FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 januari 2013

[Copa] Barcelona met speels gemak langs Córdoba

FC Barcelona heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Spaanse Copa del Rey. De Catalanen hadden in eigen huis geen moeite met Córdoba: 5-0.

De Spaanse grootmacht stond al binnen twintig minuten op voorsprong. De talentvolle Thiago Alcántara tekende voor de openingstreffer. Barcelona, dat zonder de grote sterren aantrad, kende vervolgens een goede periode. Zonder Messi, Xavi en Andrés Iniesta wist de ploeg ook makkelijk te scoren.

David Villa liet na 21 minuten zien dat hij het scoren niet verleerd is. De aanvaller maakte een actie vanaf de achterlijn, speelde twee verdedigers uit en maakte vervolgens op fraaie wijze de tweede treffer van de avond. Amper vijf minuten later was Villa wederom trefzeker: 3-0.

Na de theepauze deed Barcelona het rustig aan, maar scoorde wel na tien minuten spelen. Alexis Sánchez mocht ook een duit in het zakje doen. De Chileense aanvaller had vervolgens meerdere mogelijheden om te scoren, maar deed dat pas in de 85e minuut.

Amper dertig seconden nadat hij een prima mogelijkheid niet wist te verzilveren, was het wel raak. Dani Alves bewaarde de rust en bereikte Christian Tello. De jonge aanvaller schoot, maar zijn schot werd geblokkeerd door de doelman van Córdoba. Sánchez was er als de kippen bij en maakte alsnog zijn tweede.

Naast Barcelona plaatsten Sevilla, Real Madrid, Valencia, Real Zaragoza en Atlético Madrid zich al. Ook Real Betis Sevilla is door naar de volgende ronde. De ploeg won met 1-0 van Las Palmas. Het eerste duel eindigde in 1-1.

Charlie Sheen betaalt uitvaart paparazzo Bieber

Charlie Sheen smijt weer eens met geld. Dit keer neemt de acteur een deel van de kosten van de uitvaart van een paparazzo voor zijn rekening. De fotograaf kwam op nieuwjaarsdag om het leven toen hij door een auto werd geschept terwijl hij de wagen van Justin Bieber kiekte.

"Een dergelijk tragisch incident doet de grens tussen fotograaf en gefotografeerde vervagen", laat Sheen weten aan entertainmentwebsite TMZ. "Ouders zouden hun kinderen niet moeten begraven."

Sheen draagt twaalfduizend dollar bij aan de uitvaart. Het geld gaat naar de familie van de 29-jarige Chris Guerra. De paparazzo wordt waarschijnlijk vrijdag naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Sheen heeft volgens TMZ goede banden met een oud-fotograaf, die weer bevriend was met Guerra. Toen de acteur hoorde dat de nabestaanden geld bij elkaar sprokkelden voor de uitvaart, trok Sheen zijn portemonnee. Eerder deed hij dat al voor Lindsay Lohan toen zij financiële problemen had.

AZ heeft op dit moment beste grasmat

Op dit moment ligt het beste voetbalveld bij AZ in Alkmaar. De aanvoerders van alle Eredivisie-clubs geven na afloop van een uitwedstrijd een cijfer voor het veld waar ze dat weekend hebben gespeeld. De VVCS ontvangt deze cijfers en publiceerde vandaag een tussenstand.

AZ is op dit moment op de eerste plaats te vinden. Het veld van PSV volgt op plaats twee. De Kuip, waar vorig jaar de beste grasmat lag, is in vergelijking met vorig seizoen een paar plekken gezakt. Het veld van Feyenoord staat op dit moment op de achtste plek.

Ook het veld van NAC Breda is een stuk minder populair geworden. Vorig jaar eindigde het het Bredase veld nog op de achtste plek, nu staat het op een zestiende plaats. De kunstgrasvelden van Heracles Almelo en PEC Zwolle staan op plek vijftien en achttien.

De tussenstand halverwege het seizoen:

# Club
1. AZ
2. PSV
3. Vitesse
4. Roda JC
5. FC Twente
6. Ajax
N.E.C.
8. Feyenoord
9. sc Heerenveen
10. ADO Den Haag
11. FC Utrecht
12. Willem II
13. RKC Waalwijk
14. FC Groningen
15. Heracles Almelo
16, NAC Breda
17, VVV-Venlo
18 PEC Zwolle

[Dakar] De Rooy verstevigt leidende positie

Gerard de Rooy heeft zijn leidende positie in de Dakar Rally verstevigd door de zesde etappe op zijn naam te schrijven. De Nederlander wist in de slotfase van de etappe van Arica naar Calama zijn concurrenten nog in te halen, waardoor hij met 34 seconden voorsprong eindigde op Andrey Karginov. Peter Versluis zat hier één seconde achter.

Het was geen makkelijke etappe, want Marcel Schoo moest de pijp aan Maarten geven na een crash waarbij zijn Tatra op het dak ging. Ook Hans Stacey crashte zwaar met zijn IVECO, maar de laatste berichten zijn dat hij na enkele uren toch verder is kunnen rijden. Wel heeft hij een zwaar beschadigde vrachtwagen, waardoor het onduidelijk is of hij de finish van de etappe gaat halen of morgen van de organisatie zal mogen starten.

De Rooy kende een lastige dag en lag halverwege de proef ruim zes minuten achter op Eduard Nikolaev, maar snoepte langzaam maar zeker tijd van zijn achterstand af. Nikolaev kende in de slotfase pech, waardoor de Rus uitendelijk dertien minuten verloor. Versluis leek hierdoor de proef te winnen, maar hij verloor in de slotkilometers een minuutje, waardoor De Rooy zijn vierde etappezege van het jaar kon boeken.

In het klassement staat De Rooy 18.40 minuten voor op Nikolaev. Derde is Ayrat Mardeev op ruim een half uur. Versluis klom naar de zevende stek op 2.13 uur van De Rooy, dertien seconden hierachter staat Marcel van Vliet op de achtste plaats. Ook Martin van den Brink en Rene Kuipers zitten nog in de top tien.

Uitslagen oefenduels 10 januari

Ook vandaag kwamen er weer een aantal Eredivisionisten in actie tijdens oefenduels. Roda JC, FC Twente, FC Groningen en Willem II werkten tijdens hun trainingskamp een oefenduel af. Hieronder de uitslagen van deze wedstrijden.

Uitslagen oefenduels 10 januari

Thuis Uit Uitslag
Karabukspor (Tur) Willem II
Haemhouts
1-1
AA Gent FC Groningen
De Leeuw, Kirm, Lindgren
3-3
Zulte-Waregem Roda JC
Lebedynski
0-1
FC Twente
Castaignos (2x)
Lausanne Sports 2-0*

* FC Twente won hiermee de Maspalomas Cup.


FC Twente met de Maspalomas Cup (Foto: Pro Shots)

'Projectontwikkelaar claimt 409 miljoen van SNS'

Een projectontwikkelaar eist bijna 409 miljoen euro van SNS Reaal. De projectontwikkelaar, Ronald Ras, vindt dat de bank verantwoordelijk is voor de teloorgang van zijn golfresort, heeft hij gezegd voor de camera van de NOS.

De claim zou inmiddels zijn ingediend bij het hof in de Spaanse stad Murcia. Volgens Ras heeft SNS een contract geschonden door eenzijdig de financiering van het golfresort Mosa Trajectum in Spanje op te zeggen. Het bedrijf van Ras en SNS hadden een joint venture met een hypotheek met een doorlooptijd tot 2012.

De aanleg van het resort, dat het grootste golfresort van Spanje moest worden, begon in 2000 en werd gefinancierd door het in 2006 door SNS Reaal overgenomen Bouwfonds. SNS Reaal besloot zich echter helemaal terug te trekken uit buitenlands vastgoed en dus ook Mosa Trajectum toen in 2008 de crisis uitbrak.

De bank zou volgens het contract wel het recht hebben gehad zich terug te trekken. SNS zou echter ook de verplichting hebben gehad voor een andere financier te zorgen, maar dat lukte niet vanwege de crisis. Ras stelt er voor 99 procent zeker van te zijn dat hij de zaak wint. Eind deze maand stopt hij overigens met het onderhoud van het resort, dat hem nog altijd meer dan een ton per jaar zou kosten.

SNS laat in een reactie weten geen formele claim of dagvaarding te hebben ontvangen, maar wel een Spaans betalingsverzoek van Ras. Sinds november zou de projectontwikkelaar schermen met de mogelijke claim. "Ondanks ons verzoek daartoe komt de heer Ras niet met een onderbouwing daarvan." Wel zou Ras nog 130 miljoen euro aan achterstallige kredieten moeten betalen.

Volgens de NOS laat de claim overigens zien hoe moeilijk het voor SNS is vastgoedproblemen op te lossen. De verliezen bij vastgoedtak SNS Property Finance zouden inmiddels zijn opgelopen tot bijna twee miljard euro, wat een gat zou hebben geslagen in de kapitaalpositie van de bank. De kans is volgens de NOS groot dat de bank opnieuw staatssteun nodig heeft.

Cavani: "Balotelli, kom naar Napoli!"

Als het aan Edinson Cavani ligt, tekent Mario Balotelli bij Napoli. De Uruguayaanse aanvaller is onder de indruk van de kwaliteiten van het enfant terrible.

Terwijl El Matador zelf wordt gelinkt aan een transfer naar Manchester City, geeft hij nu aan dat hij Super Mario graag naar Napels ziet komen. Ook laat hij weten dat Napoli als een familie voor hem is, en dat hij niet van plan is om te vertrekken bij de huidige nummer drie van de Serie A.

"Niemand heeft het recht om zich negatief uit te laten over een speler als Balotelli", vertelt Cavani tegenover de camera's van TG1. "Ook al maken mensen fouten. Ik zou het geweldig vinden om naast hem te spelen. Hij is een kampioen en dat heeft hij laten zien. Hij is een Italiaanse kampioen en hij zou de mensen erg blij maken", aldus Cavani.

Daarnaast lijkt de steraanvaller een einde te maken aan de geruchten rondom zijn persoon. Een vertrek zou aan de orde zijn, maar dat verwijst Cavani naar het rijk der fabelen. "Ik hoop hier nog lang te spelen. Ik heb het naar mijn zin, de stad ademt voetbal. De fans geven ons een ontzettende boost. Napels heeft mij veel gegeven. Mijn teamgenoten zijn als familie voor mij."

Amy Winehouse postuum op voor Brit Award

Amy Winehouse is genomineerd voor een Brit Award. De zangeres die in de zomer van 2011 overleed is genomineerd voor de Britse muziekprijs in de categorie beste vrouwelijke act. Ook Emeli Sande en Paloma Faith strijden om de titel.

Winehouse, die overleed aan alcoholvergiftiging, werd genomineerd op basis van haar album Lioness: Hidden Treasures. De cd verscheen na haar overlijden en bevatte onder meer liedjes die ze al had opgenomen, maar nooit had uitgebracht.

Emeli Sande, Mumford and Sons en Alt-J maken de meeste kans op een Brit Award, met ieder drie nominaties. Ook de Rolling Stones, Coldplay en The Vaccines zijn genomineerd. De prijzen worden op 20 februari uitgedeeld.

Derde verdachte diefstal wapens marine gepakt

Een 22-jarige man uit Curaçao is donderdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal van twee vuurwapens van de marinebasis Parera op het eiland. Dat meldt de marechaussee. In het onderzoek werden eerder al een 21- en een 20-jarige militair aangehouden.

De arrestatie vond plaats op het terrein van het Openbaar Ministerie op bevel van de officier van justitie. De verdachte zit vast.

De vuurwapens van het type Glock werden 19 november gestolen.

S. Ramos vijf duels geschorst voor beledigen arbiter

Real Madrid moet het vijf wedstrijden stellen zonder Sergio Ramos. De verdediger is geschorst voor het beledigen van de scheidsrechter in de bekerwedstrijd van woensdag tegen Celta de Vigo. Ramos mist de competitiewedstrijden tegen Osasuna, Valencia en Getafe en de dubbele bekerconfrontatie met Valencia.

Ramos beet de scheidsrechter het een en ander toe nadat hij voor een overtreding op het middenveld zijn tweede gele kaart had gekregen. De Spaanse voetbalbond besloot vervolgens om de international niet voor één duel, wat gebruikelijk is bij twee gele kaarten, maar voor vijf duels te schorsen.

[Copa] Atlético zonder inspanning ronde verder

Atlético Madrid heeft zich donderdag ten koste van Getafe geplaatst voor de kwartfinales van de Copa del Rey. De huidige nummer twee van de Primera División hoefde zich niet zwaar in te spannen tegen de stadgenoot. In het heenduel won de ploeg van trainer Diego Simeone al met 3-0, waardoor in de return een 0-0 gelijkspel afdoende was voor plaatsing.

Het opvallendste incident was na dertig minuten spelen. Rafael López Gómez van Getafe kreeg een rode kaart, waardoor zijn ploeg nog een uur verder moest met tien man. Gescoord werd er niet meer, Atlético kon zich tijdens het duel al voorbereiden op de hervatting van de competitie.

Trainer Simeone kon het zich permitteren om steraanvaller Radamel Falcao al na een uur spelen naar de kant te halen. Ook middenvelder Arda Turan kreeg op dat moment rust. Er worden vanavond nog twee andere duels gespeeld. FC Barcelona neemt het op tegen Córdoba CF en Real Betis speelt tegen Las Palmas. 

Eindhoven: geen drankaanbiedingen meer

De gemeente Eindhoven wil dat supermarkten niet meer komen met aanbiedingen op alcoholische versnaperingen. Op die manier wil de gemeente overmatig alcoholgebruik door jongeren tegengaan.

Wethouder Lenie Scholten zei donderdag tegen de NOS dat in Eindhoven al afspraken zijn gemaakt met de horeca om happy hours terug te brengen. Maar volgens haar is sprake van een 'weglekeffect': jongeren gaan naar winkels om alcohol te kopen, die ze opdrinken voordat ze gaan stappen.

Scholten wil bijvoorbeeld zien dat acties als twee kratjes bier halen, een betalen niet meer voorkomen. "Jongeren hebben niet veel geld, dus ze gaan vooral af op dat soort aanbiedingen."

Dat veel supermarkten onderdeel zijn van landelijke ketens met landelijke acties, ontmoedigt de wethouder niet. Aanvankelijk gaat zij proberen met locatiemanagers in gesprek te gaan. Mogelijk is er op een later moment volgens haar echter een rol weggelegd voor de betreffende minister om zich ermee te gaan bemoeien, stelt zij.

Sinds 1 januari is de nieuwe Drank- en horecawet van kracht. De nieuwe wet geeft gemeenten de mogelijkheid zelf maatregelen te nemen op het gebied van drank. Eindhoven is volgens de NOS de eerste die overweegt gebruik te gaan maken van deze mogelijkheid.

Justin Bieber aangeklaagd door ex-bodyguard

Justin Bieber wordt voor de rechter gesleept door een bodyguard die voor hem werkte. Moshe Benabou klaagde de 18-jarige zanger donderdag aan voor bijna een half miljoen dollar, wegens onbetaald salaris. Bovendien beweert hij door hem te zijn geslagen.

De bodyguard zegt dat Bieber hem tegen zijn borst sloeg tijdens een conflict afgelopen oktober. De zanger zou hebben uitgehaald naar Benabou omdat hij ontevreden was over hoe iemand van zijn aanhang werd behandeld. Toen de bodyguard daarop wegliep zou Bieber hem hebben ontslagen.

Daarnaast beweert Benabou dat hij te horen kreeg geen recht te hebben op extra salaris voor overwerken, terwijl hij soms dagen maakte van veertien tot achttien uur. Hij eist ruim 421 duizend dollar wegens onbetaald overwerk, vakantiegeld en andere bonussen. Voor de ontvangen klappen vraagt hij een onbekend bedrag aan schadevergoeding.

"Meneer Benabou verdient het, net als iedere andere werknemer, om te worden behandeld met respect, waardigheid en volgens de wet. Helaas is dat niet gebeurd", laat zijn advocaat weten. Het management van Bieber heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Man toont padvindstertjes piemel

Een 53-jarige Belg moest vandaag voor de rechtbank verschijnen omdat hij jonge padvindstertjes zijn kloppende roede had getoond. De beste man, afkomstig uit het pittoreske Merelbeke, had piemelnaakt de deur geopend voor een paar bedelende welpjes.

We maken even een sprong in de tijd. Op een mooie ochtend in april 2011 ging bij de man de deurbel. Omdat die kutkoters altijd op een onchristelijk tijdstip aan de deur staan te janken, lag Jean-Louis D nog op bed. In plaats van zich fatsoenlijk aan te kleden, schoot hij snel een badjas aan en liep de trap af.

Slaapdronken opende de Belg de deur. De jonge meisjes, allen met ontluikende borstjes aangezien ze geen van allen 16 jaar waren, wilden hem een zak paaseitjes aansmeren. De badjas van de arme drommel viel helaas open, waardoor de onschuldige meisjes oog in oog stonden met een eenogige slang. De meisjes zetten het op een rennen en deden hun beklag bij de akela.

Vandaag moest de Merelbekenees voorkomen bij de rechtbank. Hij wil van de duivel geen kwaad weten. Hij is er heilig van overtuigd dat zijn badjas helemaal niet open was en ook de deur stond slechts op een kier. "Als ze al iets gezien hebben, was dat zeker niet de bedoeling", aldus D.'s advocaat.

'Lulkoek', zo vindt de rechtbank. "Ik heb zelf ook nog paaseieren verkocht, dus ik kan me voorstellen dat de scoutsmeisjes enorm geschrokken zijn", zo oordeelt de aanklager. "De feiten zijn bewezen, de beklaagde is in het verleden al veroordeeld geweest voor zedendelicten en heeft volgens de psycholoog een hoge kans op herhaling."

De Belg is dus goed de lul. Hem hangt zelfs een jaar celstraf boven het hoofd. De rechtbank zal op 23 januari uitspraak doen.

CD Projekt toont Cyberpunk 2077-trailer

Vorige week gaf ontwikkelaar CD Projekt aan dat men deze week een trailer voor hun nieuwste game, Cyberpunk 2077, uit zouden brengen. Sinds enkele uren is de trailer dan echt te zien. De The Witcher-ontwikkelaar gebruikt Bullets van Archive om hun trailer van flitsende muziek te voorzien.

Voor meer details rondom de game zullen we nog even moeten wachten. Nu de eerste trailer is verschenen, zal er snel meer informatie volgen.

[BDO WK] Harms naar halve finale

Wesley Harms is er in de geslaagd de halve finale te bereiken van de Lakeside. De 28-jarige Nederlander versloeg op het WK van de BDO in de kwartfinale de Brit Darryl Fitton met 5-2.

Met het bereiken van de laatste vier evenaart Harms zijn prestatie van vorig jaar. Toen werd hij in de halve finale uitgeschakeld door Tony O'Shea.  De Alkmaarder speelde vandaag een goede wedstrijd en kwam uiteindelijk uit op een gemiddelde van 95 met drie pijlen. Zes keer gooide hij 180, Fitton gooide acht keer de maximale score

[Video] 'Stinkende Nigeriaan' beukt vrouw

Op internet zijn schokkende beelden opgedoken van een gewelddadige matpartij in een Londense metro. Een donkergetinte man beukt plotseling in op een blanke vrouw. Zij heeft de beste man namelijk uitgescholden voor 'stinkende Nigeriaan'.

Het filmpje is afgelopen dinsdag geschoten in de Engelse hoofdstad. De 19-jarige Afrikaan, een aanstormend muziektalent, trapte in de drukte per ongeluk op de schoen van de vrouw. Hierop ontstond er ruzie, waarna hij haar uitmaakte voor racist. De vrouw maakte op haar beurt de neger zwart met de woorden 'stinkende Nigeriaan'.

De beste man ontplofte, en begon wild op de vrouw in te beuken. Pas als de machinist via de intercom vraagt wat er aan de hand is, houdt het vechten op. De filmer snelde naar huis om het filmpje op YouTube te zetten.

De donkere man heeft zich inmiddels uitgelaten op Twitter. Vol trots meldde hij haar een lesje te hebben geleerd. Ook ontkende hij via het medium een stinkende Afrikaan te zijn.

Het bewuste filmpje, met daarin veel zinloos geweld

Schietende overvallers verwonden medewerker

Een werknemer heeft donderdag een schampschot aan een hand opgelopen bij een overval in Terneuzen. De twee daders zijn te voet ontkomen, meldt de politie. De overvallers hebben een vuurwapen bij zich en de politie adviseert mensen die hen zien zelf niets te ondernemen.

De overval vond rond 17.45 uur plaats op de Rooseveltlaan. Wat voor bedrijf precies is overvallen, is niet bekendgemaakt. Ook is nog onduidelijk of de daders iets buit hebben gemaakt. De politie heeft de omgeving afgezet voor onderzoek.

Orde weert bejaarde man uit advocatuur

Een 74-jarige man uit het Brabantse Leende lijkt voor niets op zijn oude dag een studie rechten te hebben gevolgd. De Orde van Advocaten in Den Bosch vindt Hans van Eck namelijk te oud om het beroep van advocaat te mogen uitoefenen. Dat meldt Omroep Brabant.

Van Eck snapt zelf weinig van het bezwaar van de orde. "Ik loop misschien niet meer zo hard, maar ik heb veel ervaring die mij kan helpen goede oordelen te maken", zei hij. "En hierboven in mijn harde schijf werkt alles nog goed."

Van Eck zegt niet van plan te zijn zich zonder slag of stoot bij de beslissing neer te leggen. Rechters hebben volgens de omroep al driemaal geoordeeld dat er geen reden is om de man geen advocaat te laten worden. De Orde van Advocaten was niet bereikbaar voor commentaar.

AC Milan ontkent interesse in Stekelenburg

AC Milan heeft geen interesse in doelman Maarten Stekelenburg. Dat verklaarde directeur Adriano Galliani donderdag tegenover het Italiaanse televisiestation Sky Italia.

"Nee, we hebben echt geen interesse in Stekelenburg", reageerde Galliani op geruchten over de komst van de keeper die volgens de Italiaanse media ook in de belangstelling staat van het Engelse Fulham.

Stekelenburg wil graag vertrekken bij AS Roma omdat hij daar geen eerste keus meer is. Hij wil zijn plaats in het Nederlands elftal niet in gevaar brengen.

Resultaten Nokia overtreffen verwachtingen

De laatste kwartaalcijfers van Nokia zijn beter dan het bedrijf zelf had verwacht. Dat komt onder meer door goede verkoopcijfers van de Lumia-smartphone. De Finse telefoonproducent maakte donderdag zijn voorlopige cijfers over het vierde kwartaal van 2012 bekend.

Aandeelhouders reageerden positief op het nieuws, de koers schoot met vijftien procent omhoog. De telefoon- en dienstendivisie van Nokia, die onder meer de Lumia-telefoon maakt, zette 3,9 miljard euro om en maakte een winst van 86 miljoen euro. Er werden 4,4 miljoen Lumia-smartphones verkocht, meer dan verwacht. In totaal verkocht het bedrijf 86 miljoen mobiele telefoons. Ook de Nokia Siemens Netwerkdivisie presteerde beter dan verwacht, met een omzet van vier miljard euro.

Voor het lopende kwartaal voorziet Nokia een negatieve operationele marge voor de telefoon- en dienstendivisie van ongeveer twee procent, met een onzekerheidsmarge van vier procentpunt. De netwerkactiviteiten zouden een positieve marge van drie procent behalen, eveneens met een onzekerheidsmarge van vier procentpunt.

Nokia-topman Stephen Elop sprak van een solide vierde kwartaal. De volledige kwartaalcijfers maakt Nokia op 24 januari bekend.

Biden stuurt Obama dinsdag aanbevelingen wapenwet

Volgende week dinsdag ontvangt de Amerikaanse president Barack Obama de aanbevelingen van zijn vicepresident Joe Biden voor het inperken van wapengeweld in de Verenigde Staten. Dat zei Biden donderdag. Volgens de vicepresident lijkt er overeenstemming te zijn over kwesties als strenger antecedentenonderzoek voor mensen die een vuurwapen willen kopen en het verbieden van magazijnen met een grote capaciteit.

Obama wil kort na zijn beëdiging op 21 januari bekendmaken welke stappen de Amerikaanse regering wil gaan nemen. Aanleiding voor de maatregelen is het bloedbad dat op een basisschool in Newtown, in de staat Connecticut, werd aangericht.

Biden spreekt later donderdag met de National Rifle Association, de machtige Amerikaanse wapenlobby. De NRA is fel tegen iedere aanscherping van de wapenwet. "We begrijpen dat dit een gecompliceerde kwestie is", zei Biden. Hierop is volgens hem 'geen eenduidig antwoord'. Hij noemde de overeenstemming die er nu al lijkt te zijn dan ook verrassend.

[Dakar] Al-Attiyah wint, Wevers weer sterk

Nasser Al-Attiyah heeft in de Dakar Rally de aanval op de leiding in het klassement vol ingezet. De Qatarees won in de zesde etappe van Arica naar Calama maar liefst 8.36 minuten terug op klassementsleider Stephane Peterhansel en zit in het algemeen klassement de Fransman nu op zijn hielen.

Al-Attiyah had na de problemen van de afgelopen dagen wat goed te maken en leidde in de etappe van vandaag van start tot finish. De Qatarees was op zijn terrein, de woestijn, ongenaakbaar en reed de concurrenten op grote achterstand. Peterhansel deed het nog het beste met 8.36 minuten achterstand. De derde plaats, op bijna veertien minuten, was voor Robby Gordon die in het klassement geen rol van betekenis meer kan spelen. De winnaar van gisteren Nani Roma kwam vast te zitten en verloor ruim een uur. Voor Carlos Sainz is de wedstrijd voorbij. De Spanjaard kampte met een vastgelopen motor van zijn buggy en gaf op.

Van de Nederlanders deed Erik Wevers het vandaag zeer goed met een tiende plaats, op ruim een half uur van Al-Attiyah. De overige Nederlanders zijn nog niet over de finish. Wel zeker is dat Erik van Loon al vroeg in de etappe gecrasht is en tot de uitvallers behoort.

In het klassement heeft Peterhansel een voorsprong van 1.18 minuten op Al-Attiyah. De nummer drie is Giniel de Villiers op ruim 42 minuten van dit duo. Wevers is geklommen naar een twaalfde plaats op 2.27 uur van de leider.

Räikkönen: "Ik heb geen simulator nodig"

Kimi Räikkönen heeft aangegeven nog steeds tegen geavanceerde Formule 1-simulatortechnologie te zijn. De Fin is ervan overtuigd dat hij 'niets leert' in de virtuele cockpit.

De wereldkampioen van 2007 is nooit fan van simulators geweest. Ook Michael Schumacher was er nooit weg van. Door de virtuele omgeving zou de Duitser last krijgen van wagenziekte. Wegens het testverbod in de Formule 1 is het gebruik van simulators de afgelopen jaren toegenomen.

Lotus heeft afgelopen seizoen een gloednieuwe simulator in gebruik genomen. Het apparaat staat in Enstone, de plaats waar het hoofdkwartier van het Britse team gevestigd is.

Räikkönen: "Ik denk dat ik niets in de simulator opsteek. Ik leer een nieuw circuit vrij snel, zonder een simulator." Het lijkt er dan ook op dat alleen teamgenoot Romain Grosjean gebruik maakt van Lotus' nieuwe aanwinst.

De 33-jarige coureur haalde zijn gelijk tijdens de Grand Prix van Austin. Toen werd de nieuwe simulator voor het eerst in gebruik genomen. Hoewel Grosjean al vele virtuele rondjes had gereden over het nieuwe circuit, werd de Fransman in de eerste vrije training meteen voorbijgestreefd door The Iceman. De Fin reed dat weekend voor het eerst op het Circuit of the Americas.

'Belgische koningin ontduikt belasting'

De Belgische koningin Fabiola is in hevige opspraak geraakt nadat bekend werd dat zij publieke gelden gebruikte voor privédoeleinden. Fabiola had namelijk een stichting opgericht voor nalatenschappen, maar deed dat naar verluidt mede met de belastingvrije dotaties die ze kreeg om haar taak uit te kunnen oefenen.

Via de constructie kon ze in haar erfenis belastingvrij geld nalaten aan onder meer haar neefjes en nichtjes, en aan katholieke instellingen. De nalatenschappen waren onderhevig aan conservatief katholieke voorwaarden. Zo kunnen alleen kinderen uit een eerste, religieuze huwelijk geld erven, en dan nog alleen als ze de 'religieuze, filosofische en morele overtuigingen' van Fabiola en haar overleden man Boudewijn, die zelf kinderloos bleven, uitdragen.

Commentator Yves Desmet van De Morgen ageert vooral tegen dat laatste: "Dat is niet alleen een bepaling die flagrant ingaat tegen de scheiding tussen kerk en staat, het is zelfs een puur religieus wurgcontract voor de komende koninklijke generaties." De meeste anderen keren zich echter tegen de wettelijke, doch volgens hen immorele truc om belasting te ontduiken.

De politieke partijen waren unaniem in hun veroordeling van de constructie. De socialistische SP.A en de liberale Open VLD wijzen op de voorbeeldfunctie van de koningin. De SP.A eist dan ook dat ofwel de koningin de dotaties die in de stichting gestoken zijn terugbetaalt, ofwel dat het ontlopen belastinggeld op de toekomstige dotaties wordt ingehouden.

Jean-Marie van het rechts-liberale LDD rekende voor dat er met één dotatie van de koningin zo'n 164 weduwen een weduwenpensioen zouden kunnen ontvangen. Jan Jambon van de NV-A sprak de legendarische woorden: "Hoe blauwer het bloed, hoe roder de diesel."

Premier Di Rupo zegt dat zijn handen gebonden zijn omdat Fabiola wettelijk niets verkeerds doet. Ook is dit een privé-initiatief van haar, waardoor noch het paleis noch de overheid kan ingrijpen. Hij roept wel op om de wetten rond dotaties sneller te hervormen. Koningin Fabiola ontkent bij monde van haar advocaat ooit geld van dotaties in de stichting te hebben gestopt en zegt 'geraakt' te zijn door de ontstane verontwaardiging.

Publicaties Jansen Steur onderzocht

Het Medisch Spectrum Twente laat publicaties onderzoeken waarbij de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur betrokken was. De aan het ziekenhuis gelieerde Medical School Twente gaat het onderzoek uitvoeren. Als dat nodig blijkt te zijn worden de uitkomsten van het onderzoek voor toetsing aan een externe instantie voorgelegd. Dat meldt het ziekenhuis donderdag.

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. De neuroloog werd in 2003 ontslagen bij het Medisch Spectrum Twente vanwege een medicijnverslaving.

De afgelopen week kwam de al eerder in opspraak geraakte Jansen Steur opnieuw veelvuldig in het nieuws, nadat was gebleken dat hij sinds 2011 in de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn werkte. Het ziekenhuis ontsloeg hem vrijdag toen zijn reputatie bekend werd. Het Openbaar Ministerie in Duitsland liet maandag weten een vooronderzoek te starten naar Jansen Steur.

Celstraf voor woningoverval met ghb

Een 27-jarige man uit Den Haag moet acht maanden de gevangenis in voor voor een woningoverval waarbij zijn mededaders het slachtoffer ghb toedienden. De rechtbank in Amsterdam legde hem donderdag twee maanden minder celstraf op dan zijn kompanen, die hun straf vorig jaar al hoorden.

De man, Kamal A., reed op 5 maart 2010 met vijf medeverdachten naar het huis van een bekende in Amsterdam-West. Terwijl hij achter het stuur bleef zitten, drongen de anderen de woning binnen. Daar probeerden zij de bewoonster te drogeren met een glas limonade met de 'partydrug' ghb. Toen de vrouw het drankje raar vond smaken en wegspoelde in de gootsteen, raakten de daders in paniek.

Een van hen haalde met een stroomstootwapen uit naar het slachtoffer, dat haar aanvaller wist te overmeesteren en uit de woning te zetten. Buiten zag ze de overvallers vluchten naar hun bestelbusje. Terug in huis bleken haar huissleutels en driehonderd euro te zijn weggenomen. Ze vond ook een busje traangas, dat de daders kennelijk tegen haar hadden willen gebruiken.

De officier van justitie zei twee weken geleden het A. kwalijk te nemen dat hij de wapens voor de overval had verschaft en zijn mededaders naar de plaats van de overval had getransporteerd. Daarbij had hij ook het busje traangas in bezit gehad.

De rechters noemden de zaak donderdag 'zeer ernstig', vanwege de manier waarop de overval was voorbereid en uitgevoerd. "Bij het slachtoffer zijn grote gevoelens van angst en onveiligheid veroorzaakt, vooral omdat de overval in haar eigen woning plaatsvond." Het verweer van de advocaat, die had aangevoerd dat de getuigenverklaringen in de zaak niet betrouwbaar waren, legde de rechtbank naast zich neer.

A. kreeg de celstraf opgelegd voor diefstal met geweld en verboden wapenbezit. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding toegekend van bijna vijftienhonderd euro.

KNMI waarschuwt voor gladheid

Het KNMI waarschuwt donderdagavond voor plaatselijke gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. De waarschuwing geldt voor alle provincies, behalve Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland.

Donderdag kan het vanaf laat op de avond in het noorden, zuiden en oosten her en der glad worden, zegt de weersdienst. Dat kan aanhouden tot in de vroege vrijdagochtend.

KNMI waarschuwt voor gladheid
KNMI waarschuwt voor gladheid (Foto: ANP)

Van Ooijen tot medio 2015 bij PSV

Peter van Ooijen speelt ook de komende jaren in het shirt van PSV. Dit meldt het Eindhovens Dagblad vandaag. Volgens de krant heeft Marcel Brands de contractverlenging inmiddels mondeling bevestigd.

Afgelopen zomer trad Van Ooijen toe tot de hoofdmacht van PSV en hoopt in de tweede helft van de competitie op zijn definitieve doorbraak. De nieuwe verbintenis van de 20-jarige middenvelder zal tot medio 2015 gaan lopen.

Extra opvang voor daklozen Amsterdam

Amsterdam gaat extra opvang klaarzetten voor daklozen, nu de kou terugkeert. Vanaf vrijdag kunnen ze terecht bij een leegstaand kantoorgebouw in de hoofdstad. Daar staan meer dan 200 bedden klaar. De opvang duurt in elk geval tot maandagochtend. Zondagavond wordt besloten of de extra bedden langer beschikbaar zijn.

Dat hebben het Leger des Heils en de GGD donderdag laten weten aan het ANP. De gewone opvangplaatsen zijn ook open. Begin december had Amsterdam eveneens een regeling voor de winterkou. De daklozenopvang was toen druk, maar niet vol.

De temperatuur zal in het weekeinde onder het vriespunt zakken. Waarschijnlijk blijft het tot eind januari koud.

Het is nog niet bekend wat andere gemeenten gaan doen voor daklozen in de kou.

[Video] Mourinho laat zich weer eens gaan

Soms is het maar saai voetbaltrainer zijn van Real Madrid. Het ene moment breng je wat leven in de brouwerij door één van je sterspelers te passeren. Het volgende moment kun je niet omgaan met het feit dat sterspeler Cristiano Ronaldo zich weer eens erg makkelijk laat vallen.

Bij een 2-0 voorsprong tegen Celta de Vigo stormde Mourinho de dugout uit, pakte een bal en schoot deze de spelerstunnel in. Een filmpje van dit voorval kun je uiteraard onder dit bericht vinden. Real Madrid won de wedstrijd met 4-0 en drie doelpunten waren afkomstig van de Portugees Ronaldo.

Dikke tieten gewild reclameobject

Een jonge Tsjechische heeft een briljant plan bedacht om een zakcentje bij de verdienen. De onbekende dame verkoopt advertentieruimte op haar enorme voorgevel.

"Ik ben een mooi jong meisje en ik bied mijn borsten aan", verkoopt ze zichzelf op een Tsjechische website. "Ik kan er een boodschap op schrijven, reclame voor uw website etc. Ik maak hiervan een foto. Deze is echt en geen montage!"

Voor omgerekend een kleine 6 euro schildert ze een tiet. Wil je ze allebei bloot zien met jouw boodschap, dan kos thet je ongeveer 11 euro. Haar tieten vinden gretig aftrek, want inmiddels heeft ze al bijna drieduizend likes op Facebook.

Een filmpje van haar tieten. Wil je ze bloot zien, klik dan hier

[Upd] [Dakar] Stacey is weer onderweg

Hans Stacey is uitgevallen na een stevige crash in de Dakar Rally. De Nederlander uit het Team De Rooy kreeg in de zesde etappe van Arica naar Calama na 79 kilometer een stevig ongeval, waardoor hij niet meer verder kon rijden.

De IVECO van Stacey is over een hoog duin geschoten en meermalen voorwaarts over de kop geslagen, waarbij de vrachtwagen zodanig beschadigd geraakt is dat verder rijden geen optie meer is voor de winnaar van de etappe van gisteren. Zowel Stacey als zijn bemanning zijn ongedeerd gebleven.

Update 18.41 uur

Ook Marcel Schoo behoorlijk tot de uitvallers. De Nederlander is met zijn Tatra over de kop geslagen. Net als bij Stacey zijn Schoo en zijn bemanning ongedeerd gebleven. De Nederlander reed achteruit een kuil in en sloeg hierbij over de kop.

Verder is de Dakar voorbij voor Carlos Sainz. De Spanjaard kampte met een motorisch probleem aan zijn buggy, waardoor hij niet meer verder kon rijden.

Update 20.45 uur

Het leek er lange tijd op dat Hans Stacey Dakar 2013 moest verlaten, maar Omroep Brabant meldt zojuist dat de trucker weer door de woestijn rijdt. Na een zware crash, die eerder vandaag plaats vond, heeft Stacey samen met Bernhard der Kinderen en Detlef Ruf de etappe weer hervat.

Stacey uitgevallen in de Dakar Rally (Foto: Pro Shots)

Drie Koerdische vrouwen vermoord in Parijs

In een Koerdisch centrum in Parijs, vlakbij het Gare du Nord, zijn donderdag de lijken van drie Koerdische vrouwen gevonden. De lichamen werden rond 2 uur in de morgen ontdekt, nadat een medewerker ontdekte dat alle deuren geblokkeerd waren en er bloed aan de deur zat.

De Franse politie onderzoekt de zaak nog, maar denkt aan een executie. Naar verluidt zijn de drie vrouwen met een enkele kogel in het hoofd gedood. De Franse Minister van Binnenlandse Zaken zei dat de vrouwen 'zonder twijfel geëxecuteerd zijn' en dat het 'volledig onacceptabel' is.

Onder de slachtoffers bevond zich een van de oprichters van de PKK, Sakine Cansiz, en een prominente Koerdische activiste genaamd Fidan Dogan. Het derde slachtoffer, Leyla Sonmez, wordt beschreven als een 'jonge activiste'. De eerste twee zouden al een tijd onder bescherming van de politie staan.

Koerden in Frankrijk hebben furieus gereageerd. Honderden Koerden verzamelden zich voor het centrum, en scandeerden onder meer 'Wij zijn allemaal PKK'. Velen van hen verdenken de Turkse overheid van de moord, maar een expert in Turkse politiek stelt dat dat ongewoon zou zijn.

De Turkse premier Erdogan veroordeelde de aanslag evenwel direct. Hij zei dat het een poging is om de vredesgesprekken tussen de regering en de PKK die op dit moment plaatsvinden te saboteren. Hij suggereerde ook dat het een interne afrekening binnen de PKK zou kunnen zijn. De gesprekken moeten volgens hem in ieder geval voortgezet worden, en totdat het onderzoek is afgerond vraagt hij de bevolking de kalmte te bewaren.

Overtoom maakt excuses aan leiding

Willie Overtoom was niet blij de houding van de clubleiding van Heracles Almelo. Hij had vooral moeite met het idee dat hij een reserverol zou krijgen en had hierover openlijk zijn woede geuit. Woensdagavond is het een en ander uitgepraat.

Trainer Peter Bosz wil alleen spelen met spelers waarop hij de gehele tweede seizoenshelft kan rekenen. Dat is bij Overtoom mogelijk niet zo, omdat zijn contract deze zomer afloopt. De middenvelder heeft aangegeven dat hij open staat voor een vertrek. Hij vond dat hij door de club onder druk is gezet om te vertrekken. "Ik heb liever dat ze dan eerlijk zeggen dat ze willen dat ik wegga", reageerde hij.

Inmiddels is hij bijgedraaid en beseft hij dat het anders moet. "Ik wil mijn excuses maken aan de leiding en de club. Dit had ik niet moeten zeggen. Ik heb de directie en het bestuur er ten onrechte bij betrokken. Ik snap dat ze verder moeten, dat is hun goed recht", vervolgt hij. "Ik sta achter de rest van het verhaal, ben teleurgesteld, dat is mijn mening. Maar als de club mij nodig heeft, zal ik er staan."

Justin Timberlake komt met nieuwe bagger

Justin Timberlake gaat nieuwe muziek uitbrengen. De 31-jarige zanger besloot enkele jaren geleden zijn muziekcarrière op een laag pitje te zetten om zich te richten op het acteren, maar keert terug naar zijn oude liefde. Dat blijkt uit een filmpje dat donderdag op zijn website verscheen.

"Ik wil niet iets uitbrengen waar ik niet van hou. Daar moet je op wachten", zegt Timberlake in de video over de reden dat fans zo lang geen nieuwe nummers van hem hebben gehoord. "Ik ben er klaar voor", besluit hij. Op de site van de zanger staat tevens een klok die aftelt naar zondag. Dan wordt waarschijnlijk meer bekend over zijn muzikale comeback.

Timberlakes laatste album FutureSex/LoveSounds verscheen zeven jaar geleden. Sindsdien was de voormalig 'N Sync-zanger te zien in films als The Social Network, Bad Teacher en In Time.


Justin Timberlake komt met nieuwe muziek (Foto: Novum)

Dode na crash heli op snelweg Duitsland

Een helikopter is donderdag neergestort op de Duitse snelweg A6, nabij Schwäbisch Hall in het zuidwesten van Duitsland. Daarbij is de piloot van het toestel om het leven gekomen. Volgens het Duitse persbureau dpa heeft de helikopter vermoedelijk een elektriciteitskabel geraakt.

De helikopter kwam op de aanhanger van een vrachtwagen terecht. De bestuurder van de vrachtwagen bleef ongedeerd.

De autoriteiten hebben de snelweg afgesloten. Er stond zo'n twintig kilometer file.

Blokhuijsen sluit 5.000 meter af tegen Pedersen

Jan Blokhuijsen komt vrijdag op de 5.000 meter bij het EK allround in Heerenveen pas in de dertiende en laatste rit in actie. Hij neemt het op tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen. Ook zijn voornaamste concurrent Sven Kramer heeft een Noorse tegenstander. De titelverdediger schaatst in de tiende rit tegen Havard Bøkko.

Renz Rotteveel is de eerste Nederlander die op de vijf kilometer in actie komt. Met Simen Nilsen treft hij eveneens een Noor. Ted-Jan Bloemen schaatst in de voorlaatste rit tegen de Duitser Moritz Geisreiter.

De mannen trappen vrijdag het EK af met de 500 meter. Bloemen neemt het in de derde rit op tegen de Belg Ferre Spruyt, Rotteveel treft Vitaly Mikhaylov uit Wit-Rusland in rit negen. Direct daarna komen Blokhuijsen en de Let Haralds Silovs het ijs op, in de voorlaatste rit schaatst Kramer tegen Nilsen.

Waar de mannen vrijdag al twee afstanden afwerken, beginnen de vrouwen pas zaterdag aan hun toernooi. Het EK allround duurt tot en met zondag.

[Dakar] Goede dag Verhoeven, Despres zet aanval in

Frans Verhoeven heeft vandaag in de zesde etappe van de Dakar Rally een goede dag gekend. De Nederlander eindigde in de zware etappe van Arica naar Calama als zevende op 6.41 minuten van dagwinnaar Francisco Lopez. Cyril Despres kende een goede dag en won in het klassement veel tijd op zijn concurrenten.

De winnaar van gisteren, David Casteu, mocht het bal openen, maar kende veel problemen. Hij leverde uiteindelijk elf minuten in. Ook klassementsleider Olivier Pain moest veel terrein prijsgeven, want hij eindigde als tiende, op ruim zeven minuten van Lopez. In het begin van de etappe leidde Paulo Goncalves, maar door technische problemen viel hij ver terug.

Van de Nederlanders kende Verhoeven een uitstekende dag. Na een aanvankelijk rustige start schroefde de Nederlander het tempo op om uiteindelijk als zevende over de meet te komen. Ook Henk Knuiman had met een 23e stek op 23 minuten van Lopez een goede dag.

In het klassement leidt Pain nog steeds, maar Despres is tot op 2.22 minuten genaderd. Casteu staat hier weer twee minuten achter als derde. Beste Nederlander is Verhoeven op plaats 21 met een achterstand van vijftig minuten op Pain. Knuiman staat 23e met een achterstand van 1.14 uur.

Bij de quads ging de dagzege ditmaal niet naar Marcos Patronelli. De klassementsleider werd ditmaal tweede, op ruim zes minuten van Ignacio Nicolas Casale. Kees Koolen is nog onderweg. In het klassement leidt Patronelli nu met een voorsprong van 1.11 uur op Casale.

Dean Saunders' twitteraccount gekraakt

Jaja, het is wat. Je zou bijna denken; 'Wat een publiciteitsstunt?' Maar nee het is 'de broer van' wederom gelukt in het nieuws te komen. Dit keer hebben sluwe internetcriminelen het Twitteracount van Dean Saunders weten te kraken. Zij hebben de indruk willen wekken dat de relatie van de zanger op de klippen was gelopen. Maar wat blijkt? Dean Saunders en zijn Jamie Faber zijn nog steeds bij elkaar.

Donderdag stond op het twitteraccount van de zanger dat de twee met elkaar hebben gebroken, maar dat was het werk van iemand die het account had gekraakt. "Iemand had mijn en Jamie haar mail en Twitter gekraakt. Die tweet van vanochtend heb ik niet geplaatst", liet de oudere broer van Ben Saunders later op de dag weten. "Voor alle duidelijkheid: Jamie en ik zijn bij elkaar!"

"Met veel pijn en verdriet zijn Jamie en ik uit elkaar", stond eerder te lezen. "Helaas werkt het niet meer tussen ons." Dean en Jamie werden eind oktober ouders van zoontje London.

Atleten op de vuist tijdens estafette

We vragen ons allemaal wel eens af of we het juiste beroep hebben gekozen. De atleten in het filmpje onderaan dit nieuwsbericht zullen het zichzelf ook afvragen. Tijdens een estafette op een high school-competitie in Amerika lieten de sporters zich van hun beste kant zien. Niet als atleten maar als ware vechtersbazen.

(Bron: YouTube)

Wat begint met een rake vuistslag ontaardt al snel in een vechtpartij. De race zelf gaat gewoon door en bij de volgende aflossing is de atletiekbaan weer verlost van vechtersbazen.

'Vrouw in rolstoel door Jansen Steur'

De omstreden arts Ernst Jansen Steur heeft mogelijk ook in de Duitse stad Worms een slachtoffer gemaakt. Door een fout gelopen ruggenmergpunctie in 2010 is een patiënte in een rolstoel beland, zei de advocate van het slachtoffer donderdag.

Bij een ruggenmergpunctie of lumbaalpunctie wordt een dunne holle naald ingebracht bij de ruggenwervels. Artsen tappen zo wat hersenvocht af, dat ze nodig hebben om sommige diagnoses te kunnen stellen.

Vorige week kwam een oud-patiënte in Heilbronn naar buiten met haar verhaal. Zij zou dagenlang niet hebben kunnen bewegen na eenzelfde ingreep van Jansen Steur.

Orka's bevrijd van pakijs Canada

Een twaalftal orka's dat onder het zeeijs in de Hudson Bay vast was komen te zitten, lijkt de weg naar de open zee weer te hebben gevonden. De plaatselijke bevolking wilde het pakijs al te lijf gaan met kettingzagen en boren om de dieren uit hun netelige situatie te bevrijden.

Twee jagers uit het dorp Inukjuak zeiden dat de ijsschotsen rond de orka's uiteen zijn gedreven. "Ze bevestigen dat de orka's er niet meer zijn en dat er veel open water is", zei Tommy Palliser, een adviseur van het plaatselijk bestuur. Het lijkt erop dat het ijs door een andere windrichting verder richting zee werd geblazen.

De dieren zaten twee dagen vast onder een stuk pakijs en hadden slechts een kleine opening, waar ze om de beurt naar adem hapten. Hun lot werd breed uitgemeten in de internationale media.

Sport en amusement slachtoffer omroepkorting

Sport- en amusementsprogramma's krijgen het meest te lijden onder de bezuinigingen op de publieke omroep. De omroepen hebben vijf prioriteiten gesteld. Het grootste deel van de zendtijd moet worden besteed aan journalistiek, Nederlandstalig drama en documentaires, kinderprogramma's, kennis en cultuur en evenementen.

Dat heeft bestuursvoorzitter Henk Hagoort donderdag gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep. De programmering gaat dus behoorlijk op de schop door de korting van in totaal driehonderd miljoen euro. "Wie met minder geld alles wil doen, doet alles half. Met deze vijf prioriteiten willen wij ook na de bezuinigingen - onze impact garanderen", legt Hagoort uit in een persbericht. "Wij zullen nooit kiezen tussen doelgroepen. Wij zijn er voor alle Nederlanders. Wel kiezen we in wat we wel en wat we niet uitzenden."


Sport en amusement slachtoffer omroepkorting (Foto: Novum)

Omroep Brabant toont beelden aanslag Waalre

In het programma Bureau Brabant van Omroep Brabant zijn maandag beelden te zien van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre van vorig jaar. Dat heeft de omroep bekendgemaakt.

Bij de aanslag op het gemeentehuis op 8 juli reden twee auto's het gebouw binnen. Vervolgens werd brand gesticht. Het historische pand brandde grotendeels uit en de schade liep in de miljoenen euro's. De beelden komen van een bewakingscamera bij het gemeentehuis.

Vorige week donderdag werd een 32-jarige man uit Waalre aangehouden in verband met de aanslag. Hij werd een dag later weer vrijgelaten, maar de politie heeft hem nog niet uitgesloten als verdachte. De politie zei dat geen sprake was van een doorbraak in de zaak. "Het onderzoek vraagt een lange adem", zei een woordvoerder.

Ieren voor soepeler abortuswetgeving

De meeste Ieren willen dat het onder een nieuwe abortuswet, die later dit jaar gepresenteerd wordt, makkelijker moet worden om abortus te laten plegen. Dat blijkt uit een peiling die donderdag werd gepubliceerd.

Diverse hooggeplaatste geestelijken legden donderdag een verklaring af voor een commissie van het Ierse parlement die onderzoek doet naar mogelijke hervormingen van de abortuswet. De regering is van plan om abortus alleen legaal te maken voor vrouwen wier leven in gevaar is door een zwangerschap. Ook moet het legaal worden als vrouwen dreigen zelfmoord te plegen als de zwangerschap niet wordt afgebroken.

Uit de peiling is gebleken dat 35 procent van de Ieren de plannen van de regering steunt, terwijl 29 procent wil dat abortus voor alle vrouwen legaal wordt. Iets meer dan een kwart, 26 procent, wil dat de uitzondering voor vrouwen die met zelfmoord dreigen niet in de wet wordt opgenomen. Acht procent is mordicus tegen abortus.

Herstarten kerncentrales België gevaarlijk

Het weer opstarten van twee kerncentrales in Tihange en Doel in België is gevaarlijk. Uit onderzoek door een deskundige van de universiteit van Wenen in opdracht van de Europese Groenen blijkt dat duizenden scheurtjes in de reactoren door het opstarten groter kunnen worden, wat een risicovolle situatie kan veroorzaken.

De Groenen presenteerden het rapport donderdag. België wil de reactoren weer aan het werk zetten. Het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken liet in november weten dat dit op zijn vroegst pas in februari zal zijn. De reactor van Doel, net over de grens bij Antwerpen, en Tihange in het zuidwesten van België gingen dicht nadat bij een routinecontrole in Doel scheurtjes werden ontdekt.

Belgen maken na Rundskop wederom kans op Oscar

De Vlaamse film Dood van een Schaduw van Tom Van Avermaet en met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol maakt kans op een Oscar voor beste korte film. Vorig jaar maakte het hormonendrama Rundskop van de Vlaming Michaël Roskam al kans op een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Rundskop moest het uiteindelijk afleggen tegen het Iraanse A Separation. Dood van een Schaduw neemt het op tegen het Zuid-Afrikaanse Asad, het Afghaanse Buzkashi Boys en de Amerikaanse korte films Curfew en Henry.

Dood van een Schaduw won al vijf prijzen, onder meer op het LA Shorts Fest, het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven en het Internationaal Filmfestival van Valladolid. De film werd ook al genomineerd voor de European Film Awards 2013.

In Dood van een Schaduw verzamelt een sinistere verzamelaar schaduwen van doodsmomenten. Hij schakelt helpers in om voor hem duizenden schaduwen te fotograferen en biedt hen een tweede kans op hun leven. Nathan, die als soldaat stierf tijdens de Eerste Wereldoorlog, krijgt zo?n tweede kans. Hij gaat op zoek naar Sarah, de liefde uit zijn leven. Als hij haar vindt, blijkt ze echter al voor een ander gekozen te hebben. De keus die hij in zijn wanhoop maakt, heeft ook voor Sarah desastreuze gevolgen.

De Oscarnominaties werden donderdagmiddag bekendgemaakt. De begeerde gouden beeldjes worden 24 februari voor de 85e keer in Los Angeles uitgereikt.

Echtpaar niet vervolgd voor dood inbreker

Een echtpaar uit het Brabantse Diessen dat vorig jaar geweld gebruikte om een inbreker te bedwingen wordt niet vervolgd voor de dood van de dief. Het OM is van mening dat het koppel geen excessief geweld heeft gebruikt en nooit van plan was de man te doden. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Breda donderdag bekendgemaakt.

De inbreker was 25 september bezig vogels uit de volière van het echtpaar te stelen toen hij werd betrapt. De man en vrouw hielden de dief onder meer bij zijn benen en hals vast om te voorkomen dat hij dat zou vluchten.

De man overleed kort nadat het echtpaar hem had overgedragen aan de politie. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft vastgesteld dat de dief door verstikking om het leven is gekomen.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) zei vorig jaar na het incident dat de inbreker het aan zichzelf te danken had. "Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico", zei Teeven. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek driekwart van de Nederlanders het eens te zijn met Teeven.

'Snackkramen weren bij scholen'

Net als coffeeshops moeten ook mobiele frietkramen niet meer in de buurt van scholen staan om te voorkomen dat jongeren worden verleid tot het eten van een vette hap. Dat vindt Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

Hij roept gemeenten op maatregelen te nemen. Middelbare scholen worden in toenemende mate verrast met mobiele friet- of kebabkramen net buiten het schoolplein. De uitbaters kunnen daar genoeg omzet maken nu scholen steeds groter zijn geworden en dus meer leerlingen hebben.

'Snackkramen weren bij scholen'
'Snackkramen weren bij scholen' (Foto: ANP)

Over de grens

Geert-Iem Roos wordt bedreigd, las ik vandaag op Teletekst. Normaal gesproken niet iets waar ik me druk om maak of waar ik even bij stil sta, want tot gisteravond wist ik helemaal niet wie Geert-Iem Roos is. Voor degenen die dat ook nu nog niet weten: dat is de advocaat van een jeugdspeler van 16, een van de acht verdachten van de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat is in Nederland tegenwoordig blijkbaar een reden om bedreigd te worden.

Releasedatum The Walking Dead: Survival Instinct bekendgemaakt

De releasedatum van The Walking Dead: Survival Instinct is vandaag bekendgemaakt door uitgever Activision. De game verschijnt op 29 maart voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en Wii U.

Verder heeft ontwikkelaar Terminal Reality bevestigd dat de game op een speciale manier gebruik maakt van de Wii U gamepad. The Walking Dead: Survival Instinct hanteert namelijk een inventarissysteem dat lijkt op die van ZombiU. 

"Where you've got different resources, you only have so much room in your backpack. Your backpack is represented by the screen, so you have access to it at all times. So instead of hitting another screen to get your backpack you can literally just touch the item and go or flip it out to drop it. It streamlines the user interface."


Verbeek: "Bod op Maher beledigend"

Gertjan Verbeek wist niet hoe snel hij een bod van PSV op Adam Maher van tafel moest vegen toen hij de transfersom zag. Het Noord-Hollands Dagblad weet te melden dat PSV slechts 2,5 miljoen euro bood, plus een percentage bij doorverkoop.

"Dat hoeven jullie niet eens op de fax te zetten, zeiden we tegen PSV. Want dat valt niet serieus te nemen. Ik heb Adam gezegd dat ik dat telefonische bod zelfs een belediging voor hem vind", aldus Verbeek.

Volgens de AZ-coach zal PSV zich met veel meer geld moeten melden. "Als Brands vijf miljoen een reëel bedrag vindt, waarom betaalde PSV anderhalf jaar geleden dan veel meer voor Kevin Strootman? Die speelde bij Utrecht en had nauwelijks meer Eredivisie-ervaring dan Maher nu heeft."

"Maher heeft zelfs als heel wat meer Europese ervaring dan Strootman toen had. Daarom is het niet vreemd dat wij aan een veel hoger bedrag denken", gaat Verbeek verder. "En daar bovenop dan ook nog een bonus omdat het om een tussentijdse transfer gaat."

Titelhouder Barthel naar laatste vier Hobart

Mona Barthel ligt nog altijd op koers om haar titel op het tennistoernooi van Hobart te prolongeren. De 22-jarige Duitse bereikte donderdag op het Australische hardcourt de laatste vier door een 6-3 en 6-3 zege op Tsvetana Pironkova uit Bulgarije. Barthel (9), die vorig jaar in Hobart haar tot dusver enige WTA-titel veroverde, stuit bij de laatste vier op de Belgische Kirsten Flipkens.

De andere halve eindstrijd gaat tussen de Amerikaanse Sloane Stephens en Elena Vesnina uit Rusland. Stephens (8) versloeg in drie sets landgenote Lauren Davis (6-3, 4-6 en 7-5), terwijl Vesnina qualifier Jarmila Gajdosova eenvoudig aftroefde: 6-3 en 6-2.

In Sydney drong Bernard Tomic door tot de halve eindstrijd. De thuisspeler versloeg titelhouder Jarkko Nieminen in drie sets: 6-7, 6-4 en 6-2. In de volgende ronde stuit hij op de Italiaan Andreas Seppi (3), die de als achtste geplaatste Spanjaard Marcel Granollers uit het toernooi wipte: 6-4 en 7-5. Fransman Julien Benneteau en Kevin Anderson uit Zuid-Afrika gaan strijden om het andere startbewijs voor de finale.

Vitesse wil hoe dan ook nieuwe spits

Ook als Wilfried Bony blijft, wil Vitesse deze transferperiode een nieuwe spits aantrekken. Dat zegt technisch directeur Ted van Leeuwen tegen Voetbal International"In Rusland is de transfermarkt langer open", beseft Van Leeuwen. "Wij moeten voorzorgsmaatregelen treffen. Wat als Bony blijft? Dan hebben we een extra spits. Dat is ook geen probleem."

Vitesse-trainer Fred Rutten deed onlangs het verzoek om iedere linie met een speler te versterken. Van Leeuwen gaat proberen dat te verwezenlijken. "Natuurlijk komen er jongens bij, we willen toch beter worden."

"Alleen moet men niet vergeten dat ons budget ook niet eindeloos is. Bij voorkeur komt er in elke linie een speler bij, maar je weet nooit waar je tegenaan loopt. Het is een moeilijke transferwindow. De mailbox stroomt over, er zijn nog nooit zo veel spelers aangeboden."

Zieke tennisser Hutchins wil nog in 2013 terugkeren

De Britse tennisser Ross Hutchins wil aan het einde van dit jaar terugkeren in het circuit. De 27-jarige dubbelspecialist ondergaat de komende zes maanden chemotherapie om de ziekte van Hodgkin, een vorm van kanker aan de lymfeklieren, te bestrijden. "Ik blijf zeer positief ingesteld en kijk ernaar uit om terug te keren op de baan", stelt Hutchins.

Hutchins zegt veel steun te krijgen van landgenoot Andy Murray, die afgelopen weekeinde zijn overwinning in Brisbane opdroeg aan zijn zieke vriend. "Dat bracht een traan in mijn ogen teweeg", verklaart Hutchins. "Hij toont zich erg betrokken door elke dag met mij te praten en veel aanmoedigingen te geven."

Samen met dubbelpartner Colin Fleming bereikte Hutchins afgelopen jaar vier finales, waarvan er twee gewonnen werden. De Brit staat momenteel 28e op de wereldranglijst voor dubbelspelers, twee posities lager dan zijn hoogste ranking ooit.

Taekema mist lucratieve Indiase deal door operatie

Taeke Taekema moet deelname aan de lucratieve Hockey India League laten schieten. De Leiderdorpse strafcornerspecialist is geopereerd aan een dubbele nekhernia en moet nu vier weken rust houden, meldt hij donderdag via Twitter. Door zijn gedwongen rustperiode kan Taekema een streep zetten door zijn tijdelijke dienstverband bij Delhi Wave Riders.

De Hockey India League is een nieuw evenement, waarbij vijf teams vanaf maandag tot en met 10 februari tegen elkaar spelen. Voor de kleine competitie, die bedoeld is om het Indiase hockey te promoten, zijn diverse tophockeyers aangetrokken. De clubs hadden ieder een budget van maximaal vijfhonderdduizend euro.

Taekema zou bij Delhi Wave Riders een kleine twintigduizend euro opstrijken, een stuk minder dan de deal van landgenoot Jaap Stockmann. De goalie van het Nederlands elftal krijgt voor zin prestaties bij Punjab Warriors bijna 52 duizend euro.

Superband van Dave Grohl krijgt gestalte

Krist Novoselic en Pat Smear van Nirvana en Stevie Nicks van Fleetwood Mac hebben een plek gekregen in de supergroep van Dave Grohl. De 43-jarige frontman van de Foo Fighters treedt volgende week vrijdag op met Sound City Players tijdens het Sundance Film Festival.

Ook Grohls Foo Fighters-collega's Taylor Hawkins, Nate Mendel en Chris Shiflett doen mee met de band, schrijft het Britse muziektijdschrift NME. Daarnaast betreden ook artiesten als John Fogerty, Rage Against the Machine-drummer Brad Wilk en Rick Nielsen van Cheap Trick het podium met de supergroep.

Grohl treedt op met muzikanten die ook in zijn documentaire over de muziekstudio Sound City te zien zijn. De film gaat dan tijdens het Sundance Film Festival, in Park City in Utah, in première. Grohl vormde drie jaar geleden ook al de supergroep Them Crooked Vultures, met onder anderen John Paul Jones van Led Zeppelin en Josh Homme van Queens of the Stone Age.


Een ander voorbeeld van een superband met Dave Grohl: Them Crooked Vultures.

Polsbandjes tegen pesten

Zelf weten ze maar al te goed hoe het voelt om slachtoffer te zijn van pesters. De zelfverkozen dood van de 20-jarige student Tim Ribberink begin november zette Marije (25) en Lindy (29) aan tot een landelijke actie om pesten bespreekbaar te maken. Vanaf maandag liggen in vier grote winkelketens door het hele land hun groene polsbandjes met de tekst 'you are good!' in de schappen.

De siliconenbandjes zijn voor 2 euro te koop bij Kijkshop, Lucardi, Van Haren en Zeeman. Dragers laten ermee zien dat zij tegen pesten en het taboe dat rust op het praten over pesten zijn. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan De Kindertelefoon.

Op het IJburg College in Amsterdam neemt Marinus van den Berg, pastoor en woordvoerder van de ouders van Tim, maandag het eerste bandje in ontvangst. Volgens de initiatiefneemsters hebben inmiddels ruim 20 bekende Nederlanders, onder wie Jörgen Raymann, Fajah Lourens en Victoria Koblenko, laten weten de actie te steunen.

Coalitiepartijen krabbelen iets op in peiling

De coalitiepartijen VVD en PvdA, die sinds het aantreden van het nieuwe kabinet zijn gekelderd in de peilingen, winnen terrein terug. De PvdA heeft in vier weken tijd drie zetels gewonnen, de VVD één. Dat blijkt uit de donderdag verschenen Politieke Barometer van onderzoeksbureau Synovate.

De PvdA staat nu op 34 zetels, gevolgd door de VVD met dertig zetels. Bij de verkiezingen op 12 september was de VVD nog de grootste, met 41 zetels. De PvdA haalde er toen 38. De PVV is nu de derde partij, met 21 zetels. Daarna volgen D66 (zeventien zetels), SP (vijftien zetels) en CDA (dertien zetels).

Geboeide zwaargewonde bejaarde Amsterdam overleden

Een 76-jarige man die woensdagmiddag geboeid en zwaargewond werd gevonden in zijn woning in Amsterdam-Noord is overleden. De man bezweek woensdagavond in een ziekenhuis aan zijn verwondingen, meldt de politie donderdag. De politie gaat uit van een misdrijf. Mogelijk is de man overvallen in zijn woning.

Agenten werden woensdag vlak voor het middaguur naar de woning aan de Pomonastraat gestuurd en troffen daar het slachtoffer aan. Twee vrouwen werden kort daarop meegenomen naar een politiebureau voor verhoor. Zij mochten na het verhoor weer gaan.

De politie is op zoek naar mensen die meer over de zaak, maar ook over het slachtoffer weten. Zo wil de politie weten met wie de man omging.

Oude Pirate-Bay server in Museum

Het computermuseum Datamuseet in het Zweedse Linköping heeft in haar tentoonstelling over 50 jaar file-sharing een van de eerste servers van 's werelds grootste en meest beroemde torrentsite, The Pirate Bay, tentoongesteld. Dat meldt torrentfreak.

De tentoongestelde server is niet de eerste server van The Pirate Bay. In 2003 werd the Pirate Bay voor het eerst gehost bij een Mexicaanse hostingprovider.  Een paar maanden later verhuisde de site naar een aantal servers in Zweden, waar vanwege de groei een flink aantal servers moesten worden bijgeplaatst. Een van die servers wordt momenteel tentoongesteld.

Inmiddels is The Pirate Bay uitgegroeid tot een grootmacht in de wereld van filesharing, met duizenden servers wereldwijd. Ondanks vele blokkades in diverse landen - waaronder Nederland - en veroordelingen van de oprichters blijkt The Pirate Bay onuitroeibaar en nog steeds in populariteit toe te nemen. Recent stapte de site over op cloudhosting. Het draait nu nog enkel op virtuele servers, verspreid over de hele wereld. Dit maakt het zo goed als onmogelijk de site offline te halen.

 
Foto: Marcin de Kaminsk

Evolutie van Aliens: Colonial Marines

Sega zette een nieuwe trailer online waarin we de evolutie van Aliens: Colonial Marines kunnen bekijken, meerbepaald de evolutie van een specifiek level: the Alien Hive. In de video zien we hoe Gearbox te werk ging bij het maken van dit level. 

Aliens: Colonial Marines verschijnt op 12 februari voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Een Wii U-versie wordt later op de markt gebracht.

Alternatieve beëdiging Chavez trekt duizenden aanhangers

Duizenden aanhangers van de Venezolaanse president Hugo Chavez zijn donderdag bij zijn presidentiële paleis bijeengekomen voor een alternatieve beëdiging van de zieke president. Chavez zou eigenlijk donderdag beëdigd worden voor een nieuwe termijn, maar ligt nog altijd in een Cubaans ziekenhuis, waar hij is geopereerd wegens kanker.

Aanhangers droegen T-shirts met de leus 'Ik ben Chavez' en zwaaiden met vlaggen. Er werd muziek gedraaid die Chavez gebruikte bij zijn campagne voor de presidentsverkiezingen.

"We zijn gekomen om onze steun te betuigen, zodat hij weet dat dit land achter hem staat", zei een van de aanwezigen, Anny Marquez. "We staan achter hem in goede tijden, maar ook in slechte tijden."

Diverse regionale leiders zijn door de regering van Venezuela uitgenodigd om de alternatieve beëdiging ook bij te wonen, onder wie president José Mujica van Uruguay. Ook de Boliviaanse president Evo Morales en zijn Nicaraguaanse ambtgenoot Daniel Ortega worden verwacht. Staatshoofden en ministers van buitenlandse zaken uit negentien landen zijn volgens vicepresident Nicolas Maduro afgereisd naar Caracas.

Bom Israël mogelijk bedoeld voor crimineel

In het centrum van Tel Aviv is donderdag een bom in een auto geëxplodeerd. De politie vermoedt dat de bom was bedoeld voor een hoofd van een vermeende misdaadfamilie, van wie de auto zou zijn geweest. Meerdere mensen zijn gewond geraakt.

Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn er ten minste zeven mensen lichtgewond geraakt. De crimineel sprong naar verluidt net op tijd uit de auto. De auto reed in een doorgaande straat. Op het moment dat de bom ontplofte, reed een bus zonder passagiers voorbij. De bus raakte beschadigd.

De politie arresteerde snel na de explosie een motorrijder, die de bom zou hebben laten ontploffen, schreven verscheidene lokale media.

Bom Israël mogelijk bedoeld voor crimineel
Bom Israël mogelijk bedoeld voor crimineel (Foto: ANP)

FOK!filmtip van de dag: The Wrestler

Dagelijks worden er meerdere films uitgezonden, maar welke film is nou het bekijken waard? De FOK!film redactie voelt zich geroepen om de mede-FOK!kers te helpen met het antwoord op de bovenstaande vraag, de tip van vandaag is: The Wrestler.

Wederom een film naar de hand van Darren Aronofsky in de filmtip; waar we vorige week nog Requiem for a Dream tipte, is het vandaag de beurt aan het met Oscars overladen drama The Wrestler. De film, die de comeback betekende voor jaren '80 actieheld Mickey Rourke, vertelt het verhaal van professioneel worstelaar Randy 'The Ram' Robinson (Rourke). The Ram was ooit een worstellegende, nu voert hij z'n act voornamelijk op in achteraf zaaltjes. Aangezien Randy de pensioengerechtigde leeftijd nadert, is het misschien niet zo wijs dat hij dagelijks een bodyslam uitvoert. Ben je benieuwd hoe het leven van Mickey Rourke (plus worstelen) eruit heeft gezien voordat hij aan deze film meedeed, kijk dan vanavond om 22:30 uur op Nederland 3 naar The Wrestler.

Adele laat zich weer zien bij Golden Globes

Adele verschijnt zondag voor het eerst sinds de geboorte van haar zoon weer in het openbaar. De zangeres woont in Los Angeles de uitreiking van de Golden Globes bij, laat de organisatie van de film- en televisieprijzen weten aan de Britse persdienst Reuters.

Optreden doet Adele zondag waarschijnlijk niet. Volgens de organisatie woont de 24-jarige zangeres de Golden Globes bij als genomineerde en niet als optredend artiest. Haar nummer Skyfall, dat Adele zong voor de gelijknamige Bondfilm, is genomineerd in de categorie beste filmlied.

Adele beviel in oktober van haar eerste kind en is sindsdien niet meer in het openbaar verschenen. Ook tijdens haar zwangerschap bleef de Britse uit de buurt van de media. Adele en haar partner Simon Konecki hebben zich nog nooit uitgelaten over hun spruit, hoe het kind heet is nog niet bekend.

Ang Lee wil Angelina Jolie als Cleopatra regisseren

Ang Lee wil graag het drama Cleopatra regisseren. De Life of Pi-regisseur moet het scenario nog lezen, maar heeft vertrouwen in het project met Angelina Jolie in de titelrol. "Het past goed bij het andere type films dat ik heb gemaakt", zegt de Taiwanese filmmaker tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Wat het van doen heeft met mijn andere films? Dat ze allemaal totaal verschillend zijn, dat maakt dit het perfecte nieuwe project," zegt Lee. Voor zijn avonturenfilm Life of Pi maakte hij de komedie Taking Woodstock, het drama Brokeback Mountain en de actiefilm Crouching Tiger, Hidden Dragon. Hij brak in 1995 door met het kostuumdrama Sense and Sensibilty.

Filmstudio Sony hoopt Lee te kunnen strikken voor de regie van het drama Cleopatra, dat sinds 2010 in ontwikkeling is. Het project heeft drie regisseurs zien komen en gaan. Paul Greengrass, James Cameron en David Fincher toonden interesse, maar lieten het project alle drie varen.

Het leven van Cleopatra werd in 1963 ook verfilmd met Elizabeth Taylor als de Egyptische koningin en Richard Burton als haar minnaar Marc Antony. Wanneer de nieuwe film over het leven van de koningin in productie moet gaan, is nog niet duidelijk.

Filmbranche vraagt geen subsidie op Filmtop

Gijs van de Westelaken wil op de geplande Nationale Filmtop niet proberen meer subsidie los te peuteren. "We zijn niet op zoek naar subsidie. We vragen een tax shelter, dat is echt iets anders", zegt de Nederlandse filmproducent tegen Novum Nieuws.

Filmmakers als Van de Westelaken, regisseur Paul Verhoeven en producent San Fu Malta zijn uitgenodigd om tijdens een Nationale Filmtop met politici te brainstormen over filmfinanciering in Nederland. De Nederlandse filmbranche verkeert in zwaar weer, een situatie die volgens velen is verergerd door de recente overheidsbezuinigingen op cultuur.

Het idee voor een tax shelter heeft een breed draagvlak in de filmwereld. Het belastingvoordeel moet het voor nationale en internationale filmmakers aantrekkelijk maken om in Nederland te filmen.

Het is voor velen in de branche onbegrijpelijk dat Nederland als bijna het enige land in Europa geen belastingconstructie heeft ter bevordering van het maken van films. Een dergelijke tax shelter staat dan ook hoog op de agenda van de Filmtop. D66 heeft hiertoe vorig jaar een voorstel ingediend dat inmiddels ook door de VVD en de PvdA wordt gesteund.

"Een subsidie is gewoon uitdelen van geld, dat er tijdens deze recessie natuurlijk steeds minder is", stelt Van de Westelaken nuchter. "Een tax shelter is een veel slimmere manier van het rondpompen van geld. De voorwaarden zijn heel helder geformuleerd." De producent wijst naar de zuiderburen. "Bij de Belgische collega's werkt het al jaren heel goed."

Filmproducties die gebruik willen maken van de Belgische belastingvoordelen dienen zich aan strenge regels te houden. Zo moet al het geld van de productie in België worden besteed en is bij commercieel succes het Belgische filmfonds de eerste partij die wordt terugbetaald.

Filmproducties zijn niet alleen interessant voor de filmbranche, maar ook voor alle aanverwante bedrijfstakken als catering en hotels. "Ik ken de precieze cijfers niet, maar met dergelijke producties worden duizenden banen gecreëerd, die veel meer opbrengen voor de overheid dan dat de tax shelter kost", zegt Van de Westelaken.

Dat kan Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid van D66 en woordvoerder van cultuur, en tevens initiatiefnemer van de Filmtop, beamen. "Het is gewoon een kwestie van gezond ondernemerschap. Die investering hebben we in een hoop gevallen waarschijnlijk al volgend jaar terugverdiend en anders het jaar erop."

Daarnaast heeft het ontbreken van een tax shelter in Nederland niet alleen gevolgen voor producties van eigen bodem, die nu vaak naar het buitenland gaan en de Nederlandse economie dus niets opleveren. Ook buitenlandse investeerders krabben zich wel drie keer achter hun oor voordat ze in Nederland gaan filmen. Daar loopt de lokale economie, en dus de staat, een flinke hoeveelheid inkomsten mis. Daarover zijn Van de Westelaken en Bergkamp het alvast eens.

De Nationale Filmtop moet voor eind maart plaatsvinden. De Tweede Kamer heeft op 31 januari ter oriëntatie een gesprek over het onderwerp, waarbij alleen politici aanwezig zijn.

Lincoln genomineerd voor twaalf Oscars

Steven Spielbergs presidentsdrama Lincoln maakt kans op twaalf Oscars. De biografische film is daarmee de grootse kanshebber op een Academy Award. Lincoln maakt onder meer kans op het gouden beeldje voor beste film, beste regie, beste acteur en beste vrouwelijke bijrol. De Oscarnominaties werden donderdag bekendgemaakt in Los Angeles.

In de categorie beste film concurreert Lincoln met het gijzelingsdrama Argo, de avonturenfilm Life of Pi, de musical Les Misérables, de Osama Bin Laden-film Zero Dark Thirty, het drama Silver Linings Playbook, de western Django Unchained, het drama Beasts of the Southern Wild en het Franstalige drama Amour.

Alle vijf de genomineerde regisseurs zijn ook kanshebber in de categorie beste film. Ang Lee is voor de regie van Life of Pi genomineerd, David O. Russell voor Silver Linings Playbook, Steven Spielberg voor Lincoln, Michael Haneke voor Amour en Ben Zeithlin voor Beasts of the Southern Wild.

Bij de acteurs in hoofdrollen maakt Daniel Day-Lewis voor zijn titelrol als Abraham Lincoln kans op zijn derde Oscar. Hij gaat de strijd aan met Hugh Jackman voor zijn zingende rol in Les Misérables, Joaquin Phoenix voor The Master, Bradley Cooper voor Silver Linings Playbook en Denzel Washington voor Flight.

Bij de vrouwen is Jessica Chaistain genomineerd voor haar hoofdrol in Zero Dark Thirty. Ze concurreert met Jennifer Lawrence voor Silver Linings Playbook, Naomi Watts voor The Impossible, Emmanelle Riva voor Amour en Quvenzhane Wallis voor Beasts of the Southern Wild. De 85-jarige Riva is overigens de oudste genomineerde ooit, de 9-jarige Quvenzhane de jongste.

De Nederlandse kinderfilm Kauwboy haalde de shortlist voor de beste niet-Engelstalige film niet. In die categorie zijn nu het Deense A Royal Affair, het Noorse Kon-Tiki, het Canadese War Witch, het Chileense NO en het Franstalige drama Amour uit Oostenrijk genomineerd. Amour is in nog vier categorieën een kanshebber.

De Oscars worden zondagnacht 24 februari uitgereikt. De prijzenregen wordt aan elkaar gepraat door Family Guy-bedenker Seth MacFarlane. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse komiek de Oscaruitreiking presenteert en de 85e keer dat de Academy Awards worden uitgereikt in Los Angeles.


Lincoln genomineerd voor twaalf Oscars (Foto: Novum)

MDI zorgt voor 1,6 veroordelingen per jaar

Het MDI, het gesubsidieerde Meldpunt Discriminatie Internet, bestaat 15 jaar en heeft in die tijd naar eigen zeggen 24 veroordelingen weten te krijgen tegen mensen die discriminerende uitlatingen deden op internet. In totaal werden 67 aangiftes gedaan.

In haar 15 jarig bestaan heeft het MDI gemiddeld 1000 meldingen per jaar verwerkt over een totaal van gemiddeld 1266 uitingen per jaar. In totaal werden in 15 jaar tijd 6283 - volgens het MDI strafbare - uitingen op verzoek verwijderd.

De regering maakte onlangs bekend dat het MDI per 1 januari geen subsidie meer zou ontvangen. Diverse meldpunten zouden worden gebundeld tot één instantie, Stichting M.

Het MDI is tegen dit besluit in beroep gegaan en zweert vooralsnog door te gaan met haar hetze tegen het vrije woord.

Keniaanse hardloper Limo beëindigt carrière

Marathonloper Felix Limo heeft donderdag een punt achter zijn carrière gezet. Reden zijn de aanhoudende rugproblemen van de 32-jarige Keniaan. Volgens Limo kan hij door zijn fysieke ongemak niet meer het niveau van zeven of acht jaar geleden halen. Limo was in 2004 's werelds snelste marathonloper.

Limo kende zijn hoogtijdagen tussen 2004 en 2006. Hij schreef in die periode vier van zijn in totaal vijf gewonnen marathons achter zijn naam. Hij zegevierde onder meer in Chicago, Londen en Rotterdam. In de Maasstad liep Limo zijn beste tijd ooit van 2:06.14 uur.

De Keniaan realiseert zich dat zijn beste dagen geweest zijn. "Ik ben ervan overtuigd dat ik nog steeds marathons kan lopen in 2:09 of 2:10. Maar ik moet ook realistisch zijn. Deze tijden brengen me niet meer in de top drie van de sterk bezette marathons."


Keniaanse hardloper Limo beëindigt carrière (Foto: Novum)

Twee doden bij ongeluk in Dakar Rally

Bij een ongeluk in de Dakar Rally zijn woensdagavond in Peru twee doden gevallen. Bij het incident raakten ook nog eens tien personen gewond, meldden Peruaanse media. Het ongeluk gebeurde toen een ondersteunend voertuig van Race2Recovery team tijdens de vijfde etappe in konvooi rijdend frontaal op een taxi knalde, waarvan twee inzittenden uiteindelijk het leven lieten. Na de botsing reden er nog twee auto's tegenaan.

Het ongeval had plaats in het dorp Los Palos, nabij de grens met Chili. Onder de gewonden bevinden zich in ieder geval drie Britten. Over de identiteit van de andere slachtoffers is nog niets bekend.

Advocaat grensrechterschopper met dood bedreigd

De advocaat van een van de jongens die ervan worden verdacht grensrechter Richard Nieuwenhuizen te hebben doodgeschopt is met de dood bedreigd. Advocaat Geert-Iem Roos kreeg ruim vijftig doodsbedreigingen, onder meer via Twitter. Dat meldt de NOS donderdag.

Roos werd woensdag in Nieuwsuur geïnterviewd over de zaak. Hij suggereerde dat Nieuwenhuizen het geweld mogelijk had uitgelokt. Volgens Roos zou Nieuwenhuizen voor het dodelijke incident de jongens met zijn vlag hebben gepord. "Sla me dan, één klap is genoeg", zou Nieuwenhuizen volgens Roos hebben gezegd.

Op Twitter was het commentaar op het optreden van Roos niet van de lucht. "Advocaat Geert-Iem Roos vraagt er met zijn reactie toch om om doodgetrapt te worden?", aldus een van de tweets. "Wellicht mag de familie van Richard Nieuwenhuizen deze advocaat dan ook doodschoppen? Want face it, Geert-Iem Roos lokt het wel uit", zei een ander.

Advocatenkantoor Alpha Advocaten, waar Roos bij is aangesloten, kon niet direct een toelichting geven.

Hoogbejaarde vrouw steelt met rollator

Een 89-jarige vrouw uit het dorp Riel, bij Tilburg, heeft haar rollator gebruikt om boodschappen te stelen. Ze rekende woensdagavond een paar levensmiddelen af bij de kassa, maar wantrouwende winkelmedewerkers ontdekten dat ze nog meer in haar rollator had.

Ook haar 67-jarige dochter, die mee op dievenpad was, is opgepakt. De beide dames zijn overgebracht naar een politiebureau. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

De gestolen boodschappen hadden een waarde van ongeveer 50 euro. De dames zijn volgens de politie niet eerder opgepakt.

Hoogbejaarde vrouw steelt met rollator
Hoogbejaarde vrouw steelt met rollator (Foto: ANP)

Spekman is haatmails beu

Hans Spekman is alle anonieme haatmails die hij krijgt zat. Daarom heeft de PvdA-voorzitter er enkele openbaar gemaakt, schrijft hij donderdag op zijn Facebookpagina.

"Ik ben het een beetje zat om anonieme scheldkanonnades te ontvangen", schrijft hij. "Ik maak daarom bij dezen een ontvangen bericht openbaar. Dat je er maar trots op bent." Spekman heeft vier berichten van ene Gert Kruier gepubliceerd waarin de bedreigingen hem om de oren vliegen.

De PvdA'er heeft al ruim honderd reacties gekregen op de openbaarmaking van de haatmails. Veel mensen roepen Spekman op om aangifte te doen.


Spekman is haatmails beu (Foto: Novum)

Kaartjes beëdiging Obama gaan als warme broodjes

Officieel zijn ze gratis, maar op internet wordt er tot tweeduizend dollar voor gevraagd: kaartjes voor de beëdiging van de Amerikaanse president Barack Obama op 21 januari. De Gezamenlijke Congrescommissie voor Beëdigingsceremonies heeft een kwart miljoen tickets ter beschikking gesteld aan de leden van het Congres. Die kunnen de kaartjes uitdelen aan wie ze willen. Doorverkoop is niet illegaal.

Kaartjes van de Presidentiële Beëdigingscommissie, die de kaarten niet gratis uitgeeft, maar voor enkele tientallen dollars per stuk verkoopt, mogen echter niet worden doorverkocht.

Desondanks stonden woensdag ook dit soort kaartjes te koop op veilingsites als Craigslist, eBay en StubHub.

Dino S. dient verzoek voor voorlopige vrijlating in

Dino S., een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage, heeft een verzoek voor voorlopige vrijlating ingediend bij het gerechtshof in Amsterdam. Dat heeft zijn advocaat Marnix van der Werf donderdag gezegd.

S. zit momenteel op een afdeling voor gevangenen met gedragsproblemen in Vught. Daarvoor zat hij op de extra beveiligde inrichting in dezelfde gevangenis. S. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde in augustus al dat S. niet langer in de extra beveiligde inrichting hoefde vast te zitten.

In december oordeelde de RSJ dat het ?onredelijk' was dat S. opnieuw op een zwaarbeveiligde afdeling werd geplaatst. Zijn overplaatsingsverzoek moest worden ingewilligd omdat S. niet vluchtgevaarlijk is, oordeelde de RSJ. Tot dusver heeft justitie echter geen gehoor gegeven aan deze uitspraak.

Zolang S. niet wordt overgeplaatst wil Van der Werf dat zijn cliënt voorlopig op vrije voeten wordt gesteld. De advocaat verwacht dat het vrijlatingsverzoek binnen twee weken wordt behandeld.

S. werd in 2010 opgepakt omdat hij verdacht werd van betrokkenheid bij een aantal liquidaties. Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen S. voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Momenteel zit S. een celstraf van zeven jaar uit voor een drugszaak. Hij is in die zaak in cassatie gegaan.

Jonge straatrovers opgepakt in Den Haag

Twee straatrovers van 12 en 14 jaar hebben woensdagmiddag in Den Haag een 13-jarige jongen met een mes bedreigd en hem beroofd van zijn waardevolle spullen. Agenten hebben het jonge tweetal aangehouden, laat de politie weten.

De beroving werd rond 14.00 uur gezien door getuigen, die de politie waarschuwden. Agenten gingen direct op onderzoek uit en zagen in de buurt van de tramhalte op het Erasmusplein twee jongens lopen die aan het opgegeven signalement voldeden.

Een van van hen werd bij de Erasmusweg aangehouden en de andere liep op de brug tussen de Remmersteinstraat en de Betje Wolfstraat in de armen van de politie. De twee Haagse jongens hadden spullen op zak die waren gestolen van hun 13-jarige slachtoffer.

Minder overvallen in 2012

Er zijn vorig jaar minder overvallen gepleegd. Het aantal daalde van 2272 in 2011 naar 1982 in 2012, een daling van dertien procent. Wel werden meer bejaarden thuis overvallen en steeg het aantal overvallen op supermarkten. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag bekendgemaakt.

Het aantal woningovervallen op 55-plussers steeg van 173 naar 200. De bewindsman neemt samen met ouderenorganisaties maatregelen om dit tegen te gaan. Opstelten heeft de aanpak van overvallen sowieso 'topprioriteit' verklaard. Het kabinet wil dat het aantal overvallen eind 2014 terug is gedrongen tot het niveau van 2006, ofwel maximaal 1900.

Het afgelopen jaar heeft de aanpak van overvallen op juweliers en woningovervallen extra aandacht gekregen. Dat heeft geleid tot een daling van respectievelijk 35 en tien procent. Verder was er een daling van het aantal overvallen op tankstations (-twaalf procent), tabakszaken (-zestien procent) en horecagelegenheden (-acht procent). Het aantal overvallen op supermarkten steeg van 178 naar 183.

Opstelten maakte de cijfers bekend in Den Haag, waar hij aanwezig was bij de aansluiting van de eerste geldautomaat van ABN AMRO op Live View. Dat is een videosysteem waardoor de politie via bewakingscamera's direct kan meekijken wanneer een plof- of ramkraak plaatsvindt.

Agenten die zich in de buurt van de kraak bevinden, kunnen dan meteen worden gewaarschuwd. Hierdoor gaat de pakkans van criminelen omhoog. De politie werkt sinds juni met het systeem; ABN AMRO is de eerste bank die wordt aangesloten op het systeem.

Graatmagere modellen niet welkom in Israël

Sinds de Belgische Margaux Stelman een paar maanden geleden begon met modellenwerk, heeft ze altijd haar zus Aline in gedachten. Die was ooit ook model en stierf drie jaar geleden na een lange strijd tegen anorexia. De eetstoornis komt veel voor onder modellen die steeds dunner willen zijn én onder de meiden die op hen willen lijken.

Nu voelt Stelman zich dankzij een nieuwe Israëlische wet beschermd tegen de druk in een industrie die berucht is om het aanmoedigen van afslanken. De wet eist voor modellen een minimumgewicht om anorexia en boulimie te voorkomen. Het zijn meestal jonge vrouwen die met deze eetstoornissen kampen: ze gaan op extreme diëten en kunnen niet meer normaal eten.

"Deze ziekte staat heel dicht bij mij", zegt de 21-jarige Stelman na een fotoshoot in Israël. "Precies het tegenovergestelde doen, meiden tonen dat ze gezond én model kunnen zijn, is iets wat ik heel graag wil laten zien."

De Israëlische wet, die vorig jaar door het parlement werd aangenomen, is de eerste in zijn soort. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben richtlijnen, maar hun mode-industrieën zijn zelfregulerend. Andere landen hebben stappen ondernomen om medische problemen bij een 'maatje nul' te voorkomen, maar durven wetgeving meestal niet aan.

Onder de nieuwe wet moeten modellen bij elke fotoshoot in Israël een medisch rapport overhandigen. In het rapport, dat niet ouder mag zijn dan drie maanden, moet staan dat het model volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties niet ondervoed is. Een body mass index - die wordt berekend aan de hand van lengte en gewicht - van minder dan 18,5 wijst volgens de WHO op ondervoeding. Volgens deze standaard mag een vrouw van 1 meter 72 niet minder dan 54 kilo wegen.

Volgens critici is de bmi niet voor alle mensen een goed meetmiddel. Veel sporters vallen er bijvoorbeeld vanwege hun lengte of spiermassa buiten.

Stelman is 1 meter 70 en weegt naar eigen zeggen ongeveer zestig kilo, maar ze weet het niet zeker. "Ik weeg mezelf nooit. Het maakt me niet uit. Ik heb niet eens een weegschaal", zegt ze. "Gewicht is slechts een getal. Als ik me maar goed en gezond voel - daar gaat het om."

Adi Barkan, van het belangrijkste modellenbureau van Israël, is blij met de nieuwe wet. De afgelopen dertig jaar heeft hij jonge vrouwen magerder en zieker zien worden terwijl ze hun best deden te voldoen aan het steeds dunner wordende ideaal van de modellenindustrie.

Volgens Barkan begint de situatie in Europa te veranderen. "Ze begrijpen dat er iets moet veranderen." Hij wijst op het inmiddels ongebreidelde gebruik van het fotobewerkingsprogramma Photoshop, om modellen er nog dunner uit te laten zien. Onder de Israëlische wet moet bij elke reclame voor de binnenlandse markt duidelijk staan of het uiterlijk van het model digitaal is aangepast.

De Israëlische ontwerper Keren Saban wil dat haar kleding wordt getoond door iemand 'die op een vrouw lijkt'. "Het uiterlijk van een vrouw is niet iets waar je je voor zou moeten schamen, eerder het tegenovergestelde."


Graatmagere modellen niet welkom in Israël (Foto: Novum)

Janssen zou vertrek Bony begrijpen

Theo Janssen zou het begrijpen als Wilfried Bony deze maand vertrekt bij Vitesse. De topscorer maakte indruk tijdens de eerste seizoenshelft in de Eredivisie.

"Het gaat er vooral om wat Vitesse wil", stelt Janssen in gesprek met Omroep Gelderland. "Volgens mij staat er niet in zijn contract dat hij zomaar mag vertrekken. Belangrijk is ook hoe hij speelt tijdens de Afrika Cup. Maar soms moet je ook de wens van een speler kunnen accepteren. Dan slik je maar even en ga je weer verder."

Vitesse wil nu al anticiperen op een mogelijk vertrek van Bony. Een slim idee, vindt Janssen. "Het is goed als een nieuwe speler eerst kan wennen aan de club en geleidelijk gebracht wordt. Volgens mij gaan er ook wel één of twee spelers bijkomen en dat is ook goed. Zeker als het directe versterkingen zijn. Of het er drie worden weet ik niet", aldus de middenvelder van de Arnhemmers.

Franse taxichauffeurs in slakkengang over snelweg

Stakende Franse taxichauffeurs hebben donderdag voor overlast op de Franse wegen gezorgd. Ze reden met een slakkengang over de snelweg en lieten mogelijke passagiers aan hun lot over. Duizenden chauffeurs zetten hun auto's demonstratief in één lange rij langs de kant van de weg.

De taxichauffeurs zijn boos op de regering, omdat die dereguleringsmaatregelen wil doorvoeren waarvan de chauffeurs vrezen dat die hun werk nadelig zullen beïnvloeden. Er liggen voorstellen om private bedrijven toe te staan zieke mensen naar afspraken te vervoeren en om nieuwe chauffeurs op de markt toe te laten.

Op een bepaald moment donderdagochtend reden er zoveel taxi's zeer langzaam over de snelweg dat een ritje naar Parijs dat normaal twintig minuten zou duren meer dan twee uur kostte. De chauffeurs spraken van Operatie Slak.

De Franse regering onderhandelt donderdag met de chauffeurs in een poging een einde aan de staking te maken.

Brieven Belastingdienst aan verdachte rijscholen

De Belastingdienst heeft deze week zevenhonderd rijscholen aangeschreven die ervan worden verdacht zwart te werken. Dat heeft een woordvoerder van de Belastingdienst donderdag gezegd.

In december zei de fiscus al dat een op de vijf rijscholen mogelijk zwart werkt. Bij 2100 scholen komt het aantal aangevraagde examens bij het CBR niet overeen met het aantal lessen dat is gegeven.

De zevenhonderd rijscholen worden in de brief uitgenodigd voor 1 februari tekst en uitleg te komen geven bij de Belastingdienst. Als ze zich voor de deadline melden kunnen ze op coulance rekenen, aldus de woordvoerder. Als de boekhouding niet blijkt te kloppen kunnen de rijscholen een naheffing en eventueel een boete krijgen.

De fiscus riep alle rijscholen vorige maand nog op zelf te controleren of hun boekhouding in orde was. Een aantal rijscholen heeft zich vrijwillig gemeld bij de Belastingdienst, maar de woordvoerder kon niet zeggen hoeveel scholen uit zichzelf aan de bel hebben getrokken.

Geblesseerde Sablikova zet streep door EK-titel

Martina Sablikova verwacht komend weekeinde geen bijzondere prestatie neer te zetten tijdens het EK allround in Heerenveen. De Tsjechische allroundspecialiste kampt met fysiek ongemak en rekent zichzelf daardoor niet tot de favorieten.

"Ik heb last van mijn rug", vertelt de viervoudig Europese kampioene donderdag tegen schaatsen.nl. "Ik kan maar drie ronden echt doorrijden." Sablikova liep de blessure op tijdens een trainingskamp in Italië. "De wervels zitten op slot. Dat is toen losgemaakt, maar de spieren zijn verkrampt en het schiet telkens weer vast", vertelt de regerend olympische kampioene van de 3000 en 5000 meter, die tot overmaat van ramp haar arts ziek in Tsjechië moest achterlaten.

De 25-jarige Sablikova verwacht dat zij als enige van de gevestigde orde niet om de prijzen zal strijden. "Het zijn, op mij na, dezelfden die zullen rijden om de titel: Ireen Wüst, Claudia Pechstein, Diane Valkenburg en Linda de Vries. Ik ben ook benieuwd wat de Russische dames kunnen. " Zelf heeft de titelhoudster lage verwachtingen. "We moeten maar kijken hoe het toernooi gaat. Ik voel me wel telkens wat beter, maar ik heb na het rijden wel steeds nog veel pijn."

Sablikova liet zich in 2007 in Collalbo voor het eerst tot Europa's beste kronen. De afgelopen drie jaar herhaalde ze dat kunststukje. Het EK in Thialf begint vrijdag met de 500 en 5000 meter voor de mannen. Een dag later start ook het toernooi voor de vrouwen.

Angry Birds gaan zwemmen in de ruimte

Het universum van Angry Birds Space breidt uit, want Rovio Studios heeft een nieuw levelpack aangekondigd, waarin de boze vogels een duik onder ruimtewater nemen. Dit downloadbare pakketje heet Pig Dipper.

In totaal komen er dertig levels bij, waarin spelers te maken krijgen met de zwaartekracht van de planeten en de krachten van het water. Daarnaast zullen er ook verscheidene power-ups toegevoegd worden. Met de eerste kun je één vogel in meerdere vogels veranderen en met de andere kun je de groene biggetjes zichzelf laten opzwellen.

Er zitten nog wat kleine verrassingen in de update, waaronder drie bonuslevels, die vanaf nu voor iOS beschikbaar is. Android-bezitters moeten nog een tijdje wachten.

'Betalingsproblemen zorgpremie nemen toe'

Het aantal mensen dat problemen heeft om de zorgpremie of het eigen risico te betalen neemt dit jaar fors toe. Dat stelt het AD op basis van een rondgang langs een aantal grote zorgverzekeraars.

Volgens de verzekeraars wordt de stijging veroorzaakt door de aanhoudende economische tegenwind en de stijgende zorgkosten. Dit jaar komt daarbij dat het eigen risico is verhoogd van 220 naar 350 euro per jaar. "Vooral mensen met weinig geld die veel gebruikmaken van zorg worden daar direct mee geconfronteerd", zegt een woordvoerster van Achmea tegen het AD. "Dat kan financiële problemen geven."

Afgelopen jaar nam het aantal betalingsproblemen ook al toe. Achmea sluit momenteel dagelijks honderd nieuwe betalingsregelingen af met cliënten. Bij Menzis is het aantal regelingen vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2011, bij VGZ nam het aantal met tien procent toe. Bij CZ steeg gespreid betalen met tienduizend tot zeventigduizend.

Het College van Zorgverzekeringen, waar wanbetalers uiteindelijk terecht komen, zegt in het AD dat verzekeraars er alles te doen om extra schulden te voorkomen. "Zij benaderen actief hun verzekerden en komen met initiatieven om te voorkomen dat ze in verder financiële ellende belanden", zegt een woordvoerder van het college.

All-Star DLC voor NBA 2K13 beschikbaar

De NBA All-Star contentpack van 2K Sports, gesponsord door Sprite, is vanaf nu verkrijgbaar voor NBA 2K13 voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Alle NBA 2K13-gamers kunnen vanaf nu genieten van de vier evenementen die het add-on pakket biedt: Foot Locker Three Point Shootout, BBVA Rising Stars Challenge Game, Sprite Slam Dunk Contest en NBA East v. West All-Star Game. De content was voorheen alleen verkrijgbaar bij een pre-order van NBA 2K13.

Deze add-on content speelt zich af in Houston. De DLC laat gamers huidige supersterren van NBA opstellen tegen klassieke spelers in zowel de Three Point Shootout als in de Slam Dunk Contest. De wedstrijdplanningen voor zowel de BBVA Rising Stars Challenge als de All-Star Game bevatten de All-Stars van 2012 met dynamische updates naar het programma van 2013 zodra de deelnemers aangekondigd zijn voor de opstelling van dit jaar.

Aanvullend kunnen fans hun MyPLAYER-avatar koppelen aan deze content en deelnemen aan de Slam Dunk Contest of de Three Point Shootout, voor als zij waardig genoeg zijn voor een uitnodiging.

De NBA All-Star DLC is beschikbaar voor € 4,99 via het PlayStation Network en 400 MS Points via Xbox LIVE.

Oud-PVV'er pleit voor minder beveiliging Wilders

Voormalig PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel wil dat er kritisch wordt gekeken naar de beveiliging van Geert Wilders. Volgens Van Bemmel 'kun je je afvragen of deze niet een beetje buiten proportie is geraakt'. Dat schrijft hij in een ingezonden brief die donderdag in de Volkskrant staat.

"Beveiliging is altijd nodig als mensen bedreigd worden", stelt Van Bemmel. Maar de beveiliging moet zijn doel niet voorbij schieten, vindt hij. Met name de beveiliging in de PVV-vleugel van het Kamergebouw kan wat hem betreft minder.

"Als een angstige wolf loopt Wilders de hele dag heen en weer tussen het toilet en zijn kantoor, zonder ooit op te kijken of ooit maar iemand op te merken", schrijft Van Bemmel. "Een lichtere bewaking daar zou wellicht bij Wilders kunnen leiden tot een wat lichtere instelling en hij zou, bijvoorbeeld, zo maar eens bij een fractiegenoot kunnen binnenstappen om zaken te bespreken."

Van Bemmel zat van 2010 tot 2012 namens de PVV in de Tweede Kamer. Toen hij niet op de kandidatenlijst werd geplaatst wendde hij zich af van de partij en schreef hij een boek waarin hij felle kritiek spuit over de PVV.

Meer mensen getroffen door aanhoudende griepgolf

De milde griepepidemie in Nederland heeft zich de afgelopen week verder verspreid. In de eerste week van het nieuwe jaar maakten huisartsen melding van 82 op de honderdduizend mensen met griep. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel donderdag.

Een week geleden, toen de grens van een milde epidemie officieel werd overschreden, waren nog 61 op de honderdduizend mensen ziek door griep. Net als vorige week steeg het aantal griepslachtoffers vooral onder 0 tot 4-jarigen. Ook onder kinderen tussen de 5 en 14 jaar was een stijging te zien, vermoedelijk doordat deze groep na de vakantie weer naar school is gegaan.

Epidemoloog en huisarts Gé Donker van het Nivel verwacht dat de griepgolf dit jaar langer aanhoudt dan de epidemie van vorig jaar, die met vier weken als relatief kort gold. Meestal duurt een griepepidemie zo'n zes tot acht weken.

Van een zware griepgolf wordt pas gesproken wanneer tweehonderd op de honderdduizend mensen ziek worden. De kans dat het dit seizoen nog zover komt is echter heel klein, aldus Donker.

Waakalligator houdt wacht bij marihuana

Bij een politiecontrole bij een woning in Alameda County, in Californië, hebben agenten een voorraad marihuana aangetroffen die bewaakt werd door een anderhalve meter lange alligator. Drugs en reptiel bevonden zich in een bak in de slaapkamer.

Waarschijnlijk moest het vervaarlijke reptiel voorkomen dat dieven met de vijftien kio marihuana aan de haal gingen, zei sheriff J.D. Nelson tegen de San Francisco Chronicle.

De bewoner van het pand, Assif Mayr, is in de boeien geslagen. De alligator werd naar de dierentuin van Oakland gebracht. Het dier zou ziek zijn en wordt behandeld door de dierenarts van de dierentuin.

'Trajectcontrole A4 nog voor de zomer'

De trajectcontrole op de A4 tussen Leidschendam en Leiden wordt waarschijnlijk in de eerste helft van dit jaar ingevoerd. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag weten.

Volgens de zegsman ligt de aanleg van het systeem op schema. Hij spreekt berichten tegen dat sprake zou zijn van vertraging. De camera's hangen inmiddels boven de weg, nu moet alles technisch nog aan elkaar worden 'geknoopt' en moeten de systemen worden getest.

Dat zou nog wel voor vertraging kunnen zorgen. Een harde datum waarop de permanente verkeerscontrole van kracht wordt, kan de woordvoerder daarom niet geven.

Voorlopige planning Wii U-games

Nu we fris in het jaar 2013 zitten is het tijd voor Nintendo om te laten zien wat we kunnen verwachten voor de Wii U. Momenteel staan er 14 games gepland voor de eerste twee kwartalen. De lijst gaat morgen van start met de game Ninja Gaiden 3: Razor's Edge.  

Let op! De datums kunnen hieronder afwijken. 

  • Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge - 11 januari
  • Sing Party - 18 januari
  • Marvel Avengers: Battle for Earth - 24 januari
  • Scribblenauts Unlimited - 8 februari
  • NBA 2K13 -11 februari
  • Rayman Legends - 28 februari
  • F1 Star Stars - 1 maart
  • Monster Hunter 3 Ultimate - Wordt verwacht in maart
  • The Croods: Prehistoric Party - Wordt verwacht in maart
  • Aliens: Colonial Marines -1e kwartaal 2013
  • Need for Speed: Most Wanted - 1e kwartaal 2013
  • LEGO City Undercover - 1e kwartaal 2013
  • Pikmin 3 - 2e kwartaal 2013

Digitaal via eShop:

  • BIT.TRIP Presents: Runner 2 - 1e kwartaal 2013
  • Mutant Mudds Deluxe - 1e kwartaal 2013
  • The Cave – 1e kwartaal 2013

Pikmin 3
Pikmin 3

Aob: Nederlandse leraren relatief slecht betaald

Nederlandse docenten worden relatief slecht betaald. Leraren staan in Nederland veel langer voor de klas en de klassen zijn groter dan in veel andere landen. Alleen in de Verenigde Staten krijgen docenten relatief gezien een kariger vergoeding. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb) donderdag.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zei vorige maand in reactie op een artikel over hoge lerarensalarissen dat alleen docenten in Duitsland beter betaald krijgen dan Nederlandse leraren. In Finland bijvoorbeeld krijgen docenten minder betaald dan in Nederland, aldus Dekker. De staatssecretaris baseerde zich op het OESO-rapport Education at a Glance 2012.

Daarbij keek hij echter alleen naar het netto maandsalaris, aldus de AOb. "Het komt de staatssecretaris kennelijk goed uit om niet verder te lezen dan de tabel maandsalarissen", zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher. "Anders zou hij weten dat Finse docenten veel minder lesuren hebben en meestal werken met flink kleinere klassen. Net zoals de meeste westerse landen die door de OESO onder de loep worden genomen."

De onderwijsbond komt in de volgende editie van het Onderwijsblad met een eigen analyse van het OESO-rapport, die haaks staat op de interpretatie van Dekker. Volgens de AOb blijkt uit die analyse dat Nederlandse leraren vergeleken met andere Europese landen veel meer uren draaien en meer leerlingen in de klas hebben."De verschillen zijn enorm", zegt Dresscher. "Dan mag je de discussie niet verplatten tot een verhaal over het maandsalaris."

Volgens Dresscher moet Dekker alles op alles zetten om het onderwijs aantrekkelijker te maken voor potentiële nieuwe leraren. Dat kan onder meer door jonge docenten een baan te bieden die nu nog niet nodig is, zodat ze klaar zijn om een klas over te nemen als oudere docenten met pensioen gaan. "En door eindelijk iets te doen aan de nullijn", aldus Dresscher. "Het Nederlandse onderwijs concurreert niet met het Duitse en Finse, maar met het bedrijfsleven om de gunsten van de hoogopgeleide. Als Dekker niet weet waar hij moet beginnen, dan heeft hij mijn nummer."

Steekpartij op A2 in Limburg

Een 54-jarige man uit Heerlen is donderdagochtend gewond geraakt bij een steekpartij op de A2 ter hoogte van het Limburgse Echt. De 20-jarige dader deed zelf aangifte van het incident op het politiebureau in Heerlen en is aangehouden. Het slachtoffer werd in zijn bovenlijf gestoken en is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Het slachtoffer en de verdachte waren volgens de politie al langer in een vete verwikkeld. Toen de twee mannen elkaar opmerkten op de snelweg heeft de verdachte de andere man waarschijnlijk klemgereden, aldus de politie. De toestand van de neergestoken man is stabiel.

Jongen sticht brand in asielzoekerscentrum

Een 17-jarige jongen heeft woensdag geprobeerd brand te stichten in een asielzoekerscentrum in Oude Pekela in Groningen. Ook bedreigde hij medewerkers van het centrum aan de Hooiweg met een mes. Hij is aangehouden, meldt de politie.

Door nog onbekende oorzaak ging de jongen, een bewoner van het centrum, door het lint. Hij stak in zijn kamer lakens in brand. Het leidde niet tot een grote brand en het vuur was snel gedoofd. De medewerkers werden bedreigd met een klein mesje, meldt een woordvoerder van de politie.

Na verhoor is de jongen weer vrijgelaten.

Vermoorde vrouw op fietspad Duivendrecht

Op een fietspad in Duivendrecht is woensdagnacht een dode vrouw aangetroffen. Ze blijkt te zijn vermoord, zo meldt de politie donderdagochtend. Een verdachte is in de omgeving aangehouden.

De vrouw werd rond 01.00 uur gevonden op een fietspad aan de Molenkade, die van Duivendrecht naar Diemen loopt. Ze was zwaargewond. Toen de hulpdiensten arriveerden was ze overleden.

Informatie over de identiteit van het slachtoffer of de verdachte ontbreekt nog.

Bekijk live de Oscarnominaties 2013

Wie valt er dit jaar met de neus in de boter? Wie wint het befaamde gouden beeldjes voor Beste Film, Beste Acteur en Beste Muziek? Vanmiddag om half drie kan je op FOK!film live de nominatieceremonie van de 85e Academy Awards volgen.

Van enkele nominaties kunnen wij al vrij zeker zijn. Zo is de kans zeer groot dat Daniel Day-Lewis voor zijn rol als Lincoln genomineerd wordt in de categorie Best Actor. De film Les Misérables maakt in onze ogen kans op meerdere nominaties, waaronder Best Film en Best Soundtrack. Andere films die waarschijnlijk meedingen voor de Best Film-Oscar zijn Argo, Lincoln, Life of Pi, The Master en Zero Dark Thirty.

Vanaf 14.30 uur weten we het. De uitreiking van de Academy Awards vindt plaats op 25 februari met Seth MacFarlane als presentator.

Stripheld Cable sluit zich aan bij Deadpool

Naast de sexy huurling Domino speelt ook de cybernetische huurling Cable een rol in de actiegame rond stripheld Deadpool. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Official Xbox Magazine. Cable en Deadpool zijn handlangers in de stripboeken van Marvel. De actiegame Deadpool wordt gemaakt door High Moon Studios.

Deze Amerikaanse gamestudio was vorig jaar verantwoordelijk voor de actiegame Transformers: Fall of Cybertron. Als High Moon Studios het concept van zijn Transformers-games kopieert, kunnen gamers verwachten dat Deadpool, Cable en Domino speelbaar zijn op bepaalde momenten in de game.

De game rond Deadpool werd in de zomer onthuld tijdens een stripboekconventie in de Amerikaanse stad San Diego. Het actiespel moet dit jaar verschijnen voor de PlayStation 3 en Xbox 360. De preview is hier te lezen.

PlayStation 3 gaat Xbox 360 voorbij

Wereldwijd zijn er meer exemplaren van de PlayStation 3 op de markt dan van de Xbox 360. Het gaat om 77 tegen 76 miljoen exemplaren, schrijft de website Gamesindustry op basis van onderzoek door een marktanalysebureau. De PlayStation 3 verscheen eind 2006, een jaar nadat de Xbox 360 verkrijgbaar was.

Het gaat niet om verkochte exemplaren, maar om verscheepte spelcomputers. Dit zijn spelcomputers die vanuit de fabriek in de winkelschappen terecht zijn gekomen.

Het is niet duidelijk op wat voor cijfers het onderzoek gebaseerd is. Analysewebsite Vgchartz, die zijn cijfers baseert op verkoop- en kwartaalcijfers, stelt dat wereldwijd 74,2 miljoen exemplaren van de Xbox 360 verkocht zijn. De PlayStation 3 moet het doen met 72,4 miljoen verkochte exemplaren.


PlayStation 3 gaat Xbox 360 voorbij 

Steven Spielberg zet Robopocalypse op laag pitje

Steven Spielberg heeft zijn plannen voor de dure sciencefictionfilm Robopocalypse in de ijskast gezet. De regisseur is nog steeds van plan de film te maken, maar wil zich na het succes van zijn drama Lincoln nog niet storten op een wederom peperdure productie. Hij wil meer tijd nemen voor Robopocalypse, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Spielberg zou de film in de lente opnemen met Chris Hemsworth en Anne Hathaway in de hoofdrollen. De film gaat over robots die het opnemen tegen hun menselijke makers en bevat groots opgezette actiescènes tussen robots.

Robopocalypse zou Spielbergs eerste grote sciencefictionfilm zijn sinds War of the Worlds uit 2005. Wanneer de regisseur nu aan de productie wil beginnen, is nog niet bekend.

Het drama Lincoln heeft hoge ogen gegooid in de Verenigde Staten en is voor talloze prijzen genomineerd. De film over het leven van president Abraham Lincoln is genomineerd voor zeven Golden Globes en tien Bafta's. Spielberg heeft ook voor die film de tijd genomen. Hij begon twaalf jaar geleden aan het project.


Steven Spielberg zet Robopocalypse op laag pitje (Foto: Novum)

Olympisch kampioen Reckermann stopt vanwege rug

Beachvolleyballer Jonas Reckermann heeft met onmiddellijke ingang een punt achter zijn carrière gezet. De 33-jarige Duitser moet stoppen vanwege ernstige rugklachten. Reckermann veroverde samen met zijn partner Julius Brink afgelopen zomer nog beachvolleybalgoud op de Olympische Spelen in Londen. In de halve finale werd toen met het Nederlandse duo Reinder Nummerdor en Richard Schuil afgerekend.

"Deze beslissing is om verschillende redenen heel zwaar voor mij, maar uiteindelijk is gezondheid niet te koop", licht Reckermann donderdag toe op de website van de Duitse volleybalbond. Brink neemt zijn compagnon niets kwalijk. "Ook ik vind het erg jammer, want het had een interessant seizoen kunnen worden. Maar ik heb begrip voor zijn beslissing."

Het is niet voor het eerst dat Reckermann met rugproblemen te maken kreeg. In 2006 nam hij om die reden al een jaar vrijaf. Ondanks het fysieke ongemak kan Reckermann terugkijken op een prachtige carrière. Samen met Brink won hij naast olympisch goud een WK, twee EK's en drie Duitse titels. Een samenwerking met Markus Dieckmann leverde hem nog eens twee Europese en Duitse titels op.

Hunger Games grote winnaar People's Choice Awards

The Hunger Games is de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de People's Choice Awards. De film werd woensdagavond in totaal geëerd met vijf prijzen.

The Hunger Games werd onder meer gekroond tot beste film. Ook kregen acteurs Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, en Liam Hemsworth een prijs voor de beste chemie.

Katy Perry ging naar huis met drie van de Amerikaanse publieksprijzen. Haar hit Part of Me werd uitgeroepen tot beste muziekvideo. Ook won ze in de categorieën beste popartiest en beste vrouwelijke artiest. Ook sterren als Zac Efron, Jennifer Aniston en Rihanna vielen in de prijzen.

Sandra Bullock was de eerste die werd gekroond tot de favoriete filantroop. Het evenement, dat in Los Angeles plaatsvond, werd aan elkaar gepraat door actrice Kaley Cuoco. Onder anderen Christina Aguilera, Jason Aldean en Alicia Keys gaven een optreden.


Hunger Games grote winnaar People's Choice Awards (Foto: Novum)

Darter Klaasen mag weer toernooien spelen

Darter Jelle Klaasen mag weer pijltjes gaan gooien op het hoogste niveau. De profbond PDC heeft beslist dat de Nederlander weer aan alle toernooien mag meedoen. Klaasen had recht op een tourkaart voor het nieuwe jaar, maar het was de vraag of hij die nog wel zou krijgen.

De 28-jarige darter mocht een tijdje niet spelen nadat bekend werd dat hij naaktfoto's van zichzelf naar een minderjarig en verstandelijk beperkte meisje had verstuurd. Daarvoor werd hij veroordeeld. De Brabander kreeg een taakstraf van zestien uur en een boete van vierhonderd euro. Voor de dartbond is daarmee de kous af.

"Erg blij! Vandaag officieel te horen gekregen dat Jelle gewoon de hele tour af mag gaan bij de PDC voor het jaar 2013! :-D Wil iedereen bedanken voor de steun van de afgelopen maanden! We gaan er weer voor!!!", liet Klaasens vriendin Nanke Meester op Facebook weten. Klaasens grootste prestatie was in 2006 toen hij op 21-jarige leeftijd Raymond van Barneveld versloeg in de finale van Lakeside en wereldkampioen werd bij de BDO. Na zijn wereldtitel heeft hij nauwelijks meer iets gepresteerd. Op dit moment staat hij op de 47ste postitie van de Order of Merit bij de PDC. 

Game of the Year - de uitslag

2013 is al lang en breed bezig qua nieuws, reviews, blogs en andere content. Maar jaarlijks kijken we ook terug op het jaar daarvoor en dit keer was dat 2012. Een rumoerig jaar met vele games maar er kan er maar één de winnaar zijn, Far Cry 3.

Afgelopen tien dagen, startend op 1 januari, hebben wij volgens de crew de tien beste games van 2012 op een rijtje gezet. Wie dit allemaal gemist heeft of misschien een bepaald artikel nog wil lezen presenteren wij hieronder nogmaals de top tien van 2012.

Pérez wil in 2013 wereldkampioen F1 worden

Sergio Pérez heeft maar één doel voor 2013 en dat is wereldkampioen worden in de Formule 1. De 22-jarige Mexicaan is komend seizoen de vervanger van Lewis Hamilton bij McLaren, die op zijn beurt voor veel geld naar het Duitse Mercedes vertrok.

"Als je bij McLaren rijdt, moet de wereldtitel je doel zijn, anders heb je niets te zoeken bij dit team", aldus een ambitieuze Pérez. Hij bezocht deze week voor het eerst de fabriek van zijn nieuwe renstal in het Engelse Woking.

Pérez verdiende zijn transfer naar McLaren dankzij zijn sterke optredens voor Sauber in het afgelopen seizoen. Hij finishte twee keer als tweede.

Sarpong ontbindt contract bij Sociedad

Jeffrey Sarpong gaat op zoek naar een nieuwe club. De voormalig Ajacied heeft zijn contract bij het Spaanse Real Sociedad ontbonden. De aanvaller kwam bij de Spaanse ploeg uit de Primera División nauwelijks aan spelen toe.

Sociedad had de voormalig aanvaller van onder meer N.E.C. Nijmegen, NAC Breda en Ajax sinds de zomer verhuur aan Hércules Alicante. De uitleenbeurt aan de ploeg uit de Segunda B was vanwege blessureleed bij Sarpong geen succes.

De pas 24-jarige Sarpong stapte twee seizoenen terug van Ajax over na Baskenland. In ruim anderhalf seizoen speelde hij slechts negentien duels voor Sociedad. Daarin wist hij eenmaal het net te vinden.

Nolan in onderhandeling over Interstellar

Regisseur Christopher Nolan is in onderhandeling om de sci-fi thriller Interstellar te regisseren en produceren. De film stond eerst op de agenda van Steven Spielberg, maar hij liet het project vallen omdat hij het te druk had met zijn films The Adventures of Tintin en War Horse.

Het script van Interstellar is geschreven door de broer van de Batman-regisseur, Jonathan Nolan. Het vertelt over tijdreizen naar verschillende dimensies, en volgt een groep reizigers die zich door een zwart gat bewegen. Er heeft een wetenschapper meegewerkt aan het scenario, die ervoor moest zorgen dat het geheel begrijpelijk maar toch realistisch bleef.

Als de onderhandelingen goed verlopen, wordt Interstellar de eerste film sinds The Dark Knight Rises waar Nolan de regie in handen heeft. Hij is hiernaast alleen als scenarist en producent verbonden aan de Superman-reboot Man of Steel en als producent aan het drama Transcendence.

Spielberg maakte vandaag ook bekend dat zijn sci-fi thriller Robopocalypse voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld.

Aanvoerder Slot na dit seizoen weg bij PEC Zwolle

Arne Slot zal PEC Zwolle na dit seizoen verlaten. De 33-jarige aanvoerder van de promovendus heeft te horen gekregen dat zijn verbintenis niet zal worden verlengd.

Dit seizoen kwam Slot vanwege blessureleed nauwelijks aan spelen toe. De middenvelder kampte lange tijd met een knieblessure. "Ik zag het wel aankomen, maar ik werd er niet erg vrolijk van", reageerde Slot op het bericht.

"Ik had zelf een beetje de hoop de komende maanden aan te kijken of het nog wat zou gaan worden en dan misschien nog een jaartje door te gaan. Nu moet ik kijken en besluiten of ik nog wil door blijven voetballen. En hopen dat er nog een andere club komt. En anders blijf ik bij Zwolle werken in een andere functie", vervolgde het clubicoon van Zwolle.

PEC Zwolle heeft Slot wel een plek in de technische staf van de club aangeboden, maar de speler weet nog niet of hij daar op in gaat. Slot debuteerde in 1995 in het betaald voetbal bij FC Zwolle, toen nog uitkomend in de eerste divisie. Na een periode bij NAC en Sparta keerde hij in 2009 terug op het oude nest. Vorig seizoen werd Slot gekozen tot beste speler van de Jupiler League.

Hewitt is het tennis nog niet verleerd

Ondanks dat hij al bijna 32 jaar is, is Lleyton Hewitt nog altijd een topper op de tennisbaan. De tweevoudig grandslamkampioen, tegenwoordig de nummer 82 van de wereld, wist in een demonstratiepartij Tomas Berdych te verslaan. De Tsjech staat vijfde op de wereldranglijst.

Hewitt wist met duidelijke cijfers van Berdych te winnen; 6-3 en 6-2. De overwinning viel niet uit de lucht voor de Australische tennisser, want eerder in het demonstratietoernooi wist hij ook al de nummer vijftien van de wereld, Milos Raonic te verslaan. Door de overwinning op Berdych staat Hewitt, voormalig Wimbledon-kampioen, in de finale van het toernooi. Daarin treft hij de winnaar van de partij tussen Juan Martin Del Potro en Marco Baghdatis.

"Ik ben heel blij dat ik nog steeds op zo'n hoog niveau kan acteren, zeker tegen topspelers als Tomas Berdych", liet Hewitt na afloop weten. "Ik voel me nu net zo sterk als in de dagen dat ik de nummer één van de wereld was."

Hewitt liet verder weten zich helemaal fit te voelen voor de Australian Open, het grandslamtoernooi dat volgende week in zijn thuisland begint. "Ik heb vijf pittige sets gespeeld in twee dagen. Ik heb geen last van pijntjes, dus ik ben klaar voor volgende week", aldus Hewitt.

Kinderprostitutiefilm verandert Johanna ter Steege

Johanna ter Steege is flink geraakt door het thema van haar nieuwe speelfilm Lilet Never Happened. "Dit gaat nooit meer weg uit mijn leven", zegt de Nederlandse actrice tegen Novum Nieuws. De film gaat over de jonge, Filipijnse Lilet die zichzelf prostitueert. Ter Steege speelt een Nederlandse hulpverlener die het meisje van de straat wil halen.

De actrice heeft voor haar rol als hulpverlener gesprekken gevoerd met kinderprostituees in de sloppen van Manilla. "Die zal ik nooit meer vergeten. Ik heb meisjes gesproken van 10, 11 en 12 jaar. Je ziet de schaamte, maar tegelijkertijd zie je ook dat ze geen keus hebben, want het is een kwestie van leven of dood".

"Ze gaan van 's ochtends zes tot twaalf naar school en dan werken ze van zes uur 's avonds tot middernacht in de prostitutie", gaat Ter Steege verder. "Dan hebben ze drie klanten voor drie dollar per twee uur en die negen dollar nemen ze weer mee naar huis en daar leeft dan het hele gezin van".

De 51-jarige actrice speelde in 1988 haar eerste filmrol in het drama Spoorloos, gebaseerd op Het Gouden Ei van Tim Krabbé. Daarna volgden rollen in internationale films als Meeting Venus met Glenn Close en Immortal Beloved met Gary Oldman en Isabella Rossellini. Ze was vorig jaar met haar dochter Hanna te zien in de kinderfilm Achtste-Groepers Huilen Niet.

Ter Steege kon het zich als moeder niet voorstellen dat ouders hun kinderen lieten prostitueren. "Maar toen ik daar rondliep dacht ik: het is helemaal niet de vraag of je het wel of niet kan, je moet wel.?

Regisseur Jacco Groen benaderde Ter Steege voor de hoofdrol in Lilet Never Happened. Hij baseerde zijn scenario op een ontmoeting die hij zestien jaar geleden had met een Filipijnse kindprostituee genaamd Lilet. Hij wilde een documentaire maken van haar levensverhaal, maar heeft haar nooit teruggevonden. Daarna ontstond het idee voor de dramafilm.

Lilet Never Happened draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Kinderprostitutiefilm verandert Johanna ter Steege (Foto: Novum)

'Newcastle ziet toekomst in Lukoki'

Newcastle United wil werk maken van de komst van Jordy Lukoki. De Engelse Premier League-club ziet toekomst in de buitenspeler van Ajax.

Volgens The Northern Echo wil Newcastle zich op korte termijn melden voor de 20-jarige aanvaller. De hoofdscout van de club, Graham Carr, zag Lukoki de afgelopen maanden een aantal keer aan het werk en gelooft in de jongeling.

Lukoki is echter niet de eerste optie om de aanval van de Engelse club te versterken. De voorkeur van manager Alan Pardew ligt nog steeds bij Loic Remy van Olympique Marseille. De spits wees eerder al Queens Park Rangers af, en staat ook in de belangstelling van Schalke 04 en Borussia Dortmund.

Pardew hoopt dat de aanwezigheid van andere Franse spelers Remy overtuigt van een transfer naar Newcastle. Yohan Cabaye, Mathieu Debuchy en Hatem Ben Arfa werkten samen met Remy bij de nationale ploeg.

Onderzoek naar omkoping bij Foxconn

De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar vermeende omkooppraktijken bij het Taiwanese Foxconn, een belangrijke toeleverancier van Apple. Dat maakte Foxconn bekend.

Foxconn liet weten met de onderzoekers mee te werken en zijn interne controlesystemen tegen het licht te houden. Het bedrijf wacht op de uitkomst van het onderzoek, aldus een verklaring. Foxconn produceert onder meer iPhones en iPads voor Apple. Het bedrijf doet ook werkzaamheden voor andere bedrijven, zoals Nokia.

Vorig jaar in september is er al een bestuurder van Foxconn opgepakt vanwege dit onderzoek. De bestuurder zou steekpenningen van een onbekende grootte hebben aangenomen.

Arts ontslagen om verzwijgen celstraf na aanslag

Een verpleeghuis in Enschede heeft in december een 48-jarige arts ontslagen omdat hij had verzwegen dat hij was veroordeeld voor het plegen van een moordaanslag. Dat bevestigt de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de zaak onderzoekt, donderdag.

De man zou in 2004 zijn veroordeeld tot vijftien jaar cel, omdat hij opdracht had gegeven tot een aanslag op zijn ex-vrouw, meldt het AD. De vrouw overleefde de aanslag waarbij ze in brand werd gestoken, maar raakte onherkenbaar verminkt.

Nadat de man bijna twee derde van zijn straf had uitgezeten solliciteerde hij in juli bij verpleeghuis Cromhoff. De man zou daarbij geen Verklaring Omtrent het Gedrag hebben moeten overleggen. De inspectie kan dit niet bevestigen, maar laat weten dat dit wordt onderzocht.

CAS wijst verzoek voorlopige licentie Katusha af

Katusha krijgt geen voorlopige WorldTour-licentie voor 2013. Dat heeft het sporttribunaal CAS in een spoedprocedure besloten. De reden voor de afwijzing is niet bekendgemaakt. De wielerploeg kreeg in december geen nieuwe WorldTour-licentie op ethische gronden. 

Het CAS zal binnenkort een nieuwe hoorzitting inplannen om de zaak inhoudelijk te behandelen en om de kwestie tot een einde te brengen. Katusha heeft een verzoek ingediend bij de UCI voor een voorlopige ProContinental-licentie. De internationale wielerbond heeft daar nog nog niet op gereageerd. Als de ploeg geen licentie krijgt is de kans groot dat vedette Joaquim Rodriguez zeer waarschijnlijk zal vertrekken.  Eerder deze week werd bekend dat de Giro D'Italia geen wildcard heeft gegeven aan Katusha. 

Ni no Kuni koestert het fundament

De baas van Level-5, Akihiro Hino, heeft in een interview met IGN aangegeven dat Ni no Kuni het fundament van de RPG koestert. De game is niet revolutionair in het genre maar focust zich meer op de uitstekende aspecten van de klassieke RPG.

Volgens Hino moeten we Ni no Kuni ook meer zien als een restauratie van wat het genre ooit was en niet wat het nu is. De game komt 1 februari uit voor de PS3, lees het volledige interview met meer informatie over de ontwikkeling en bepaalde keuzes hier.

'Vaker grotere doodskist voor dikke Nederlander'

Uitvaartondernemers moeten steeds vaker op zoek naar extra grote doodskist omdat Nederlanders steeds dikker worden. Ook veel crematieovens moeten worden aangepast. Dat meldt Metro donderdag.

"Een paar jaar geleden kregen we maandelijks een verzoek binnen om een grotere uitvaartkist te maken. Nu is dat zeker wekelijks", zegt Linda Damhuis van uitvaartkistenproducent Bogra in de krant.

Zestig procent van de Nederlandse crematoria heeft inmiddels een grotere verbrandingsoven. Het verbrandingsproces van mensen met obesitas is ingewikkeld. Door een overschot aan vet duurt het verbranden langer. Het verbrandingsproces moet daarom worden vertraagd en bij voorkeur gebeurt dit aan het begin van de dag als de oven nog niet zo heet is, licht Henry Keizer van de Landelijke Vereniging van Crematoria toe in de krant.

Ook uitvaartondernemer Yarden krijgt geregeld verzoeken om voor dikkere cliënten een uitvaart te verzorgen. Bij nieuwe crematoria wordt nu standaard een grotere oven ingebouwd en bestaande ovens worden langzaamaan aangepast, laat een woordvoerder weten.


'Vaker grotere doodskist voor dikke Nederlander' (Foto: Novum)

Radwanska en Cibulkova in finale WTA-Sydney

De finale van het WTA-toernooi van Sydney wordt gaat tussen de als eerste geplaatste Poolse Agnieszka Radwanska en Dominika Cibulkova uit Slowakije. Radwanska rekende af met de Chinese Li Na en Cibulkova rekende af met de Duitse Angelique Kerber.

Radwanska won van Li Na met 6-3 en 6-4. Li was vorig jaar verliezend finalist in Sydney en won de editie van 2011. Cibulkova was verrassend te sterk voor de als tweede gerangschikte Kerber. Het werd 6-2, 4-6 en 6-3.

Rafael van der Vaart vertrekt uit woning Hamburg

Rafael van de Vaart is woensdag vertrokken uit de woning waar hij en Sylvie slechts zes weken woonden. De Duitse krant Bild plaatste foto's van een verhuiswagen waarin dozen met spullen uit het appartement in Hamburg werden geladen. Het stel kondigde vorige week hun scheiding aan.

"Ik heb een nieuwe woning gevonden", vertelde de voetballer aan Bild, die op oudejaarsavond zijn vrouw een klap zou hebben verkocht. "Daar kan ik rustig nadenken over de toekomst van mijn privéleven."

Sylvie en zoon Damian zouden in het appartement blijven wonen, terwijl Rafael zich gaat vestigen in het Hamburgse stadsdeel Winterhude. Daar heeft de sportman naar verluidt al een kinderkamer voor zijn zoon ingericht.

Rafael verblijft momenteel nog in Dubai met zijn voetbalteam. "Respecteer onze privacy alsjeblieft", laat de voetballer weten. "Het is niet makkelijk voor alle betrokkenen."

Kees Tol klaar met geloof door opvattingen paus

Kees Tol wil niet langer deel uitmaken van de katholieke kerk. "Want ik heb niets meer met mijn geloof", zegt de Volendammer donderdag in het AD. Tol is niet te spreken over de opvattingen van de paus over homoseksualiteit.

De 30-jarige presentator, onder meer bekend van De Zomer Voorbij en Wie is de Mol?, laat zich zo snel mogelijk ontdopen. "Omdat de paus mijn geaardheid scherp veroordeelt, voel ik me absoluut geen katholiek meer."

Volgens Tol is het alleen nog een kwestie van de juiste formulieren invullen. "Een handtekening zetten en klaar is Kees met de paus, die er bij miljarden volgelingen op blijft hameren dat homoseksualiteit net zo gevaarlijk voor de mensheid is als het wereldwijde milieuprobleem."

De goede vriend van Jan Smit vertelde op zijn 23e dat hij op mannen valt. "En dat was fantastisch", vertelt hij. "Volendam is het beste dorp om uit de kast te komen. Ik ben die week drie keer dronken geworden, omdat iedereen mijn drankjes betaalde."

Snowboarders niet door kwalificatie

Aan de eerste wereldbekerwedstrijd slopestyle in het Amerikaanse Copper Mountain zullen geen Nederlanders meedoen. Geen van de vier  Nederlandse deelnemers kwam woensdag door de kwalificaties.

Joris Ouwerkerk viel in de eerste run en Jesper Kicken ging onderuit in de tweede run. Dimi de Jong en Rocco van Straten kwamen zelfs in beide runs ten val. Slopestyle staat volgend jaar tijdens de Olympische Spelen van Sochi voor het eerst op het programma.

Defiance toont co-op en serie-trailer

In april komt de tv-serie Defiance uit in Amerika, tegelijkertijd komt er ook een gelijknamige MMO uit die hier op aansluit. Hieronder kun je een stukje uit de MMO zien gericht op de co-op, daaronder kun je ook direct een stukje van de televisieserie zien.

Defiance draait om een 'staakt het vuren' na een langdurige oorlog tussen het menselijke ras en de buitenaards Votans. De aarde is veranderd door de oorlog en beide moeten nu kijken hoe ze kunnen samenleven. Volgende week zal er een gesloten bèta georganiseersd worden waarvoor je je hier kunt inschrijven.

S. Ramos betuigt spijt na vijftiende rode kaart

Sergio Ramos heeft spijt betuigd over zijn rode kaart na afloop van de bekerwedstrijd met Celta de Vigo. Het is de vijftiende rode kaart voor Ramos in dienst van Real Madrid. De verdediger werd in het met 4-0 gewonnen bekerduel met Celta de Vigo in de slotfase met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd en liet zich vervolgens compleet gaan. 

De 26-jarige Spanjaard komt sinds de zomer van 2005 uit voor Real Madrid. Hij kreeg elf rode kaarten in de Primera División, twee in de Champions League en twee in de Copa del Rey. Ramos werd woest op arbiter Ángel Ayza Gámez na het tonen van de rode kaart. "Je bent een schoft. Een schande en je loopt ons al de hele avond te naaien", tekenden Spaanse media op uit de mond van Ramos.

De Spanjaard baalde van zijn uitbarsting en bood via Twitter zijn excuses aan. "Ik heb spijt van het incident met de arbiter. Op momenten van hoogspanning zeggen we helaas nog wel eens dingen waar we spijt van hebben." Pleister op de wond was dat zijn ploeg de kwartfinale wél bereikte, aangezien de 4-0 zege ruim voldoende was om de 1-2 nederlaag uit het heenduel goed te maken.

Boschker (42) wil afscheid uitstellen

Sander Boschker zal als het aan hem ligt na dit seizoen toch niet zijn handschoenen aan de wilgen hangen. De FC Twente-doelman wil nog een jaar door.

De 42-jarige Boschker keepte in de eerste seizoenshelft zes wedstrijden vanwege de blessures van eerste doelman Nikolay Mihaylov. "Ik merk dat het keepen me nog gemakkelijk afgaat", zegt de doelman tegen Voetbal International.

"Bovendien raak ik nog steeds zwaar geïrriteerd als ik een trainingspartijtje verlies of op de reservebank moet beginnen, zoals maandag tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen HJK Helsinki. Met de drive zit het dus ook nog steeds goed. De laatste weken hoor ik van steeds meer mensen om me heen dat het zonde is als ik stop."

In de voorbereiding op het lopende seizoen kondigde Boschker nog zijn afscheid aan. "Maar dat had ook te maken met de manier waarop we het vorige seizoen afsloten. De tweede competitiehelft was natuurlijk verschrikkelijk. Dat ging me als clubman aan het hart, ik had er een stuk minder plezier in. Dat is nu weer terug, dus ik wil graag doorgaan."

Maaskant flirt met trainerschap bij Feyenoord

Robert Maaskant heeft laten weten graag bij Feyenoord aan de slag te willen. Een avontuur in Engeland of Duitsland lijkt de huidig oefenmeester van FC Groningen ook wel wat.

"Veertien jaar ben ik hoofdtrainer en om als trainer bij een topclub te komen kan nog steeds. Het enige wat ik daarvoor moet doen is winnen met mijn teams. Sowieso ben ik mezelf als trainer blijven ontwikkelen en begrijp ik de voetbalwereld. Bovendien, ik ben 44. Veel trainers beginnen op deze leeftijd pas", liet Maaskant weten.

"Misschien komt die topclub ooit, misschien niet. Ik moet hierin voorzichtig zijn, maar mocht Koeman bij Feyenoord vertrekken, dan zou die club prima bij mijn karakter passen. Maar heel veel trainers zouden daar aan de slag willen gaan", vervolgt de voormalig trainer van onder meer NAC Breda en Wisla Krakow.

Het buitenland ziet Maaskant ook wel weer zitten om aan de slag te gaan. Hij prefereert Engeland of Duitsland. "Ik zou het heel erg leuk vinden om ooit in Engeland of Duitsland te werken. Hoeft niet eens op het hoogste niveau. Ik kan me het moment voorstellen dat ik denk: zo lang in de Eredivisie geweest, nu ga ik elders kijken."

Ajax, Feyenoord en Twente wilden Armenteros

Gisteren werd bekend dat Samuel Armenteros na dit seizoen de overstap maakt naar de Belgische topclub Anderlecht. Aan Het Nieuwsblad liet de spits van Heracles Almelo weten dat ook Ajax, Feyenoord en FC Twente interesse in hem toonden.

"Ajax, FC Twente en Feyenoord toonden ook belangstelling", aldus de aanvaller. "Ik was echter toe aan een uitdaging in een ander land. Anderlecht speelde ook sneller op de bal. Bovendien kan ik ook hier Champions League spelen."

De Zweed is tevreden met zijn keus voor de ploeg van trainer John van den Brom. "Dit is een fantastische stap in mijn carrière." Armenteros is op dit moment op trainingskamp met Heracles Almelo. Daar zal hij met zijn ploeg oefenen tegen zijn nieuwe club Anderlecht. "Dat is heel toevallig. Hopelijk kan ik een goede indruk nalaten op iedereen", besloot de spits.

[NBA] Clippers thuis langs Mavericks

Dallas Mavericks moet er serieus rekening mee houden dat het de play-offs in de Amerikaanse basketbalcompetitie niet haalt. De kampioen van 2011 verloor woensdag (plaatselijke tijd) voor de vierde keer op rij. Los Angeles Clippers was in eigen huis met 99-93 te sterk.

Voor de Clippers, momenteel de sterkste ploeg in de Western Conference, was Chris Paul met negentien punten en zestien assists zeer belangrijk. De tweede ploeg uit Los Angeles heeft nu dertien thuiswedstrijden op rij gewonnen. De gasten uit Dallas staan door de nederlaag dertiende, terwijl een plek bij de eerste acht nodig is voor de play-offs.

Uitslagen
Toronto - Philadelphia 90-72
Charlotte - Utah 102-112
Cleveland - Atlanta 99-83
Boston - Phoenix 87-79
Chicago - Milwaukee 96-104
New Orleans - Houston 88-79
San Antonio - LA Lakers 108-105
Oklahoma - Minnesota 106-84
Denver - Orlando 108-105
LA Clippers - Dallas 99-93
Golden State - Memphis 87-94

Clippers thuis langs Mavericks
Clippers thuis langs Mavericks (Foto: ANP)

Verbeek snapt trainingskampen Ajax en PSV niet

AZ-trainer Gertjan Verbeek verblijft op dit moment met zijn ploeg in het Turkse Belek. Hij snap niet dat zijn collega's Frank de Boer (Ajax) en Dick Advocaat (PSV) naar respectievelijk Brazilië  en Thailand zijn vertrokken voor hun trainingskamp.

"De trainingsaccommodatie is hier perfect, het hotel is top, het eten is prima en iedereen die meeging, is fit. Ik zou niet met PSV (in Thailand) en Ajax (Brazilië) willen ruilen", aldus Verbeek in De Telegraaf.

Volgens de AZ-trainer is De Boer niet blij met de verre reis die het team maakt: "Frank heeft aangegeven wat hij er van vindt en ik denk dat dit wel zal worden geëvalueerd. Wat is het waard om daar een bedrag te verdienen als je het kampioenschap verspeelt? Dat kan miljoenen kosten."

Afgelopen woensdag speelde AZ in het Turkse Belek een oefenduel tegen Gruether Fürth. De Alkmaarders wisten met 3-2 te winnen van de ploeg uit de Bundesliga.

[AO] Knieblessure kost Isner deelname

John Isner heeft zich afgemeld voor de Australian open. De mondiale nummer dertien kampt met een knieblessure, die hij vorige week opliep tijdens de Hopman Cup. "Ik heb wat ongemak in mijn knie. Artsen hebben mij verteld dat doorspelen tot ernstiger letsel kan leiden", verklaart de Amerikaan.

Isners afmelding volgt op zijn vroege aftocht bij het tennistoernooi van Sydney, waar hij als nummer een van de plaatsingslijst in straight sets van landgenoot Ryan Harrison verloor. Isner beste resultaat in Melbourne stamt uit 2010, toen hij de vierde ronde bereikte.

Het eerste grandslamtoernooi van het jaar start maandag.

[Dakar] Stacey opgelucht na etappezege

Hans Stacey wist gisteren zijn eerste etappewinst te pakken tijdens deze Dakar Rally. De trucker ut het team van klassementsleider Gerard de Rooy verloor in het begin van de rally veel tijd, maar boekt de laatste dagen weer uitstekende resultaten.

"Dat doet deugd zeg, die dagzege", aldus een erg tevreden Stacey na afloop. Volgens de trcuker zat hij lang tegen een etappezege aan te hikken. "Het lukte maar niet. Ik ben er heel blij mee, echt een opluchting. Ik hoop dat de ban nu is gebroken en dat er meer komen.”

Zijn teamgenoot De Rooy had meer te klagen. Hij wrd naar eigen zeggen flink opgehouden door de concurrenten van het Tatra-team. "Ze gingen maar niet opzij. Ik zat er al heel snel achter, binnen 10 minuten. Dat zegt wel al dat ze niet doorreden. Geen idee waar die Tatra's mee bezig waren.” Desondanks wist De Rooy de leiding in het klassement terug te pakken.

'Sneijder wil wachten op Engelse topclub'

Wesley Sneijder is blij met de pogingen van Galatasaray om hem naar Turkije te halen, maar wil wachten op een Engelse topclub. Dat meldt De Telegraaf. Galatasaray bereikte reeds een akkoord met Internazionale over de transfersom van Sneijder.

De middenvelder kan zes miljoen euro gaan verdienen in Istanbul. Dat is flink wat minder dan zijn huidige salaris in Milaan. Sneijder laat zich echter niet leiden door geld. Volgens de ochtendkrant beseft de middenvelder dat hij over een aantal jaar zijn zakken kan vullen in landen als Rusland of in het Midden-Oosten. De Oranje-international wil nu een transfer naar Engeland maken.

Advocaat: verdachten verkrachting India onschuldig

Drie verdachten van de groepsverkrachting van een Indiase vrouw in een stadsbus in New Delhi zijn onschuldig. Dat heeft hun advocaat donderdag gezegd. Manohar Lal Sharma zinspeelde erop dat de politie met bewijs heeft gerommeld.

"Ze zijn onschuldig", aldus Sharma, die zei de zaak deels te hebben aangenomen om de politie te confronteren met de manier waarop 'bewijsmateriaal ergens wordt neergelegd om onschuldige mensen erbij te lappen'. Sharma zei dat hij de buschauffeur, Ram Singh, diens broer Mukesh, en een derde man, Akshay Thakur, vertegenwoordigt.

Openbaar aanklager Rajiv Mohan zei vorige week dat uit een dna-test is gebleken dat bloed van het slachtoffer overeenkomt met de bloedvlekken die zijn aangetroffen op de kleding van alle verdachten.

Er zijn vijf mannen aangeklaagd voor de verkrachting van en de moord op een 23-jarige studente, die samen met een vriend in een bus in New Delhi zat toen ze werden aangevallen door de groep mannen. De vrouw stierf uiteindelijk aan ernstig inwendig letsel. Er hangt de verdachten de doodstraf boven het hoofd. Een zesde verdachte, van 17 jaar oud, wordt vermoedelijk berecht onder het jeugdrecht.

Verwacht wordt dat de zaak op de hoorzitting van donderdag zal worden doorverwezen naar een speciale rechtbank, die een snelrechtprocedure zal starten. Die rechtbank werd opgezet naar aanleiding van de enorme volkswoede en verontwaardiging die de verkrachting en dood van de jonge vrouw in India opriep. Er vinden sinds het misdrijf geregeld grote protesten tegen de slechte behandeling van vrouwen in India plaats.

Indonesië neemt maatregelen tegen roken

Op Indonesische pakjes sigaretten komen afbeeldingen te staan die rokers moeten waarschuwen tegen de gevaren van roken. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Indonesië heeft het op een na hoogste percentage rokers ter wereld. Alleen in Rusland wordt meer gerookt.

De maatregelen werden onder druk van de tabakssector afgezwakt en steken schraal af bij de waarschuwingen tegen roken zoals die in westerse landen gebruikelijk zijn. Tabaksreclame op billboards en televisie blijft wijdverspreid evenals de sponsoring van sport- en muziekevenementen door sigarettenmerken.

Onder de wet, mogen termen als 'mild' en 'light' niet langer worden gebruikt voor tabaksproducten, omdat die misleidend zouden zijn. In een clausule staat echter dat merken die officieel staan geregistreerd daar niet mee te maken krijgen, waardoor grote bedrijven hun rookwaar gewoon op dezelfde manier kunnen blijven verkopen.

Een andere maatregel is dat foto's met de gevolgen van roken voor de gezondheid ten minste veertig procent van de voor- en achterkant van het pakje in beslag moeten nemen, minder dan in veel andere landen. De sigarettenfabrikanten hebben anderhalf jaar de tijd om de maatregelen door te voeren.

Indonesië, dat 240 miljoen inwoners telt, is de op vier na grootste producent van sigaretten ter wereld. De tabakssector in het land voerde campagne tegen de wet, onder meer door te stellen dat de nieuwe maatregelen talloze mensen hun baan zullen kosten. Miljoenen mensen werken in de Indonesische tabaksindustrie.

Zo'n 67 procent van alle Indonesische mannen boven de 15 jaar rookt. Drie procent van de vrouwen steekt geregeld een sigaret op. In Indonesië sterven volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks ongeveer tweehonderdduizend mensen aan de gevolgen van roken. Jongens van vaak nog maar 13 jaar oud raken al verslaafd aan sigaretten, die per pakje omgerekend zo'n 75 eurocent kosten.

DigiD na storing weer in de lucht

De storing bij DigiD is verholpen. Sinds woensdag 22.00 uur is het weer mogelijk in te loggen op het beveiligde identificatiesysteem. Dat meldt Logius, de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor DigiD, op zijn website.

Woensdag werden problemen ontdekt in de software die voor het systeem wordt gebruikt. Daarop werd DigiD uit voorzorg uit de lucht gehaald. Een woordvoerder liet op 3FM weten dat er vermoedelijk geen misbruik is gemaakt van de software door kwaadwillenden, maar kan dit niet met 100 procent zekerheid garanderen. Logius doet hier onderzoek naar.

Remmer borstkanker in elk ziekenhuis te krijgen

Een middel dat borstkanker remt, is vanaf deze maand in alle Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar. Het medicijn wordt vergoed door zorgverzekeraars. Dat meldt de Telegraaf donderdag.

Het gaat om het geneesmiddel Afinitor, dat de stofnaam everolimus draagt. Het middel kan worden toegevoegd aan de al bestaande hormonale therapie. Zo kan chemotherapie gemiddeld met elf maanden worden uitgesteld.

Uit eerste Nederlandse resultaten blijkt dat het middel goed werkt. "Ook wordt het medicijn goed verdragen en hebben patiënten opmerkelijk snel na de start van inname minder tumor-gerelateerde klachten", licht hoogleraar Medische Oncologie Vivianne Tian-Heijnen van het Maastricht UMC toe in de krant.

In augustus startten veertig ziekenhuizen op basis van een experiment met het middel. Nu de zorgverzekeraars hebben besloten het medicijn te vergoeden, is het experiment vroegtijdig afgesloten en wordt de nieuwe therapie beschikbaar in de apotheken van alle bijna honderd ziekenhuizen in Nederland.

FOK! wat een weer...Kou nadert

Goedemorgen! Het koudere weer begint ons land nu echt te naderen. Later vandaag draait de wind naar het noordoosten toe en komt de aanvoer van de koude lucht op gang. Voordat het zover is valt er vanmiddag eerst nog wat regen.

De temperatuur loopt vanmiddag nog op naar 7 graden, maar voorlopig is dat de laatste keer. Morgen lijkt het al bij een graad of 3 te zullen blijven en in het weekend blijft het vooral in het oosten ook overdag licht vriezen. In de nachten zakken de temperaturen naar waarden tussen de -2 en -6 graden en plaatselijk nog iets kouder. Neerslag lijkt hierbij niet direct aan de orde te zijn en voor de sneeuwliefhebbers is dat jammer, terwijl dit juist weer goed nieuws is voor de schaatsers onder ons.  De wind uit het oosten stelt de komende dagen ook weinig voor en persoonlijk vind ik dat wel zo prettig.

Kijken we nog even iets verder op de weerkaarten dan is het nog niet helemaal zeker wat er precies gaat gebeuren. Er zijn een paar modellen die gaan voor iets zachter weer met winterse buien, maar er zijn ook een aantal modellen die het koude weer boven ons land houden. We wachten het rustig af.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

RegenachtigNat weer gisteren voor qltel op de A77 tussen Duitsland en Nederland

Oppassen
Soms was het oppassen geblazen voor qltel.



Vita-verkopen minder dan verwacht

De verkoopcijfers van de PlayStation Vita zijn minder dan verwacht. Dat heeft Sony-baas Kazuo Hirai gezegd in een interview met The Wall Street Journal. Na zijn presentatie op de Consumer Electronics Show beantwoordde Hirai een aantal vragen over Sony waar ook de Vita ter sprake kwam.

"Ik zou zeggen dat het aan de onderkant ligt van wat we hadden verwacht", antwoordt Hirai op de vraag hoe de Vita-verkopen zijn. Hij geeft hierbij aan dat het vijf tot tien jaar duurt voordat definitief gezegd kan worden of de handheld een succes is of niet. Hirai zegt dat dezelfde vragen werden gesteld in de beginfase van de PlayStation 3. Inmiddels ziet hij de gameconsole als een succes. "De lange termijn is het belangrijkst", aldus Hirai.

Vita (Foto: Capcom)

Grote brand in flat Poortugaal

In een flat aan de Jan van Almondestraat in Poortugaal woedt sinds middernacht een grote brand. Volgens de brandweer is er nog niets bekend over slachtoffers. Op Twitter wordt gezegd dat het gaat om een flat voor mensen met een verstandelijke handicap.

De fel uitslaande brand brak uit op de eerste verdieping. Een aantal woningen is ontruimd, de bewoners worden naar opvanglocaties gebracht. Politie, brandweer en ambulances trokken uit met groot materieel, waaronder twee traumahelikopters. Brandweermannen zouden in de flat op zoek zijn naar achtergebleven bewoners.

Grote brand in flat Poortugaal
Grote brand in flat Poortugaal (Foto: ANP)

Palestijnse leiders in Egypte in gesprek

De Palestijnse president Mahmoud Abbas en Hamasleider Khaled Mashaal zijn woensdag in Egypte in gesprek gegaan in een poging een verzoeningsakkoord te sluiten. Dat heeft een hoge Palestijnse functionaris gezegd. Er moeten echter nog veel hindernissen worden overwonnen voor een akkoord kan worden gesloten.

Fatah, de partij van Abbas, en Hamas liggen al sinds 2007 met elkaar in de clinch. In dit jaar kwam Hamas aan de macht in Gaza. Sindsdien is Abbas de leider op de Westoever en Hamas in Gaza. Eerder woensdag spraken Abbas en Mashaal apart van elkaar met de Egyptische president Mohammed Morsi. Morsi behoort tot de Moslimbroederschap, de moederorganisatie van Hamas.

De verzoeningsgesprekken die de afgelopen jaren werden gevoerd waren vooral gericht op het vinden van manieren om de macht te delen. De gesprekken liepen echter telkens op niets uit. De verwachting is dan ook niet dat een doorbraak binnen handbereik is. Abbas gaat er volgens de anonieme functionaris bij alle Palestijnse facties op aandringen om op een later moment een grotere bijeenkomst te beleggen in Caïro.

In 2011 was verzoening dichtbij. Mashaal en Abbas tekenden een verzoeningsovereenkomst, die echter nooit van kracht werd. Afgesproken was dat de twee partijen een coalitieregering zouden vormen die moest gaan toezien op parlements- en presidentsverkiezingen.

Hennis bezorgd over afname steun voor NAVO

De afname van de steun van Nederlanders voor de NAVO is zorgelijk. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) breekt woensdag in haar weblog een lans voor het bondgenootschap, dat volgens haar in het belang is van de vrijheid, veiligheid en welvaart in Nederland.

Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Atlantische Commissie bleek onlangs dat 64 procent van de Nederlandse bevolking het NAVO-lidmaatschap van belang vindt voor de Nederlandse veiligheid. Vorig jaar was dat vijftien procentpunt hoger.

"We leven in een wereld waarin nieuwe reuzen opstaan, zowel economisch als militair", schrijft de minister. "Internationale militaire samenwerking is voor handelsland Nederland niet een keuze maar eenvoudigweg noodzaak."

Hennis wijst erop dat ook in de Europese Unie steeds vaker nauw wordt samengewerkt en ook de Verenigde Naties van groot belang zijn, maar stelt vast dat de NAVO een ?uniek bondgenootschap' is. "Een aanval op één is een aanval op allen. Zeer terecht is de NAVO tot op de dag van vandaag de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid."

De bewindsvrouw wil de NAVO ?uiteraard' niet heilig verklaren. "Ook binnen de NAVO zijn verbeteringen mogelijk, is het van belang om efficiënter om te gaan met de beschikbare middelen en kunnen we meer samendoen om aan militaire slagkracht te winnen en heel belangrijk: ons handelingsvermogen te vergroten", schrijft ze.


Hennis bezorgd over afname steun voor NAVO (Foto: Novum)

Getatoeëerde hoogleraar presidentskandidaat Tsjechië

Hij zit letterlijk van top tot teen onder de tatoeages, met op zijn gezicht een mix van sierlijke rode en groene lijnen op een blauwe achtergrond. Maar het meest opmerkelijke is misschien wel dat Vladimir Franz in de peilingen voor de komende Tsjechische presidentsverkiezingen de derde plaats bezet.

De 53-jarige Franz - een operacomponist, schilder en hoogleraar aan de Academie voor Podiumkunsten in Praag - is een onwaarschijnlijke kandidaat voor de prestigieuze post die eerder onder meer werd bekleed door de geliefde dissident Vaclav Havel.

Sommige mensen hebben hem de bijnaam 'Avatar' gegeven en tijdens een televisiedebat vergeleek een beller hem met 'een exotisch wezen uit Papoea-Nieuw-Guinea'. Maar in een land waar veel kiezers zeggen genoeg te hebben van de huidige lichting corrupte politici die al jarenlang nalaten hun beloftes na te komen, heeft Franz geen gebrek aan bewonderaars.

Franz heeft geen ervaring in de politiek en geeft toe weinig verstand te hebben van economische zaken. De enige reden dat hij meedoet aan de verkiezingen is het feit dat een groep bewonderaars hem smeekte met zijn schokkende voorkomen voor wat opschudding te zorgen. Zijn deelname is echter zo positief ontvangen dat een vooraanstaand econoom aanbood gratis voor zijn campagne te werken. De rest van zijn team bestaat eveneens uit vrijwilligers.

Tot dusver heeft Franz omgerekend iets meer dan negentienduizend euro aan donaties in zijn campagne gestoken. Posters van Franz zijn niet in het straatbeeld te vinden.

Om mee te doen aan de presidentsverkiezingen moesten potentiële kandidaten vijftigduizend handtekeningen verzamelen. Franz diende er uiteindelijk 88 duizend in. Als onafhankelijke kandidaat zonder banden met een politieke partij richt hij zich in de campagne vooral op de bestrijding van corruptie, het belang van onderwijs en de morele staat van het land. "Het (politieke) systeem is zo in de ban van zichzelf dat het niet meer in staat is tot zelfreflectie", zegt Franz. Tsjechen 'zijn deze onzin zat'.

Franz is vooral populair onder jonge kiezers en onder Tsjechen die nog te jong zijn om te stemmen. In een nepverkiezing die vorige maand op 441 middelbare scholen werd gehouden won Franz met een overweldigende meerderheid.

Franz lijkt in de eerste ronde van de verkiezingen, die vrijdag en zaterdag wordt gehouden, op zo'n elf procent van de stemmen te kunnen rekenen. Niet genoeg om de tweede ronde te halen, maar wel zo veel dat de andere twee kandidaten - de voormalige premiers Jan Fischer en Milos Zeman - hem waarschijnlijk het hof zullen maken om zijn kiezers voor zich te winnen, mocht een van hen geen absolute meerderheid in de eerste ronde behalen.

Volgens Karel Strachota, die de schoolverkiezingen organiseerde, voelen jongeren zich niet meer thuis bij de bestaande politieke partijen. Franz wordt gezien als 'een kandidaat die niet is besmet door de politiek', aldus Strachota. "Ze hebben sympathie voor zijn non-conformisme en de manier waarop hij zichzelf presenteert."

Verrassend genoeg zijn zijn tatoeages voor weinig mensen een reden om hem op voorhand af te wijzen. "Ik zal persoonlijk niet op hem stemmen, maar (de tatoeages) zijn absoluut geen probleem", zegt Tomas Pistora, een 33-jarige IT-expert uit Praag. "De jonge mensen geven aan hem de voorkeur omdat er geen betere keuze is." Veel Tsjechen, vooral in de hoofdstad Praag, vinden zijn voorkomen simpelweg niet schokkend, omdat Franz al jaren een bekend gezicht is.

Franz noemt zijn tatoeages lichaamskunst. Naast de kleurrijke lijnen op zijn gezicht heeft hij onder meer een portret van de Tsjechische componist Bohuslav Martinu op zijn handen en een tatoeage van Christus aan het kruis op zijn borst. "Een tatoeage is een teken van vrije wil die niet de vrijheid van anderen beperkt", aldus Franz.

Kiezers mogen deze week voor het eerst in een rechtstreekse verkiezing hun president kiezen. In voorgaande jaren werd de president gekozen door het Tsjechische parlement. In dat systeem maakten onafhankelijke kandidaten zoals Franz geen enkele kans. Zittend president Vaclav Klaus was tegen de hervorming. Hij sprak van een 'fatale vergissing' genoemd en zei te vrezen dat iemand als Franz hem opvolgt.

In totaal doen negen kandidaten mee aan de verkiezingen. In tegenstelling tot de eurosceptische Klaus, die nooit een mogelijkheid onbelet laat om uit te halen naar de Europese Unie, hebben de favorieten Zeman en Fischer een gematigder houding ten opzichte van de EU. De linkse Zeman, die premier was van 1998 tot 2002, gaat in de peilingen aan kop met zo'n 25 procent van de stemmen. De gematigde Fischer, een voormalig bureaucraat die van 2009 tot 2010 een demissionaire regering leidde, kan op twintig procent van de stemmen rekenen.

Met nog een paar dagen te gaan tot de verkiezingen waren acht kandidaten dinsdag druk campagne aan het voeren. Franz had echter iets anders aan zijn hoofd: de generale repetitie van zijn opera Oorlog van de Salamanders. Franz besloot voortijdig een debat te verlaten om naar de repetitie te gaan in de Staatsopera, die deel uitmaakt van het Nationaal Theater in Praag.

Franz heeft echter toegezegd donderdag van begin tot eind bij het laatste debat aanwezig te zijn. Het was geen gemakkelijke keuze, maar hij zei zich te realiseren dat hij aan geloofwaardigheid inboet als hij verstek laat gaan. "Voor een Tsjechische componist is een première in het Nationaal Theater iets heel bijzonders", aldus Franz. "Ik moest een keuze maken tussen een publieke dienst verrichten of een levenslange droom in vervulling laten gaan. Ik heb gekozen en zal bij het debat zijn."


Getatoeëerde hoogleraar presidentskandidaat Tsjechië (Foto: Novum)

Passenger en Kensington naar Pinkpop

Ook Passenger en Kensington zijn met de pinksterdagen van de partij op Pinkpop. Bezoekers van het festival gaven door middel van een Gouden Tip aan dat ze de Britse singer-songwriter en Nederlandse band graag willen zien.

Eerder bevestigde de organisatie dat The Script, Triggerfinger en Green Day naar Landgraaf komen. Pinkpop vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 16 juni. De kaartverkoop gaat eind volgende maand van start.

Honkbalplaatje uit 1865 onder de hamer

Een uiterst zeldzaam honkbalplaatje uit 1865 wordt binnenkort door een veilinghuis in de Amerikaanse staat Maine geveild. De verwachting is dat het plaatje een fortuin opbrengt. Het bijzondere plaatje zat in een fotoalbum, dat op een rommelmarkt was gekocht.

Het plaatje lijkt in niets op een honkbalplaatje zoals dat nu wordt verkocht. Het is een foto uit 1865 van de Brooklyn Atlantics, een amateurclub, die op een stuk papier is geplakt. Op de foto staan negen spelers en hun manager.

Volgens Troy Thibodeau van het veilinghuis, bestaat er slechts één ander exemplaar. Dat exemplaar is in het bezit van de Library of Congress, de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten. Wat de waarde van het honkbalplaatje is, is niet bekend, maar het veilinghuis verwacht een opbrengst van ten minste honderdduizend dollar.

Het hoogste bedrag dat ooit voor een honkbalplaatje is neergeteld is 2,8 miljoen dollar (2,1 miljoen euro). Het ging om een Honus Wagner-plaatje uit 1909 dat in 2007 werd geveild.

Erkenning Kosovo ondenkbaar voor Servië

De regering van Servië zal Kosovo nooit erkennen. In een woensdag door de regering goedgekeurde resolutie van president Tomislav Nikolic staat dat Servië zich nooit zal neerleggen bij de afscheiding van Kosovo, de voormalige provincie die in 2008 de onafhankelijkheid uitriep.

De regering in Belgrado roept op tot volledige autonomie voor Serviërs in Kosovo, die zo'n tien procent van de Kosovaarse bevolking vormen. Het parlement moet zich nog uitspreken over de resolutie.

Nikolic zei Kosovo niet als onafhankelijke staat te zien. De resolutie moet ervoor zorgen dat Servische onderhandelaars Servische nationale belangen in de onderhandelingen met Kosovo niet te grabbel gooien.

Vorige maand maakte een gelekte ontwerpresolutie al veel internationale kritiek los. De definitieve versie wordt geheim gehouden om de Servische onderhandelingspositie niet in het geding te brengen, zei de Servische premier Ivica Dacic.

De regering van Kosovo verwerpt de Servische resolutie. "Kosovo is een onafhankelijke staat en heeft zijn eigen grenzen die internationaal worden erkend", zei Arber Vllahiu, woordvoerder van de Kosovaarse president Atifete Jahjaga. "De interne kwesties van Kosovo worden met niemand besproken, zeker niet met Servië."

[Dakar] De Rooy heeft leiding terug

Gerard de Rooy heeft de leiding in de Dakar Rally bij de vrachtwagens terug. De Nederlander werd in de vijfde etappe tussen Arequipa en Alepo derde op 2.31 minuten van dagwinnaar Hans Stacey. Tussen beide Iveco-rijders in eindigde Kamaz-kopman Eduard Nikolaev.

De Rooy begon sterk aan de etappe, maar moest al snel de leiding laten aan Stacey die zijn eerste etappezege van het jaar boekte. Ayrat Mardeev lag lang tweede, maar zag op de streep Nikolaev en De Rooy nog passeren. Laatstgenoemde lag lang in de tijdenstand vlak voor de Tatra van Ales Loprais die uiteindelijk tien kilometer voor de streep met problemen in het zand zou stranden. Het is onbekend hoeveel tijd de Tsjech in zal leveren, maar zijn leidende positie in het klassement is hij kwijt.

De nieuwe leider is De Rooy die nu een voorsprong van 5.33 op Nikolaev heeft. Mardeev staat derde op zeventien minuten van de Nederlandse leider. Stacey is geklommen naar de vijfde plaats op vijftig minuten van zijn teamgenoot, terwijl ook Martin van den Brink (zevende), Rene Kuipers (achtste), Marcel van Vliet (negende) en Peter Versluis (tiende) nog bij de beste tien staan. Mogelijk wurmt Loprais zich hier nog tussen.

[BDO WK] Hendriks onderuit in tweede ronde

Jimmie Hendriks heeft het niet gered in de tweede ronde op Lakeside. Hij moest in een partij van bijzonder laag niveau buigen voor Richie George: 4-2

Hoewel de eerste set nog overtuigend naar de achtienjarige Nederlander ging, begonnen daarna de zenuwen op te spelen. Ook Richie George, zoon van dartsgrootheid Bobby George, voelde de druk vanuit het publiek. In dit gevecht was het Richie Rich die op een 3-2 voorsprong wist te komen. Hendriks kreeg daarna nog zes pijlen om de zesde set binnen te slepen, maar hij kon zijn dart niet in de dubbel drukken. Hij werd in de beslissende viijfde leg gebroken en moest zodoende de wedstrijd laten aan George.

George won met een gemiddelde van 84,08, Hendriks kwam niet verder dan 77,39.

Les Misérables

Victor Hugo's klassieker Les Misérables is al talloze malen verfilmd en behoort ook al tientallen jaren tot een van de best lopende musicals ter wereld. Er was al een prachtige registratie van de Londense theaterversie, maar het wachten was natuurlijk op een echte verfilming van de musical. En onder regie van Tom Hooper (The King’s Speech) is die er nu, met Hugh Jackman in de rol van Jean Valjean. Na 19 jaar gevangenisstraf en dwangarbeid probeert Jean Valjean op het rechte pad te blijven, maar voortdurend voelt hij de hete adem in de nek van politie-inspecteur Javert (Russel Crowe). Als hij jaren later in een onrustig Parijs, waar een revolutie dreigt, met zijn geadopteerde dochter Cosette (Amanda Seyfried) een nieuw leven probeert op te zetten, zit Javert hem weer op de hielen.

Game of the Year #1: Far Cry 3

Het moge duidelijk zijn dat er veel goede games zijn uitgekomen dit jaar. Goede games die ik ruim van tevoren zag aankomen (zoals Assassin's Creed III) en games die mij persoonlijk totaal verrast hebben (zoals Dishonored en Sleeping Dogs). Maar dé game van 2012 was voor mij Far Cry 3. Ik had de eerste twee games maar mondjesmaat gespeeld. Een enkele sessie, weer eens opnieuw beginnen of een paar keer meekijken bij vrienden. De games waren wel aardig maar hebben mij nooit zo kunnen bekoren. Dus het was niet vreemd dat ik niet zo gehyped was voor deze game. Totdat de game werd gereviewd door onze eigen wc-eend. Een game die een 10 krijgt? Dat betekent dat ik hem moet spelen! En wat ben ik blij dat ik hem gekocht heb. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.