Nederlander leidt VN-onderzoek Gaza

De Nederlandse generaal-majoor b.d. Patrick Cammaert is door secretaris-generaal Ban Ki-moon aangesteld als hoofd van een onderzoeksteam voor Gaza. Het vijfkoppige panel gaat onderzoek doen naar incidenten tijdens de Gaza-oorlog van afgelopen zomer waarbij de Verenigde Naties betrokken waren. Dat heeft een VN-woordvoerder maandag meegedeeld.

Het gaat om gevallen waarin er doden of gewonden vielen of schade werd aangericht op complexen van de VN in de kuststrook, maar ook waarin wapens werden verborgen in lege schoolgebouwen van de VN.

Volgens schattingen van de VN en de Palestijnen kwamen in de oorlog meer dan 2100 Palestijnen om het leven, voor het merendeel burgers. Aan Israëlische kant vielen 72 doden.

Duizenden gebouwen werden vernield en ten minste 233 scholen, gerund door de VN of de Hamas-regering, tijdens gevechten geraakt.

Cammaert heeft in zijn actieve loopbaan aan verscheidene vredesmissies leiding gegeven. In december 2009 werd hij benoemd tot VN-gezant ter bestrijding van seksueel geweld in conflictgebieden. Ook was hij militair adviseur van Ban.