VW-schandaal breidt uit: mogelijk ook Audi's en Porsches besmet

De problemen bij Volkswagen stapelen zich op. Dinsdag werd uit intern onderzoek duidelijk dat nog eens 800.000 auto's "onverklaarbare tegenstrijdigheden" vertonen met betrekking tot de uitstoot van koolstofdioxide.

Het eigen onderzoek van het Duitse autobedrijf begon na het uitbreken van het dieselschandaal, de affaire met sjoemelsoftware om emissietesten te manipuleren. Toen bleken 11 miljoen auto's besmet. Het gaat nu ook voornamelijk om diesels, maar er is ook een onregelmatigheid in de uitstootwaarden gezien bij een benzineauto. Modellen die worden genoemd zijn de Golf, Polo en Passat, de Audi A1 en Audi A3. Ook bij de Porsche Cayenne zouden verdachte metingen zijn gedaan.

Volkswagen schat de "economische risico's" van de nieuwe zaak op ongeveer 2 miljard euro. Het concern benadrukte dat een betrouwbare omvang nog niet kon worden gegeven. De automaker zegt dat het samen met de autoriteiten zo snel mogelijk zal zorgen voor de juiste CO2-classificaties voor de betrokken voertuigen. Het concern wil nog niet zeggen dat de nieuw waargenomen gevallen definitief het gevolg van de sjoemelsoftware zijn. 

Meer auto's Volkswagen besmet
Meer auto's Volkswagen besmet (Foto: ANP)