Schrijver pleegt zelfmoord in Notre Dame

Veel lijken worden voor de begrafenis naar een kerk gebracht. Een Franse schrijver heeft nu wellicht geprobeerd z'n nabestaanden wat transportatiekosten te besparen. Hij pleegde namelijk zelfmoord vlak voor het altaar van de Notre Dame in Parijs.

Rond 16 uur op dinsdagmiddag liep Dominique Venner de Notre Dame binnen. Hij legde een brief op het altaar, pakte een vuurwapen en joeg zich een kogel door de kop. De kathedraal was op dat moment gevuld met ongeveer 1500 bezoekers, die direct werden geëvacueerd. Ook werden een heel aantal erediensten afgelast.

Nou nou, zul je denken, wat een respectloze intro. Dat zal wellicht veranderen als je hoort wie Dominique Venner precies was. Venner, 78, was namelijk een bekende extreemrechtse Europeanist. In zijn jongere jaren was hij actief lid van de Organisation de l'armée secrète, een terroristische organisatie die zich gewapenderhand verzette tegen de onafhankelijkheid van Algerije.

In zijn latere jaren beperkte hij zich tot het schrijven van boeken en essays. Zijn manifest 'Pour une critique positive' wordt door sommigen het fundament van een heel deel van de extreemrechtse beweging genoemd. De laatste jaren hield hij zich vooral bezig met het protesteren tegen niet-Westerse immigratie, tegen de 'veramerikanisering van de Europese waarden', en tegen het homohuwelijk.

Venner genoot ook wat mainstreamsucces met z'n werk als historicus. Hij schreef boeken over onder meer de slag bij Gettysburg, over vuurwapens en over Duitsland in het interbellum. Voor zijn werk over het Rode Leger, 'Histoire de l'Armée rouge', ontving hij een prestigieuze prijs van l'Academie Francaise.

Er wordt vermoed dat Venner met z'n daad geprobeerd heeft een revolutie te ontketenen. In een bericht dat op radio Radio Courtoisie werd opgelezen door een van zijn vrienden, zegt Venner: "Ik acht het nodig om mijzelf op te offeren om de lethargie te doorbreken die ons ketent."

Ondanks Venners dubieuze geschiedenis en reputatie, regent het condoleances, vooral vanuit de rechtse hoek. Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National tweette: "Ons volledige respect gaat uit naar Dominique Venner vanwege zijn laatste geste."