CD: Starkill - Virus of the Mind

Starkill is een symfonische death metalband uit Chicago die in 2012 werd opgericht door voormalige bandleden van Ballistika en Massakren, wier geluid zowel bombastisch als melodieus mag worden genoemd. Na hun indrukwekkende debuutalbum Fires of Life vertrokken zowel bassist Mike Buetsch als gitarist Charlie Federici. Ze werden opgevolgd door respectievelijk Shaun Andruchuk (ex-Thyateira) en Tony Keathley, die samen met zanger, gitarist en toetsenist Parker Jameson en drummer Spencer Weidner de huidige bezetting van de groep vormen. Met deze line-up werd het tweede album Virus of the Mind opgenomen, dat vanaf vandaag bij de betere platenwinkels te vinden is.

Starkill - Virus of the Mind

Op Virus of the Mind horen we een band aan het werk die regelmatig doet denken aan het vroegere werk van Children of Bodom. Met twee voormalige bandleden van de melodieuze black metalband Massakren aan boord heeft ook deze muzikale erfenis zijn sporen nagelaten in het geluid van Starkill. Daarnaast lonkt de band ook regelmatig in de richting van oldschool power metal. Mensen die in het afgelopen jaar de kans hadden om de band live te aanschouwen mochten al kennis maken met het titelnummer en we kunnen nu oordelen dat deze track een prima graadmeter was voor dit overwegend spetterende stuk death metal van hoog niveau.

Wat Starkill vooral onderscheidend maakt van veel andere bands is het gebruik van zowel grunts als cleane zangpartijen. Vergeleken met het vorige album is de groep ook onvoorstelbaar gegroeid op muzikaal vlak en heeft duidelijk een eigen smoel gekregen in de bruisende metalscene. Alleen bij 'My Catharsis' horen we eigenlijk nog het oude geluid van de groep terug. Meest in het oor springende nummer is echter het lekker langzame 'Convergence', dat mede door haar afwijkende tempo opvalt.

Ben je wel een liefhebber van bands zoals Children of Bodom, Dimmu Borgir, Nightwish, Amorphis, Arch Enemy en Wintersun, dan is de kans groot dat je deze fijne energieke brok melodische death metal niet in je collectie wil laten ontbreken.