Bombardementen en troepenbewegingen rond Donetsk

Redactie

In en rond de rebelse Oost-Oekraïense stad Donetsk is zondag hevig geschoten. De bombardementen waren de zwaarste in weken en hielpen het laatste restje om zeep van de hoop die de twee maanden geleden gesloten wapenstilstand had doen opbloeien.

In de kleine uurtjes van de zaterdagnacht bulderde het geschut in en rond Donetsk. Pas na zonsopgang werd het iets rustiger. Volgens het stadsbestuur zijn vier appartementengebouwen verwoest. Over slachtoffers repte het niet.

Het bestand dat de regering in Kiev en de pro-Russische separatisten op 5 september sloten wordt vrijwel dagelijks geschonden. Donetsk, de belangrijkste stad die in handen is van de rebellen, is daarvan vaak het toneel. Vooral om de luchthaven van de stad wordt al maanden fel gevochten.

Kiev beschuldigt Rusland van het samentrekken van opnieuw een grote troepenmacht aan de grens en het sturen van wapens, commando's en andere versterkingen ter ondersteuning van de opstandelingen. De afgelopen dagen veranderden tientallen legervoertuigen van de rebellen, waaronder veel tanks en artillerie, rond Donetsk en Makeevka van positie. Volgens Kiev broeden de separatisten op een nieuw offensief.

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Federica Mogherini, sprak zondag haar zorg uit over de manoeuvres van de rebellen. Volgens Mogherini heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) geconstateerd dat de opstandelingen aanstalten maken om westwaarts op te trekken. Ook klaagde de Italiaanse over artillerievuur vanuit Donetsk.

Mogherini riep Rusland op te beletten dat er 'nog meer militairen, wapens en strijders de grens overgaan naar Oekraïne'. Ook maande ze Moskou 'al zijn troepen, wapens en materieel uit Oekraïne terug te trekken en zijn invloed aan te wenden om te waarborgen dat de separatisten zich houden aan de afspraken die in Minsk zijn gemaakt' met de regering in Kiev.