'Herstel in bouw helpt ook andere sectoren'

Redactie

Het Nederlandse bedrijfsleven laat dit jaar en volgend jaar op alle fronten groei zien. Met name van het herstel in de bouw gaat een heilzame werking uit op andere sectoren, concluderen economen van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De bouwproductie neemt dit jaar volgens ING met 6 procent toe, met name onder invloed van de aantrekkende woningmarkt. Ook in andere branches, waaronder wegtransport en binnenvaart, gaan de zaken daardoor beter.

Ook groothandels verkopen meer producten, maar zien hun omzet gemiddeld genomen niet stijgen. Dat komt doordat in de oliehandel de opbrengsten met bijna een kwart zijn afgenomen door de sterke prijsdalingen sinds vorig jaar.

Detailhandel
Het opgeklaarde sentiment en de verbeterde koopkracht bij consumenten zijn niet alleen goed voor de woningmarkt. Ook de detailhandel en horeca profiteren er volgens ING volop van. Winkeliers zien hun verkoopvolumes in zowel 2015 als 2016 naar verwachting met 2 procent aandikken.

De industrie maakt de laatste maanden pas op de plaats, na een sterk tweede kwartaal waarin de hoogste productie in ruim vier jaar werd bereikt. Dat heeft te maken met een tegenvallende economische groei in opkomende markten, aldus ING. Mede dankzij de aantrekkende binnenlandse vraag blijft de productie wel toenemen.

In de zakelijke dienstverlening trekken met name uitzenders de kar. Zij zagen de omzet in de eerste helft van 2015 met 11 procent toenemen.

'Herstel in bouw helpt ook andere sectoren'
'Herstel in bouw helpt ook andere sectoren' (Foto: ANP)