Politie Rome volgde advies Nederlanders

In de discussie over de schuldvraag na de voetbalrellen in Rome wordt nu ook met de beschuldigende vinger naar de Nederlandse politie gewezen.

Volgens de krant Il Messaggero zijn ongeveer tien Nederlandse agenten enkele dagen geleden in de Italiaanse hoofdstad geweest om te adviseren hoe omgegaan moet worden met Feyenoord-supporters. Zij adviseerden om escalatie te vermijden.

De Nederlandse politie waarschuwde dat zeker honderd gevaarlijke Feyenoord-fans naar Rome zouden reizen die geen kaartje voor het stadion hadden. "Toch werd gesuggereerd geen charges uit te voeren om de gemoederen niet te verhitten", aldus de bronnen van Il Messaggero.

De risicowedstrijd is de afgelopen twee maanden uitgebreid voorbereid: de Nederlandse politie heeft maar liefst vijftien rapporten naar Rome gestuurd over veiligheidsrisico's met Feyenoordsupporters, aldus Il Messaggero. De Italianen hadden weliswaar oproerpolitie opgetrommeld en waren met bijna 1400 agenten present. Maar "zij hebben de adviezen van de Nederlanders opgevolgd: niet aanvallen om te vermijden dat de gemoederen verhit raken. Zo is het gegaan totdat de situatie oncontroleerbaar is geworden", aldus de welingelichte bronnen van Il Messaggero.

De Rotterdamse politie weerspreekt het artikel van Il Messaggero nadrukkelijk. Zes medewerkers van de Rotterdamse Voetbaleenheid waren in Rome ter ondersteuning van hun Italiaanse collega's. En niet zoals een anonieme bron in een Italiaanse krant stelt om enige tactiek te bepalen, reageert een woordvoerder. "Dat kan ook niet", stelt hij. "De Italiaanse collega's waren vanzelfsprekend al veel langer bezig met de voorbereidingen voor deze omvangrijke regeling waarbij 1400 agenten werden ingezet. Net zoals de voorbereidingen voor de return in Rotterdam al maanden geleden zijn begonnen."

Frank Paauw, politiechef van de eenheid Rotterdam: "Het is iedere keer hetzelfde liedje: hooligans misdragen zich en de politie heeft het gedaan. Als je niet uitkijkt hebben zes Nederlandse agenten die in Italië waren ter ondersteuning, deze rellen zelfs veroorzaakt. Het is de wereld op zijn kop."