Zorgverzekeraars stoppen miljard aan declaraties

Zorgverzekeraars hebben in 2011 bijna een miljard euro aan onterechte declaraties tegengehouden. Dat schrijft brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrag dat zorgverzekeraars opsporen aan fouten en fraude stijgt volgens ZN elk jaar.

Van de afgewezen declaraties konden er direct al voor achthonderd miljoen euro aan rekeningen naar de prullenbak, omdat de rekening niet klopte vanwege bijvoorbeeld onjuiste registratiecodes. Ook zijn declaraties afgewezen omdat het geen verzekerde zorg was. Niet ondenkbaar is echter dat een deel van de declaraties later opnieuw is ingediend.

Donderdag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over fraude in de zorg. De afgelopen tijd bleek dat ziekenhuizen vaak te veel declareren. Volgens sommige schattingen gaat het om miljarden.

In een conceptrapport dat RTL Nieuws onlangs in handen kreeg zou onder meer hebben gestaan dat controle van declaraties wordt gezien als kostenpost. Die conclusie stond overigens niet in de versie van het conceptrapport dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) naar de Tweede Kamer stuurde, nadat RTL erover had bericht.

ZN stelt dat het opsporen van de onterechte declaraties te danken is aan 'het intensieve controleprogramma op de rechtmatigheid van rekeningen'. Begin dit jaar is een vervolgprogramma gestart, waarbij extra mogelijkheden worden bekeken om te controleren of de zorg die op de rekening staat ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Zogenoemde upcoding, waarbij meer zorg in rekening wordt gebracht dan daadwerkelijk is verleend, is momenteel niet eenvoudig vast te stellen, aldus ZN. Vooral voor de geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuizen willen de zorgverzekeraars de controles echter toch aanscherpen. Momenteel wordt onder meer geprobeerd de controle bij rekeningen voor de behandeling van spataderen, etalagebenen, rughernia en ooglidcorrecties te verscherpen.

De zorgverzekeraars willen dat een aantal maatregelen wordt getroffen om de controle te versterken. Zo moet er meer informatie over de verleende zorg op de declaratie komen. "In bepaalde sectoren van de zorg staat op de declaraties die bij zorgverzekeraars worden ingediend niet meer dan een tijdsbeslag, een bedrag en een begunstigde." Ook zou er een strenger toelatingsbeleid moeten komen voor zorgverleners. Voorts willen zorgverzekeraars bekijken hoe verzekerden kunnen bijdragen aan het controleren van hun zorgrekening.