Ecologisch bloedbad in oceanen door opwarming aarde

De opwarming van de aarde is een veel belangrijkere oorzaak van de beruchte dode plekken in de wereldzeeën dan gedacht. Het wordt er de komende jaren bovendien niet beter op, blijkt uit een nieuw onderzoek van mariene biologen.

Het was al langer bekend dat kunstmest en het broeikaseffect samen een voor zeeën, meren en rivieren levensgevaarlijke combinatie vormen. Overtollige meststoffen hopen zich op in de wateren en doen micro-organismen als algen zo welig tieren dat zij al het andere leven verstikken. Letterlijk, want de microben halen zoveel zuurstof uit het water dat er te weinig overblijft voor hun buren. Hoe warmer dat water is, hoe sneller en grootschaliger het ecologische bloedbad.

De maandag verschenen bevindingen van een stel onderzoekers van het Smithsonian tropeninstituut in Panama tonen aan dat de opwarming van de aarde op tientallen verschillende manieren bijdraagt aan het ontstaan van dode plekken. Warm water bevat op zich al minder zuurstof dan koud water. Maar warm water mengt ook minder goed met kouder en dus zuurstofrijker water van grotere diepte.

De schadelijkheid van het broeikaseffect voor het waterleven heeft echter niet alleen natuurkundige, maar ook chemische en biologische aspecten. Zo draait de stofwisseling van zeeflora en -fauna in een warmere omgeving een versnelling hoger, waarvoor dan weer meer zuurstof nodig is. De door opwarming optredende verzuring van de oceanen en de veranderende golfstromen en windpatronen zijn maar enkele van de vele andere problemen.