Palestijnse leiders in Egypte in gesprek

De Palestijnse president Mahmoud Abbas en Hamasleider Khaled Mashaal zijn woensdag in Egypte in gesprek gegaan in een poging een verzoeningsakkoord te sluiten. Dat heeft een hoge Palestijnse functionaris gezegd. Er moeten echter nog veel hindernissen worden overwonnen voor een akkoord kan worden gesloten.

Fatah, de partij van Abbas, en Hamas liggen al sinds 2007 met elkaar in de clinch. In dit jaar kwam Hamas aan de macht in Gaza. Sindsdien is Abbas de leider op de Westoever en Hamas in Gaza. Eerder woensdag spraken Abbas en Mashaal apart van elkaar met de Egyptische president Mohammed Morsi. Morsi behoort tot de Moslimbroederschap, de moederorganisatie van Hamas.

De verzoeningsgesprekken die de afgelopen jaren werden gevoerd waren vooral gericht op het vinden van manieren om de macht te delen. De gesprekken liepen echter telkens op niets uit. De verwachting is dan ook niet dat een doorbraak binnen handbereik is. Abbas gaat er volgens de anonieme functionaris bij alle Palestijnse facties op aandringen om op een later moment een grotere bijeenkomst te beleggen in Caïro.

In 2011 was verzoening dichtbij. Mashaal en Abbas tekenden een verzoeningsovereenkomst, die echter nooit van kracht werd. Afgesproken was dat de twee partijen een coalitieregering zouden vormen die moest gaan toezien op parlements- en presidentsverkiezingen.