FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 november 2015

CL: Barcelona bijna zeker van laatste zestien

Titelhouder Barcelona is na vier speelronden al vrijwel zeker van kwalificatie voor de achtste finales in de Champions League. De ploeg van coach Luis Enrique was op eigen veld met 3-0 te sterk voor Bate Borisov. Met tien punten kan Barça in groep E bijna niets meer gebeuren. AS Roma versloeg Bayer Leverkusen met 3-2 en staat nu tweede met vijf punten.

Barcelona, dat twee weken geleden in Wit-Rusland met 2-0 won, deed zichzelf met een ruststand van 1-0 flink tekort. De thuisploeg had een groot overwicht, maar sprong slordig om met de kansen. Barça had zelfs een strafschop nodig om de score te openen. Neymar schoot na een half uur raak van elf meter: 1-0.

Na de pauze verdubbelde Luis Suárez op kracht en techniek de marge (2-0) waarna de Spaanse kampioen het duel rustig kon uitspelen. Neymar miste eerst nog wel een grote kans op 3-0, voordat de Braziliaan alsnog zijn tweede treffer van de avond produceerde.

Het duel tussen AS Roma en Leverkusen leek enigszins op het spectaculaire duel twee weken geleden in Duitsland (4-4). In die eerste wedstrijd verspeelde Leverkusen een voorsprong van 2-0. In Italië overkwam Roma hetzelfde. Mohamed Salah en Edin Dzeko zorgden voor een ruststand van 2-0. Na de pauze kwam Leverkusen dankzij Admir Mehmedi en Javier Hernández snel op gelijke hoogte. Uit een strafschop, na een rode kaart voor Ömer Toprak, hielp Miralem Pjanic de Italiaanse ploeg alsnog aan de winst.

Barcelona bijna zeker van laatste zestien
Barcelona bijna zeker van laatste zestien (Foto: ANP)

CL: Zenit overwintert in Champions League

Zenit Sint-Petersburg overwintert in de Champions League. De formatie uit Rusland is na de uitzege van woensdagavond op Olympique Lyon (0-2) zeker van een eindklassering bij de beste twee ploegen van groep H.

Artjom Dzjoeba speelde een hoofdrol in de vierde zege in vier duels van Zenit Sint-Petersburg in de Champions League. De Rus tekende voor beide treffers van zijn ploeg. Olympique Lyon eindigde het duel met tien man. Maxime Gonalons kreeg in de 72e minuut zijn tweede gele kaart van de ontmoeting. Bij de Russen werd Aleksandr Anjoekov in de slotfase met een tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Zenit heeft zes punten meer dan Valencia, dat verrassend verloor bij AA Gent (0-1). Sven Kums, oud-speler van sc Heerenveen, benutte een strafschop voor de regerend kampioen van België. AA Gent is na de eerste zege ooit in de Champions League met vier punten ook nog kansrijk voor een langer verblijf in de koningsklasse van het Europese clubvoetbal. Olympique Lyon sluit de poule met slechts één schamel winstpuntje.

Zenit overwintert in Champions League
Zenit overwintert in Champions League (Foto: ANP)

Jolie en Pitt even tussendoor getrouwd

De huwelijksceremonie van Angelina Jolie en Brad Pitt vorig jaar augustus in Frankrijk was een romantisch aangelegenheid, maar hun officiële trouwerij voor de wet was dat allerminst. Dat vertelt Jolie aan The New York Times.

''De ceremonie was in Frankrijk, maar we moesten voor de wet trouwen in Californië'', begint Angelina haar verhaal. ''Op een dag was ik aan het monteren, Brad was iets anders aan het doen en toen zei een assistente: 'jullie moeten wat papieren ondertekenen'.'' Voordat Angelina en Brad het wisten kregen ze hun huwelijksvergunning in hun handen geduwd.

''En toen zei iemand: 'de rechter staat buiten'. En we zeiden allebei: 'hoe bedoel je, de rechter staat buiten?' Toen kwam de rechter binnen, een hele lieve man. Op een gegeven moment vroeg Brad zich af of we moesten opstaan. De rechter zei dat het niet nodig was. Toen realiseerden we ons opeens dat we getrouwd waren, op de meest nonchalante manier mogelijk.''

Toch vindt de 40-jarige actrice en regisseuse haar bruiloft bij lange na niet de meest betekenisvolle gebeurtenis in haar leven. ''Het was gewoon leuk. Het belangrijkste moment voor mij was toen we samen de adoptiepapieren ondertekenden van Maddox en Zahara. Dat was het besluit om samen kinderen op te voeden, om de verbintenis aan te gaan om voor de rest van ons leven onderdeel te zijn van elkaars leven. Dus trouwen stelde in vergelijking daarmee niets voor.''

Jolie en Pitt even tussendoor getrouwd
Jolie en Pitt even tussendoor getrouwd (Foto: BuzzE)

CL: Chelsea laat Mourinho weer lachen

Chelsea heeft de wankele positie van de geplaagde trainer José Mourinho iets verstevigd. De Engelse kampioen versloeg woensdagavond op eigen veld Dinamo Kiev met 2-1. Daarmee klom de Londense club in groep G van de Champions League naar de tweede plaats, drie punten achter FC Porto. De Portugese ploeg van basisspeler Bruno Martins Indi bezorgde Maccabi Tel Aviv in Israël de vierde nederlaag op rij: 1-3.

Alles draaide in de aanloop naar het duel met Dinamo Kiev uiteraard om Mourinho, die met Chelsea de slechtste competitiestart van een kampioen ooit in de Premier League beleeft (elf punten uit elf duels). De Portugese trainer toonde zich ondanks de povere resultaten en zijn dreigende ontslag bijzonder strijdbaar. "Ik ben sterk genoeg om hiermee om te gaan", sprak hij vol bravoure. De Special One wist natuurlijk ook wel dat alleen een overwinning tegen Dinamo Kiev hem overeind zou kunnen houden.

Aanvoerder John Terry sprak dinsdag namens de spelersgroep nog maar eens zijn vertrouwen in Mourinho uit. De geplaagde coach kreeg vlak voor het begin van de cruciale wedstrijd ook nog de steun van het thuispubliek, dat hem fanatiek toezong. Maar op het veld moest het natuurlijk gebeuren.

FC Porto

Chelsea zette het fletse Dinamo Kiev vanaf de aftrap onder druk. Het Engelse overwicht leidde echter niet tot veel kansen. In de 34e minuut kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij Aleksandar Dragovic, die een voorzet van Willian ongelukkig in eigen doel werkte (1-0). Diego Costa claimde kort voor de rust vergeefs een strafschop bij de arbitrage. Na de pauze leek Mourinho door een treffer van opnieuw Dragovic in de slotfase opnieuw een klap te incasseren. Willian schoot de thuisclub uit een vrije trap alsnog naar de zwaarbevochten zege.

FC Porto won dankzij treffers van Tello, André André en Miguel Layún ruim van Maccabi Tel Aviv, de club van technisch directeur Jordi Cruijff.

Chelsea laat Mourinho weer lachen
Chelsea laat Mourinho weer lachen (Foto: ANP)

CL: Bayern swingt naar ruime zege op Arsenal

Met groot machtsvertoon heeft Bayern München een voorschot genomen op een plaatsje tussen de beste zestien ploegen van de Champions League. De kampioen van Duitsland trakteerde woensdagavond het kansloze Arsenal op een geweldig pak slaag (5-1).

Bayern leidt de poule met negen punten. Olympiakos heeft eveneens met negen punten na de winst op Dinamo Zagreb (2-1). Arsenal en Dinamo Zagreb (allebei drie punten) zijn zo goed als uitgeschakeld in de Champions League.

Trainer Pep Guardiola laat Bayern München voetballen als Barcelona toen hij het daar tussen 2008 en 2012 voor het zeggen had. De club uit Beieren koppelt aantrekkelijk spel aan geweldige resultaten. Het verwende thuispubliek kijkt al niet meer op van een monsterzege op Arsenal, de nummer twee van de Premier League. Grote overwinningen in Europa zijn gewoon sinds de Spaanse succestrainer in München is neergestreken. Het is niet meer dan logisch dat de leiding van Bayern München er alles aan doet Guardiola langer aan zich te binden. De lokroep van zijn Spaanse vrienden bij Manchester City klinkt ook in het zuiden van Duitsland steeds luider.

Robben en Ribéry

Bayern München leunt al lang niet meer op Arjen Robben en Franck Ribéry. De Nederlandse buitenspeler startte op de bank en hoefde pas na rust in te vallen. De Fransman is nog altijd geblesseerd. Met talenten als Diego Costa en Kingsley Coman op de flanken swingt de aanval van Bayern München ook op het miljoenenbal dat de Champions League heet. Arsenal kwam lang niet veel verder dan verdedigen. De ploeg nam het uiterlijk aan van een amateurploeg die in de voorbereiding van het nieuwe seizoen tegen een doorgewinterde profploeg mag oefenen.

Robert Lewandowski kopte de thuisploeg al na tien minuten op voorsprong. Thomas Müller schoot Bayern via het been van Per Mertesacker naar 2-0. David Alaba tekende nog voor rust naar 3-0. Zo nam Bayern in 45 minuten al revanche van de geflatteerde nederlaag van twee weken geleden in Londen (2-0). Leuk voor invaller Robben was dat hij slechts één balcontact nodig had voor de 4-0. Olivier Giroud scoorde nog namens Arsenal voordat Müller met zijn tweede treffer de eindstand bepaalde.

Bayern swingt naar ruime zege op Arsenal
Bayern swingt naar ruime zege op Arsenal (Foto: ANP)

NAM blij met voorstellen Alders

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kan zich goed vinden in de voorstellen van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen. Zijn programma is een belangrijke stap voorwaarts voor bewoners van de aardbevingsregio, zegt het bedrijf.

Het is goed dat de Nationaal Coördinator Groningen de regie naar zich toe trekt. "Op deze manier kunnen problemen geïntegreerd worden aangepakt en sneller knopen worden doorgehakt over lastige beslissingen en dilemma's", laat de NAM weten.

Ook onderschrijft de NAM het voorstel dat de versterkingsmaatregelen beginnen waar de risico's op schade het grootst zijn.

NAM blij met voorstellen Alders
NAM blij met voorstellen Alders (Foto: ANP)

VS: Bom aan boord meest waarschijnlijk

De meest waarschijnlijke oorzaak van het neerstorten zaterdag van de Russische Metrojet Airbus A321 was een bom aan boord. Dit hebben bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd volgens nieuwszender CNN. Achter de bom zouden jihadisten zitten van bewegingen zoals Islamitische Staat (IS). Maar het blijft vooralsnog bij vermoedens aldus de bronnen.

Extremisten van een groep die zich in de Sinaï tot de beweging IS rekenen, de Wilayat (Provincie) Sinaï, hebben eerder de verantwoordelijkheid voor een aanslag op het Russische toestel opgeëist. Het zou een wraakactie zijn geweest voor de Russische bombardementen in Syrië.

VS: Bom aan boord meest waarschijnlijk
VS: Bom aan boord meest waarschijnlijk (Foto: ANP)

Facebook verdient meer aan mobiele gebruikers

Facebook heeft afgelopen kwartaal goede zaken gedaan, mede dankzij een sterke groei van het aantal mobiele gebruikers. De omzet van het Amerikaanse internetbedrijf steeg met ruim 40 procent ook de winst zat in de lift.

Facebook telde 1,55 miljard leden die minstens een keer per maand actief waren. Ruim 1 miljard mensen logden dagelijks in bij het sociale netwerk om hun status bij te werken of die van vrienden te bekijken, 17 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal dagelijkse gebruikers via mobiele apps nam met meer dan een kwart toe tot 894 miljoen.

Het bedrijf rapporteerde woensdag een kwartaalomzet van 4,5 miljard dollar (4,1 miljard euro), tegen 3,2 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst ging met ruim een tiende omhoog naar 896 miljoen dollar. Gecorrigeerd voor eenmalige posten presteerde het bedrijf beter dan analisten gemiddeld hadden voorzien.

Reclame
De opbrengsten uit advertenties via smartphones groeiden ook in de afgelopen periode harder dan de totale omzet. Mobiele reclame is inmiddels goed voor meer dan driekwart van de totale inkomsten bij Facebook. Een jaar eerder was dat nog ongeveer twee derde.

Om dat voor elkaar te krijgen heeft het bedrijf wel de investeringen in apps stevig opgevoerd. Zo stak Facebook veel geld in verbetering van de reclamemogelijkheden bij dochter Instagram, die inmiddels zo'n 400 miljoen gebruikers telt. "We hebben een goed kwartaal gehad en een hoop werk verzet", zei topman Mark Zuckerberg.

Facebook verdient meer aan mobiele gebruikers
Facebook verdient meer aan mobiele gebruikers (Foto: ANP)

Koenders praat met VS over openheid kernwapens

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken onderhandelt met de Verenigde Staten over meer transparantie rond kernwapens in ons land. Dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

De Kamer nam eerder een motie aan van CDA'er Raymond Knops om meer openheid te geven over deze wapens. In ons land zouden op vliegbasis Volkel Amerikaanse atoombommen liggen. Het kabinet heeft dat in lijn met NAVO-afspraken nooit willen bevestigen.

In 2013 bevestigden de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt het bestaan van de wapens op de Brabantse vliegbasis. Daar zouden tussen de tien en twintig atoombommen van het type B61 liggen.

Koenders kon nog niet zeggen wat de uitkomst van de gesprekken zullen zijn. Duitsland heeft eerder toestemming van de NAVO gekregen om openlijk over de aanwezigheid van nucleaire wapens op zijn grondgebied te spreken.

Koenders praat met VS over openheid kernwapen
Koenders praat met VS over openheid kernwapen (Foto: ANP)

Tweede verdachte van Thalysaanslag opgepakt

De Franse justitie heeft een tweede verdachte opgepakt van de verijdelde aanslag op de Thalys in augustus. De man, tussen de dertig en de veertig jaar en afkomstig uit Tunesië, is maandag aangehouden, meldt RTL France woensdag. Het is nog niet bekend waar dat gebeurde.

Drie Amerikanen die met de trein van Amsterdam naar Parijs reisden, overmeesterden in augustus Ayoub el-Khazzani, voordat hij met een doorgeladen kalasjnikov het vuur in de trein kon openen. De man werd aangehouden en zit nog steeds vast. Hij ontkent nog altijd terroristische bedoelingen te hebben gehad.

De maandag aangehouden man stond op de contactenlijst van de verdachte.

Tweede verdachte van Thalysaanslag opgepakt
Tweede verdachte van Thalysaanslag opgepakt (Foto: ANP)

'Investeerders azen op lichtdivisie Philips'

Verscheidene grote investeringsmaatschappijen zijn geïnteresseerd in een overname van de verlichtingstak van Philips. Zij werken aan mogelijke biedingen die kunnen oplopen tot zo'n 5,5 miljard euro, meldde persbureau Bloomberg woensdag op gezag van ingewijden.

Philips is al een tijdje bezig zijn verlichtingsdivisie voor te bereiden op een zelfstandige toekomst. Het elektronicaconcern wil zich geheel gaan toeleggen op gezondheidstechnologie en mikte tot dusver op een beursgang van het onderdeel in 2016.

Maar de investeringsmaatschappijen CVC, KKR, Bain Capital en Onex zouden wel oren hebben naar een overname, waarbij de eerste twee samen optrekken. Knopen zijn evenwel nog niet doorgehakt, aldus Bloomberg. Geen van de betrokken partijen gaf commentaar.

Sommige van de genoemde investeerders zouden ook nog altijd geïnteresseerd zijn in enkele led-onderdelen die Philips nog bezit. Onlangs bleek dat de Amerikaanse overheid bedenkingen heeft bij een eerder overeengekomen verkoop daarvan aan Go Scale Capital uit China.

'Investeerders azen op lichtdivisie Philips'
'Investeerders azen op lichtdivisie Philips' (Foto: ANP)

Bestuursleden geschorst na opsluiten arbiters

De Turkse voetbalbond heeft voorzitter Ibrahim Haciosmanoglu van Trabzonspor en diverse bestuursleden hard gestraft voor een drieste maatregel tegen de arbitrage. Op last van de boze preses werden vorige week woensdag de vier arbiters na de thuiswedstrijd tegen Gaziantepspor (2-2) opgesloten in hun kleedkamer. De scheidsrechter zou Trabzonspor in de slotfase een strafschop hebben onthouden. Voor 'straf' mochten ze van de clubleiding niet naar huis.

Na telefonische interventie van een hooggeplaatste official, naar verluidt zou het zelfs om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaan, mocht het opgesloten viertal vele uren na de wedstrijd onder zware bewaking alsnog het stadion verlaten. Volgens de voorzitter van Trabzonspor had hij het arbitrale kwartet voor de eigen veiligheid vastgezet, om te voorkomen dat woedende fans verhaal zouden komen halen.

De Turkse voetbalbond toonde echter geen enkel begrip voor die uitleg. De preses werd voor 280 dagen geschorst en dient een geldboete van bijna 50.000 euro te betalen. Twee bestuursleden mogen 410 dagen hun functie niet uitoefenen en zes anderen werden voor een jaar geschorst, inclusief een fikse boete.

Bestuursleden geschorst na opsluiten arbiters
Bestuursleden geschorst na opsluiten arbiters (Foto: ANP)

Boom rekent op deelname aan enkele veldritten

Lars Boom rekent erop dat hij deze winter kan deelnemen aan enkele veldritten. In de Belgische krant Het Laatste Nieuws bevestigde de Brabantse wielrenner van Astana dat een rentree in de discipline waarin hij in 2008 de wereldtitel veroverde, nabij is. "Ik moet een moment zoeken dat het past in mijn programma. En ik moet nog toestemming krijgen van de ploeg. Zonder hun goedkeuring doe ik niets", aldus Boom.

Zijn ploeg doet traditioneel niet mee aan de Omloop Het Nieuwsblad, de opening van het wegseizoen in West-Europa. "Bij Rabobank en Belkin was die koers belangrijk. De opbouw ernaartoe viel moeilijk te combineren met de cross. Bij Astana komen de eerste grote doelen iets later, dat maakt dat ik iets meer ruimte heb in mijn kalender. Eind deze maand zit ik samen met de ploeg om mijn programma te bespreken, dan wil ik hun mijn idee voorleggen. Ik denk niet dat ze het erg zullen vinden", aldus Boom.

Boom rekent op deelname aan enkele veldritten
Boom rekent op deelname aan enkele veldritten (Foto: ANP)

Atletiekbobo Diack verdacht van corruptie in dopingschandaal

Lamine Diack, de onlangs afgetreden voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, is aangeklaagd voor corruptie. Justitie in Frankrijk verdenkt de 82-jarige Senegalees ervan in ruil voor geld positieve dopingtests van Russische atleten te hebben verzwegen. Ook zijn raadsman Habib Cissé is aangeklaagd.

Diack gaf de afgelopen zestien jaar leiding aan de mondiale atletiekbond, die zijn hoofdkantoor in Monaco heeft. De Brit Sebastian Coe werd in augustus tot zijn opvolger gekozen.

De Franse justitie is het onderzoek begonnen naar aanleiding van een klacht van het mondiale antidopingbureau WADA. Ook een arts die leiding gaf aan het antidopingbeleid van de IAAF is aangehouden en verhoord. In de verklaring staat dat Diack in 2011 geld ontving vanuit Rusland om dopingzaken te verdoezelen. Het zou gaan om een bedrag van 200.000 euro. Hij en Cissé waren zondag aangehouden en dinsdag na uitgebreid verhoor weer vrijgelaten.

Dopinggebruik

De atletiekfederatie haastte zich te verklaren dat ze volledig meewerkt aan het onderzoek. De IAAF bevestigde dat de politie dinsdag was langsgeweest op het hoofdkwartier om medewerkers te ondervragen en documenten in beslag te nemen. Ook de nieuwe voorzitter Coe is ondervraagd.

In december vorig jaar zonden de Duitse tv-zenders ARD en ZDF een documentaire uit over massaal en systematisch dopinggebruik in de Russische sport. Enkele kopstukken van de IAAF stapten op na de onthulling, onder wie de zoon van Diack.

De IAAF kwam in augustus wederom in opspraak door Britse en Duitse publicaties over laks optreden van de bond tegen mogelijke dopingzondaars. Volgens gelekte cijfers zouden tussen 2001 en 2012 achthonderd atleten verdachte bloedwaarden hebben vertoond. Diack noemde destijds de beschuldigingen over nalatigheid van zijn bond "belachelijk".

Atletiekbobo Diack verdacht van corruptie
Atletiekbobo Diack verdacht van corruptie (Foto: ANP)

Enquête: vrouwen spelen vaker op consoles dan mannen

Gamen wordt nogal eens (onterecht) gezien als een mannenhobby, maar een vandaag gepubliceerde enquête van het Pew Research Center in de Verenigde Staten bewijst juist het tegendeel. Uit de enquête blijkt dat vrouwen vaker een console zoals Xbox en PlayStation bezitten dan mannen.

De verschillen zijn niet wereldschokkend groot: 42 procent van de vrouwen die meededen aan de enquête gaven aan een console te bezitten, tegenover 37 procent van de mannen. De verhouding consoles per Amerikaan is ongeveer vier op de tien, een onveranderd aantal sinds 2010 toen de enquête voor de laatste keer werd afgenomen.

Interessant is dat de enquête van het Pew Research Center in schril contrast staat met een onderzoek van de Electronic Software Association (ESA), dat eerder dit jaar werd afgenomen. Daarin identificeerde 41 procent van de Amerikaanse vrouwen zich als gamer, tegenover 59 procent van de mannen. Dit kan onder andere liggen aan het feit dat de vraagstelling van Pew anders was - Pew focuste zich op de vraag of een persoon op een console speelde, terwijl de ESA als vraagstelling had wie zich in het algemeen ziet als gamer - en de ESA een grotere doelgroep had. De ESA nam haar enquête ook af bij kinderen, terwijl het onderzoek van Pew Research Center zich beperkte tot volwassenen.

Het onderzoek is hier in zijn geheel te lezen.

femalegamer
Enquête: vrouwen spelen vaker op consoles dan mannen

Katy Perry verdient 123 miljoen euro

Katy Perry verdient het meeste geld van elke vrouw in de muziekindustrie. Forbes berekende dat de 31-jarige superster dit jaar 135 miljoen dollar (ruim 123 miljoen euro) mag bijschrijven op haar rekening.

Katy is de best verdienende vrouwelijke artiest van 2015 grotendeels dankzij haar Prismatic World Tour. De zangeres harkte zo'n 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) bij elkaar in elke stad die ze bezocht tijdens haar tour. Daarnaast kreeg ze ook een aardig zakcentje voor haar deals met make-up- en sieradenmerken Coty, Claire's en Covergirl.

Grote rivale Taylor Swift staat op nummer twee van de lijst van Forbes. De 25-jarige blonde zangeres sleepte in een jaar tijd 80 miljoen dollar (73 miljoen euro) binnen. Vooral haar 1989-wereldtournee bracht veel geld in het laatje.

Fleetwood Mac sluit de top 3 af. Alhoewel er drie mannen in de band zitten, doet de groep mee in deze lijst dankzij bandleden Stevie Nicks en Christine McVie. De rockformatie verdiende bijna 60 miljoen dollar (54 miljoen euro). Lady Gaga en Beyoncé staan respectievelijk op plek vier en vijf.

Katy Perry verdient 123 miljoen euro
Katy Perry verdient 123 miljoen euro (Foto: BuzzE)

Bayern voorzichtig met Robben

Bayern München is voorzichtig met Arjen Robben. De aanvoerder van het Nederlands elftal maakt woensdagavond geen deel uit van de basisformatie van het thuisduel van zijn ploeg met Arsenal. Hij moet op de bank plaatsnemen.

Robben is pas net hersteld van een liesblessure. Bayern München verloor twee weken geleden de uitwedstrijd tegen Arsenal met 2-0.

Bayern voorzichtig met Robben
Bayern voorzichtig met Robben (Foto: ANP)

Loonsverhoging voor leraren basisscholen

Leraren aan basisscholen krijgen in november een loonsverhoging van 1,25 procent, met terugwerkende kracht tot 1 september. Ook ontvangen de onderwijzers een eenmalige uitkering van 500 euro bij een voltijd baan. Dit zijn de vakbonden CNV Onderwijs, FvOv en AVS overeengekomen met de PO-Raad, de werkgeversorganisatie van de sector. Een nieuwe cao is echter nog niet gesloten.

Voor middelbare scholen was die loonsverhoging al begin oktober afgesproken. De salarissen worden verhoogd zonder dat een nieuwe cao wordt afgesloten. De grootste onderwijsvakbond, de AOb, is "natuurlijk voor een loonsverhoging", maar had die liever geregeld gezien in een "volwaardige cao die over meer gaat dan geld".

De AOb vindt dat problemen rond arbeidsvoorwaarden alleen maar worden doorgeschoven als er geen nieuwe cao komt. Volgens het CNV gaan de andere vakbonden en de PO-Raad ervan uit dat er op 1 juli 2016 een nieuwe cao voor het basisonderwijs is.

Loonsverhoging voor leraren basisscholen
Loonsverhoging voor leraren basisscholen (Foto: ANP)

Oude rot Rebellin (44) gaat nog jaartje door

Passie kent geen leeftijd. Onder dat motto begint de Italiaanse wielrenner Davide Rebellin op 44-jarige leeftijd aan een nieuw seizoen in het internationale peloton. "Het lichaam en het hoofd zijn nog steeds klaar voor nieuwe gevechten. Met het enthousiasme van een kind en de ervaring van een 23-jarige loopbaan, met ups en downs, wil ik er weer het beste van maken."

Rebellin rijdt sinds 2013 voor de Poolse formatie CCC Sprandi Polkowice. Hij werd tijdens de Olympische Spelen van Peking 2008 betrapt op doping. In mei 2011 keerde hij na een schorsing terug in het peloton.

Rebellin won in zijn lange carrière onder meer de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik (beide in 2004). Ook schreef hij drie keer de Waalse Pijl op zijn naam. In september zegevierde hij nog in de Coppa Agostini - Giro delle Brianze.

Rebellin (44) gaat nog jaartje door
Rebellin (44) gaat nog jaartje door (Foto: ANP)

AZ heeft in Augsburg iets goed te maken

AZ heeft donderdagavond in de uitwedstrijd tegen FC Augsburg voor de Europa League in dubbel opzicht iets goed te maken. De Alkmaarse ploeg aast op wraak na de smadelijke thuisnederlaag twee weken geleden tegen de Duitse hekkensluiter (0-1).

Bovendien is het team van trainer John van den Brom gebrand op revanche voor de verliespartij op eigen veld afgelopen zondag tegen NEC (2-4). "Ik verwacht een mooie wedstrijd", liet de trainer woensdagavond op de website van AZ weten.

"Beide teams hebben niks aan een gelijkspel. Ik denk dat het ongeveer een wedstrijd als in Alkmaar gaat worden. We moeten aanvallen, maar ook via de omschakeling gaan we tot kansen komen. Aan de andere kant moeten we scherp zijn op counters van de tegenstander. Dat heeft ook de wedstrijd tegen NEC ons geleerd."

AZ heeft in Augsburg iets goed te maken
AZ heeft in Augsburg iets goed te maken (Foto: ANP)

'Bom in toestel Sinaï aannemelijk'

Het vliegtuig met Russische toeristen is zaterdag mogelijk neergestort als gevolg van een bom. Medewerkers van de Britse premier David Cameron hebben dit woensdag laten weten. Ze benadrukken dat de oorzaak van de crash nog niet bekend is, maar dat naarmate er meer informatie komt, het aannemelijker lijkt dat het toestel is verwoest door een explosief.

Ook bronnen betrokken bij het onderzoek in Egypte zeiden woensdag dat een ontploffing in het toestel steeds meer aannemelijk lijkt. Om wat voor ontploffing het zou gaan is niet gezegd. Het vliegtuig, een Airbus A321, vertrok van de luchthaven van Sharm al-Sheikh aan de zuidkust van het schiereiland de Sinaï. Het stortte niet lang daarna op het schiereiland neer. Het was met 224 mensen aan bood op weg naar Sint Petersburg.

Vluchten van Sharm al-Sheikh naar Groot-Brittannië zijn woensdagavond opgeschort terwijl Britse experts de veiligheidssituatie op het vliegveld van de Egyptische badplaats onderzoeken.

Londen: bom in toestel Sinaï aannemelijk
Londen: bom in toestel Sinaï aannemelijk (Foto: ANP)

Vijf studenten neergestoken in Californië

Vijf studenten zijn woensdag neergestoken op de campus van de universiteit in Merced, in de Amerikaanse staat Californië. De politie heeft de dader doodgeschoten, zo melden lokale media.

Twee van de gewonde studenten zijn per traumaheli overgebracht naar een ziekenhuis. De drie anderen konden ter plekke worden behandeld.

Over de toedracht van de steekpartij is nog niets bekend.

Vijf studenten neergestoken in Californië
Vijf studenten neergestoken in Californië (Foto: ANP)

Vermeer mist training Feyenoord

Doelman Kenneth Vermeer kampt met liesklachten in de aanloop naar het beladen duel van zondag met zijn oude club Ajax. Hij sloeg daarom woensdag de training van zijn ploeg over.

Vermeer was ook eerder deze week al niet in staat volledig mee te trainen. Warner Hahn is de tweede doelman van Feyenoord. Hij keerde afgelopen zomer terug van PEC Zwolle. De 23-jarige sluitpost speelde sinds zijn komst naar Feyenoord, in de zomer van 2014, nog geen officieel duel voor de club uit Rotterdam-Zuid.

Vermeer mist training Feyenoord
Vermeer mist training Feyenoord (Foto: ANP)

Fiscus en RDW druk bezig met emissieschandaal

De Belastingdienst en toezichthouder RDW zijn druk bezig om de nieuwste feiten in het emissieschandaal bij Volkswagen op een rij te krijgen. Inmiddels is duidelijk dat mogelijk ook gesjoemeld is met de uitstootwaarden voor koolstofdioxide (CO2). En dat kan fiscale gevolgen hebben in Nederland.

De Belastingdienst staat in nauw contact met de RDW. Die is op zijn beurt weer uitgebreid in overleg met andere keuringsorganisaties in Europa. "We nemen dit zeer serieus", laat een woordvoerster van de RDW weten. Volgens haar heeft de affaire een nieuwe wending gekregen.

Volkswagen maakte dinsdag bekend dat nog eens 800.000 auto's rare uitslagen laten zien bij emissieproeven. Afgelopen weken was alleen gesjoemel met de uitstoot van stikstofdioxide naar buiten gekomen, nu dus ook met CO2. De belastingvoordelen voor zuinige auto's zijn in Nederland gebaseerd op de uitstoot van dat broeikasgas. Het gaat nu ook niet meer alleen om diesels, maar ook om wagens met benzinemotoren.

Alle informatie boven water
Het ministerie van Financiën wil zich nog niet uitlaten over de eventuele gevolgen. Eerst moet alle informatie boven water komen. Een zegsman benadrukt wel dat automobilisten niet hoeven te vrezen voor claims. Mocht er straks sprake zijn van schade, dan wordt die verhaald op de veroorzaker en niet op de consument.

Het is nog niet bekend in hoeverre de nieuwe onregelmatigheden die Volkswagen heeft gevonden, betrekking hebben op auto's in ons land. Eerder heeft Volkswagen telkens gezegd dat de fraude wereldwijd ongeveer 11 miljoen auto's betrof, waarvan circa 160.000 in Nederland.

Fiscus en RDW druk bezig met emissieschandaal
Fiscus en RDW druk bezig met emissieschandaal (Foto: ANP)

Russische geldsmokkelaar vestigt record

Er zijn witwassers en geldsmokkelaars, maar Aleksandr Grigorijev slaat alles. De 44-jarige Russische ondernemer werd in een restaurant in Moskou aangehouden op verdenking van het wegsluizen van omgerekend 42 miljard euro uit Rusland.

De zakenkrant Kommersant ontdekte dat hij een schema had bedacht om het zwarte geld van honderden rijken via tientallen banken naar het buitenland te transporteren. Grigorijev, zelf mede-eigenaar van meerdere financiële instellingen, wordt ook nog eens apart beschuldigd van een 'geringe' fraude ter waarde van bijna een miljoen euro.

Justitie vermoedt dat de geldgoochelaar ook betrokken is bij de georganiseerde misdaad. Het gaat om een bende van meer dan vijfhonderd mensen die gebruikmaakt van zestig banken om de omzet en winst weg te werken.

Grigorijev ontkent, maar een borgtocht betalen om op vrije voeten te komen, was er niet bij.

Russische geldsmokkelaar vestigt record
Russische geldsmokkelaar vestigt record (Foto: ANP)

Zorgen over veiligheid politiemobieltje

De politiebond ACP hoopt dat de nieuwe mobiele telefoons van politieagenten goed zijn beschermd tegen hackers. Voorzitter Gerrit van de Kamp zegt dat in een reactie op zorgen die hierover zijn geuit. Jaap-Henk Hoepman, directeur van het Privacy & Identity Lab van de Radboud Universiteit Nijmegen, vreest dat de telefoon door criminelen en hackers te kraken is.

Vorig jaar rezen er ook twijfels in een interne memo bij de politie. Daarin werd gemeld dat de bluetoothverbinding waarmee de mobiel aan een ander apparaat wordt gekoppeld onder bepaalde omstandigheden kwetsbaar kan zijn voor afluisteren.

Ook waren er zorgen over dat de telefoons behalve een 'veilige' werkomgeving ook een persoonlijk deel hebben. Geconcludeerd werd dat het risico bestaat dat gegevens op het toestel, zoals foto's, via privé-apps als Facebook en WhatsApp onbedoeld verder worden verspreid.

Testen
Volgens de politie doet dit probleem zich in de praktijk niet voor, omdat foto's niet in het privédeel worden gemaakt en bewaard. De politie heeft de beveiliging uitgebreid laten testen. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen ingebouwd.

Agenten op straat krijgen de komende tijd een politiemobieltje met een speciaal door de politie ontwikkelde app. Hiermee kan de identiteit van mensen worden vastgesteld en kunnen documenten zoals paspoorten en rijbewijzen worden gescand. Agenten kunnen met de app ook achterhalen of iemand wordt gezocht of bijvoorbeeld nog een boete moet betalen. De app biedt bovendien de mogelijkheid een digitale bon te schrijven en door te sturen.

Zorgen over veiligheid politiemobieltje
Zorgen over veiligheid politiemobieltje (Foto: ANP)

Victoria Beckham laat tattoo's verwijderen

Victoria Beckham is bezig om meerdere tatoeages weg te laten laseren. Opvallend genoeg moeten verschillende liefdestattoo's die ze voor haar man David liet zetten, eraan geloven.

De tatoeage op Victoria's linkerpols is zichtbaar vervaagd, zo is te zien op foto's van Daily Mail. Wie goed kijkt, herkent de initialen van David Beckham nog, maar de Hebreeuwse vertaling van 'samen, voor altijd en eeuwig' is haast niet meer te lezen. Ook de lichaamsversiering op haar andere pols, de Romeinse cijfers VIII-V-MMVI, de datum waarop de twee hun huwelijksgeloften hernieuwden, vervaagt.

Victoria zou van de tatoeages af willen omdat ze de versieringen niet vindt passen bij haar imago van een succesvolle zakenvrouw. De modeontwerpster was al in september begonnen met het weglaseren van een tattoo die van haar nek naar haar rug loopt. Daar prijkte voorheen de Hebreeuwse vertaling van 'ik ben van mijn geliefde en mijn geliefde is van mij'. David heeft dezelfde tattoo, die ze samen voor hun zesde trouwdag lieten zetten.

En terwijl Victoria er alles aan doet om van haar tatoeages af te komen, kalkt manlief zijn lichaam juist verder vol. De oud-voetballer toonde vorige week op Instagram nog vol trots zijn nieuwe aanwinst: een tattoo van een tekeningetje van zijn dochter Harper op zijn handpalm.

Victoria Beckham laat tattoo's verwijderen
Victoria Beckham laat tattoo's verwijderen (Foto: BuzzE)

'Drink helemaal geen alcohol meer'

Helemaal geen alcohol drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dat is een van de nieuwe richtlijnen over gezonde voeding waar de Gezondheidsraad woensdag mee naar buiten kwam.

Volgens de voorgaande richtlijn uit 2006 mochten mannen nog twee glazen en vrouwen een glas alcohol per dag drinken. Meer dan een alcoholisch versnapering per dag brengt volgens de raad verhoogde risico's mee op beroertes, darmkanker, longkanker en borstkanker. Matig alcohol gebruik kan ook gunstig zijn voor de gezondheid, maar die voordelen wegen volgens de Gezondheidsraad niet op tegen de nadelen.

Om gezond te blijven moeten mensen volgens de instantie ook meer groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten, noten en vis eten. En juist minder vlees. Ook suikerhoudende drankjes, zoals frisdranken, kunnen beter ingewisseld worden voor drankjes zonder suiker zoals thee, koffie en water. Daarnaast adviseert de raad om boter, harde margarine en bak- en braadvetten links te laten liggen. Die kun je beter vervangen door zachte margarines, vloeibaar bak-en braadvet en plantaardige oliën.

Cholesterol
Nederlanders zouden ook veel meer peulvruchten, zoals sojabonen, linzen, kikkererwten en spliterwten moeten eten. Volgens de gezondheidsinstantie is 'overtuigend aangetoond' dat daarmee het cholesterol verlaagd kan worden en dus de kans op hartziekten. Nu eet de helft van de bevolking nauwelijks of geen peulvruchten. De raad adviseert ook een keer per week een portie vis, bij voorkeur vette vis.

Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie al voor de risico's op kanker bij een overmatige consumptie van rood en vooral bewerkt vlees, zoals bacon, (knak)worstjes en ingeblikt vlees. De Gezondheidsraad sluit zich hierbij aan. "Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees", luidt het advies.

De richtlijnen worden volgend jaar door het Voedingscentrum verwerkt in een nieuwe schijf van vijf, een hulpmiddel voor het maken van gezonde voedingskeuzen. De Gezondheidsraad baseert de aanpassingen van de adviezen op wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van voeding op de meest voorkomende chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes, kanker en dementie. De laatste keer dat de richtlijnen werden geactualiseerd was in 2006.

Gezondheidsraad: geen alcohol meer drinken
Gezondheidsraad: geen alcohol meer drinken (Foto: ANP)

Inval bij Le Pen om belastingfraude

De Franse politie en financieel onderzoekers hebben woensdag een inval gedaan in kantoren en de woning van de Franse extreemrechtse politicus Jean-Marie Le Pen (87). Ze waren op zoek naar bewijzen dat de oprichter van de partij Front National belasting heeft ontdoken via rekeningen in het buitenland. Het onderzoek werd in juni gestart en volgde onder meer op aanwijzingen van de antiwitwascel van het Franse ministerie van Financiën (Tracfin) over een geheime bankrekening in het buitenland.

Le Pen was op het moment van de inval in het buitenland. Hij ontkende tegen persbureau Reuters dat hij iets verkeerd heeft gedaan. De Franse onderzoekswebsite Mediapart onthulde begin april al dat Le Pen een geheime rekening in Zwitserland heeft die hij via een zakenpartner beheert. Het trustfonds zou een rekening van 2,2 miljoen euro omvatten, waarvan 1,7 miljoen in de vorm van goudstaven en -stukken. "Ik ben verbijsterd en woedend. Ik zie niet wat deze inval rechtvaardigt", aldus de omstreden politicus, die eerder dit jaar uit zijn eigen partij werd gezet.

Inval bij Le Pen om belastingfraude
Inval bij Le Pen om belastingfraude (Foto: ANP)

Afspraken over vergoeding medicijnen

De zorgverzekeraars gaan gezamenlijk afspreken welke medicijnen die door de apotheker op maat zijn gemaakt, wel of niet worden vergoed. De vergoedingslijst wordt deze maand bekendgemaakt en moet een einde maken aan onduidelijkheid voor verzekerden, meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag.

Nu worden sommige geneesmiddelen door de ene zorgverzekeraar wel gedekt en door de andere niet. "Dat druist weer in tegen het principe dat het basispakket voor iedereen hetzelfde moet zijn", stelt ZN. Eerder dit jaar was het voor zorgverzekeraars niet mogelijk om zo'n gezamenlijk besluit te maken wegens de mededingingsregels. Maar na uitvoerig overleg tussen zorgverzekeraars, apothekers, het ministerie van VWS en de mededingingsautoriteit is hier een oplossing voor gevonden.

"De afgelopen maanden verkeerden veel verzekerden in onzekerheid over de vergoeding van de medicijnen die voor hen op maat gemaakt worden. Al die verschillende regelingen en voorwaarden van afzonderlijke zorgverzekeraars veroorzaken onduidelijkheid voor onze verzekerden", aldus ZN-voorzitter André Rouvoet.

Afspraken over vergoeding medicijnen
Afspraken over vergoeding medicijnen (Foto: ANP)

Theepot Loeki Knol is geen 'musical-hopper'

Loeki Knol gaat haar adviezen niet opdringen aan de jongere acteurs in de nieuwe Nederlandse versie van de musical The Beauy and the Beast. De 67-jarige actrice, die in de voorstelling de rol van mevrouw Pot speelt, scheelt zeker twee decennia met de rest van de acteurs. "De jeugd van tegenwoordig weet zijn weg uitstekend zelf te vinden", lacht Knol. "Maar ze mogen altijd aankloppen hoor."

De actrice was de afgelopen jaren niet vaak meer op het podium te zien. "Ik ben niet zo'n musical-hopper, dus ik ken ook niet zoveel mensen van de huidige generatie acteurs. Maar iedereen is heel aardig en hartelijk, ik vind prima mijn weg." Knol deed auditie voor de rol op verzoek van Albert Verlinde. "Ik heb het titelnummer laten horen, dat door mevrouw Pot wordt gezongen. Ik geloof dat ik daarmee meteen iedereen had overtuigd."

Loeki speelt een betoverde theepot in het magische kasteel van het beest. "De rol werd tien jaar geleden door Mariska van Kolck vertolkt. Die is 25 jaar jonger, dat maakt er al meteen een ander soort personage van." Knol zal van de theepot meer een moedertje maken. "Het is een vrolijke, resolute vrouw die een groot gevoel van verantwoordelijkheid heeft voor iedereen om haar heen. Daarin is ze wel een uitzondering in het kasteel: de andere personages maken zich vooral heel druk om zichzelf. En ze heeft een kindje waarover ze waakt. Dat geeft haar wat mij betreft al direct een extra dimensie."

Nerveus
Knol is, ondanks bijna vijftig jaar ervaring, nog altijd nerveus als ze het podium op moet. "Ik behoor niet tot de categorie mensen die overloopt van het zelfvertrouwen", glimlacht ze. "Maar ik weet wel dat het uiteindelijk altijd goed komt." Een echt ritueel heeft de actrice niet. Al drinkt ze wel veel warme muntthee als ze moet zingen. "Dat is heel goed voor de keel en voor de stembanden."

The Beauty and the Beast is vanaf begin december te zien in het AFAS Circustheater in Den Haag.

Theepot Loeki Knol is geen 'musical-hopper'
Theepot Loeki Knol is geen 'musical-hopper' (Foto: BuzzE)

Weer extra shows voor K3

De tour waar K3 later deze maand aan begint, is weer uitgebreid. Wegens grote belangstelling zijn er extra shows ingepland in Maastricht, Zwolle en Rotterdam, zo heeft Studio 100 bekendgemaakt.

De tour door Nederland en Vlaanderen is een afscheidstournee voor de drie huidige zangeressen, Karen, Kristel en Josje, en het begin van de K3-carrière voor drie andere zangeressen. Vrijdagavond vindt de finale plaats van K3 zoekt K3. Tijdens het SBS6-programma wordt de nieuwe bezetting van de populaire groep bekendgemaakt.

Weer extra shows voor K3
Weer extra shows voor K3 (Foto: BuzzE)

Muziek en geur in Rotterdamse metrostations

Wachten op de metro in Rotterdam wordt een aangename en rustgevende ervaring. Vervoerder RET introduceert in een aantal metrostations geur en muziek als 'wachtverzachter'. Een recente proef op metrostation Rotterdam Centraal heeft volgens de RET uitgewezen dat reizigers zich prettiger voelden met een subtiel muziekje en de geur van citrus en groen. Ze ervoeren de wachttijd korter.

Voor de muzikale omlijsting heeft de Rotterdamse vervoerder een speellijst samengesteld met een aanbod dat is afgestemd op het moment van de dag. In de vroege ochtend zijn natuurgeluiden te horen, in drukkere tijden klinkt rustige muziek en op momenten dat het wat rustiger is op de perrons komt uptempo muziek uit de speakers.

Het verspreiden van natuurlijke geuren, zoals citrus, op de stations moet volgens de RET het gevoel van reinheid, veiligheid en rust versterken.

Licht en speciale aankleding
De Rotterdamse vervoerder benadrukt dat het niet alleen geur en muziek zijn die het verblijf op een metrostation veraangenamen. Ook licht en een speciale aankleding doen hun werk. Zo zullen in een aantal stations kunstuitingen van museum Boijmans van Beuningen en andere Rotterdamse kunstinstellingen te zien zijn. De proef daarmee in Rotterdam Centraal sloeg aan bij het publiek.

Schoon en heel zijn volgens RET-directeur Pedro Peters de sleutelwoorden in de nieuwe aanpak. "Dat wat schoon en heel is, nodigt uit om schoon en heel te laten", vindt hij.

Geur en muziek zijn te ervaren in onder meer de stations Blaak, Wilhelminaplein, Beurs, Blijdorp, Eendrachtsplein en Centraal Station. Het aantal locaties wordt de komende tijd uitgebreid.

Muziek en geur in Rotterdamse metrostations
Muziek en geur in Rotterdamse metrostations (Foto: ANP)

Gamers pissig vanwege 'halve' DLC

Edmund McMillen heeft geen goede beurt gemaakt bij zijn fans. De populaire indiegame-developer heeft namelijk een hoop gamers voor de gek gehouden. McMillen beloofde in de nieuwe DLC The Binding of Isaac Rebirth: Afterbirth meer dan 120 nieuwe items, echter werden er tot vandaag slechts 74 gevonden. McMillen gaf kryptische 'hints' en zei dat spelers beter moesten zoeken, maar de overige items bleken niet eens in de DLC beschikbaar te zijn.

McMillen had besloten het grootste deel van de items direct beschikbaar te maken en de rest 109 uur later in de game te stoppen. Dit deed hij waarschijnlijk, omdat hij (en uitgever Nicalis) boos zijn over het feit dat het grootste geheim van The Binding of Isaac: Rebirth al binnen 109 uur bekend was. Vooral het feit dat het geheim bekend werd door middel van de files en dus niet via gameplay schoot in het verkeerde keelgat.

Dagenlang heeft McMillen kryptische 'hints' op Twitter gezet, maar deze bleken dus gewoon willekeurige berichten te zijn. Op Reddit zijn een hoop mensen woedend op McMillen. Honderden spelers hebben tientallen uren gestopt in het zoeken naar geheimen en dat dus voor niets. Vooral het feit dat heel de community wordt aangepakt terwijl slechts een klein deel het geheim bekend maakte, vonden veel fans belachelijk. Op Twitter heeft McMillen aangegeven later opheldering te geven.

Op het moment van schrijven zijn minimaal 19 nieuwe items toegevoegd. Behalve de items brengt de patch ook een hoop veranderingen in de gameplay mee die ook niet gewaardeerd worden. Zo heeft het personage van Azazel ontzettend veel kracht moeten inleveren, terwijl ook Lillith een stuk minder sterk is. 

Lazio is De Vrij halfjaar kwijt

Lazio kan een halfjaar geen beroep doen op verdediger Stefan de Vrij. De Oranje-international heeft woensdag een operatie ondergaan aan zijn linkerknie. De club schat op de website de duur van het herstel op ongeveer zes maanden.

De Vrij werd geopereerd in het Academisch Ziekenhuis Monica van Antwerpen door specialist Koen Lagae. De ingreep is succesvol verlopen. De oud-Feyenoorder liep de blessure begin september op in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Achteraf bleek dat hij kort ervoor in het duel met IJsland al last had gehad van die kwetsuur. De medische staf van Lazio stelde dat bondscoach Danny Blind de verdediger helemaal niet had mogen opstellen.

Lang werd gehoopt dat een operatie niet noodzakelijk was maar eind vorige week werd alsnog tot een ingreep besloten.

Lazio is De Vrij halfjaar kwijt
Lazio is De Vrij halfjaar kwijt (Foto: ANP)

KPN vergroot mogelijkheden voor 'internet of things'

KPN beschikt sinds woensdag over een nieuw netwerk voor de verbinding van apparaten met het internet, het zogeheten internet of things. Daarmee wordt de ontwikkeling omschreven dat steeds meer apparaten, van koelkasten en wasmachines tot alarmsystemen, verbonden zijn met internet. Daardoor zijn ze op afstand te besturen.

Het nieuwe netwerk kan die ontwikkeling volgens KPN een nieuwe impuls geven, omdat het gebruikers het voordeel biedt van een goedkope verbinding die weinig energie verbruikt. Dat is passend voor veel apparaten, die slechts een klein berichtje hoeven te versturen naar gebruikers. Voor die apparaten is een verbinding met de bestaande telecomnetwerken relatief duur.

KPN gebruikte daarbij het voorbeeld van vuilcontainers die een signaal geven als ze vol zijn, of een signaal dat boeren laat weten hoe het met het welzijn van hun melkkoeien staat. Die signalen kunnen heel efficiënt via het nieuwe netwerk worden verstuurd.

Het netwerk is actief in Rotterdam en Den Haag en wordt in de loop van volgend jaar naar heel Nederland uitgebreid. KPN verwacht een enorme groei van het internet of things, waarbij miljoenen apparaten kunnen worden verbonden met het internet.

KPN vergroot mogelijkheden Internet of Things
KPN vergroot mogelijkheden voor 'internet of things' (Foto: ANP)

F. de Boer: "Van Persie kan altijd verschil maken"

Frank de Boer had zich woensdag voorgenomen geen partij te kiezen voor Danny Blind of Robin van Persie, de topschutter aller tijden van Oranje die is gepasseerd voor de komende oefenduels met Wales en Duitsland. "Want dan schop ik of Robin of de bondscoach tegen de schenen", zei hij. "Ik hou me erbuiten."

De Boer waakte er vervolgens wel voor de Nederlandse spits van Fenerbahçe niet nog eens extra voor de ontmoeting van donderdag met Ajax in de Europa League te motiveren. "Robin is een heel goede speler, die altijd het verschil kan maken. Voor Oranje, maar ook tegen Ajax. Wij zullen heel erg rekening met hem houden. Robin zal altijd zijn stinkende best doen, maar het spookte maandag wel even door mijn hoofd dat hij nu helemaal tot op het bot gemotiveerd zal zijn."

Joël Veltman stond twee weken geleden in Istanbul tegenover Van Persie. "Je ziet aan alles dat hij een heel goede voetballer is", vertelde de verdediger. "Vooral zijn loopacties zijn heel goed. Gelukkig kwam de bal af en toe niet. Of ik hem scherpte vond missen? Dat moet je niet aan mij vragen. Ik heb hem alleen die wedstrijd gezien. De bondscoach zal alle wedstrijden bekijken."

De Boer: Van Persie kan altijd verschil maken
De Boer: Van Persie kan altijd verschil maken (Foto: ANP)

Oost-Europese landen bezorgd over Rusland

De leiders van negen Centraal- en Oost-Europese landen en de Baltische staten zijn "ernstig bezorgd" over de "agressieve houding" van Rusland en ondersteunen een duurzame militaire NAVO-aanwezigheid in de regio. Dit zeggen de landen woensdag in een gezamenlijke verklaring na een topbijeenkomst in Boekarest.

"We zijn standvastig over de noodzaak dat Rusland terugkeert naar eerbiediging voor het internationaal recht, zijn internationale verplichtingen, verantwoordelijkheden en verplichtingen als voorwaarde voor een NAVO-Rusland-relatie op basis van vertrouwen", aldus de leiders in hun verklaring.

De leiders van de zogenoemde CEE-landen zullen zich inspannen voor "een robuuste, geloofwaardige en duurzame"militaire aanwezigheid van de NAVO in hun regio. Verder bepleiten ze een diepere samenwerking tussen het militaire bondgenootschap en de EU. De door de VS geleide volgende top van de alliantie is op 8 en 9 juli 2016 in Warschau.

Oost-Europese landen bezorgd over Rusland
Oost-Europese landen bezorgd over Rusland (Foto: ANP)

Anno 2205 lanceert op pc

Om te vieren dat Anno 2205 uit is, heeft Ubisoft een trailer gelanceerd waarin we een lancering zien naar de maan. Het zesde deel uit de strategische citybuilder-serie is verkrijgbaar in de winkel en als digitale download voor Windows pc.

Anno 2205 is ontwikkeld door Blue Byte en neemt je voor de allereerste keer mee naar de maan en de ruimte. In het spel ontwikkel je als speler futuristische steden op aarde, die in staat zijn om missies naar de maan te organiseren om er productiekolonies op te starten. Door het koloniseren van de maan en arctische regio’s en de grondstoffen er te ontginnen om op aarde te gebruiken, zullen je steden zich ontpoppen tot bruisende metropolen. De game gebruikt een Session-modus die spelers toelaat verschillende sessies op zowel de aarde, maan als arctisch gebied te controleren, om zo meerdere regio’s tijdens verschillende gameplaysessies te verbinden.

Anno 2205 is verkrijgbaar in drie edities: de standaard editie, de Gold Edition en de Collector’s Edition. De standaard editie bevat alleen de game. De Gold Edition bevat de game en toegang tot twee uitbreidingspakketten die na release van de game zullen uitkomen. De nieuwe DLC bied je de mogelijkheid om twee extra regio’s, Tundra en Orbit, te ontdekken en zo nieuwe middelen te vergaren om je bedrijf verder te laten ontwikkelen. De Collector’s Edition bevat dit alles en extra items, zoals een poster van de Maan en een exclusief artbook van 60 pagina’s.

De uitbreidingen zullen ook apart te downloaden zijn en onderdeel uitmaken van de Season Pass.

Halo 5 kent beste opening uit de serie

De lancering van Halo 5: Guardians voor Xbox One is een goede. De game heeft in de eerste week meer dan vierhonderd miljoen dollar opgeleverd en is daarmee de meest succesvolle lancering van de serie. 

Voor deze vierhonderd miljoen is de verkoop van hardware en de software van Halo 5: Guardians bij elkaar opgeteld. Ter vergelijking: in de eerste week haalde Halo 4 'slechts' driehonderd miljoen op. Met deze cijfers heeft de Halo-serie in totaal ruim vijf miljard dollar opgeleverd. Niet slecht.

Gamers hebben in totaal ruim 21 miljoen uur in de game gestopt, waarvan 12 miljoen uur in de campaign. Daarnaast zijn er in totaal 45 miljoen REQ-packs geopend voor een totaal van 568 miljoen REQ-kaarten. Ook is Halo 5 de snelst verkopende digitale game in de eerste week ooit. Wie houdt er nou niet van stats?

Wij gaven Halo 5: Guardians een 8, ben jij tevreden met de game?

Halo 5: Guardians Warzone 2

Raptors beleven droomstart in NBA

Toronto Raptors beleeft een droomstart in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Canadese ploeg boekte dinsdag (plaatselijke tijd) zijn vierde zege op rij. In Dallas moesten de Mavericks buigen voor de Raptors met 102-91. Kyle Lowry was topschutter met 27 punten. De ploeg maakte het verschil met een rally van twaalf punten in het vierde kwart van de wedstrijd.

Toronto Raptors begon het seizoen in de NBA niet eerder met een dergelijke ongeslagen reeks. Coach Dwane Casey beaamde dan ook dat zijn ploeg een geweldige start heeft gemaakt. "Maar we moeten ons wel realiseren dat het seizoen een marathon is en geen sprint."

Alle uitslagen van dinsdag:
Charlotte - Chicago 130 - 105
Detroit - Indiana 82 - 94
Miami - Atlanta 92 - 98
New Orleans - Orlando 94 - 103
Dallas - Toronto 91 - 102
Sacramento - Memphis 89 - 103
LA Lakers - Denver 109 - 120


Raptors beleven droomstart in NBA
Raptors beleven droomstart in NBA (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 44

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 44 (26 oktober tot en met 1 november).

Wederom een langzame week in Japan. We zien een aantal nieuwe releases, waaronder een nieuwe God Eater, maar een echte boost aan de console-verkoop geeft dit niet.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 God Eater: Resurrection PSV 125.876 x 125.876
2 God Eater: Resurrection PS4 25.700 x 25.700
3 Yomawari PSV 22.472 x 22.472
4 The Legend of Zelda: TriForce Heroes 3DS 19.499 -64% 73.893
5 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  19.355 -7% 1.694.351
6 God Eater: Resurrection (Met extra's) PS4  16.281 x 16.281
7 Super Mario Maker Wii U  13.764 -13% 350.803
8 Splatoon Wii U  11.969 -9% 749.477
9 NBA 2K16 PS4  8.707 x 8.707
10 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS  7.679 -11% 1.106.582
11 Halo 5: Guardians Xbone  7.455 x 7.455
12 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  7.155 -5% 382.419
13 PriPara Mezase! Idol Grand Prix No.1! 3DS  6.561 -81% 40.596
14 7th Dragon III Code: VFD 3DS  6.224 -53% 92.000
15 Picross 3D 2 3DS  6.162 +4% 64.309
16 NBA 2K16 PS3  5.194 x 5.194
17 Winning Eleven 2016 PS3  5.040 -22% 87.453
18 Pokemon Super Mystery Dungeon 3DS  4.923 -23% 248.417
19 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS4  4.100 -17% 415.820
20 Pro Baseball Famista Returns 3DS  4.026 -32% 42.447

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 22.104 22.801 974.529 1.945.196
3DS 21.880 21.429 1.486.956 19.325.401
PSV 15.173 13.763 764.582 4.288.509
Wii U 9.127 9.961 508.178 2.651.758
PS3 1.931 1.909 197.035 10.366.026
Xbox One 534 1.009 15.130 58.397

Benzema verhoord in zaak sekstape Valbuena

De Franse aanvaller Karim Benzema is woensdag in Versailles verhoord door de politie naar aanleiding van een onderzoek naar een afpersingszaak rond collega-international Mathieu Valbuena. Twee weken eerder werd ook oud-international Djibril Cissé al ondervraagd met betrekking tot dezelfde zaak. Valbuena zou gechanteerd worden met een sextape.

Benzema ontbrak dinsdag door een blessure bij Real Madrid, dat in de Champions League Paris Saint-Germain met 1-0 versloeg. Zijn naam zou zijn langsgekomen in afgeluisterde telefoongesprekken in het onderzoek dat al loopt sinds juli. Valbuena zou 150.000 euro moeten betalen om te voorkomen dat een seksvideo openbaar gemaakt zou worden. Voorlopig is niet bekend of Benzema als verdachte dan wel getuige is verhoord. Eerder werden al wel drie verdachten gepakt.

Benzema verhoord in afpersingszaak
Benzema verhoord in afpersingszaak (Foto: ANP)

De Haan tot de kerst trainer Heerenveen

Foppe de Haan blijft tot de winterstop trainer van sc Heerenveen. Dat maakte de Friese eredivisionist woensdag bekend. De Haan werd op woensdag 21 oktober aangesteld als voorlopige opvolger van Dwight Lodeweges, die ontslag nam.

De Haan (72) was eerder van 1985 tot 2004 in dienst van Heerenveen. In die periode werd hij ook de langstzittende trainer bij dezelfde club in het Nederlandse betaald voetbal. Zijn tijdelijke rentree verloopt vooralsnog succesvol. Onder zijn leiding bleef Heerenveen drie wedstrijden op rij ongeslagen. De ploeg bereikte onder meer de achtste finales van de KNVB-beker en won afgelopen zondag de Friese derby tegen SC Cambuur met 2-0.

"We zijn blij dat Foppe bereid is om de komende weken aan te blijven als interim-trainer. Dit geeft rust en is het beste voor de club", lichtte manager voetbalzaken Hans Vonk toe. "Het geeft ons de mogelijkheid om zorgvuldig op zoek te gaan naar een nieuwe hoofdtrainer."

De Haan tot de kerst trainer Heerenveen
De Haan tot de kerst trainer Heerenveen (Foto: ANP)

Werkgevers: geen groei vaste banen, wel van flexwerk

Werkgevers zien het aantal banen de komende twee jaar nauwelijks groeien, ondanks het aantrekken van de economie. De verschuiving van vast naar flexibel personeel zet wel door. Dat concludeert werkgeversvereniging AWVN op basis van een eigen onderzoek onder het Nederlandse bedrijfsleven.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 28 procent van de bedrijven een daling verwacht van het aantal vaste medewerkers, terwijl 21 procent een stijging voorspelt van het aantal werknemers met een vast contract. Gevraagd naar de ontwikkeling van het flexibele personeelsbestand, komt er een percentage van 22 uit de bus dat een groeiend bestand van flexkrachten verwacht tegenover 13 procent dat rekening houdt met een krimpend aantal flexmedewerkers.

Aan het onderzoek namen 97 ondernemingen deel. Ze vormen volgens AWVN een afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven, zowel wat grootte betreft, sector als regio.

'Werkgevers zien geen banengroei'
'Werkgevers zien geen banengroei' (Foto: ANP)

Opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers vol

De opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam raakt vol. Burgemeester Eberhard van der Laan verwacht binnenkort een beroep te moeten doen op omliggende gemeenten om overige asielzoekers een dak boven het hoofd te bieden, zei hij woensdag in de gemeenteraad.

Amsterdam biedt uitgeprocedeerde asielzoekers sinds eind december bed, bad en brood tussen 17.00 uur 's middags en 09.00 uur de volgende dag. Dit gebeurt op twee plekken in de stad. Van der Laan wil het aantal van 135 beschikbare plekken niet uitbreiden, zoals GroenLinks voorstelt, om een aanzuigende werking op asielzoekers te voorkomen.

"We zijn alert op de problemen, niemand mag op straat slapen, maar 135 is 135", zei Van der Laan. Nu de winter voor de deur staat verwacht de burgemeester dat binnenkort meer mensen zonder verblijfstatus aankloppen bij de opvanglocaties. "Ik verwacht eerlijk gezegd dat we over de 135 heen gaan. Dan gaan we een beroep doen op andere gemeenten."

Alternatief voor kraakpanden
De eerste opvanglocatie ging eind vorig jaar open. Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen er een warme maaltijd, de mogelijkheid om te douchen, een bed en een ontbijt. Tegen de zin van de asielzoekers mogen ze er niet overdag blijven.

Aanvankelijk was weinig animo voor de voorziening, maar sinds enkele weken zitten beide opvanglocaties in de stad behoorlijk vol. De voorziening van de gemeente biedt asielzoekers een alternatief voor een verblijf in kraakpanden.

Efficiencymaatregelen
Van der Laan vertelde efficiencymaatregelen te hebben genomen om het maximum aantal personen te kunnen herbergen. Door strakkere regels mag het tegenwoordig niet meer voorkomen dat bedden in drukke tijden onbeslapen blijven als mensen plotseling niet komen opdagen. Daardoor is er nog steeds plek.

Enkele weken terug bereikten beide locaties in de stad de maximum capaciteit toen onaangekondigd een extra groep van 35 vluchtelingen voor de deur stond. Omliggende gemeenten hebben al daadwerkelijk plekken aangeboden aan Amsterdam.

Terugkeer
De terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers is al jaren een hoofdpijndossier. Sommige landen nemen überhaupt geen mensen terug, andere doen dat enkel wanneer geen sprake is van dwang. Het kabinet werkt samen met andere EU-lidstaten aan maatregelen om landen van herkomst te kunnen dwingen uitgeprocedeerden terug te nemen. 

Opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers vol
Opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers vol (Foto: ANP)

'Nederland Europees kampioen winkeldiefstal'

Winkelcriminaliteit en administratieve fouten kostten Nederlandse winkeliers vorig jaar een kleine 1,4 miljard euro. Volgens onderzoek in opdracht van beveiligingsbedrijf Checkpoint Systems scoort ons land daarmee het slechtst van heel Europa.

De Nederlandse retail zag omgerekend 1,5 procent van de totale omzet door diefstal in rook opgaan. Ter vergelijking: in buurlanden België en Duitsland bedroeg het omzetverlies 1,2 en 1,1 procent. Finland is nummer twee op de lijst met zestien Europese landen, met 1,4 procent.

Dat er hier zoveel geld verloren gaat, komt vooral door traditionele winkeldiefstal. Stelend personeel, leveranciersfraude en administratieve fouten komen hier juist weinig voor. Dieven hebben het vooral gemunt op producten die ze eenvoudig kunnen verstoppen en die ook weer makkelijk te verkopen zijn, bijvoorbeeld accessoires voor de smartphone, lingerie, sterke drank en scheermesjes.

'Nederland Europees kampioen winkeldiefstal'
'Nederland Europees kampioen winkeldiefstal' (Foto: ANP)

Geschillencommissie moet oordelen over aardbevingsschade

Er komt een geschillencommissie die verschillen van mening over de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen moet beoordelen. De aanpak van de schade wordt daarmee "oplossingsgericht" en "de veiligheid van bewoners staat voorop".

Dat zei Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, woensdag in Zeerijp (gemeente Loppersum) bij de presentatie van zijn eerste meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen 2016-2020.

Complexe gevallen krijgen een 'case manager' toegewezen. Loopt de afhandeling opnieuw vast, dan kan ook daar de arbiter uitspraak doen. Blijft er dan onenigheid bestaan, dan kan een gedupeerde in het uiterste geval naar de rechter stappen.

Arbiter voor geschillen over bevingsschade
Geschillencommissie moet oordelen over aardbevingsschade (Foto: ANP)

Erdogan wil snel grondwetswijziging voor politiek presidentschap

Het Turkse parlement moet snel gaan praten over een nieuwe grondwet. Dat betoogde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag in zijn eerste speech na de verkiezingsoverwinning van zijn AK-partij. Het is Erdogans wens dat het presidentschap in de nieuwe grondwet een politieke functie wordt.

Erdogan kondigde aan dat premier Ahmet Davutoglu met leiders van de oppositie zal overleggen over een nieuwe grondwet. Daarvoor is een tweederde meerderheid van 367 zetels nodig. Als die gesprekken op niets uitlopen, voelt de president veel voor een referendum over het onderwerp. Om dat af te dwingen zijn 330 zetels nodig. De AK-partij heeft er 316. 

Ceremoniële functie
Het presidentschap in Turkije is op dit moment formeel een ceremoniële functie. Vorig jaar werd Erdogan na een premierschap van 12 jaar in de eerste directe verkiezingen tot president gekozen. Vanaf dat moment heeft hij ernaar gestreefd een politiek presidentschap te smeden, waarmee Erdogan tot 2023 aan de macht zou kunnen blijven.

Critici beschuldigen hem er evenwel van de huidige wetgeving te misbruiken om politieke tegenstanders de mond te snoeren. Belediging van de president is namelijk volgens de Turkse wet verboden, maar die wet gaat nog uit van een ceremonieel presidentschap.

Erdogan: snel praten over nieuwe grondwet
Erdogan wil snel grondwetswijziging voor politiek presidentschap (Foto: ANP)

PvdA wil kind korter in een politiecel

Minderjarige verdachten moeten korter worden opgesloten in een politiecel. Nu kan dit verblijf nog maximaal zestien dagen duren maar de PvdA wil dat voor kinderen beperken tot hooguit drie dagen. Daarna zouden ze naar een inrichting voor kinderen moeten.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt het niet goed dat kinderen in dezelfde politiecellen als volwassenen zitten. De cellen zijn sober en er is weinig kennis bij het personeel voor de omgang met kinderen, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

De Kamer had al eerder aangedrongen op speciale maatregelen. Ook de Kinderombudsman en belangenorganisaties hadden kritiek op het lang opsluiten van kinderen in politiecellen. In 2013 zaten er bijna 7000 minderjarige verdachten in een politiecel na een inverzekeringstelling.

PvdA wil kind korter in een politiecel
PvdA wil kind korter in een politiecel (Foto: ANP)

Bosatlas soeverein aan kop in Boeken Top 10

De Bosatlas blijkt onverminderd populair. De Bosatlas van Amsterdam is deze week dan ook met stip op één binnengekomen in de Boeken Top 10. Het is overigens de vierde nieuwkomer in de lijst.

De drie andere nieuwe noteringen komen op naam van Anne-Gine Goemans, Jan Siebelink en Bert Nederlof. Goemans scoort met Honolulu King de hoogste notering van de nieuwkomers. Met een vierde notering moet ze het overigens wel afleggen tegen de eerder genoemde Bosatlas en tegen De stamhouders en De verdediging.

Youp van 't Hek sluit de lijst deze week af. Met zijn Bang! staat hij voor de derde week in de lijst. Vorige week bezette de cabaretier nog de zevende plaats.

Boeken Top 10 (notering, tussen haakjes notering vorige week, auteur, titel).

  1. (-) De Bosatlas van Amsterdam
  2. (40) Alexander Münninghoff - De stamhouders
  3. (3) John Grisham - De verdediging
  4. (3) Anne-Gine Goemans - Honolulu King
  5. (1) David Lagercrantz - Wat ons niet zal doden
  6. (33) Fik Meijer - Jezus
  7. (-) Jan Siebelink - Margje
  8. (15) Annegreet van Bergen - Gouden jaren
  9. (-) Bert Nederlof - Don Leo
  10.  (7) Youp van 't Hek - Bang!

Bosatlas soeverein aan kop in Boeken Top 10
Bosatlas soeverein aan kop in Boeken Top 10 (Foto: ANP)

Van Marwijk op neutrale grond tegen Palestina

Bert van Marwijk heeft zijn zin gekregen. De bondscoach van Saudi-Arabië hoeft donderdag niet met zijn team aan te treden in Palestina voor een WK-kwalificatiewedstrijd. De FIFA heeft besloten het duel te verplaatsen naar neutrale grond omdat de Palestijnse regering de veiligheid rond de wedstrijd in Ramallah niet kan garanderen.

Van Marwijk gaf vorige maand al aan dat hij het te gevaarlijk vindt in Palestina. "Ik ga daar niet heen, dat weet de bond ook", liet Van Marwijk toen weten. De FIFA wilde aanvankelijk het duel wel laten doorgaan, maar na een overleg op dinsdag met de plaatselijke autoriteiten is de bond van mening veranderd. Het is aan de Palestijnen om de neutrale grond elders in Azië aan te wijzen. Het duel is ook in datum verplaatst, namelijk naar 9 november.

Van Marwijk op neutrale grond tegen Palestina
Van Marwijk op neutrale grond tegen Palestina (Foto: ANP)

'Meer tijd voor gesprek patiënt en arts'

Er moet meer ruimte komen voor de wat langere gesprekken tussen arts en patiënt, vóór wordt overgegaan tot behandeling of operatie. Die gesprekken zouden vergoed moeten worden door de zorgverzekeraars. De regeringspartijen PvdA en VVD zullen dat woensdag bepleiten in het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

In het huidige systeem krijgen ziekenhuizen behandelingen en operaties vergoed van de zorgverzekeraar, maar een langer gesprek niet. Het korte gesprek wordt vergoed, maar duurt dat langer dan komt er niet extra geld. Het ziekenhuis draagt die kosten dan in feite zelf.

De coalitie wil dat dus op initiatief van de PvdA veranderen. "We moeten ons niet langer laten gijzelen door het systeem dat 'zo snel mogelijk opereren' stimuleert, maar de patiënt en de arts zelf weer leidend te laten zijn bij de vraag welke zorg het beste past", aldus Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA).

'Meer tijd voor gesprek patiënt en arts'
'Meer tijd voor gesprek patiënt en arts' (Foto: ANP)

Naaktfoto geile juf gaat viral

De carrière van Suzana Alar uit het Servische Vranje hangt aan een zijden draadje. Er is namelijk een fotootje opgedoken waarop de 47-jarige muzieklerares haar blote tieten toont.

De blondine liet onlangs haar telefoon in de klas achter toen zij eventjes weg moest. Dit had ze beter niet kunnen doen. Een handige leerling bladerde door de afbeeldingen en vond een naaktfoto van zijn juf. Al snel ging het kiekje viral.

De jonge weduwe en milf van twee koters ligt nu ernstig onder vuur. Volgens Alar zelf heeft ze niets verkeerds gedaan en is het plaatje gemaakt in de privésfeer.

Hieronder een gekuiste versie van de foto in kwestie. Uw reporter heeft twee uur van zijn tijd besteed met het zoeken naar het origineel. Dit is helaas nergens te vinden...

Peuter bijt giftige slang dood

Een opmerkelijk bericht uit Brazilië, daar heeft een peuter namelijk een giftige slang met zijn mond om het leven gebracht. 

Het kind was in de tuin aan het spelen, toen het al een tijdje stil was ging de moeder toch maar even kijken. Daar zag ze haar peuter met bloed in zijn mond en op zijn handen, met daarnaast een dode slang.

Het kind werd door de ouders naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis geracet waar bleek dat de slang giftig was. Gelukkig waren de dokters er snel bij en heeft het kind het gered.

Eerst dacht men nog dat de huishond de slang van kant had gemaakt, maar de dokters zeggen dat het kind dit heeft gedaan.

PvdA: vragen over invloed banken op wetten

De PvdA eist opheldering over de invloed van banken op wetgeving. Tweede Kamerlid Henk Nijboer kaart de kwestie aan in de Tweede Kamer. Dat maakte hij woensdag bekend.

Nijboer reageert op een bericht in NRC. De krant meldde dat ING vorig jaar belangrijke onderdelen heeft geschreven van een wet. Die wet geeft Nederlandse banken een belastingaftrek van 350 miljoen euro per jaar op een nieuw type obligatie (schuldbewijs bij lening).

Niet alleen de regeringspartij PvdA heeft vragen, ook de oppositiepartij SP. De socialisten kritiseren dat banken meeschrijven aan financiële wetten. SP-leider Emile Roemer noemt het de omgekeerde wereld. De bankensector schrijft (minister van Financiën) Dijsselbloem de wet voor, aldus Roemer op Twitter.

PvdA: vragen over invloed banken op wetten
PvdA: vragen over invloed banken op wetten (Foto: ANP)

Tourbaas laakt rekening KNWU

De organisatie van de Ronde van Frankrijk betaalt nooit een bedrag aan de wielerbond van het land waar de grote etappekoers start. Dat zegt Tourbaas Christian Prudhomme dinsdag in de Telegraaf: "nooit eerder, niet in Londen, Monaco, Yorkshire of Rotterdam, hebben we van de federatie zo'n rekening ontvangen."

Hij reageert op de rekening van 140.000 euro die de Nederlandse wielrenunie KNWU bij de organisatie heeft ingediend. Het is de afdracht voor de start van de Tour dit jaar in Utrecht. De bond heeft een arbitragezaak aangespannen bij de internationale wielerunie UCI om het geld alsnog te krijgen.

Prudhomme is vooral verbaasd. "Vanuit het niets ontvingen wij een factuur van bijna 140.000 euro van de Nederlandse wielerbond. Een absurd hoog bedrag dat nergens op gebaseerd is."

Tourbaas laakt rekening KNWU
Tourbaas laakt rekening KNWU (Foto: ANP)

TenneT moet honderden miljoenen teruggeven

Het geld dat in de zogenoemde veilingpot van netbeheerder TenneT zit, moet terug naar de consument en het bedrijfsleven. Dat is de strekking van een voorlopig besluit van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

In die pot zat eind vorig jaar 721 miljoen euro. De komende tien jaar moet dat geld in mindering worden gebracht op de tarieven voor het transport van elektriciteit die consumenten en bedrijven betalen.

TenneT moet honderden miljoenen teruggeven
TenneT moet honderden miljoenen teruggeven (Foto: ANP)

Datarecorder vrachtschip El Faro nog zoek

Het wrak van het gezonken vrachtschip El Faro mag deze week dan op de zeebodem zijn gevonden zijn, de datarecorder is nog altijd zoek. Zo'n recorder is vergelijkbaar met de zwarte doos in een vliegtuig.

Daarop staan allerlei reisgegevens, zoals de communicatie van de kapitein. Die informatie kan mogelijk meer helderheid geven over de oorzaak van het zinken van het vrachtschip nabij de Bahama's.

Volgens Amerikaanse autoriteiten is El Faro waarschijnlijk vergaan toen het door de orkaan Joaquin in de problemen was gekomen. Daarbij is het vaartuig gedeeltelijk gebroken. Aan boord waren 33 mensen. Het schip verdween op 1 oktober toen het onderweg was van Florida naar Puerto Rico.

Behalve de datarecorder is ook de brug van het schip, de plaats van waaruit gestuurd wordt, nog niet gevonden.

Datarecorder vrachtschip El Faro nog zoek
Datarecorder vrachtschip El Faro nog zoek (Foto: ANP)

'Lager schoolniveau 15-jarige uit eenoudergezin'

Het schoolniveau van vijftienjarige kinderen is lager wanneer ze opgroeien in een gezin waar niet beide ouders deel van uitmaakten. Dit verband is sterker wanneer de scheiding of het overlijden van een ouder op jongere leeftijd van het kind plaatsvindt. Dat meldt Onderwijs in Cijfers, waarin het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het ministerie van Onderwijs samenwerken.

Vijftienjarige tieners die een ouder verliezen door overlijden volgen gemiddeld een iets lager schoolniveau dan kinderen van gescheiden ouders. Als ze hun hele leven al in een eenoudergezin woonden, volgen ze gemiddeld het laagste schoolniveau. Kinderen presteren nog slechter als het gezin niet intact blijft en er daarna nog meer veranderingen volgen.

De verandering in de gezinssituatie heeft minder invloed op het schoolniveau van kinderen als de ouders hoogopgeleid zijn.

'Lager schoolniveau 15-jarige een oudergezin'
'Lager schoolniveau 15-jarige een oudergezin' (Foto: ANP)

Doutzen Kroes wenst angels succes

Doutzen Kroes is dit jaar niet meer te zien op de catwalk tijdens de Victoria's Secret Fashion Show. Via haar Instagramaccount wenst het Friese model de modellen vast veel succes. "Ik wil alle meisjes en iedereen die meewerkt aan de show succes wensen. Jullie zijn onderdeel van een iconische en hele speciale show. Denk daar aan als je stralend over de catwalk loopt."

Kroes laat haar volgers weten dat de show tot voor kort altijd een hoogtepunt was in haar carrière. "Ik keek er ieder jaar weer naar uit. Ik hield van de spanning rondom de show en ik vond het altijd jammer als het er weer op zat", aldus de dertigjarige Doutzen.

"Vorig jaar wist ik van tevoren dat het mijn laatste show zou zijn. Dus ik genoot er extra van en ik besefte dat alle mooie dingen tot een einde komen. Ik zal altijd dankbaar zijn." Een favoriete editie heeft Doutzen niet. "Alle shows waren speciaal en dat zal dit jaar ook zijn."

De Victoria's Secret Fashion Show vindt volgende week plaats in New York.

Doutzen Kroes wenst angels succes
Doutzen Kroes wenst angels succes (Foto: BuzzE)

ING profiteert van herstel economie

ING heeft vorig kwartaal meer winst geboekt dan een jaar eerder. De bank profiteert van het herstel van de Nederlandse economie, waardoor de kosten voor mogelijke wanbetalingen dalen en de vraag naar krediet toeneemt. Ook het belang in de voormalige verzekeringsdochter NN hielp de winst vooruit.

ING meldde woensdag een nettowinst van 1,06 miljard euro over het derde kwartaal, tegen 928 miljoen euro een jaar eerder. Gecorrigeerd voor eenmalige posten kwam de winst uit op 1,09 miljard euro. Daarmee was de zogeheten onderliggende winst 3 procent lager dan in het derde kwartaal van 2014.

Het economische herstel zorgt ervoor dat de risico's voor ING op bijvoorbeeld wanbetalingen afnemen. De totale risicokosten van de bank gingen daardoor met ruim 60 miljoen euro omlaag naar 261 miljoen euro. Vooral in Nederland gingen de kosten hard omlaag, naar het laagste niveau sinds het eerste kwartaal van 2011.

Omslagpunt
De Nederlandse economie lijkt het omslagpunt te hebben bereikt, zei topman Ralph Hamers in een toelichting op de cijfers. "De vooruitzichten zijn goed. Het consumentenvertrouwen stijgt, de huizenmarkt trekt verder aan en de besteedbare inkomens nemen toe." De wereldeconomie blijft echter "niet stabiel" voegde hij daaraan toe.

ING verkleinde zijn belang in NN afgelopen kwartaal naar 25,8 procent. Op de waarde van de aandelen en het door het verzekeringsbedrijf uitgekeerde dividend werd een winst geboekt van 76 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een min van 159 miljoen euro in de boeken werd gezet.

ING profiteert van herstel economie
ING profiteert van herstel economie (Foto: ANP)

Facebook weigert Nederlandse deskundige

Facebook wil niet dat een forensische IT-onderzoeker uit Nederland in de systemen van het internetbedrijf duikt om daar uit te zoeken wie een seksfilmpje van een jonge Nederlandse vrouw op de site heeft gezet. Dat zegt advocaat Thomas van Vugt die het slachtoffer bijstaat desgevraagd.

Vrijdag dient een kort geding over de kwestie. Het in Ierland gevestigde Facebook wil liever een Ierse expert aanstellen. Maar die is niet bekend bij Van Vugt en de 21-jarige Chantal uit Werkendam die het slachtoffer was. Ze twijfelen aan zijn onafhankelijkheid.

Chantal zelf wil de bekende Nederlandse expert Mark Hoekstra aanstellen; een bekende naam in forensisch IT-onderzoek.

Facebook kreeg in juni opdracht van de Nederlandse rechter om binnen twee weken de gebruikersgegevens te verstrekken van degene die het filmpje van Chantal op de site had gezet. Als Facebook de gegevens naar eigen zeggen niet meer zou hebben, moest het bedrijf een externe partij toegang geven tot de systemen voor onafhankelijk onderzoek.

Facebook weigert Nederlandse deskundige
Facebook weigert Nederlandse deskundige (Foto: ANP)

Britney Spears werkt aan nieuw album

Britney Spears is druk bezig met het maken van nieuwe muziek voor haar nieuwe album. Dat heeft ze haar fans laten weten via Twitter.

"Hard aan het werk, maar toch ook weer niet helemaal... nieuw album... wheee!", aldus Spears (33) bij een foto van zichzelf met twee vrienden. Wanneer Britney van plan is haar nieuwe plaat uit te brengen is niet bekend. Maar vorige week liet Britney haar volgers wel weten dat ze al een nieuw nummer had opgenomen. "Ben nu al dol op dit nummer. Het brengt me aan het lachen en ik hoop dat jullie dat er ook om kunnen."

Er gingen al even geruchten dat Spears bezig was met een nieuwe plaat. De zangeres bracht in 2013 haar laatste plaat, Britney Jean, uit.

Britney Spears werkt aan nieuw album
Britney Spears werkt aan nieuw album (Foto: BuzzE)

Defensieminister VS naar Zuid-Chinese Zee

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter en zijn Maleisische collega varen donderdag mee op het Amerikaanse oorlogsschip Theodore Roosevelt op een reis die de spanning over claims in de Zuid-Chinese Zee markeert. Er is geen informatie welke route het schip zal varen, maar het is op patrouille in de Zuid-Chinese Zee, waar territoriale geschillen tussen China en een aantal buurlanden hoog zijn opgelopen.

Ash en de Maleisische minister, Hishammuddin Hussein, hebben een vergadering bijgewoond van de regionale ministers van Defensie in Maleisië, samen met de Chinese defensie-chef, waar de kwestie van de Zuid-Chinese Zee ook aan bod kwam.

Vorige week leidde een patrouille van een Amerikaans oorlogsschip bij de omstreden Spratly-eilanden in het gebied nog tot een diplomatieke rel. China riep de Amerikaanse ambassadeur op het matje en noemde de actie 'extreem onverantwoordelijk'.

Defensieminister VS naar Zuid-Chinese Zee
Defensieminister VS naar Zuid-Chinese Zee (Foto: ANP)

Jett Rebel geeft shows in New York

Jett Rebel vertrekt volgende week naar New York voor een tiendaagse tour. De Nederlandse zanger geeft in tien dagen tijd tien shows tijdens het jaarlijkse Live in your Living Room Festival, heeft Sony Music bekendgemaakt.

"We gaan daar als trio spelen, ik verwacht vooral veel plezier en heel veel rock'n roll", laat Jelte Tuinstra, zoals de zanger eigenlijk heet, weten. "We spelen in kleine clubs, underground bars, hotel-lobbies en zelfs huiskamers. Elke avond een andere plek, we delen ook steeds het podium met een andere New Yorkse band."

De eerste show in de Big Apple staat voor 16 november op de planning.

Jett Rebel geeft shows in New York
Jett Rebel geeft shows in New York (Foto: BuzzE)

'Ohio zegt nee tegen legaliseren marihuana'

Inwoners van de Amerikaanse staat Ohio schieten het plan om marihuana voor mensen boven de 21 jaar te legaliseren af. Voor de voorgestelde grondwetswijziging was volgens Amerikaanse media weinig animo. Bij het tellen van 72 procent van de stemmen was ongeveer 65 procent tegen de legalisering.

Ohio had de eerste staat kunnen worden waar marihuana zowel voor medicinaal als recreatief gebruik is toegestaan. Ook zou het de eerste staat in het Middenwesten van de VS kunnen worden waar marihuana mag worden gebruikt.

Het plan was om bedrijven op tien locaties in Ohio de exclusieve rechten te geven voor de kweek van cannabisplanten, waarna de marihuana zou worden geleverd aan apotheken, verkooppunten en fabrikanten. Deze faciliteiten waar de cannabis zou groeien, zijn in handen van investeringsmaatschappijen.

'Ohio zegt nee tegen legaliseren marihuana'
'Ohio zegt nee tegen legaliseren marihuana' (Foto: ANP)

Roemeense premier Ponta treedt af om nachtclubbrand

De Roemeense premier Victor Ponta heeft woensdag verrassend zijn aftreden aangekondigd. Dat heeft de voorzitter van regeringspartij PSD, Liviu Dragnea, op de Roemeense televisie bekendgemaakt.

Ponta stapt op een dag na massale protesten in Boekarest. Demonstranten eisten het aftreden van de regering nadat een brand in een nachtclub in de hoofdstad 32 mensen het leven kostte. "Victor Ponta geeft zijn mandaat op. Iemand moet de verantwoordelijkheid nemen voor wat er is gebeurd. Dit is een ernstige zaak en we beloven een snelle oplossing van de situatie", zei Dragnea.

De 43-jarige sociaaldemocraat Ponta was al langer politiek aangeslagen. Zo moet hij voor de rechtbank verschijnen omdat hij beschuldigd wordt van corruptie. Het parlement had geweigerd hem immuniteit te verlenen. Hij negeerde herhaaldelijk oproepen om af te treden en heeft gezworen om zijn termijn uit te dienen. Wel gaf hij aan geen tweede termijn te ambiëren bij de verkiezingen volgend jaar.

Het vertrek van Ponta kan leiden tot een politieke herschikking in Roemenië, waar een coalitie van drie partijen de meerderheid vormt in het parlement. "Ik kan iedere politieke strijd voeren, maar ik kan niet vechten met de mensen", zei Ponta over zijn beslissing. Hij blijft waarschijnlijk op zijn post tot president Klaus Johannnis een vervanger benoemt.

Roemeense premier Ponta treedt af
Roemeense premier Ponta treedt af (Foto: ANP)

Haaksbergen niet in beroep tegen uitspraak

De gemeente Haaksbergen legt zich neer bij de uitspraak van de rechter, dat er geen vergunning gegeven had mogen worden voor de stunt met de monstertruck. Burgemeester Gerrit Jan Kok van Haaksbergen laat woensdag weten dat de uitspraak duidelijk is. Er vielen drie doden en 28 gewonden toen de stunt vorig jaar op 28 september mis ging en de monstertruck het toekijkende publiek inreed.

"Deze uitspraak is duidelijk voor alle partijen. Het is belangrijk dat nabestaanden en gewonden weten waar ze aan toe zijn. Niemand is gebaat bij eindeloos juridisch getouwtrek", aldus de burgemeester.

Haaksbergen niet in beroep tegen uitspraak
Haaksbergen niet in beroep tegen uitspraak (Foto: ANP)

Volkswagen onderuit op positieve beurs

Het aandeel van de geplaagde Duitse autofabrikant Volkswagen ging woensdagochtend hard onderuit op de beurs in Frankfurt. Beleggers reageerden geschokt op de uitkomsten van een intern onderzoek, waaruit duidelijk werd dat nog eens 800.000 auto's uitstoot-onregelmatigheden vertonen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,5 procent hoger op 469,36 punten. De MidKap klom ook 0,5 procent, tot 698,64 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent, terwijl de DAX in Frankfurt onveranderd was

Volkswagen (VW) kelderde 5,8 procent. Het concern schat de economische schade van de nieuwe affaire nu al op ongeveer 2 miljard euro. En voor het eerst zijn er ook benzine-auto's waar de uitstootwaarden niet correct zijn. Ook andere automakers stonden onder druk. VW-dochter Porsche raakte ruim 7 procent aan waarde kwijt. BMW zakte ruim 2 procent en PSA Peugeot Citroën verloor 1,9 procent.

Bedrijfsnieuws
ING klom meer dan 1 procent in de AEX. Het financiële concern zag de kwartaalwinst met bijna 15 procent stijgen. Inkomsten uit het belang in de voormalige verzekeringsdochter NN Group (Nationale-Nederlanden) stuwden het resultaat. NN, dat ook met cijfers kwam, steeg 0,2 procent.

Informatieleverancier Wolters Kluwer won ruim 2 procent na handhaving van de verwachtingen. DSM daalde 0,7 procent. De strategie-update waar het speciaalchemiebedrijf mee kwam was volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen "niet zo spannend".

MidKap
In de MidKap toonde PostNL wat herstel met een winst van meer dan 3 procent. Het postbedrijf zag een dag eerder ruim een vijfde van zijn beurswaarde verdampen na tegenvallende vooruitzichten. Heijmans klom 2,5 procent. Het bouwbedrijf heeft in het derde kwartaal verdere verbetering gezien bij de woningbouw.

In Londen won grondstofbedrijf Glencore ruim 5 procent na een tussentijds handelsbericht. De Britse winkelketen Marks & Spencer klom bijna 4 procent na positieve kwartaalresultaten.

De euro was 1,0928 dollar waard, tegen 1,0952 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 47,94 dollar. De prijs van Brentolie steeg ook 0,1 procent, tot 50,58 dollar per vat.

Volkswagen onderuit op positieve beurs
Volkswagen onderuit op positieve beurs (Foto: ANP)

Marine onderschept 315 kilo cocaïne

Het marineschip Zr.Ms. Friesland heeft in de buurt van de Dominicaanse Republiek een speedboot met 315 kilo cocaïne onderschept, meldde het ministerie van Defensie woensdag. Om de smokkelboot te stoppen moest een buitenboordmotor kapot worden geschoten. Beide smokkelaars zijn opgepakt en overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Tien dagen geleden snapte het patrouillevaartuig ten noorden van Colombia ook al een speedboot met 440 kilo coke.

Marine onderschept 315 kilo cocaïne
Marine onderschept 315 kilo cocaïne (Foto: ANP)

Ferry Doedens begint aan nieuw hoofdstuk

Ferry Doedens speelt woensdagavond in het Rotterdamse Nieuwe Luxor de rol van Danny Zuko in de musical Grease. Aan het AD vertelt de acteur dat hij zijn betrokkenheid bij de musical ziet als een 'nieuw hoofdstuk'.

"Waar een deur sluit, gaat er een andere open. Ik ga er 100 procent voor en dat maakt me alleen maar sterker", aldus Ferry die onlangs afscheid nam van zijn Goede tijden, slechte tijden-collega's. Doedens kijkt uit naar zijn première. "We gaan er een groot feest van maken."

De acteur blikt met de krant ook nog even terug op de moeilijke tijd die hij achter de rug heeft. Eerder dit jaar bleek dat Ferry kampte met een cocaïneverslaving. "Het was een heel heftige periode, maar ik wil vooral benadrukken dat het nu heel erg goed met me gaat." Doedens kreeg veel steun van zijn familie, vrienden en zijn fans. "Ik merkte dat mensen er veel respect voor hebben dat ik er eerlijk over ben geweest."

Ferry Doedens begint aan nieuw hoofdstuk
Ferry Doedens begint aan nieuw hoofdstuk (Foto: BuzzE)

Economische groei in eurozone houdt aan

De eurolanden zijn het vierde kwartaal begonnen met een kleine versnelling van de economische groei. Dat stelde onderzoeksbureau Markit woensdag op basis van een nieuwe schatting.

De graadmeter voor de groei in de eurozone verbeterde in oktober van 53,6 naar 53,9. Daarmee kwam de index verder boven de stand van 50, die de grens tussen groei en krimp markeert. De verbetering werd gesteund door vooruitgang in zowel de industrie als de dienstensector.

Volgens Markit wijzen de nieuwe cijfers op een economische groei van 0,4 procent in het vierde kwartaal. Hoofdeconoom Chris Williamson bestempelde die trend in toelichting als een 'stabiele, maar ietwat lusteloze groei'.

Economische groei in eurozone houdt aan
Economische groei in eurozone houdt aan (Foto: ANP)

Politie neemt inboedel Lil Wayne in beslag

De politie is de villa van Lil Wayne in Miami binnengevallen om beslag te leggen op zijn bezittingen. Lokale televisiestations laten zien dat meubels en kunstwerken in een vrachtwagen worden geladen.

Volgens TMZ is de rapper zelf momenteel in Los Angeles; naar verluidt probeerden beveiligers de politie de toegang tot het huis te weigeren. De agenten legden echter uit dat ze een bevel hadden om spullen in beslag te nemen omdat Wayne in gebreke is gebleven bij het betalen van een dwangsom van 2,2 miljoen dollar (2 miljoen euro).

De rapper werd eerder namelijk voor de rechter gesleept toen hij zijn lease niet overmaakte voor zijn privévliegtuig. De jet kost 55.000 dollar per maand, de betalingsachterstand was opgelopen tot 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro). Die moest hij van de rechter voldoen, plus nog eens 2 ton (180.000 euro) aan kosten voor de rechtsgang die de eigenaar maakte.

Het vliegtuigbedrijf is niet de enige die de wanbetalende rapper voor de rechter heeft gesleept. Enkele weken geleden ging ook een tourbuschauffeur voor een tweede keer naar de rechter omdat Wayne zijn factuur van 75.000 dollar (68.000 euro) maar niet betaalde. Eerder klaagde de chauffeur hem ook nog eens aan omdat hij hem met de dood bedreigd zou hebben.

Politie neemt inboedel Lil Wayne in beslag
Politie neemt inboedel Lil Wayne in beslag (Foto: BuzzE)

Bali schrapt 700 vluchten

Het vliegveld van het Indonesische Bali schrapt bijna zevenhonderd vluchten vanwege de uitbarsting van de vulkaan Rinjani op het naastgelegen eiland Lombok. De as die de vulkaan uitspuwt, maakt vliegen onmogelijk. De luchthaven van Denpasar is een van de drukste van Indonesië.

Het vliegveld blijft in elk geval tot donderdagochtend dicht. Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken, aldus een woordvoerder van de luchthaven. De vulkaan kwam afgelopen weekeinde tot leven. Tienduizenden toeristen zijn gestrand door de stremming op de luchthaven.

Bali schrapt 700 vluchten
Bali schrapt 700 vluchten (Foto: ANP)

Grote actie tegen mensensmokkelaars Duitsland

De Duitse politie heeft woensdag een grote actie uitgevoerd tegen mensensmokkelaars. Honderden politiemensen deden invallen op 24 plaatsen in drie deelstaten. In Essen is een 24-jarige verdachte aangehouden. Hij zou internationale contacten hebben gebruikt om aan valse paspoorten te komen.

De actie was gericht op een internationaal opererende smokkelorganisatie, aldus Duitse media woensdag. Het onderzoek richt zich voornamelijk op 17 smokkelaars die veel ontheemden naar Duitsland zouden hebben gebracht. De verdachten zouden per persoon 10.000 euro hebben gekregen om mensen het land binnen te krijgen. Dit gebeurde veelal per vliegtuig.

Bij de invallen werden ook een aantal machetes, zwaarden, messen, munitie voor pistolen, een laser voor een geweer, verschillende ID- en paspoorten, belastingvrije tabak en diverse dozen met namaak designerstof gevonden.

De Duitse geheime dienst heeft eerder gewaarschuwd voor criminelen die Afghanen voor veel geld naar Duitsland brengen.

De invallen waren vooral op adressen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen maar ook in Nedersaksen en Baden-Württemberg. In totaal waren zo'n vijfhonderd politiemensen bij de acties betrokken.

Grote actie tegen mensensmokkelaars Duitsland
Grote actie tegen mensensmokkelaars Duitsland (Foto: ANP)

Blizzcon 2015 - FOK! games toernooigids voor esports

Komend weekeinde is het weer zo ver: Blizzcon, de jaarlijkse conventie in Anaheim waarbij de games van Blizzard Entertainment zoals Warcraft, Starcraft, Diablo en Overwatch centraal staan. Naast de gebruikelijke persconferenties, vraag- en antwoordsessies en de kijkjes achter de schermen, is dit ook dé finale voor alle games van Blizzard die een grote eSports-scene hebben: World of Warcraft, Starcraft, Heroes of the Storm en Hearthstone. Maar hoe ziet zo'n toernooi er eigenlijk uit? Wat zijn de prijzen? En wie maakt de grootste kans zichzelf straks wereldkampioen te noemen? FOK!games heeft een toernooigids samengesteld waarin je kan lezen hoe de opzet is, wat er allemaal te winnen valt en wie natuurlijk de grootste kanshebbers zijn.


Nieuwe hersencellen kweken met drie bezigheden

Je hersenen maken elke dag nieuwe hersencellen aan, dat zijn er ongeveer 700 per dag. Als je 50 bent dan zijn vrijwel al je hersencellen in de Hippocampus vervangen door nieuwe. Je kan dit stimuleren met een paar eenvoudige bezigheden. Het zijn volgens neurologe Sandrine maar een paar simpele keuzes aangaande je levensstijl. 

Door middel van neurogenese onstaan er nieuwe hersencellen. Vroeger dacht men dat dat alleen voorkwam bij jonge dieren en kinderen. Als je de toespraak van Sandrine Thuret kort samenvat zijn er drie bezigheden waarmee je je nieuwe hersencellen extra snel kan laten groeien en stimuleren, 'Neuken', 'Hardlopen' en 'nieuwe dingen leren'. Nieuwe dingen leren over verschillende standjes en dan uitvoeren heb je dus dubbel profijt van. Haar toespraak in TED talk is de moeite waard om te bekijken.



Skyrim reeds geport naar Xbox One, maar als test

Het ontwikkelteam van Bethesda heeft Skyrim al draaiende op een Xbox One. Het gaat echter om een technische test, en (nog) niet zozeer als onderdeel van een officiële port.

Dit feitje werd gedeeld met website Game Informer tijdens een bezoek aan de studio van Bethesda. Eindbaasje Todd Howard verklapte dat gedurende een zeer vroeg ontwikkelstadium van Fallout 4, men als eerste een port ging maken van Skyrim, om de technische staff vertrouwd te maken met de nieuwe architectuur/hardware. Nieuw, omdat Fallout 4 het eerste officiële project is van Bethesda voor de huidige generatie consoles.

Howard temperde echter vrij snel de verwachtingen door te stellen dat het puur om een technische test ging. Zijn exacte woorden waren "Don't get your hopes up yet", dus er is zeker een goede kans dat het vijfde deel uit de Elder Scrolls-franchise zich in de nabije toekomst gaat manifesteren op de huidige generatie consoles.

Shadow Mewtwo in Pokkén Tournament

The Pokemon Company heeft een nieuwe trailer voor Pokkén Tournament online gezet, waarin we lezen dat het spel in de lente naar Wii U komt. Niet alleen dat, er is een nieuwe tegenstander in de vorm van Shadow Mewtwo, die in de al uitgebrachte Japanse arcade-versie verborgen is.

Het vechtspel wordt gemaakt door Bandai Namco. Lucario, Machamp, Suicune, Gardevoir, Pikachu, Gengar, Weavile, Charizard, Blaziken en de verklede Pikachu Libre.

Inspectie onderzoekt angstcultuur bij UMC

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de KNO-afdeling van het UMC Utrecht. Diverse artsen van de afdeling keel-, neus en oorheelkunde van het universitaire ziekenhuis hebben de zaak bij de IGZ aangebracht.

Het tv-programma Zembla besteedt woensdag aandacht aan de zaak en heeft informatie over de incidenten aan de IGZ gegeven. Een van de calamiteiten zou gaan om een halsslagader die tijdens een operatie per ongeluk is doorgesneden. "Als de informatie juist is, dan is dat ernstig", aldus de IGZ.

De artsen stuurden hun brandbrief vorig jaar al aan de IGZ. Het onderzoek dat de inspectie toen begon, strandde doordat het verhaal van de Raad van Bestuur sterk verschilde van dat van de melders en doordat geen concrete voorbeelden van incidenten waren gegeven. De melders durfden die voorbeelden niet te geven uit angst hun anonimiteit te verliezen.

Inspectie onderzoekt angstcultuur bij UMC
Inspectie onderzoekt angstcultuur bij UMC (Foto: ANP)

ABN AMRO beboet voor misstanden in Dubai

ABN AMRO heeft boetes van in totaal circa 1,2 miljoen euro gekregen vanwege misstanden op zijn kantoor in Dubai. Dat maakten de bank en het ministerie van Financiën woensdag bekend.

Volgens toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en Dubai Financial Services Authority (DFSA) schoten medewerkers van ABN in Dubai ernstig tekort bij het voorkomen van witwaspraktijken. Daarbij was er ook onvoldoende controle vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam op het filiaal in Dubai.

ABN AMRO moet 625.000 euro betalen aan DNB. Daarnaast legde de DFSA een boete op van 640.000 dollar (circa 585.000 euro). De bank gaat niet tegen de boetes in beroep.

ABN AMRO beboet voor misstanden in Dubai
ABN AMRO beboet voor misstanden in Dubai (Foto: ANP)

Planeet Jakku geteased in Battlefront-trailer

De eerste beelden van de planeet Jakku zijn opgedoken in een nieuwe teaser/trailer van Star Wars Battlefront. Jakku is de planeet waar ook de gecrashte Star Destroyer te zien was in de tweede trailer van The Force Awakens.

29 jaar voor de gebeurtenissen uit The Force Awakens ontrafelde zich 'The battle of Jakku', een gevecht tussen de new republic en de galactic empire. In de game is The Battle of Jakku een gratis op te pikken map die vanaf 8 december voor iedereen beschikbaar is. Mensen die een preorder hebben geplaatst kunnen een week eerder terecht op de zanderige planeet.

Star Wars Battlefront komt op 20 november uit voor Playstation 4, Xbox One en pc.

NHL 16

Als er één sport is die ik graag had willen doen i.p.v. voetbal was dat ijshockey. Wellicht komt dit door het jeugdsentiment dat ik koester voor de film ‘The Mighty Ducks’. In de loop der jaren heb dan ook graag ijshockey-games gespeeld. En hoewel de laatste ijshockey-game die ik gespeeld heb al weer een tijd geleden is, was ik erg benieuwd of NHL 16 mijn interesse voor de sport weer zou kunnen aanwakkeren.

Epic kondigt nieuwe pc-game Paragon aan

Ontwikkelaar Epic Games heeft een nieuwe game genaamd Paragon aangekondigd. Er zijn niet echt veel details vrijgegeven, behalve dat er tussen nu en 3 december iedere week een nieuw personage uit de game wordt aangekondigd. De terminologie suggereert een MOBA-game, maar dat is speculatie.

De eerste held die onthuld is door Epic Games is Twinblast. Deze gast beschikt over twee bionische armen en twee serieuze pistolen, iets wat zijn naam al min of meer weggeeft. Verder is er bijzonder weinig te zien in de trailer. Paragon komt begin 2016 naar pc. Je kunt je alvast inschrijven voor een bèta via deze link.

Jon Stewart tekent contract bij HBO

Voormalig The Daily Show-presentator Jon Stewart heeft een nieuwe baan. Hij heeft een 4-jarig contract getekend bij televisiekanaal HBO, zo maakte de zender bekend.

De eerste klus voor Stewart is het maken van korte video's waarin hij een paar keer per dag zijn visie loslaat op de actualiteit. Voor dat project gaat hij samenwerken met de vernieuwende grafische studio Otoy, die de video's zal vormgeven. "Iedere avond 22 minuten op televisie zijn heeft me duidelijk kapot gemaakt", meldt Stewart in een statement. "Ik weet redelijk zeker dat ik zo nu en dan een paar minuten content kan maken."

HBO zal de video's uitzenden op zijn digitale kanalen. Intussen wordt er ook gekeken naar welke andere projecten Stewart gaat doen voor de zender. Eerder dit jaar stopte hij met zijn talkshow op Comedy Central, waar hij in 1999 aantrad. Daarin bouwde hij een populaire reputatie op als scherp criticus van de media en politiek. De show is nu overgenomen door de Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah.

Jon Stewart tekent contract bij HBO
Jon Stewart tekent contract bij HBO (Foto: BuzzE)

CL: Astana houdt Atlético in bedwang

In groep C van de Champions League heeft Galatasaray na vier speelronden voorlopig afgehaakt. De Turkse ploeg van basisspeler Wesley Sneijder ging dinsdagavond met 2-1 onderuit bij Benfica. Daardoor kwam de Portugese club op negen punten. Galatasaray bleef als nummer drie op vier punten staan. Atlético Madrid zakte door een doelpuntloos gelijkspel bij FC Astana (0-0) met zeven punten naar de tweede plek.

Bij de rust (0-0) was er nog weinig aan de hand voor Galatasaray, dat na de pauze het aandringende Benfica echter niet meer in bedwang wist te houden. Jonas zorgde voor 1-0 en na de gelijkmaker van Lukas Podolski (1-1) bracht Luisão de thuisploeg in de 67e minuut opnieuw op voorsprong. De bezoekers konden in de slotfase de gelijkmaker niet afdwingen, ook niet tegen tien man na de tweede gele kaart voor Nicolas Gaitan. Benfica verloor twee weken in Turkije nog met dezelfde cijfers.

Atlético Madrid verzuimde in Kazachstan een flinke stap te zetten naar de achtste finales. De ploeg van coach Diego Simeone kwam bij FC Astana niet verder dan 0-0. Twee weken geleden zegevierde de Spaanse club op eigen veld nog met 4-0 over de zwakste ploeg in groep C.

Machteloos

Fernando Torres maakte als basisspeler zijn debuut voor Atlético Madrid in de Champions League. Hij kwam al wel zes keer in actie voor de Spaanse club op het kampioenenbal, maar dat was steeds als invaller. Hij kwam in Astana niet één keer in scoringspositie. Alleen teamgenoot Koke was vlak voor de rust dicht bij een doelpunt met een indraaiende vrije trap, die op de lat eindigde.

Na de pauze bleven beide teams vrijwel machteloos. Invaller Yannick Ferreira-Carrasco schoot een kwartier voor tijd namens de bezoekers opnieuw op de lat.

Astana houdt Atlético in bedwang
Astana houdt Atlético in bedwang (Foto: ANP)

CL: Rooney bevrijdt Manchester United

Manchester United heeft dinsdag in de Champions League de ban gebroken. De ploeg van trainer Louis van Gaal speelde in Engeland in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen CSKA Moskou liefst drie keer met 0-0 gelijk. Op Old Trafford kwamen de Mancunians, met Daley Blind als basisspeler, eindelijk weer tot scoren. Het bevrijdende doelpunt van Wayne Rooney bleek voldoende voor de zege (1-0) én voor de koppositie in poule B, met PSV als goede tweede.

In de aanloop naar de wedstrijd tegen de Russen stond met name bankzitter Memphis Depay nogal in de belangstelling. De ex-aanvaller van PSV kreeg maandag behoorlijk wat kritiek van bondscoach Danny Blind te verwerken. "Hoge bomen vangen veel wind", sprak de oud-international over Depay, die vooralsnog niet is opgenomen in de voorselectie van Oranje. Van Gaal nam het in Manchester meteen voor zijn topaankoop op. "Hij komt terug en misschien nog wel sterker dan voorheen."

Depay behoorde eigenlijk niet tot de wedstrijdselectie voor het duel met CSKA Moskou. Door ziekte van Morgan Schneiderlin mocht hij zich dinsdag alsnog melden in het vertrouwde spelershotel. Depay kwam niet met de teambus maar met een privéauto aan bij het verzamelpunt. Sommige Britse media concludeerden daaruit dat de Nederlandse speler te laat was verschenen op zijn afspraak. Van Gaal sprak dat voor het begin van de wedstrijd echter krachtig tegen.

Rake kopbal

ManUnited had tegen CSKA Moskou dringend behoefte aan doelpunten én een overwinning. In de eerste helft was de onmacht bij de thuisploeg in de afronding echter opnieuw groot. Rooney, Jesse Lingard en Juan Mata verschenen wel in kansrijke positie, maar misten zuiverheid en overzicht in hun doelgerichte acties om tot scoren te kunnen komen.

Na de pauze toonde de thuisploeg aanvankelijk weinig verbetering. In het aanhoudende overwicht kopte Marcos Rojo in vrijstaande positie naast en was ook Rooney nog niet trefzeker. In de 74e minuut mocht Depay het toch nog laten zien. Het was echter Rooney die zijn ploeg met een rake kopbal over het dode punt hielp: 1-0.

Rooney bevrijdt Manchester United
Rooney bevrijdt Manchester United (Foto: ANP)

CL: Manchester City naar knock-outfase

Manchester City heeft zich als eerste club verzekerd van een plek in de knock-outfase van de Champions League. De koploper van de Premier League versloeg Sevilla op Spaanse bodem met 3-1 en profiteerde van het gelijkspel van Juventus bij Borussia Mönchengladbach: 1-1. De ploeg van coach Manuel Pellegrini voert groep D nu aan met negen punten, één meer dan Juve. Sevilla (drie) mag nog hopen.

Manchester City startte furieus. Binnen een kwartier leidden de Engelsen met 2-0 door doelpunten van Raheem Sterling en Fernandinho. Het had ook zomaar 4-0 kunnen zijn. Sevilla kreeg halverwege de eerste helft weer even hoop. De Franse verdediger Benoît Trémoulinas, niet een van de grootsten, kopte geheel vrijstaand in. Coke legde de bal feilloos op zijn hoofd na een heerlijke solo.

De Spanjaarden kregen lef en drongen aan. Het was aan doelman Joe Hart te danken dat de gelijkmaker uitbleef. Het enthousiasme op de tribunes verstomde ruim voor rust alweer, door toedoen van de Ivoriaan Wilfried Bony. De voormalig spits van Vitesse was al een paar keer dicht bij succes geweest en werd als doorzetter beloond: 1-3.

Gelijkspel Juventus

Borussia Mönchengladbach kwam dik verdiend op 1-0 door Fabian Johnson. Raffael bracht hem in stelling nadat Giorgio Chiellini had nagelaten voor opruiming te zorgen. Stephan Lichtsteiner maakte vlak voor rust gelijk op aangeven van Paul Pogba.

Hernanes maakte de klus van Juventus na de hervatting onnodig zwaar door wilde overtreding op Alvaro Dominguez. De Braziliaan miste het slachtoffer grotendeels maar de intentie was zo overduidelijk een 'benenbreker' dat scheidsrechter Björn Kuipers onmiddellijk rood trok. Met tien man bleef de Oude Dame overeind.

Manchester City naar knock-outfase
Manchester City naar knock-outfase (Foto: ANP)

CL: Real Madrid met geluk naar laatste zestien

Real Madrid heeft in groep A van de Champions League afstand genomen van Paris Saint-Germain. De Spanjaarden wonnen met alle geluk van de wereld de topper met 1-0 en hebben nu tien punten en zijn door naar de laatste zestien. Nacho scoorde in Estadio Santiago Bernabéu. PSG was verreweg de best voetballende ploeg, maar faalde in de afwerking. Sjachtar Donetsk versloeg Malmö FF in Oekraïne met 4-0 en passeerde de Zweden.

PSG viel aan in Madrid, Real scoorde. De sterrenensemble uit Parijs, aangevoerd door Zlatan Ibrahimovic, deed eigenlijk alles goed, kreeg al voor rust ten minste vier keer de kans de score te openen maar de weer fitte Keylor Navas hoefde de bal net als de voorgaande drie CL-duels niet uit het net te halen.

Zijn collega aan de overzijde Kevin Trapp, ook nog niet gepasseerd, wel. De 1-0 was verrassend en kwam letterlijk uit de lucht vallen via de voet van Nacho. Hij schoot met wonderlijk effect uit moeilijke hoek raak. De verdediger stond nog maar zo kort in het veld als vervanger van Marcelo dat Angel di Maria hem zomaar liet lopen.

Pech

In de tweede helft een vergelijkbaar beeld, met Zlatan sleurend en Cristiano Ronaldo loerend. Pas in de slotfase luwde de aanvalswoede van PSG enigszins en kreeg ook Real af en toe offensieve plannen, zonder gevaarlijk te worden. De Franse kampioen bleef beter, maar de pech bleef ook. Di Maria onderstreepte dat door vlak voor het slotsignaal een vrije trap tegen de lat te schieten.

Shakhtar pakte door een 4-0 zege de eerste punten ten koste van Malmö en mag weer aan Europees overwinteren gaan denken.

Real Madrid gelukkig naar laatste zestien
Real Madrid gelukkig naar laatste zestien (Foto: ANP)

Zorgen om meeluisteren advocaten Defensie

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) maakt zich zorgen over het opnemen van telefoongesprekken tussen militairen op missie en hun raadslieden. Dat gebeurt niet door de militaire inlichtingendienst MIVD.

De gesprekken via beveiligde lijnen worden standaard opgenomen of 'gelogd'. Het is daarbij de eenheid die is uitgezonden die gesprekken opneemt of registreert. Het eventuele terugluisteren gebeurt voor de operationele veiligheid en niet door de MIVD.

De inhoud mag worden gebruikt als "dit voor de veiligheid een dringend noodzakelijk belang dient". De informatie komt niet terecht in strafrechtelijke procedures, aldus Defensie. Het staat los van het normale 'tappen' zoals dat door de inlichtingendiensten gebeurt voor de nationale veiligheid.

Ernstig
Advocaten zijn niet te spreken over de werkwijze. "Er komen steeds meer signalen naar boven dat er op grote schaal geheimhoudingsgesprekken tussen advocaten en cliënten worden afgeluisterd. Dit is ernstig, zeker als zou blijken dat andere instanties dan de MIVD en AIVD ook geheimhoudingsgesprekken zouden afluisteren", stelt de NOvA.

Advocaat Sébas Diekstra die militairen in het buitenland bijstaat, is verbaasd. "Dit is nooit duidelijk kenbaar gemaakt. De waarborgen uit de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, voor zover die er al waren, worden zo omzeild", stelt Diekstra.

Minister
Hij beklaagde zich onlangs bij minister Jeanine Hennis van Defensie, omdat hij had begrepen dat de MIVD de gesprekken opnam, maar vindt de werkwijze die aan het licht is gekomen nog erger. "De militairen op missie moeten er op kunnen vertrouwen dat zij vertrouwelijk kunnen bellen met hun advocaat in Nederland", benadrukt Diekstra.

De NOvA sluit zich daar bij aan: "Dit is in feite dezelfde discussie als bij het afluisteren door de AIVD en de MIVD, waarbij het hier nog verder gaat omdat alles standaard wordt opgenomen en achteraf wordt beoordeeld of het noodzakelijk is voor de veiligheid." De orde pleit voor een rechterlijke toets vooraf op het afluisteren van advocaten.

Defensie zegt dat het verantwoord omgaat met de communicatie. "Defensie erkent het belang van vrij verkeer tussen advocaat en cliënt."Het is volgens Defensie bij de meeste missies mogelijk om gesprekken met advocaten te voeren via een apart systeem, waarbij het gesprek niet wordt opgenomen.

Zorgen om meeluisteren advocaten Defensie
Zorgen om meeluisteren advocaten Defensie (Foto: ANP)

'Ouders, praat met kind over drugsgebruik'

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt zich zorgen over het drugsgebruik onder jongeren. Hij wil dat ouders vaker met hun kinderen praten over de risico's van drugs, want nu lijkt dat onderwerp taboe.

"Ik hoor van professionals en jongeren dat ouders vaak helemaal niet weten dat hun kind drugs gebruikt. Daar moet echt verandering in komen want drugs zijn bloedlink", aldus de bewindsman. "Vragen als: 'Gebruik je? Weet je wat je gebruikt? Ken je de risico's", moeten volgens hem worden gesteld.

Om ouders op weg te helpen bij de gesprekken worden op een speciale website tips gegeven en op ouderavonden moet drugsgebruik worden aangekaart, meldt Van Rijn in zijn visie op drugspreventie die hij woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Grote risico's
Van Rijn wil ook dat jongeren het idee loslaten dat het normaal is om drugs te gebruiken tijdens het uitgaan. "Ze lopen daarmee grote risico's. Ook zogenoemde uitgaansdrugs kunnen levensgevaarlijk zijn, zeker in de sterke dosering die nu vaak voorkomt. We gaan jongeren beter informeren en ouders helpen om met hun kinderen hierover het gesprek aan te gaan. Uitgaan en drugs moet geen normale combinatie zijn."

Behalve ouders en scholen moeten ook feestorganisatoren, clubeigenaren en gemeenten een steentje hieraan bijdragen. Van Rijn gaat met burgemeesters praten over manieren om feesten en evenementen drugsvrij te maken. En wijzen op evenementen waar al wordt gecontroleerd op gebruik van en handel in drugs.

'Ouders, praat met kind over drugsgebruik'
'Ouders, praat met kind over drugsgebruik' (Foto: ANP)

Huishoudens bezuinigden op auto's en meubels

Huishoudens hebben de afgelopen jaren vooral bezuinigd op de aanschaf van auto's, andere voertuigen en meubelinrichting. De waarde van de totale bezittingen nam daardoor licht af. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aandeel van voertuigen daalde van 26 procent in 2008 tot 25 procent in 2014. Het aandeel van woninginrichting zakte van 24 naar 22 procent. Deze daling had vooral te maken met de malaise op de woningmarkt.

De aanschaf van huishoudelijke apparaten steeg wel van 16 tot 17 procent. Dit kwam vooral door de introductie van nieuw apparaten zoals smartphones en tablets, waar ondanks de crisis veel vraag naar was.

In 2008 bezaten huishoudens nog voor 177 miljard euro aan woninginboedels en auto's. In 2014 waren deze bezittingen nog maar 167 miljard euro waard.

Huishoudens bezuinigden op auto's en meubels
Huishoudens bezuinigden op auto's en meubels (Foto: ANP)

Man dood na vechtpartij Rozenburg

Op het eiland Rozenburg, onderdeel van de gemeente Rotterdam, is dinsdagavond laat een man overleden na een vechtpartij. Dat laat de politie weten.

Het slachtoffer kreeg rond 23.00 uur vanuit zijn auto ruzie met een man en een vrouw in een andere auto. Waar de verkeersruzie over ging is onduidelijk.

Het conflict op de Grote Stern liep zo uit de hand dat er een vechtpartij ontstond. Een man die dit zag gebeuren, bemoeide zich met de ruzie. Intussen was de politie gealarmeerd. Ter plaatse zagen agenten een zwaargewonde man op straat liggen. Reanimatie mocht niet meer baten.

Aanhoudingen
De vrouw en twee mannen die betrokken waren bij de vechtpartij zijn aangehouden. ,,We gaan bekijken wat er precies is gebeurd en wat ieders rol was", aldus een politiewoordvoerster.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Onderzoek moet uitwijzen of hij daadwerkelijk als gevolg van de vechtpartij is overleden.

Man dood na vechtpartij Rozenburg
Man dood na vechtpartij Rozenburg (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nattigheid

Na de relatief droge dagen kan er vandaag wat nattigheid vallen. De ochtend start weer met wat nevel, maar dat trekt al snel weg om plaats te maken voor bewolking. Het oosten van het land heeft nog de meest kans op een beetje zon. De temperatuur schommelt rond de 15 graden. De wind is iets aangewakkerd en kan vooral in de kustgebieden vrij krachtig zijn. 

Niels0 had in oktober 2009 zijn eigen privéstrand op de Filipijnen. Deze foto is genomen vlakbij Sabang op het eiland Palawan. Wat een schitterend uitzicht Niels! 

Het eiland Palawan in de Filippijnen (Foto: niels0)
Het eiland Palawan in de Filippijnen (Foto: niels0)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1922 ontdekt Howard Carter in Egypte het graf van de legendarische Farao Toetanchamon.

* In 2008 sleept Barack Obama het presidentschap van de VS in de wacht.

* In 1973 vindt de eerste autoloze zondag in Nederland plaats, noodgedwongen door de oliecrisis. Snelwegen zijn uitgestorven, en fietsers en rolschaatsers maken gretig gebruik van de lege wegen.

* In 1995 wordt Yitzchak Rabin neergeschoten in Tel Aviv nadat hij een vredesdemonstratie had bijgewoond. Hij overleed op de operatietafel.

Tarantino: boycots intimideren me niet

Filmregisseur Quentin Tarantino is niet onder de indruk van de oproep van de Amerikaanse politiebond om zijn films te boycotten. Dat vertelt hij aan Los Angeles Times.

"Ik ben niet geïntimideerd. Eerlijk gezegd is het beroerd dat een paar politiewoordvoerders me een politiehater noemen", vertelt de regisseur die de nationale politiebond achter zich aan kreeg omdat ze concludeerden dat de regisseur tijdens een protest opriep tot politiehaat. Dat is een misverstand, vertelt hij: "Ik haat politieagenten niet. Dat is een onjuiste interpretatie en lasterlijk."

Tarantino verscheen vorige maand op een demonstratie tegen politiegeweld, naar aanleiding van incidenten waarbij mensen door agenten waren doodgeschoten. "Als ik moord zie kan ik dat niet voorbij laten gaan. Ik moet de vermoorden de vermoorden noemen en de moordenaars de moordenaars", zo sprak hij de demonstranten toen toe. De regisseur vindt het vreemd dat er een misverstand kon bestaan over zijn woorden: "Niet alle agenten zijn moordenaars. Dat heb ik nooit gezegd en ook niet geïmpliceerd."

Tarantino: boycots intimideren me niet
Tarantino: boycots intimideren me niet (Foto: BuzzE)

Republikeinse debatten: eisen aan tv-zenders

Het derde tv-debat tussen Republikeinse presidentskandidaten in de Verenigde Staten is de partij slecht bevallen. Het regende klachten over te kritische en suggestieve vraagstelling door de gespreksleiders van omroep CNBC. De Republikeinen gaan daarom eisen stellen aan tv-zenders die toekomstige debatten uitzenden.

Boegeroep vanuit het publiek en zelfs afkeurende reacties van kandidaten op het podium. De vragen die de CNBC-gespreksleiders in het chaotische tv-debat op 28 oktober stelden, vielen niet in goede aarde. Hoewel het debat 14 miljoen tv-kijkers trok, was de kritiek niet mals. Zo kreeg Donald Trump de vraag of zijn plannen niet in een sprookjesboek thuishoren. Marco Rubio kreeg een vraag met feitelijke onjuistheden over zijn beoogde belastingplannen. Ben Carson werd onder vuur genomen omdat hij - zonder zijn medeweten en goedkeuring - in een omstreden reclamefilmpje is te zien.

Furieus
Nog tijdens het debat namen Ted Cruz en Marco Rubio de vooringenomenheid van de media op de korrel. Reince Priebus, voorzitter van het Republikeinse partijbestuur, reageerde op Twitter furieus: 'CNBC moet zich schamen over hoe ze met dit debat zijn omgegaan', twitterde hij. Twee dagen na het debat zegde de Grand Old Party de samenwerking op met moederbedrijf NBC, voor een beoogd tv-debat op 26 februari in Houston.

Website Politico wist maandag al te melden dat onder de Republikeinse kandidaten een concept-brief rondgaat waarin eisen staan aan tv-zenders die de komende debatten organiseren. Zo willen de Republikeinen niet meer dat kandidaten elkaar onderling ondervragen. Ook mag de temperatuur in de debatzaal niet hoger zijn dan 19,5 graden. Verder zijn er opmerkingen over de vraagstelling en de spreektijd per kandidaat. De brief zou een initiatief zijn van de diverse campagneteams. 'Wij zorgen voor inhoud die 20 miljoen kijkers trekt. Dat is waardevol en de media worden rijk van ons', zegt presidentskandidaat Rand Paul. 'Daarom is het logisch dat we onderhandelen.'

In de loop van deze week ontvangen de betrokken tv-zenders de definitieve brief met eisen. Deze gelden overigens niet voor de zender FOX Business, die komende dinsdag het vierde tv-debat uitzendt. Erg bang voor FOX hoeven de Republikeinen sowieso niet te zijn; de zender staat als erg rechts en conservatief te boek. Om het debat op 10 november te promoten, zendt FOX Business nu zelfs een reclamefilmpje uit waarin de vloer wordt aangeveegd met CNBC.

Republikeinen stellen eisen aan tv-zenders
Ben Carson, Donald Trump en Jeb Bush tijdens een eerder tv-debat.

Vierde arrestatie voor cyberaanval TalkTalk

De Britse politie heeft een vierde arrestatie verricht in het onderzoek naar de cyberaanval op de provider TalkTalk, vorige maand. Een 16-jarige jongen uit Norwich in het oosten van Engeland is opgepakt en vastgezet. Het huis waar hij woont wordt onderzocht, bleek dinsdag.

Eerder werden al een 20-jarige man uit Staffordshire, een 16-jarige jongen uit Londen en een 15-jarige jongen uit Noord-Ierland aangehouden. Alle drie verdachten zijn in afwachting van verder onderzoek op borgtocht vrijgelaten.

Bij de hack op TalkTalk, op 21 oktober, zijn de bankgegevens van meer dan 20.000 klanten buitgemaakt. Verder hebben de hackers toegang gekregen tot bijna 1,2 miljoen e-mailadressen, namen en telefoonnummers van klanten. Aanvankelijk werd gevreesd dat gegevens van vier miljoen klanten in handen waren gevallen van criminelen. De provider benadrukt dat de geroofde bankgegevens niet kunnen worden gebruikt voor financiële transacties.

Vierde arrestatie voor cyberaanval TalkTalk
Vierde arrestatie voor cyberaanval TalkTalk (Foto: ANP)

Goed (S013)

De schrijver keek door het grote raam naar binnen. In de winkel zag hij bijna niemand. Zou ze vanochtend nog boodschappen komen doen? Het was woensdag, de dag dat hij haar hier eerder had ontmoet. Hij dacht terug aan enkele weken geleden. Toen botste hij in het winkelpad waar de aardnoten, de tofu en het zeewier lagen, bijna tegen haar op.
'Het gaat goed met jou, ik zie het aan je!' had ze gezegd.

Arrivabene: "Mexicaanse GP was een goede les voor Ferrari"

Volgens Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene was de dubbele uitvalbeurt tijdens de Mexicaanse GP een goede les voor komend seizoen, als het team hoopt dichter bij Mercedes te komen. Tijdens de race moest Kimi Räikkönen voor de tweede keer opgeven na een aanrijding met Valtteri Bottas en kwam Sebastian Vettel na een spin in de muur terecht.

Ondanks de eerste dubbele uitvalbeurt sinds de GP van Australië in 2006 blijft Arrivabene positief: "Tijdens het seizoen hebben we vele hoogtepunten gehad en op zondag hadden we een dieptepunt. Het is een goede les voor iedereen. Het maakt ons klaar voor volgend jaar."

"Ik wil niet Kimi of Seb als schuldige aanwijzen. We hoeven ons niet te verontschuldigen en zij ook niet. We zijn een team. Ik heb op zaterdag al gezien hoe dit team reageert op moeilijkheden, toen we zowel de motor als de versnellingsbak [van Räikkönen] moesten vervangen in zo weinig tijd."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.