IS heeft geen gevolgen op cruisevakanties

De aanwezigheid van IS in Libië aan de Middellandse Zee heeft geen gevolgen voor de cruisevakanties in het gebied. Dat zegt voorzitter Erik Schuffel van de Nederlandse vereniging van cruiserederijen, CLIA. "En als er wel problemen zouden zijn, passen we de reis à la minute aan", aldus Schuffel.

Hij gelooft niet dat IS nu opeens cruiseschepen kan enteren. "Dit soort schepen zijn flatgebouwen van twaalf tot dertien etages hoog. Daar kom je niet zomaar op." Schuffel benadrukt daarnaast dat de algehele veiligheid continu de aandacht heeft. "Dat is ook zo bij weersveranderingen, de komst van hoge golven of natuurrampen. Wij kunnen zo onze routes verleggen en de reizigers hebben daar ook alle begrip voor", aldus Schuffel.

Soms doen rederijen lange tijd geen havens aan vanwege de politieke situatie. "We hebben continu te maken met allerlei veiligheidssituaties waarin we moeten handelen. Ik noem maar de piraterij vanuit Somalië of de uitbraak van ebola. Als het nodig is, kunnen we snel handelen. Maar in Libië hebben we nu niks te zoeken, dus komen we daar ook niet in de buurt."