Anne Frank Stichting: gevaar extreemrechts overschat

De beeldvorming dat leden van de extreemrechtse Nederlandse Volksunie informatieavonden over asielzoekerscentra komen verstoren, klopt niet. Daarvoor is de NVU helemaal niet voldoende georganiseerd. Dat stelt Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting.

"De NVU heeft rond de dertig actieve leden, die nauwelijks organisatiekracht hebben. Het zijn vaak mensen die grote moeite hebben hun leven op de rit te houden", zegt Wagenaar tegen Het Parool.

Volgens NVU-voorman Constant Kusters gaan leden van zijn organisatie in heel Nederland naar informatieavonden. "Daar adviseren wij bijvoorbeeld het AZC Alert over spandoeken en demonstraties". Kusters beweert dat de NVU circa duizend leden heeft van wie er tot honderdvijftig actief zijn.

Maar zelfs door linkse antifascistische onderzoeksgroepen als Kafka en AFA wordt het aantal actieve NVU'ers op hooguit enkele tientallen geschat. Deze groepen werden er niettemin onlangs door de AIVD van beticht de invloed van extreemrechts te overdrijven. Dit beeld bevestigen de onderzoekers van de Anne Frank Stichting.

"Groepjes als de NVU doen wat ze al veel langer doen. Die organisaties spelen geen rol van betekenis. Bij inspreekavonden zie ik wel eens een individu uit extreemrechtse kringen, maar er is geen sturende hand", aldus Wagenaar. De schreeuwende demonstranten bij dergelijke bijeenkomsten zouden vooral jongens zijn met 'stadionervaring'.

Anne Frank Stichting: gevaar extreemrechts overschat
Anne Frank Stichting: gevaar extreemrechts overschat (foto: ANP)