Dijsselbloem wint prijs voor beheersen Engelse taal

Jeroen Dijsselbloem is de winnaar van de Duidelijketaalprijs, die dit jaar ging naar de bekende Nederlander die het beste Engels spreekt. Strafpleiter Wim Anker reikte de prijs woensdagochtend namens het Taalcentrum-VU uit aan de minister van Financiën.

Het Taalcentrum-VU onderzocht het taalgebruik van vijftien BN'ers, onder wie Armin van Buuren, Robbert Dijkgraaf, Mark Rutte, Geert Wilders, Neelie Kroes, Esther Vergeer, Richard Krajicek, Rem Koolhaas, Marlies Dekkers, Jeroen van der Vee en Doutzen Kroes. Het centrum noemt Dijsselbloem een 'verrassende winnaar'.

De Engelse taalvaardigheid van de vijftien kandidaten is behoorlijk goed, zo blijkt uit het onderzoek. "Nederland kan met deze mensen gezien worden." Wel is de uitspraak van de jongere generatie vaak beter dan die van de oudere generatie. De oudere generatie is op haar beurt beter in grammatica en zinsconstructies.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een onafhankelijk team van taalkundigen van de opleiding Engels. Van alle vijftien kandidaten werden ten minste drie fragmenten geanalyseerd. Ze werden onder meer beoordeeld op helderheid, uitspraak, woordenschat, zinsconstructie en grammaticale kennis.

De Duidelijketaalprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon in het publieke domein die zich onderscheidt door zijn of haar Nederlandse taalvaardigheid. Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier en Wim Anker. Dit lustrumjaar is voor het eerst onderzocht hoe het Engels is van BN'ers die Nederland in het buitenland vertegenwoordigen.