Metal Gear Rising: Jetstream Sam-DLC

Samuel Rodrigues is veel cooler dan Raiden. Misschien een kinderachtige observatie, maar in een flitsende game zoals Metal Gear Rising is dat wel degelijk van belang. Ik wou dat hij de hoofdpersoon was geweest, dan was er waarschijnlijk veel minder slap gelul geweest.

De Jetstream Sam-DLC is een prequel die verklaart waarom de heldhaftige Sam voor de slechteriken ging werken. Platinum Games heeft voor deze DLC gretig gerecycled. Je loopt met Sam door hergebruikte omgevingen en vecht tegen hergebruikte vijanden en bazen. Sam zelf hanteert net als Raiden een vlijmscherp zwaard, maar gelukkig is hij verder erg anders dan zijn witharige rivaal.

Sam is een alles-of-niets-personage. Over het algemeen is de stoere Braziliaan zwakker dan Raiden en hij heeft ook minder wapens om mee te spelen, maar hij heeft wel de potentie om veel meer schade aan te richten dankzij de ‘taunt’-knop.

Wanneer je vijanden taunt worden ze rood, ze doen die kleur eer aan door plotseling veel agressiever te zijn. Bovendien doet een rake klap van een dergelijke boze vijand twee keer zo veel pijn. Zelfs aanvallen blokken in deze staat doet zeer. Als Sam breng jij echter ook twee keer zo veel schade toe. Het is dus vernietigen of vernietigd worden.

Het alles-of-niets-systeem wordt verder onderstreept door Sams oplaadaanval. Wanneer je de Y/driehoek-knop ingedrukt houdt, laadt Sam een verwoestende aanval op. Het is hierbij essentieel om de timing van de aanvallen van je vijand(en) te kennen. Als je te vroeg loslaat breng je amper schade toe en sta je zelf open. Lukt het je wel om het helemaal op laden, dan wordt alles om je heen in mootjes gehakt.

Dankzij Sam kruipt het gevoel van déjà vu weer weg. Je vecht dan wel tegen bekende vijanden en bazen, je strategie is helemaal anders. Desondanks had Platinum meer moeite kunnen steken in het maken van nieuwe locaties en tegenstanders. Bovendien ben je er na anderhalf uur al doorheen. €9,99 is dan toch wel wat gortig voor deze DLC.


Jetstream Sam is voor de fans een must. De DLC is wat prijzig, maar Sam is als personage én als speelpersonage interessant genoeg om het enigszins te rechtvaardigen. Al was het maar om die zelfvoldane blik van hem te zien.

Gespeeld op PS3, ook beschikbaar voor Xbox 360.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.