Servië en Albanië willen verschillen overbruggen

Servië en Albanië zijn maandag overeengekomen hun verschillen aan de kant te schuiven en zich te richten op hun gedeelde wens om zich aan te sluiten bij de Europese Unie. De detente leek echter van korte duur te zijn: al voor het einde van het overleg brak onenigheid uit.

De Servische premier Aleksandar Vucic voerde overleg met zijn Albanese ambtgenoot Edi Rama in de Servische hoofdstad Belgrado. Rama is de eerste Albanese premier in 68 jaar die een bezoek brengt aan Belgrado.

De betrekkingen tussen Servië en Albanië zijn al tientallen jaren gespannen. Grootste twistpunt tussen Servië en Albanië is Kosovo, een voormalige Servische provincie waar etnische Albanezen de meerderheid vormen wonen. Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit. Servië heeft die onafhankelijkheid nooit erkend.

Rama zei op een persconferentie dat Servië zijn houding moet wijzigen. De onafhankelijkheid van Kosovo 'is een realiteit'. "Zodra dat is erkend kunnen we sneller vooruit", zei Rama. Dat kwam hem op een stevige reactie van Vucic te staan. "Ik had deze provocatie niet verwacht", zei Vucic. "Wat heeft Albanië te maken met Kosovo? Kosovo is geen onderdeel van Albanië en zal dat nooit zijn."

Vorige maand zorgde een voetbalwedstrijd tussen de twee landen ervoor dat de spanning hoog opliep. Boven het veld vloog een drone met een Albanese nationalistische vlag, waarop spelers en fans van beide landen elkaar te lijf gingen.