De mens wordt dommer

De mens zou steeds slimmer moeten worden. Vooral beter onderwijs en makkelijkere manieren om aan informatie te komen zouden daaraan mee moeten werken. En het is natuurlijk waar. We hebben hier in Nederland vrij goed onderwijs vergeleken met 100 jaar geleden. Iedereen krijgt vakken als geschiedenis, Nederlands, Engels en wiskunde. De gemiddelde Nederlander heeft meer kennis.

Helaas is dat niet geheel waar. Jongeren van nu lezen liever geen boeken meer en de dingen die ze op school leren zijn ze na de toets weer vergeten. Een gebrek aan (interessante) boeken is er niet, maar veel jongeren verwachten dat boeken "makkelijker" te lezen moeten zijn. Hierdoor krijgen veel mensen een lage algemene kennis. Ook denk ik dat veel mensen afgestompt worden door veel informatie die op hun afkomt. Denk hierbij aan de televisie die op de achtergrond aanstaat, het nieuws wat altijd binnen handbereik is en berichtjes van anderen die ze binnenkrijgen op hun telefoon. Dingen die op zich weinig tijd vereisen, maar waarin ze, alles bij elkaar opgeteld, ook een goed boek hadden kunnen lezen.

Laten we eerlijk zijn. Het onderwijs in dit land is op een vrij hoog niveau. Dit jaar werd bekend dat Nederland in de top tien staat wat betreft ons onderwijsniveau. Iedereen heeft de mogelijkheid om zich op lager en middelbaar onderwijs te ontplooien. Daarna kan ook nog gekozen worden voor meer scholing die gedeeltelijk door de staat bekostigd wordt. Toch denk ik dat de Nederlander niet slimmer wordt. Test een gemiddelde jongere in een gesprek op zijn of haar kennis en je ziet al snel dat er naar het mobieltje gegrepen wordt. Kennis is altijd bij de hand, maar in een normaal gesprek blijkt dat veel jongeren het alleen nog maar opslaan voor de toets.

Een kleine anekdote, wat natuurlijk niet als bewijs geldt: Ik las pas met mijn vriendin een tijdschrift. Na een poosje bladeren kwamen we terecht bij een artikel dat ging over jonge mensen met een langeafstandsrelatie. Het meisje woonde in Zuid-Afrika en de jongen in Nederland. De eerste vraag die mijn vriendin stelde was waarom het meisje blank was. Het leverde een uitleg over de Apartheid op, maar ik weet zeker dat de Apartheid ook behandeld wordt bij geschiedenis. Het is natuurlijk geen bewijs dat Nederlanders dommer worden, maar wel vreemd om te horen van iemand die gewoon de Havo heeft gedaan.

Wat mij betreft stellen we alles in de weer om jongeren weer aan het lezen te krijgen. Niet alleen fictie, maar ook non-fictie. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Nietwaar?