Japan ondertekent verdrag tegen ontvoering kinderen

Redactie

Het Japanse parlement heeft woensdag ingestemd met de ondertekening van een internationaal verdrag tegen de ontvoering van kinderen. Het besluit is genomen na grote druk van het buitenland, dat zich zorgen maakt over Japanse moeders die tot dusverre straffeloos kinderen konden weghalen bij buitenlandse vaders. Het hogerhuis stemde woensdag unaniem in met de ondertekening van de Haagse Conventie van 1980, nadat eerder al het lagerhuis had ingestemd. Japan is het enige G7-land dat het verdrag nog niet had ondertekend.

Het verdrag zorgt ervoor dat beslissingen over de voogdij worden genomen door een rechtbank in het land waar het ontvoerde kind oorspronkelijk woonde. Ook wordt het omgangsrecht van beide ouders beschermd. Voogdijzaken tussen partners uit verschillende landen zijn de afgelopen jaren een groot probleem geworden. Zo plachten heel wat Japanse vrouwen die in het buitenland waren getrouwd, kinderen hadden gekregen en waren gescheiden deze kinderen naar Japan mee te nemen en hun ex-partners ervan te weerhouden de kinderen te zien of te bezoeken.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en een aantal andere landen hadden er bij Tokyo op aangedrongen om het verdrag te ondertekenen. De kwestie leidde zelfs tot wrijving tussen Japan en de VS. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry noemde het een 'groot probleem' dat aangepakt moet worden.

Tatsushi Nishioka van het ministerie van buitenlandse zaken zei dat Japan nog dit belastingjaar, dat eindigt in maart 2014, zijn handtekening onder het verdrag zal zetten.