Cel geëist voor internetoplichtsters

Twee vrouwen uit Den Haag gaan als het aan justitie ligt een halfjaar de cel in voor internetoplichting. De ex-schoonzussen van 31 en 32 zouden voor bijna vijftigduizend euro aan kleding, schoenen, tassen en iPhones hebben besteld.

De vrouwen plaatsten onder valse naam en valse e-mailadressen bestellingen op de websites van onder meer Tommy Hilfiger, H&M, Zalando en Neckermann. De pakketjes lieten ze bezorgen op adressen in Den Haag en Rijswijk.

Als de nietsvermoedende bewoners de pakketjes hadden ontvangen, gingen de vrouwen langs en ontfutselden ze het pakket met hun vlotte babbel. Ze hingen het verhaal op dat ze per ongeluk een verkeerd huisnummer hadden ingevuld of dat ze op hetzelfde adres woonden, maar in een andere plaats.

Veel ontvangers gaven de pakketjes daarop aan de vrouwen mee, waarna ze de winkel ervan moesten overtuigen dat ze het pakketje hadden aangenomen, maar niet hadden gehouden. De vrouwen gebruikten de spullen ondertussen zelf of verkochten ze door via Marktplaats.

De vrouwen werden in juni en oktober aangehouden, maar al snel weer op vrije voeten gesteld omdat ze beiden jonge kinderen hebben. De oudste verdachte zou na haar vrijlating gewoon zijn doorgegaan met oplichten, maar haar werkgebied hebben verlegd naar het Westland.

Justitie eiste woensdag voor de rechtbank in Den Haag ook een halfjaar voorwaardelijke celstraf tegen de twee. Ook wil het Openbaar Ministerie dat de reclassering toezicht gaat houden op de financiële huishouding van de vrouwen.