CD: Gingerpig - Ghost On The Highway

dekatophetspek

De afgelopen week is eindelijk het langverwachte nieuwe album van de band Gingerpig uitgekomen. De band, die in 2010 werd opgericht door Boudewijn Bonebakker, maakte medio 2014 bekend dat ze bezig waren met een crowdfundactie, om zo een nieuw album op te kunnen nemen. Met de hulp van een zeventigtal muziekliefhebbers werd op deze wijze het nieuwe album Ghost On The Highway gerealiseerd.

Gingerpig - Ghost On The Highway

Ghost On The Highway is het derde album van het trio rondom Boudewijn Bonebakker, die eerder naam wist te maken als de gitarist van de legendarische death metalband Gorefest. Met Gingerpig, dat na het vertrek van toetsenist Jarno van Es in 2012 als trio verder zou gaan, tapt de langharige snarenplukker uit een geheel ander muzikaal vaatje dan met zijn vorige band. Op Ghost On The Highway bezingt de band de passie en de drang die hen nu al drie platen lang over de muzikale snelwegen jaagt. Net als op de vorige albums The Ways Of The Gingerpig (2011) en Hidden From View (2012) horen we op de nieuwe plaat wederom een ijzersterke combinatie van hardrock, blues en een snufje ouderwetse heavy metal.

Net als op Hidden From View doet Gingerpig ook op dit nieuwe album weer regelmatig denken aan bands zoals Soundgarden en Audioslave. De stem van Bonebakker doet sowieso wel wat aan die van Chris Cornell denken en als je de band dan ook nog eens stevige harde bluesrock laat spelen is die vergelijking niet al te ver gezocht. Ghost On The Highway is ook een zeer gevarieerde plaat geworden, waar de liefde voor de stevigere muziek uit de zeventiger jaren bijna vanaf druipt. Zo horen we bij 'Brace Before The Fall' een track die lijkt te zijn geinspireerd op Neil Youngs 'Rockin' In The Free World', terwijl 'Burning Up The Road' vervolgens weer meer doet denken aan bands als Deep Purple en Rainbow.

Met hun nieuwe plaat Ghost on the Highway hebben Bonebakker en consorten een prima schijf afgeleverd, met een tiental eerlijke composities zonder opsmuk of andere hippe fratsen. Dit is de muziek zoals je die ook bij een concert van het trio kunt verwachten en het zou ons dan ook ten zeerste verbazen als deze fijne band de komende zomer niet op de nodige festivals te zien en te horen zou zijn. Zwaar verplichte kost voor liefhebbers van authentieke hardrock en heavy metal.