FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 november 2014

Irak niet meer zeker van verwonding IS-leider

Het Iraakse leger is er niet langer zeker van dat Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat (IS), is getroffen door een luchtaanval. Het regeringsleger krabbelde maandag wat terug en spreekt nu van een 'mogelijke verwonding van Al-Baghdadi', die 'nog nader wordt onderzocht'.

Zondag beweerden het ministerie van defensie en van binnenlandse zaken nog met zoveel woorden dat de IS-voorman gewond was geraakt bij een luchtaanval op Al-Qaim, dat niet ver van de Syrische grens ligt in de westelijke provincie Anbar. Daarop kwam het leger dinsdag terug. Volgens woordvoerder Saad Maan Ibrahim zijn bij de aanval wel meerdere IS-kopstukken gedood. Hij noemde echter geen namen.

Het Amerikaanse ministerie van defensie herhaalde maandag dat de Amerikanen Al-Baghdadi niet op de korrel hebben genomen. Er was afgelopen weekeinde even sprake van dat de IS-leider was getroffen door een Amerikaans bombardement in de buurt van Mosul. Die luchtaanval was echter gericht op 'veldcommandanten' van de terreurbeweging, liet het Pentagon maandag weten. De VS zouden niet gericht jagen op Al-Baghdadi, maar wel de bevelstructuren van IS willen slopen.

Het is onduidelijk waar Al-Baghdadi zich op het ogenblik bevindt. Een aantal in Al-Qaim gewond geraakte IS-strijders is volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten overgebracht naar Boukamal, dat vlak over de grens in Syrië ligt. Of Al-Baghdadi ook in Boukamal verblijft kon het Observatorium niet zeggen.

Gordon richt zich op carrière

Gordon heeft besloten zich de komende tijd maar op één ding te storten: zijn carrière. In een interview met Veronica Magazine heeft de presentator het over zijn nieuwe zaterdagavondshow. "Goor Draait Door is mijn kindje, ik liep er al tijden mee in mijn hoofd. Dat het nu zover is, voelt bloedspannend", vertelt Gordon.

"Niet omdat ik bang ben voor een flop op mijn cv, maar ik hoop wel dat mensen me de kans geven te bewijzen dat ik ook solo een grappig programma kan dragen", vervolgt de zanger. Gordon vertelt het blad wat hem uniek maakt als presentator. "Ik ben hondsbrutaal, durf dingen te vragen die Humberto Tan en andere interviewers nooit zouden vragen. Daarnaast ben ik niet langer bang voor een goed gesprek. Ik heb geleerd te luisteren."

Gordon is niet bang voor kritiek op zijn nieuwe programma. "Over Goor Draait Door zullen ze ook van alles roepen. En ik zal nooit grappig genoeg zijn volgens Youp van 't Hek of andere pretentieuze cabaretiers. Whatever", zegt de artiest.

Op de vraag wat de zanger over vier jaar doet, op zijn vijftigste, heeft Gordon een duidelijk antwoord. "Dan ben ik met pensioen: in 2016 ga ik afscheidsconcerten geven. Ik stop liever op het hoogtepunt, dan dat ik in herhaling val", aldus Goor. "Rond mijn vijftigste hoop ik stiekem gesetteld te zijn met een leuke man en een Oprah Winfrey-achtige talkshow te hebben. Ik zie mezelf niet tot mijn zestigste op tv. En ik zal de spotlights niet missen: ik verlang best naar een leven zonder publiek of camera's. Maar eerst is het tijd om vóór de camera's te shinen, met Goor Draait Door."

Ebola-verpleegster wil 1,5 ton voor dode hond

Een Spaanse verpleegster die is genezen van ebola, wil 150.000 euro schadevergoeding van de Spaanse overheid, meldden media in Spanje maandag. De autoriteiten in dat land besloten namelijk dat haar hond Excalibur moest worden afgemaakt omdat het beest het gevaarlijke virus ook kon hebben.

Teresa Romero liep de ziekte op in Spanje, vermoedelijk toen ze een beschermend pak uittrok nadat zij een ebolapatiënt had behandeld. Ze werd in quarantaine geplaatst en overleefde de ziekte. Dat gold niet voor haar hond en dat vindt Romero verschrikkelijk. Ze vindt dat het dier "geen kans heeft gekregen". Zo werd nooit getest of Excalibur ebola had of niet.

Romero is overigens van plan om een nieuwe puppy te kopen.

'CNN verdwijnt van Russische kabel'

De Amerikaanse nieuwszender CNN International verdwijnt eind dit jaar van de Russische kabel. Dit meldde het persbureau Tass maandag.

CNN-eigenaar Turner Broadcasting System Europe heeft in een brief aan klanten laten weten ermee op te houden. Waarom CNN de Russische tv verlaat is niet bekendgemaakt. De baas van Turner in de voormalige Sovjet-Unie, Tatiana Kalita, weigerde uitleg te geven volgens Tass.

AFM: provisieverbod bespaart 400 miljoen

Het provisieverbod op hypotheken heeft geleid tot forse besparingen op de adviesprijzen. Consumenten besparen jaarlijks in totaal 400 miljoen euro. Dit zei Theodor Kockelkoren, bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op een themadag van het Verbond van Verzekeraars.

De prijs voor advisering is volgens Kockeltoren vooral voor hypotheekadvisering fors gedaald. "De gemiddelde huizenkoper betaalde vroeger makkelijk vierduizend euro, tegenwoordig ligt dat veelal tussen de 1500 en 2500 euro. Bij zo'n 200.000 hypotheken per jaar is dit een besparing van vierhonderd miljoen euro per jaar."

Koningspaar ontroerd door herdenking

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren maandag ontroerd door de herdenking van de MH17-ramp. Dat schreef het koningspaar op Facebook. De herdenkingsbijeenkomst werd maandagmiddag in de Amsterdamse RAI gehouden.

"Met grote ontroering luisterden we tijdens de zeer emotionele herdenkingsbijeenkomst naar de nabestaanden van de slachtoffers van MH17", aldus koning Willem-Alexander op de Facebook-pagina van Het Koninklijk Huis. "Veel dank aan de familie, vrienden en alle betrokkenen die hen helpen het onpeilbare verlies te verwerken."

CPB reageert niet meer op uitgelekte cijfers

Het Centraal Planbureau (CPB) wil niets meer te maken hebben met het lekken van nieuwe economische ramingen en cijfers elk jaar vlak voor Prinsjesdag. De rekenmeesters van het kabinet reageerden de afgelopen jaren nog wel eens op uitgelekte cijfers, maar dat is verleden tijd.

"De laatste jaren is het steeds meer een Haagse folklore geworden voor sommige journalisten om voortijdig cijfers uit de Macro Economische Verkenning (MEV) op te sporen en te publiceren", meldt het planbureau maandag in een verklaring. "Soms lijkt er zelfs min of meer gegokt te worden hoe bepaalde kerngegevens in de MEV eruitzien. Het CPB wil dat niet stimuleren, noch er deel van uitmaken."

Lichaam tweede piloot gevonden bij Sint-Maarten

Het lichaam van een piloot van een voor de kust van Sint-Maarten gecrasht vliegtuig is maandag geborgen. Dat heeft de rampenbestrijdingsdienst van Puerto Rico bekendgemaakt. Het lichaam van Rigoberto Lopez Colon, een Puerto Ricaan, werd door duikers aangetroffen vlakbij de plek waar zondag zijn vliegtuig werd gevonden.

Het vliegtuig waarin Lopez vloog stortte eind oktober vlak na vertrek van het vliegveld van Sint-Maarten neer. Het lichaam van zijn copiloot in het tweemotorige SH36-vliegtuig, waarmee ze op weg waren naar Puerto Rico, was al op de dag van de crash gevonden.

De Puerto Ricaanse autoriteiten werkten al sinds de crash samen met die van Sint-Maarten.

Betogers blokkeren luchthaven Acapulco

Betogers hebben maandag de ingang van aankomst- en vertrekhallen van de internationale luchthaven van de Mexicaanse badplaats Acapulco geblokkeerd. Ze eisen de terugkeer van 43 studenten die in september in de plaats Iguala verdwenen.

Ongeveer 2500 studenten en familieleden van de verdwenen jongeren bereikten de luchthaven na schermutselingen in de stad zelf met de oproerpolitie, meldden Mexicaanse media. De demonstranten hebben uiteindelijk op de luchthaven gesproken met de directie en beloofd hun actie niet in de gebouwen te houden en na een uur of drie weer te vertrekken.

In het weekeinde raakten betogers slaags in de hoofdstad Mexico-Stad en op verschillende plaatsen in de deelstaat Guerrero. Iguala en Acapulco liggen in die zuidelijke deelstaat.

De plotselinge verdwijning van zo'n grote groep jongeren, mogelijk door toedoen van de plaatselijke autoriteiten in Iguala, heeft Mexico diep geschokt. De 43 verdwenen onderwijsstudenten zijn waarschijnlijk 26 september in of rond Iguala vermoord door leden van een drugsbende. In die plaats, 100 kilometer ten zuiden van Mexico-Stad, was een schietpartij waarbij de plaatselijke politie 's nachts het vuur opende op studenten. Daarbij vielen zes doden en 25 gewonden. 43 studenten verdwenen en werden naar verluidt door agenten 'meegegeven' aan leden van een plaatselijke drugsbende, Guerreros Unidos.

Betogers blokkeren luchthaven Acapulco
Betogers blokkeren luchthaven Acapulco (Foto: ANP)

Enkelblessure houdt Reus uit de Mannschaft

De Duitse bondscoach Joachim Löw kan opnieuw geen beroep doen op Marco Reus. De middenvelder van Borussia Dortmund liep zondag tegen Borussia Mönchengladbach (1-0 winst) een enkelblessure op en heeft zich afgemeld bij het Duitse nationale elftal. Dat maakte Dortmund maandag op de website bekend.

Reus miste afgelopen zomer ook al het WK in Brazilië, waar zijn land wereldkampioen werd. Ook toen kampte de 25-jarige speler met een blessure aan zijn linkerenkel. Destijds was Reus drie maanden uit de roulatie. Volgens clubarts Markus Braun zal het herstel deze keer slechts twee weken duren. Hij mist daardoor wel de EK-kwalificatiewedstrijd van Duitsland tegen Gibraltar en de oefeninterland tegen Spanje.

Vijftien jaar voor liquidatie Osdorp

De man die in april vorig jaar de 37-jarige Albanees Dashamir Tila doodschoot op het Osdorpplein in Amsterdam is maandag veroordeeld tot vijftien jaar cel. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar geëist.

Het slachtoffer liep in het bijzijn van een vriendin over het Osdorperplein toen hij van achteren werd neergeschoten door een man op een fiets. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Skiester Vonn mogelijk eerder terug op piste

Lindsey Vonn keert mogelijk eerder terug op de piste dan verwacht. De Amerikaanse skiester herstelt boven verwachting snel van haar tweede kruisbandblessure in korte tijd. "Wanneer mijn knie zich in dit tempo blijft verbeteren, dan moet ik mijn plannen wellicht omgooien,", laat Vonn op website van de Amerikaanse skifederatie weten. "Misschien kan ik vroeger terugkeren op de reuzenslalom dan gepland."

Vonn miste begin dit jaar de Spelen in Sochi doordat ze een band in haar rechterknie scheurde. Ze was net van een zelfde blessure hersteld. De 30-jarige Amerikaanse had oorspronkelijk het idee begin december in Lake Louise haar rentree te maken. Mogelijk kan ze een week eerder al in Aspen aan de start verschijnen op de reuzenslalom. "Ik laat alles open", hintte Vonn op een snellere terugkeer.

Henke Larsson trainer Helsingborg

Henrik Larsson wordt trainer van de Zweedse voetbalclub Helsingborgs IF. De 43-jarige oud-aanvaller van onder meer Feyenoord, Celtic en FC Barcelona werd maandag voorgesteld. Larsson had eerder ontslag genomen bij Falkenberg. Die club had hij dit seizoen, bij het debuut in de Allsvenskan, onder zijn hoede.

Larsson begon en eindigde zijn spelersloopbaan in Helsingborg. Als coach werkte hij eerst enkele jaren bij Landskrona op het tweede Zweedse niveau. Met Falkenberg handhaafde hij zich afgelopen seizoen op het hoogste Zweedse niveau. Larsson moet Helsingborgs weer naar de top leiden. Sinds het in 2011 kampioen werd, eindigde de ploeg niet meer hoger dan vijfde.

Emeli Sandé gescheiden na jaar huwelijk

Emeli Sandé is weer single. De Schotse zangeres is gescheiden van Adam Gouraguine, vertelt ze aan de Britse krant The Times.

Emeli en Adam waren 10 jaar samen en trouwden in september 2012. Maar na krap een jaar huwelijk was de relatie voorbij. ''We waren vrienden, maar misschien hadden we niet moeten trouwen'', aldus de zangeres.

Volgens de Schotse leefden zij en marinebioloog Adam twee totaal verschillenden levens. ''Hij ging met me mee op tournee en was daarna weer drie maanden weg voor een expeditie. Het was fantastisch om elkaar daarna weer te zien en we vertelden elkaar onze verhalen. Maar het was alsof we onze levens los van elkaar leefden en uit elkaar groeiden.''

De breuk viel Emeli heel erg zwaar. Ze vergelijkt het stuklopen van de relatie met een inzinking. ''Hij was mijn eerste vriendje. Ik was de afgelopen 10 jaar samen met hem. Het was moeilijker voor me om die relatie te verliezen dan mijn huwelijk. Die steun en structuur kwijtraken in mijn leven was het zwaarst.''

Assad 'overweegt wapenstilstand Aleppo'

De Syrische president Bashar Assad vindt het voorstel van de Verenigde Naties voor een wapenstilstand in Aleppo de moeite van het overwegen waard. Assad heeft dat VN-gezant Staffan de Mistura meegedeeld, meldt staatspersbureau SANA.

De Mistura is op een driedaags bezoek in Syrië. Hij maant de strijdende partijen in het land 'plaatselijke wapenstilstanden' te sluiten. Dat zou bijvoorbeeld in Aleppo, de laatste grote stad waar rebellen en regeringstroepen vechten om elke woning, moeten gebeuren.

Het is onduidelijk of Assads uitlatingen duiden op een verschuiving van standpunt. Onlangs nog betichtte een regeringskrant de VN-gezant ervan dat hij met zijn oproep tot een lokaal staakt-het-vuren in Aleppo zijn bevoegdheden overschrijdt.

'Overname NRC bijna rond'

De overname van NRC Media door het Belgische Mediahuis is bijna rond. Dat schrijft De Telegraaf maandagavond. CEO Gert Ysebaert van Mediahuis reageerde tegen de Belgische krant De Tijd dat de overname nog niet rond is. "Maar we zitten in de laatste lijn."

Volgens De Telegraaf neemt Mediahuis een belang van tachtig procent in NRC en komt de overige twintig procent voor de helft in handen van Stichting Democratie en Media en voor de andere helft in die van Vereniging Veronica. Mediahuis is een samenwerking tussen de Belgische mediabedrijven Corelio en Concentra.

De overnameprijs zou onder de 100 miljoen euro liggen, terwijl eerder nog door Het Financieele Dagblad werd gesproken van een prijs van 115 miljoen euro.

Acht woningen onbewoonbaar na gasexplosie

Bewoners van acht woningen in Den Haag die maandag schade opliepen door brand na een gasexplosie kunnen maandagavond niet terug naar huis. De gemeente zorgt voor tijdelijke opvang voor de bewoners die niet bij familie of vrienden terechtkunnen, meldde de brandweer. Bij de explosie in de Hortensiastraat raakten zeven mensen gewond, vier van hen moesten naar het ziekenhuis.

Netbeheerder Stedin verwacht dat 22 van de 33 woningen die door de explosie zonder gas kwamen te zitten in de loop van maandagavond weer kunnen worden aangesloten. Van drie woningen kunnen de bewoners wel terug, maar kan de gastoevoer vanavond nog niet worden hersteld.

De explosie ontstond vermoedelijk doordat een gasleiding werd geraakt tijdens graafwerkzaamheden voor een ondergrondse afvalcontainer.

Topman Rabobank ziet beter klantcontact door ict

De virtualisering van bankdiensten zal uiteindelijk voor beter en persoonlijker contact met klanten zorgen, ook al verdwijnen er door de automatisering steeds meer fysieke vestigingen. Dat is een van de belangrijkste lessen die de nieuwe topman van Rabobank Wiebe Draijer heeft geleerd tijdens zijn inwerkperiode, zei hij maandag tijdens een kennismaking met journalisten.

Draijer heeft voor zijn officiële aantreden als bestuursvoorzitter op 1 oktober een paar maanden rondgelopen bij de wereldwijd actieve coöperatieve bank. Zo heeft hij dertig van de honderd regionale vestigingen nader bekeken en bezocht hij de dochters van Rabobank in Hong Kong, Australië en Californië.

Een van de conclusies van Draijer uit alle bezoeken en gesprekken met medewerkers en klanten is dat de opkomst van virtuele diensten niet ophoudt. "Klanten willen dat ook." Het is volgens Draijer aan de bank om daar zo goed mogelijk vorm aan te geven. "We moeten nieuwe vormen vinden om dicht bij klanten te komen, zoals mobiele kantoren of ambassadeurs."

Als voorbeeld noemde Draijer een Scandinavische bank, die veel adviespunten heeft en veel minder vestigingen waar transacties kunnen plaatsvinden. "Klanten moeten bij het nemen van grote beslissingen persoonlijk contact kunnen hebben met hun bank, in welke vorm dan ook. Zo zijn we als coöperatieve bank ontstaan en daar willen we weer naar toe."

Providers VS razend over eis Obama netneutraliteit

De Amerikaanse president Barack Obama vindt niet dat internetproviders van online diensten als Netflix of YouTube geld mogen vragen om hun data sneller over hun netwerken te loodsen. De Federal Communications Commission, een onafhankelijke toezichthouder, moet wat hem betreft iedere vorm van 'betaalde prioritering' op internet uitdrukkelijk verbieden.

Kabelbedrijven reageerden woedend op de stellingname van de president. "Wij zijn verbijsterd dat de president het lang bestaande en breed gedragen beleid van een licht gereguleerd internet loslaat en oproept tot extreme regulering", zei Michael Powell, president en hoogste bestuurder van de National Cable and Telecommunications Association. Hij waarschuwde dat 'verwoestende resultaten' als het nationale beleid zo drastisch omgaat.

Netflix schaarde zich achter Obama: "Consumenten moeten de winnaars en verliezers aanwijzen op internet, niet de breedbandpoortwachters."

Netneutraliteit is het idee dat internetproviders alle verkeer op hun netwerken gelijk behandelen, niet bepaalde data tegenhouden, vertragen of anderszins manipuleren. Zo lang de inhoud niet in strijd is met de wet, zoals kinderporno of gepirateerde muziek, moet een bestand of video op de ene site min of meer net zo snel binnenkomen als een even groot bestand of video op een andere site.

In 2010 omarmde de FCC dit principe. Maar een federaal hof van appel vernietigde het besluit, omdat de FCC niet wettelijk bevoegd was om breedbandproviders te vertellen hoe zij hun netwerken dienen te beheren.

Maandag sprak Obama zich nadrukkelijk uit voor netneutraliteit. Hij zei dat de FCC breedbandinternet voor consumenten als een openbare nutsvoorziening moet bestempelen, waardoor ze het internetverkeer ongeveer zo kan reguleren als bijvoorbeeld het telefoonverkeer.

Precies dit is waar lobbyisten van de sector al maanden tegen te hoop lopen. AT&T dreigde maandag met juridische stappen als de FCC het plan van Obama overneemt. Comcast zei dat een herclassficering van breedband 'een radicale koerswijziging' zal zijn 'die investeringen en innovatie schaadt'. Andere bedrijven lieten zich in soortgelijke zin uit.

Verscheidene Republikeinse politici schaarden zich achter de bedrijven en hekelden het plan van Obama als een nieuw voorbeeld van regelzucht van de overheid. "Het internet moet niet draaien op de snelheid van de overheid", tweette senator Ted Cruz.

De FCC is er nog niet uit. "Hoe dieper wij de kwesties rond de diverse juridische mogelijkheden bestuderen, hoe duidelijker het wordt dat er meer werk te doen is", zei FCC-voorzitter Tom Wheeler. De FCC is niet gehouden aan een deadline voor een besluit.

RTL eist inzage crisiscommunicatie MH17

RTL Nieuws eist inzage in alle documenten met betrekking tot de ramp met vlucht MH17 die zijn gebruikt door de ministeriële commissie crisisbeheersing en twee aangesloten ambtelijke commissies. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein doet daarbij een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob), maakte hij maandag bekend.

Klein zegt in tweets dat RTL werkt aan een reconstructie van de afhandeling van de vliegramp door de Nederlandse overheid. Die houdt volgens hem verband met de kritiek die is geuit op de Nederlandse regering over de repatriëring en de berging van de MH17.

"Wij vragen @MinPres e.a. zo transparant mogelijk te zijn in verband met de enorme impact van de ramp", aldus Klein op Twitter, doelend op minister-president Rutte en andere ministers in het kabinet. Het Wob-verzoek is vorige week al ingediend, maar pas na de herdenking van maandag bekendgemaakt.

Brug over Eemskanaal maanden dicht

De Borgbrug over het Eemskanaal in Groningen is nog maanden dicht voor het wegverkeer. De brug raakte woensdag zwaar beschadigd toen er een binnenschip tegenaan voer. Het herstel van de brug gaat zeker maanden duren, meldde Rijkswaterstaat maandag.

Gemotoriseerd verkeer moet voorlopig omrijden, fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van een pontje. Schepen kunnen al weer gebruikmaken van de hoofdvaarweg tussen Lemmer en Delfzijl.

[pic] [nsfw] Vrouwen massaal naakt over straat

Liefhebbers van naakte vrouwen dienen nu direct een vliegticket naar Brazilië te boeken. De stad Porto Alegre heeft namelijk te kampen met vrouwelijke naaktlopers.

Of het aan de warmte ligt is helaas niet bekend. Wel bekend is dat in elf dagen al drie vrouwen zijn betrapt tijdens het naaktlopen over straat...

Wawrinka dendert langs Berdych

Tennisser Stanislas Wawrinka was maandag in de ATP World Tour Finals in Londen binnen een uur klaar met Tomas Berdych. De als vierde geplaatste Zwitser versloeg de Tsjech met 6-1 en 6-1. Het was de openingswedstrijd in poule A. De Servische titelverdediger Novak Djokovic neemt het in dezelfde poule later op de dag nog op tegen de Kroaat Marin Cilic.

In de andere poule won de Zwitser Roger Federer, de nummer 2 van de plaatsingslijst, zondag al met 6-1 en 7-6 (7) van de Canadees Milos Raonic. De Japanner Kei Nishikori versloeg in deze groep de Brit Andy Murray (6-4 en 6-4). De beste twee van elke poule gaan door naar de halve finales.

Map van Far Cry 4 gelekt

De plattegrond van Kyrat, de (fictieve) regio waar Far Cry 4 zich afspeelt, is gelekt. De kaart verklapt de namen van de verschillende dorpjes, de verscheidenheid aan fauna en de locaties van de uit het vorige deel bekende radiotorens en outposts.

De map is ongeveer net zo groot als die in het vorige deel van Far Cry. Uit de talloze trailers die tot nu toe zijn verschenen kunnen we ook opmaken dat er veel hoogteverschil in de regio te vinden is - meer dan in Far Cry 3. Ubisoft bevestigde dit eerder en gaf daarbij aan dat er ook een stuk meer te ontdekken valt.

Far Cry 4 komt op 18 november uit voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc.

Kyrat
Kyrat

Patch GTA: San Andreas introduceert bug, verwijdert features

Een update voor de Steam-versie van Grand Theft Auto: San Andreas heeft ervoor gezorgd dat een aantal oudere saves niet meer bruikbaar is. Er is hier al een tijdelijke oplossing voor gekomen, namelijk de SilentPatch. Daarnaast zijn er een aantal features uit de game verwijderd.

Een aantal resoluties, zoals 1920 x 1080, is verdwenen terwijl deze wel aanwezig waren in voorgaande versies. Hopelijk gaat het hier om een foutje van Rockstar. Ook zijn er zeventien nummers uit de game verwijderd, vermoedelijk door problemen met de licentie. Deze tracks zitten namelijk ook niet in de mobiele versie van Grand Theft Auto: San Andreas

Gelukkig zijn er niet alleen features verwijderd: het spel ondersteunt nu namelijk Xinput-controllers zoals de Xbox 360-controller, en je kunt nu ook standaard sturen met de muis. 

De verwijderde nummers zijn als volgt:

PLAYBACK FM
"Critical Beatdown"

K-DST
"Running Down A Dream"
"Woman To Woman"

Bounce FM
"You Dropped A Bomb On Me"
"Yum Yum"
"Running Away"

Radio Los Santos
"I Don't Give A f*ck"
"Express Yourself"

Radio X
"Killing in the Name of"
"Hellraiser"

K-Jah West
"Ring My Bell"
"Don't Let It Go To Your Head"

MasterSounds 98.3
"Express Yourself"
"Rock Creek Park"
"Grunt"
"Soul Power '74"
"The Payback"


Vrijspraak aardbevingsproces Italië

Een hof van beroep in Italië heeft maandag zeven deskundigen die niet hadden gewaarschuwd voor een aardbeving vrijgesproken. De aardbeving in L'Aquila in 2009 eiste meer dan driehonderd levens.

De deskundigen werden twee jaar geleden veroordeeld, maar volgens het hof van beroep treft de wetenschappers geen blaam. De veroordeling leidde tot veel beroering in de wetenschappelijke wereld. Volgens geleerden gaven de aanklachten tegen het zevental een compleet vertekend beeld van de wetenschap achter het voorspellen van een aardbeving.

De zeven deskundigen, geologen en rampenexperts, werden ervan beschuldigd 'onjuiste, onvolledige en tegenstrijdige informatie' te hebben gegeven over een reeks kleine bevingen die vooraf gingen aan de echte beving.

Zeven jaar voor diefstal Stradivarius-viool

Een 42-jarige man is maandag in de Amerikaanse stad Milwaukee tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens diefstal van een driehonderd jaar oude viool gebouwd door de Italiaanse meester Stradivarius.

Het kostbare muziekinstrument werd in januari op straat geroofd van Frank Almond, concertmeester van het Milwaukee Symphony Orchestra, toen hij er na een concert mee naar zijn auto liep. Tijdens de beroving werd Almond bewerkt met een stroomstootwapen, zodat hij het instrument los zou laten. Na negen dagen werd de viool op zolder bij een kennis van de dief teruggevonden, nog in goede staat.

De waarde van de viool werd geschat op vier miljoen euro.

Nederlander leidt VN-onderzoek Gaza

De Nederlandse generaal-majoor b.d. Patrick Cammaert is door secretaris-generaal Ban Ki-moon aangesteld als hoofd van een onderzoeksteam voor Gaza. Het vijfkoppige panel gaat onderzoek doen naar incidenten tijdens de Gaza-oorlog van afgelopen zomer waarbij de Verenigde Naties betrokken waren. Dat heeft een VN-woordvoerder maandag meegedeeld.

Het gaat om gevallen waarin er doden of gewonden vielen of schade werd aangericht op complexen van de VN in de kuststrook, maar ook waarin wapens werden verborgen in lege schoolgebouwen van de VN.

Volgens schattingen van de VN en de Palestijnen kwamen in de oorlog meer dan 2100 Palestijnen om het leven, voor het merendeel burgers. Aan Israëlische kant vielen 72 doden.

Duizenden gebouwen werden vernield en ten minste 233 scholen, gerund door de VN of de Hamas-regering, tijdens gevechten geraakt.

Cammaert heeft in zijn actieve loopbaan aan verscheidene vredesmissies leiding gegeven. In december 2009 werd hij benoemd tot VN-gezant ter bestrijding van seksueel geweld in conflictgebieden. Ook was hij militair adviseur van Ban.

Ecologisch bloedbad in oceanen door opwarming aarde

De opwarming van de aarde is een veel belangrijkere oorzaak van de beruchte dode plekken in de wereldzeeën dan gedacht. Het wordt er de komende jaren bovendien niet beter op, blijkt uit een nieuw onderzoek van mariene biologen.

Het was al langer bekend dat kunstmest en het broeikaseffect samen een voor zeeën, meren en rivieren levensgevaarlijke combinatie vormen. Overtollige meststoffen hopen zich op in de wateren en doen micro-organismen als algen zo welig tieren dat zij al het andere leven verstikken. Letterlijk, want de microben halen zoveel zuurstof uit het water dat er te weinig overblijft voor hun buren. Hoe warmer dat water is, hoe sneller en grootschaliger het ecologische bloedbad.

De maandag verschenen bevindingen van een stel onderzoekers van het Smithsonian tropeninstituut in Panama tonen aan dat de opwarming van de aarde op tientallen verschillende manieren bijdraagt aan het ontstaan van dode plekken. Warm water bevat op zich al minder zuurstof dan koud water. Maar warm water mengt ook minder goed met kouder en dus zuurstofrijker water van grotere diepte.

De schadelijkheid van het broeikaseffect voor het waterleven heeft echter niet alleen natuurkundige, maar ook chemische en biologische aspecten. Zo draait de stofwisseling van zeeflora en -fauna in een warmere omgeving een versnelling hoger, waarvoor dan weer meer zuurstof nodig is. De door opwarming optredende verzuring van de oceanen en de veranderende golfstromen en windpatronen zijn maar enkele van de vele andere problemen.

Advocaat Spong maandenlang met dood bedreigd

Advocaat Gerard Spong is acht maanden lang met e-mails met de dood bedreigd. De dreigementen werden geuit in de periode tussen november 2013 en afgelopen juli, zo bevestigde de strafpleiter maandagavond in het tv-programma RTL Boulevard. Er is een verdachte opgepakt.

De verdachte verschijnt komende donderdag in een proformazitting voor de rechtbank in Amsterdam, aldus Spong. De strafpleiter zegt geen idee te hebben wat het motief van de verdachte is. "Dat is vreemd en dat maakt de zaak juist zo beangstigend", aldus de jurist. "Ik hoop daarover donderdag zelf ook meer te horen."

Spong laat zich vanwege de bedreigingen al geruime tijd extra beveiligen.

Bieber betaalt 80.000 dollar aan buurman

Justin Bieber heeft tachtigduizend dollar overgemaakt naar zijn buurman om de schade te herstellen van het eiergooi-incident afgelopen januari. Bovendien zet de zanger de nodige stappen om zijn woede in het vervolg beter onder controle te kunnen houden.

Justins advocaat zei maandag tegen de rechter dat de zanger zich in zijn proeftijd netjes aan alle regels houdt die hem zijn opgelegd. Zo heeft hij inmiddels vier van zijn twaalf woedebeheersingslessen erop zitten en is hij bezig met het verrichten van zijn taakstraf, weet TMZ.

Het meisjesidool lijkt zelfs een wit voetje bij de rechter te willen halen door bijbelstudies te doen. Justin was afgelopen weekend namelijk in de kerk te vinden voor een dienst en een bijbelstudie.

Bieber moet voor 10 februari zijn taakstraf en therapie hebben afgerond. Zijn proeftijd duurt nog tot 2016.

Nog meer beelden Avengers 2 gelekt

Ze zijn er weer: gelekte beelden uit Avengers 2: Age of Ultron! Dit keer betreft het een extra feature vanaf de nog uit te komen blu-ray van Guardians of the Galaxy.

De beelden werden door een Braziliaanze Facebookpagina online gezet. In de featurette worden we mee genomen achter de schermen bij wat één van de grootste films van volgend jaar moet worden. De beelden zijn hier te bekijken.

Marvel heeft nog niet gereageerd op het lekken. 

Bijna kwart miljoen euro voor olympische medaille uit 1896

De veiling van sportmemorabilia in het Londense veilinghuis Sotheby's heeft op de eerste dag voor een aantal stevige opbrengsten gezorgd. Het klapstuk bleek een medaille die tijdens de eerste moderne Olympische Spelen werd uitgereikt, in 1896 in Athene.

De medaille is van zilver, wat destijds nog de prijs voor de eerste plek was - de tweede plaats leverde brons op. Er werd gehoopt op een opbrengst van zo'n 60 á 70 duizend euro, maar daar ging men ver overheen. Uiteindelijk wisselde het sporthistorische kleinood voor bijna 230 duizend euro van eigenaar. Wie de medaille in 1896 won is niet bekend, maar wel waren er destijds slechts 43 evenementen en dus is de medaille zeer zeldzaam.

Een andere medaille die zeer veel opleverde was er één van biatleet Nikolai Kruglov. Op de Spelen van 1976 in Innsbruck maakte hij deel uit van het team dat namens de Soviet-Unie goud won op de estafette. Er werd vooraf gehoopt dat zijn medaille zo'n 25 duizend euro op zou leveren, maar dat werd bijna drie keer zoveel: 71 duizend euro was er voor nodig om de veiling te stoppen. Een gouden medaille van de Winterspelen in 1948 - voor winst in één van de 22 evenementen in St Moritz - wisselde voor bijna 25 duizend euro van eigenaar.

De gouden medaille uit 1908 van de Canadese lacrosse-captain Patrick Brennan leverde uiteindelijk ruim vijftienduizend euro op, terwijl het brons van verspringer Robert Stangland ruim over de twintigduizend euro opbracht. De bobslee die in 1924 tijdens de eerste Winterspelen gebruikt werd ging voor iets meer dan 5100 euro onder de hamer. Over beide medailles en de bobslee valt hier wat meer te lezen.

Een van de meest opvallende stukken was wellicht een boek van de Hongaar Mezo Ferenc, die in 1928 in Amsterdam olympisch goud won in de categorie 'epische werken' in de literatuurcompetitie, met zijn werk 'Geschiedenis van de Olympsiche Spelen'. Hij verzamelde als deelnemer en vanaf 1948 als IOC-lid maar liefst 580 handtekeningen van prominenten uit de sportwereld. Daaronder vallen legendarische olympiërs als Paavo Nurmi, Jesse Owens, Johnny Weismuller, Fanny Blankers-Koen en Spyridon Louis, winnaar van de eerste moderne olympische marathon. Het boek bracht bijna 3200 euro op.

Te weinig zwarten in speelgoedfolders

Hebben wij in Nederland de zwartepietendiscussie, in Zweden hebben ze weer iets anders om de racismetroef te trekken. Er blijken namelijk te weinig negerkindertjes in de speelgoedfolders te staan.

In de aanloop naar Kerst, hebben de speelgoedwinkels BR Leksaker, Toys R Us, Leklus en Lekia in Zweden zojuist hun speelgoedcatalogi bezorgd. Genoeg redenen voor een Zweedse krant om de gidsen te analyseren. Met schokkende conclusies.

In slechts een van de catalogi stond op slechts twee foto's een zwart kindje. In de andere gidsen kwam niet één bruin kindje voor. Een schande, vindt racismewaakhond Equalisters.

"De gidsen zijn te blank", klinkt het. "Het is zielig voor donkere kindertjes. Hoe zou jij het vinden als kindjes als het jouwe niet in de media te zien waren?"

Eerder werden Zweedse speelgoedgiganten nog geprezen omdat ze meisjes met speelgoedgeweertjes afbeeldden en jongens met meisjesspeelgoed. Deze keer wilden ze echter niet reageren.

ZeemanZeeman heeft wél begrepen hoe je een knuffel aanprijst...

Kim Kardashian keurt relatie Kylie Jenner af

Kim Kardashian is niet blij met de relatie tussen haar jongere halfzusje Kylie Jenner en rapper Tyga. Dat meldt TMZ.

Kims ongenoegen zou niets te maken hebben met het leeftijdsverschil tussen de 17-jarige Kylie en de 24-jarige Tyga. De vrouw van Kanye West heeft een persoonlijk probleem met Tyga. De rapper heeft namelijk de moeder van zijn kind, Kims beste vriendin Blac Chyna, afgelopen augustus gedumpt. En dat zit Kim behoorlijk dwars.

De realityster vindt het dan ook respectloos dat Kylie en Tyga er niet aan hebben gedacht dat hun relatie Kim in een moeilijke positie plaatst. Bovendien vindt ze dat Kylie 'de code' heeft gebroken door met een ex van iemand uit je naaste omgeving of die van je familieleden te daten.

Kim toonde haar ongenoegen over de relatie door Tyga van een foto te knippen. Op Instagram postte de vrouw van Kanye een kiekje dat werd genomen op het verjaardagsfeest van French Montana. Op de originele foto staat Tyga links van Kim, maar op de Instagram-versie is 'ie eraf geknipt.

Poolse parlementariërs gestraft om snoepreisje

De grootste oppositiepartij van Polen heeft drie van haar parlementariërs uit de fractie gezet. Het drietal zou hebben gesjoemeld met onkostendeclaraties.

Adam Hofman, de belangrijkste fractiewoordvoerder van Recht en Gerechtigheid, en twee van zijn collega's declareerden de kosten van een dure autoreis naar een vergadering van de Raad van Europa in Madrid bij het parlement. De drie parlementsleden namen echter stiekem een goedkope vlucht naar de Spaanse hoofdstad. Ze liepen tegen de lamp toen hun eega's in kennelijke staat stennis schopten in het vliegtuig.

De fractie van Recht en Gerechtigheid besloot volgens Gazeta Wyborcza Hofman, Mariusz Antoni Kaminski and Adam Rogacki maandag uit de fractie te zetten. Partijleider Jaroslaw Kaczynski dringt aan op een algeheel royement. Het declaratieschandaal komt de partij, luttele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen, bijzonder slecht uit.

Organisatie Tour komt met 2000 auto's

De organisatie van de Tour de France komt met 1800 tot tweeduizend auto's naar de tourstart in Utrecht. De gemeente moet zorgen voor een parkeerplek voor die auto's. Dat staat in het contract dat Utrecht en Amaury Sport Organisation (ASO), de organisator van de Tour, hebben afgesloten.

Het Utrechtse stadsbestuur heeft de stukken maandag gepubliceerd, nadat de Volkskrant en RTL Nieuws een beroep hadden gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Utrecht moet ook zorgen voor een hoofdkwartier voor de organisatie van 6000 vierkante meter en een perscentrum met een capaciteit van 500 personen.

Alonso: "Hoop dat Button in F1 blijft"

Ferrari-coureur Fernando Alonso hoopt dat Jenson Button volgend seizoen in de Formule 1 blijft rijden. Het is waarschijnlijk dat de Brit volgend jaar bij McLaren plaats moeten maken voor Alonso. Het team uit Woking heeft voor 2015 echter nog geen coureur vastgelegd, waardoor ook Kevin Magnussen nog onzeker is voor een zitje.

Alonso sprak tegenover de BBC zijn lof uit over Button die in 2009 in de F1 wereldkampioen werd. "Hopelijk blijft Button. Hij is een heel getalenteerd coureur en een fijn mens. Mensen als hij zijn goed voor onze sport. Maar om te weten of we hem volgend jaar ook op de grid zien, moet je bij McLaren zijn."

Button maakte afgelopen weekend in Brazilië in ieder geval goede reclame voor zichzelf door in de race op Interlagos vierde te worden. Teambaas Eric Boullier hanteerde de loftrompet over de Brit, omdat hij onder lastige omstandigheden de bandenslijtage onder controle hield. Toch is dit nog niet genoeg voor een stoeltje, waardoor Button en zijn manager om zich heen aan het kijken zijn. Daarbij is het World Endurance Championship nadrukkelijk in beeld.

Assassin's Creed Rogue krijgt ijzige launchtrailer

Assassin's Creed Rogue, het last-gen broertje van Unity, komt vrijdag uit. Ubisoft heeft daarom een launchtrailer gepubliceerd. Rogue lijkt veel op Black Flag. Bootgevechten keren terug, alleen gebeurt dat nu in de ijzige zee van van de Atlantische Oceaan, in plaats van de tropische Caraïbische Zee.

Een ander groot verschil is dat je in Rogue met een Templar speelt. Dat zijn normaal gesproken de slechteriken waartegen de Assassin's in elke game strijden. De gameplay is echter gewoon good old Assassin's Creed.

'Wk 2022 niet in Qatar'

Er is een kans dat het wereldkampioenschap voetbal in 2022 toch niet in het dictatoriale staatje Qatar gehouden wordt. Sepp Blatter, de bijna feodale heerser van de FIFA heeft zich dat tijdens een etentje met Noorse voetbalofficials laten ontvallen.

De reden hiervoor zijn niet de extreme hitte, de vele doden die vallen tijdens de bouw van de stadions, de slechte werkomstandigheden van de slaven werknemers of de structurele schending van de mensenrechten. Volgens de Zwitser steunt het emiraat de IS en dat is zelfs naar FIFA-standaarden blijkbaar te gortig.

"Die Arabieren zijn arrogant", vertelde de ervaringsdeskundige tijdens het diner. "Ze geloven dat ze zich met hun vele geld alles kunnen veroorloven". Daarna kwam de wellicht ietwat aangeschoten machthebber met de mededeling dat het WK in 2022 niet in Qatar gehouden zal worden.

De FIFA ontkent het verhaal in alle talen. Volgens een praatpop van de wereldvoetbalbond is er in Noorwegen inderdaad gesproken over het WK 2022, maar ging het gesprek voornamelijk over de speeldata.

Het toernooi staat al ter discussie, niet vanwege eerdergenoemde misstanden, maar omdat het in juni en juli stomweg veel te warm is om in het land te voetballen.

Weer negen paralympische wereldrecords Nederlandse zwemmers

Op de slotdag van het NK kortebaanzwemmen in Tilburg zijn nog eens negen wereldrecords verbroken door de Nederlandse paralympische zwemmers. Het totaal komt daarmee op liefst 38 records die tijdens het toernooi verbroken zijn.

Bij de mannen stal Marc Evers wederom de show. Hij zette nieuwe mondiale toptijden neer op de 200 meter vlinderslag, de 50 meter rugslag en twee keer op de 100 meter wisselslag. Daarmee heeft hij in drie dagen tijd het wereldrecord in de klasse S14 op tien verschillende afstanden gepakt.

Marlou van der Kulk bleef bij de vrouwen doorgaan met records verbreken in de klasse S14. Dit keer was ze zowel op de 100 meter wisselslag als de 50 meter vrije slag in de series sneller dan ooit tevoren. In beide finales wist ze het wereldrecord vervolgens nog eens aan te scherpen, iets wat Magda Toeters in de finale van de 100 meter schoolslag deed in de klasse SB14.

Ook Marussia probeert F1-race Abu Dhabi te halen

Het blut zijnde Formule 1-team Marussia probeert nog uit alle macht de slotrace van het seizoen in Abu Dhabi te halen. Afgelopen vrijdag sloten de deuren van de fabriek en werd het personeel de laan uitgestuurd, maar directeur Graeme Lowdon wil niet opgeven, zo laat hij Sky Sports weten.

Lowdon: "Ik heb niet het gevoel dat we op een punt zijn aanbeland dat we niet meer terug kunnen keren. We zijn competitieve mensen en we blijven knokken totdat de kans op een comeback compleet verkeken is. Op dit moment bestaat de kans dat we in 2015 en daarna gewoon mee doen, evenals in Abu Dhabi. Het is een druk weekend geweest. We hebben nauw samengewerkt met curator Geoff Rowley."

"We zijn het aan onze werknemers, de fans en Jules Bianchi verschuldigd om dit team van de ondergang te redden. We hebben virtueel alle openstaande problemen opgelost. Er zijn nog één of twee dingen over en die kunnen op korte termijn gebeuren. Er is veel belangstelling van potentiële investeerders en er is niet veel nodig voor ons om terug te keren in de paddock en weer te gaan racen."

Mocht Marussia de race in Abu Dhabi halen, dan kan er aanspraak worden gemaakt op het prijzengeld dat bij de negende positie in het constructeurskampioenschap hoort. De Brits/Russische renstal haalde met coureur Jules Bianchi in Monaco een negende positie en twee punten, waardoor Sauber en het ook in zware problemen verkerende Caterham onder het team staan. Na het succes was in Japan het verdriet omdat Bianchi zwaar crashte. De Fransman ligt nog altijd in een kritieke, maar stabiele coma.

Game of Thrones-game krijgt titel

Telltale Games, bekend van The Walking Dead-games, maakt een game van een andere grote TV-serie: Game of Thrones. Het spel wordt in zes 'afleveringen' gebracht. De eerste aflevering gaat 'Iron From Ice' heten, dat heeft Telltale Games vandaag aangekondigd.

Hoe de game precies gaat spelen en details over het verhaal zijn niet bekend. Iron From Ice moet dit jaar nog uitkomen, de rest van de afleveringen komen in 2015.

Atoomgeleerden gedood in Syrië

Vier Syrische atoomwetenschappers zijn in de buurt van Damascus doodgeschoten. Dat melden activistenmedia en een regeringsgezinde website. Omdat in de omgeving niet werd gevochten heeft het er alle schijn van dat het viertal het doelwit van de schutters was.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat gevoed wordt door een netwerk van activisten in Syrië, is bij de aanval op een snelweg ten noorden van de Syrische hoofdstad ook een Iraanse atoomgeleerde gedood. De regeringsgezinde site Damas Now meldde ook een vijfde slachtoffer, maar liet in het midden wat diens nationaliteit was.

Staatskrant Al-Watan houdt het op vier 'atoomwetenschappers en elektrotechnisch ingenieurs'. Het gezelschap onderzoekers zou zondag in een bus onderweg zijn geweest naar het Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek vlak bij de Syrische hoofdstad toen het werd beschoten. Jabhat al-Nusra zou de hand hebben gehad in de aanval.

Volgens Rami Abdurrahman van het Observatorium was er in het gebied 'geen sprake van vijandelijkheden'. "Het was een moordoperatie", concludeerde hij. Een andere activist viel Abdurrahman bij. Deze Abu Akram al-Shami wees er op dat er tal van lokale wapenstilstanden van kracht zijn.

Na de aanval op de wetenschappers heeft het regeringsleger de nabijgelegen plaats Al-Tal afgegrendeld, melden Al-Shami en Damas Now.

Kremlin lanceert eigen nieuwsportaal

Russia Today, het door het Kremlin gefinancierde mediabedrijf, heeft een internationale persdienst geopend die de 'propaganda' van andere nieuwsbedrijven moet bestrijden. De dienst, Spoetnik, is sinds maandag in de lucht. In meer dan dertig landen worden kantoren geopend.

De lancering van het persbureau past bij de klachten van Rusland dat de wereldwijde nieuwsmedia bevooroordeeld zijn. In een toespraak klaagde de Russische president Vladimir Poetin over de 'totale controle van de wereldwijde media die het mogelijk hebben gemaakt om wanneer ze willen wit als zwart weer te geven'.

De chef van Russia Today Dmitri Kiseljov zei: "Wij zijn tegen agressieve propaganda die alleen maar kan leiden tot bloedvergieten."

GTA V staat klaar voor release

Rockstar heeft de launchtrailer van Grand Theft Auto V voor PlayStation 4 en Xbox One online gezet. In deze 'next-gen'-versie van de game krijgen we natuurlijk opgepoetste graphics, meer details, hogere resolutie, meer verkeer, meer diepte, meer soorten wild, betere AI en betere schade- en weereffecten. Maar het meest opvallende is toch wel del first-person-view die is toegevoegd.

Op 18 november komt Grand Theft Auto V uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Alleen golfer Sluiter naar finale Qualifying School

Van de zeven Nederlandse golfers die meededen aan de Second Stage van de Qualifying School heeft slechts één golfer een ticket gekregen voor de finale. Tim Sluiter werd gedeeld achtste in Valencia en mag doorreizen naar PGA Catalunya in Girona voor de finale. 

Na drie dagen was er nog hoop voor het merendeel van de Nederlanders dat meedeed aan de Second Stage van de Qualifying School. Sluiter en Taco Remkes stonden er het beste voor, maar ook voor Reinier Saxton, Maarten Lafeber, Fernand Osther en Floris de Haas waren er nog mogelijkheden.

Sluiter begon het toernooi matig met een ronde van 75 slagen, maar hij had zich met rondes 69 en 70 in goede positie gespeeld om door te mogen naar de laatste ronde. Op maandag liep hij een ronde van 69 slagen en dat bleek ruim voldoende. "Ik speelde subliem vandaag", zei een jubelende Sluiter na afloop. "Ik had de pech dat er echt geen enkele putt in ging, maar verder was het echt onwijs goed. De langste putt die ik op de putts op zestien en achttien na gemaakt heb was anderhalve meter."

Tim Sluiter eerder dit jaar in actie. (Foto: Getty)

Ook Remkes leek zich plaatsen voor Final Stage, maar dat bleek helaas valse hoop dankzij een rommelig leaderboard in Tarragonda. Remkes leek na zijn ronde de op de zestiende plaats te staan, maar wist zelf al dat hij met zijn totaal van -6 uitgeschakeld was. "De jongens die op -8 zijn geëindigt staan nu te oefenen met putten voor de play-off, de jongens die op -6 staan zitten hier met mij aan het bier." De beste zeventien spelers per baan plaatsen zich voor de finale. 

De overige Nederlandse golfers op de Lumine Beach & Golf Club in Tarragonda haalden het niet. Saxton, Osther en De Haas speelden de laatste ronde allemala onder par, maar het was niet voldoende om in de buurt te komen van de -8 kwalificatiescore.

Op de baan van Panoramica Golf Resort in Castilië deed Maarten Lafeber er alles aan om zich alsnog bij de beste zeventien spelers te voegen. De Eindhovenaar had een slotronde van 67 slagen, dat bracht zijn totaal 277 slagen (elf onder par). Het totaal bleek twee slagen te veel om de volgende ronde te halen.

Wil Besseling was al zo goed als uitgeschakeld met een score van +2. Zijn laatste ronde was één slag boven par (73 slagen) en had in totaal elf slagen teveel nodig voor de finale. 

Op 15 november begint de finale van de Qualifying School. Er liggen 25 tourkaarten klaar voor het nieuwe seizoen voor de Europese Tour. Naast Sluiter zal ook Daan Huizing deelnemen in Girona, waar de finale plaats heeft. Huizing verloor aan het eind van dit seizoen zijn toerkaart omdat hij buiten de top 110 eindigde in de Race To Dubai. 

Paniek op sociale werkplaats door hyacinten

Hulpdiensten zijn maandag uitgerukt naar een sociale werkplaats in Dordrecht. Bijna dertig medewerkers, van de honderd die er aan het werk waren, werden plotseling en tegelijkertijd onwel tijdens het uitpakken van bloembollen.

De medewerkers kregen last van jeuk, benauwdheid en uitslag. Dat leidde tot ongerustheid en dus werden politie, brandweer en ambulances gewaarschuwd.

De brandweer verrichtte metingen maar trof niets bijzonders aan. Ook het ventilatiesysteem bleek in orde te zijn. Ambulancemedewerkers die de werknemers onderzochten gaan er van uit dat sprake is van een allergische reactie op de hyacintenbollen. Niemand hoefde naar het ziekenhuis.

Servië en Albanië willen verschillen overbruggen

Servië en Albanië zijn maandag overeengekomen hun verschillen aan de kant te schuiven en zich te richten op hun gedeelde wens om zich aan te sluiten bij de Europese Unie. De detente leek echter van korte duur te zijn: al voor het einde van het overleg brak onenigheid uit.

De Servische premier Aleksandar Vucic voerde overleg met zijn Albanese ambtgenoot Edi Rama in de Servische hoofdstad Belgrado. Rama is de eerste Albanese premier in 68 jaar die een bezoek brengt aan Belgrado.

De betrekkingen tussen Servië en Albanië zijn al tientallen jaren gespannen. Grootste twistpunt tussen Servië en Albanië is Kosovo, een voormalige Servische provincie waar etnische Albanezen de meerderheid vormen wonen. Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit. Servië heeft die onafhankelijkheid nooit erkend.

Rama zei op een persconferentie dat Servië zijn houding moet wijzigen. De onafhankelijkheid van Kosovo 'is een realiteit'. "Zodra dat is erkend kunnen we sneller vooruit", zei Rama. Dat kwam hem op een stevige reactie van Vucic te staan. "Ik had deze provocatie niet verwacht", zei Vucic. "Wat heeft Albanië te maken met Kosovo? Kosovo is geen onderdeel van Albanië en zal dat nooit zijn."

Vorige maand zorgde een voetbalwedstrijd tussen de twee landen ervoor dat de spanning hoog opliep. Boven het veld vloog een drone met een Albanese nationalistische vlag, waarop spelers en fans van beide landen elkaar te lijf gingen.

Klein onderzoeksteam in Donetsk aangekomen

In Donetsk is maandagmiddag een klein team aangekomen dat weer aan de slag hoopt te gaan op de plek waar de MH17 is neergestort. Dat heeft een woordvoerster van Defensie gezegd. Het gaat om mensen van het team dat in Charkov is gestationeerd. Of de teamleden aan de slag kunnen, hangt nog steeds af van de veiligheidssituatie.

Zondag meldde de NOS nog dat de berging van het in juli neergestorte vliegtuig uit was gesteld. De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne lieten dat weten. Waarom de berging uitgesteld was, werd niet direct duidelijk.

Justin Bieber met Kendall Jenner naar de kerk

Justin Bieber is samen met Kendall Jenner en Hailey Baldwin naar de kerk geweest. De zanger bezocht een dienst in New York, meldt de Amerikaanse webzite Celebuzz.

Bieber heeft een religieus weekend achter de rug. De ex van Selena Gomez bestudeerde in New York namelijk ook de bijbel met de spelers van American footballclub Pittsburgh Steelers die in de stad waren voor een wedstrijd tegen de New York Jets.

Bieber heeft al vaker duidelijk gemaakt dat hij een christen is. Hij werd gelovig opgevoed en stelt op sociale media regelmatig zijn liefde voor God tentoon. Al eerder dook het tieneridool op verschillende plekken in de Verenigde Staten op bij bijbelstudies.

Herdenkingskruizen Berlijn weer terug

Een aantal herdenkingskruizen voor omgekomen vluchtelingen uit de DDR zijn weer terug. De kruizen, die langs de oever van de Spree stonden, werden vorige week gestolen door een organisatie die daarmee het lot van vluchtelingen in Europa onder de aandacht wilde brengen.

Volgens de politie hebben vier mensen de witte kruizen zondagavond teruggebracht. De drie mannen en een vrouw hebben de kruizen 'onder toezicht van de politie' teruggeplaatst. De persoonlijke gegevens van het viertal werden opgenomen, waarna ze mochten gaan. Een groep die zich het Centrum voor Politieke Schoonheid noemt beweert de hand te hebben gehad in de diefstal.

Enkele uren voordat de kruizen werden teruggezet werd in Berlijn de val van de Muur herdacht. Duizenden ballonnen werden losgelaten bij de voormalige grens tussen Oost en West. Tijdens de Koude Oorlog lieten minstens 136 mensen het leven bij een poging over de Berlijnse Muur naar het Westen te ontsnappen. De Muur viel op 9 november 1989.

Concert van videogames

Overmorgen in de avond is het zo ver, dan is Video Games Live in de Heineken Music Hall. Game Mania laat weten dat er nog kaarten verkrijgbaar zijn voor de gameliefhebbers onder ons.

Video Games Live is een twee uur durend concert dat draait om tracks en deuntjes van de meest populaire videogames allertijden. Het concert wordt uitgevoerd door een volledige symfonie en koor en voegt hieraan de energie van een rockconcert toe. Dat komt onder andere door Tommy Tallarico, de man die ondertussen voor meer dan 250 games muziek heeft geschreven. Er zijn al 250 shows in 25 landen op 5 continenten gehouden.

Video Games Live is op 12 november in de Heineken Music Hall. Tickets zijn te krijgen vanaf 27,50 euro en zijn hier te bestellen.

Video Games Live

Video Games Live

Iran: succesvolle test met drone

Iran heeft met succes een drone getest, waarvan het ontwerp gebaseerd is op een Amerikaanse drone die de Islamitische Republiek in 2011 in handen kreeg. Dat hebben de Iraanse autoriteiten bekendgemaakt.

Volgens generaal Amir Ali Hajizadeh, hoofd van de luchtvaartdivisie van de Revolutionaire Garde, is de test maandagochtend uitgevoerd. "Zoals beloofd eerder dit jaar, is er een testvlucht gemaakt met de Iraanse versie van de RQ-170-drone. Een video wordt binnenkort vrijgegeven", zei Hajizadeh.

Iran is er naar eigen zeggen in geslaagd de RQ-170 Sentinel-drone na te bouwen. Bovendien zegt het land in staat te zijn om een eigen productielijn voor de drones op te zetten.

De afgelopen jaren heeft Iran enkele Amerikaanse drones in handen weten te krijgen, waaronder een ScanEagle-drone. Teheran is druk bezig ook de ScanEagle te kopiëren.

Teheran beschuldigt de Verenigde Staten ervan met drones het Iraanse atoomprogramma te bespioneren. Het Westen vreest dat Iran aan een kernwapen werkt, maar het land ontkent dit ten stelligste. Er wordt nu onderhandeld over het atoomprogramma in de hoop een akkoord te sluiten.

Kersverse moeder Daphne Koster hoopt op WK

Voetbalster Daphne Koster hoopt volgend jaar een droom in vervulling te zien gaan en het WK te spelen met het Nederlands elftal. De 33-jarige aanvoerster van Oranje en Ajax beviel in augustus van haar eerste kind en begon vorige maand weer met trainen. "Mijn hoop is dat ik in januari  weer helemaal topfit ben", liet ze maandag weten. "Stilletjes hoop ik al speelminuten te maken in december."

Oranje moet nog een flinke horde nemen op weg naar het WK. Koster heeft er echter vertrouwen in dat haar collega's Italië in de beslissende play-offwedstrijden eind november aan de kant zetten. "Ik ga ervan uit dat ze naar het WK gaan. Dat gun ik die meiden, het vrouwenvoetbal en ook mezelf. Het is nog steeds mijn droom en ambitie om naar het WK te gaan."

Koster denkt dat voor het Nederlandse vrouwenvoetbal nog veel mogelijk is. "Steeds meer meisjes gaan voetballen. Als die groei doorzet wordt die vijver ook alleen maar groter en dan is het een kwestie van blijven presteren, in de top maar ook in de breedte.

De aanvoerster houdt zich voorlopig niet bezig met de lange termijn. "Ik kijk nu gewoon per jaar, per doel. Nu is het doel fit worden en hopen dat het Nederlands elftal zich plaatst voor het WK. En dan is het terugkomen bij Ajax."

Alberda maakt definitieve WK zwemselectie bekend

Technisch directeur van de nationale zwembond heeft vandaag de definitieve selectie bekend gemaakt voor de wereldkampioenschappen kortebaan zwemmen in Doha van 3 t/m 7 december 2014. Dit deed hij na afloop van het NK kortebaan, dat samen met het Schwimmfestival in Aken de twee kwalificatietoernooien waren. 

Vijf zwemsters hadden zich al geplaatst op basis van de resultaten tijdens het EK kortebaan in 2013 in het Deense Herning of door behaalde medailles tijdens het EK langebaan in Barcelona afgelopen zomer. Na dit weekend zijn er nog drie zwemsters toegevoegd aan de selectie voor deelname aan de estafettes. De exacte deelname per discipline en afstand zal later bekend worden gemaakt.

De Nederlandse selectie voor het WK bestaat uit: Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Maud van der Meer, Moniek Nijhuis, Sharon van Rouwendaal, Rieneke Terink en Esmee Vermeulen.

Daarnaast nodigt de wereldzwembond FINA zo'n 350 jonge zwemmers uit voor een trainingsstage. Elk land mag twee talenten afvaardigen. Voor Nederland gaan Marrit Steenbergen (2000) en Nyls Korstanje (1999) naar Doha. Steenbergen liet afgelopen weekend weer in vorm te zijn door voor het eerst onder de twee minuten te duiken op de 200 vrij (1.59.09) en binnen de 55 seconden te blijven op de 100 meter vrijeslag (54.57). Beide tijden waren goed voor Nederlandse jeugdrecords. 

Rojer verliest eerste dubbelpartij

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft maandag met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau de eerste partij op de ATP World Tour Finals in Londen verloren. Het als vijfde geplaatste duo verloor in een supertiebreak van de als derde geplaatste Oostenrijker Alexander Peya en de Braziliaan Bruno Soares: 3-6, 6-3 en 10-12.

Rojer en Tecau kregen in de supertiebreak een matchpoint, maar konden dat niet verzilveren. De twee spelen in de groepsfase ook nog tegen de als eerste geplaatste Amerikaanse tweeling Mike en Bob Bryan en de als achtste geplaatste Pool Lukasz Kubot met de Zweed Robert Lindstedt.

Rojer doet voor het derde jaar op rij mee aan de ATP Finals, maar wacht na zeven partijen nog altijd op zijn eerste overwinning. De afgelopen twee jaar speelde hij met de Pakistaan Aisam-ul-Haq Qureshi.

Chimpansee en giraf geboren in Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen heeft er een chimpansee en een giraf bij. Dat heeft het dierenpark maandag bekendgemaakt. De diertjes werden de afgelopen weken geboren. De nog naamloze chimpansee zag eind oktober het levenslicht, giraf Stijn werd vrijdagnacht geboren. Beide nieuwe aanwinsten zijn al te zien voor het publiek.

Chimpansee Michelle beviel op 29 oktober van een jong, maar verstootte het kleintje direct. Martje, een andere chimpansee die een maand geleden van een doodgeboren jong beviel, ontfermde zich echter over het nieuwe jong. De mensaap krijgt pas een naam als vrijwel zeker is dat ze het redt.

Giraf Theluji, zelf in 2009 geboren in de Beekse Bergen, beviel vrijdagnacht van Stijn. Het girafje drinkt goed en mag waarschijnlijk snel met de kudde mee naar buiten. Een maand geleden werd ook al een giraf geboren in Beekse Bergen: Noah.

Aanklager wil Necid twee duels schorsen

De aanklager betaald voetbal heeft Zwolle-speler Tomas Necid maandag een schikkingsvoorstel gedaan van twee wedstrijden schorsing voor zijn kopstoot tegen FC Groningen zaterdag. De Tsjechische aanvaller duwde in de slotfase van het met 2-0 gewonnen duel zijn hoofd tegen dat van tegenstander Jarchinio Antonia. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf hem daarvooir de rode kaart.

PEC Zwolle had tot 16.00 uur maandagmiddag de tijd om op het schikkingsvoorstel te reageren.

Luuk de Jong vervangt Nigel de Jong bij Oranje

PSV-aanvaller Luuk de Jong is door bondscoach Guus Hiddink opgeroepen voor het Nederlands elftal. Hij is de vervanger van naamgenoot Nigel de Jong, laat de KNVB maandag weten. De middenvelder van AC Milan meldde zich eerder op de dag af voor Oranje. Nederland oefent woensdag tegen Mexico. Zondag staat het belangrijke EK-kwalificatieduel tegen Letland op het programma.

Luuk de Jong speelde in zijn loopbaan tot nu toe zeven interlands. Zijn laatste speelminuten in de nationale ploeg maakte hij tweeënhalf jaar geleden. Op 29 februari 2012 oefende Oranje toen in en tegen Engeland.

Lage opkomst bij officieus referendum Catalonië

Minder dan de helft van de kiesgerechtigden in de Spaanse regio Catalonië heeft zondag meegedaan aan het officieuze referendum over onafhankelijkheid. Van de grofweg twee miljoen stemmers spraken wel ruim 1,6 miljoen mensen zich uit voor afscheiding van Spanje, bleek na telling van bijna negentig procent van de stemmen. In totaal waren 5,4 miljoen Catalanen stemgerechtigd.

De Catalaanse regering wilde in eerste instantie een officieel referendum houden, maar het hooggerechtshof stak daar een stokje voor. De Spaanse regering vindt dat alleen het hele land over een dergelijke zaak kan beslissen en had de zaak aanhangig gemaakt bij het hof. Vervolgens wilden de Catalanen een officieuze stemming houden, maar ook dit werd voorlopig verboden door het hooggerechtshof. Deze beslissing legde het regionale bestuur echter naast zich neer. Meer dan veertigduizend vrijwilligers bemanden zondag de stemlokalen.

'Onderzoek naar euthanasiewens bij gezonde ouderen'

Hoeveel gezonde ouderen op termijn hun leven willen kunnen beëindigen, is onbekend. Daarom moeten de omvang en kenmerken van deze groep worden onderzocht. Ook de mogelijkheden die zij hebben hun leven te beëindigen moet deel uitmaken van dat onderzoek, mede met het oog op het maatschappelijk debat. Die aanbeveling doen onderzoekers van vijf universitair medische centra.

De groep ouderen die de wens heeft het leven te kunnen beëindigen zonder uitzichtloos lijden door ziekte is zeer klein. Het gaat maximaal om enkele tientallen mensen, schatten de onderzoekers op grond van indirecte cijfers. Deze ouderen komen wettelijk niet in aanmerking voor hulp bij levensbeëindiging.

Veel meer ouderen hebben echter de wens het leven zelf te kunnen beëindigen. Voor sommigen ligt bijvoorbeeld het accent op lijden, voor anderen op de wens om zelf de regie over het levenseinde te hebben, of op het voorkomen van aftakeling.

Hoeveel ouderen een actieve doodswens hebben zonder dat daar een medische aandoening aan ten grondslag ligt is onduidelijk. Volgens onderzoekers van vijf medische centra lijkt de omvang van deze groep vooralsnog 'zeer beperkt'. Zij verwachten echter dat het er de komende jaren meer worden, zo staat in de literatuurstudie Ouderen en het Zelfgekozen Levenseinde van ZonMw, een organisatie voor wetenschappelijk gezondheidsonderzoek.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) had opdracht gegeven het rapport te maken omdat uit een eerdere verkenning over dit onderwerp bleek dat begrippen op het gebied van levensbeëindiging, niet eenduidig zijn. Het gaat dan om begrippen als voltooid leven, klaar met leven, lijden aan het leven en levensmoe.

De uitkomsten van de studie worden gebruikt door de commissie van wijzen onder leiding van Paul Schnabel die Schippers en haar collega van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft ingesteld. Deze commissie buigt zich deze maanden over de juridische mogelijkheden en de maatschappelijke dilemma's met betrekking tot hulp bij zelfdoding aan mensen die hun leven voltooid achten.

Voedselschandaal blijft omzet McDonald's drukken

McDonald's heeft in oktober de omzet onder druk zien staan. Dit maakte de hamburgerketen maandag voorbeurs bekend. In oktober daalde de identieke omzet met een half procent. Op de Amerikaanse thuismarkt zag McDonald's de omzet met een procent teruglopen en in Europa met 0,7 procent. In Azië, het Midden-Oosten en Afrika kampte de fastfoodketen evenwel met een omzetdaling van 4,2 procent.

In Azië ligt McDonald's al enige tijd onder vuur vanwege een voedselschandaal bij een van de toeleveranciers. Vanwege het schandaal blijven klanten in China en Japan weg uit de restaurants van McDonald's. Positief was volgens de hamburgerketen de ontwikkeling in Australië.

De totale omzet van McDonald's kwam afgelopen maand zelfs 3,4 procent lager uit. Dit was echter vooral het gevolg van wisselkoerseffecten. Tegen constante valuta's steeg de omzet van het fastfoodbedrijf in oktober met 1,9 procent.

Aanslagen eisen levens Afghaanse agenten

Twee aanslagen in Afghanistan hebben maandag negen agenten het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Een van de aanslagen is opgeëist door de Taliban.

De eerste aanslag vond plaats in de oostelijke provincie Logar. Een zelfmoordterrorist, gekleed in een politieuniform, blies zich op in het hoofdkwartier van de politie. Zes agenten kwamen om. De tweede aanlag werd gepleegd in de provincie Nangahar, ook in het oosten van het land. Drie agenten kwamen om toen een bom tot ontploffing werd gebracht naast hun auto.

'Endstra geliquideerd door drietal'

De Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra is op 17 mei 2004 geliquideerd door drie mannen, om er zeker van te zijn dat hij ook echt het leven zou laten. Een van hen was in elk geval Ziya G., een nog steeds voortvluchtige verdachte. Dat heeft een nieuwe getuige, Hidr K., verklaard.

K. wijst ook een nieuwe verdachte aan, Ali T. Deze werd in september opgepakt, maar mocht na twee dagen alweer gaan. Het Openbaar Ministerie heeft K.'s verklaringen onlangs aan het dossier toegevoegd. K. was al eerder in het onderzoek opgedoken. Zijn verklaringen stammen uit eind 2012, begin 2013. K. bleek in ruil voor bescherming verklaringen af te leggen.

Onduidelijk is welke rol K. de Rus Namik Abassov in de liquidatie toedicht. Eerder zei het OM dat hij de schutter is geweest. Abassov overleed in 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

Gewonden door gasexplosie Den Haag

Zeker zes mensen zijn maandag gewond geraakt door een gasexplosie in Den Haag. Dat meldde de brandweer. Mogelijk is een gasleiding geraakt tijdens graafwerkzaamheden aan de Hortensiastraat.

Na de explosie brak brand uit. Daardoor raakten enkele woningen aan de straat beschadigd. Het lek is inmiddels dicht. Bewoners worden opgevangen in buurthuis Lindenkwadrant.

De identiteit van de gewonden is nog onbekend. Over de ernst van de verwondingen is nog geen duidelijkheid.

Zangeres The Cranberries aangehouden

Dolores O'Riordan, zangeres van de rockband The Cranberries, is maandagochtend gearresteerd. De zangeres zou een stewardess hebben aangevallen tijdens haar vlucht van New York naar Ierland, meldt de BBC.

De Ierse politie werd nog voor de landing ingelicht en stond Dolores daarom op te wachten. Tijdens haar arrestatie maakte de zangeres duidelijk dat ze het hier niet mee eens was door ook nog eens een agent aan te vallen.

De stewardess van Aer Lingus werd na de landing naar het ziekenhuis gebracht. De agent is niet gewond geraakt.

Roemeense minister treedt af vanwege verkiezingen

De Roemeense minister van buitenlandse zaken is afgetreden naar aanleiding van klachten van Roemeense expats over het verloop van de presidentsverkiezingen van vorige week. Sommige Roemenen die in het buitenland wonen konden geen stem uitbrengen.

Roemenen in Parijs, Londen, Wenen en elders klaagden na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van vorige week zondag dat ze eindeloos in de rij voor het stembureau stonden en daardoor niet konden stemmen. Titus Corlatean zei maandag af te treden omdat er druk op hem werd uitgeoefend om voor de tweede ronde op 16 november meer stembureaus te openen. Dit druist volgens de ex-minister in tegen de regels.

Het ministerie van buitenlandse zaken maakte zondagavond bekend dat het zo'n achthonderd medewerkers inzet om Roemenen in den vreemde te helpen met stemmen.

Premier Victor Ponta neemt het zondag op tegen Klaus Iohannis, de burgemeester van Sibiu. Volgens opiniepeilers maakt Ponta de meeste kans om president te worden.

Arrestaties om bomaanslag bij VN-overleg Libië

De Libische autoriteiten hebben twee mensen opgepakt in verband met een dubbele aanslag met bomauto's in Bayda, in het oosten van Libië. Dat heeft het Libische ministerie van binnenlandse zaken maandag gezegd. In de stad sprak op dat moment de VN-gezant voor Libië met premier Abdullah al-Thinni.

Noch VN-gezant Bernardino Leon, noch de Libische premier lijkt doelwit van de aanslagen te zijn geweest. De twee verdachten komen uit Darna, eveneens in het oosten van Libië. In die stad hebben moslimextremisten trouw gezworen aan de extremistische organisatie Islamitische Staat.

De bomaanslagen waren onderdeel van een reeks aanslagen die erop gericht zijn Bayda te destabiliseren. De stad Tobruk, in het uiterste oosten, is de thuisbasis van de gekozen regering. In Tripoli huist de vorige regering. De twee regeringen houden beide vol de enige wettelijke regering te zijn. Leon reist op en neer in een poging een akkoord te bewerkstelligen en een einde te maken aan het geweld tussen de beide kampen.

Onderzoek in Roosendaal vanwege vermiste Belg

De politie doet maandag onderzoek in een huis aan de Julianastraat in Roosendaal in verband met de verdwijning van de Belg Jelle Leemans. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

De destijds 27-jarige Leemans verdween vorig jaar november na een afspraak in Roosendaal over een drugsdeal. De politie vreest dat hij slachtoffer is geworden van een misdrijf en niet meer leeft.

In verband met de verdwijning zitten twee mannen vast. De hoofdverdachte is een 42-jarige man uit Rijsbergen. Hij wordt beschuldigd van moord.

Rutte: onbezorgd tot ziens werd abrupt vaarwel

Er is alleen de realiteit van 298 doden. Hun stemmen worden niet meer gehoord. Een onbezorgd tot ziens, werd een abrupt vaarwel. Dat heeft premier Mark Rutte maandag gezegd in zijn toespraak tijdens de nationale herdenking van de ramp met vlucht MH17 in Amsterdam.

Ruim 1600 nabestaanden uit binnen- en buitenland wonen de ceremonie bij in de RAI. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn aanwezig.

'Niet ieder kind met ADHD slikt Ritalin'

Huisartsen zien de laatste jaren meer kinderen met ADHD, maar ze schrijven verhoudingsgewijs niet meer medicijnen voor. Onderzoek van het Nivel en het Nederlands Huisartsen Genootschap toont aan dat het percentage kinderen dat Ritalin of een ander geneesmiddel slikt al jaren gelijk is.

"Dit druist een beetje in tegen het gevoel in de Nederlandse samenleving dat tegenwoordig ieder kind met ADHD Ritalin krijgt", zegt het Nivel. Het is al jaren zo dat twee derde van de kinderen met hyperactiviteit en een derde van de kinderen met concentratiestoornissen medicijnen slikt.

In 2008 kreeg 1,3 procent van de kinderen de diagnose ADHD. In 2012 was dat gestegen naar 3,2 procent. ADHD komt vaker voor, of huisartsen stellen de diagnose vaker, verklaart het Nivel.

Robben: "Er is maar één medicijn"

Arjen Robben hoopt met Oranje het tij te keren tijdens de interlands tegen Mexico en Letland. De aanvaller weet wat er nodig is om de onrust te laten verdwijnen.

Robben meldde zich maandag net als de overige internationals in Noordwijk. De viceaanvoerder van het Nederlands elftal beseft dat het alle hens aan dek is na de nederlagen tegen Italië, Tsjechië en IJsland. "Dat het beter moet, is duidelijk. Ik weet wel welke kant we op moeten", zegt Robben tegen de NOS.

"Maar je kunt nog zoveel praten, uiteindelijk is er maar één medicijn en dat is gewoon die wedstrijden winnen. Het liefst overtuigend. Dat is het enige antwoord", aldus de 84-voudig international, die in de voorbije weken een aantal keer met bondscoach Guus Hiddink heeft gesproken. Veel wil hij daar niet over zeggen.

"Het was normaal contact. Er is al genoeg onrust, laten we daar geen dingen aan toevoegen. Of de onrust rond Oranje terecht is? Ja, dat denk ik wel", vertelt Robben, die de interlands tegen Italië en Tsjechië miste, maar tegen Kazachstan en IJsland weer van de partij was.

De aanvaller van Bayern München leek verrast door de uitspraak van Hiddink dat hij stopt als Letland niet wordt verslagen. "Dat is niet relevant, want we gaan gewoon winnen. Ik heb altijd veel respect voor tegenstanders, maar met alle respect: als we zondag niet winnen, hoeft niet alleen de bondscoach te stoppen."

Hogenkamp stijgt flink op wereldranglijst

Tennisster Richel Hogenkamp heeft dankzij haar prestaties op het toernooi van Limoges haar hoogste positie ooit bereikt op de wereldranglijst. Op de maandag gepubliceerde ranking steeg de Doetinchemse van de 148e naar de 135e plaats.

De dertien plaatsen winst boekte ze door in Limoges de kwartfinales te bereiken, als lucky loser nota bene. De Italiaanse Francesca Schiavone stopte de opmars. Kiki Bertens bleef de hoogst genoteerde Nederlandse (69e) op de ranglijst, die wordt aangevoerd door de Amerikaanse Serena Williams.

Ophef om Groene Piet in Assen

De kogel is door de kerk: ook Assen gaat een gekleurde Piet inzetten. De Drentse hoofdstad komt dit jaar met een Groene Piet. Tot grote woede van de bevolking.

Assen komt echter met een gegronde reden om gebruik te maken van een andersgetinte piet. De Groene Piet is er speciaal voor kindjes met een glutenallergie. Deze Piet deelt namelijk glutenvrije pepernoten uit.

"Kinderen met een glutenallergie kunnen nooit zomaar pepernoten aannemen, zonder het risico ziek te worden", zo reageert Toine Straatman van Stichting Sinterklaasintocht Assen. "Tijdens de intocht van Assen komt daar dit jaar verandering in."

De glutenvrije, een initiatief van een betrokken ouder, de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) en de Stichting Sinterklaasintocht Assen (SSIA), is herkenbaar aan zijn bakfiets en groene kleur. Kindertjes met een glutenallergie wordt aangeraden om zich ook in het groen te kleden.

De Groene Piet heeft inmiddels voor een hoop commotie gezorgd. Op Facebook steekt men zijn mening niet onder stoelen of banken. "Werkelijk.....wat een waanzin. Dan ook maar VegaPiet speciaal voor vegetarische kinderen, een Gebarenpiet voor dove kinderen en een Braillepiet voor blinde kinderen", vindt de een. "Over de rug van kinderen met een glutenallergie een compromis sluiten met de club die zwarte piet liever zien vertrekken. Want dat is het gewoon!", aldus een ander.

 

Na 'zwarte' basisschool vaker geen diploma

Autochtone kinderen die op een 'zwarte' basisschool zitten, hebben twee keer zoveel kans dat zij hun middelbare school niet afmaken. Dat blijkt uit onderzoek op Amsterdamse basisscholen.

De kans dat autochtone kinderen zonder diploma van de middelbare school komen, stijgt van 3,6 procent naar 8 procent als er meer dan 77,7 procent allochtone leerlingen op hun basisschool zitten. Dat komt niet door de kwaliteit van het onderwijs, blijkt uit analyses van promovenda Cheng Boon Ong, maar door de samenstelling van de klassen.

Het onderzoek is gedaan onder ruim 47 duizend Amsterdamse basisschoolleerlingen. Het is voor het eerst dat het effect van schoolsamenstellingen in het basisonderwijs op de middelbare schoolcarrière is onderzocht. Cheng Boon Ong promoveert vrijdag aan de Universiteit Maastricht op het onderzoek.

Eerste gasten arriveren voor herdenking MH17

De eerste gasten voor de nationale herdenking van de MH17-vliegramp zijn maandag rond het middaguur gearriveerd bij de RAI in Amsterdam. Onder anderen oud-minister Frans Timmermans, minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) kwamen aan.

Ook de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en de korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman zijn in de RAI. De bekende gasten gaan via een andere ingang naar binnen dan de meer dan 1600 nabestaanden.

Voor de RAI is een grote parkeerplaats gemaakt waar alle voertuigen kunnen staan. De herdenking begint om 13.00 uur.

Veel doden bij zelfmoordaanslag school Nigeria

Een zelfmoordaanslag op een middelbare school in Nigeria heeft maandag aan 48 scholieren het leven gekost. Dat heeft een bron bij het mortuarium in de stad Potiskum gezegd. Volgens mensen die de aanslag overleefden was de dader gekleed in een schooluniform. In dezelfde stad kwamen vorige week dertig mensen om bij een zelfmoordaanslag.

Zo'n tweeduizend scholieren waren samengekomen voor een bijeenkomst in de school toen de dader zich opblies. Volgens lokale ziekenhuizen raakten tientallen mensen gewond en moeten er waarschijnlijk amputaties worden uitgevoerd.

Het leger haastte zich naar de plek des onheils, maar werd door een woedende menigte onthaald met een regen van stenen. De Nigeriaanse bevolking is al langer kwaad op het leger, dat er de afgelopen vijf jaar niet in is geslaagd het geweld door islamitische extremisten een halt toe te roepen. De strijd heeft de afgelopen jaren aan duizenden mensen het leven gekost.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar terreurbeweging Boko Haram.

Nigel de Jong meldt zich geblesseerd af voor Oranje

Nigel de Jong heeft zich maandag afgemeld voor de komende interlands van het Nederlands elftal. De middenvelder van AC Milan heeft een hamstringblessure. Of bondscoach Guus Hiddink een vervanger oproept wordt later maandag bekend. Eerder haakte Davy Klaassen al geblesseerd af. Als vervanger werd zondag Leroy Fer opgeroepen.

Nederland oefent woensdag in Amsterdam tegen Mexico en speelt zondag eveneens in Amsterdam tegen Letland de vierde EK-kwalificatiewedstrijd.

Heroes of the Storm featuretrailer

Blizzard heeft op Blizzcon 2014 weer nieuwe details vrijgegeven voor Heroes of the Storm. Heroes of the Storm is de nieuwe MOBA-game van Blizzard die volgend jaar moet uitkomen.

Naast nieuwe mappen en personages vielen vooral The Lost Vikings erg op. Erik the Swift, Baleog the Fierce en Olaf the Stout komen uit de oude SNES-game van Blizzard. Het platformspel kwam in 1992 uit voor de Nintendo-console.

Man doet huwelijksaanzoek met 99 iPhones

Een Chinese programmeur vroeg zijn vriendin net voor 'Single's Day' ten huwelijk, omringd door een hart gemaakt van 99 nieuwe iPhones. Het mag dan wel wat kosten, omgerekend bijna 70.000 euro, maar dan heb je ook wat. Of niet, want het schijnt dat de vrouw 'nee' heeft gezegd. 

Drie foto's van het aanzoek zijn te vinden op Weibo. Hierop is ook het hartje van iPhones te zien, samen met een groepje toekijkers. De vrouw zou nerveus zijn geworden en hebben gezegd dat de man haar 'te veel onder druk zet', waarna ze het aanzoek afsloeg. Hoe het verder is afgelopen is niet bekend, maar de jongeman kan gelukkig zijn kosten beperken aangezien de iPhone nog altijd in trek is in China. 

Single's Day vindt plaats op 11 november en is een dag waarop veel Chinezen vieren dat ze single zijn. Voornamelijk jongeren organiseren allerlei feesten en karaokepartijen, en gaan daarnaast massaal online shoppen: het is de dag waarop de meeste online aankopen ter wereld worden gedaan. 

Zelf brood bakken kan leiden tot jodiumtekort

Mensen die brood zonder toegevoegd zout eten lopen mogelijk risico te weinig jodium binnen te krijgen. Bijna alle Nederlanders krijgen voldoende jodium binnen, maar zwangere vrouwen en mensen die biologisch of zelfgebakken brood eten kunnen een tekort oplopen. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Jodium is van belang voor een normale ontwikkeling en stofwisseling. Een tekort kan de werking van de schildklier verstoren. Omdat het jodiumgehalte in Nederlandse gewassen onvoldoende is om in de jodiumbehoefte te voorzien, wordt jodium via zout toegevoegd aan brood. Dit gejodeerde zout mag ook in andere producten worden gebruikt.

Sinds 2009 is de hoeveelheid zout in brood een aantal keer verlaagd om het productaanbod gezonder te maken, aangezien te veel zout bloeddrukproblemen kan opleveren. Het onderzoek toont aan dat dit er niet toe heeft geleid dat mensen nu te weinig jodium binnenkrijgen. Mensen die maximaal een snee brood per dag eten, krijgen gemiddeld 35 tot 40 procent minder jodium binnen dan mensen die minstens vier sneden brood per dag eten.

Mensen die zelf brood bakken en makers van biologisch brood voegen vaak geen gejodeerd zout toe aan het product. Hoe groot deze groep precies is en of deze mensen via andere jodiumbevattende voedingsmiddelen hun jodiuminname op peil houden is onbekend, aldus het RIVM.

Beroepszitting Pistorius op 9 december

De beroepszitting in de zaak tegen de Zuid-Afrikaanse olympiër Oscar Pistorius dient op 9 december. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse openbaar ministerie maandag gezegd. De verdediging van Pistorius heeft al gezegd zich te verzetten tegen de beroepszaak.

Het openbaar ministerie gaat er vanuit dat er 'redelijke vooruitzichten zijn voor een succesvol beroep'. Volgens de aanklagers heeft rechter Thokozile Masipa een fout gemaakt door Pistorius niet te veroordelen voor moord. Masipa achtte Pistorius in plaats daarvan schuldig aan doodslag voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Pistorius heeft vijf jaar cel gekregen en kan na tien maanden zijn straf verder uitzitten in huisarrest.

Fleetwood Mac geeft show in Nederland

Fleetwood Mac komt volgend jaar naar Nederland. De band geeft op 1 juni, in de volledige bezetting, een optreden in de Amsterdamse Ziggo Dome, zo laat Mojo Concerts weten.

Na een afwezigheid van zo'n zestien jaar heeft zangeres en toetseniste Christine McVie zich weer aangesloten bij de band. Zij stond in 2013 ook nog met de band op het podium. "Het voelde zo vertrouwd om weer met de rest op het podium te staan. Daarna begonnen we weer te praten over optreden. Ik denk dat dit de juiste tijd is om dat weer te doen", laat ze weten.

De Brits-Amerikaanse band komt naar Nederland met zijn On With The Show Tour. Hiermee reist de groep momenteel door de Verenigde Staten. De kaartverkoop voor het concert begint vrijdag.

Eerste verlies Golden State Warriors in NBA

De basketballers van de Golden State Warriors zijn in de NBA tegen hun eerste nederlaag van het seizoen opgelopen. Phoenix Suns was met 107-95 te sterk nadat het in het derde kwart nog tegen een achterstand van twaalf punten had aangekeken. Daarmee is er geen enkele ploeg meer zonder nederlaag in de Amerikaanse profcompetitie.

Isaiah Thomas was de topschutter bij de thuisploeg met 22 punten. De instorting van de Warriors in het laatste kwart liet zich afmeten aan de cijfers: 36-16 in het voordeel van de Suns. "We maakten simpelweg te veel stomme fouten waardoor zij terug in de wedstrijd konden komen", oordeelde Stephen Curry, met 28 punten topscorer bij de gasten.

Los Angeles Lakers won voor het eerst dit seizoen. Tegen de Charlotte Hornets werd het 107-92 waardoor de Philadelphia 76ers nu het enige team is dat nog geen enkele keer won.

Overige uitslagen
Brooklyn Nets - Orlando Magic 104-96
Detroit Pistons - Utah Jazz 96-97
Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 101-93
Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 120-88
Dallas Maverics - Miami Heat 96-105
Portland Trail Blazers - Denver Nuggets 116-100

Federer begint aan Tour Finals met zege

Roger Federer heeft zijn eerste wedstrijd bij de ATP World Tour Finals gewonnen. De Zwitserse tennisgrootheid versloeg Milos Raonic uit Canada met 6-1 en 7-6 (0). Eerder op de dag had Kei Nishikori met tweemaal 6-4 en 6-4 van Andy Murray gewonnen, waardoor de Japanner en Federer bovenaan staan in poule B. Maandag worden de eerste wedstrijden in poule A afgewerkt.

Federer was in de eerste set oppermachtig. Hij pakte Raonic steeds snel aan en de Canadees had daar geen antwoord op zodat de eerste set in 25 minuten verloren ging.

In de tweede set deed Raonic het veel beter. Hij kon in de rally's een partijtje meeblazen, maar de breakpunten die hij kreeg waren niet aan hem besteed. Uiteindelijk kwam er een tiebreak, maar daarin lukte bij Raonioc niets meer en zonder punt in de beslissende set droop hij af.

Hongaren demonstreren tegen chef belastingdienst

Duizenden demonstranten zijn zondagavond in Boedapest de straat opgegaan om het vertrek te eisen van het hoofd van de belastingdienst. Deze Ildiko Vida en enkele van haar medewerkers zouden zich hebben schuldig gemaakt aan corruptie.

De betogers trokken door het centrum van de Hongaarse hoofdstad naar het ministerie van economische zaken. De belastingdienst valt onder verantwoordelijkheid van dat departement. Volgens de organisatoren waren er meer dan tienduizend demonstranten op de been.

Vida gaf in een woensdag afgedrukt interview toe dat zij en enkele collega's de toegang tot de Verenigde Staten is ontzegd. De Amerikaanse autoriteiten verdenken hen van corruptie. De ambassade van de VS in Boedapest meldt dat zes Hongaren een inreisverbod is opgelegd wegens 'betrokkenheid bij of het profijt trekken van corruptie'.

Smokkelaars Syrische vluchtelingen opgepakt

De marechaussee heeft een 34-jarige man en een 32-jarige vrouw aangehouden omdat ze Syrische en Iraakse vluchtelingen naar Nederland zouden hebben gesmokkeld. Volgens het Openbaar Ministerie regelden de verdachten vervalste paspoorten en andere reispapieren. Daar vroegen ze ruim vijfduizend euro voor.

In het huis van de man en vrouw, die woensdag werden aangehouden, is een uitgebreid asielverhaal gevonden. Hierin stond uitgelegd hoe de vluchtelingen zich moesten gedragen om zo min mogelijk op te vallen. Ook zijn pasfoto's in beslag genomen die waarschijnlijk waren bestemd voor het maken van valse reisdocumenten.

Ed Sheeran werkt mee aan nieuwe Band Aid-single

Bob Geldof werkt inderdaad aan een nieuwe versie van de Band Aid-single Do They Know It's Christmas?. Dat heeft zanger Ed Sheeran bevestigd tegenover de Britse boulevardkrant Mirror. Andere sterren die zeer waarschijnlijk meedoen zijn de mannen van One Direction en zangeres Emeli Sande.

Sheeran verklapte ook dat niemand minder dan Chris Martin meewerkt aan de nieuwe plaat. De Britse singer-songwriter doet zelf ook mee dankzij de Coldplay-frontman. "Chris vertelde het mij voor mijn concert in Londen, dat was nog voordat Bob mij belde. Ik wilde dus eigenlijk al meedoen voordat ik was gevraagd", aldus Sheeran.

Sinds vorige week doen geruchten de ronde dat er een nieuwe versie van de single komt. Met de bekende kersthit werd in 1984 geld ingezameld voor de bestrijding van de hongersnood in Ethiopië. De door Bob Geldof georganiseerde supergroep Band Aid bestond uit artiesten als Bono, Sting, George Michael, Phil Collins en leden van Duran Duran, Spandau Ballet en Culture Club.

In 1989 en 2004 werden nieuwe versies opgenomen met andere artiesten. Geldof is nu bezig zijn met een vierde versie onder de noemer Band Aid 30. De opbrengsten zouden deze keer gaan naar de bestrijding van ebola in Afrika.

[Vid] Historische bobslee uit 1924 en oude medailles geveild

Bij veilinghuis Sotheby´s gaan maandag en dinsdag vele voorwerpen uit de sportgeschiedenis onder de hamer. Een van de mooiste en meest opvallende stukken is een heuse bobslee uit 1924, gebruikt tijdens de eerste Olympische Winterspelen in Chamonix. Foto's van de slee zijn hier te zien. Geïnteresseerden mogen bieden vanaf 3000 pond, terwijl het veilinghuis een eindprijs van tussen de 4000 en 6000 pond verwacht.

Bobsleeën was nog een relatief nieuwe sport in 1924, nadat het enkele tientallen jaren eerder op begon te komen. De door Sotheby's aangeboden slee kent niet alleen een nog altijd werkend stuurmechanisme, ook de remmen schijnen het nog te doen - voetremmen voorin en handremmen achterin. Het gevaarte werd in Chamonix bestuurd door de Fransman André Berg, met achter hem Henri Adelbert, Georges André en Jean de Suarez d'Aulan, die er de vierde plek mee pakten.

Het was een opvallende verzameling, want André won op dezelfde Spelen brons in het curling, terwijl D'Aulan als bobsleeër WK-brons zou winnen in 1934 en mee zou doen aan vier Spelen. Daarnaast reed hij de 24 uur van Le Mans en won hij meerdere wedstrijden als piloot van een vliegtuig. In 1944 werd hij in de oorlog boven Duitsland neergeschoten in zijn P-47 Thunderbolt.

Beelden van het bobsleeën op de Winterspelen van 1924 in Chamonix (Bron: YouTube)

De slee is niet het enige opvallende stuk wat ter veiling aangeboden wordt. Zo zijn er ook vele olympische medailles te koop, waaronder een gouden medaille voor het winnen van het lacrossetoernooi op de Spelen van 1908. De medaille werd uitgereikt aan aanvoerder Patrick Brennan, die zijn Canadese team de zege bezorgde in de finale. Dat was tevens de enige wedstrijd van het toernooi, want verder deed alleen thuisland Groot-Brittannië mee. Het bieden voor het kleinood begint op 9000 pond, met 12 tot 15 duizend pond als verwacht eindbedrag.

Een andere medaille die te koop is werd in 1904 in St Louis gewonnen door de Amerikaan Robert Stangland. Hij won het brons bij het 'lopend verspringen', het onderdeel wat tegenwoordig gewoon 'verspringen' heet. In 1904 was er echter ook nog zoiets als het 'verspringen vanuit stand'. Het goud werd overigens gewonnen door een opvallende atleet: Myer Prinstein. Vier jaar eerder was hij al de favoriet, maar hij moest genoegen nemen met het zilver, omdat hij de tweede ronde weigerde te springen: Dat werd namelijk op zondag gedaan.

De Canadese lacrosseploeg viert het goud in 1908, na het winnen van de finale - en enige wedstrijd (Foto: WikiCommons)
De Canadese lacrosseploeg viert het goud in 1908, na het winnen van de finale - en enige wedstrijd (Foto: WikiCommons)

Een van de topstukken van de veiling is een medaille die tijdens de allereerste moderne Spelen, in 1896 in Athene, uitgereikt werd aan een niet nader genoemde winnaar. Gezien het feit dat er slechts 43 evenementen waren is het duidelijk dat het om een zeer zeldzaam stuk gaat. Er wordt dan ook een grote opbrengst verwacht van 45 tot 55 duizend pond voor het historische voorwerp.

Naast de medailles zijn er ook vele olympische fakkels te koop. Veel daarvan zijn gebruikt tijdens de estafette's richting de Spelen van bijvoorbeeld Barcelona in 1992 of Sarajevo in 1984, maar er steekt er één bovenuit. Het exemplaar waar in 1960 de olympische vlam zelf mee werd aangestoken is het duurste stuk van de veiling en wordt geschat op een eindprijs van zo'n 120 duizend pond.

Geïnteresseerden kunnen hier naar de complete lijst met items kijken. Het is zelfs mogelijk om online mee te bieden, ook op voorwerpen als pakken en helmen van formule 1-coureurs en voorwerpen uit de geschiedenis van sporten als paardenrennen en rugby.

Belgen rofllollen om Zwarte Piet-onzin

Waar in Nederland de obsessief in de aanpassing schietende burgers als paddestoelen uit de grond schieten en de racismetroefkaart volop uit de kast wordt getrokken, lacht men in België om het domvolk in Nederland dat niet schuwt hun hele familie voor vuige racist uit te maken. Fnuikend vertellen ze over de sprookjesfiguur die in Nederland voor de rechter wordt gesleurd.

Nederland, dankzij lieden als Quinsy Gario en Prem Radhakishun, staat voor lul bij notabene de Belgen. De Hollandermop wordt uitgebreid. Niet alleen zijn Hollanders nog extreem gierig, ze zijn erop uit een sprookjesfeest voor kinderen kapot te slopen. Bruter dan een kind doen denken dat hij Ebola heeft.

Gisteren zond de KRO in Brandpunt een stuk uit over Zwarte Piet, vanuit Belgisch perspectief en wat blijkt; we worden massaal uitgelachen door de Belgen. Het lachertje van de Benelux zijn we. En ze waren er vrij duidelijk over; Zwarte Piet is vooral Zwart.

» De reportage vind je hier.

Teeven schuift bed- en broodoordeel door

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) neemt de uitspraak van de Raad van Europa over bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers niet direct over. Hij wacht de besluitvorming in het Comité van Ministers af, zegt hij maandag in reactie op het definitieve rapport van het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa.

Het comité oordeelt dat de Nederlandse overheid uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerde migranten opvang moet bieden. Nu worden basisrechten uit het Europees Sociaal Handvest geschonden. Dat oordeel volgde op een aanklacht van de Protestantse Kerk Nederland tegen de Nederlandse staat. De uitspraak is weliswaar gezaghebbend, maar niet bindend.

Vluchtelingenspecialist Geesje Werkman van Kerk in Actie sprak maandag van 'ongelooflijk goed nieuws voor al die mensen die nu veroordeeld zijn om op straat te leven en afhankelijk zijn van de liefdadigheid van anderen'. Voor haar was 'de grote vraag' wat Teeven met de uitspraak gaat doen. Dat is nu dus duidelijk: de staatssecretaris wil dat het Comité van Ministers van de Raad van Europa zich eerst over de kwestie buigt.

Amnesty International is bijzonder blij met de uitspraak. De mensenrechtenorganisatie roept de Nederlandse overheid op er onmiddellijk uitvoering aan te geven. Amnesty memoreert dat Nederland vanaf het begin in 1961 partij is bij het Handvest van de Raad van Europa en niet lang geleden akkoord is gegaan met de herziene versie.

Poetin acht meer actie om zwakke roebel niet nodig

Vladimir Poetin is niet van plan noodmaatregelen toe te passen om de waardedaling van de roebel een halt toe te roepen. Rusland neemt al de 'benodigde maatregelen' om de 'serieuze fluctuaties' van de munt tegen te gaan. Dat zei de Russische president maandag voorafgaand aan de APEC-top in China.

De Russische centrale bank geeft per maand 24 miljard euro uit op de valutamarkten om de wisselkoers te stimuleren. Verdere maatregelen zijn niet nodig omdat de overheid controle over de situatie heeft en er genoeg reserves voorhanden zijn, aldus de Russische leider.

De waarde van de munteenheid van Rusland staat nu veertig procent lager dan begin dit jaar. De Russische economie heeft veel last van de lage prijzen voor olie en gas, de twee belangrijkste exportproducten van het land. Ook de geopolitieke zorgen over de situatie in Oekraïne en de wederzijdse sancties tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten aan de ene kant, en Rusland aan de andere, doen de economie geen goed.

Trijntje bevestigt deelname aan Songfestival

Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigt Nederland inderdaad tijdens het Eurovisie Songfestival volgend jaar in Wenen. Dat bevestigde de zangeres maandagochtend op Radio 2 na drie dagen stilzwijgen. Anouk verklapte vrijdag al dat haar collega de opvolger is van The Common Linnets.

"Ik voel me enorm vereerd dat ik gevraagd ben", zegt Trijntje in een verklaring. "Na de goede optredens en resultaten van Anouk en The Common Linnets de afgelopen twee jaar, is dat natuurlijk extra spannend maar ook heel leuk."

Het nummer is mede geschreven door Anouk. "We zijn in de afrondende fase van het maken van het liedje dat we voor ogen hebben", aldus Trijntje. Volgens haar is het erg fijn dat zij haar ervaringen over het liedjesfestijn kan delen. "Ik heb er echt heel veel zin in."

AvroTros zegt in een statement trots te zijn dat opnieuw een grote Nederlandse artiest is gestrikt. "Met de combinatie van de prachtige stem van Trijntje en het nummer van Anouk gaan we vol vertrouwen richting de jubileumeditie van het grootste muziekevenement ter wereld." Het Songfestival wordt volgend jaar voor de zestigste keer gehouden.

Luchtopnames om paardenmishandelingen

Met een helikopter brengt de politie vanaf maandag de plekken in kaart waar in het noorden van Nederland paarden ernstig zijn mishandeld. Rechercheurs willen met zogeheten aerial profiling meer te weten te komen over de dader.

Met de luchtopnames wordt een analyse gemaakt van de omgeving van de weilanden waar de mishandelde paarden stonden. Overeenkomsten in aanrijroutes of vluchtmogelijkheden kunnen erop wijzen dat de dader bekend is in het gebied.

Rechercheurs van de politie zijn al sinds augustus bezig met het onderzoek naar de mishandelingen.

Zwakke roebel drukt winst Carlsberg

De Deense bierbrouwer Carlsberg verkocht in het derde kwartaal minder bier, maar zag wel de omzet groeien. Dat meldde het bedrijf maandag. Onder meer de zwakke Russische roebel speelt de brouwer parten.

De omzet van Carlsberg groeide met vier procent in vergelijking met een jaar eerder tot 18,1 miljard Deense kroon (2,4 miljard euro). De winst voor belastingen kromp met twee procent tot omgerekend ruim vierhonderd miljoen euro.

De brouwer is voor circa een derde van de winst afhankelijk van Rusland. De vraag naar bier in Rusland nam af. Onder meer treden de Russische autoriteiten strikter op tegen alcoholmisbruik. Ook moest Carlsberg in Rusland meer belastingen afdragen en ervaart het bedrijf de gevolgen van de handelsrestricties.

Carlsberg handhaafde zijn verwachting dat de operationele winst in 2014 met vijf tot negen procent daalt ten opzichte van 2013.

Henny Vrienten wordt gek van Jett Rebel

Henny Vrienten, de oud-zanger van Doe Maar, heeft sinds 1991 eindelijk weer een soloalbum op de planken liggen. Maar ook over de nieuwe lichting artiesten is hij erg lovend.

De zanger is onder de indruk van Jett Rebel, waar zijn zoon Xander bassist is. Hij wordt 'een beetje gek' van het feit dat Jett Rebel zowel gitaar, bass als drums kan spelen. "Een beetje eng gewoon", aldus Vrienten maandag in Metro.

Ook zijn collega-artiesten bij het label TopNotch maken indruk. Vrienten noemt hiphoppers als Fresku en Typhoon goed gezelschap. Hij noemt de wijze waarop jongere artiesten meerdere optredens op één avond combineren en tegelijkertijd de media en social media bijhouden, iets waar hij 'niet meer in mee kan'.

De oudste bij TopNotch is Vrienten met zijn 66 jaar echter nog niet. Dat is namelijk de 95 jaar oude Drs. P.

Knegt pakt World Cup-zilver, wereldrecord Fan

Sjinkie Knegt heeft zondag zijn tweede medaille gepakt bij de World Cup shorttrack in Salt Lake City. Knegt eindigde op de 500 meter als tweede, net achter de Amerikaan John-Henry Krueger. De andere twee finalisten haalden de finish niet: Wu Dajing uit China ging onderuit, waarvoor de Russische grootheid Victor An een penalty kreeg.

Freek van der Wart kwam op de 500 meter niet door de kwartfinales, terwijl Daan Breeuwsma het tot de halve finales schopte. Daarin was hij kansloos tegen onder meer Wu en An, waarna hij in de B-finale vierde en laatste werd.

Op de 1000 meter kwam Itzhak de Laat knap tot de halve finales, maar daarin werd hij laatste, net als in de B-finale. Knegt had zaterdag al brons gepakt op de 1000 meter. Het waren de enige twee medailles voor de Nederlandse equipe bij de eerste World Cup van dit seizoen.

Op de 500 meter bij de dames werd zeer snel gereden. Rianne de Vries haalde de halve finales niet, maar in die halve finales zette de Chinese Fan Kexin een tijd neer van 42,504 seconden, 0,093 seconden sneller dan het vorig jaar gereden wereldrecord van landgenote Meng Wang. Met 42,620 kwam ook Marianne St-Gelais uit Canada zeer dichtbij het record. Fan won even later ook de finale.

Lara van Ruijven kwam op de 1000 meter de kwartfinales niet door, de Nederlandse aflossingsmannen werden tweede in de B-finale. Volgende week zijn de shorttrackers actief in Montreal.

Negen doden bij vliegtuigongeluk Bahama's

Een klein vliegtuig is zondag verongelukt toen het probeerde te landen op de Bahama's. Alle negen inzittenden kwamen om het leven, aldus de regering van de eilandengroep.

De Lear-jet was eerder op de dag opgestegen in Nassau, de hoofdstad van de Bahama's, en was onderweg naar Freeport toen het misging, liet het ministerie van transport weten. De oorzaak van de crash is nog onbekend, maar het toestel vloog wel in zwaar weer.

Verboden daklozen te voeren

In Fort Lauderdale hebben ze een nieuwe wet aangenomen waarin het verboden is om daklozen in een publieke ruimte eten te geven. De 90-jarige Arnold Abbott heeft daar schijt aan. Hij serveert al meer dan 11 jaar 2 keer per week maaltijden aan de daklozen en is niet van plan daarmee te stoppen. Ongeacht hoe vaak hij gearresteerd wordt. Fort Lauderdale gaat inmiddels gebukt onder de negatieve aandacht die het door deze actie krijgt. Kijken wie de langste adem heeft.

Mantelzorgers voelen zich soms zwaar belast

Ongeveer 220 duizend van de anderhalf miljoen intensieve mantelzorgers voelen zich zwaar belast. De meeste mantelzorgers zitten in de groep 50 tot 65-jarigen. Mensen ouder dan 85 jaar geven de meeste mantelzorg. Dat blijkt maandag, de Dag van de Mantelzorg, uit een groot onderzoek uit 2012 van de GGD's, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen. Het aantal uren mantelzorg neemt vanaf de pensioenleeftijd toe. Tot 65 jaar gaat het om gemiddeld tien uur, voor 65 tot 75-jarigen is het gemiddeld veertien uur. Voor 85-plussers komt het aantal uren mantelzorg uit op 24.

Door de vergrijzing neemt de druk op de mantelzorg de komende jaren toe, zeggen de onderzoekers. Ouderen hebben vaker beperkingen en chronische ziekten. Mantelzorgers zorgen vrijwillig voor een familielid, vriend of buur.

'GM wist al lang van problemen contactslot'

De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) was al maanden op de hoogte van veiligheidsproblemen met het contactslot van verschillende kleine modellen, voordat verkeerstoezichthouders werden ingelicht over het mankement. Twee maanden voordat dit gebeurde, bestelde GM al een half miljoen nieuwe vervangingscontactsloten. Dat meldde The Wall Street Journal maandag. De Amerikaanse zakenkrant baseert zich op e-mails van een werknemer van GM en de toeleverancier van het concern Delphi.

GM moest door het euvel, dat in verband wordt gebracht met tientallen dodelijke ongelukken, 2,5 miljoen auto's terugroepen. Uit de mailwisseling blijkt dat GM halverwege december vorig jaar een "urgente" order plaatste voor 500.000 contactsloten, een dag nadat het euvel tijdens een vergadering van bestuurders ter sprake kwam. Toen werd echter niet besloten om een terugroepactie in te zetten.

Malaysia Airlines dankt Nederland voor steun

Malaysia Airlines heeft Nederland bedankt voor de steun na de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. "De vele warme reacties vanuit de Nederlandse samenleving hebben ons diep geroerd. Dit heeft ons bijzonder gesterkt in onze vastberadenheid voor de toekomst", staat maandag, de dag van de nationale herdenking, in een advertentie in De Telegraaf.

De luchtvaartmaatschappij dankt vooral 'alle betrokken Nederlandse overheidsdiensten, de partners en de vele vrijwilligers'.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergehaald boven het oosten van Oekraïne, vlakbij de grens met Rusland. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. In het toestel zaten vijftien bemanningsleden van Malaysia Airlines.

Protest tegen stemproblemen Roemeense emigranten

In Roemenië hebben zondagavond duizenden mensen gedemonstreerd tegen de obstakels waarop Roemenen in het buitenland stuitten toen ze hun stem wilden uitbrengen in de presidentsverkiezingen. Volgens de betogers is de regering voor die hindernissen verantwoordelijk.

Roemenen in Parijs, Londen, Wenen en elders klaagden na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van vorige week zondag dat ze eindeloos in de rij voor het stembureau stonden en daardoor niet konden stemmen. De regering beloofde vrijdag voor de tweede en beslissende ronde meer stemhokjes te openen. Maar de demonstranten nemen met die toezegging geen genoegen.

In de hoofdstad Boekarest en enkele andere steden gingen zondag enkele honderden mensen de straat op. In Cluj trok een betoging ongeveer vijfduizend demonstranten. Ze riepen 'Klaus, Klaus, help ons af van Mickey Mouse!'. Met die bijnaam wordt Victor Ponta aangeduid, die het komende zondag in de tweede stemronde opneemt tegen Klaus Iohannis, de burgemeester van Sibiu.

Het ministerie van buitenlandse zaken maakte zondagavond bekend dat het zo'n achthonderd medewerkers inzet om Roemenen in den vreemde te helpen met stemmen.

Volgens opiniepeilers maakt Ponta de meeste kans om president te worden.

Take That op tournee als trio

Take That geeft volgend jaar een reeks concerten in het Verenigd Koninkrijk. Dat hebben de heren dit weekeinde bekendgemaakt op hun website. Het wordt de eerste tournee van de Britse band als trio. Na Robbie Williams heeft ook Jason Orange de groep verlaten, werd in september bekend.

De resterende leden, Gary Barlow, Howard Donald en Mark Owen, trappen de reeks af op 28 april in Glasgow en sluiten die op 9 juni af in Londen. De heren geven in totaal 24 shows. De tournee volgt op Take Thats nieuwe album III, dat volgende maand verschijnt.

Winkels in paniek stunten met kortingen

Grote winkelketens in zwaar weer proberen met megakortingen klanten te lokken. Retailexperts zeggen maandag in het AD dat de winkeliers in paniek zijn. "Er wordt door winkels enorm gestunt om cash binnen te krijgen."

Bol.com geeft kortingen tot zestig procent, Bart Smit, Intertoys en Blokker vijftien procent. Wehkamp verlaagt de prijs van speelgoed met twintig procent. Handig voor hulpsinterklazen, maar de winkelketens doen het allerminst uit luxe, aldus retailexpert Paul Moers.

"Terwijl het nu tijd is om het geld te verdienen, raken ketens volledig in paniek. De omzet staat onder druk, de reserves zijn bij veel ondernemingen volledig uitgeput en er zijn geen lichtpuntjes", aldus Moers. Naar verwachting stijgen de prijzen weer als 5 december in zicht komt.

Militanten Egypte zweren trouw aan IS

De Egyptische extremistische groep Ansar Beit al-Maqdis heeft trouw gezworen aan terreurbeweging Islamitische Staat. De groep maakte dat zondag bekend op Twitter en op websites waar vaker berichten van militanten verschijnen.

Ansar Beit al-Maqdis zat de afgelopen maanden achter een aantal aanslagen in de Sinaï-woestijn in Egypte. Een week geleden ontkende de groep nog zich te hebben aangesloten bij de organisatie van de zelfverklaarde kalief Abu Bakr al-Baghdadi.

Bombardementen en troepenbewegingen rond Donetsk

In en rond de rebelse Oost-Oekraïense stad Donetsk is zondag hevig geschoten. De bombardementen waren de zwaarste in weken en hielpen het laatste restje om zeep van de hoop die de twee maanden geleden gesloten wapenstilstand had doen opbloeien.

In de kleine uurtjes van de zaterdagnacht bulderde het geschut in en rond Donetsk. Pas na zonsopgang werd het iets rustiger. Volgens het stadsbestuur zijn vier appartementengebouwen verwoest. Over slachtoffers repte het niet.

Het bestand dat de regering in Kiev en de pro-Russische separatisten op 5 september sloten wordt vrijwel dagelijks geschonden. Donetsk, de belangrijkste stad die in handen is van de rebellen, is daarvan vaak het toneel. Vooral om de luchthaven van de stad wordt al maanden fel gevochten.

Kiev beschuldigt Rusland van het samentrekken van opnieuw een grote troepenmacht aan de grens en het sturen van wapens, commando's en andere versterkingen ter ondersteuning van de opstandelingen. De afgelopen dagen veranderden tientallen legervoertuigen van de rebellen, waaronder veel tanks en artillerie, rond Donetsk en Makeevka van positie. Volgens Kiev broeden de separatisten op een nieuw offensief.

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Federica Mogherini, sprak zondag haar zorg uit over de manoeuvres van de rebellen. Volgens Mogherini heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) geconstateerd dat de opstandelingen aanstalten maken om westwaarts op te trekken. Ook klaagde de Italiaanse over artillerievuur vanuit Donetsk.

Mogherini riep Rusland op te beletten dat er 'nog meer militairen, wapens en strijders de grens overgaan naar Oekraïne'. Ook maande ze Moskou 'al zijn troepen, wapens en materieel uit Oekraïne terug te trekken en zijn invloed aan te wenden om te waarborgen dat de separatisten zich houden aan de afspraken die in Minsk zijn gemaakt' met de regering in Kiev.

VN-gezant ontvlucht geweld in Libië

Een reeks ontploffingen heeft zondag een voortijdig einde gemaakt aan een bespreking van de Libische premier met de gezant van de Verenigde Naties voor dat land. Het is onduidelijk of VN-gezant Bernardino Leon en premier Abdullah al-Thinni het doelwit van de explosies waren, zei de woordvoerder van de VN-missie in Libië.

Leon en Al-Thinni hadden afgesproken in de oostelijke stad Bayda. Leon zou na afloop nog enkele andere plaatsen in Libië bezoeken, maar zag daarvan toch maar af. Onmiddellijk na de ontploffingen vertrok hij richting het vliegveld.

De VN-gezant reisde naar Libië voor overleg over de chaos die is ontstaan door de uitspraak van het hooggerechtshof van donderdag. De hoogste Libische rechter verklaarde het nieuwe parlement en de nieuwe regering onwettig. De internationale gemeenschap had het nieuwe kabinet, dat geleid wordt door premier Al-Thinni, al erkend.

Abbas verbiedt grootste Palestijnse vakbond

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zondag de grootste vakbond van de Westelijke Jordaanoever verboden. De twee leiders van de bond zijn opgepakt.

De vakbond, die veertigduizend leden telt, heeft de woede van Abbas gewekt met een reeks stakingen om een hoger loon af te dwingen. Abbas' staf noemde de stakingen zondag in een verklaring onwettig. De acties zouden 'het algemeen belang hebben geschaad'.

De bond doet er volgens kaderlid Moayad Amer alles aan om de twee kopstukken weer vrij te krijgen. ''We hebben recht op een vakbond'', zei hij.

De arrestaties zijn koren op de molen van criticasters van Abbas' bewind, die beweren dat de president steeds eigengereider en hardvochtiger optreedt. Volgens deskundige Jihad Arb regeert Abbas 'op een autocratische manier' sinds hij de macht over de Gazastrook in 2007 aan Hamas verloor.

Steunpunt voor ouders vertrokken jihadisten

Families van vertrokken en potentiële jihadisten krijgen een vast steunpunt. De nood van ouders is dermate hoog dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een 'kwartiermaker' heeft aangesteld om zo'n faciliteit op te zetten, schrijft de Volkskrant maandag.

Het onafhankelijke steunpunt gaat nauw samenwerken met bestaande maatschappelijke initiatieven. "Dat moet zorgvuldig en deskundig gebeuren", zegt een NCTV-woordvoerder in de krant. Het initiatief gaat begin volgend jaar van start.

Volgens Karima Sahla van Steunpunt Sabr, die Haagse ouders van Syriëgangers begeleidt, is er grote behoefte aan hulp. "Belangrijk is dat het steunpunt echt onafhankelijk is. De inbreng van de gemeenschappen is cruciaal", zegt ze. Sahla wordt geregeld benaderd door ouders uit andere steden. "Velen hebben het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Voor hen is het vijf voor twaalf. Ze isoleren zich, gaan eraan onderdoor. Er is vaak geen passende hulp."

'Nieuwe verdachte in moordzaak Endstra'

De Turkse Nederlander Ali T. heeft vastgoedhandelaar Willem Endstra vermoord. Dat beweert althans Hidr K., een nieuwe getuige van het Openbaar Ministerie. Dat schrijft Vrij Nederland. Het blad baseert zich op meerdere betrokkenen bij de strafzaak.

Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op de berichtgeving. De woordvoerder verwijst naar de zitting van maandag tegen drie mannen die van betrokkenheid bij de moord worden verdacht. Het drietal, dat op vrije voeten is, wordt er al jaren van verdacht de hand in Endstra's liquidatie te hebben gehad. Tijdens de zitting wordt meer bekend worden over de nieuwe getuige, wilde het OM slechts kwijt.

Endstra werd in 2004 doodgeschoten voor zijn kantoor in Amsterdam. De Rus Namik Abbasov, die in 2011 werd gearresteerd, werd lange tijd gezien als de moordenaar maar hij overleed enkele maanden na zijn aanhouding aan een hersenbloeding. Zijn dna was wel gevonden op het vuurwapen dat bij de moord op Endstra was gebruikt.

Campagne over meer rechten flexwerkers

Flexwerkers krijgen volgend jaar meer rechten. Om hen daarop te wijzen start het ministerie van Sociale Zaken een campagne. Die richt zich vooral op jongeren via radiospots op 3FM, Sky Radio en online-advertenties.

De rechtspositie van flexwerkers wordt volgend jaar verbeterd door een nieuwe wet die dan van kracht wordt. Mensen met een tijdelijk contract krijgen vanaf 1 juli 2015 recht op een ontslagvergoeding als ze minstens 2 jaar in dienst zijn geweest en de arbeidsovereenkomst is geëindigd op initiatief van de werkgever. Ook krijgen ze al na 2 jaar recht op een vast contract in plaats van na 3 jaar.

De website mijnzekerheid.nl bevat informatie over de nieuwe regels die gaan gelden voor flexwerkers. Het verbeteren van de rechten van deze groep is een speerpunt van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Het aantal flexibele contracten is in de afgelopen jaren vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar fors toegenomen van 35 procent in 2002 naar 58 procent in 2013.

Campagne over meer rechten flexwerkers
Campagne over meer rechten flexwerkers (Foto: ANP)

Woningen ontruimd na brand restaurant Zaandam

Vanwege een brand in een restaurant in Zaandam zijn zondagnacht acht woningen ontruimd. Volgens de veiligheidsregio kwam daar veel rook bij vrij. Niemand raakte gewond.

Het vuur brak rond 01.30 uur uit in het pand aan de Drielse Wetering. Bijna twee uur later liet de brandweer weten dat de brand onder controle was.

De bewoners werden opgevangen in een buurtcentrum. De brandweer heeft inmiddels een aantal woningen weer vrijgegeven, nadat bleek dat er geen giftige stoffen aanwezig waren. Wat de oorzaak van de brand is, is nog niet bekend.

Nabestaanden bijeen voor MH17-herdenking

Meer dan 1600 nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne komen maandag bijeen voor een herdenking in Amsterdam. In de RAI staan ze stil bij de dood van de 298 personen die op 17 juli om het leven kwamen toen het toestel van Malaysia Airlines werd neergeschoten.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn erbij. Ook prinses Beatrix, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, kabinets- en Kamerleden, oud-minister Frans Timmermans en andere betrokkenen wonen de herdenking bij.

De nationale herdenking begint om 13.00 uur en is rechtstreeks op radio en televisie te volgen. Nabestaanden spreken tijdens de dienst, die wordt geleid door Maartje van Weegen. De namen van alle slachtoffers worden genoemd. Ook premier Mark Rutte en presentatrice Jacobine Geel nemen het woord. Verder is er muziek van onder anderen Marco Borsato en het Radio Filharmonisch Orkest en houden de aanwezigen een minuut stilte.

De herdenking is tot stand gekomen in nauw overleg met de nabestaanden. Het thema is geborgenheid en verbinding. Maandag hangen in het hele land de vlaggen halfstok op overheidsgebouwen.

Ruimtevaarders ISS terug op aarde

Drie ruimtevaarders zijn maandagmorgen geland op aarde. De Amerikaanse en Duitse astronaut en Russische kosmonaut kwamen terug van het internationale ruimtestation ISS, waar ze ruim vijf maanden zaten.

De drie kwamen terug met een Russische Sojoes-capsule en landden met een parachute in Kazachstan. Hun vervangers, Amerikaans, Italiaans en Russisch, vertrekken 23 november richting het ruimtestation.

"Het was een eer en een privilege om hier 165 dagen door te hebben mogen brengen. Maar ik kijk er ook enorm naar uit om naar huis te gaan," zei de Amerikaan Reid Wiseman zaterdag tijdens de 'wisseling van de wacht'-ceremonie.

Het ISS bevindt zich bijna 420 kilometer boven de aarde en wordt vooral gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Het is eigendom van 15 samenwerkende landen, waaronder Nederland.

Ruimtevaarders ISS terug op aarde
Ruimtevaarders ISS terug op aarde (Foto: ANP)

Asscher: bewaking joodse instellingen doet pijn

Het doet minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) 'ijzingwekkend pijn' dat politiebewaking nodig is bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Dat zei hij zondag in zijn toespraak tijdens de Kristallnachtherdenking in Portugese Synagoge in de hoofdstad. Bij de Hollandsche Schouwburg vond na de herdenking een kranslegging plaats.

Asscher trok in zijn toespraak een lijn tussen de 'huiveringwekkende uitbarsting van Jodenhaat' in 1938 en de noodzaak tot bescherming van joodse instellingen in Nederland nu. Aanleiding voor de bescherming is de fatale aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei die werd gepleegd door een teruggekeerde Syriëganger.

De bewaking, die eveneens wordt ingezet bij de Portugese Synagoge, maakt volgens de vicepremier het verleden voelbaar. "Ik sta hier met een verscheurd gevoel", aldus Asscher.

Asscher erkende in zijn toespraak dat ook nu nog antisemitisme voorkomt in Nederland. "Daar zijn we op 5 mei 1945 helaas niet van bevrijd." Het aanpakken van antisemitisme en andere vormen van discriminatie vraagt volgens Asscher om 'een brede aanpak, die begint in de opvoeding'.

Als ouders hun kinderen echter niet de kernwaarden van de Nederlandse samenleving meegeven, dan moeten ze die maar op school worden bijgebracht, aldus de minister. "Wij accepteren niet dat mensen zich hier bedreigd moeten voelen. Wij accepteren niet dat mensen worden buitengesloten. We mogen niet lijdzaam toekijken als onze rechtsstaat wordt ondermijnd. Dat is een van de belangrijkste lessen uit de geschiedenis van de Kristallnacht."

De Kristallnacht, die in de nacht van 9 op 10 november 1938 plaatsvond, was een door de nazi's georganiseerde aanval gericht tegen Joden in Duitsland. Op massale schaal werden synagogen in brand gestoken, winkels en bedrijven verwoest, huizen, scholen en begraafplaatsen beklad en Joodse mensen vermoord.

'Nederlandse Koerd komt om in strijd tegen IS'

Een Nederlandse Koerd is in Iraaks Koerdistan om het leven gekomen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Het gaat om Yusuf Kocher, die dinsdag om het leven kwam bij het opruimen van explosieven, bevestigt een woordvoerder van de Federatie Koerden in Nederland zondag.

Kocher werd geboren in Irak, maar vluchtte naar Nederland. Een tijd geleden keerde hij weer terug. In Nederland wordt een herdenking voor Kocher georganiseerd.

80 procent Catalanen voor onafhankelijkheid

Als het aan de Catalanen ligt wordt hun regio onafhankelijk van Spanje. Bij de officieuze volksraadpleging van zondag bleek dat ruim 80 procent van de stemmers wil dat Catalonië een eigen staat wordt. Dat zei vice-president van de regio Joana Ortega zondagavond laat. Ze baseert dit resultaat op 88 procent van alle stemmen die al geteld zijn.

Ongeveer 10 procent van de kiezers heeft liever dat Catalonië als aparte staat bij Spanje blijft horen. Bijna 5 procent wil helemaal geen onafhankelijkheid.

Ruim 2,3 miljoen van de 5,5 miljoen stemgerechtigde Catalanen brachten hun stem uit. Bindend is de uitslag echter niet, want het Spaanse Constitutionele Hof verbood een officieel referendum. Volgens analisten zijn daarom vooral voorstanders van een onafhankelijk Catalonië naar de stembus gegaan: "Dit lijkt meer op een protest dan op verkiezingen".

De Spaanse regering noemde de volksraadpleging "waardeloos". Premier Mariano Rajoy legt de uitslag dan ook naast zich neer: "Zolang ik premier ben blijft de grondwet ongewijzigd. Niemand breekt met de Spaanse eenheid."

De nationalistische Catalaanse regeringsleider Artur Mas zei zondagavond op een persconferentie dat hij hoopt dat er alsnog een officieel referendum komt.

Schaduw over Dag van de Mantelzorg

De 17e editie van de Dag van de Mantelzorg, die maandag wordt gehouden, lijkt te worden overschaduwd door bezuinigingen en veranderingen in de zorg. De vereniging voor mantelzorgers Mezzo maakt zich er druk over dat mantelzorgers nog niet door gemeenten zijn geïnformeerd. Gemeenten weten ook nog niet precies wie de mantelzorgers zijn, stelt Mezzo.

Vanaf januari krijgen gemeenten er meer taken bij op het gebied van de mantelzorg. "Zij moeten dus snel in kaart brengen wie de zorgvragers en hun mantelzorgers zijn, anders komt de continuïteit van de zorg in gevaar", zegt Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk. Volgens een peiling van de vereniging is driekwart van de mantelzorgers nog niet geïnformeerd over wat er per 1 januari gaat veranderen.

Het thema van deze Dag van de Mantelzorg is Allemaal verhalen! "Dat wordt dan: Kent de gemeente jouw verhaal?", aldus Hoogendijk.

Er zijn ongeveer 2,6 miljoen mantelzorgers in ons land. Zij zorgen vrijwillig en langdurig voor een familielid, vriend of buur met een ziekte of beperking.

Raad van Europa: NL moet illegalen opvangen

De Nederlandse overheid moet ook uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerde migranten opvangen. Die uitspraak deed de Raad van Europa maandag in het definitieve oordeel van het Comité voor Sociale Rechten, nadat de Protestantse Kerk een aanklacht tegen de Nederlandse Staat had gedaan.

Nederland schendt volgens het comité enkele basisrechten van illegalen, zoals het aanbieden van voedsel, kleding en onderdak. Zaken waar iedere burger recht op heeft. Nu is het zo dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat belanden als ze niet terugkeren naar hun land van afkomst. Vaak worden ze opgevangen door maatschappelijke organisaties en kerken. Een voorbeeld daarvan is de Vluchtgarage in Amsterdam.

De Protestantse Kerk diende via de Conferentie van Europese Kerken in 2013 een klacht in. De Kerk vindt het inhumaan dat deze vluchtelingen zonder bed, bad en brood op straat leven.

One Direction is grote winnaar MTV EMA

One Direction was zondagavond de grote winnaar tijdens de MTV EMA. De boyband wist drie muziekprijzen in de wacht te slepen. Zo gingen de zangers, die niet bij de prijzenregen in Glasgow aanwezig waren, naar huis met de awards voor Biggest Fans, Best Pop en Best Live.

Katy Perry maakte voorafgaand aan de show de meeste kans om met een beeldje naar huis te gaan. De zangeres verzilverde echter maar twee van haar zes nominaties. Ook Ariana Grande en 5 Seconds of Summer sleepten twee beeldjes in de wacht.

Hardwell en Afrojack waren de enige genomineerde Nederlanders. Beide dj's maakten kans op de prijzen voor Best Electronic en Best World Stage Performance maar zagen die naar respectievelijk Calvin Harris en Enrique Iglesias gaan.

Ozzy Osbourne werd uitgeroepen tot Global Icon. De rocker kreeg de oeuvreprijs uit handen van Slash. "Goed om hier te zijn. Bedankt", zei Osbourne nadat hij het beeldje had aangenomen.

De 21e uitreiking van de Europese muziekprijzen werd aan elkaar gepraat door Nicki Minaj. Onder anderen U2, Enrique Iglesias, Alicia Keys, Ed Sheeran en Ariana Grande beklommen het podium.

'Controle verpleeghuis moet onaangekondigd'

Inspectiebezoeken aan verpleeghuizen moeten onaangekondigd gaan plaatsvinden, kwaliteitsverschillen tussen instellingen moeten duidelijker zichtbaar worden en er moet intensiever toezicht komen op de tehuizen. Dat stelt de Patiëntenfederatie NPCF in een brief die ze zondag heeft gestuurd aan staatssecretaris Martin van Rijn, die over de zorg in ons land gaat.

Volgens NPCF-directeur Wilna Wind moet er een spoedige en grondige oplossing komen voor de tekortschietende zorg in een aantal verpleeghuizen.

Terwijl de vraag naar goede, gepaste en steeds zwaardere ouderenzorg toeneemt, loopt het vertrouwen in de verpleeghuiszorg over de hele linie schade op, stelt Wind in de brief. "Transparantie ontbreekt."

De NPCF wil dat er een stuurgroep komt die de "al jaren bekende problemen" in de verpleeghuizen oplost en de zorg verbetert.

'Controle verpleeghuis moet onaangekondigd'
'Controle verpleeghuis moet onaangekondigd' (Foto: ANP)

De Muur: 1961-nu

"Er komt geen verandering in het grensbeleid", stelde Politburo-voorman Schabowski. "Toezeggingen van de vorige regering over verbreden van mogelijkheden aangaande het oversteken van de Duits-Duitse grens zijn bij dezen ingetrokken en genullificeerd." Een journalist vroeg wanneer dit besluit heroverwogen zou kunnen worden. "Nooit. De hernieuwd harde lijn zal ogenblikkelijk -per vandaag- worden ingevoerd."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.