Marja Pruis wint essayprijs

Redactie

Marja Pruis is dinsdagavond bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs 2013 voor haar bundel Kus Me, Straf Me. De schrijfster nam de prijs van zevenduizend euro en het bijbehorende kunstwerk in ontvangst in De Balie in Amsterdam.

Pruis bespeelt volgens de jury 'virtuoos verschillende literaire registers'. "Met verve rekt ze de grenzen van het genre van het essay tot het uiterste op. Ook de lezer voor wie haar onderwerpen strikt onbekend terrein zijn, verleidt ze dankzij haar verademend toegankelijke stijl."

De 53-jarige schrijfster, die ook literatuurrecensent is voor De Groene Amsterdammer, werd voor Kus Me, Straf Me ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Andere werken van haar hand zijn Atoomgeheimen, De Vertrouweling en Bloem.

De essaybundel van Pruis werd gekozen uit 110 inzendingen. Onder de andere genomineerden waren Louise Fresco met Hamburgers in het Paradijs, Willem Schinkel met De Nieuwe Democratie. Ook Joep Leerssen en Peter Venmans maakten kans, maar grepen naast de prijs.

De tweejaarlijkse onderscheiding is vernoemd naar schrijver Jan Hanlo, die tijdens zijn leven drie boeken produceerde. Tot de eerdere winnaars behoren David van Reybrouck en Rudy Kousbroek.

Tijdens de uitreiking in Amsterdam werd ook een prijs uitgereikt voor het beste filmessay. Die ging naar documentairemaker Stephane Kaas. Literair recensent Daan Stoffelsen viel in de prijzen met een ongepubliceerd essay. Zijn winnende tekst wordt gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.