Atoomgeleerden gedood in Syrië

Redactie

Vier Syrische atoomwetenschappers zijn in de buurt van Damascus doodgeschoten. Dat melden activistenmedia en een regeringsgezinde website. Omdat in de omgeving niet werd gevochten heeft het er alle schijn van dat het viertal het doelwit van de schutters was.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat gevoed wordt door een netwerk van activisten in Syrië, is bij de aanval op een snelweg ten noorden van de Syrische hoofdstad ook een Iraanse atoomgeleerde gedood. De regeringsgezinde site Damas Now meldde ook een vijfde slachtoffer, maar liet in het midden wat diens nationaliteit was.

Staatskrant Al-Watan houdt het op vier 'atoomwetenschappers en elektrotechnisch ingenieurs'. Het gezelschap onderzoekers zou zondag in een bus onderweg zijn geweest naar het Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek vlak bij de Syrische hoofdstad toen het werd beschoten. Jabhat al-Nusra zou de hand hebben gehad in de aanval.

Volgens Rami Abdurrahman van het Observatorium was er in het gebied 'geen sprake van vijandelijkheden'. "Het was een moordoperatie", concludeerde hij. Een andere activist viel Abdurrahman bij. Deze Abu Akram al-Shami wees er op dat er tal van lokale wapenstilstanden van kracht zijn.

Na de aanval op de wetenschappers heeft het regeringsleger de nabijgelegen plaats Al-Tal afgegrendeld, melden Al-Shami en Damas Now.