CD: At the Gates - At War With Reality

Negentien jaar na het succesvolle album Slaughter of the Soul ligt er eindelijk weer een nieuw album van de legendarische Zweedse death metalband At the Gates in de schappen. Op At War With Reality kunnen de nekspieren weer op vertrouwde wijze worden getraind, al heeft het herkenbare geluid van At the Gates wel een wat donkerder randje gekregen. At the Gates is 'At War With Reality' en op zulke momenten mag je blij zijn dat je niet in de schoenen van de werkelijkheid hoeft te staan.

At the Gates - At War With Reality

Behind the curtain
Laid to ruins
Words that drift
Into oblivion

With every dawn
The world deforms
And as we fade
Our truth it dies
(uit 'Death and the Labyrinth')

In de jaren negentig van de vorige eeuw was At the Gates één van de vaandeldragers van de Gothenburgse metalscene. Veel metalheads hadden dan ook flink de pest in toen in 1996 werd bekendgemaakt dat de groep er mee ophield. Zoals meestal bij rasmuzikanten kroop ook hier het bloed waar het niet gaan kon en zo kwamen de mannen in 2007 weer bijeen om op een aantal grote festivals te spelen. Met dezelfde bezetting als op het vierde album Slaughter of the Soul was de groep op onder meer Roskilde, Wacken Open Air en Graspop te zien. Ook liet de band via haar website weten dat er geen nieuwe opnames meer zouden worden uitgebracht onder de naam At the Gates. Het was tenslotte al tien jaar geleden dat hun vorige album verscheen. Vanaf 2008 tot 2013 was At the Gates weer regelmatig op de planken te zien maar nieuw studiomateriaal bleef uit. Tot in januari een vaag clipje opdook en de geruchten begonnen over een nieuwe plaat van At the Gates.

The sound of beating winds
Chaotic dreams asleep
As phantoms we answer
At war with reality
(uit 'At War With Reality')

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van At War With Reality is dat de groep in al die jaren nog geen microgram aan kracht heeft ingeboet. Sterker, met de huidige technologie klinken de Zweedse Death Metalpioniers zwaarder en duisterder dan ooit tevoren. In juni van dit jaar gingen de mannen naar Studio Fredman om daar met de ervaren metalproducer Fredrik Nordström een dertiental vlammende nieuwe tracks op te nemen. Nordström, die eerder ook al bij de albums Terminal Spirit Disease en Slaughter of the Soul achter de knoppen en schuiven plaats mocht nemen, weet precies hoe de band uit Gothenburg wil klinken en heeft met deze plaat dan ook weer klassewerk afgeleverd.


At War With Reality is een plaat waarop magisch realisme een terugkerend thema is en dat concept werkt prima bij At the Gates. Op het album krijgen we een fijne bak herrie te horen zoals een death metalliefhebber die zo graag voorgeschoteld krijgt. Een heftig intro getiteld 'El Altar del Dios Desconocido' en daarna een stel brute tracks zonder fratsen. Voor vinylgekken zal de nieuwste plaat van At the Gates een behoorlijke keuzestrijd gaan worden. De plaat is namelijk in maar liefst twaalf verschillende kleuren vinyl uitgebracht, waarvan uiteraard de meeste in zeer beperkte oplages. Echte diehards gaan natuurlijk voor de Artbook Edition, met maar liefst vier bonustracks, waaronder een indrukwekkende cover van 'Re-Animation' van Sacrifice. Dit is een plaat waar veel death metalfans erg blij van gaan worden.