Akkoord over verlenging steun aan Griekenland

De Europese Unie en Griekenland hebben overeenstemming bereikt over het hulpprogramma voor de Grieken. Dat zegt een bron dicht bij de Eurogroep, die vrijdag in Brussel overlegde over het verzoek van de regering in Athene daartoe.

Griekenland stelt de inspecteurs van de zogeheten trojka voor komende maandag een lijst met hervormingsmaatregelen voor, zo zou in het akkoord zijn afgesproken. Als het drietal schuldeisers, de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds, de lijst accepteren spreken de leden van de Eurogroep elkaar dinsdag opnieuw om de overeenkomst af te zegenen.

Update:
Het steunprogramma van Griekenland wordt verlengd. Dat hebben de ministers van Financiën van de negentien eurolanden (de eurogroep) vrijdag afgesproken in Brussel, meldden bronnen tegenover het persbureau ANP. Het programma wordt met vier maanden voortgezet.

De voortekenen waren al gunstig nadat in Brussel uitlekte dat tijdens vooroverleg eerder op de dag hoofdrolspelers het eens waren geraakt over een concepttekst.

Athene vroeg donderdag formeel om een verlenging van het huidige, maar snel aflopende hulpprogramma aan. De brief was vooral voor Duitsland nog te vaag en Berlijn wees die dan ook af. Griekenland moet de eerder gemaakte afspraken gewoon nakomen, was het standpunt van Berlijn. Veel eurolanden sloten zich daarbij aan.

Griekenland kreeg de afgelopen jaren miljardensteun en moest daarvoor in ruil ingrijpend bezuinigen en hervormen. Dit steunprogramma zou, na een eerste technische verlenging met twee maanden, op 28 februari om middernacht aflopen en zonder een verlenging zou Griekenland snel in de financiële moeilijkheden komen.

Maar de nieuwe Griekse regering wilde niet zomaar om een verlenging vragen. De linkse partij Syriza won de verkiezingen met de belofte het programma stop te zetten en bezuinigingen terug te draaien. De eurolanden hamerden, met Duitsland voorop, op het nakomen van de gemaakte afspraken.

De vrijdag gesloten deal is een ,,in principe'' afspraak. Athene moet uiterlijk maandag een lijst aanleveren met de te gaan nemen hervormingsmaatregelen. De experts van de geldschieters zullen die dan beoordelen, maakte EU-commissaris Valdis Dombrovskis (de Euro) via Twitter bekend. Dan kan het besluit formeel worden genomen.