fireworks en is 2 miljoen dollar (ruim 1,8 miljoen euro) waard.

'Kendall loopt Victoria's Secret Show'
'Kendall loopt Victoria's Secret Show' (Foto: BuzzE)

Sarkozy boos op rechter in drugsonderzoek

Voormalig president van Frankrijk Nicolas Sarkozy is woedend op een onderzoeksrechter omdat die zijn telefoongegevens heeft opgevraagd. Daardoor dook Sarkozy's naam ineens op in een geruchtmakend onderzoek naar drugssmokkel tussen de Dominicaanse Republiek en Saint Tropez.

De reden voor het opvragen van de gegevens was dat Sarkozy klant was van luchtvaartmaatschappij SN-THS. Een klein vliegtuig van die maatschappij bleek in maart 2013 zo'n 700 kilo cocaïne te herbergen. De partij drugs werd ontdekt door de autoriteiten van de Dominicaanse Republiek. De piloten werden opgepakt, maar wisten op miraculeuze wijze terug te keren naar Frankrijk.

Hoewel de oud-president niet wordt verdacht van betrokkenheid, voelt hij zich geschoffeerd. "Wat denken ze? Dat ik in Punta Cana was met 700 kilo cocaïne?", foetert Sarkozy in een interview met Le Parisien.

Sarkozy boos op rechter in drugsonderzoek
Sarkozy boos op rechter in drugsonderzoek (Foto: ANP)

Steenbergen wil 200 tot 300 vluchtelingen

Het college van Steenbergen wil in de gemeente twee- tot driehonderd vluchtelingen opvangen, voornamelijk bestaande uit gezinnen, voor de duur van twee jaar en op meerdere locaties. De gemeente houdt maandag een raadsvergadering over de opvang van asielzoekers in de gemeente.

In Steenbergen is veel gedoe over de mogelijke komst van asielzoekers naar de gemeente. Een informatiebijeenkomst over de kwestie verliep onrustig en grimmig toen voor- en tegenstanders van de vluchtelingenopvang lijnrecht tegenover elkaar bleken te staan. De meesten van de ongeveer twintig sprekers bij die bijeenkomst waren tegen en voerden allerlei argumenten aan. Geregeld klonk applaus en werd uit de zaal 'vol is vol' of 'azc nee' gescandeerd. Een vrouw die wel mogelijkheden zag, werd uitgejoeld en met kwetsende uitspraken geconfronteerd.

De burgemeester en wethouders van Steenbergen schrijven aan de raad te opteren door deze manier van opvangen 'vanuit humanitaire overwegen en onze verantwoordelijkheid ook voor deze nationale problematiek niet uit de weg gaande'. Volgens het gemeentebestuur gaat het met dit aantal om ongeveer 1 procent van de bevolkingspopulatie van Steenbergen.

Nog geen officieel verzoek
De mogelijke opvang van vluchtelingen is het enige punt op de agenda van de 'oordeelvormende vergadering' zoals de gemeente dat noemt. Er zijn 120 plaatsen beschikbaar voor publiek en insprekers, die zich van te voren moeten aanmelden. Volgens een woordvoerster van de gemeente zullen er 'iets meer beveiligers zijn dan anders, omdat er meer mensen worden verwacht dan anders'.

De gemeente Steenbergen heeft trouwens nog geen officieel verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ontvangen voor het realiseren van een azc of anderszins voor een opvanglocatie. Het college vindt het echter wenselijk alvast een standpunt in te nemen over het onderwerp.

Steenbergen wil 200 tot 300 vluchtelingen
Steenbergen wil 200 tot 300 vluchtelingen (Foto: ANP)

'Burgers kiezen plek snelheidscontroles'

Inwoners moeten plekken in hun woonplaats kunnen aanwijzen waar zij een snelheidscontrole nodig vinden. Dat stelt de Tweede Kamer dinsdag. Zij roept de regering op te onderzoeken of dit kan.

Een meerderheid van de parlementariërs schaarde zich achter het voorstel van CDA'er Martijn van Helvert. Volgens hem zijn burgers goed in staat om aan te geven waar de politie op snelheid zou moeten controleren. Zij zijn immers op de hoogte van de verkeerssituatie in hun woonplaats.

Van Helvert benadrukt dat snelheidscontroles zinvol kunnen zijn om het verkeer veiliger te maken.

'Burgers kiezen plek snelheidscontroles'
'Burgers kiezen plek snelheidscontroles' (Foto: ANP)

Psy komt dit jaar nog met nieuw album

Psy komt dit jaar nog met een nieuwe plaat. Dat heeft de Zuid-Koreaanse rapper en zanger bekendgemaakt via Twitter.

Het nieuwe album van de artiest, die in 2012 wereldberoemd werd met zijn nummer Gangnam Style, komt uit op 1 december.

De clip van Gangnam Style is de best bekeken video op YouTube. Na dit succesvolle nummer bracht Psy onder meer de nummers Gentleman en Hangover (met Snoop Dogg) uit.

Psy komt dit jaar nog met nieuw album
Psy komt dit jaar nog met nieuw album (Foto: BuzzE)

Eerste steen omstreden monument Moskou gelegd

Na maanden gesteggel over een monument voor de middeleeuwse vorst Vladimir (960-1015) hebben de Russische staat en de orthodoxe kerk in Moskou de eerste steen gelegd. Het standbeeld wordt een symbool van eenheid van de Russische geschiedenis, zei minister van Cultuur Vladimir Medinski dinsdag tijdens een ceremonie.

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill zegende de hoeksteen en bracht hulde aan de heilige als 'stichter van een nieuwe beschaving'. In 988 had vorst Vladimir zijn rijk, dat geldt als voorloper van het moderne Rusland, laten dopen op het schiereiland Krim aan de Zwarte Zee.

Het twaalf meter hoge standbeeld krijgt een ereplaats in het zicht van de rode muur van het Kremlin op het Borowizki-plein en moet in het voorjaar klaar zijn. Na de eerste plannen zou het monument woensdag al voltooid moeten zijn. Maar als gevolg van een geschil over de locatie liep het project vertraging op. Daarnaast is de locatie omstreden omdat het Kremlin op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Over de huidige locatie hebben meer dan 230.000 inwoners van Moskou gestemd.

Eerste steen omstreden monument Moskou gelegd
Eerste steen omstreden monument Moskou gelegd (Foto: ANP)

Moeder Rafael gelooft zwangerschap Sabia niet

Lolita van der Vaart gelooft niet dat Sabia Engizek een kindje verwacht van haar zoon Rafael. "Dat mens heeft niet eens een buik", zegt de moeder van de profvoetballer tegen AD.

"Het lijkt wel alsof iedereen gek is geworden. Wat denken ze nou?", aldus een verontwaardigde Lolita die geen goed woord over heeft voor Sabia. "Ze neemt de hele wereld in de maling. Ik wil er verder niets meer over zeggen. Ik heb al te veel gezegd."

Sabia zou inmiddels ruim vijf maanden zwanger zijn. De ex van Rafael toonde twee weken geleden een heel klein babybuikje op de cover van het Duitse blad Gala. Volgens Engizek is haar buikje zo bescheiden omdat ze door alle stress rondom de breuk met Van der Vaart 10 kilo is afgevallen.

Rafael zou inmiddels al weer een nieuwe vriendin hebben: de 23-jarige Christie Bokma. Maar volgens Lolita is dit niet waar. "Dat mijn zoon een nieuwe vriendin zou hebben, is ook al een fabel."

Moeder Rafael gelooft zwangerschap Sabia niet
Moeder Rafael gelooft zwangerschap Sabia niet (Foto: BuzzE)

Landelijk warmterecord met 20,9 graden

Met 20,9 graden in Maastricht is het deze 3 november nog nooit zo warm in het land geweest sinds de metingen in 1901 begonnen. Het oude record stamt uit 1927 toen het in de Limburgse hoofdstad 20,7 graden werd. Ook toen was het de hoogst gemeten temperatuur in het land, meldt weeronline.nl. Opvallend is het verschil deze dinsdag tussen dag en nacht in Maastricht. De temperatuur dinsdagmorgen was 2 graden.

Zon en weinig wind leveren in het hele land zacht najaarsweer op, na een koude ochtend. Doordat er weinig wind staat kan de lucht dicht bij de grond sterk opwarmen. Zulke grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn zeldzaam voor november.

Landelijk warmterecord met 20,9 graden
Landelijk warmterecord met 20,9 graden (Foto: ANP)

Zero Escape 3 krijgt officiële naam

Zero Escape 3 heet officieel Zero Time Dilemma. Dat hebben ontwikkelaars Aksys Games en Spike Chunsoft aangekondigd. Zero Time Dilemma is het derde deel in de Zero Escape-reeks. Het begon met Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors, en Virtue’s Last Reward.

De Zero Escape-games zijn visual novels. Dat betekent dat je vooral moet lezen maar ook af en toe een puzzel moet oplossen. In de games wordt een groepje mensen vastgezet in een mysterieuze locatie en vervolgens moeten ze zien te ontsnappen. Fans zoals ik zijn helemaal gek van deze serie.

De eerste twee games flopten in Japan, waardoor het laatste deel in de trilogie niet gemaakt kon worden. Jarenlang bleef het stil, maar door bemoeienis van Aksys Games, een Amerikaanse studio, kon Zero Time Dilemma er alsnog komen. De eerste twee games werden namelijk culthits buiten Japan.

Zero Time Dilemma moet ergens zomer 2016 uitkomen.

Zero Time Dilemma PR:
Choice is your only method of salvation and your only means of escape. How much of your humanity will you sacrifice to earn your freedom? As a new age of ruin looms large on the horizon, you must make impossible decisions and weather unimaginable consequences as you straddle the line between absolution and damnation. Plan your escape.


Indivisible-demo komt ook naar PS4

Lab Zero Games, bekend van Skullgirls, doet hard zijn best om genoeg geld in te zamelen om Indivisible te maken. De campagne op Indiegogo verloopt nog niet naar wens, maar de ontwikkelaar probeert het nog via een demo op de PS4.

De demo komt vandaag uit op de Amerikaanse PlayStation Store. Europeanen moeten nog iets langer geduld hebben, maar met een Amerikaanse account kun je het ook downloaden. De demo was al sinds het begin van de campagne beschikbaar voor pc. Het is de eerste keer dat een crowdfunding-game zo'n uitgebreide demo gratis aanbiedt.

Indivisible ziet eruit als een interessante game. Het is geïnspireerd door de verkenningselementen van Metroid en het unieke vechtsysteem van Valkyrie Profile.

Destiny is al door 25 miljoen mensen gespeeld

Destiny heeft maar liefst 25 miljoen geregistreerde gebruikers. De lancering van The Taken King uitbreiding heeft 5 miljoen nieuwe gebruikers aangetrokken. Hiermee is Destiny een van Activisions grootste hits.

De MMO-achtige shooter is bovendien de meest bekeken console-game op Twitch. Destiny kwam vorig jaar september uit en werd door critici niet goed ontvangen. Toch wist de game een groot aantal gamers te boeien. Met The Taken King heeft de game veel van de aangekaarte minpunten rechtgezet.

Straf voor verhalen over George Michael

Een gevangenismedewerker moet de cel in omdat ze in 2010 verhalen over George Michael, die destijds een straf moest uitzitten, heeft verkocht aan The Sun. ITV News meldt dat Amanda Watts een celstraf van een jaar heeft gekregen.

Watts heeft toegegeven dat ze een bedrag van 2100 pond (bijna 3000 euro) heeft gekregen van The Sun voor informatie over de zanger. De informatie die Amanda verkocht ging over de tijd die George Michael doorbracht in de Highpoint-gevangenis. Dat resulteerde uiteindelijk in zo'n vijf artikelen in de krant.

Een rechter heeft nu bepaald dat Amanda Watts een 'slecht voorbeeld' heeft gegeven en dat ze als gevangenisbewaarder juist 'loyaal en discreet' moet zijn. Naast een gevangenisstraf moet Amanda ook een boete van 800 pond (ruim 1100 euro) betalen.

George Michael moest in 2010 acht weken de gevangenis is voor het rijden onder invloed van drank en drugs.

Straf voor verhalen over George Michael
Straf voor verhalen over George Michael (Foto: BuzzE)

OM eist cel voor Satudarahleden

Als het aan de aanklager ligt, gaan twee leden van Satudarah in Tilburg de cel in voor het uitvoeren van wapens naar Duitsland, verboden wapenbezit en hennepkwekerijen. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag voor de rechtbank in Arnhem celstraffen van vier jaar en van achttien maanden.

Leden van Satudarah in het Duitse Duisburg hebben verklaard dat er in februari en maart automatische wapens met munitie zijn opgehaald bij het clubhuis van Satudarah in Tilburg. Dat is ook gebleken uit afgeluisterde telefoongesprekken van de hoofdverdachte, de president van het Satudarah Chapter in Tilburg. Tijdens een huiszoeking bleek dat hij vuurwapens, munitie en boksbeugels in huis had. Hij zou ook twee hennepkwekerijen hebben gehad.

De andere verdachte, een man van 31 uit Breda, zou ook betrokken zijn geweest bij de wapenuitvoer, en een van de twee hennepkwekerijen mee hebben geëxploiteerd.

Volgens de officier waren de wapens bestemd voor een bendeoorlog.

OM eist cel voor Satudarahleden
OM eist cel voor Satudarahleden (Foto: ANP)

Fenerbahçe kampt met blessureleed voor duel met Ajax

Fenerbahçe mist mogelijk een aantal dragende spelers als het donderdag op bezoek gaat bij Ajax in de Europa League. Trainer Vítor Pereira kon dinsdag tijdens de groepstraining nog niet beschikken over zijn geblesseerde basisspelers Abdoulaye Ba, Lazar Markovic en Caner Erkin. Doelman Volkan Demirel lag ziek op bed. Ba en Markovic verschenen wel even op het oefenveld. Ze volgden een individueel programma.

Fenerbahçe versloeg Ajax twee weken geleden in Istanbul met 1-0. De club klom naar de tweede plaats in poule A, met een voorsprong van twee punten op Ajax. De koploper van de eredivisie houdt de kans op een benodigde eindklassering bij de eerste twee in de poule alleen in eigen hand als het de huidige nummer drie van de Turkse ranglijst verslaat.

Ajax sluit de groepsfase van de Europa League af met een uitwedstrijd tegen Celtic en een thuisduel met Molde, de verrassende koploper van de poule uit Noorwegen.

Fenerbahçe kampt met blessureleed
Fenerbahçe kampt met blessureleed (Foto: ANP)

Inval in hoofdkantoor Duitse voetbalbond

De Duitse belastingdienst heeft dinsdagochtend een inval gedaan op het hoofdkantoor van de nationale voetbalbond DFB in Frankfurt. Ook de woningen van bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach en zijn voorganger Theo Zwanziger worden doorzocht, meldt de doorgaans goed ingevoerde krant Bild. Dat medium publiceerde op de website foto's van onderzoekers die aankomen bij het DFB-kantoor.

Aanleiding van de invallen is de omstreden betaling van 6,7 miljoen euro aan de wereldvoetbalbond FIFA, die de Duitsers gedaan zouden hebben om het mondiale toernooi van 2006 binnen te halen. Vorige maand kwam het verhaal naar buiten dat Duitsland het WK door omkoping zou hebben verkregen. De DFB erkent dat 6,7 miljoen euro werd betaald aan de FIFA, als voorwaarde om bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro te krijgen voor de organisatie.

Inval in hoofdkantoor Duitse voetbalbond
Inval in hoofdkantoor Duitse voetbalbond (Foto: ANP)

Chelsea heeft tikkeltje geluk nodig

Chelsea snakt naar een overwinning, het liefste woensdag al in de Champions League tegen Dinamo Kiev. De Engelse kampioen beleeft vooralsnog een dramatisch seizoen, waarin de ploeg van manager José Mourinho de ene na de andere nederlaag moet incasseren.

"Ik weet niet meer hoe ik onze situatie moet uitleggen", zegt de Braziliaanse vleugelspits Willian. "We spelen goed, maar de resultaten blijven uit. We missen dit seizoen steeds een tikkeltje geluk. Als onze tegenstander schiet, is het meteen een doelpunt; als wij schieten, pakt de keeper de bal of gaat het schot op de paal."

Willian deed dat zelf twee weken geleden in Oekraïne tijdens het eerste duel met Dinamo Kiev, dat in 0-0 eindigde. Sindsdien verloor Chelsea drie keer op rij, waardoor de druk op Mourinho inmiddels torenhoog is. De Portugese succescoach weigert echter op te stappen. "Als iemand deze situatie kan omdraaien, is hij het wel", zegt middenvelder Jon Obi Mikel. "We staan volledig achter de manager."

Chelsea op zoek naar tikkeltje geluk
Chelsea op zoek naar tikkeltje geluk (Foto: ANP)

Basketballer James maakt 25.000e punt als jongste ooit

Basketballer LeBron James is weer een record rijker. Als jongste speler in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie doorbrak hij maandagavond de grens van 25.000 punten.

Met een 'alley-oop' in de wedstrijd van Cleveland Cavaliers tegen Philadelphia 76ers loste hij Kobe Bryant af. De superster van Los Angeles Lakers was 31 jaar en 351 dagen toen hij deze mijlpaal bereikte, James is er met 30 jaar en 307 dagen ruim een jaar eerder bij.

De vedette van de Cavaliers maakte tegen Philadelphia in totaal 22 punten en leidde zijn ploeg daarmee naar een overwinning (107-100). De tweevoudig NBA-kampioen, die beide titels behaalde met Miami Heat, kreeg een staande ovatie van de ruim 18.000 fans van de 76ers in de hal. "Dat was heel speciaal. Het bereiken van deze mijlpaal betekent dat ik heb gewerkt met veel geweldige teamgenoten en geweldige coaches", zei James.

Mijlpaal voor basketbalvedette James
Mijlpaal voor basketbalvedette James (Foto: ANP)

PSV op zoek naar resultaat tegen Wolfsburg

Na twee achtereenvolgende nederlagen in de Champions League moet PSV dinsdagavond in de thuiswedstrijd tegen VfL Wolfsburg hard op zoek naar drie punten. "We hebben resultaat nodig", zei PSV-trainer Phillip Cocu over de belangrijke wedstrijd.

PSV staat met drie punten op de laatste plek in groep B van het Europese miljoenenbal. Overwinteren in Europa is het doel, het liefst in de Champions League. Eindhoven put hoop uit de spectaculaire zege op Manchester United in het eerste groepsduel in september (2-1) die werd behaald met de steun van het thuispubliek.

De Duitse tegenstander met de Nederlandse spits Bas Dost neemt ook geen genoegen met een gelijkspel. VfL Wolfsburg gaat met twee overwinningen aan kop in de poule en mag met een zege in Eindhoven vertrouwen op een vervolg in de Champions League.

Wolfsburg - PSV ging twee weken geleden nog redelijk gelijk op maar de Duitsers wonnen door doelpunten van Bas Dost en Max Kruse (2-0).

PSV op zoek naar resultaat tegen Wolfsburg
PSV op zoek naar resultaat tegen Wolfsburg (Foto: ANP)

Nijhuis fluit klassieker in Rotterdam

Scheidsrechter Bas Nijhuis moet zondag in De Kuip de klassieker tussen Feyenoord en Ajax in goede banen zien te leiden. De KNVB heeft de 38-jarige Tukker dinsdag aangesteld voor de kraker tussen de nummers één (Ajax) en twee (Feyenoord) van de eredivisie. De Rotterdamse ploeg heeft na elf competitieduels drie punten minder dan de club uit Amsterdam.

Nijhuis mag voor de vierde keer de klassieker fluiten. De laatste keer was begin dit jaar in Amsterdam, toen het duel tussen de aartsrivalen in 0-0 eindigde. Vorig week stonden Feyenoord en Ajax ook al tegenover elkaar in De Kuip, toen voor de beker. De thuisploeg won het door scheidsrechter Pol van Boekel geleide duel met 1-0, door een eigen doelpunt diep in blessuretijd van Joël Veltman.

Nijhuis fluit klassieker in Rotterdam
Nijhuis fluit klassieker in Rotterdam (Foto: ANP)

MAX komt met kersteditie Heel Holland Bakt

Deelnemers van Heel Holland Bakt strijden binnenkort om de titel Beste Kerstbakker van Nederland. De speciale editie Heel Holland Bakt met Kerst begint op 16 december, maakte Omroep MAX dinsdag bekend bij de presentatie van de winterprogrammering op Paleis Soestdijk. Deelnemers uit de drie seizoenen dingen mee om de titel.

Heel Holland Bakt was ook afgelopen seizoen weer een kijkcijferhit. Bijna 3 miljoen mensen zagen vorige week Sarena het bakprogramma winnen.

MAX komt met kersteditie Heel Holland Bakt
MAX komt met kersteditie Heel Holland Bakt (Foto: BuzzE)

Opbrengst Kinderpostzegelactie 9,5 miljoen

De jaarlijkse Kinderpostzegelactie heeft dit jaar 9,5 miljoen euro opgeleverd. Het geld wordt besteed aan kwetsbare kinderen, aldus de stichting dinsdag.

De Stichting Kinderpostzegels vraagt speciale aandacht voor kinderen in de maatschappelijke opvang.

De opbrengst is ietsje hoger dan vorig jaar toen 9,1 miljoen werd opgehaald, maar het is nog wel veel minder dan in 2013 toen kinderen met hun postzegels 11,6 miljoen ophaalden. Volgens de stichting is de opbrengst lager, omdat veel minder kinderen aan de actie hebben meegedaan. "Dit komt voor een deel doordat er minder kinderen zijn in Nederland en voor een deel doordat scholen ervoor kozen een jaar niet mee te doen aan de actie, omdat ze zich inzetten voor een andere actie", liet een woordvoerster weten.

Gouden Boekjes
Elk jaar gaan basisschoolleerlingen langs deuren om Kinderpostzegels te verkopen. Dit jaar waren dat er 185.000 kinderen van 4300 scholen. Vorig jaar deden nog bijna 200.000 kinderen van 4700 scholen mee. In 2013 deden ruim 211.000 kinderen mee van een kleine 5000 scholen. Vanaf woensdag gaan de kinderen weer langs de huizen om de bestelde zegels te bezorgen.

Op de postzegels staan dit jaar afbeeldingen uit de beroemde Gouden Boekjes met kinderverhaaltjes. Het thema was 'Een veilige toekomst'.

Opbrengst Kinderpostzegelactie 9,5 miljoen
Opbrengst Kinderpostzegelactie 9,5 miljoen (Foto: ANP)

Vluchteling goed voor Duitse welvaart

Vluchtelingen zullen binnen enkele jaren bijdragen aan de welvaart van Duitsland. Binnen vijf tot zeven jaar levert een asielzoeker meer op dan hij de staat kost. Dat heeft het Duitse instituut voor economisch onderzoek DIW dinsdag bekendgemaakt.

President Marcel Fratzscher van het DIW noemde het schokkend hoe eenzijdig de debatten over vluchtelingen in Duitsland telkens worden gevoerd. De focus is veel te veel gericht op de kosten, tot en met dreigende belastingverhogingen toe.

Vluchtelingen zullen volgens het instituut op den duur zelf voor inkomen zorgen, de opbrengsten van de ondernemers onder hen verhogen en de productiviteit van de bedrijven vergroten. Daarvan zullen ook hun Duitse collega's profiteren, zo luidt de prognose van het DIW.

Vluchteling goed voor Duitse welvaart
Vluchteling goed voor Duitse welvaart (Foto: ANP)

België: doodrijder meldt zich bij politie

De man in België die was ondergedoken na een dodelijke aanrijding heeft zichzelf aangegeven bij de lokale politie van Vilvoorde-Machelen. De 21-jarige Muhammed A. geldt als verdachte van het ongeval waarbij woensdag een 12-jarig meisje om het leven kwam. Omdat de man doorreed na de aanrijding en zich niet bij de politie meldde, begon de politie een klopjacht en werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

De Belgische justitie heeft maandagochtend laten weten dat Muhammed A. zichzelf heeft gemeld bij de politie, zo schrijft Het Laatste Nieuws. De man uit Schaarbeek wordt vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Justitie vraagt zijn aanhouding voor 'onopzettelijke doding in het kader van een verkeersongeval' en 'vluchtmisdrijf', het verlaten van de plek van het ongeval in Vilvoorde.

Na het ongeval kon de politie woensdag het type auto en het kenteken achterhalen. De blauwe BMW 5 type GT kon alleen worden bestuurd door Muhammed A. en zijn vader Fahrettin. Later kwam vast te staan dat de 21-jarige zoon de auto bestuurde tijdens het ongeval. Vader, zoon en vriendin van de zoon sloegen echter op de vlucht en waren spoorloos. De politie deed verschillende huiszoekingen en cirkelde vrijdag met een helikopter boven Vilvoorde.

Volgens Belgische media riskeert Muhammed A. een gevangenisstraf van zeven jaar; vijf jaar voor het dodelijk ongeval, twee jaar voor het vluchtmisdrijf. Ook kan hij een geldboete van 30.000 euro en een levenslang rijverbod krijgen. Het zou niet zijn eerste rijverbod zijn. Al drie keer eerder werd Muhammed A. door de politierechter veroordeeld, waarbij hij steeds zijn rijbewijs korte tijd kwijtraakte. Ook wordt zijn naam genoemd in een witwasdossier.

VVD neemt tijd voor kiezen opvolger Hermans

De senatoren van de VVD kiezen dinsdag nog geen nieuwe fractievoorzitter als opvolger van de opgestapte Loek Hermans. Dat blijkt uit een korte verklaring van de Eerste Kamerfractie van de liberalen.

"De fractie heeft besloten rustig de tijd te nemen alvorens een procedure te starten over de invulling van het voorzitterschap. Voorlopig treedt vice-fractievoorzitter Helmi Huijbregts op als waarnemend fractievoorzitter."

VVD neemt tijd voor kiezen opvolger Hermans
VVD neemt tijd voor kiezen opvolger Hermans (Foto: ANP)

MotoGP belegt spoedoverleg met alle coureurs

Alle motorcoureurs en teammanagers van de MotoGP bespreken donderdag in een speciaal belegde bijeenkomst de ophefmakende ruzie tussen Valentino Rossi en Marc Márquez. Dit spoedoverleg krijgt de voorkeur boven de gebruikelijke ontmoeting met de pers.

De gemoederen binnen de koningsklasse van de motorsport zijn verhit na de clash tussen Rossi en Márquez in de Grand Prix van Maleisië. De Italiaan tikte de Spanjaard opzichtig van de baan en moet vanwege deze onsportieve actie zondag de slotrace in Valencia vanaf de laatste plaats beginnen. Rossi is de leider in het klassement die zijn tiende wereldtitel kan veroveren.

Voorzitter Vito Ippolito van de internationale motorsportfederatie FIM riep de coureurs in een open brief al op een eerlijke, sportieve strijd te voeren om de wereldtitel. Kennelijk wil hij die boodschap nog eens benadrukken tijdens de bijeenkomst.

MotoGP belegt spoedoverleg met alle coureurs
MotoGP belegt spoedoverleg met alle coureurs (Foto: ANP)

Koningin Máxima woensdag weer aan het werk

Koningin Máxima verschijnt woensdag weer in het openbaar. Ze houdt in het World Forum in Den Haag een toespraak op de internationale conferentie over vrouwenopvang.

Het is haar eerste openbare optreden sinds ze zaterdag werd ontslagen uit het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Máxima moest vorige week het staatsbezoek aan China afbreken wegens een nierbekkenontsteking en keerde na overleg met artsen eerder naar Nederland terug.

Ze is dinsdag niet mee met koning Willem-Alexander naar Brussel voor een bezoek aan de Europese instellingen, omdat ze het rustiger aan doet. De Rijksvoorlichtingsdienst laat echter weten dat ze woensdag wel zoals gepland een toespraak kan houden op de derde World Conference of Women's Shelters, waarbij ook kroonprinses Mary van Denemarken aanwezig is.

Koningin Máxima woensdag weer aan het werk
Koningin Máxima woensdag weer aan het werk (Foto: ANP)

Vissers dobberden maand op zee

Vier vissers zijn dinsdag na een maand op zee dobberen gered door de Mexicaanse marine. Een vliegtuig zag de kleine boot van de mannen uit Colombia en Ecuador in het weekeinde in de Grote Oceaan drijven, 260 kilometer uit de Mexicaanse kust.

Door gebrek aan drinkwater was het viertal nagenoeg uitgedroogd. De vissers verlieten op 24 september de 2000 kilometer zuidelijker gelegen havenstad Puerto Esmeraldas in Ecuador. Ze raakten echter uit koers en op 1 oktober kwamen ze zonder brandstof te zitten. De stroming dreef ze naar de Mexicaanse kust.

Vissers dobberden maand op zee
Vissers dobberden maand op zee (Foto: ANP)

Kuijt had Oranje graag willen helpen

Dirk Kuijt weerspreekt de suggestie van bondscoach Danny Blind dat hij alleen bij Oranje had willen terugkeren als hij een basisplaats zou krijgen. Blind onthulde maandag dat hij de 35-jarige aanvoerder van Feyenoord vorige maand had gepolst voor een terugkeer in het Nederlands elftal, kort voor de afsluitende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië.

"Maar Dirk wilde alleen als ik hem een basisplaats kon garanderen en dat kan ik niet", zei Blind. De huidige topschutter van de eredivisie ontkent dat dinsdag in de Telegraaf en AD Sportwereld.

"Ik heb geantwoord dat als het Nederlands elftal mij nodig had, ik graag zou willen helpen", aldus Kuijt. "Ik had voor mijn gevoel alleen kunnen helpen binnen de lijnen en niet daar buiten. Dat heb ik onder Guus Hiddink ook al aangegeven en was de reden waarom ik destijds ben gestopt", aldus Kuijt. "Uiteindelijk was het aan de bondscoach om mij te selecteren of niet. Ook omdat ik pas werd benaderd op het moment dat de internationals al twee dagen bij elkaar waren."

Kuijt had Oranje graag willen helpen
Kuijt had Oranje graag willen helpen (Foto: ANP)

[eSports] Terugblik op Worlds 2015

Het jaarlijkse wereldkampioenschap League of Legends is afgelopen weekend afgelopen. SKT T1 is de winnaar geworden en strijkt daarmee ook nog eens 1 miljoen dollar op. Daarnaast krijgt het hele team een custom-made skin van een champion naar keuze.

Worlds werd op vier locaties gehouden. Parijs, London, Brussel en Berlijn. Riot heeft op hun eSports YouTube kanaal een filmpje online gezet waarin de beste momenten nog even voorbij komen. League of Legends is de populairste game binnen het zogeheten Moba-genre, dat staat voor 'multiplayer online battle arena'. Twee teams nemen het tegen elkaar op in online wedstrijden en proberen elkaars basis te vernietigen. 


Volkswagen weer bestverkochte automerk

Volkswagen heeft in oktober zijn positie als bestverkopend automerk in Nederland heroverd, nadat het in de twee voorgaande maanden de eerste plek uit handen had moeten geven. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van RAI Vereniging en BOVAG.

Dealers verkochten vorige maand over de hele linie in totaal 39.006 nieuwe personenauto's. Dat is vergeleken met de 35.112 van oktober vorig jaar een toename met 11 procent.

Het door het dieselschandaal geplaagde Volkswagen leverde vorige maand de meeste auto's af. In totaal ging het om 5431 wagens, goed voor een marktaandeel van 13,9 procent. Peugeot, dat vorige maand nog de ranglijst aanvoerde, was met 4410 personenauto's en een marktaandeel van 11,3 procent de nummer 2.

Volkswagen weer bestverkochte automerk
Volkswagen weer bestverkochte automerk (Foto: ANP)

13-jarige wordt gecensureerd in Xenoblade Chronicles X

Soms zorgt censuur voor iets meer fatsoen. In Xenoblade Chronicles X bijvoorbeeld, want in de Japanse versie wordt de 13-jarige Lin wel erg karig aangekleed. In de Westerse versie krijgt ze wat meer om het lijf.

In onderstaande vergelijking zie je de verschillen van twee kostuums die Lin in het spel draagt. Nintendo heeft voor de Westerse release gekozen om haar meer kleding en accessoires te geven, zodat ze niet al te aanstootgevend in de wijde wereld van Xenoblade rond dartelt.

Xenoblade Chronicles X komt 4 december uit voor Wii U.

'Koning beëdigt dinsdag staatssecretarissen'

Koning Willem-Alexander zal dinsdag nog de twee nieuwe staatssecretarissen beëdigen op Economische Zaken en op Infrastructuur en Milieu. Dat bevestigden bronnen in Den Haag.

PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, wordt de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken. Hij is de opvolger van Sharon Dijksma, die doorschuift naar deze post op infrastructuur.

Dijksma volgt Wilma Mansveld op, die vorige week opstapte naar aanleiding van de Fyra-affaire.

?Koning beëdigt dinsdag staatssecretarissen?
?Koning beëdigt dinsdag staatssecretarissen? (Foto: ANP)

Muziekpaleis Utrecht is financiële flop

De bouw en exploitatie van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht is uitgelopen op een financiële flop. De bouwkosten zijn met ruim 58 miljoen euro overschreden. Het aantal betalende bezoekers valt fiks tegen. De gemeente loopt aanzienlijke financiële risico's.

Dat concludeert dinsdag de gemeentelijke rekenkamer, die onderzoek deed naar de bouw en exploitatie van het muziekpaleis.

De rekenkamer startte het onderzoek nadat al vanaf de opening van TivoliVredenburg tekorten en andere fouten aan het licht kwamen. De oorzaak ligt volgens de rekenkamer in onderling geruzie vanaf de start van de bouw van het complex.

Muziekpaleis Utrecht is financiële flop
Muziekpaleis Utrecht is financiële flop (Foto: ANP)

Beruchte Indiase moordenaar eindelijk gepakt

Een van de meest beruchte moordenaars ter wereld komt na een internationale klopjacht van twee decennia terug naar zijn thuisland India. Daar zal Rajendra Nikalje worden berecht voor de meer dan twintig moorden die hij volgens justitie op zijn geweten heeft.

Nikalje, ook wel bekend onder zijn alias Chhota Rajan, stond op de lijst van meest gezochte misdadigers van Interpol. Hij werd opgepakt op het Indonesische eiland Bali. Daar was hij vorige week naartoe gevlogen vanuit Australië, waar hij ongestoord woonde onder een valse naam. Hij vertrok er echter uit angst dat zijn vijanden hem zouden vinden.

Rajan zou leiding hebben gegeven aan een crimineel imperium dat zich bezighield met huurmoorden, afpersing en wapenhandel. De Indonesische autoriteiten lieten dinsdag weten dat Rajan nog dezelfde dag op het vliegtuig wordt gezet.

Beruchte Indiase moordenaar eindelijk gepakt
Beruchte Indiase moordenaar eindelijk gepakt (Foto: ANP)

Minder starters, stoppers en faillissementen

Er zijn vorige maand minder bedrijven gestart, minder ondernemers gestopt en minder zaken failliet verklaard vergeleken met oktober vorig jaar. Wel zit er nog altijd groei in het totaal aantal bedrijven in Nederland, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Het aantal ingeschreven ondernemingen kwam vorige maand uit op een kleine 1,8 miljoen. Per saldo is dat 0,4 procent meer dan een jaar eerder.

Er kwamen 15.729 nieuwe zzp'ers, mkb'ers en andere ondernemers bij, terwijl 7539 zich lieten uitschrijven uit het Handelsregister. Het blijkt dat de stoppers vooral zitten in sectoren waarin ook het meest gestart wordt, zoals de zakelijke dienstverlening en de detailhandel.

Het aantal faillietverklaringen lag met 364 bedrijven 54 procent lager dan vorig jaar. Destijds ging het nog om 787 bedrijven. In oktober vorig jaar was sprake van een piek, aldus de KvK. Gemiddeld gingen er in 2014 per maand rond de 500 bedrijven over de kop. Dit jaar zijn dat er ongeveer 100 minder.

Minder starters, stoppers en faillissementen
Minder starters, stoppers en faillissementen (Foto: ANP)

Rechter Judith Swinkels voor D66 in Kamer

Judith Swinkels treedt dinsdag aan voor D66 in de Tweede Kamer. Zij volgt Magda Berndsen op die het parlement vorige week verliet omdat ze het rustiger aan wil gaan doen.

Swinkels is sinds 2002 rechter in Haarlem. Daarvoor was ze onder meer advocaat. Ze gaat het woord voeren over veiligheid en justitie.

D66-leider Alexander Pechtold prijst de nieuwkomer. ,,Met Judith is de D66-fractie een fijne en kundige collega rijker. Ze brengt veel ervaring mee uit de justitiële praktijk."

Rechter Judith Swinkels voor D66 in Kamer
Rechter Judith Swinkels voor D66 in Kamer (Foto: ANP)

[eSports] Twee Hearthstone-spelers verlaten Cloud9

Andrew "TidesofTime" Biessener en Rumay "Hafu" Wang zijn geen onderdeel meer van Cloud9. Cloud9 heeft nog geen officieel statement gemaakt, maar bij beide Hearthstone-streamers zijn alle verwijzingen naar Cloud9 verwijderd.

Daarnaast komen beide spelers niet meer voor op de website van Cloud9. In het geval van Hafu komt het voornamelijk door het feit dat ze erg onafhankelijk is van de organisatie. Ze doet amper mee aan toernooien en heeft een eigen fanbase ontwikkeld. 

In het geval van TidesofTime ligt het iets anders. Waar hij in 2014 nog erg veel geld verdiende met het spelen van Hearthstone, is hij in 2015 erg negatief over de game. Hij moedigt het spelen van andere games aan en is niet komen opdagen bij zijn wedstrijden in de Hearthstone Pro League. Dit is ongetwijfeld genoeg reden geweest om het contract te verbreken of in ieder geval niet te verlengen.

HS

Minder kans op ongewenste betalingen bij apps

Het risico dat kinderen bij het spelen op de smartphone per ongeluk geld uitgeven, is afgenomen. Dit komt omdat Apple en Google onder druk van onder meer de Europese Commissie hun app-stores hebben aangepast, meldde de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag.

Online games bevatten nog steeds verleidingen om iets te kopen. Maar ouders kunnen hun betaalinstellingen nu zo kiezen dat zij aankopen in apps blokkeren of dat voor elke aankoop een wachtwoord nodig is. Voordat iemand een app koopt, is bovendien zichtbaar of in die app aankopen mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor extra 'levens', wapens of munten. Zo is meteen duidelijk of er mogelijk extra kosten zijn.

De aanpassingen blijken uit een recente controle van de afspraken die Apple en Google eind vorig jaar met Europese toezichthouders hebben gemaakt.

Minder kans op ongewenste betalingen bij apps
Minder kans op ongewenste betalingen bij apps (Foto: ANP)

Bijzondere dubbele transplantatie Groningen

Een patiënt heeft in Groningen een bijzondere orgaantransplantatie ondergaan. De man of vrouw kreeg niet alleen een nieuwe dunne darm, maar ook - als eerste in Nederland - een nieuwe buikwand. De operatie duurde negen uur, met de patiënt gaat het goed.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) meldde dinsdag dat de patiënt weer gewoon kan eten. Hij of zij was een hele tijd lang gevoed met een infuus, omdat de darmen niet werkten. Dat tast ook de buikwand aan. Daarom kreeg de patiënt zowel een dunne darm als een buikwand van een overleden donor.

Negentien artsen waren betrokken bij de transplantatie. Ze hebben vooraf geoefend op lichamen van overledenen.

Bijzondere dubbele transplantatie Groningen
Bijzondere dubbele transplantatie Groningen (Foto: ANP)

'Boetebeleid in OV moet anders'

Openbaarvervoerbedrijven moeten hun boetebeleid ingrijpend wijzigen. Dat zegt het OV loket, de ombudsman voor beter openbaar vervoer. Uit de rapportage van het derde kwartaal van 2015 blijkt dat er veel klachten over de boetes zijn binnengekomen.

Volgens het OV loket krijgen reizigers die bij een verkeerde vervoerder inchecken, per ongeluk uit- in plaats van inchecken of een kaartje uit de automaat kopen en niet inchecken ook vaak een boete, terwijl ze wel voor hun reis hebben betaald. "Reizigers als deze mogen niet als zwartrijders worden behandeld als ze vergeten in te checken of verkeerd inchecken. Zij hebben er namelijk geen enkel belang bij om niet in te checken. Ze hebben al voor hun reis betaald. Zeker als ook nog de juiste reisdatum op het kaartje staat, verwachten wij van vervoerders een coulantere houding. Dat zal het draagvlak voor de OV-chipkaart ook ten goede komen."

'Boetebeleid in OV moet anders'
'Boetebeleid in OV moet anders' (Foto: ANP)

Tante Bobbi Kristina te laat met interventie

Pat Houston wilde ingrijpen in de onstuimige relatie tussen Nick Gordon en haar nichtje Bobbi Kristina Brown. Dat vertelt ze aan Entertainment Tonight.

"Toen we erachter kwamen dat Krissy in de problemen zat maakten we serieuze plannen om er iets aan te doen", vertelt Houston over Bobbi Kristina, die volgens haar slachtoffer zou zijn van haar agressieve vriend Nick. Haar hulp kwam echter te laat toen de 21-jarige in januari bewusteloos in bad werd aangetroffen en na een maandenlang coma overleed.

Houston vertelt dat ze een straatverbod voor Nick probeerde af te dwingen, maar dat dat mede door Bobbi Kristina zelf niet lukte. "Ze begreep het niet. Voor de buitenwereld leek het dat zij boos op mij was, maar we stuurden elkaar constant berichten. Ik probeerde haar echt te laten zien dat ze nergens bang voor moest zijn en dat ik haar steunde."

De dood van Bobbi Kristina veroorzaakte veel ruzies onder haar familieleden. Pat, die getrouwd is met Whitney's broer Gary, ligt vooral in de clinch met de familie Brown. Ook is ze ervan overtuigd dat Nick Gordon schuld draagt voor het overlijden van Bobbi Kristina. Ze zou blauwe plekken hebben en een dodelijke injectie hebben gehad, allemaal door toedracht van Gordon, stelt Pat. Nick en zijn advocaten doen deze beschuldigingen af als onzin.

Tante Bobbi Kristina te laat met interventie
Tante Bobbi Kristina te laat met interventie (Foto: BuzzE)

Waarschuwing gevaar frame elektrische fiets

Het frame van een aantal typen elektrische damesfietsen van het merk Sparta is 'in potentie' gevaarlijk. Daarom worden de tweewielers teruggehaald en voorzien van een nieuw frame. Dat laat fabrikant Sparta dinsdag weten in een advertentie in de Volkskrant.

Het probleem doet zich voor in een lasnaad aan de voorzijde van het frame. Na een langere gebruiksperiode kunnen daar materiaalscheurtjes ontstaan. "Deze kunnen in uitzonderlijke situaties leiden tot het doorzakken van het frame", schrijft Sparta. Het betreft verschillende uitvoeringen van e-bikes met 'sportieve instap' die tussen juli 2011 en 2014 zijn geproduceerd. In totaal gaat het om zo'n 9.300 fietsen.

Bezitters van de bewuste tweewielers worden per brief opgeroepen om een afspraak te maken met een dealer om een nieuw 2015/2016-frame te laten monteren. Sparta zegt geen enkel risico te willen nemen. Maar zolang er geen scheurtjes of 'vermoeidheidsverschijnselen' zichtbaar zijn, kunnen de fietsen wel gewoon gebruikt worden.

Waarschuwing gevaar frame elektrische fiets
Waarschuwing gevaar frame elektrische fiets (Foto: ANP)

Problemen Schiphol door mist voorbij

Het vliegverkeer op de luchthaven Schiphol ondervindt dinsdag geen problemen meer vanwege de mist. In het begin van de ochtend waren er volgens een woordvoerster nog wel wat kleine vertragingen. "Maar we vliegen nu weer op volledige capaciteit."

Maandag zorgde de mist in Nederland en ook in andere Europese landen voor behoorlijk wat vertragingen. Een aantal reizigers moest de nacht van maandag op dinsdag doorbrengen op de luchthaven of in een hotel in de buurt. "Deze mensen worden nu ook naar hun bestemming gebracht", aldus Schiphol.

Problemen Schiphol door mist voorbij
Problemen Schiphol door mist voorbij (Foto: ANP)

Activision Blizzard koopt Candy Crush voor 5.9 miljard

Activision Blizzard heeft King Digital Entertainment overgenomen. Deze ontwikkelaar is voornamelijk bekend wegens mega-hit Candy Crush. Met de overname is een 'kleine' 5.9 miljard dollar gemoeid.

Beide bedrijven stemden unaniem voor de overname. Samen claimen zij: 'Eén van de grootste entertainment netwerken ter wereld te hebben, met ruim een half miljard maandelijkse gebruikers in 196 landen met tien van de meest iconische franchises.''

De grootmacht verwacht met deze content en de aanwezige expertise verspreid over abonemmenten, pre-orders, free-to-play en microtransacties de positie als één van de meest succesvolle entertainment bedrijven te versterken.

Activision Blizzard

Spanje blijft favoriet in de winter

Spanje blijft de favoriete vakantiebestemming in de winter. Dat blijkt uit onderzoek van Zoover, de site met recensies over vakanties.

De belangstelling voor een vakantie in de Spaanse zon is zelfs met vijf procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Egypte is in de top vijf van populairste bestemmingen op de tweede plek blijven staan. Maar de populariteit daalde wel met 6 procent vanwege de onrust in het land. Curaçao, de nummer drie, steeg met vijf procent.

Ook het animo voor Kaapverdië en de Dominicaanse Republiek, de nummers vier en vijf op de lijst, zakte. Het reisadvies voor deze landen is niet negatief. Maar volgens Zoover willen vakantiegangers hier minder graag naar toe omdat ze liever kiezen voor zekere en bekende bestemmingen zoals Spanje en Curaçao. In deze landen is het klimaat goed en zijn er veel vluchten vanuit Nederland, ook van goedkopere aanbieders.

Spanje blijft favoriet in de winter
Spanje blijft favoriet in de winter (Foto: ANP)

Sega maakt weer winst

Zoals bekend is Sega een tijd geleden begonnen met zich vooral te richten op de mobiele markt. De reden hiervoor is dat Sega verlies maakte en er dus iets moest gebeuren. Als gevolg hiervan zien we Sega nog maar weinig terug in de console en pc markt.

Dat het voor ons gamers jammer is dat een nostalgisch bedrijf als Sega deze stap heeft gezet is een feit, maar het legt het bedrijf bepaald geen windeieren. Het afgelopen kwartaal bedroeg de omzet 1.2 miljard dollar. Het is ook voor het eerst dat met weer winst maakt daar. De winst bedroeg 7.9 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar had men nog 23 miljoen dollar verlies.

sega

Koning op bezoek bij Europese instellingen

Koning Willem-Alexander brengt dinsdag een officieel bezoek aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad in Brussel. Hij zou oorspronkelijk met koningin Máxima komen, maar die blijft in Nederland om te herstellen van een nierbekkenontsteking.

Het staatshoofd heeft ontmoetingen met onder anderen commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, parlementsvoorzitter Martin Schulz en EU-president Donald Tusk. Ook staan gesprekken met hooggeplaatste Nederlanders bij EU-instellingen op het programma. Willem-Alexander luncht met een aantal Eurocommissarissen, onder wie Frans Timmermans.

Het bezoek staat mede in het teken van het aanstaande Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Nederland mag vanaf 1 januari gedurende zes maanden de vergaderingen van de raden van Europese ministers voorzitten.

Het staatshoofd wordt begeleid door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Koning op bezoek bij Europese instellingen
Koning op bezoek bij Europese instellingen (Foto: ANP)

Praktijkteam gaat knelpunt in zorg aanpakken

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat een praktijkteam in de zorg instellen. Die moet knelpunten of problemen in de regio aanpakken. Het gaat bijvoorbeeld om tijdelijke zorg voor mensen die na een behandeling in een ziekenhuis nog niet terug naar hun eigen huis kunnen.

Schippers kondigde dat dinsdag aan in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Het team heeft veel kennis van regels en financiering in de zorg.

Vooral ouderen hebben langer behoefte aan zorg terwijl ze al wel uit het ziekenhuis zijn ontslagen. Zij kunnen bijvoorbeeld naar een logeerhuis of zorghotel. Maar niet overal is zo?n voorziening geregeld. Ook komt het volgens de minister voor dat zorgverleners of patiënten de aanvullende zorg niet kunnen vinden terwijl die er wel is.

Het praktijkteam gaat snel mogelijkheden verkennen en een oplossing zoeken.

Praktijkteam gaat knelpunt in zorg aanpakken
Praktijkteam gaat knelpunt in zorg aanpakken (Foto: ANP)

Warcraft film komt met nieuwe poster

Deze week is de officiële filmposter online gezet en aanstaande vrijdag komt de trailer uit voor de World of Warcraft film. Aanstaande vrijdag begint Blizzcon, het driedaagse evenement van Blizzard. We hebben al wat beelden hier en daar gezien, maar vrijdag is het dan eindelijk zover. De film, getiteld Warcraft: The Beginning, moet uitkomen in 2016 en wordt geregisseerd door Duncan Jones.

Het verhaal in de film begint bij het begin. De strijd tussen de mensen en de Orcs. In de film zijn karakters als Durotan en Anduin Lothar te zien. Het spel World of Warcraft is ondertussen gezakt naar 5 miljoen betalende abonnees. Dit is het laagste aantal sinds 2006. Tijdens 2010/2011 waren dit nog 12 miljoen.

Warcraft: The Beginning - poster

'Meeste vijftigplussers willen doorwerken'

De meeste vijftigplussers (64 procent) kiezen ervoor om door te werken tot hun pensioengerechtigde leeftijd. Ongeveer een kwart (24 procent) zegt wel eerder te willen stoppen met werken. Dit zijn vaker 50- tot 55-jarigen, terwijl mensen boven de 62 juist vaker door willen tot het eind. Dat blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken.

Het overheidsplatform bracht de cijfers dinsdag naar buiten in het kader van de nationale Pensioen3daagse. Deze week zetten enkele honderden organisaties zich in om Nederlanders meer inzicht en overzicht te geven in hun pensioensituatie.

Voor de studie zijn ruim 500 mensen ondervraagd. De meerderheid gaf aan nog niet voorbereid te zijn om nu al met pensioen te gaan. Maar ze zeiden er wel naar uit te kijken.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat veel mensen zich afvragen of er nog wel genoeg werk is voor hen op de arbeidsmarkt totdat zij de pensioengerechtigde (AOW) leeftijd bereiken. 34 procent van de ondervraagden zei hier twijfels over te hebben.

'Meeste vijftigplussers willen doorwerken'
'Meeste vijftigplussers willen doorwerken' (Foto: ANP)

Veel lekke banden op A6 door metaal op de weg

Minstens elf auto's hebben dinsdagochtend op de A6 ter hoogte van Almere (richting Muiderberg) een lekke band opgelopen. Er lagen metalen strips op het asfalt, vermoedelijk uit een vrachtwagen gevallen.

Tussen Almere-Haven en Almere-Stad staat een lange file. De gestrande auto's en de strips zijn van de rijbaan gehaald.

Veel lekke banden op A6 door metaal op de weg
Veel lekke banden op A6 door metaal op de weg (Foto: ANP)

UMI eMAX Mini, 5-inch Snapdragon 615

Waar de trend is dat alles steeds groter moet, zijn er gelukkig ook wat Chinese fabrikanten die toch wat modellen op de markt brengen die kleiner van formaat zijn. Zo ook deze eMAX mini met een 5-inch scherm, waarvan het grote broertje met een 5,5-inch scherm al voorbij is gekomen in de review van de UMI eMAX

De kleine telg die we in deze review onder handen nemen beschikt over wat andere hardware met onder andere een Qualcomm Snapdragon 615 in plaats van de vele Mediatek chips die gebruikt worden in andere Chinaphones. 

'Herstel in bouw helpt ook andere sectoren'

Het Nederlandse bedrijfsleven laat dit jaar en volgend jaar op alle fronten groei zien. Met name van het herstel in de bouw gaat een heilzame werking uit op andere sectoren, concluderen economen van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De bouwproductie neemt dit jaar volgens ING met 6 procent toe, met name onder invloed van de aantrekkende woningmarkt. Ook in andere branches, waaronder wegtransport en binnenvaart, gaan de zaken daardoor beter.

Ook groothandels verkopen meer producten, maar zien hun omzet gemiddeld genomen niet stijgen. Dat komt doordat in de oliehandel de opbrengsten met bijna een kwart zijn afgenomen door de sterke prijsdalingen sinds vorig jaar.

Detailhandel
Het opgeklaarde sentiment en de verbeterde koopkracht bij consumenten zijn niet alleen goed voor de woningmarkt. Ook de detailhandel en horeca profiteren er volgens ING volop van. Winkeliers zien hun verkoopvolumes in zowel 2015 als 2016 naar verwachting met 2 procent aandikken.

De industrie maakt de laatste maanden pas op de plaats, na een sterk tweede kwartaal waarin de hoogste productie in ruim vier jaar werd bereikt. Dat heeft te maken met een tegenvallende economische groei in opkomende markten, aldus ING. Mede dankzij de aantrekkende binnenlandse vraag blijft de productie wel toenemen.

In de zakelijke dienstverlening trekken met name uitzenders de kar. Zij zagen de omzet in de eerste helft van 2015 met 11 procent toenemen.

'Herstel in bouw helpt ook andere sectoren'
'Herstel in bouw helpt ook andere sectoren' (Foto: ANP)

Sam Smith heeft nog nooit relatie gehad

Sam Smith heeft weinig kaas gegeten van de wereld van dating. Nog nooit heeft hij een relatie gehad, onthult hij aan E! News.

"Ik heb nog nooit een vriendje gehad dus ik weet niet echt beter", vertelt de 23-jarige zanger. "Ik ben nog steeds aan het leren hoe je goed en normaal een date hebt." Nu hij beroemd is, wordt het niet makkelijker om een 'normale' date te hebben. "Er zijn allerlei uitdagingen en obstakels in mijn leven, maar ik probeer zo normaal te zijn als dat ik eerst was."

Of de dates nou goed gaan of niet, een echte relatie aangaan wordt nog een hele uitdaging, vertelt hij. "Ik ben al 23 jaar single dus ik weet het niet. Het gaat moeite kosten." Met een nieuw hoofdstuk in zijn carrière is de zanger sowieso te druk voor dates. Maandag lanceerde hij zijn, naar eigen zeggen radio-onvriendelijke, single Drowning Shadows en hij staat ook in de schijnwerpers met het nummer Writings On The Wall, dat in de nieuwe James Bond-film Spectre te horen is. "Dat is een hoogtepunt uit mijn carrière", meldde de zanger eerder over het nummer voor de film. "Het is geweldig om onderdeel uit te maken van dit legendarische Britse erfgoed."

Sam Smith heeft nog nooit relatie gehad
Sam Smith heeft nog nooit relatie gehad (Foto: BuzzE)

Shell grijpt fors in vanwege lage olieprijzen

Shell neemt zijn eigen organisatie flink op de schop omdat het concern verwacht dat de olieprijzen voorlopig laag zullen blijven. Dinsdag werd onder meer de verkoop van 30 miljard dollar aan onderdelen aangekondigd en stelde Shell dat het op schema ligt om de overname van gasbedrijf BG begin volgend jaar af te ronden.

Shell denkt 3,5 miljard dollar aan kostenvoordelen te kunnen behalen door de overname van BG, waarop het in april een bod uitbracht van 64 miljard euro. Dit jaar werden de kosten en uitgaven al met 11 miljard dollar verlaagd, onder meer door 7500 banen te schrappen en projecten uit- of af te stellen.

Vorig jaar en dit jaar stootte Shell voor in totaal 20 miljard dollar aan onderdelen af. Na de afronding van de overname van BG gaat het bedrijf in die lijn verder met een beoogde 30 miljard dollar aan verkopen.

Shell grijpt fors in vanwege lage olieprijzen
Shell grijpt fors in vanwege lage olieprijzen (Foto: ANP)

Opa laat kleindochter (5) achter met pistool

Een man uit de Amerikaanse staat Arizona is opgepakt omdat hij zijn vijfjarige kleindochter alleen in de woestijn heeft achtergelaten met een geladen vuurwapen. Hij zou haar de instructie hebben meegegeven 'slechte mannen neer te schieten'.

Paul Armand Rater (53) vertrok zondagmiddag (lokale tijd) vanuit Buckeye, niet ver van Phoenix, met het meisje in een pick-up truck. Vier uur later werd zijn kleindochter als vermist opgegeven. Ze werd uiteindelijk gevonden door haar moeder en een brandweerman die buiten dienst was. Het meisje had bij het weerzien het krachtige pistool in haar handen.

Rater werd aangetroffen bij een winkel. Daar vertelde hij dat zijn auto kapot was gegaan en dat hij zijn kleindochter onder een boom in de woestijn had achtergelaten. Ze klaagde niet meer verder te kunnen lopen. Rater gaf toe zijn vuurwapen aan haar te hebben gegeven, terwijl hij een paar drankjes en een hamburger nam, aldus de politie. De man zit vast. Het meisje is teruggebracht naar haar moeder.

Opa laat kleindochter (5) achter met pistool
Opa laat kleindochter (5) achter met pistool (Foto: ANP)

Cel voor Chinese topambtenaar wegens omkoping

Een voormalig topambtenaar van China is tot twaalf jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Het gaat om Li Chongxi, meldde de Chinese staatstelevisie.

Hij was jarenlang de adjudant van oud-minister en veiligheidsbaas Zhou Yongkang. Die kreeg op zijn beurt dit jaar levenslang wegens corruptie, het lekken van staatsdocumenten en machtsmisbruik.

Li Chongxi was ooit de belangrijkste adviseur van Zhou in de provincie Chengdu. Hij behoort tot een lange reeks politici die goed bevriend waren met Zhou, maar nu zijn gestraft dankzij een krachtige anti-corruptiecampagne van de regerende Communistische Partij van China.

Eerder al werd bijvoorbeeld Jiang Jiemin tot zestien jaar cel veroordeeld. Jiemin is de voormalig voorzitter van de China National Petroleum Corporation, het enorme Chinese staatsbedrijf voor de handel in en productie van gas en olie.

Cel voor Chinese topambtenaar wegens omkoping
Cel voor Chinese topambtenaar wegens omkoping (Foto: ANP)

Gwen Stefani geïnspireerd na scheiding

Toen haar huwelijk afgelopen augustus na dertien jaar stukliep, stortte de wereld van Gwen Stefani even in, maar al snel voelde ze zich meer geïnspireerd dan ooit. Dat vertelt ze in de radioshow van Carson Daly.

"Alles spatte recht voor mijn ogen uit elkaar", vertelt de zangeres, maar ze bleef niet lang in haar verdriet hangen: "Zo stapte ik opeens in dit nieuwe leven en het is geweldig, moet ik zeggen. Alles voelt nieuw, ik ben erg geïnspireerd. Ik kan het niet anders zeggen. Ik was zolang getrouwd en nu ben ik dat opeens niet meer. Dus kan je je voorstellen hoe mijn leven nu is? Het is bizar!"

Gwen kampte lang met een writersblock, maar na haar scheiding kwam ze opeens helemaal los. "Ik kon lang niks schrijven. Het lukte gewoon niet en ik was onzeker. Maar toen kwam het." Toen ze voor het eerst onderweg was naar de studio, was ze haar verdriet nog niet de baas, maar dat veranderde snel. "Ik heb de hele weg gehuild. Maar toen ik met de producer in de studio aan de gang ging begon het te komen. Het was bizar. Ik begon het ene nummer na het andere te schrijven. Ik had binnen acht weken negentien nummers af. Soms maakte ik er wel twee per dag."

In augustus maakten Gwen Stefani en Gavin Rossdale bekend dat ze gingen scheiden. De No Doubt-frontvrouw (46) en Rossdale (49) waren twintig jaar samen, waarvan dertien jaar getrouwd. Ze hebben samen drie zoons: Kingston (9), Zuma (7) en Apollo (1).

Gwen Stefani geïnspireerd na scheiding
Gwen Stefani geïnspireerd na scheiding (Foto: BuzzE)

Gelderland rijkste provincie

Gelderland is de rijkste provincie in Nederland. De provincie had eind 2014 een eigen vermogen van ruim 4,7 miljard euro. Zeeland heeft van de provincies met 139 miljoen euro het minste geld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De verschillen zijn grotendeels ontstaan in 2009 na de verkoop van aandelen van de energiebedrijven Essent en Nuon. De aandelen zijn in dat jaar met winst verkocht voor een bedrag van ruim 13 miljard euro. Alleen de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht hadden hier geen aandelen in. Zeeland heeft als eigenaar van Delta overigens nog de mogelijkheid om een energiebedrijf te verkopen.

Het eigen vermogen van alle provincies samen daalde in 2014 voor het derde jaar op rij. Eind 2014 bedroeg het totale eigen vermogen van de provincies 15,9 miljard euro. Dit is ruim 0,8 miljard euro minder dan een jaar eerder.

Gelderland rijkste provincie
Gelderland rijkste provincie (Foto: ANP)

Justin Bieber voltooit proeftijd

Justin Bieber heeft zijn proeftijd voorbeeldig afgerond. De rechter is tevreden over het goede gedrag van de popster die werd gestraft voor het incident uit januari 2014 waarbij hij zijn buren bekogelde met eieren. Dat meldt TMZ.

De rechter oordeelde maandag dat Justin alle instructies prima heeft opgevolgd. Eerder deze maand voltooide hij zijn werkstraf door te klussen in een jeugdcentrum. Eerder volgde hij ook de geëiste twaalf uur aan therapie om zijn agressie te beheersen en betaalde hij een schadevergoeding van 80.900 dollar (73.400 euro).

De organisatie waarvoor de zanger onlangs aan de slag ging schreef een positieve brief aan de rechter waarin werd uitgelegd dat hij prima werk heeft verricht. "Meneer Bieber is een goede werker en waardevolle toevoeging aan ons centrum", schrijft begeleider Gomez, die opsomt welke klusjes Bieber allemaal heeft gedaan. Zo schilderde hij muren, hielp hij bij de voedselbank en verzamelde hij afval. "Hij had er geen problemen mee zijn handen uit de mouwen te steken en zwaar werk te verzetten."

Justin Bieber voltooit proeftijd
Justin Bieber voltooit proeftijd (Foto: BuzzE)

Garderobe Margaret Thatcher onder de hamer

De complete garderobe van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher komt onder de hamer. De persoonlijke kleding, sieraden en ook politieke aandenkens worden stuk voor stuk verkocht nadat het Victoria & Albert Museum de kans afsloeg de garderobe in haar collectie op te nemen, meldde de Britse krant The Telegraph maandag.

De ruim driehonderd items uit Lady Thatchers persoonlijke en politieke leven worden nu volgende maand verkocht door veilinghuis Christie's op verzoek van Thatchers kinderen Mark en Carol. Het museum zei geen interesse in de collectie te hebben omdat zij alleen objecten van 'uitstekende esthetische en technische kwaliteit' verzamelt in plaats van die met een 'intrinsieke historische waarde'.

Garderobe Margaret Thatcher onder de hamer
Garderobe Margaret Thatcher onder de hamer (Foto: ANP)

Mannen minder economisch zelfstandig

Mannen zijn tijdens de crisis minder economisch zelfstandig geworden. In 2014 verdiende ruim 65 procent van alle 15- tot 65-jarige mannen met werken een inkomen op minimaal bijstandsniveau. In 2007 was dat nog zo'n 70 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Bij vrouwen bleef het percentage op vrijwel hetzelfde niveau. In tien jaar tijd steeg het aandeel economisch zelfstandigen onder vrouwen flink, met de grootste groei tussen 2005 en 2008: van 42 naar 47 procent. Daarna is het aandeel nog maar weinig toegenomen, tot 48 procent in 2014.

Het aandeel mensen dat economisch zelfstandig is in Nederland is de afgelopen tien jaar gestegen van 55 procent in 2004 naar 57 procent in 2014.

Mannen minder economisch zelfstandig
Mannen minder economisch zelfstandig (Foto: ANP)

PostNL voert besparingen op

PostNL gaat de komende jaren meer besparingen doorvoeren om de aanhoudende krimp van de postmarkt te bestrijden. In de komende twee jaar worden daarbij echter niet meer banen geschrapt dan eerder al werd aangekondigd, maakte het postbedrijf dinsdag bekend.

PostNL mikt voor de periode tot en met 2020 op bezuinigingen ter waarde van 345 miljoen euro in de Nederlandse postdivisie. Dat is 200 miljoen euro dan eerder werd begroot. Ondanks het grotere besparingsdoel blijft de reorganisatie volgens het bedrijf tot 2017 beperkt tot de eerder aangekondigde 2700 à 3500 banen. De effecten voor het personeel vanaf 2018 zijn nog niet duidelijk.

PostNL verwacht dat de krimp van de postmarkt de komende jaren afzwakt. Voor de periode tot en met 2017 wordt een afname van het briefverkeer van 7 tot 9 procent voorzien, voor de drie jaar daarna wordt gerekend op een daling met 5 à 7 procent. Het bedrijf wil "zo snel mogelijk"weer dividend uitkeren aan aandeelhouders.

PostNL voert besparingen op
PostNL voert besparingen op (Foto: ANP)

Doden bij zwaar busongeluk in Rusland

In Rusland is in de nacht van maandag op dinsdag een ernstig busongeluk gebeurd. Daarbij zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen, meldden Russische media. Verder raakten 35 mensen gewond, van wie er zeven in kritieke toestand zouden verkeren.

Aan boord van de bus waren vooral Armeense gastarbeiders. De 59 passagiers reisden van Moskou naar de Armeense hoofdstad Jerevan. In de buurt van de stad Tula, enkele honderden kilometers ten zuiden van Moskou, ging het mis, en sloeg de bus al slingerend om. Vermoedelijk was de chauffeur achter het stuur in slaap gevallen, zei een politiewoordvoerder tegen persbureau Interfax. Ook een technisch defect van het voertuig wordt nog niet uitgesloten.

Alle slachtoffers die tot dusverre te betreuren zijn, komen uit Armenië.

Doden bij zwaar busongeluk in Rusland
Doden bij zwaar busongeluk in Rusland (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: grijs

Ook vandaag starten we de dag met een grijs wolkendek. In de loop van de dag trekt de mist op veel plaatsen weer geleidelijk aan weg. Het Zuiden ziet als eerste de zon, het Noorden moet wat langer wachten. De temperaturen kunnen in het zonnetje klimmen tot ongeveer 16 graden, wat vrij zacht is voor de tijd van het jaar. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidoosten.

Onderstaande foto is er een uit de serie van 335 foto's die ADQ maakte voor de timelapse die onderaan dit bericht staat. Ik ben jaloers op het uitzicht!

Sterrennacht in Mountain zebra national park (Zuid-Afrika)  (Foto: ADQ)
Sterrennacht in Mountain Zebra National Park (Zuid-Afrika) (Foto: ADQ)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* in 1944 wordt Vlissingen bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

* in 1891 brengt de Gazet van Antwerpen haar allereerste editie uit.

* In 1848 wordt de Nieuwe Nederlandse Grondwet (door Johan Thorbecke) geproclameerd.

* In 1957 wordt de Russische kunstmaan Spoetnik 2, met aan boord hond Laika, gelanceerd.

User ADQ maakte deze prachtige timelapse in Mountain Zebra National Park, Zuid Afrika. Je kijkt naar het zuidwesten, de kleine Magelhaense wolk komt in beeld tijdens de film. Gemaakt met een Canon 7D, 17-40mm-lens, met een belichtingstijd van 25 seconden.


Bedankt ADQ!

Hond voorkomt zelfmoord Mickey Rourke

Mickey Rourke heeft zijn leven te danken aan zijn hond. Toen de 63-jarige acteur zijn leven niet meer zag zitten was een blik in de ogen van Beau Jack genoeg om toch van zelfmoord af te zien.

"Ik zat in een hele moeilijke tijd", vertelt de Wrestler-acteur aan New York Post. "Ik deed mezelf pijn en zat op een dag in de kast. Ik kon het niet meer aan en greep naar een geweer. Mijn hond Beau Jack huilde en keek me aan. Hij zei met zijn ogen: 'wie gaat er dan voor mij zorgen?' Toen heb ik mijn geweer weggelegd. Maar ik was klaar om te gaan."

Wanneer het voorval plaatsvond vermeldde hij er niet bij, wel is bekend dat Beau Jack in 2002 overleed. De acteur en voormalig bokser heeft lang problemen gehad met drugs en alcohol en in moeilijke tijden krijgt hij het liefst steun van zijn zes honden, vertelt hij. "Ik kan beter met honden opschieten dan met mensen."

Hond voorkomt zelfmoord Mickey Rourke
Hond voorkomt zelfmoord Mickey Rourke (Foto: BuzzE)

Filipijnen beter voorbereid op rampen

De inwoners van de Filipijnen zijn twee jaar na de verwoestende tyfoon Haiyan beter voorbereid op rampen. Dat zeggen de samenwerkende hulporganisaties achter de inzamelingsactie Giro555.

"Jaarlijks razen gemiddeld twintig tyfonen over de Filipijnen. Daarom is bij de hulp voortdurend aandacht voor het voorbereiden van mensen op rampen, bijvoorbeeld door rampenplannen, goede communicatiemiddelen zoals radio en het versterken van dijken en dammen", aldus de organisaties in een verantwoording over de besteding van het ingezamelde geld.

De actie voor de getroffen Filipino's leverde 36 miljoen euro op, waarvan inmiddels 90 procent is besteed aan de hulpverlening. Voor het eind van het jaar ronden de organisaties met het resterende geld de hulp af.

Veel bereikt
Volgens Simone Filipini van Giro555 is veel bereikt sinds de ramp. ,,Met het geld van Giro555 zijn bijvoorbeeld 206.641 mensen geholpen aan onderdak, hebben 34.318 mensen toegang tot latrines, ontvingen 27.790 gezinnen financiële steun en kunnen 81.741 kinderen weer naar school in herstelde of nieuwe klassen", aldus Filipini.

De tyfoon Haiyan raasde op 8 november 2013 over de Filipijnen en trof 16 miljoen mensen. Het is een van de sterkste stormen ooit gemeten. Meer dan 6000 mensen verloren het leven, honderdduizenden raakten dakloos.

Op zondag 8 november worden de slachtoffers van de ramp herdacht in de Church of our Saviour in Den Haag.

Filipijnen beter voorbereid op rampen
Filipijnen beter voorbereid op rampen (Foto: ANP)

Bill Cosby moet getuigen in zaak Dickinson

Bill Cosby mag worden ondervraagd in de zaak die Janice Dickinson tegen hem heeft aangespannen. Hij moet vragen beantwoorden, zo heeft de rechter maandag bepaald. Dickinson heeft de acteur aangeklaagd, omdat hij haar als leugenaar heeft bestempeld. Dat deed hij nadat het voormalig model in de media had beweerd dat Cosby haar in 1982 heeft verkracht.

Dickinson heeft doordat Cosby haar uitmaakte voor leugenaar reputatieschade opgelopen, schrijft Los Angeles Times. Daarom spande ze in mei een rechtszaak aan tegen de hoofdrolspeler uit The Cosby Show. Cosby en zijn voormalige advocaat Martin Singer, die de uitspraak namens de acteur deed, moeten zich verantwoorden.

Cosby kan niet worden ondervraagd over de beschuldigingen van de vijftig andere vrouwen die zeggen seksueel te zijn lastiggevallen of misbruikt door de wereldberoemde acteur.

Bill Cosby moet getuigen in zaak Dickinson
Bill Cosby moet getuigen in zaak Dickinson (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.