Schippers scherpt euthanasiewet niet aan

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat de euthanasiewet niet aanpassen. Vorige week sprak ze met artsenvereniging KNMG, die wil dat de euthanasiewetgeving voor dementerenden wordt aangescherpt. Een werkgroep gaat zich over het onderwerp buigen, maar de wet wordt niet aangepast, zo zei de bewindsvrouw woensdag tijdens een debat over het zogenoemde deltaplan dementie.

KNMG wil dat er strengere regels komen voor levensbeëindiging bij dementerenden. De wet biedt momenteel wel de mogelijkheid voor euthanasie op basis van een eerder opgestelde schriftelijke wilsverklaring, maar veel artsen hebben daar problemen mee. Als patiënten eenmaal dement zijn kunnen ze die wens vaak niet herhalen. Artsen voelen zich bezwaard om dan te euthanasie toe te passen.

Schippers komt deze week nog met een uitgebreide evaluatie van het gesprek dat zij met KNMG had. Daarop vooruitlopend wilde ze wel zeggen dat er geen wetswijziging komt. De ChristenUnie en de SGP hadden aangedrongen op aanscherping.

De Tweede Kamer prees woensdag het deltaplan dementie, waarin overheid en particuliere organisaties samenwerken om de ziekte van alzheimer tegen te gaan. In Nederland kampen momenteel zo'n kwart miljoen mensen met dementie en de verwachting is dat dit, met de vergrijzing op komst, de komende jaren fors toeneemt.

Onder meer D66 vroeg om meer aandacht voor de rol van mantelzorgers. Kamerlid Pia Dijkstra pleitte voor een actieplan mantelzorg, aangezien veel verzorgers van dementerenden overbelast zijn. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) begrijpt deze zorgen, zei hij.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber wees op het belang van voorlichting over dementie. "De samenleving moet klaar worden gemaakt voor de vele dementerenden die eraan komen", zei ze. "Er is veel ongemak en onwetendheid over dementie. Het stigma en de schaamte moeten verdwijnen."