'Belgische koningin ontduikt belasting'

De Belgische koningin Fabiola is in hevige opspraak geraakt nadat bekend werd dat zij publieke gelden gebruikte voor privédoeleinden. Fabiola had namelijk een stichting opgericht voor nalatenschappen, maar deed dat naar verluidt mede met de belastingvrije dotaties die ze kreeg om haar taak uit te kunnen oefenen.

Via de constructie kon ze in haar erfenis belastingvrij geld nalaten aan onder meer haar neefjes en nichtjes, en aan katholieke instellingen. De nalatenschappen waren onderhevig aan conservatief katholieke voorwaarden. Zo kunnen alleen kinderen uit een eerste, religieuze huwelijk geld erven, en dan nog alleen als ze de 'religieuze, filosofische en morele overtuigingen' van Fabiola en haar overleden man Boudewijn, die zelf kinderloos bleven, uitdragen.

Commentator Yves Desmet van De Morgen ageert vooral tegen dat laatste: "Dat is niet alleen een bepaling die flagrant ingaat tegen de scheiding tussen kerk en staat, het is zelfs een puur religieus wurgcontract voor de komende koninklijke generaties." De meeste anderen keren zich echter tegen de wettelijke, doch volgens hen immorele truc om belasting te ontduiken.

De politieke partijen waren unaniem in hun veroordeling van de constructie. De socialistische SP.A en de liberale Open VLD wijzen op de voorbeeldfunctie van de koningin. De SP.A eist dan ook dat ofwel de koningin de dotaties die in de stichting gestoken zijn terugbetaalt, ofwel dat het ontlopen belastinggeld op de toekomstige dotaties wordt ingehouden.

Jean-Marie van het rechts-liberale LDD rekende voor dat er met één dotatie van de koningin zo'n 164 weduwen een weduwenpensioen zouden kunnen ontvangen. Jan Jambon van de NV-A sprak de legendarische woorden: "Hoe blauwer het bloed, hoe roder de diesel."

Premier Di Rupo zegt dat zijn handen gebonden zijn omdat Fabiola wettelijk niets verkeerds doet. Ook is dit een privé-initiatief van haar, waardoor noch het paleis noch de overheid kan ingrijpen. Hij roept wel op om de wetten rond dotaties sneller te hervormen. Koningin Fabiola ontkent bij monde van haar advocaat ooit geld van dotaties in de stichting te hebben gestopt en zegt 'geraakt' te zijn door de ontstane verontwaardiging.