Voorlopig geen gevolgen nevenfuncties Hermans

De kritiek van de rechters en zijn vertrek uit de Eerste Kamer hebben vooralsnog geen gevolgen voor de nevenfuncties van Loek Hermans. Hij houdt de bijbaantjes, laat zijn woordvoerder weten, en verder is het aan de organisaties om te beslissen. Die vinden dat hij kan blijven, hebben nog geen besluit genomen of willen geen commentaar geven, blijkt uit een rondgang van het ANP.

Hermans is onder meer voorzitter van de Stichting Katholieke Universiteit Nijmegen. Die houdt toezicht op de Radboud Universiteit, waar Hermans heeft gestudeerd, en op het ziekenhuis Radboudumc. Volgens de stichting staat hij niet ter discussie. "Zijn positie is ongewijzigd. Het bestuur overlegt zeer regelmatig over de actualiteit, maar zijn positie staat niet op de agenda", zegt een woordvoerster. Het Nationaal Archief, waar hij bij betrokken is, zegt: "We zijn tevreden, voor ons is er geen aanleiding om de samenwerking te beëindigen."

Hermans staat ook 'niet ter discussie' bij tandartsenorganisatie KNMT (waar hij adviseur is) en het Nederlands Uitgeversverbond (voorzitter). Instituut Gak en TMO Fashion Business School zeggen los van elkaar dat ze 'zorgvuldig' een beslissing willen nemen en dat ze zich eerst willen beraden. Het Luzac College zegt dat 'de situatie ongewijzigd is' en dat het verder 'een interne aangelegenheid' is. Volgens het Zeldzame Ziekten Fonds 'zijn de ontwikkelingen kort geleden' en is het 'prematuur'. Adfiz, branchevereniging voor financieel adviseurs, heeft 'geen commentaar' over haar adviseur.

Opdraaien voor schade
Loek Hermans is verder toezichthouder bij vastgoedfonds CBRE Real Estate Funds, bestuurslid bij de Academie voor Wetgeving en adviseur van Koninklijke Horeca Nederland.

Hermans nam dinsdag afscheid van de Eerste Kamer, waar hij de VVD-fractie leidde. De Ondernemingskamer hekelde zijn rol als toezichthouder bij thuiszorgconcern Meavita, dat in 2009 failliet ging. Vakbond FNV wil dat Hermans en anderen opdraaien voor de schade van werknemers.

Voorlopig geen gevolgen nevenfuncties Hermans
Voorlopig geen gevolgen nevenfuncties Hermans (Foto: ANP)