FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 februari 2015

Tweede testdag Barcelona (20/02/2015)

Daniel Ricciardo heeft op de tweede testdag van de tweede Formule 1-wintertest de snelste tijd geklokt. De Red Bull-coureur was op het circuit van Barcelona met een tijd van 1.24,574 de Ferrari van Kimi Räikkönen slechts 0,01 seconde te snel af.

Er werden vandaag door de diverse teams vele ronden afgelegd. Ricciardo bleek ondanks zijn klachten over de Renault-motor de snelste man van de dag te zijn en ook de coureur met de meeste afgelegde ronden.

Het aantal van de Australiër werd wel overtroffen door Mercedes, maar dat zette twee coureurs in. Nico Rosberg kwam in de ochtend ondanks zijn nekproblemen gewoon in actie, terwijl na de lunch de van een griepje herstelde Lewis Hamilton het stuur van de Duitser overnam.

McLaren kon zich door de problemen met het Kinetic Energy Recovery System nog niet richten op de lange runs, maar Fernando Alonso legde toch een respectabele 59 ronden af. Het team mag hierover tevreden zijn, want het chassis in combinatie met de gloednieuwe Honda-motor lijkt steeds beter te gaan presteren.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Daniel Ricciardo Red Bull 1:24.574 142
2 Kimi Räikkönen Ferrari 1:24.584 90
3 Felipe Massa Williams 1:24.672 88
4 Sergio Pérez Force India 1:24.702 121
5 Lewis Hamilton Mercedes 1:24.923 89
6 Nico Rosberg Mercedes 1:25.556 66
7 Fernando Alonso McLaren 1:25.961 59
8 Jolyon Palmer Lotus 1:26.280 77
9 Marcus Ericsson Sauber 1:27.344 113
10 Carlos Sainz jr Toro Rosso 1:28.945 100

Bijeenkomst over oorlogsmisdaden in Syrië

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) houdt maandag in Den Haag een bijeenkomst voor organisaties die oorlogsmisdrijven in Syrië vastleggen. Doel is om deze organisaties met elkaar in contact te brengen en om ervaringen te delen uit eerdere conflictsituaties waar op grote schaal oorlogsmisdrijven werden gepleegd. De bijeenkomst wordt gehouden in samenwerking met de Verenigde Staten en Denemarken.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië zijn naar schattingen van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten ruim tweehonderdduizend mensen omgekomen. Vele partijen maken zich nog altijd schuldig aan oorlogsmisdrijven, zoals marteling en seksueel geweld.

Nederland vindt dat de plegers van oorlogsmisdrijven daarvoor verantwoording moeten afleggen. "Oorlogsmisdaden mogen niet onbestraft blijven", aldus Koenders.

Roda JC verslaat VVV en blijft tweede

Roda JC heeft de tweede plaats op de ranglijst van de Jupiler League vrijdag met succes verdedigd. De derby tegen VVV-Venlo werd in het Parkstad Limburg Stadion met 2-1 gewonnen. Edwin Gyasi, vorige maand overgenomen van Heracles Almelo, was de matchwinner.

Eindhoven blijft volgen op één punt (54 om 53) door thuis van FC Den Bosch te winnen. Timothy Durwael scoorde tien minuten na rust van afstand. Het was de eerste treffer van de Belgische verdediger in een officiële wedstrijd in Eindhovense dienst. Torino Hunte bepaalde de eindstand in de slotfase op 2-0.

Koploper NEC gaat zondag in Groesbeek op bezoek bij 'kleine buurman' Achilles'29 en kan op 68 punten komen.

Wedstrijd Parma tegen Udinese uitgesteld

De Italiaanse voetbalclub Parma, die in ernstige financiële problemen verkeert, komt zondag niet voor eigen publiek in actie tegen Udinese. Bondsvoorzitter Carlo Tavecchio heeft de wedstrijd vrijdag hoogstpersoonlijk uitgesteld.

Hij besloot daartoe nadat de burgemeester van Parma een verzoek had ingediend het duel achter gesloten deuren te mogen spelen. Dat was nodig omdat de hekkensluiter van de Serie A niet kan bijdragen aan de politie-inzet en ook de eigen stewards niet kan betalen.

De spelers wachten naar eigen zeggen al maandenlang vergeefs op hun salaris. De deadline is maandag. Blijft Parma in gebreke dan lijkt het faillissement, deze week aangevraagd door de openbaar aanklager, onafwendbaar.

Topbasketballer Bosh in ziekenhuis

Topbasketballer Chris Bosh dreigt de rest van het NBA-seizoen te moeten missen. De 30-jarige ster van Miami Heat ligt in het ziekenhuis, volgens Amerikaanse media vanwege bloedproppen in zijn longen. De leiding van de basketbalploeg wilde die berichten over een longembolie vrijdag niet bevestigen. "Onze gedachten zijn bij CB en zijn gezondheid. Hij is in goede handen", meldde coach Erik Spoelstra via Twitter. "Het is te vroeg voor speculatie."

Met LeBron James en Dwyane Wade vormde Bosh de laatste jaren de Big Three bij Miami Heat. De drie sterren leidden de ploeg in 2012 en 2013 naar de titel in de Noord-Amerikaanse topcompetitie met Miami Heat. James, de absolute blikvanger van de ploeg, keerde afgelopen jaar terug naar zijn oude liefde Cleveland Cavaliers. Bosh is dit seizoen met gemiddeld 21,1 punten per wedstrijd na Wade (21,4) de meest trefzekere speler bij de Heat.

Uitslag NAC Breda - sc Cambuur Leeuwarden

Vanavond werd er één wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. NAC Breda won thuis met 2-1 van Cambuur Leeuwarden. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

NAC Breda

2 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 64' Tighadouini
 87' Tighadouini
   90+2' Ogbeche 
 
 Gele kaart: v.d. Weg, De Kamps, (NAC Breda),
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.100
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis
Koch
v.d.Weg
Seuntjens
Swerts
De Zeeuw (Falkenburg/86)
De Kamps (Matic/79)
Tighadouini
Fernandez (Borahsasar/65)
  Nienhuis
Droste (De Ridder/82)
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius
Bakker
Barto
v.d.Streek (Hemmen/74)
Rosheuvel (Bytyqi/57)
Ogbeche
Narsingh

Grote brand bij Nutricia in Cuijk

Vanavond is er een grote brand uitgebroken bij voedingsmiddelenproducent Nutricia in Cuijk. De brandweer is met groot materieel uitgerukt.

De brand is uitgebroken bij een silo waar melkpoeder wordt opgeslagen. Volgens een woordvoerder woedt de brand aan de buitenkant van de silo. Het is nog onbekend of er ook daadwerkelijk iets in de silo zit. Het personeel van het bedrijf is geëvacueerd.

Voor zover bekend zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen maar is er mogelijk wel kans op explosiegevaar. De brand moet vanaf hoogte worden bestreden en is daarom snel opgeschaald, er zijn drie hoogwerkers ingezet. Onder andere eenheden uit Oeffelt, Veghel, Cuijk, Uden en Wanrooij zijn aanwezig.

Groot onderzoek naar relschoppers Rome

De Rotterdamse politie begint een groot onderzoek naar de identiteit van de Nederlandse relschoppers die in Rome voor ongeregeldheden hebben gezorgd. Dat heeft de politie vrijdag gemeld.

Nederland gaat nauw samenwerken met de Italiaanse autoriteiten om nog niet opgepakte relschoppers alsnog te arresteren. Als ze in Nederland worden aangehouden, kan het Openbaar Ministerie hen ook in ons land vervolgen.

Spielberg vaker bedankt dan God

Steven Spielberg is de persoon die het vaakst bedankt is in speeches bij de uitreikingen van de Oscars. Hij scoort zelfs aanmerkelijk beter dan God.

De website Vocativ bekeek de 1396 bedankspeeches die op de website van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences verzameld zijn en turfde de namen van mensen die een bedankje kregen van dolblije Oscarwinnaars. De Academy zelf werd vaak bedankt, evenals 'mams en paps'.

Maar de lijst van individuen wordt aangevoerd door regisseur en producent Steven Spielberg, die maar liefst 42 keer een bedankje kreeg. Hij wordt op afstand gevolgd door de machtige filmproducent Harvey Weinstein en de regisseurs James Cameron, George Lucas en Peter Jackson. God komt pas op de zesde plek. De hoogste vrouw in de lijst is scenarioschrijver Fran Walsh, die getrouwd is met Peter Jackson.

Dakota Johnson is weer single

Dakota Johnson is weer vrijgezel. De Fifty Shades Of Grey-actrice en haar vriendje Matthew Hitt zijn onlangs uit elkaar gegaan, melden verschillende bronnen aan Us Weekly.

De 25-jarige dochter van acteurs Don Johnson en Melanie Griffith werd in juli vorig jaar voor het eerst samen met Hitt gespot. Hitt is fotomodel en zanger/gitarist van de band Drowners uit Wales. "Ergens tijdens de feestdagen zijn ze uit elkaar gegaan", zegt een insider. "Haar leven werd steeds gekker en daar wilde hij geen deel van uitmaken."

Dakota was onder meer te zien in The Social Network en 21 Jump Street voor ze haar grootste rol tot nu toe in de wacht sleepte, als Anastasia Steele in Fifty Shades Of Grey.

Ongekende daling aantal boorplatformen in VS

Het aantal actieve olieboorplatformen in de Verenigde Staten neemt in een ongekend tempo af. Afgelopen week zakte het aantal operationele platformen voor de elfde week op rij. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Baker Hughes.

Het aantal boorplatformen kromp afgelopen week met 37 tot 1019 en de in laatste elf weken was sprake van een daling met 556, aldus het bedrijf. Het aantal operationele boorplatformen in de VS ligt nu op het laagste niveau sinds juli 2011. Ook het aantal actieve boorplatformen dat gas produceert neemt flink af.

Door de sterk gedaalde olieprijzen snijden oliemaatschappijen drastisch in de kosten en worden platformen stilgelegd. Daardoor gaan er in de oliesector wereldwijd meer dan honderdduizend banen verloren.

'Nederlandse pleegde aanslag hotel Somalië'

Een Nederlandse vrouw heeft vrijdag de zelfmoordaanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu gepleegd. Dat meldde de Somalische zender Radio Dalsan vrijdagavond. De terroriste zou als receptioniste in het hotel hebben gewerkt.

Bij de aanslag kwamen meer dan twintig mensen om het leven. Onder de doden zijn twee leden van het Somalische parlement. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de fundamentalistische groep al-Shabaab.

Chinees Nieuwjaar gevierd in Amsterdam

Het Chinees Nieuwjaar is vrijdagavond voor het eerst op grootse wijze gevierd op de Dam in Amsterdam. Volgens de Chinese jaartelling is deze week het jaar van de geit begonnen.

Het evenement in Amsterdam begon met het afsteken van honderdduizendklappers, die de kwade geesten moesten verjagen. Daarna bezorgden dansende draken en leeuwen de toeschouwers voorspoed en geluk. Er was tevens een demonstratie van kungfu en een vuurwerkshow. Die trok ondanks de regen enkele honderden toeschouwers.

Het jaar van de geit wordt op verschillende plekken in Nederland feestelijk ingeluid. Ook op zaterdag is het nog feest. In Den Haag is dan de officiële landelijke openingsceremonie. Die bestaat uit een traditionele drakendans in het stadhuis, gevolgd door een optocht. De Chinese Ondernemersverening Amsterdam viert de belangrijke Chinese feestdag zaterdag op gebruikelijke wijze met de ondernemers in Chinatown. Om 12.00 uur begint de viering met de leeuwendans bij de Chinese Tempel in Amsterdam.

Bewoners seniorenflat Nijmegen nog niet terug

De bewoners van de seniorenflat waar vrijdagmorgen brand was, kunnen in ieder geval niet voor maandag terug naar hun huis. De gemeente meldt op haar website dat er eerst nadere inspectie moet plaatsvinden om vast te stellen wanneer de bewoners weer hun huis in mogen. De gemeente overlegt met de woningbouwcorporatie Woonzorg over vervangende huisvesting.

Eerder vrijdag werd gemeld dat de bewoners in ieder geval de nacht van vrijdag op zaterdag niet in hun woning konden doorbrengen. Het wooncomplex raakte vrijdag zwaar beschadigd. Een groot aantal van de zeventig appartementen heeft fikse roet- en rookschade opgelopen. Ook zijn van veel woningen de ramen gesprongen. Een deel van de senioren zal voor langere tijd niet terug naar huis kunnen.

Bezetters Bungehuis eisen vertrek UvA-bestuur

De studenten die het Bungehuis in Amsterdam bezet houden, eisen dat het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) opstapt. Dat zou het College van Bestuur voor maandag 12.00 uur moeten doen. "Als u niet op deze eis ingaat zullen wij de bevoegde instanties oproepen een proces wegens onbehoorlijk bestuur tegen u aan te spannen en ons beraden op harde acties", laat de groepering De Nieuwe Universiteit vrijdag weten in een verklaring.

Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al een week bezet. De demonstranten willen meer inspraak van studenten en docenten. De rechter besliste donderdag dat de bezetters moeten vertrekken. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag.

'Jihadgala' Utrecht naar andere locatie

Het benefietgala met radicale moslims op 1 maart gaat door. Niet in een zalencentrum in Utrecht, maar 'op een andere locatie'. Dat laat de organisator, stichting World Wide Relief, vrijdagavond weten aan het ANP. Het is niet bekend waar het evenement nu wordt gehouden.

De bijeenkomst zou eigenlijk in partycentrum Luxury in de probleemwijk Overvecht worden gehouden. Het zalencomplex besloot vrijdag de feestavond af te gelasten. Luxury hoorde naar eigen zeggen pas donderdagavond dat er radicale moslims zouden komen. Organisatie World Wide Relief uit Hilversum hield vorig jaar ook een benefietgala in het partycentrum, waar geld werd ingezameld voor Palestina, Birma en Zuid-Marokko, maar toen waren er geen sprekers.

Dit jaar zou onder anderen de fundamentalistische sjeik Assim al-Hakeem uit Saudi-Arabië komen. Hij vindt dat christenen en joden moeten worden gedood als ze de profeet Mohammed beledigen. De Nederlandse bekeerling Abdul-Jabbar van der Ven zou ook spreken. Hij veroorzaakte jaren geleden ophef met zijn uitspraak dat hij niet zou rouwen als Geert Wilders zou overlijden. Hij zei eerder de Taliban te zien als dé vertegenwoordigers van de islam.

Het is niet bekend of zij ook op de nieuwe locatie komen spreken. Volgens World Wide Relief zijn er 'verschillende sprekers aanwezig', maar de stichting noemt geen namen.

Over het Utrechtse feest waren vrijdagmorgen al Kamervragen gesteld. Eerder deze week trok minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de visa in van drie imams die naar een feest in Rijswijk zouden komen. Kamerleden wilden weten of er ook visa waren verstrekt aan gasten van het gala in Utrecht. Ook het gala in Rijswijk op 8 maart gaat niet door.

Akkoord over verlenging steun aan Griekenland

De Europese Unie en Griekenland hebben overeenstemming bereikt over het hulpprogramma voor de Grieken. Dat zegt een bron dicht bij de Eurogroep, die vrijdag in Brussel overlegde over het verzoek van de regering in Athene daartoe.

Griekenland stelt de inspecteurs van de zogeheten trojka voor komende maandag een lijst met hervormingsmaatregelen voor, zo zou in het akkoord zijn afgesproken. Als het drietal schuldeisers, de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds, de lijst accepteren spreken de leden van de Eurogroep elkaar dinsdag opnieuw om de overeenkomst af te zegenen.

Update:
Het steunprogramma van Griekenland wordt verlengd. Dat hebben de ministers van Financiën van de negentien eurolanden (de eurogroep) vrijdag afgesproken in Brussel, meldden bronnen tegenover het persbureau ANP. Het programma wordt met vier maanden voortgezet.

De voortekenen waren al gunstig nadat in Brussel uitlekte dat tijdens vooroverleg eerder op de dag hoofdrolspelers het eens waren geraakt over een concepttekst.

Athene vroeg donderdag formeel om een verlenging van het huidige, maar snel aflopende hulpprogramma aan. De brief was vooral voor Duitsland nog te vaag en Berlijn wees die dan ook af. Griekenland moet de eerder gemaakte afspraken gewoon nakomen, was het standpunt van Berlijn. Veel eurolanden sloten zich daarbij aan.

Griekenland kreeg de afgelopen jaren miljardensteun en moest daarvoor in ruil ingrijpend bezuinigen en hervormen. Dit steunprogramma zou, na een eerste technische verlenging met twee maanden, op 28 februari om middernacht aflopen en zonder een verlenging zou Griekenland snel in de financiële moeilijkheden komen.

Maar de nieuwe Griekse regering wilde niet zomaar om een verlenging vragen. De linkse partij Syriza won de verkiezingen met de belofte het programma stop te zetten en bezuinigingen terug te draaien. De eurolanden hamerden, met Duitsland voorop, op het nakomen van de gemaakte afspraken.

De vrijdag gesloten deal is een ,,in principe'' afspraak. Athene moet uiterlijk maandag een lijst aanleveren met de te gaan nemen hervormingsmaatregelen. De experts van de geldschieters zullen die dan beoordelen, maakte EU-commissaris Valdis Dombrovskis (de Euro) via Twitter bekend. Dan kan het besluit formeel worden genomen.

'Grexit kan eurozone versterken'

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone kan het eurogebied versterken. Dat schrijven economische topadviseurs van de Duitse regering in een opiniestuk in de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Als Griekenland de eurozone zou verlaten versterkt dat de geloofwaardigheid van het institutionele raamwerk van de muntunie en wordt de integriteit van de eurozone bevestigd, aldus de adviseurs. Ze zijn van mening dat een Grexit niet zal leiden tot een verzwakking van de eurozone. De economen maken deel uit van het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Volgens het artikel vergist Griekenland zich als het denkt dat het onmisbaar is voor de eurozone. "De Grieken hebben een regering gekozen die met haar optreden de situatie serieus dreigt te verergeren. Athene heeft de economische alternatieven verkeerd geanalyseerd en zijn internationale onderhandelingspositie onjuist ingeschat", aldus de adviseurs.

Begrafenis pleger Deense aanslagen drukbezocht

Honderden voornamelijk jonge mannen hebben vrijdag de begrafenis bijgewoond van de 22-jarige Deense moslim die vorig weekeinde het vuur opende op een bijeenkomst voor de vrijheid van meningsuiting en op een synagoge. De politie had het lichaam van Omar Abdel Hamid El-Hussein vrijdagochtend vrijgegeven.

De politie sprak van een privéplechtigheid en weigerde te reageren op berichten in de Deense pers dat een vijfhonderdtal mensen op de uitvaart waren afgekomen. Volgens het Deense TV2 kenden veel aanwezigen El-Hussein niet, maar waren ze komen opdagen uit respect voor diens familie. Na een korte dienst in een moskee in de hoofdstad Kopenhagen werd de kist naar de voorstad Brøndby gereden om daar ter aarde te worden besteld, zei het hoofd van de Deense Islamitische Uitvaartstichting Kasem Said Ahmad.

El-Hussein schoot zaterdag twee mensen dood en verwondde vijf anderen.

Ontruiming 'vluchtgarage' mag na 1 mei

De vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost mag na 1 mei worden ontruimd. Dat heeft de voorzieningenrechter vrijdag bepaald.

De parkeergarage werd in december 2013 gekraakt door een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Het stadsbestuur wil de parkeergarage slopen, omdat die voornamelijk leegstaat en een grote kostenpost vormt voor de gemeente. De gemeente wilde dat de asielzoekers voor 11 maart zouden vertrekken.

Door de winteromstandigheden vindt de rechter het inhumaan om de groep nu al op straat te zetten. De gemeente had gezegd dat de geboden opvang (bed, bad en brood) voldoende was, maar de rechter is het daar niet mee eens.

Aanval met zwavelzuur in Antwerpen

Bij de Belgische supermarkt Delhaize in Antwerpen is een schoonmaakster overgoten met zwavelzuur. De aanval was al in december aangekondigd via dreigbrieven die per e-mail waren verzonden. Ze verkeert momenteel in levensgevaar.

Op 8 december werd de supermarkt, evenals het persbureau Belga, al gewaarschuwd voor zuuraanvallen. De bedreiging werd in het Engels geschreven en bevatte de volgende tekst: 'Kunt u zich de sociale en financiële kosten inbeelden als vijf mensen zwavelzuur in hun gezicht gegooid zouden krijgen' en 'Contacteer mij voor 12 uur morgenmiddag om dat te vermijden'.

Het persbureau Belga stuurde de e-mails door naar de politie voor onderzoek en hield het op diens verzoek bewust uit de media. Er is vanuit de politie nog geen officiële verklaring naar buiten gekomen en zegt dat het onderzoek naar het incident momenteel loopt. Ook Delhaize wil geen commentaar geven maar geeft aan zijn supermarkten beter te gaan beveiligen.

De dader is nog voortvluchtig en wordt gezocht door de politie. Wat het precieze motief is voor zijn daad blijft nog onduidelijk.

Delhaize dreigbrief (Foto: Belga)
Delhaize dreigbrief (Foto: Belga)

Update 19.45 uur:
De politie heeft beelden vrijgegeven van de vermoedelijke dader, dit zijn beelden die zijn opgenomen in een bank afgelopen december. Er wordt voor gekozen deze beelden naar buiten te brengen omdat de politie de beelden van de aanval van vandaag nog aan het onderzoeken is.

De dader heeft inmiddels de aanslag via e-mail opgeëist, dit meldt Hans Vandendriessche, hoofdredacteur bij Belga. Het betreft een blanke man van 40 à 50 jaar oud en hij heeft kort bruin haar en beginnende voorhoofdskaalheid, aldus het signalement.

De vrijgegeven beelden zijn te zien op de site van VTM.

4chan vervult droom jonge streamer

Internet kent een hoop nare plekken en volgens vele is 4chan de naarste plek. Toch heeft de site, onbedoeld, ook een mooie kant. Een jonge streamer genaamd Pro_Live_Streaming streamt Minecraft voor PlayStation 4. Voor gisteren had hij amper kijkers, zijn record stond op elf kijkers die tegelijkertijd keken.

Toen kwam 4chan, een lid van 4chan had medeleden opgeroepen om met zijn allen naar de stream van Pro_Live_Streaming te gaan voor een zogenaamde raid. Een raid is een grote groep mensen die naar een kanaal gaat en de chat volspamt. In plaats van een magere zeven kijkers, waren er opeens honderden mensen die keken hoe een kind Minecraft aan het spelen was. Tijdens een piek keken zeshonderd mensen naar de stream, genoeg om bovenaan te staan bij alle Minecraftstreams voor PlayStation 4. 

Maar 4chan blijft 4chan, in plaats van leuke berichten in de chat achterlaten kwamen er plaatjes van Hitler, hakenkruizen en diverse racistische beledigingen voorbij. Dat maakte de jonge streamer niet zoveel uit, hij was door het dolle heen met al zijn kijkers en leek op een zeker moment bijna in huilen uit te barsten. Zijn dag kon in ieder geval niet meer stuk.

Feyenoord mist Wilkshire in derby, Heracles en FC Utrecht vol vertrouwen

Feyenoord kon zondag in de derby tegen Excelsior niet beschikken over Luke Wilkshire. De Australische rechtsback viel donderdag in de Europese confrontatie met AS Roma (1-1) uit omdat hij opnieuw last kreeg van een hamstring. Wilkshire maakte in Rome juist zijn rentree nadat hamstringklachten hem een tijdje aan de kant hadden gehouden.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe ernstig de bovenbeenblessure van de Australische routinier is. Trainer Fred Rutten rekent zondag in elk geval niet op Wilkshire. Mogelijk kan Rutten tegen Excelsior wel weer beschikken over Sven van Beek en Elvis Manu. Hun herstel wordt van dag tot dag bekeken, zei de Feyenoordtrainer vrijdag.

Bij Excelsior ontbreken de geblesseerden Ninos Gouriye, Kevin van Diermen en Marko Maletic. Doelman Gino Coutinho is hersteld van een kuitblessure en kan in De Kuip zijn rentree maken. Achter de naam van Adil Auassar staat nog een vraagteken.


Heracles en FC Utrecht beginnen zaterdag vol vertrouwen aan hun onderlinge confrontatie in Almelo. De thuisclub dankt dat aan de zege van vorige week op Feyenoord (2-0) in het Polman-stadion, Utrecht leidde met een klinkende overwinning het afscheid in van Ernie Brandts als trainer van FC Dordrecht (6-1).

"De wedstrijd tegen Feyenoord heeft een goed gevoel opgeleverd. We hebben laten zien wat we kunnen brengen", zei de Almelose coach John Stegeman vrijdag. "Als we gedisciplineerd spelen en onze taken uitvoeren, dan kunnen we dus zelfs van Feyenoord winnen. Het is belangrijk dat we dat weer kunnen oproepen."

Dat moet gebeuren zonder Thomas Bruns (geschorst) en Oussama Tannane, die nog disciplinair gestraft is. Mike te Wierik is deze week geopereerd aan de buikwand en ook niet inzetbaar.

Blessure Larsson valt mee, Elm terug in selectie AZ

De blessure van de Zweedse aanvaller Sam Larsson van sc Heerenveen valt mee. Larsson viel zondag in de Friese derby tegen SC Cambuur uit met hamstringklachten. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij geen spierscheuring, maar slechts een verrekking heeft opgelopen. Wel is hij naar verwachting nog twee tot vier weken niet inzetbaar. Heerenveen ontvangt zondag FC Groningen.

Volgens fysiotherapeut Erik ten Voorde is dat een meevaller: "Bij een scheuring ben je vier tot zes weken uitgeschakeld, bij een verrekking praat je over twee tot vier weken. Sam is al een stuk beter dan begin deze week. Volgende week gaan we hem voorzichtig belasten." Onduidelijk is nog of middenvelder Joey van den Berg de noordelijke derby haalt. Hij hield een pijnlijke knie over aan het treffen met Cambuur. Achterin missen de Friezen de geschorste Kenneth Otigba.

Groningen-trainer Erwin van de Looi kan zeker niet beschikken over Jarchinio Antonia (geblesseerd) en Johan Kappelhof (familie-omstandigheden). De inzetbaarheid van Yoëll van Nieff, Martijn van der Laan en Lorenzo Burnet is twijfelachtig.


Viktor Elm maakt zaterdag deel uit van de wedstrijdselectie van AZ voor het uitduel bij Go Ahead Eagles. De Zweedse middenvelder is hersteld van een bovenbeenblessure, meldde AZ-coach John van den Brom vrijdag. Elm blesseerde zich op 1 februari in het duel met Heracles Almelo.

De wedstrijd in Deventer komt nog te vroeg voor aanvaller Aron Jóhannsson. De Amerikaan kampt met de naweeën van een enkelblessure, twee weken geleden opgelopen tegen Ajax. Daarin was hij verantwoordelijk voor de enige treffer. De Paraguayaanse middenvelder Celso Ortiz ontbreekt voor langere tijd vanwege een armbreuk.

Eagles-trainer Foeke Booy beschikt over een vrijwel fitte selectie waarbij de komende week Mawouna Amevor en Lesly de Sa na blessures weer aansluiten. Alleen Robin van der Meer (gebroken middenvoetsbeentje) is er nog voor langere tijd uit.

Nieuwe beschuldigingen VVD'er Verheijen

De Limburgse ondernemer die deze week aangifte deed tegen VVD-politicus Mark Verheijen, beschuldigt hem nu ook van het verspreiden van valse roddels. Ondernemer Wout Heijmans denkt dat Verheijen de hand heeft gehad in het verspreiden van ongefundeerde beschuldigingen over banden met een beruchte Venlose drugscrimineel. Zijn advocaat Richard Wagemans heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van Elsevier.

Ondernemer Wout Heijmans wilde in Velden een bioscoop beginnen. Hij voert nu een verbeten strijd omdat hij meent dat hij is tegengewerkt door voormalig wethouder Verheijen. De VVD-wethouder zou zijn omgekocht door de concurrerende projectontwikkelaar Piet van Pol.

Indonesische bus rijdt te pletter tegen rotswand

Een volle bus heeft zich vrijdag op Java in een rotswand geboord. Zestien mensen zijn omgekomen, zegt de politie. Vijftig anderen, de chauffeur inbegrepen, raakten gewond.

De bus reed volgens de politie op een tolweg in de buurt van Jatingaleh, niet ver van de provinciehoofdstad Semarang in de provincie Midden-Java, toen de chauffeur in een scherpe bocht de macht over het stuur verloor. De bus botste op de middenberm en kwam tot stilstand tegen een rotswand.

In de bus zaten leden van een koranrecitatiegroep die op de terugweg waren van Pekalongan naar Bojonegoro op Oost-Java.

Politie Rome volgde advies Nederlanders

In de discussie over de schuldvraag na de voetbalrellen in Rome wordt nu ook met de beschuldigende vinger naar de Nederlandse politie gewezen.

Volgens de krant Il Messaggero zijn ongeveer tien Nederlandse agenten enkele dagen geleden in de Italiaanse hoofdstad geweest om te adviseren hoe omgegaan moet worden met Feyenoord-supporters. Zij adviseerden om escalatie te vermijden.

De Nederlandse politie waarschuwde dat zeker honderd gevaarlijke Feyenoord-fans naar Rome zouden reizen die geen kaartje voor het stadion hadden. "Toch werd gesuggereerd geen charges uit te voeren om de gemoederen niet te verhitten", aldus de bronnen van Il Messaggero.

De risicowedstrijd is de afgelopen twee maanden uitgebreid voorbereid: de Nederlandse politie heeft maar liefst vijftien rapporten naar Rome gestuurd over veiligheidsrisico's met Feyenoordsupporters, aldus Il Messaggero. De Italianen hadden weliswaar oproerpolitie opgetrommeld en waren met bijna 1400 agenten present. Maar "zij hebben de adviezen van de Nederlanders opgevolgd: niet aanvallen om te vermijden dat de gemoederen verhit raken. Zo is het gegaan totdat de situatie oncontroleerbaar is geworden", aldus de welingelichte bronnen van Il Messaggero.

De Rotterdamse politie weerspreekt het artikel van Il Messaggero nadrukkelijk. Zes medewerkers van de Rotterdamse Voetbaleenheid waren in Rome ter ondersteuning van hun Italiaanse collega's. En niet zoals een anonieme bron in een Italiaanse krant stelt om enige tactiek te bepalen, reageert een woordvoerder. "Dat kan ook niet", stelt hij. "De Italiaanse collega's waren vanzelfsprekend al veel langer bezig met de voorbereidingen voor deze omvangrijke regeling waarbij 1400 agenten werden ingezet. Net zoals de voorbereidingen voor de return in Rotterdam al maanden geleden zijn begonnen."

Frank Paauw, politiechef van de eenheid Rotterdam: "Het is iedere keer hetzelfde liedje: hooligans misdragen zich en de politie heeft het gedaan. Als je niet uitkijkt hebben zes Nederlandse agenten die in Italië waren ter ondersteuning, deze rellen zelfs veroorzaakt. Het is de wereld op zijn kop."

Gouda staat demonstratie Pro Patria toe

De gemeente Gouda staat een demonstratie van Pro Patria (voor het vaderland) voor het gemeentehuis in die plaats toe. Dat heeft de gemeente vrijdag laten weten.

De demonstratie is volgende week zaterdag 28 februari van 13.00 tot 15.00 uur. Volgens de gemeente Gouda zijn met Pro Patria afspraken gemaakt voor een 'ordentelijk verloop' van de demonstratie.

Pro Patria demonstreerde eerder tegen fundamentalistische moslims. De organisatie ging voor het eerst de straat op in augustus. De demonstratie in de Haagse Schilderswijk liep volledig uit de hand toen jongeren uit de wijk stenen gooiden en er een confrontatie ontstond met de betogers. Den Haag verbood daarop demonstraties in de Schilderswijk en daarna in alle woonwijken.

Internationaal onderzoek wrakstukken MH17

Het team van internationale luchtvaartonderzoekers dat bezig is met het achterhalen van de toedracht van de crash van vlucht MH17, heeft afgelopen week onderzoek gedaan bij de geborgen wrakstukken. Dat meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid vrijdag. De wrakstukken liggen verzameld op luchtmachtbasis Gilze Rijen.

Het team heeft onder meer gekeken naar inslagpatronen en onderzoek gedaan naar breukvlakken en faalmechanismen. De onderzoekers vertegenwoordigen de landen die betrokken zijn bij het MH17-onderzoek: Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Ook sloten dinsdag twee vertegenwoordigers uit Duitsland en België aan.

Politieachtervolging in Rotterdam, twee verdachten aangehouden

Op zondag 15 februari aan het einde van de middag kregen onze collega's een melding verdachte personen in de wijk Fascinatio in Capelle aan den IJssel.

Onderweg naar deze melding kregen onze collega's van de meldkamer te horen dat er een inbraakalarm binnenkwam op een adres vlak naast de locatie waar de verdachte personen gezien waren. Onze collega's waren inmiddels bijna ter plaatse. Toen zij de straat inreden zagen zij meerdere mannen wegrennen. Na een achtervolging te voet kon er direct een van hen worden aangehouden.

Inmiddels waren diverse collega's vanuit het district onderweg om de collega te assisteren bij zijn achtervolging en de zoektocht naar de overige mannen. Kijk met deze video mee achter de schermen en zie hoe het er aan toe gaat bij een "Heterdaadje”. Wij proberen bij zulke meldingen alles te doen wat we kunnen, politiehonden, politiehelikopter, alles wat op zo’n moment beschikbaar is, zal dan worden ingezet. In de wijk Fascinatio wonen genoeg behulpzame inwoners, die ons hebben geholpen met de zoektocht naar de andere mannen. Uiteindelijk konden we er nog 1 aanhouden.

Door politie en buurtbewoners wordt nauw samengewerkt om deze inbrekers te vangen!

Tot slot bleek ook weer in deze situatie. Melden helpt! Bel bij verdachte situaties 112!

bron: YouTube/PolitieRotterdam Oost



Grappenmakers knippen mannenknotjes af

Bij willekeurige mensen hun knotje afknippen, het is een nieuwe prank van YouTube-sterren Derick Watts & The Sunday Blues. Helaas voor hen vinden héél véél mensen dat ze deze keer te ver zijn gegaan.

In hun laatste video gaan de twee de straten van Kaapstad op, gewapend met een schaar. Op jacht naar mannenknotjes. Omdat ze zich eraan storen.

De 'drive-by barbers' doen alsof ze mensen een dienst verlenen door hun knotjes af te knippen. Maar daar is dus niet iedereen het over eens. 

De video is ondertussen al ruim 1,5 miljoen keer bekeken. 

Op YouTube zijn zogenaamde grappen, ook wel pranks genoemd, heel populair. Kent u de killer clown nog? Twee weken terug schreven we nog over onze Hollandse grappenmakers die de Efteling terroriseerden met kabouters.

Syrië-commissie overweegt noemen oorlogsmisdadigers

De VN-commissie die onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in Syrië denkt erover haar lijst met verdachten te openbaren. Een besluit daarover valt op de volgende zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties op 17 maart, liet commissievoorzitter Paulo Sergio Pinheiro vrijdag weten.

De onafhankelijke, vierkoppige commissie ziet 'een exponentiële stijging in het aantal gepleegde oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en schendingen van de mensenrechten'. Het lijden voor burgers duurt volgens de onderzoekers voort, terwijl de daders vrijuit gaan.

'Joker is een Shakespeare-karakter'

Acteur Jared Leto is zich geestelijk aan het voorbereiden op zijn vertolking van the Joker in Suicide Squad, de door David Ayer (Fury) geregisseerde DC Comics-verfilming. Tegenover het tijdschrift Billboard sprak Leto even over zijn rol, waarvoor hij zich onder andere voorbereidt door veel te eten.

"Ik probeer een hoop extra gewicht te krijgen. Dat betekent dat ik elke paar uur moet eten, en daar ben ik niet zo goed in," legt de 30 Seconds To Mars-frontman uit. Blijkbaar gaat Leto niet voor een skinny Joker. De acteur is de vierde om de rol van de iconische Batman-schurk in live action te vertolken. Kijkers leerden het personage kennen in de gedaante van Cesar Romero in de jaren 60 Batman-serie op tv, gevolgd door Jack Nicholson in Tim Burtons Batman en Heath Ledger in The Dark Knight. Deze vertolking zal de eerste zijn waarin Joker niet tegenover Batman staat; vooralsnog wordt niet verwacht dat Ben Afflecks Dark Knight een verschijning maakt in de film, die enkele maanden na Batman v Superman verschijnt.

Over de reden waarom Leto zich aangetrokken voelde tot de rol van de Clown Prince of Crime: "De kans om zo'n bijna Shakespeare-achtig personage te vertolken - dat is wat comics aan het worden zijn, toch? Hij is een prachtige ramp van een personage. Een enorme uitdaging."

Suicide Squad, met naast Leto ook Will Smith als Deadshot, Margot Robbie als Harley Quinn, Cara Delevingne als Enchantress en Jai Courtney als Boomerang, verschijnt in augustus 2016. De rol van Rick Flag zou gespeeld worden door Tom Hardy, maar die stapte eerder uit het project. Mogelijk zal Joel Kinnaman (Robocop) de rol overnemen.

Rock Band maakt een comeback

Veel mensen zullen met hun vrienden, familie, schoonouders en buren nog gerockt hebben op de plastic instrumenten van Rock Band en zijn grote rivaal Guitar Hero. Het is een tijdje stil geweest rondom de franchise, maar de gitaren, drumstellen en microfoons kunnen weer van zolder gehaald worden, want er komt een nieuwe Rock Band.

Dit schrijft persbureau Bloomberg op basis van een anonieme bron.  De nieuwste telg van de franchise moet uitkomen voor de PlayStation 4 en de Xbox One.  Het is de eerste Rock Band  in 3 jaar: het laatste deel, Rock Band Blitz, kwam uit in 2012 en was zo ontworpen dat het gespeeld kon worden met normale controllers in plaats van instrumenten.

Officieel heeft Harmonix, de maker van Rock Band, nog niks laten weten maar het ziet er naar uit dat we binnenkort weer de rockster kunnen uithangen in onze huiskamer. In januari bracht Harmonix nog een poll naar buiten waarin de interesse werd gepeild voor een nieuwe Rock Band,  en in Januari bracht Harmonix twee nieuwe liedjes naar buiten voor Rock Band 3, de eerste in twee jaar.

Rock Band
Rock Band maakt een comeback

Drukste vrijdagavondspits dit jaar

De vrijdagavondspits is de drukste van dit jaar tot nu toe. Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) stond er rond 16.30 uur zo'n tweehonderd kilometer file op het snelwegennet. Eerder was 6 februari recordhouder met 146 kilometer file.

Oorzaken zijn de voortdurende regen en vakantieverkeer. In het midden en noorden van het land is de voorjaarsvakantie begonnen, terwijl die in het zuiden is afgelopen.

Lange files staan op de A1 Amsterdam-Amersfoort en op de A2 bij Utrecht waar een vrachtwagen is gekanteld. Ook op de A13 van Rijswijk naar Rotterdam is het mis. Daar staat het verkeer vast over een afstand van 13 kilometer. Weggebruikers op de A73 Nijmegen-Maasbracht moeten eveneens rekening houden met flinke vertraging. Er staat 10 kilometer file.

Friesland taxeert schade door muizenplaag

Duizenden hectares grasland in Friesland worden de komende tijd onderzocht op schade die is toegebracht door de muizenplaag die al enkele maanden in de provincie heerst. Taxateurs van het Faunafonds bekijken in opdracht van het provinciebestuur hoeveel grasland onherstelbaar is beschadigd.

Het college van Gedeputeerde Staten wil zo een exact beeld krijgen van de totale schade, meldde de provincie vrijdag. Landbouworganisatie LTO in Friesland schatte eerder al dat de knaagdiertjes voor minstens 70 miljoen euro schade hebben aangericht.

Door de zachte winter en de warme droge zomer van afgelopen jaar is de muizenpopulatie vorig jaar geëxplodeerd. De miljoenen muizen graven gangen en vreten de graswortels op zodat het gras afsterft.

De Boer twijfelt over Serero en Klaassen

Thulani Serero mist zondag mogelijk de uitwedstrijd van Ajax tegen Willem II. De kleine middenvelder is donderdagavond niet ongeschonden uit de thuiswedstrijd tegen Legia Warschau (1-0) in de Europa League gekomen. Hij heeft klachten aan enkel en kuit.

Trainer Frank de Boer weet ook nog niet of hij in Tilburg een beroep doet op Davy Klaassen en Joël Veltman. "We moeten voorzichtig met Davy zijn", zei de oefenmeester. "Joël heeft vrijdag volledig getraind. Hij moet maar vertellen hoe zijn hamstring aanvoelt."

De Boer beschikt over veel spelers die op dit moment niet voldoende fit zijn voor drie duels in de week. Ajax gaat donderdag alweer op bezoek bij Legia en sluit de week volgende week zondag af met een uitwedstrijd tegen PSV. "Het is puzzelen", beseft de trainer. "We moeten goed kijken wanneer we iemand inzetten."

Moslims mogen niet feesten in Utrecht

Het benefietgala met radicale moslims in Utrecht gaat niet door. Partycentrum Luxury in de wijk Overvecht heeft vrijdagmiddag na overleg met de organisatie besloten de feestavond af te gelasten. Dat heeft Gino Shaho van het centrum gezegd.

Luxury wist volgens Shaho tot donderdagavond niet dat er radicale moslims op het feest zouden komen. Organisatie World Wide Relief uit Hilversum hield vorig jaar ook een benefietgala in het partycentrum, waar geld werd ingezameld voor Palestina, Birma en Zuid-Marokko, maar toen waren er geen sprekers.

Dit jaar zouden onder anderen de fundamentalistische sjeik Assim al-Hakeem uit Saudi-Arabië en de Nederlandse bekeerling Abdul-Jabbar van der Ven komen.

Heerenveen verlengt met Van Amersfoort

sc Heerenveen kan ook de komende jaren over Pelle van Amersfoort beschikken. Het nog tot medio 2016 lopende contract van de aanvallende middenvelder is opengebroken en met drie jaar verlengd, meldde de Friese club vrijdag.

De geboren Heemskerker is blij dat hij zijn krabbel onder de nieuwe verbintenis kon zetten. Pelle van Amersfoort voelt zich happy bij sc Heerenveen. "Het is dit seizoen snel gegaan. Ik had er niet op gerekend dat ik minuten in het eerste zou gaan maken. Ik ben nog tweedejaars A-junior, spelen bij de beloften was al mooi geweest. Nu heb ik acht wedstrijden in de Eredivisie achter mijn naam staan."

De minuten in de Eredivisie zijn belangrijk voor zijn ontwikkeling, weet Van Amersfoort. "Het is een veel hoger niveau. Qua handelingssnelheid, tactisch en fysiek wordt er meer gevraagd. Die ervaring zet je ook met beide benen op de grond, je weet dat er nog veel te doen is. Ik moet hard werken om aan te kunnen haken, maar dat doe ik graag."

Zeeuwse reumatologen overhoop met ziekenhuis

Een pas opgericht Zeeuws reumacentrum heeft een kort geding aangespannen tegen het Admiraal de Ruyterziekenhuis in dezelfde provincie. Reumatologen in het centrum, genaamd Reumazorg Zuid-West Nederland, werkten voorheen in het ziekenhuis. Via de rechter proberen ze af te dwingen dat het ziekenhuis hun een kopie geeft van zon 1500 patiëntendossiers.

Volgens een woordvoerder van het reumacentrum komt de patiëntveiligheid in het geding zolang de reumatologen niet de beschikking hebben over dossiers van hun patiënten. "Het gaat meestal om ouderen. Zij weten zelf vaak niet welke medicijnen ze slikken", aldus een woordvoerder. Volgens hem is het ziekenhuis verplicht een kopie van de dossiers over te dragen.

Het Zeeuwse ziekenhuis, met vestigingen in onder meer Goes en Vlissingen, zegt de dossiers niet te kunnen overhandigen zonder toestemming van de patiënten. Het kort geding dient dinsdag.

De Nooijer krijgt dispensatie van KNVB, Ojo maanden uitgeschakeld

Gérard de Nooijer mag maximaal vier weken als hoofdcoach van FC Dordrecht optreden. De KNVB heeft voor die periode dispensatie verleend, zo bevestigde de Eredivisionist die donderdag brak met Ernie Brandts. Diens assistent De Nooijer beschikt niet over de benodigde papieren waardoor de hekkensluiter van de Eredivisie binnen de gegeven termijn een opvolger voor Brandts moet zien te vinden.

De Nooijer stond vrijdag voor het eerst als eindverantwoordelijke voor de groep die zich voorbereidt op het uitduel met PSV van zondag.

FC Dordrecht kan de komende drie maanden geen beroep doen op Funso Ojo. De Belgische middenvelder wordt maandag aan zijn linkerenkel geopereerd. Daarbij wordt een zwevend stukje bot verwijderd.

Ojo hoopt dit seizoen nog te kunnen spelen voor Dordrecht, al zal dat in de play-offs om promotie en degradatie zijn. De laatste competitiewedstrijden zijn op 17 mei. "Ik heb het voor het elftal en de club zo lang mogelijk volgehouden, maar het ging echt niet meer. Mijn spel leed eronder en daarmee bewees ik het elftal en mezelf geen dienst", aldus de middenvelder.

Gérard de Nooijer, voorlopig de vervanger van de ontslagen coach Ernie Brandts, vindt het vervelend de basisspeler lang te moeten missen. "Hopelijk verlopen operatie en herstel zo voorspoedig dat hij nog een paar wedstrijden kan meedoen."

Homoseksuele moordenaars trouwen in gevangenis

Twee Britse mannen gaan volgende maand trouwen in een zwaar beveiligde gevangenis in York. Dat melden Britse media.

De twee mannen van 31 en 40 jaar oud zitten respectievelijk 18 en 20 jaar vast. Opmerkelijk is dat ze beiden vast zitten voor het vermoorden van homo’s.  De 31-jarige man was zelfs leider van een bende die de straten op ging om homoseksuelen in elkaar te slaan.

De twee hebben elkaar ontmoet in de gevangenis, maar mogen na hun trouwerij niet een cel delen. Het is de eerste keer dat twee mannen trouwen in een gevangenis in Groot-Brittannië.

Nederland exporteert het meest naar Duitsland

Nederland was afgelopen jaar wederom de belangrijkste exporteur naar Duitsland. Dat maakte de Nederlands-Duitse Handelskamer (NDHK) vrijdag bekend. In totaal kochten de oosterburen voor 88,1 miljard euro in bij Nederlandse bedrijven.

Met name de chemische industrie en de machinebouw konden goede cijfers overleggen. Zo werd voor 24,3 miljard euro aan minerale brandstoffen verkocht. Chemische producten droegen voor 16,9 miljard euro bij aan het totaal. Machines en elektrotechnische producten leverden de Nederlandse bedrijven 11,2 miljard euro op.

De totale export vanuit Nederland naar Duitsland was evenwel iets minder dan een jaar eerder. Omgekeerd importeerde Nederland wel meer producten uit Duitsland. Het totale handelsvolume (import en export) kwam in 2014 uit op 161,3 miljard euro. Alleen Frankrijk (169,6 miljard euro) handelde meer over en weer met de Duitsers.

Londen levert maffiabaas uit aan Italië

Groot-Brittannië levert maffiabaas Domenico Rancadore uit aan Italië. De 65-jarige Siciliaan verloor vrijdag de rechtszaak die hij tegen zijn uitlevering had aangespannen. Hij heeft nog een week om beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Rancadore woonde bijna twintig jaar lang in Londen onder een valse naam, hoewel er een Europees opsporingsbevel tegen hem was uitgevaardigd. In augustus liep hij tegen de lamp en werd hij in de kraag gevat.

Rancadore moet in eigen land een gevangenisstraf van zeven jaar uitzitten die hem bij verstek werd opgelegd voor zijn banden met de maffia tussen 1987 en 1996. De gevangen capo was een van de leiders van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia.

CPB: kosten nieuw pensioenstelsel spreiden

Een nieuw pensioenstelsel waarin jongeren niet meer opdraaien voor de pensioenlasten van ouderen, zou geleidelijk ingevoerd moeten worden. Dan is het mogelijk iedereen te compenseren voor de inkomensgevolgen. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau. Het CPB rekende eerder uit dat het schrappen van de doorsneepremie, waardoor jongeren meebetalen aan de oudedagsvoorziening van ouderen, zo'n honderd miljard euro kan kosten.

Het CPB heeft zich nu gebogen over een voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER) om het pensioenstelsel drastisch te hervormen. Iedereen zou een eigen pensioenpotje moeten gaan opbouwen. Dat maatwerk is nodig omdat het bestaande collectieve systeem, met een gegarandeerde pensioenuitkering, niet meer te betalen is, stelde het adviesorgaan van vakbonden, werkgevers en onafhankelijke deskundigen een maand geleden.

Frankrijk en Duitsland dreigen met meer sancties

Als het bestand in Oekraïne dat eerder deze maand in Minsk werd gesloten niet daadwerkelijk wordt nageleefd zullen Duitsland en Frankrijk nieuwe sancties instellen. Dat hebben de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag gezegd.

De sancties zullen gericht zijn tegen 'elk land dat zich niet aan zijn belofte houdt', aldus Hollande en Merkel. Ze noemden geen landen bij naam, maar het laat zich raden dat de boodschap gericht is aan Rusland. Het Westen beticht Moskou er al langer van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne te steunen en te bewapenen. Rusland ontkent dit.

Het staakt-het-vuren had zondag in moeten gaan, maar de kanonnen zwegen de afgelopen dagen niet. De rebellen namen onder meer de oostelijke stad Debaltseve in en volgens Oekraïne werd het bestand ook vrijdag nog geschonden.

Directeur vast voor piramidespel PlanB4you

De directeur van PlanB4You is in Rotterdam gearresteerd voor het vermoedelijke piramidespel dat werd aangeboden door zijn bedrijf. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag gemeld. Hij is vrijdag voor twee weken in voorarrest geplaatst.

Vermoed wordt dat PlanB4you zich bezighield met zogenoemde ponzi-fraude, te vergelijken met een piramidespel. Duizenden mensen in Nederland, Duitsland, België, Slovenië en Italië hadden ingelegd. Dat begon met een paar tientjes maar kon oplopen tot enkele duizenden euro's.

De directeur wordt verdacht van oplichting, aanbieden van een piramidespel en het witwassen van de inkomsten daaruit. Met de ingelegde gelden werden geen rendementen gehaald. Wel zouden onder meer dure auto's zijn gekocht van het geld dat binnenkwam.

Mourinho schaamt zich voor racistische fans

José Mourinho heeft vrijdag zijn walging uitgesproken over het racistische gedrag van fans van Chelsea in aanloop naar de wedstrijd tegen Paris Saint-Germain van dinsdag. De supporters duwden in Parijs een man uit de metro omdat hij zwart is. "Ik schaam me diep, al zou dat eigenlijk niet moeten. Ik weiger me namelijk verbonden te voelen met deze walgelijke mensen", zei de Portugese coach vrijdag.

De man, genaamd Souleymane, en zijn familie zijn door Chelsea uitgenodigd om spoedig een thuiswedstrijd van de club te komen bezoeken. "Zo kan hij niet alleen de wedstrijd zien, maar ook voelen wat Chelsea betekent. Op dit moment heeft hij een verkeerd beeld van de club. Chelsea is de eigenaar, de directie, de manager, de spelers, de mensen die hier werken en de echte fan."

Naar aanleiding van de rel hebben drie fans een stadionverbod gekregen. De club hoopt snel meer daders te kunnen identificeren en te bestraffen.

Rowan Atkinson speelt Jules Maigret

Rowan Atkinson zal de legendarische detective Jules Maigret naar het witte doek brengen. De Mister Bean-acteur gaat de rol vertolken in twee opzichzelfstaande films voor ITV, zo maakt de productiemaatschappij vrijdag bekend.

Jules Maigret is de hoofdpersoon in 75 romans van de Belgische schrijver Georges Simenon. Het verhaal gaat dat het personage door de schrijver zou zijn verzonnen terwijl hij met zijn boot in Delfzijl lag. Inmiddels wordt deze theorie in twijfel getrokken. Op basis van de boeken komen er twee films genaamd Maigret Sets a Trap en Maigrets Dead Man. Beide films gaan twee uur duren.

Atkinson is naar eigen zeggen al jaren fan van de boeken en verheugd zich op zijn rol als de pijprokende detective in de zware fluwelen jas en bolhoed. "Ik verslind de Maigretboeken al jaren. Het is een intrigerend personage, werkzaam gedurende een fascinerende periode in de geschiedenis van Parijs." Andere castleden zijn nog niet bekendgemaakt.

Het is nog niet bekend wanneer de films op tv komen. In de tussentijd zullen fans van de boekenreeks genoegen moeten nemen met het standbeeld van Maigret in Delfzijl.

Varoufakis verwacht akkoord

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis verwacht dat het extra overleg vrijdag in Brussel over de Griekse schuldenproblematiek tot een oplossing komt. "Ik hoop zeer graag dat er een akkoord komt en ik vertrouw erop dat we er eentje weten te sluiten", zei Varoufakis bij binnenkomst.

Hij benadrukte dat Griekenland 'niet één extra stap, maar wel tien extra stappen' heeft gezet. Hij vertrouwt er nu op dat de andere achttien eurolanden Griekenland tegemoet zullen komen. Varoufakis verwacht 'collegiale' discussies. "Hopelijk komt er daarna witte rook."

Vrijdag buigen de eurolanden zich over de mogelijke verlenging van het steunprogramma aan Griekenland. Dat loopt aan het einde van de maand af en zonder verlenging komt het Zuid-Europese land snel in financiële moeilijkheden.

Onderzoek inspectie na moord door GGZ-cliënt

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet nader onderzoek bij de GGZ-instelling Reinier van Arkel in Den Bosch omdat een doorgedraaide man vorig jaar de straat op werd gestuurd en daarna waarschijnlijk vrijwel meteen een moord pleegde.

Een woordvoerster van de inspectie heeft dat vrijdag bevestigd. Bronnen melden dat het onderzoek zich vooral richt op naleving van de procedures, maar de inspectie gaat daar niet op in.

De destijds 23-jarige verwarde verdachte belandde in september op het politiebureau in Den Bosch omdat hij bij zijn pleegouders in Boxtel door het lint was gegaan. De ingeschakelde medewerker van de crisisdienst van de GGZ verzuimde de psychiater van dienst te raadplegen zoals het hoort. En informatie die nodig was voor een juiste beoordeling werd niet gebruikt. De crisisdienst oordeelde dat er geen gevaar was.

Final Fantasy XV-demo uitgebreid in beeld

Final Fantasy XV: Episode Duscae, zoals de demo heet, is vandaag uitgebreid gepresenteerd tijdens een live-stream. Regisseur Hajime Tabata toont in een video van ruim veertig minuten het vechtsysteem, de wereld en meer.

De Final Fantasy XV-demo is alleen verkrijgbaar als je Final Fantasy Type-0 pre-ordert. Die game komt op 17 maar uit. Final Fantasy XV is op dit moment volgens Tabata voor 60% compleet.

Destiny Weekly Heroic Strikes krijgen matchmaking

Vanaf patch 1.1.1 krijgen de Weekly Heroic Strikes in Destiny automatische matchmaking. Ze gaan dus net als reguliere strikes werken. De Nightfall en de raids krijgen vooralsnog geen matchmaking.

De Weekly Strike is een speciale strike die je een keer per week kunt doen om 'strange coins' te verdienen. Deze munten worden gebruikt om 'exotic' wapens bij Xur te kopen, een speciale NPC binnen de wereld van Destiny.

Patch 1.1.1 fixt ook de heavy weapon ammo glitch en balanceert de wapens opnieuw.

'Schade Feyenoordrellen zeker drie miljoen'

De rellen met Feyenoord supporters in Rome hebben alleen al de winkeliers een schade van zeker drie miljoen euro bezorgd. Dit bleek vrijdagmiddag uit een eerste schatting, aldus de zakenkrant Il Sole 24 Ore.

De Piazza di Spagna (Spanjeplein) waar de supporters donderdag huishielden aan de voet van de Spaanse Trappen, is het centrum van de belangrijkste modewijk in Rome. De haute couture is er vertegenwoordigd met chique winkels van de belangrijkste en duurste merken, met name in de Via Condotti die aan de Piazza di Spagna begint.

Woensdag al gingen winkels dicht aan en rond het Campo de Fiori, een pittoresk plein in de wijk Trastevere. Ondanks een alcoholverbod werd die wijk binnengevallen door honderden dronken voetbalsupporters. Sommige winkeliers verschansten zich in hun zaken uit angst dat die zouden worden geplunderd.

Studenten houden Bungehuis nog steeds bezet

Studenten houden vrijdag het Bungehuis in Amsterdam nog steeds bezet. Van de verwachte ontruiming is nog geen sprake. De Amsterdamse universiteit, die donderdag via de rechter afdwong dat de studenten moeten vertrekken, liet vrijdag weten het aan de politie over te laten om de studenten uit het pand te krijgen. De politie wilde vrijdag echter niks zeggen over het tijdstip van ontruiming.

De studenten lieten vrijdag via een woordvoerder nog eens weten niet van plan te zijn het gebouw vrijwillig te verlaten. Ze gaan pas weg als het bestuur van de universiteit het gesprek met ze wil aangaan. "Als de politie voor de deur staat nodigen we ze uit voor een kopje koffie", aldus student Alex. Hij benadrukte dat hij en zijn medestudenten niet van plan zijn om het tot geweld te laten komen.

Schäuble: het gaat om Europa, niet om één land

"Het gaat niet om één land, maar om Europa." Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vrijdag in Brussel, waar later in de middag overleg begint tussen de eurolanden over de Griekse schuldenproblematiek. "We moeten elkaar kunnen vertrouwen."

Duitsland ontpopte zich de afgelopen dagen tot de grootste criticaster van Griekenland. Athene vroeg donderdag formeel om een verlenging van het huidige steunprogramma, maar Berlijn wees het al direct af. Er waren te veel onduidelijkheden in de brief van de Grieken, meenden de Duitsers. Zij willen dat Athene zich vastlegt aan de eerder gemaakte afspraken en die ook nakomt.

Schäuble benadrukte dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing.

Omstreden rabbijn in beroep tegen uitlevering

De omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland (77) stapt naar de Hoge Raad om uitlevering aan Israël te voorkomen. Dat liet zijn advocaat Louis de Leon vrijdagmiddag weten.

Vorige week oordeelde de rechtbank in Haarlem dat formeel niets de uitlevering van de rabbijn in de weg staat. Berland wordt in eigen land al ruim twee jaar gezocht vanwege ontucht met jonge meisjes en mishandeling. Hij werd in september aangehouden op Schiphol, maar kort erna onder voorwaarden op vrije voeten gesteld.

'Nederland betaalt niet voor schade fontein'

Nederland wil niet betalen voor de schade die Feyenoord-supporters hebben aangericht aan de Barcaccia-fontein. Dit zegt althans de burgemeester van Rome, Ignazio Marino, nadat hij vrijdagmiddag met de Nederlandse ambassadeur in Italië had gesproken.

"De Hollandse ambassadeur heeft mij gezegd dat zij (de Nederlanders) zich niet verantwoordelijk voelen voor de economische kosten om de fontein van Bernini te repareren. Ik neem er kennis van", aldus Marino tegen de zakenkrant Il Sole 24 Ore.

Het 17e-eeuwse marmeren meesterwerk was pas enkele maanden geleden wit en schoon opgeleverd na een restauratie die 2 ton had gekost. Volgens experts die de fontein vrijdagochtend inspecteerden, is het kunstwerk onherstelbaar beschadigd.

Consument moet minder lenen en minder sparen

De Nederlandse consumenten moeten minder lenen of sparen. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in een onderzoek naar de vermogensopbouw van huishoudens. Volgens DNB moeten in nieuw beleid fiscale prikkels die lenen en sparen stimuleren zo veel mogelijk worden weggenomen.

Zo zou de eis om hypotheken volledig af te lossen, moeten worden versoepeld. Onderwijl zou de hypotheekrenteaftrek moeten worden afgebouwd en zouden consumenten meer zeggenschap moeten krijgen over de opbouw van het pensioen.

DNB wijst op de risico's van de relatief hoge schulden en bezittingen die te gevoelig zijn voor schommelingen in de markt. Als voorbeeld noemt DNB pensioenpremies die omhoog of omlaaggaan als de economie tegen- of meezit. Consumenten zouden daar hun bestedingen te veel op aanpassen. Hetzelfde geldt voor de huizen, die bijvoorbeeld als gevolg van economische tegenwind onder water kunnen komen te staan.

Opnieuw minimale groei A-merken

De supermarktomzet van de honderd grootste A-merken is het afgelopen jaar met 0,2 procent gegroeid. Dat meldde marktonderzoeker IRI vrijdag, die elk jaar de prestaties van A-merken meet.

In 2013 was die groei met 0,3 procent ook al minimaal. In 2011 lag de groei van de supermarktomzet van de top honderd nog ruim boven de twee procent. Sindsdien is sprake van een dalende trend.

Dat komt doordat A-merken steeds meer ook elders te koop zijn en vaak tegen lagere prijzen, verklaart IRI. Een andere oorzaak is het gebrek aan innovatie.

Een voorbeeld van geslaagde innovatie is Radler, een mengsel van bier en limonade. Dat heeft ervoor gezorgd dat de supermarktomzet van vrijwel alle biermerken is gegroeid, zegt de marktonderzoeker.

Het grootste A-merk in Nederland in 2014 was Marlboro met een supermarktomzet van 399 miljoen euro.

Ziekenhuisrekening wordt eenvoudiger

De ziekenhuisrekening wordt weer wat eenvoudiger. Vanaf volgend jaar komt op de rekening te staan of het om een lichte, middelzware of zware behandeling gaat. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrijdag gemeld. Die heeft hierover afspraken gemaakt met ziekenhuizen en verzekeraars.

Volgens de zorgautoriteit zorgt de indeling in drie categorieën op de nieuwe nota ervoor dat ziekenhuizen en verzekeraars prijzen kunnen afspreken die goed zijn uit te leggen aan patiënten.

Er is de afgelopen jaren vaak geklaagd over ziekenhuisnota's. Die zouden te ingewikkeld zijn, waardoor patiënten niet goed kunnen controleren of de nota overeenkomt met de behandeling die ze hebben gehad. De NZa maakte de rekening al eerder simpeler door ervoor te zorgen dat de behandeling op de nota duidelijker wordt beschreven.

Arrestaties na vondst grote hennepkwekerij

Na de ontdekking van een grote hennepkwekerij in een loods aan de Franssenstraat in het Brabantse Vianen zijn vrijdagochtend twee mannen (33 en 34 jaar) en een vrouw (19 jaar) aangehouden. Er werden veertienduizend hennepplantjes geteld in de loods. Het gaat om moederplanten maar vooral stekjes, aldus een politiewoordvoerder. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt.

Agenten gingen kijken in de loods vanwege vermoedens over de aanwezigheid van een kwekerij. De drie aanwezigen sloegen op de vlucht, maar werden in de buurt alsnog gearresteerd. Twee verdachten komen uit Nijmegen.

Herman van der Zandt stopt als 'Schermman'

Nieuwslezer Herman van der Zandt stopt als 'Schermman'. Dat vertelt de NOS-coryfee zondag tijdens een interview met Salamander Klöpping, in het televisieprogramma Zondag met Lubach. Een preview van het interview is vrijdagmiddag op YouTube geplaatst.

Dankzij zijn vlotte presentatie van de uitslagen met zijn touchscreenscherm bij de afgelopen verkiezingen kreeg Van der Zandt op sociale media de bijnaam 'Herman de Schermman'. Maar bij de aankomende verkiezingen wordt deze taak door een andere collega overgenomen.

In het tweede seizoen van Zondag met Lubach krijgt tech-expert Salamander Klöpping binnen het programma zijn eigen talkshow, Salamander met een Ander. Hierin interviewt de pop prominente gasten in de stijl van zijn grote voorbeeld Sven Kockelman.

Behalve Van der Zandt zijn de komende weken ook wetenschapsjournalist Govert Schilling, 3FM-coryfee Giel Beelen en weerman Peter Kuipers Munneke te gast. Het blokje technieuws dat Klöpping in het eerste seizoen wekelijks deed, komt hiermee te vervallen.

De VPRO bestelde onlangs twee nieuwe seizoenen van het satirische programma Zondag met Lubach. Lubach gaat de twee nieuwe series maken met vrijwel hetzelfde team als de eerste serie afleveringen die in november en december werd uitgezonden. Het programma, waarin de cabaretier op eigenzinnige wijze het nieuws van de afgelopen week doornam, kreeg op Twitter en van recensenten veel lovende kritieken.

Mysterie giftige 'hondenbrokjes' opgelost

De politie zegt dat het mysterie van 'giftige' hondenbrokjes die sinds het begin van de maand in steeds meer Brabantse plaatsen werden gevonden, is opgelost. Volgens een vuurwerkexpert gaat het in alle gevallen om vuurwerkresten. De politie vermoedt dat de vuurwerkresten door heel Nederland liggen, maar dat het verhaal in Brabant een vlucht heeft genomen.

Begin deze maand kreeg een wijkagent in Kaatsheuvel de eerste meldingen over giftige hondenbrokken. Een hond was overleden en drie werden ziek, mogelijk omdat ze de brokjes hadden gegeten. De politie kreeg zeker tientallen meldingen van ongeruste hondenbezitters uit bijvoorbeeld Waalwijk, Wijk en Aalburg, Tilburg, Loon op Zand, Drunen, Nieuwkuijk, Elshout, Roosendaal, Veldhoven, Vught en Breda.

Vanwege het vermoeden dat het ging om vuurwerkresten schakelde de politie een expert in.

SER wil werkloosheid preventief bestrijden

Nog voordat mensen door baanverlies in de WW terecht dreigen te komen, moeten ze hulp kunnen krijgen bij het vinden van nieuw werk. Dat adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER). Het advies in een uitwerking van het sociaal akkoord uit april 2013.

Die hulp kunnen ze dan krijgen bij nog op te richten onafhankelijke adviescentra. Daar moeten er verspreid over het land 35 van komen als het aan de SER ligt. De begeleiding en ondersteuning die zo'n adviescentrum biedt, gaat vooraf aan de dienstverlening die uitkeringsinstantie UWV aan werklozen verzorgt.

De nieuwe aanpak moet leiden tot minder WW'ers. Werkgevers, vakbeweging en onafhankelijke kroonleden in de SER stellen voor de centra te bekostigen uit de WW-premies.

Daarvoor zijn WW-premies nodig die hoog genoeg zijn om alle lasten te dekken, stelt het adviesorgaan vast. De SER wijst erop dat in het sociaal akkoord is afgesproken dat werknemers weer premie gaan betalen voor de werkloosheidsuitkering. Dat mag niet ten koste gaan van hun koopkracht, wat zou betekenen dat de premie moet worden gecompenseerd via lagere belastingen.

Vakbonden en werkgevers kunnen in cao's regelen dat de beperking van de duur van de WW ongedaan wordt gemaakt met private aanvullende werkloosheidsverzekeringen. De SER stelt nu voor de uitvoering van deze regelingen door uitkeringsinstantie UWV of een andere publieke organisatie, zoals de Sociale Verzekeringsbank, te laten doen.

Het inkorten van de duur van de WW van maximaal drie jaar en twee maanden tot maximaal twee jaar stuitte in 2013 op grote bezwaren van de vakbeweging. Om die alsnog achter het sociaal akkoord te krijgen, maakten partijen de afspraak dat cao-partners het derde jaar zelf mogen regelen.

'Kans op Grexit blijft klein'

Ondanks de hoog oplopende spanningen tussen Griekenland en de andere eurolanden blijft de kans klein dat de Grieken de euro vaarwel zullen zeggen. Dat stelden economen van ABN AMRO en ING vrijdag in updates van hun verwachtingen rond het Griekse schuldendrama.

ABN verwacht dat er uiteindelijk een akkoord zal worden gesloten tussen Griekenland en de eurolanden. De grote vraag blijft echter hoe en wanneer het compromis tot stand zal komen. Als er overeenstemming wordt bereikt over de tijdelijke verlenging van het huidige steunprogramma, betekent dat volgens ABN overigens slechts het begin van verdere onderhandelingen over een permanent akkoord.

Het economisch bureau van ING benadrukte dat de Grieken niet automatisch uit de eurozone verdwijnen als er deze maand geen akkoord wordt gesloten. Zonder steun gaat de Griekse overheid weliswaar failliet, waardoor schuldverplichtingen en bijvoorbeeld salarissen en pensioenen niet meer kunnen worden betaald. Een 'Grexit' komt volgens ING echter pas in zicht als het Griekse bankensysteem omvalt.

'Eva Jinek is een verrijking'

Catherine Keyl noemt Eva Jinek een verrijking op de late avond. Dat zegt de presentatrice in het AD. Eva oogst met haar talkshow op NPO 1 nogal wat kritiek en haar kijkcijfers zijn niet al te best.

Catherine over het programma Jinek: "De redactie zoekt en vindt vrouwen die iets te melden hebben. Dat valt echt op." Als presentatrice van een eigen praatprogramma kreeg Catherine soms dezelfde kritiek te verduren. "Pauw en Witteman zagen we jarenlang in slecht zittende pakken en daar hoorde je nooit iemand over."

Toch is het niet enkel lof voor Eva: "De onderwerpen duren over het algemeen te lang. En om nou te zeggen dat er inhoudelijk ook meer uitkomt? Ook mis ik nog een beetje warmte", aldus Catherine. Ook is ze niet te spreken over de bank waarop Eva en haar gasten zitten. "Iedereen wilde ook mij toen een bank in de maag splitsen. Nee, riep ik altijd. Een bank is om op te relaxen. Dus zaag dat ding in tweeën en maak er tafels van."

Jinek wordt momenteel dagelijks uitgezonden in de winterstop van de VARA-talkshow Pauw. Het programma loopt nog tot eind februari. In juni en augustus keert de blondine weer terug.

Curatele Formule 1-team Marussia opgeheven

Het voormalige Formule 1-team Marussia staat niet langer onder curatele, zo is bekendgemaakt. Er zijn nieuwe investeerders gevonden waardoor een doorstart onder de oorspronkelijke naam Manor F1 mogelijk is geworden. Met de schuldeisers is een regeling getroffen.

Toch is nog niet helemaal zeker of Manor deel kan nemen aan het nieuwe Formule 1-seizoen. Allereerst moet de renstal de bolides gereed zien te krijgen voor de Grand Prix van Australië half maart. Ferrari is in ieder geval bereid om de motoren weer te gaan leveren.

Naast het gereed krijgen van de auto moet het team toestemming krijgen om met de 2014-auto te mogen racen tijdens de eerste races van het seizoen. Vorige week werd deze toestemming nog geblokkeerd door onder meer Force India omdat de plannen van Manor niet duidelijk waren. Dat team stelde op haar beurt dat ze niet gevraagd waren om een presentatie aan de Formula One Strategy Group te geven.

Als de toestemming er komt zal het team de 2014-auto slechts een aantal races in mogen zetten, waarna een aan de regels van dit jaar aangepaste auto het over zal nemen. Is er geen toestemming dan zal Manor voor de race in Bahrein (19 april) met een 2015-auto op de proppen moeten gaan komen.

'Ouderen moeten goed sleutelkastje nemen'

Ouderen die een sleutelkastje naast de voordeur plaatsen voor de thuishulp, moeten daar niet op bezuinigen. 'Een beetje blik' hebben inbrekers snel gekraakt. Een gecertificeerd sleutelkastje is 'enkele tientjes' duurder, maar je krijgt er meer veiligheid voor terug. Dit zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars na berichtgeving van De Persdienst vrijdag.

Uit onderzoek voor de regionale kranten blijkt dat vorig jaar 649 keer is ingebroken bij ouderen, nadat het sleutelkastje was gekraakt. Dit soort inbraken komt vaker voor doordat thuiszorgorganisaties het gebruik van sleutelkastjes vaak verplicht stellen.

"Wij zien die toename ook", aldus Buis. Een cijfer voor het schadebedrag kan hij niet noemen. Hij wijst erop dat er naast de materiële schade ook 'emotionele schade' is: "Wij horen van Slachtofferhulp Nederland dat mensen na een inbraak bang worden en niet meer kunnen slapen." Dat is volgens hem een extra reden om een paar tientjes meer te investeren in veiligheid in huis.

Snackbar Nijmegen mogelijk in brand gestoken

De politie sluit niet uit dat cafetaria Ugala in Nijmegen vrijdagochtend vroeg in brand is gestoken. Dat heeft een woordvoerder gezegd. Onder omwonenden die vroeg op straat stonden ging het gerucht dat er een brandend voorwerp in de snackbar was gegooid, maar dat kan de politie nog niet bevestigen.

De brand begon in het midden van de zaak en breidde zich in eerste instantie naar de achterzijde uit. Daar sloegen de vlammen langs de gevel van een woonzorgcentrum van vijf verdiepingen. Op het dak stortte een gebouw met technische voorzieningen in.

Alle 71 appartementen boven de uitgebrande cafetaria zijn ontruimd. De bewoners moeten in elk geval de nacht van vrijdag op zaterdag elders doorbrengen. Een aantal woningen boven en naast de cafetaria heeft brandschade en gesprongen ramen. De andere appartementen hebben bijna allemaal rook- en roetschade. De brandweer heeft nog geen schatting van het totale schadebedrag.

V&D kort salaris met terugwerkende kracht

V&D heeft de salarissen van zijn 5000 werknemers in februari nog niet verlaagd. De warenhuisketen wil eerst afwachten wat de rechter maandag beslist over de voorgenomen salariskorting. Dat blijkt uit een nieuwsbrief van topman Don Roach aan het personeel.

Als de rechter bepaalt dat V&D de maatregel mag doorvoeren, dan houdt V&D in maart met terugwerkende kracht ook de salarisverlaging van februari in.

"Ik dacht dat V&D een fatsoenlijk bedrijf is, maar ik begin daar nu sterk aan te twijfelen. Dit betekent dat het personeel in één maand een dubbele loonsverlaging krijgt. Ik kan mij niet voorstellen dat V&D omvalt als het maart als startpunt zou nemen voor de loonmaatregel", zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer in een reactie.

V&D zegt dat een salariskorting van 5,8 procent nodig is om de toekomst van de keten veilig te stellen. De bonden vinden de maatregel buitenproportioneel en spanden een kort geding aan, waarin de voorzieningenrechter maandag uitspraak doet.

De warenhuisketen bereikte eerder deze maand een akkoord met de verhuurders van zijn winkelpanden over verlaging van de huren. De banken waren vervolgens bereid de kredietkraan open te houden en aandeelhouder Sun Capital besloot extra kapitaal in V&D te steken. Daarmee werd een faillissement afgewend.

Volgens V&D is het verplichte loonoffer het laatste puzzelstukje in het reddingsplan. Als de rechter er een streep doorheen haalt, zouden de afspraken met de andere partijen op losse schroeven komen te staan en kan V&D weer in de gevarenzone terechtkomen.

De warenhuisketen draait al twintig jaar met verlies. Vorig jaar liep dat verlies op van 42 miljoen euro in 2013 naar 49 miljoen euro.

V&D kort salaris met terugwerkende kracht
V&D kort salaris met terugwerkende kracht (Foto: ANP)

Imamgala Rijswijk afgelast

Stichting Rohamaa zief af van het omstreden benefietgala dat gepland stond voor 8 maart. Dit heeft de gemeente Rijswijk vrijdagmiddag laten weten.

Het evenement was in opspraak gekomen omdat er volgens critici 'haatimams' zouden komen spreken. Volgens de gemeente Rijswijk heeft 'de stichting nu te kennen gegeven dat het liefdadigheidsdoel van hun bijeenkomst, door de uiteenlopende gebeurtenissen en berichtgevingen, volkomen op de achtergrond is geraakt'.

Kazumi is de baas in Tekken 7

Nu de arcade-versie van Tekken 7 in Japan is verschenen. Hebben enkele spelers het al op mogen nemen tegen de eindbaas, Kazumi. Het was al bekend dat Kazumi de eindbaas zou worden, maar nu zijn er ook beelden van haar opgedoken.

Kazumi is de moeder van Kazuya Mishima en de vrouw van Heihachi Mishima. Het gevecht duurde zoals gewoonlijk twee rondes, waarin Kazumi ook nog een bijzondere transformatie ondergaat.

KNSB wil WK inlineskaten 2016

De Nederlandse schaatsbond KNSB wil het WK inlineskaten van volgend jaar binnenhalen. De bond heeft een officieel bid ingediend bij FIRS, de internationale rollerskatebond, en wil dit weekend bij een congres toelichting geven.

Mocht de FIRS de wereldkampioenschappen aan Nederland toekennen, dan is dat de eerste keer. Eerder werden de Europese kampioenschappen in 2004, 2011 en 2013 in Nederland gehouden.

De KNSB heeft nog geen locaties toegewezen voor de verschillende onderdelen (baan, weg en marathon). Verschillende provincies en gemeenten hebben al interesse getoond.

Westbrook ook voor Thunder op schot

Russell Westbrook is enkele dagen na zijn geweldige optreden bij de All Star-wedstrijd vrolijk verder gegaan met scoren. De MVP van zondag leidde de basketballers van Oklahoma City Thunder donderdagavond (plaatselijke tijd) naar een ruime thuiszege op Dallas Mavericks: 104-89.

Westbrook maakte 34 punten en gaf tien assists. Bij de wedstrijd tussen de beste spelers van de Eastern Conference en de Western Conference was hij al goed voor 41 punten. In de schaduw van de topschutter blonk ook Serge Ibaka donderdag uit, met 21 punten en liefst 22 rebounds.

Bij Dallas werd uitgekeken naar het debuut van Amar'e Stoudemire, die woensdag overkwam van New York Knicks. Hij kwam vanwege een blessure echter nog niet in actie.

De andere wedstrijd die gisteren op het programma stond was die tussen de Los Angeles Clippers en de San Antonio Spurs. Bij de Spurs kon Tim Duncan ondanks dertig punten niet voorkomen dat zijn ploeg met 119-115 onderuit ging.

Vader langer vast voor doodsteken zoontje

De vader die wordt verdacht van het doodsteken van zijn 10-jarige zoontje in Amsterdam-West blijft in voorarrest zitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald.

De advocaat van de verdachte had de rechtbank gevraagd de hechtenis van de vader te schorsen. Volgens haar is de vader niet in staat zijn vervolging te begrijpen.

De aanklager vindt het nog te vroeg om de man vrij te laten. Ze wil eerst de resultaten afwachten van onderzoek door een psychiater, een psycholoog en een neuroloog.

Het jongetje bezweek 13 november vorig jaar aan zijn steekwonden. Agenten probeerden hem toen hij in een woning in de Houtrijkstraat in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt werd gevonden, tevergeefs te reanimeren.

Flatgebouw onbewoonbaar verklaard

Het flatgebouw boven de uitgebrande cafetaria aan de OC Huismanstraat in Nijmegen is in zijn geheel onbewoonbaar verklaard. Dat liet de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid weten. De gemeente Nijmegen is samen met woningbouwcorporaties op zoek naar vervangende huisvesting voor de bewoners.

Een deel van de voornamelijk bejaarde bewoners zal voor langere tijd niet terug naar huis kunnen. Het is nog niet duidelijk of ze kleding en persoonlijke spullen uit hun huizen kunnen krijgen. De meeste bewoners zijn in hun pyjama uit huis gehaald. In een nabijgelegen wijkcentrum kunnen zij kleding voor nood krijgen.

Door de brand stortte een technische installatie op het dak van het gebouw in. Daardoor is een gat in het dak ontstaan. Het dak zelf is volgens de brandweer niet ingestort, maar het gebouw is instabiel.

Explosies bij hotel in Mogadishu

Bij een hotel in de buurt van het presidentieel paleis van Somalië zijn twee krachtige explosies gehoord. Volgens de politie is er een autobom ontploft bij de poort van het hotel Central Mogadishu en werd de explosie gevolgd door geweervuur.

De aanslag vertoont kenmerken van de terreurgroep Al-Shabab. Of de beweging ook achter de aanslag zit, is nog onduidelijk.

Het is de tweede keer binnen een maand tijd dat een hotel in Mogadishu wordt aangevallen. In januari werden drie Somaliërs gedood toen een zelfmoordterrorist zijn bomauto bij de toegang tot een hotel opblies. In het hotel verbleef destijds een delegatie Turkse hoogwaardigheidsbekleders.

Privégegevens journalist in liquidatiedossier

Een journalist en andere bezoekers van de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp zijn met naam, woonadres en kenteken terechtgekomen in het strafdossier over de liquidaties in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Dat zegt advocate Bénédicte Ficq, die melding heeft gemaakt van de registraties.

De journalist die met zijn privégegevens in het dossier staat is Wouter Laumans. Hij is een van de schrijvers van het boek Mocro Maffia over de onderwereldoorlog in Amsterdam die inmiddels een groot aantal levens heeft geëist.

Ficq vindt het niet kunnen dat de bezoekers worden geregistreerd en in het dossier terechtkomen. Dat is volgens haar slecht voor de openbaarheid van de processen, omdat het mensen kan weerhouden om te komen.

De dossiers zijn niet alleen in te zien door het Openbaar Ministerie en de rechtbank, maar ook door de verdachten en hun advocaten.

Duitsers bereid te praten over Grieks plan

De Duitse regering ziet het Griekse verzoek voor verlenging van zijn noodsteun als basis voor verdere onderhandelingen. Dat zei een woordvoerster van de Duitse regering vrijdag.

Daarmee sloeg de woordvoerster een mildere toon aan dan het Duitse ministerie van Financiën, dat donderdag al liet weten dat de Griekse voorstellen tekortschoten en zouden worden afgewezen. Volgens de woordvoerster zit er echter geen licht tussen de opvattingen van bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble ten aanzien van Griekenland.

Een woordvoerster van het ministerie liet weten dat Schäuble nog altijd tot overeenstemming wil komen met de Grieken.

Nog steeds veel nieuwe ebola-besmettingen

Hoewel de ebola-epidemie in West-Afrika op haar retour lijkt, is er nog geen enkele reden om achterover te leunen. Sterker nog, het aantal nieuwe gevallen van ebola loopt weer op. Vooral in Guinee is de situatie gevaarlijk en moet het roer om.

Deze waarschuwing uit de Nederlandse ebola-gezant Hans Docter vrijdag vanuit Ghana. Volgens hem zijn in Guinee de laatste twee weken ongeveer 500 mensen besmet geraakt met de dodelijke ziekte. Dat is veel en het verontrustende vindt hij dat de helft van de nieuwe besmettingen door onbekende contacten komt. "De bron staat dus nog open." Dat betekent dat door die bron(nen) steeds weer nieuwe mensen worden besmet.

Guinee is net als Liberia en Sierra Leone ernstig getroffen door ebola. De drie landen meldden onlangs dat ze ernaar streven het aantal nieuwe patiënten binnen zestig dagen terug te brengen tot nul. Maar Docter wijst erop dat de laatste twee weken de besmettingen in deze landen juist weer oplopen, vooral in Guinee, waar de epidemie eind 2013 begon.

Volgens Docter moet vooral Guinee veel meer doen aan de bestrijding van de ziekte. "Ebola is daar niet onder controle, omdat een groot deel van de bevolking niet bereikt wordt. Zij snappen de risicos en gevaren niet. Hulpverleners worden daar soms nog belaagd, omdat de inwoners hen zien als de verspreiders van de ziekte."

Het is het oude verhaal dat in de andere getroffen landen inmiddels is weggepoetst. Daar zijn mensen wel bewust geraakt van hun eigen rol en hebben ze maatregelen genomen om besmetting tegen te gaan, onder meer op het gebied van hygiëne.

Docter pleit ervoor dat in Guinee politieke leiders en andere gezaghebbende personen, zowel landelijk als regionaal, zich intensief gaan inzetten om de bevolking te overtuigen van de aanpak. In de twee andere landen gebeurde dat wel. Wat de Nederlander betreft, komen er ook meer hulpverleners vanuit de buurlanden naar Guinee, die ervaring hebben met het leggen van contacten.

In totaal zijn tot nu toe ongeveer 23.250 mensen ziek geworden. Bijna 9400 patiënten zijn overleden, aldus de WHO.

Danganronpa: Another Episode en Rodea: The Sky Soldier naar het westen

Tijdens een persevenement gisteren heeft Nippon Ichi Software America de localisatie van Danganronpa: Another Episode en Rodea: The Sky Soldier aangekondigd.

Danganronpa: Another Episode zal herfst dit jaar nog uitkomen op PS Vita onder de naam Danganronpa: Another Episode - Ultra Despair Girls. Rodea: The Sky Soldier komt in dezelfde tijd uit, maar op Wii, Wii U en Nintendo 3DS.

Veel doden bij grote aanslag Libië

Een plaats in het oosten van Libië is vrijdag opgeschrikt door een enorme bomaanslag. Zeker dertig mensen zijn omgekomen en tientallen raakten gewond, aldus een woordvoerder van het Libische leger.

Een autobom ging af bij een tankstation in het oostelijke stadje Qubba. Automobilisten stonden in de rij voor benzine toen de bom afging. Het tankstation staat dichtbij het lokale hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar een van de extremistische groeperingen die al maanden actief zijn in en rond de oostelijke stad Benghazi.

Geen sportieve gevolgen Feyenoord na rellen Rome

Feyenoord hoeft niet te vrezen dat het sportieve gevolgen ondervindt van de rellen die deze week in Rome plaatsvonden. De Europese voetbalassociatie UEFA stelt geen onderzoek in naar de Nederlandse club omdat de vernielingen buiten het stadion van AS Roma plaatsvonden.

Feyenoord speelde gisteren knap met 1-1 gelijk tegen de Romeinen, maar de wedstrijd werd overschaduwd door de vernielingen die hooligans die zich uitgaven voor Feyenoord-'supporters' pleegden in de Italiaanse hoofdstad. Zo werden veel auto's, motoren en prullenbakken vernield, terwijl ook de politie van de Italiaanse hoofdstad het moest ontgelden.

Over de sportieve gevolgen is de UEFA duidelijk: "We veroordelen alle gewelddadige incidenten die in de stad hebben plaatsgevonden. Maar het ligt niet binnen de rechtsbevoegdheid van de UEFA om daar maatregelen tegen te nemen, omdat het niet tijdens de wedstrijd in het stadion gebeurde. Omdat het buiten het stadion gebeurde, kan alleen de Italiaanse politie hier maatregelen tegen treffen. Niet de UEFA."

Volgens Feyenoord-directeur Eric Gudde hebben er mogelijk 600 'Feyenoordfans' zonder officieel kaartje in het stadion van AS Roma gezeten. Hij weet niet of deze groep voor de ellende gezorgd heeft of de supporters die via de officiële weg met de club zijn meegereisd.

IS heeft geen gevolgen op cruisevakanties

De aanwezigheid van IS in Libië aan de Middellandse Zee heeft geen gevolgen voor de cruisevakanties in het gebied. Dat zegt voorzitter Erik Schuffel van de Nederlandse vereniging van cruiserederijen, CLIA. "En als er wel problemen zouden zijn, passen we de reis à la minute aan", aldus Schuffel.

Hij gelooft niet dat IS nu opeens cruiseschepen kan enteren. "Dit soort schepen zijn flatgebouwen van twaalf tot dertien etages hoog. Daar kom je niet zomaar op." Schuffel benadrukt daarnaast dat de algehele veiligheid continu de aandacht heeft. "Dat is ook zo bij weersveranderingen, de komst van hoge golven of natuurrampen. Wij kunnen zo onze routes verleggen en de reizigers hebben daar ook alle begrip voor", aldus Schuffel.

Soms doen rederijen lange tijd geen havens aan vanwege de politieke situatie. "We hebben continu te maken met allerlei veiligheidssituaties waarin we moeten handelen. Ik noem maar de piraterij vanuit Somalië of de uitbraak van ebola. Als het nodig is, kunnen we snel handelen. Maar in Libië hebben we nu niks te zoeken, dus komen we daar ook niet in de buurt."

Containerschip vast onder spoorbrug Zeeland

In Zeeland is vrijdagochtend een containerschip op de wal gevaren in het kanaal door Zuid-Beveland. Dat gebeurde ter hoogte van een spoorbrug bij Vlake. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland is de brug mogelijk geraakt. Daarom is het treinverkeer over de Vlakebrug gestremd totdat ProRail de brug heeft geïnspecteerd op mogelijke schade.

De lading van het containerschip is niet beschadigd. Er is geen gevaar voor omwonenden, aldus de Veiligheidsrisico. Rijkswaterstaat probeert het schip weer los te krijgen dat deels op de stenen van de glooiing van de wal onder de brug is gevaren.

'Veel sneeuw op weg naar Franse Alpen'

Wintersporters die zaterdag op weg gaan naar de Franse Alpen, doen er goed aan extra vroeg te vertrekken en sneeuwkettingen mee te nemen. Dit advies gaf de meteorologische dienst weeronline.nl vrijdagochtend. Het gaat sneeuwen in de Franse Alpen. Plaatselijk kan er meer dan 20 centimeter sneeuw vallen.

In gebieden boven de 1000 meter sneeuwt het vanaf vrijdagavond, zaterdag wordt het ook wit tussen de 500 en 1000 meter. Het blijft sneeuwen tot zondagochtend.

Ook verkeer onderweg naar Zwitserland en Oostenrijk krijgt te maken met sneeuw onderweg. In Zuid-Duitsland sneeuwt het boven de 1000 meter vanaf zaterdagmiddag. Zoveel sneeuw als in Frankrijk wordt daar niet verwacht, aldus weeronline.nl.

Investeringen bedrijven nemen weer af

Nederlandse bedrijven hebben in december 2,8 procent minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De investeringen namen voor de tweede achtereenvolgende maand af, na verbeteringen in september en oktober. De daling in de laatste maand van 2014 kwam vooral door lagere investeringen in het wegvervoer.

De investeringen zaten van oktober 2013 tot mei 2014 in de lift. Sindsdien wisselen maanden met krimp en groei elkaar af.

Vrouw gewond na botsing met brandweerauto

Een vrouw in Elst is vrijdagmorgen gewond geraakt doordat ze met haar auto in botsing kwam met een brandweerauto die onderweg was naar een grote brand in Nijmegen. De vrouw is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, aldus de politie.

De automobiliste had net de snelweg A15 verlaten toen ze op het kruispunt met de Rijksweg-Zuid in botsing kwam met de brandweerauto. De zes brandweerlieden in de brandweerauto bleven ongedeerd.

Beide auto's zijn weggesleept voor onderzoek, zei een woordvoerster van de politie.

Geen asielzoekers in Leerdam

Leerdam heeft de onderhandelingen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over de mogelijke komst van 350 vluchtelingen afgebroken. Gemeente en COA verschilden dusdanig van opvatting over de haalbaarheid van een asielzoekerscentrum in een voormalig zorgcentrum, dat het geen zin meer heeft om verder te praten. Een aanvaardbare oplossing zit er niet meer in, liet een woordvoerster vrijdag weten.

Het COA vroeg de Utrechtse gemeente in oktober vorig jaar om 350 asielzoekers te huisvesten in het leegstaande verzorgingshuis Koningin Emma. Omdat dit voormalige bejaardenhuis middenin een woonwijk staat, wilde de gemeente eerst overleggen met bewoners en andere partijen over de consequenties. Daaruit kwam onder meer dat er hooguit plaats was voor tweehonderd vluchtelingen.

Feyenoord vergeleken met barbaarse hordes

De Italiaanse pers vergeleek het gedrag van de Feyenoord-supporters vrijdag met vijandelijke invallen in Italië in het verleden. Volgens persbureau ANSA herinnert de chaos aan de Sacco di Roma (Plundering van Rome) in 1527, toen tienduizenden Duitse en Spaanse huurlingen moordend en verkrachtend door de Heilige Stad togen. Premier Matteo Renzi had donderdag al de toon gezet door "tekenen van barbaarsheid" te ontwaren.

Volgens Il Messaggero, de plaatselijke kwaliteitskrant van Rome, is het "centrum verwoest door Hollandse ultra's". De krant Corriere dello Sport ziet de hoofdstad als "gewond door de Hollandse furie" die "chaos en verwoesting" heeft achtergelaten. De krant Il Tempo heeft het over een 'guerilla' aan de Piazza di Spagna (Spanjeplein), waar de hooligans huishielden.

Feyenoord vergeleken met barbaarse hordes
Feyenoord vergeleken met barbaarse hordes (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 8

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was THEALPHA met het volgende onderschrift: "Overgang wereldkampioen kunstschaatsen naar WK Reuze Slalom geen succes."

De opgave van deze week:

Bij PEC Zwolle - Go Ahead Eagles zat een opmerkelijk iemand op de tribune. Waar was hij mee bezig? (Pro Shots/Erik Pasman)
Bij PEC Zwolle - Go Ahead Eagles zat een opmerkelijk iemand op de tribune. Waar was hij mee bezig? (Pro Shots/Erik Pasman)

Nieuw-Zeeland vernedert Engeland op WK cricket

Nieuw-Zeeland heeft Engeland vernederd op het wereldkampioenschap cricket. In Wellington kwam Nieuw-Zeeland al na 11.2 overs over de score van Engeland heen. Er werden in deze partij diverse records gebroken.

Engeland begon met batten en het team was na 33.2 overs al klaar. Engeland kwam tot slechts 123 runs, de op twee na slechtste score ooit voor Engeland op het WK. Joe Root kwam tot 46 runs. In deze inning was Tim Southee de grote man bij de Nieuw-Zeelanders, hij pakte zeven van de tien wickets.

Nieuw-Zeeland had na 11.2 overs deze score al ingelopen, een evenaring van het record. Op het WK van 2003 lukte het Australië om Engeland na 11.2 overs te verslaan. Brendan McCullum was de grote man bij Nieuw-Zeeland met 77 runs. Hij begon samen met Martin Guptill (22 runs) aan de inning. Na 6.4 overs hadden ze samen al 100 runs binnen, een record. Nog nooit had een koppel op een WK zo snel de 100 runs binnen. Beide spelers gingen nog wel uit, maar dat kon het feestje niet meer bederven. 

Zaterdag gaat het WK verder met Australië tegen Bangladesh en Pakistan treft West Indies. 

Stand groep A

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren Gelijk Run Rate Punten
1 Nieuw-Zeeland 3 3 0 0 +3.59 6
2 Australië 1 1 0 0 +2.22 2
3 Bangladesh 1 1 0 0 +2.10 2
4 Sri Lanka 1 0 1 0 -1.96 0
5 Afghanistan 1 0 1 0 -2.10 0
6 Schotland 1 0 1 0 -3.04 0
7 England 2 0 2 0 -3.95 0

Speel als Celebrimbor in Shadow of Mordor-DLC

The Bright Lord, zo heet de DLC die volgende week uitkomt voor Middle-Earth: Shadow of Mordor. Als je wil weten hoe het is om tegen het ultieme kwaad in Middle-Earth, Sauron, te knokken, zal deze laatste DLC je wellicht aanspreken.

In The Bright Lord bestuur je Celebrimbor, de wraith die in de normale game verantwoordelijk is voor de wraith-krachten van Talion. De DLC speelt zich enkele duizenden jaren voor de originele game af, in een periode waarin Saurons macht op een hoogtepunt zit. Dit heeft als gevolg dat de omgevingen veel gevaarlijker zijn dan in de normale game.

Je speelt dus een elf, met bijbehorende karaktereigenschappen. Zo beschikt de elf over een geheel nieuwe moveset, is hij sneller/leniger dan Talion en natuurlijk heb je enkele nieuwe vaardigheden. Zo heb je onder andere een rapid fire-boog om op een shooter-achtige manier een veelvoud van pijlen af te kunnen vuren op vijanden. Celebrimbor heeft nog enkele andere verrassingen in petto.

Monolith: "Omdat je The One Ring bezit, bezit je alsnog veel krachten die je later doorgeeft aan Talion. Deze krachten zijn zelfs sterker nu Celebrimbor nog leeft. Je kunt nu niet alleen je vijanden domineren, je kan ze nu ook oproepen, oogsten voor Health of The One Ring activeren om je vijanden aan te vallen vanuit de Wraith-wereld." Uiteindelijk ga je de confrontatie aan met Sauron in een, volgens eigen zeggen, epische bossfight.

The Bright Lord komt 24 februari uit voor alle betreffende platfoms. Seizoenspashouders kunnen de DLC gratis downloaden. Pc-gamers opgelet: de DLC is qua systeemvereisten iets zwaarder dan de gewone game, blijkt uit de release notes van de laatste update op Steam.

Batman v Superman: eerste blik op Aquaman

Met nog meer dan een jaar te gaan tot de release is het nog flink lang wachten op de eerste zinnige beelden van Batman v Superman: Dawn of Justice, maar gelukkig is er regisseur Zack Snyder, die af en toe een tipje van de sluier oplicht via zijn Twitter-account.

Vandaag toonde hij zijn volgers een eerste blik op Jason Momoa als Aquaman. Momoa heeft een wat kleinere rol, naast Batman, Superman, Wonder Woman en Cyborg, en zal naar verwachting voornamelijk te zien zijn als inleiding naar de Justice League-films in 2017 en 2019, en de Aquaman-solofilm in 2018.

Jason Momoa als Aquaman
Jason Momoa als Aquaman

Aquamans outfit in deze foto is vergelijkbaar met de look van Wonder Woman: hoewel gebaseerd op de comics, zijn de kleuren sterk verminderd en heeft hij een wat meer duistere uitstraling. Een belangrijk verschil met de comics is dat Arthur Curry, zoals Aquamans echte naam luidt, hier geen shirt aan heeft, maar zijn look bereikt met tattoos (en/of lichaamsverf) en accessoires. Ook is zijn klassieke drietand vervangen door een vijftand. De tekst op de foto is waarschijnlijk een verwijzing naar de zeven zeeën: Aquaman heeft doorgaans de status van koning in het vloeibare deel van onze planeet, of meer specifiek, van Atlantis.

Batman v Superman: Dawn of Justice, met Henry Cavill als Superman, Ben Affleck als Batman, Gal Gadot als Wonder Woman, Ray Fisher als Cyborg, Jesse Eisenberg als Lex Luthor en Jeremy Irons als Aflred Pennyworth, verschijnt eind maart volgend jaar in de bioscopen.

Huizenprijzen lopen verder op

Bestaande koopwoningen waren in januari 2,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Het is de tiende maand op rij dat de prijzen van koopwoningen hoger zijn dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in januari ongeveer even hoog als medio 2003. In juni 2013 bereikte de huizenprijs een dieptepunt, sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend.

Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in januari 3,6 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 18,6 procent lager.

Het Kadaster bracht dinsdag al naar buiten dat in januari 9437 verkochte woningen werden geregistreerd. Dat is een stijging van zes procent ten opzichte van januari 2014.

Consumenten besteden opnieuw iets meer

Consumenten hebben in december 0,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in december 2013. Het is de derde maand op rij met een lichte stijging. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De groei in december had op jaarbasis hoger kunnen uitvallen als consumenten meer hadden uitgegeven aan auto's. In december 2013 kochten consumenten veel meer autos. Dat deden ze om nog snel te kunnen profiteren van gunstige fiscale regelingen.

Het gebrek aan kooplust waar het om autos gaat, is de belangrijkste oorzaak van de daling van de uitgaven aan duurzame goederen.

'Doorstart Brabantse poetshulp was onmogelijk'

Een doorstart van de failliet verklaarde huishoudhulporganisatie Thebe in West-Brabant is eigenlijk nooit mogelijk geweest. De curatoren van Thebe schrijven dat in hun eerste faillissementsverslag, maar het ontslagen personeel gelooft het nog steeds niet.

Thebe leverde met ongeveer tweeduizend mensen huishoudhulp aan zevenduizend klanten. Het bedrijf maakte al jaren verlies en ging eind december na een korte periode van stille bewindvoering failliet.

Een doorstart was volgens de curatoren onmogelijk vanwege aanbestedingsregels. Bovendien was het moederbedrijf niet bereid om verliezen nog langer te compenseren. "Verkoop van de bedrijfsactiviteiten was feitelijk en juridisch niet mogelijk", concluderen de curatoren.

Meer aanhoudingen vanwege mensensmokkel

De politie en de marechaussee hebben vorig jaar bijna een kwart meer mensen aangehouden op verdenking van mensensmokkel dan in 2013. Het ging in totaal om 336 aanhoudingen in 2014 tegenover 272 in 2013.

Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendmaakte. Deze aanhoudingen hadden plaats tijdens zowel reguliere als projectmatige onderzoeken.

Vorig jaar werden meer projectmatige onderzoeken uitgevoerd. Die werden ingesteld omdat er ernstige aanwijzingen waren van mensensmokkel, onder meer van mensen uit Eritrea. Het waren 26 onderzoeken die leidden tot 58 aanhoudingen. In 2013 waren er tien projectmatige onderzoeken, die 26 aanhoudingen opleverden.

Wereldtijd en Nederlands record Hassan op 1500 meter

Sifan Hassan heeft ter afsluiting van het atletiekgala op de indoorbaan van Stockholm een wereldtijd gelopen op de 1500 meter. De Nederlandse atlete finishte maar net niet binnen de vier minuten: 4:00,46. Dat was opnieuw een royale verbetering van haar Nederlands record, dat ze enkele weken geleden in Karlsruhe op 4:02,57 bracht.

Hassan profiteerde van het goede werk van de ingehuurde tempomaaksters Lydia Wafula en Judit Varga uit respectievelijk Kenia en Italië. Betlhem Desalegn uit de Verenigde Arabische Emiraten op grote achterstand (4:05,61) tweede vóór de Zweedse Meraf Bahta (4:06,42).

Dibaba verpulvert wereldrecord op 5000 meter

Genzebe Dibaba heeft donderdagavond tijdens het atletiekgala in Stockholm het wereldrecord op de 5000 meter indoor verbeterd. De Ethiopische atlete liep de afstand in de Globe Arena in 14:18,86.

Ze scherpte de toptijd van haar landgenote Meseret Defar, die zes jaar geleden op dezelfde plek in Zweden tot 14:24,37 kwam, met ruim vijf seconden aan. De Poolse Katarzyna Broniatowska en de Oekraïense Tamara Tverdostup waren ingehuurd als tempomaaksters.

Gewonden door treinbotsing in Zwitserland

Door een botsing tussen twee passagierstreinen vrijdagochtend in Zwitserland zijn zeker vijf mensen gewond geraakt van wie een zwaargewond. Volgens Zwitserse media knalden even voor zeven uur een sneltrein en een regionale trein op elkaar op het station van de plaats Rafz, ten zuiden van Schaffhausen.

Hulpdiensten rukten massaal uit. Lokale media meldden dat hulpdiensten rekening hielden met bijna vijftig gewonden. Een woordvoerder van de kantonpolitie meldde later dat er vijf gewonden waren geteld.

Door de botsing ontspoorde een van de treinen voor een deel. De oorzaak is nog niet bekend. Volgens ooggetuigen ramde de sneltrein, die van Zürich onderweg was naar Schaffhausen, de regionale trein. De sneltrein zou door een rood sein zijn gereden.

CDA: trek paspoorten van hooligans in

Hooligans die zich in het buitenland bij een voetbalwedstrijd misdragen, zouden hun paspoorten moeten inleveren. Zij kunnen dan niet naar een volgende wedstrijd over de grens.

CDA-leider Sybrand Buma zei dat vrijdag in het tv-programma Vandaag de Dag naar aanleiding van de rellen met Feyenoord-supporters in Rome de afgelopen dagen. Enkele tientallen verdachten zijn al voor de rechter in Italië verschenen.

Buma zei zich te schamen voor het gedrag van dit soort supporters. Daarom moeten we het paspoort afpakken zodat deze hooligans bij een volgende uitwedstrijd in Nederland zitten en alleen de goedwillenden naar de wedstrijd kunnen, aldus Buma.

De PvdA stelde donderdag al vragen aan het kabinet over de kwestie. De sociaaldemocraten denken aan een meldplicht die burgemeesters kunnen opleggen aan hooligans.

Tankinvasie op Xbox One komt nog dit jaar

World of Tanks, het populaire online schietspel, doet weer een volgend platform aan. Ontwikkelaar Wargaming heeft namelijk bekendgemaakt dat World of Tanks, na het succes op Xbox 360, nog dit jaar gaat uitkomen op Xbox One.

"Een jaar geleden kwam World of Tanks uit op Xbox 360 en sindsdien zijn er miljoenen nieuwe spelers toegevoegd aan de ranglijsten met Wargaming-tankers", aldus T.J. Wagner, Executive Producer of Wargaming Chicago-Baltimore. "Wargamings invasie in het console-universum is in vollegang. Ons hele team staat paraat en wij zijn er trots op om naar een volgend niveau te schieten op het Xbox One-platform."

Deze game zal cross-platform speelbaar zijn tussen Xbox One en Xbox 360, zodat spelers op beide consoles tegen elkaar kunnen spelen. Beide versies zullen op dezelfde servers plaatsvinden en dezelfde contentupdates en actieve community krijgen. Door het aan te bieden op beide gelinkte platformen met zal het aantal spelers volgens de gamestudio flink uitgebreid worden.

Wargaming heeft ook gedacht aan de echte Xbox-gamers. Spelers die namelijk World of Tanks willen upgraden van Xbox 360 naar Xbox One kunnen hun account met alle ingame-progressie gewoon meeverhuizen.

Grote brand onder wooncomplex Nijmegen

De hulpdiensten zijn vrijdagochtend vroeg met groot materieel uitgerukt voor een grote brand in een snackbar in Nijmegen. Boven de zaak aan de Otto C. Huismanstraat bevinden zich meerdere woonlagen.

Er gaan berichten rond dat een deel van het gebouw op instorten staat. De brand heeft zich vrij snel verspreid naar het dak van wooncentrum De Notenhout. De brandweer is met hoogwerkers bezig de bewoners, vooral senioren, uit hun woning te redden.

Naast de brandweer zijn ook een aantal ambulances en een traumahelikopter ter plaatse.

Er is sprake van meerdere gewonden. Zo zou volgens een verslaggever van Omroep Gelderland tenminste een vrouw bewusteloos het gebouw uit zijn gehaald door de brandweer. Anderen zouden brand- en schaafwonden hebben en ademhalingsmoeilijkheden door de rook.

Update 07.14 uur:
Verslaggever Wim Hageman van Omroep Gelderland: 'De situtatie is hectisch; het vuur wordt groter en groter. Er komt dikke, zwarte rook uit het pand. Mensen staan op de balkons met lampen te zwaaien. Zonet is er iemand met een rolstoel naar buiten gedragen. Ik hoorde net dat er ruiten werden ingeslagen. Ik zie mensen druk door het gebouw lopen.'


Update 07.57 uur:
Zojuist is een deel van het dak ingestort, mogelijk liggen er bewoners onder puin. De brandweer is nog steeds naar bewoners aan het zoeken. Er zijn enkele mensen zwaargewond geraakt. Voor familieleden is een informatienummer opengezet: 088-2690000.

Update 08.21 uur:
Op dit moment 4 zwaargewonden, 6 gewonden en circa 30 lichtgewonden.

Bovelander: toch geen rol in Bassie & Adriaan-film

Job Bovelander heeft zijn hoofdrol in de speelfilm Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan terug moeten geven. Vanwege de verschuiving van een groot gedeelte van de opnamedagen voor de film naar België en de tournee van het succesvolle theaterconcert Vive La France, waarin Bovelander een van de solisten is, blijkt dat de twee producties qua planning niet te combineren zijn.

Dat heeft producent Mountain Road vrijdag bekendgemaakt. Die zegt het besluit van Bovelander erg te betreuren, maar geen enkele andere mogelijkheid te zien. Het is nog niet duidelijk wie de hoofdrolspeler gaat vervangen.

Bovelander speelde samen met Telekids-gezicht Janouk Kelderman (beter bekend als Keet!), Fabian Jansen en Miryanna van Reeden de hoofdrollen in de film. Bas en Aad van Toor spelen belangrijke bijrollen. De opnames van Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan gaan in april van start. Het is de bedoeling dat de film in september 2015 zijn première beleeft.

In de film worden Bassie en Adriaan vlak voordat zij een grote onderscheiding krijgen voor hun verdiensten aan de mensheid ontvoerd door de Jonkheer (Fabian Jansen), een neef van de gemene Baron uit de oude serie. Hun lot ligt in de handen van straatartiesten Keet (Kelderman), Koen en commissaris Kroon (Van Reeden), die een zoektocht starten.

ABN AMRO boekt fors meer winst

ABN AMRO heeft het afgelopen jaar een nettowinst behaald 1,134 miljard euro. Dat is inclusief het negatieve effect van eenmalige bijzondere posten. Dat meldde ABN Amro vrijdag.

De zogenoemde onderliggende nettowinst verdubbelde ten opzichte van 2013 en kwam uit op 1,551 miljard euro.

De bank draaide naar eigen zeggen een sterk vierde kwartaal, waarin een onderliggende nettowinst werd geboekt van 400 miljoen euro. In dezelfde periode van 2013 leed ABN AMRO nog een verlies van 47 miljoen euro.

Woods zegt toernooi in Florida af

Tiger Woods doet volgende week niet mee aan de Honda Classic in Palm Beach Gardens Florida. De Amerikaanse topgolfer, die vorig jaar een operatie aan zijn rug onderging, heeft zijn rustperiode voorlopig verlengd. De voormalig nummer één van de wereld voelt zich nog altijd niet klaar voor grote toernooien.

Door zijn afzegging voor de Honda Classic lijkt de kans niet groot dat de 39-jarige Woods tijdig in vorm is voor de Masters in april, de eerste major van het jaar. Bij de twee toernooien die de Amerikaan dit jaar wel al speelde, maakte Woods een slechte indruk. In Phoenix zette hij met 82 slagen zelfs zijn slechtste ronde ooit neer.

D66 wil aparte rechtsvorm voor start-ups

D66 wil dat er een aparte rechtsvorm komt voor jonge, innovatieve bedrijven, zodat zogeheten start-ups zich in de eerste twee jaar volop kunnen concentreren op innoveren en zo weinig mogelijk hinder ondervinden van regels.

"Juist in de eerste twee jaar telt elke cent en hebben deze innovatieve jonge bedrijven ondersteuning nodig", zegt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven. Hij wijst erop dat start-ups steeds belangrijker zijn voor economische groei en werkgelegenheid in Nederland.

Verhoeven denkt aan een start-up-bv, waarmee jonge innovatieve bedrijven hun loonkosten, investeringskosten en winstbelasting twee jaar kunnen verlagen. Ook voor tijdelijke arbeidscontracten moeten ze meer flexibiliteit krijgen.

Nederland zou het eerste land ter wereld zijn met een aparte rechtsvorm voor start-ups, zegt Verhoeven.

'Nederland moet Oekraïne wapens leveren'

Nederland moet Oekraïne steunen met wapens gezien de opstelling van het land na de ramp met vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne. Dat zegt de Oekraïense oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-ambassadeur in Nederland Boris Tarasjoek vrijdag in Het Financieele Dagblad.

"Ik denk dat Oekraïne na de ramp met de MH17 alle hulp heeft verleend aan Nederland", zegt hij in de krant. "Wij hebben ook het onderzoek overgedragen aan Nederland. Dat gebaar hebben wij gemaakt. Ik vind dat het nu tijd is voor een omgekeerd gebaar, dat Nederland Oekraïne helpt. Met harde woorden en wapens."

Door de ramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

CU wil tijdelijk huurcontract voor jongeren

De ChristenUnie wil dat jongeren makkelijker aan een huurwoning kunnen komen. De partij presenteert vrijdag een initiatiefwet om jongerencontracten mogelijk te maken. Dat zijn huurcontracten met een beperkte termijn van vijf jaar. Jongeren blijven nu vaak noodgedwongen langer thuis wonen.

Jonge starters hebben doorgaans na vijf jaar een hoger inkomen, zegt Tweede Kamerlid Carola Schouten. "Binnen deze periode kunnen ze ook hoog genoeg op de wachtlijst komen voor een gewone sociale huurwoning. Met het jongerencontract krijgen ze de mogelijkheid van een tijdelijk huurcontract in ruil voor het sneller krijgen van een woning. Zo wordt de doorstroming bevorderd. Zowel studentenkamers als jongerenwoningen komen sneller beschikbaar voor nieuwe studenten en jonge starters."

Het idee voor jongerencontracten is ontwikkeld in samenwerking de jongerenorganisatie van de ChristenUnie PerspectieF. Het moet gaan gelden voor jongeren van 18 tot 28 jaar.

Kensington verrast door populariteit

De mannen van Kensington hadden nooit verwacht dat hun concerten in het Ziggo Dome zo snel uitverkocht zouden raken. "We hadden er tien maanden voor uitgetrokken en een hele campagne bedacht", vertelt drummer Niles in een interview met AD. "Dat was totaal niet nodig."

De Utrechtste band geeft op 25 en 26 november twee concerten in de Amsterdamse concertzaal. Het concert op 25 november werd pas gepland nadat de zeventienduizend kaarten voor de eerste show binnen elf uur werden verkocht. "We hebben kennelijk niet door hoe populair we zijn", zegt Niles.

Kensington treedt vrijdagavond op in een uitverkochte Heineken Music Hall. Na een korte vakantie wacht de band in de zomer een druk festivalseizoen.

Grappen over Sheen in Two And A Half Men

Charlie Sheen keerde donderdagavond niet terug in de allerlaatste aflevering van Two And A Half Men, zoals door veel fans werd gehoopt. Wel werden er veel grappen over de acteur gemaakt, schrijft Gossip Cop.

Zo werd er in de finale van de serie verwezen naar Sheens alcohol- en drugsmisbruik, het feit dat hij werd vervangen door Ashton Kutcher en zijn ruzies met de maker van de serie, Chuck Lorre.

Tijdens de aflevering werd duidelijk dat Sheens personage Charlie Harper toch niet is overleden vier jaar geleden. Aan het einde komt Harper zelfs in beeld, maar alleen van de achterkant.

Een paar uur voorafgaand aan de show liet Sheen via Twitter al weten dat fans hem niet konden verwachten in Two And A Half Men. "Als je uitkijkt naar mijn langverwachte cameo op televisie, moet je The Goldbergs kijken, woensdag 25 februari op ABC! Ik ga waar de liefde is."

Automobilist rijdt in Dordrecht in op agent

Een agent heeft donderdagavond in Dordrecht ternauwernood kunnen wegduiken toen een automobilist op hem inreed. De agressieve bestuurder kon ondanks een grote zoekactie ontkomen, liet de politie weten.

Politiemensen hadden geprobeerd de auto met Italiaans kenteken op de Dokweg staande te houden. "Het kenteken bleek in de politiesystemen te staan en de eigenaar van het voertuig werd gezocht", aldus de politie.

Daarop probeerde de bestuurder de agent te scheppen. Toen dat mislukte, reed de automobilist weg. Er werd nog een waarschuwingsschot gelost.

Ondanks een achtervolging en de inzet van een politiehelikopter, kon de verdachte ontsnappen. De politie zoekt nog uit wie verantwoordelijk is voor de aanval op de agent.

Bladestorm krijgt demo en preorder-bonussen

Uitgever Koei Tecmo heeft laten weten dat er een demo voor Bladestorm: The Hundred Years War & Nightmare uitkomt volgende maand. Later die maand komt het spel ook uit, zodat geinteresseerden het uit kunnen proberen voor het te kopen.

Bladestorm: The Hundred Years War & Nightmare is een remake van de PlayStation 3-titel Bladestorm: The Hundred Years War, met extra fantasythema's erin verwerkt, tenminste een draak hebben wij tijdens onze geschiedenislessen niet gehad. Het spel speelt zich af tijdens de honderdjarige oorlog (1337 - 1453). De gevechten zijn geïnspireerd door daadwerkelijke gebeurtenissen in die tijd. De uitgever meldt dat de demo een missie bevat waarin je verschillende soorten troepen commando's geeft, squads acties uit laat voeren, verschillende wapens hanteert en het wisselen tussen de verschillende personages in het veld.

Mocht je al snel overtuigd zijn dan is er een preorder-bonus via Gamemania waar je een dragon mask en staf krijgt. Mocht je via Smartoys bestellen dan krijg je een extra kostuum voor de Black Prince en Joan of Arc.

Bladestorm: The Hundred Years War & Nightmare komt 20 maart uit op PlayStation 3, PlayStation 4 en Xbox One. Een pc-versie wordt in mei verwacht.

Nederlandse studio kickstart Call of Combat-remake

De Nederlandse studio KAVA heeft een Kickstarter gestart om een remake van Call of Combat te ontwikkelen, een realtime strategy-game in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk willen we die onder de aandacht brengen als Nederlanders onder elkaar. Helemaal als ze een demo voor Windows en Mac OS gratis ter download aanbieden om te laten zien wat er nu al in het prototype van het spel zit.

KAVA wil de game herintroduceren met nieuwe features, gegoten in een modern jasje. Door de gekozen tijd zijn de gevechten vooral in 'close-combat'. Het is een multiplayergame waarin de speler bevelen geeft aan een team van vier soldaten. Spelers maken teams en nemen het tegen elkaar op, waarbij een persoon in een team de leiding neemt en het team commando's geeft via een speciale interface.

De Kickstarter-campagne loopt nog tot 20 maart. KAVA hoopt 30.000 euro op te halen om Call of Combat te financiëren. Wil je meer weten, de demo downloaden om het te spelen of meehelpen het Kickstarter-bedrag te halen, dan kan dat hier.

Vluchtelingen Istanbul lijden onder vrieskou

Syrische vluchtelingen in Istanbul worden hard getroffen door de extreme sneeuwval in de Turkse stad. De ontheemde Syriërs proberen het winterweer onder erbarmelijke omstandigheden uit te zitten in metrostations en tenten, berichtte de krant Today's Zaman donderdag.

Vooral de vluchtelingen in geïmproviseerde tenten aan de kant van de weg zouden het zwaar hebben. Zij beschikken vaak niet over mogelijkheden hun onderkomen te verwarmen, terwijl de temperatuur tot onder het nulpunt is gezakt. De Syriërs zijn voor voedsel vaak aangewezen op donaties van omwonenden.

Een vluchtelinge vertelde de krant dat haar baby ziek is geworden door de vrieskou. "Ik heb vijf kinderen. We hebben geen elektriciteit, toilet of water", vertelt de vrouw uit Hama, die in een tent woont. Een andere vluchteling zegt kampvuren te stoken om warm te blijven. "Maar soms kunnen we geen hout vinden."

Volgens cijfers van de overheid hebben zeker 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen een veilig heenkomen gezocht in Turkije. Slechts 30 procent van die groep heeft onderdak gezocht in vluchtelingenkampen.

Vluchtelingen Istanbul lijden onder vrieskou
Vluchtelingen Istanbul lijden onder vrieskou (Foto: ANP)

Zware stormen teisteren Australië

Australië gaat vrijdag gebukt onder extreem noodweer. Twee cyclonen trekken over het land en laten een spoor van vernieling achter.

De cycloon Marcia kwam vrijdagochtend (lokale tijd) aan land in de oostelijke staat Queensland. Dat ging gepaard met windstoten van 170 kilometer per uur. Ook viel meer dan 60 millimeter regen in anderhalf uur, berichtten Australische media.

De storm laat een enorme ravage achter. In de kustplaats Yeppoon werden ramen en deuren van huizen getrokken door de harde wind. Mensen die in risicogebieden wonen zijn geëvacueerd.

De cycloon Lam heeft ondertussen de staat Northern Territory bereikt. Lam zou nog geen menselijke slachtoffers hebben gemaakt, maar wel het leven hebben gekost aan een hond in het plaatsje Ramingining.

Sommige Australiërs maken van de gelegenheid gebruik om foto's van de stormschade via Twitter te delen. Te zien is hoe omgewaaide bomen wegen blokkeren. Ook zijn veel wegen volledig onder water gelopen.

Zware stormen teisteren Australië
Zware stormen teisteren Australië (Foto: ANP)

Oppositieleider Venezuela opgepakt

De Venezolaanse oppositieleider Antonio Ledezma is donderdag opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een staatsgreep. Dat zeggen meerdere getuigen, onder wie de vrouw van Ledezma.

Agenten van de geheime dienst arresteerden de politicus in zijn kantoor in hoofdstad Caracas. "Ze forceerden de deuren zonder een arrestatiebevel", twitterde oppositiepoliticus Ismael Garcia, die zelf getuige zou zijn geweest van de aanhouding.

De spanning tussen de oppositie en de socialistische regering is in Venezuela hoog opgelopen. Het land zit economisch in het slop en de populariteit van president Nicolás Maduro is gekelderd. De regering besloot in januari het schieten op demonstranten onder omstandigheden toe te staan.

Maduro beschuldigt zijn politieke tegenstanders wel vaker van het beramen van een coup, maar levert daar zelden bewijs voor. Zijn voorganger, Hugo Chávez, werd in 2002 korte tijd afgezet door het leger.

'Oppositieleider Venezuela opgepakt'
'Oppositieleider Venezuela opgepakt' (Foto: ANP)

Peuter sterft door vrieskou Canada

Een Canadese peuter is donderdag overleden nadat hij in Toronto in zijn eentje de vrieskou was ingelopen. Na een grote zoekactie werd de 3-jarige Elijah gevonden in de omgeving van het appartementencomplex waar zijn familie verbleef, berichtten Canadese media. Het kind stierf uiteindelijk in het ziekenhuis.

Op camerabeelden is te zien hoe Elijah in de vroege ochtend vertrok uit het complex. Hij droeg alleen een T-shirt, luier en winterlaarzen, terwijl de temperatuur tot ver onder het nulpunt was gedaald. De vermissing van het kind viel door het vroege tijdstip pas na enkele uren op.

De hulpdiensten trommelden meer dan honderd agenten en een helikopter op voor een zoekactie. Toen de peuter werd ontdekt op 300 meter van de plek waar hij verdween, gaf hij al geen teken van leven meer. Reddingswerkers waren in tranen toen ze het jongetje naar een ambulance droegen.

In Toronto is onthutst gereageerd op de dood van het kind. "Ik denk dat iedere inwoner van de stad het verlies zal voelen", zei politiebaas Bill Blair. Burgemeester John Tory condoleerde de nabestaanden namens de hele stad.

Peuter sterft door vrieskou Canada
Peuter sterft door vrieskou Canada (Foto: ANP)

Voorbereidingen aanval Mosul in volle gang

Een Iraaks-Koerdische krijgsmacht wordt voorbereid om de Iraakse stad Mosul te heroveren op Islamitische Staat. Dat zei een hoge Amerikaanse legerfunctionaris donderdag tegen de BBC.

De tweede stad van Irak wordt momenteel bezet door 1000 tot 2000 IS-strijders, aldus de functionaris. Voordat de terreurgroep de stad vorig jaar veroverde, woonde ruim een miljoen mensen in Mosul. Aan de tegenaanval zouden tot 25.000 militairen moeten deelnemen.

De aanval op de stad moet vermoedelijk in het voorjaar gaan plaatsvinden. Anders dreigt de zomerhitte volgens de functionaris de strijd te bemoeilijken. Als de Iraakse troepen niet voldoende voorbereid zijn, zou het ook denkbaar zijn dat de aanval wordt uitgesteld.

De VS zouden nauw zijn betrokken bij de voorbereidingen op de aanval. Zo worden alle strijders getraind door de Amerikanen. Er wordt nog gekeken of de VS ter plekke mensen inzet om de luchtsteun te coördineren.

'Voorbereidingen aanval Mosul in volle gang'
'Voorbereidingen aanval Mosul in volle gang' (Foto: ANP)

Rotterdam rouwt en viert 75 jaar na bommen

Rotterdam herdenkt vanaf dit voorjaar ruim een jaar lang het bombardement en de wederopbouw van de stad. Voor dit themajaar stelt het stadsbestuur 2,7 miljoen euro beschikbaar.

De periode van het herdenken en vieren bestaat uit drie delen: het bombardement op Rotterdam, de wederopbouw en de toekomst van de stad. In die volgorde worden het hele jaar door tal van evenementen gehouden. Vanaf 30 april tot en met 25 oktober vindt in de voormalige onderzeebootloods op het RDM-terrein in Heijplaat de expositie De Aanval plaats.

Deze tentoonstelling gaat over de vijf dagen durende strijd om Rotterdam. Die wordt zichtbaar gemaakt aan de hand van grote projecties, persoonlijke verhalen en onder meer de komst van een Heinkel-bommenwerper. Toestellen van dit type verwoestten de stad in 1940. In de maand mei worden naast de reguliere herdenkingen extra activiteiten georganiseerd, zoals het herdenkingsconcert door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Na de tentoonstelling De Aanval, ligt het accent op de viering van 75 jaar wederopbouw met als motto Rotterdam viert de stad. "Deze culturele manifestatie viert de stad en het elan van vandaag, kijkt terug naar de wederopbouwjaren en verkent de toekomst", aldus de organisatie. Daarna is er met openbare gesprekken veel aandacht voor de toekomst van Rotterdam. De debatten worden georganiseerd door culturele instellingen, particulieren initiatieven, maatschappelijke organisaties en scholen.

'Bobbi Kristina van de beademing af'

Bobbi Kristina Brown is van de beademing af. Dat vertellen twee anonieme bronnen dicht bij de familie aan CNN. De 21-jarige dochter van de overleden zangeres Whitney Houston ligt al twee weken in coma. Ze werd thuis in bad bewusteloos gevonden.

De buis waarmee ze de laatste weken werd beademd, is woensdag door de artsen verwijderd. Er is een opening gemaakt in haar luchtpijp waardoor Bobbi Kristina nu kan ademen. Die ingreep is een standaardprocedure die vaker wordt uitgevoerd bij mensen die in coma liggen. Het verkleint de kans op infecties.

Brown word kunstmatig in coma gehouden. De artsen zouden proberen haar stapsgewijs uit de slaaptoestand te halen. De aard van haar verwondingen is niet bekendgemaakt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.