FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 januari 2013

[Copa] Ronaldo schiet Real ronde verder

Real Madrid heeft de kwartfinale van de Copa del Rey bereikt. De Spaanse kampioen was over twee duels te sterk voor Celta de Vigo. Mede dankzij drie goals van Cristiano Ronaldo werd woensdag voor eigen publiek met 4-0 gewonnen. De Madrilenen poetsten daarmee een 2-1 nederlaag uit de heenwedstrijd weg.

Ronaldo tekende met een knap afstandsschot al snel voor de openingstreffer en was voor rust nogmaals trefzeker op aangeven van Luka Modric. Drie minuten voor tijd zorgde de Portugees voor de beslissing, waarna het slotakkoord voor Sami Khedira was. Voor Real Madrid wacht bij de laatste acht een ontmoeting met Valencia.

Hedwiges Maduro kwalificeerde zich met Sevilla voor de kwartfinale. De Nederlander verloor weliswaar met zijn ploeg met 2-1 van Real Mallorca, maar de heenwedstrijd op Mallorca was al in een ruime 5-0 zege geëindigd. Maduro speelde de hele wedstrijd mee.

De volgende tegenstander van Sevilla is Real Zaragoza, dat thuis met 2-0 won van Levante. Zaragoza was vorige maand in Valencia al met 3-0 te sterk.


Ronaldo schiet Real verder in Spaanse beker (Foto: Novum)

Jansen Steur toonde verklaring uit 2006

Ernst Jansen Steur kon in Duitsland aan de slag gaan nadat hij een door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) afgegeven verklaring uit 2006 had laten zien. Dat bevestigt een woordvoerder van de IGZ woensdag. De verklaring werd in 2009 vernietigd.

De omstreden neuroloog werkte in meerdere Duitse klinieken. De kliniek in Heilbronn waar Jansen Steur sinds 2011 werkte, stelde maandag dat de neuroloog over de juiste papieren beschikte om aan de slag te gaan in Duitsland. Hij toonde een verklaring die de inspectie in 2006 afgaf. In 2009 werd die verklaring echter vernietigd en moest Jansen Steur zich onder druk van de IGZ laten uitschrijven uit het artsenregister.

Jansen Steur werd vorige week ontslagen toen het ziekenhuis in Heilbronn van zijn reputatie hoorde. Het Openbaar Ministerie in Duitsland start een vooronderzoek naar een ingreep van Jansen Steur waarbij hij in de fout zou zijn gegaan.

De arts wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.

Oppositie Macedonië eist vervroegde verkiezingen

De grootste oppositiepartij van Macedonië, de Sociaaldemocraten, heeft dinsdag aangedrongen op vervroegde verkiezingen in maart. De parlementsverkiezingen zouden volgens de Sociaaldemocraten samen moeten vallen met de reeds geplande gemeenteraadsverkiezingen. De termijn van de huidige regering loopt pas over twee jaar af.

Regeringspartij VMRO moet nog formeel reageren op de eis van de Sociaaldemocraten, maar minister van binnenlandse zaken Gordana Jankulovska zei woensdag al dat de oppositie 'zesmaal op rij een catastrofale nederlaag heeft geleden'. De Macedonische bevolking heeft volgens Jankulovska weinig vertrouwen in de oppositie.

De oppositie boycot sinds kerst de zittingen van het parlement. Rond kerst werd in het parlement gedebatteerd over de overheidsbegroting. De stemming werd omgeven met veel tumult rondom het parlementsgebouw. Zeker elf politieagenten en drie parlementsleden van de oppositie raakten gewond. De Sociaaldemocraten zijn boos dat parlementariërs van de partij werden geweerd uit het debat.

'Grensrechter Nieuwenhuizen zocht confrontatie'

Grensrechter Nieuwenhuizen, die begin vorige maand dodelijk werd mishandeld in tijdens een amateurduel tussen Buitenboys en Nieuw-Sloten in Almere, zocht zelf de situatie op. Dit liet een advocaat van één van de verdachten vandaag weten.

In het strafdossier staat dat de grensrechter naar de jongens toeliep en dat hij met zijn vlag zat te porren, aldus advocaat Roos in Nieuwsuur. Ook liet hij weten dat er verklaringen zijn dat de grensrechter zei: "Sla me dan, een tik is genoeg."

Verder wilde Roos niet dieper op de zaak ingaan en zei hij dat de dood van Nieuwenhuizen vreselijk is. "Het rechtvaardigt niets, maar het is wel duidelijk dat hij de situatie in feite heeft opgezocht", aldus Roos.

[Coppa] Juventus verschalkt Milan na verlenging

Juventus heeft de halve finale van de Coppa Italia bereikt ten koste van AC Milan. De club uit Turijn had daar een verlenging voor nodig.

Die verlenging was nodig omdat er woensdagavond een winnaar moest komen. In het beladen duel kwam Milan op voorsprong in de zesde minuut. Wonderkind Stephan El Shaarawy opende de score voor de bezoekers. Lang kon Milan daar echter niet van genieten, omdat Sebastian Giovinco de trekker zes ook de trekker over haalde: 1-1.

In het restant van de reguliere speeltijd wisten beide ploegen niet te scoren, waardoor minimaal een verlenging uitsluitsel moest brengen. Na vijf minuten spelen in de toegevoegde tijd gaf Mirko Vucinic het Juve-publiek reden tot een feestje. In de tweede helft van de verlenging kreeg Mauricio Isla de kans om het duel definitief op slot te gooien, maar was niet scherp genoeg.

Bakaye Traore, die was ingevallen voor Massimo Ambrosini, kon vlak voor tijd nog een strafschoppenreeks afdwingen, maar hij stuitte op Juve-goalie Storari. Door de overwinning komt Juventus in de halve finale van de Coppa Italia SS Lazio tegen, dat zich een dag eerder al plaatste voor de halve eindstrijd.

'Rangers FC wil in Nederland en België voetballen'

De clubleiding van Rangers FC, voorheen Glasgow Rangers, denkt eraan om niet langer deel te nemen aan de Schotse competitie. Charles Green, directeur van de Schotse club, speelt met de gedachte om deel te nemen aan de nog niet bestaande BeNeLiga.

De BeNeLiga bestaat op dit moment alleen nog voor vrouwenteams, maar er zijn plannen om bij de mannen de twaalf beste Nederlandse clubs en acht beste Belgische clubs onder te brengen in één competitie.

Rangers FC zou willen deelnemen aan deze competitie, omdat men niets ziet in een voorstel om de Schotse competitie te hervormen. "De BeNeLiga is, met de hand op het hart, vandaag geen optie. Maar het betekent niet dat het geen optie kan worden", is Green realistisch.

Afgelopen zomer werd de ploeg vanwege ernstige financiële problemen teruggezet naar het laagste niveau in Schotland. De 54-voudig landskampioen gaat dit seizoen fier aan de leiding en zal naar alle waarschijnlijkheid het kampioenschap pakken, maar daar schiet de ploeg niets mee op als het plan van de voetbalbond wordt goedgekeurd.

Dan blijven er namelijk drie divisies over met meer deelnemers. Een verzoek om versnelde promotie van Green, die onlangs 27 miljoen euro binnenhaalde met de hernieuwde beursgang, werd afgewezen.

[League Cup] Chelsea verliest van Swansea

Chelsea moet in de return van de halve finale van de League Cup alle zeilen bijzetten om de finale te bereiken. Vanavond verloren The Blues op eigen veld met 2-0 van Swansea City. De ploeg uit Wales deed op haar beurt uitstekende zaken en staat met een been in de finale van het Engelse bekertoernooi.

Op Stamford Bridge was het Michu die voor Swansea het eerste doelpunt op het scorebord zette. Hij maakte zes minuten voor rust de 0-1. In blessuretijd bracht Daniel Graham Chelsea de definitieve klap toe door de tweede goal te maken. Keeper Michel Vorm kreeg van trainer Michael Laudrup rust, net als middenvelder Kemy Agustien, zij zaten de gehele wedstrijd op de bank. 

In de andere halve finale won Bradford City, uitkomend op het vierde niveau, verrassend thuis van Aston Villa: 3-1. Nahki Wells en Rory McArdle zetten de thuisploeg op een 2-0 voorsprong, waarna Andreas Weimann iets terugdeed voor The Lions. Carl McHugh had het slotakkoord door er in de slotfase 3-1 van te maken. 

De returns zijn op 22 en 23 januari.

Vrouw bekent verantwoordelijkheid garagebrand

Een vrouw heeft woensdagavond tijdens een bewonersbijeenkomst bekend dat zij verantwoordelijk is voor de brand die dinsdag woedde in een Amsterdamse parkeergarage. Haar auto vatte vlam toen zij de garage aan de Anne Frankstraat bij het Waterlooplein binnen reed, zo meldt een woordvoerder van de gemeente.

Ruim honderd bewoners van het appartementencomplex dat boven de garage ligt moesten tijdelijk hun huis uit. Woensdagavond vond er in de Stopera een bewonersbijeenkomst plaats. De vrouw, die ook in het appartementencomplex woont, gaf toe dat haar auto in brand was gevlogen. Geëmotioneerd bood ze haar excuses aan, waarop applaus volgde.

De gemeente wist op basis van beelden van beveiligingscamera's al dat de vrouw betrokken was bij het ontstaan van het vuur. Met haar was nog geen contact opgenomen. "We weten dat er van enige opzet geen sprake is. Ze probeerde het vuur nog uit te krijgen", aldus de zegsman van de gemeente. De vrouw wordt ook niet vervolgd.

Winterweer teistert Midden-Oosten

Winterweer, zoals dat in het Midden-Oosten de afgelopen jaren niet meer is voorgekomen, heeft aan acht mensen het leven gekost. De slachtoffers vielen in Libanon en op de Westelijke Jordaanoever. Op veel plekken viel sneeuw.

In Libanon kwamen de afgelopen twee dagen zes mensen om het leven. Vier mensen verloren het leven toen ze in een rivier terechtkwamen en verdronken. Een vijfde persoon vroor dood en een zesde persoon kwam om toen hij met zijn auto van de weg raakte, aldus George Kettaneh van het Libanese Rode Kruis. De komende dagen houdt het noodweer naar verwachting aan. In de bergen wordt veel sneeuw verwacht en in lagergelegen gebieden blijft het regenen. Het winterweer heeft geleid tot stroomstoringen en veel problemen in het verkeer.

In Ramallah, op de Westoever, verdronken twee vrouwen. Zij zaten in een auto die dinsdag strandde omdat de weg onder water gelopen was. Toen zij waren uitgestapt werden zij door het kolkende water meegesleurd. Hun levenloze lichamen werden woensdag gevonden. De chauffeur van de auto werd ook gevonden. Hij is in kritieke toestand naar een ziekenhuis overgebracht. Ook de Gazastrook kampt met noodweer. In duizenden huizen is de stroom uitgevallen. Reddingswerkers hebben tientallen mensen geëvacueerd.

Voor delen van Israël is sneeuw voorspeld en op sommige plekken, zoals in Jeruzalem, sneeuwt het al. Scholen in Israël blijven donderdag dicht. Eerder moest het Israëlische leger al helikopters en rubberboten inzetten om mensen te redden die door overstromingen van de buitenwereld waren afgesloten.

Het noodweer heeft ook Syrische vluchtelingen in Jordanië getroffen. Zware regenval heeft er de afgelopen vier dagen toe geleid dat tweehonderd tenten in het vluchtelingenkamp bij Zaatari wegspoelden. Bovendien staat er een harde wind en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. Op veel plekken in Jordanië viel woensdag een dik pak sneeuw. De sneeuwval ging gepaard met harde wind en onweer. Scholen hebben hun deuren gesloten en automobilisten en het vliegverkeer hebben veel last van de sneeuw. In de Jordaanse hoofdstad Amman zijn straten onbegaanbaar en afgelegen dorpen raakten van de buitenwereld afgesloten. Volgens een weerman van de Jordaanse meteorologische dienst is het de zwaarste storm in januari in het Midden-Oosten sinds dertig jaar.

In Syrië sneeuwt het eveneens. Rond Damascus viel veel sneeuw en in de provincie Homs en langs de grens met Israël viel op veel plekken de stroom uit door de sneeuwval. De komende drie dagen wordt er zware regenval verwacht met temperaturen rond het vriespunt.

In Egypte waren er de afgelopen drie dagen problemen op het Suezkanaal. De scheepvaart ondervond veel hinder van zware regenval, harde wind en slecht zicht. Diverse havens waren gesloten en het aantal schepen dat het Suezkanaal gebruikte was gehalveerd. Woensdag waren de problemen volgens de autoriteiten weer voorbij.

Inter accepteert bod Galatasaray op Sneijder

Internazionale heeft het bod van Galatasaray op Wesley Sneijder geaccepteerd. Het is nu aan de speler om een eventuele transfer af te ronden. Inter-president Massimo Moratti bevestigt dat de club blij is met het bod van de Turkse club. Naar verluidt ligt het bod tussen de tien en vijftien miljoen euro.

"We zijn tevreden met het bod op Sneijder. Het is nu aan Wesley om te beslissen", citeert Football Italia Moratti. "Ik heb hem nog niet gesproken. Wanneer hij hier zou blijven spelen, onder onze voorwaarden, was hij van waarde geweest."

De Italiaanse grootmacht was van plan om het contract van Sneijder te verlengen onder een verlaagd jaarsalaris. De middenvelder ging hier niet mee akkoord en ging vervroegd op vakantie. Sneijder wordt met diverse clubs in verband gebracht en zou graag naar Engeland willen verkassen. Het is dan ook niet duidelijk of hij tekent in Turkije, waar hij zes miljoen euro per jaar kan gaan verdienen.

Naast het vertrek van Sneijder hield Moratti zich ook bezig met de eventuele komst van Catania-middenvelder Francesco Lodi. "Die komt niet in januari, omdat hij niet te koop is. We willen geen problemenn veroorzaken", besluit de president.

Veiligheidschef mag in Italië duel staken

De dienstdoende veiligheidschef in stadions in Italië heeft voortaan de bevoegdheid wedstrijden stil te leggen bij racistische uitingen vanaf de tribunes. Dat heeft de toezichthouder op sportevenementen woensdag bepaald. De arbitrage dient in zulke gevallen contact te zoeken met de veiligheidschef, die er dan voor kan kiezen het duel tijdelijk of geheel te staken.

De maatregel volgt op het incident tijdens een oefenwedstrijd van AC Milan bij vierdedivisionist Pro Patria vorige week. Milan stapte onder aanvoering van middenvelder Kevin-Prince Boateng van het veld, nadat een deel van de spelers onheus was bejegend. Onder anderen Boateng en Urby Emanuelson moesten het ontgelden.


Veiligheidschef mag in Italië duel staken (Foto: Novum)

[Dakar] Van Loon en Wevers kennen goede dag

Erik van Loon en Erik Wevers hebben een goede vijfde dag van de Dakar Rally achter de rug. Beide Nederlanders wisten in de etappe van Arequipa naar Arica in de top vijftien van het autoklassement te geraken. De etappezege ging naar Nani Roma, terwijl Stephane Peterhansel blijft leiden.

De verschillen in de vijfde etappe bleven klein. Roma had aan de meet iets meer dan een minuut voorsprong op Peterhansel, Robby Gordon en Giniel de Villiers. Van Loon had als nummer elf bijna tien minuten meer nodig dan de dagwinnaar, terwijl Wevers op plaats veertien hier een kleine minuut achter zat. Gert Huzink deed het met een 32e stek op ruim 24 minuten ook goed.

In het klassement heeft Peterhansel nu een voorsprong van bijna tien minuten op Nasser Al-Attiyah die vandaag ruim vijf minuten inleverde. De Villiers staat derde, maar wel ruim een half uur achter de nummer een. Beste Nederlander is Wevers op een zestiende plaats, ruim twee uur achter Peterhansel. Van Loon had een uur meer nodig en staat 22e.

Dj-collectief C2C wint publieksprijs Eurosonic

Het Franse dj-collectief C2C heeft de publieksprijs van de European Border Breakers Awards (EBBA's) gewonnen. De groep uit Nantes ontving de prijs woensdag op festival Eurosonic Noorderslag in Groningen.

De EBBA's gaan naar Europese artiesten die met hun debuutalbum succesvol waren buiten de eigen landsgrenzen. Er werden woensdag tien uitgereikt. C2C en zes andere winnaars, waaronder het Nederlandse Dope D.O.D., verzorgden een optreden tijdens het evenement. Ook oud-wnnaars Katie Melua, Alphabeat en Saybia klommen op het podium.

De avond werd aan elkaar gepraat door de Britse tv-presentator en muzikant Jools Holland. Hij werd bijgestaan door zangeres en actrice Birgit Schuurman.


Dj-collectief C2C wint publieksprijs Eurosonic

Aanhouding na dodelijke schietpartij

Een 29-jarige man is woensdag aangehouden in verband met een dodelijke schietpartij in Oosterwolde. Een 51-jarige man uit die Friese plaats overleed door de schietpartij. Dat liet de politie weten.

Het schietincident vond plaats op de Hooge Esch. Getuigen hebben gezien dat daarna een paar auto’s met hoge snelheid uit de straat wegreden.

Agenten hielden vervolgens in de omgeving drie mensen uit twee auto’s aan. Twee van hen bleken niets met de schietpartij te maken te hebben en mochten weer naar huis. De 29-jarige man zit nog wel vast.

Man vergeet vrouw op Duitse parkeerplaats

Een Nederlandse man heeft zijn vrouw langs de snelweg in Duitsland laten staan. De 35-jarige man reed met zijn gezin van Polen naar Nederland en hield een plaspauze bij een parkeerplaats bij Gelsenkirchen. Toen hij wegreed vergat hij zijn vrouw, zo melden Duitse media.

Na veertig kilometer vroeg de 10-jarige dochter van het stel aan haar vader waar haar moeder was. De man keerde terug naar de parkeerplaats, maar daar was de vrouw niet meer. Zij was bij landgenoten in de auto gestapt die haar een lift gaven naar Oss.

Haar echtgenoot waarschuwde de politie, maar een zoektocht bleek onnodig. De man beloofde de politie voortaan beter op zijn vrouw te passen.

Bagage Amerikaanse militair WO II eindelijk terecht

Een Amerikaanse militair die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk vocht, heeft na meer dan zeventig jaar eindelijk zijn tas terug. Hij raakte de tas in november 1944 kwijt, een maand voordat hij gevangen werd genomen door de nazi's.

De 92-jarige William Kadar ontving de tas dinsdag in de post. Zijn naam en serienummer stonden er nog steeds op. Volgens zijn kleindochter Arleen heeft een 16-jarige Franse jongen de tas gevonden in het huis van zijn grootvader. De jongen besloot vervolgens de eigenaar van de bagage op te sporen.

Arleen zei dat haar familie hoopt binnenkort via Skype met de Franse jongen te praten.

Bioscoopschutter maakte zelfportret voor bloedbad

James Holmes maakte, vlak voordat hij vorig jaar in een bioscoop in Aurora een bloedbad aanrichtte, zelfportretten met zijn mobiele telefoon. Hij stak zijn tong uit, lachte en poseerde met een van wapens waarmee hij de massaslachting aanrichtte. De foto's werden woensdag door de politie getoond in de rechtszaal.

Ook werden er foto's getoond van de bioscoop. De foto's zou Holmes een maand voordat hij het vuur opende op de bioscoopbezoekers hebben gemaakt. Op een van de foto's is de deur van een nooduitgang te zien.

Bij de schietpartij kwamen twaalf mensen om het leven. Tientallen mensen raakten gewond.

'Di Matteo wordt opvolger van Stevens'

Schalke 04 is bezig met een zoektocht naar de opvolger van de ontslagen Huub Stevens. In de wandelgangen gaat de naam van Roberto Di Matteo rond. Volgens Voetbal International heeft de club uit Gelsenkirchen al twee gesprekken gevoerd met de Italiaanse oefenmeester.

De 41-jarige Di Matteo werd in november ontslagen als manager van Chelsea. Een half jaar eerder won hij nog de Champions League met The Blues. Momenteel zit de Italiaan zonder club en hij staat naar verluidt open voor een dienstverband in Duitsland. Jens Keller is als interim-trainer aangesteld en zit daar nog tot aan het einde van dit seizoen. Met Di Matteo haalt Schalke mogelijk een trainer in huis die nog niet veel ervaring heeft.

In 2008 werd hij aangesteld als manager van Milton Keynes Dons. Vervolgens kwam hij via West Bromwich Albion terecht bij Chelsea, waar hij begon als assistent. Begin maart werd hij hoofdtrainer bij de grootmacht, om acht maanden later ontslagen te worden.

[AC] Spurs moeten Afrika Cup-deelnemer Adebayor missen

Tottenham Hotspur moet het enige tijd stellen zonder Emmanuel Adebayor. De 28-jarige spits doet met Togo mee aan de Afrika Cup, die 19 januari begint in Zuid-Afrika. Hij is zaterdag in de Premier League-wedstrijd tegen Queens Park Rangers nog wel van de partij, maar daarna mist hij onder meer het treffen met Manchester United, een week later.

Adebayor, die in totaal mogelijk vier duels van zijn club aan zich voorbij moet laten gaan, had zich aanvankelijk niet beschikbaar gesteld voor Togo. Hij lag in de clinch met de nationale bond over achterstallige betalingen. Dat dispuut lijkt echter uit de wereld.

Voor Spurs-trainer André Villas-Boas is de beslissing van Adebayor een tegenvaller. De Portugees heeft met Jermain Defoe slechts één andere spits in zijn selectie. Wil je meer weten over de Afrika Cup? FOK!sport schreef een uitgebreide voorbeschouwing


Spurs moeten Afrika Cup-deelnemer Adebayor missen (Foto: Novum)

Marko: "Alonso speelde politieke spelletjes"

Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft kritiek geuit op het gedrag van Fernando Alonso afgelopen seizoen. Hij beschuldigt de Spanjaard ervan politieke spelletjes te hebben gespeeld.

In een interview verschenen in het tijdschrift Red Bulletin weidde Marko uit over wereldkampioen Sebastian Vettel en de nummer twee Fernando Alonso. "Vettel was fenomenaal. Hij sloot zich af van de buitenwereld, zodat hij zich kon beroepen op reserves die anderen wellicht niet hadden." Volgens Marko was de Spanjaard vooral bezig met 'politiek en grappige opmerkingen maken'.

"Ik denk dat de stress bij Alonso de overhand nam richting het eind van het seizoen. Hij zei dingen als: 'Ik strijd tegen Lewis Hamilton, niet Vettel' en 'Ik neem het op tegen Adrian Newey'", zo vervolgde de Oostenrijker. "Over deze psychologische spelletjes zeiden we (tegen Vettel, red.): 'gewoon negeren'."

De Ferrari-coureur reageerde via Twitter op de aantijgingen van de Red Bull-adviseur: "Leuk om te lezen dat Red Bull nog steeds denkt dat we hun sterkste rivaal zijn komend seizoen. En dit zelfs voordat het begonnen is! Ik voel me vereerd.. ."

Alonso werd door de teambazen verkozen tot beste coureur van het jaar 2012. Het feit dat de Spanjaard in een minder competitieve Ferrari de strijd aanging met de Red Bulls zou zwaar hebben meegewogen in de keuze.

[BDO WK] Dekker bereikt kwartfinales

Darter Jan Dekker is doorgedrongen tot de kwartfinales van Lakeside. Op Frimley Green ontdeed hij zich in zeven sets van Gary Thompson: 4-3.

Double Dekker had het lastig met zijn Engelse tegenstander. Pas in de laatste set leek hij zijn spel dat hem in 2011 al eens tot de halve finales leidde terug te hebben gevonden. Met slechts een matchdart op bullseye de verzekerde de Drent zich van een plek bij de beste acht op het WK van de dartbond BDO.

In zijn volgende partij ontmoet Dekker mogelijk landgenoot Jimmy Hendriks, die het later vanavond tegen de Engelsman Richie George opneemt.

Vilanova mist bekerduel Barcelona

Barcelona-trainer Tito Vilanova zit donderdag niet op de bank tijdens het Copa del Rey-duel tegen Cordoba. Hij verblijft in de Verenigde Staten voor een second opinion, meldt de club. Bij de coach werd vorige maand een tumor uit zijn keel verwijderd, maar hij leidde het team zondag alweer tijdens de 4-0 zege op Espanyol.

Assistent Jordi Roura neemt in de achtste finale van de Spaanse beker de honneurs waar. De Catalanen verdedigen voor eigen publiek een 2-0 voorsprong. In het heenduel in Cordoba op 12 december nam Lionel Messi beide treffers voor zijn rekening.

Onder meer Real Madrid komt woensdagavond al in actie. In Santiago Bernabeu is Celta de Vigo de tegenstander.


Vilanova mist bekerduel Barcelona (Foto: Novum)

Prijskaartje Huntelaar bedraagt vijftien miljoen euro

Mocht Klaas-Jan Huntelaar komende zomer van werkgever ruilen, dan zal de nieuwe werkgever met vijftien miljoen euro over de brug moeten komen om de spits aan te trekken. Dat staat in een clausule in het contract dat de aanvaller van Schalke 04 eind vorig jaar tekende.

Het contract geldt tot medio 2015, maar mochten clubs zich komende zomer al melden in Gelsenkirchen, kunnen ze Huntelaar via de clausule eenvoudig losweken. Eerder dit seizoen was er al interesse van Arsenal en Liverpool, nu lijkt de interesse voor de 29-jarige spits wat bekoeld te zijn, vooral door de matige doelpuntenproductie.

In het seizoen 2011/12 werd HunTORlaar topscorer in de Duitse Bundesliga met 29 doelpunten. Daarmee bleef hij Mario Gómez (Bayern München) voor. Teven scoorde hij toen veertien Europa League-goals en passeerde hij vijf keer een keeper in het Duitse bekertoernooi. Dit seizoen staat de teller op slechts elf doelpunten in 25 wedstrijden.

Far Cry 3 krijgt een eigen gratis app

Er is een mobiele applicatie online gegaan voor Far Cry 3. Met de app kunnen mensen gecodeerde data ontrafelen om zodoende speciale mods en loadouts te krijgen voor de game. Daarnaast kun je via de app je voortgang bijhouden, statistieken bekijken en eigen gemaakte mappen bekijken.

Hieronder is een video te zien die beschrijft hoe de app moet werken. De app is te downloaden voor iOS en Android.

Whitmarsh: "Gelijke behandeling voor Pérez en Button"

Nieuwkomer Sergio Pérez zal bij de renstal van McLaren gelijk behandeld worden als zijn teamgenoot Jenson Button, die voor het vierde jaar deel mag uitmaken van het Formule 1-team uit Woking. Althans, dat is wat teambaas Martin Whitmarsh zei tijdens de perspresentatie van de Mexicaanse aanwinst.

"Ik weet dat mensen het hier graag over hebben", liet Whitmarsh weten aan het Britse Sky Sports. "Jenson heeft natuurlijk het voordeel dat hij het team al kent en zichzelf al heeft bewezen door een keer wereldkampioen te worden. Hij zal echter gul zijn met zijn tijd en al zijn bevindingen met Sergio delen. Maar zodra hij de baan opgaat, zal hij proberen Sergio te verslaan, net als dat Sergio van Jenson zal proberen te winnen."

"Het team zal beide coureurs echter gelijk behandelen", zo besluit Whitmarsh stellig.

Geen directe schorsing Moszkowicz

Advocaat Bram Moszkowicz wordt niet per direct geschorst naar aanleiding van de klacht die Estelle Cruijf tegen hem indiende. Dat heeft Germ Kemper, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, aan advocaat Gabriel Meijers laten weten.

Meijers staat Moszkowicz bij in de tuchtzaak die onder meer draait om contante betalingen van cliënten die Moszkowicz tegen de regels in niet bij de deken zou hebben gemeld. Het hoger beroep daarvan dient op 21 februari, zei Meijers.

Moszkowicz stond Estelle bij omdat zij moest getuigen in de strafzaak tegen haar vriend Badr Hari. Die wordt verdacht van een reeks ernstige mishandelingen. De ontevreden Estelle stapte over naar advocaat Nico Meijering, met wie Moszkowicz al jaren niet door één deur kan. Volgens Meijering beklaagt Cruijff zich over "excessief hoge declaraties" en over het feit dat Moszkowicz "de media heeft ingeschakeld".

Directe schorsing Moszkowicz niet aan de orde
Directe schorsing Moszkowicz niet aan de orde (Foto: ANP)

Bejaardenbond ANBO stapt uit FNV

Bejaardenbond ANBO stapt per direct uit de FNV. Dat laat de vakcentrale woensdag weten. Volgens ANBO-directeur Liane den Haan past de koers die de FNV heeft gekozen niet bij de ambities van de ouderenbond. "Maar we gaan in goed overleg uit elkaar", laat ze daarbij weten.

FNV-leden kunnen tot en met 31 maart gebruik maken van de dienstverlening van ANBO. Daarna zullen de FNV en de ANBO zelfstandig de belangen van hun seniorenleden voortzetten.

De zetel die ANBO bekleedde bij de FNV bij de Sociaal Economische Raad gaat nu naar een van de andere bonden van de FNV. ANBO was sinds 2009 onderdeel van de FNV.

IllumiRoom projecteert Xbox-beelden door hele kamer

Samsung heeft tijdens de CES 2013-keynote voor het eerst de IllumiRoom vertoond. De accessoire, gemaakt in samenwerking met Microsoft, is in staat om beelden te projecteren door de hele kamer. Denk bijvoorbeeld aan de omgeving, dwarrelend sneeuw of kogels die om je heen vliegen.

IllumiRoom gebruikt de Xbox Kinect om de ruimte waar het in staat te scannen. Vervolgens projecteert het allerlei beelden, van kleine effecten tot een verandering van een hele woonkamer. De onderstaande video laat een labtest zien waarin je de mogelijkheden van de IllumiRoom kunt bekijken en de clip is volgens Microsoft zelf niet aangepast. Meer informatie komt eind april, wanneer de ACM CHI 2013-conferentie van start gaat.

Turkije: PKK moet zich terugtrekken

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft Koerdische rebellen woensdag opgeroepen zich terug te trekken van Turks grondgebied en de wapens neer te leggen. De regering van Erdogan is momenteel in gesprek met PKK-leider Abdullah Öcalan, die achter de tralies zit, met als doel de PKK over te halen de wapens neer te leggen.

Vanuit de Turkse regering wordt niets naar buiten gebracht over de gesprekken met Öcalan, maar in de media wordt beweerd dat er wordt onderhandeld over een overeenkomst. In de overeenkomst zou staan dat er een wapenstilstand wordt gesloten en dat de rebellen zich terugtrekken uit Turkije en zich ontwapenen.

[AC] Utrecht-aanvaller Mulenga opgeroepen voor Zambia

FC Utrecht-speler Jacob Mulenga is door Zambia geselecteerd voor de Afrika Cup. De 28-jarige aanvaller veroverde vorig jaar de titel met zijn land. Door zijn selectie mist hij de eerste wedstrijden van Utrecht na de winterstop. De Zambianen nemen het in de poulefase op tegen Nigeria, Burkino Faso en Ethiopië.

Bij de Nigerianen behoort ADO Den Haag-verdediger Kenneth Omeruo, die wordt gehuurd van Chelsea, tot de selectie. Andere eredivisiespelers die in actie komen tijdens de Afrikaanse titelstrijd zijn Vitesse-aanvaller Wilfried Bony (Ivoorkust) en Ajacied Thulani Serero (Zuid-Afrika).

De Afrika Cup, die wordt gehouden in Zuid-Afrika, begint 19 januari. De finale is op 10 februari in Johannesburg. Wil je meer weten over de Afrika Cup? FOK!sport schreef een uitgebreide voorbeschouwing

Fernández volgt Peeters op in Gent

AA Gent heeft in de Spaanse trainer Victor Fernández een opvolger gevonden voor Bob Peeters. De 52-jarige Fernández tekende woensdag een contract tot het einde van het seizoen, meldt de Belgische club. Hij was eerder onder meer werkzaam bij Real Zaragoza, Real Betis en FC Porto, waar hij destijds de opvolger was van José Mourinho.

Gent nam vorige week na een dienstverband van twee maanden alweer afscheid van Peeters. De oud-speler van Roda JC en Vitesse, die in oktober al het veld moest ruimen bij Cercle Brugge, kon niet voorkomen dat de ploeg met een twaalfde plaats teleur stelt in de competitie.

[Dakar] Pain behoudt leidende positie

Olivier Pain heeft zijn leidende positie in de Dakar Rally behouden door in de vijfde etappe van Arequipa naar Arica achter David Casteu tweede te worden. Het verschil tussen beide Fransen bedroeg op de streep 1.09 minuten. Beste Nederlander werd Frans Verhoeven met een vijftiende plaats op bijna zeven minuten.

Casteu leidde de hele etappe, voor Pain die hiermee de leiding behoudt. De winnaar van gisteren, Joan Barreda Bort verloor door een navigatiefout al vijf minuten en daarna nog eens bijna drie uur door een defecte brandstofpomp. Cyril Despres moest ook weer tijd inleveren, ditmaal vier minuten.

Verhoeven revancheerde zich iets ten opzichte van de probleemdag van gisteren. De Nederlander werd uiteindelijk vijftiende, terwijl Henk Knuiman met 26 de tweede landgenoot werd. Hij leverde zestien minuten op de winnaar van vandaag in.

In het klassement heeft Pain iets meer dan een minuut voorsprong op Casteu. Despres bezet de derde positie op meer dan zes minuten. Verhoeven is met een 23e stek de beste Nederlander op ruim vijftig minuten. Knuiman staat met acht minuten meer een plaats lager.

Bij de quads lijkt Marcos Patronelli niets meer in de weg te staan om de eindzege te boeken. De Argentijn won wederom de etappe, nu met drie minuten voorsprong op de Pool Lukasz Laskawiec. Sebastian Husseini was de grote concurrent van Patronelli, maar verloor vandaag veel tijd. Dat gold ook voor zijn teamgenoot Kees Koolen die waarschijnlijk nu bij de coureur uit de Verenigde Arabische Emiraten staat.

In het klassement heeft Patronelli een voorsprong van ruim een uur op Ignacio Nicolas Cascale. De achterstand van Koolen is nog niet bekend.

'Geen blanke invloed op Kwakoe!'

Het Kwakoe-festival mag op geen enkele manier in blanke handen vallen. Blanken stammen namelijk af van slavenhandelaren en omdat Kwakoe Afro-Surinaams cultureel erfgoed is, mag het niet gebeuren dat er in de toekomst blanken betrokken raken bij de organisatie ervan. Die mening zijn een tweetal Afro-Surinaamse organisaties toegedaan.

De klagende organisaties, de stichting Konsensi van Kwakoeveteraan Emile Esajas en de stichting Kwaku Family van George Olymph, vinden dat Kwakoe georganiseerd moet blijven worden door negers. Door blanken toe te laten tot de organisatie zou volgens hen 'het belang van de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam (…) op zeer onfatsoenlijke manier (worden) ondermijnd'.

De organisaties hebben hun ongenoegen laten blijken aan de stadsdeelraad van Amsterdam Zuidoost. Reden daarvoor was de beslissing van de deelraad om in de toekomst het festival te laten organiseren door een professionele evenementenorganisatie en de mensen in dat soort organisaties hebben volgens de klagende partijen de verkeerde huidskleur.

De deelraad kwam tot dat besluit vanwege de wanordelijke organisatie van het festival de afgelopen jaren. Niet alleen op organisatorisch, maar ook op financieel vlak ging er toen bijzonder veel verkeerd.

MLB 2K13 komt in maart

Het honkbalspel Major League Baseball 2K13 komt in maart van dit jaar uit. Dat heeft uitgever 2K Games bekendgemaakt. De studio heeft een deal gesloten met Major League Baseball, the Major League Baseball Players Association en Major League Baseball Advanced Media om het spel te kunnen uitgeven.

"We’d like to thank our league partners for their support in helping us reach an agreement to bring back MLB 2K", zegt Jason Argent, VP of marketing van 2K Sports. "We know fans are extremely passionate about the MLB 2K series and the Perfect Game Challenge."

Met het spel komt ook de jaarlijkse Perfect Game Challenge terug. Hierbij kunnen spelers zich kwalificeren voor het prijzengeld van één miljoen dollar door de perfecte wedstrijd te spelen. De precieze details van deze competitie worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

Major League Baseball 2K13 komt 8 maart uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Frankrijk houdt vast aan kernwapens

Frankrijk blijft vasthouden aan het dure kernwapenarsenaal ondanks bezuinigingen op defensie. Dat heeft de Franse president François Hollande woensdag gezegd. De kernwapens zijn volgens Hollande essentieel voor de landsverdediging.

Door de wereldwijde veiligheidsdreigingen zijn volgens Hollande kernwapens van groot belang voor de verdediging van Frankrijk, het enige land in Europa dat over kernwapens beschikt. Kernwapens zijn 'een afschrikwekkende kracht die ons bescherming biedt tegen alle dreigingen'. Bovendien zorgen de kernwapens ervoor dat Frankrijk 'een belangrijke rol blijft spelen op het wereldtoneel', aldus de president.

Schaken voorzichtig: "Van de natuur win je niet"

Feyenoord hervat de competitie met De Klassieker tegen Ajax. Ruben Schaken is tijdens die ontmoeting in de Amsterdam ArenA hoogstwaarschijnlijk niet van de partij.

Sinds zijn operatie van twee weken geleden herstelt de Oranje-international bijzonder snel. De aanvankelijke prognose van zes weken uit de roulatie kan inmiddels worden bijgesteld. "Ik loop voor op het programma", beaamde Schaken tegenover RTV Rijnmond.

"Gisteren heb ik een zware training gehad. Dat was een goede prikkel. Op de day-after vandaag heb ik geen reactie gevoeld. Maar ik wil niet te snel van stapel lopen", blijft hij op zijn hoede. "De maximale test moet nog komen, waarna ik eventueel met de groep mee zou kunnen trainen."

Wanneer Schaken weer inzetbaar zal zijn is vooralsnog onduidelijk. "Ik ga nog altijd uit van de zes weken die normaal zijn. Elke week dat ik eerder kan spelen, is mooi meegenomen. Maar ik wil niet meegaan met de verhalen dat ik zou kunnen spelen tegen Ajax. Dat is onrealistisch. Er moeten nog matjes gehecht worden aan m'n buikwand. Het gaat goed, maar van de natuur kan je niet winnen."

Extra doelen fundraiser GameStick bekend

We hebben al de Ouya, een spelcomputer die opereert op het Android-besturingssysteem. Wat sommige van jullie nog niet wisten is dat er naast Ouya nog meer van dat soort consoles aankomen. Een daarvan, die nu nog in de kickstarter-fase zit, is de GameStick.

Het kickstarter-doel van honderdduizend dollar is al bereikt, maar laten we eerlijk zijn, het is altijd leuker om meer binnen te halen dan geplanned. Met dit in het achterhoofd heeft de ontwikkelaar van de GameStick de volgende mijlpunten toegevoegd aan het project.

Bij 320 duizend dollar krijgen kopers de optie om de GameStick in het zwart of wit aan te schaffen. Zodra de 450 duizend dollar bereikt is komen daar ook nog het kleurtje rood en een kleur die later bepaald kan worden op de Facebook pagina van Gamestick bij. Nu zal je waarschijnlijk denken, "Goh! Nieuwe kleurtjes, jippie!", maar het volgende doel is een stuk interesanter. Zodra de 560 duizend dollar bereikt is zal de ontwikkelaar namelijk op iedere GameStick een MicroSD-lezer plaatsen.

Om deze extra kosten wat makkelijker behaalbaar te maken, is er een nieuwe optie bijgekomen. Voor maar 89 dollar kan je een GameStick kopen, met een doorzichtige carry-case.

De Guzman wacht op kans in Oranje

Jonathan De Guzman hoopt dat hij een uitnodiging van Louis van Gaal krijgt. De middenvelder van Swansea City heeft nog altijd hoop om zijn debuut in Oranje te maken.

"Vanuit Canada wordt er nog steeds druk op me uitgeoefend. Omdat ik nog niet voor Nederland gespeeld heb, hopen ze dat ik voor Canada kies. Maar Canada is geen voetballand. Ik hoop nog steeds op een oproep voor Oranje", vertelt De Guzman in de Daily Telegraph.

Volgens de voormalig speler van Feyenoord kan Canada moeilijk omgaan met zijn afwijzing om aldaar international te worden. "Natuurlijk komt er kritiek. Spelers als ik en Owen Hargreaves hadden het pad voor anderen kunnen effenen", vervolgt hij.

"Ik voel me Nederlands en Canadees tegelijk. Ik ben half Jamaïcaans, half Filippijns, geboren in Canada, verhuisd naar Nederland. Ik heb een Nederlands paspoort", besluit hij. Sinds deze zomer is hij in dienst van Swansea City, dat hem huurt van het Spaanse Villarreal.

"Vooroordeel van lieve hockeyblondjes klopte niet"

Max Caldas sprak maandagavond op de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven over het succes van de Oranjevrouwen op de Spelen. Het Brabants Dagblad was erbij en schreef erover.

De pittige stage afgelopen winter was volgens de bondscoach één van de geheimen achter het succes van de Nederlandse hockeysters. De Oranjevrouwen verzamelden zich vorig jaar januari op Schiphol voor een reis naar Londen. Tenminste dat dachten ze. De trip ging uiteindelijk naar Alicante, waar de vrouwen werden gedrild door drie commando’s.

De keuzeheer verklaarde: "Ik had het idee dat stress een negatieve rol speelde in de ploeg. Dat dat invloed had gehad op de verloren WK-finale in Argentinië (2010, red.) en het soms stroef verlopen EK. Maar ik zat ernaast, na de eerste dag vertelden de leiders me dat stress helemaal geen issue was in de ploeg. Het vooroordeel van lieve hockeyblondjes klopte niet, het waren bikkels. Zonder sieraden, douche, tent en gsm redden de meiden zich prima."

Caldas sprak gedurende de avond niet alleen over de stage in Alicante, ook andere onderwerpen kwamen aan bod. Zoals de shoot-outs, waar de Nederlandse vrouwen eindeloos op trainden. Ellen Hoog blonk er niet in uit. "Toch was voor mij één ding duidelijk: die neemt de vijfde bal", sprak de oefenmeester.

"Hoe hoger het water staat, des te beter is Hoog. Soms moest ik vertrouwen op mijn gevoel. Maartje Paumen mocht bijvoorbeeld niet de eerste nemen. Stel ze zou missen, als aanvoerster, dan zou dat voor de rest misschien een te grote klap zijn. Naomi van As moest die eerste nemen, dan was ze gelijk van de spanning af."

[Video] Darwin-award kandidaat #1 bekend!

Het jaar is nog maar net begonnen of de eerste genomineerde voor de Darwin Awards 2013 heeft zich al gemeld. Op internet zijn namelijk schokkende beelden opgedoken van een man die werd geroosterd na een klim in een hoogspanningsmast.

Het gaat hier om ene Miguel uit Santiago. De dronken Chileen leek het gistermiddag wel een tof idee om in een hoogspanningsmast te klimmen. Al snel had zich een enorme menigte onder de mast verzameld.

Ook de spuitgasten waren massaal uitgerukt. Zij bliezen een enorme zitzak op onder de hoogspanningsmast, maar het mocht niet meer baten. De beste man zwaaide wat heen en weer aan de mast en raakte met zijn voet een kabel, met een enorme vuurbal als gevolg. Zwartgeblakerd viel Miguel dood naar beneden.


Let op, schokkende beelden! (no pun intended)

Stemacteur suggereert komst Fallout 4

De Amerikaanse stemacteur en radio-dj Erik Todd Dellums heeft gesuggereerd dat het personage Three Dog, bekend uit Fallout 3, een terugkeer zal maken. Met de woorden 'Er komt misschien wel meer van Dog aan' suggereert de Amerikaan dat Fallout 4 in de maak is. Hij wil de komst van het spel niet officieel bevestigen.

In een opvolgend bericht op zijn twitteraccount laat de stemacteur weten dat hij toestemming had van uitgever Bethesda om dit bericht de wereld in te brengen. "Houd ik jullie mooi even een wortel voor", schreef hij plagerig.

De komst van Fallout 4 is niet zeker, maar gezien het commerciële succes van Fallout 3 wel waarschijnlijk. Het postapocalyptische rollenspel is zeker acht miljoen keer verkocht. Bethesda kocht de licentie om Fallout-spellen te maken in 2007 van Interplay en heeft sinds die tijd alleen Fallout 3 en Fallout: New Vegas uitgegeven.

TERA vanaf volgende maand gratis

Het online rollenspel TERA is vanaf februari gratis te spelen. De mogelijkheid om maandelijks te blijven betalen blijft bestaan. Gamers die een abonnement hebben krijgen extra virtuele wapens en kledingstukken, meer missies en korting op virtuele goederen. Dat heeft het Koreaanse gamebedrijf Bluehole Studio bekendgemaakt.

Het Koreaanse gamebedrijf zag het aantal abonnees in de voorbije maanden afnemen. Door het spel voor iedereen toegankelijk te maken, hoopt het bedrijf dat TERA door meer spelers gespeeld wordt.

TERA werd twee jaar geleden in Korea gelanceerd, waarna de game in mei ook in Europa op de markt kwam. Om verwarring te voorkomen, krijgt de gratis versie van Tera een andere naam. Deze versie heet TERA: Rising. Gamers van beide versies kunnen wel gewoon samen spelen.

In de afgelopen maanden hebben verschillende gamebedrijven het zogenoemde free-to-play-verdienmodel omarmd. Hierbij kunnen gamers naar eigen wens geld uitgeven aan bijvoorbeeld kledingstukken. Onder meer Star Wars: The Old Republic en Lord of the Rings Online gingen TERA voor.



Technologie zorgt voor 'fysiek' touchscreentoetsenbord

Veel mobiele apparaten hebben geen fysiek toetsenbord meer. Ze zijn vervangen door toetsenborden op een scherm die voor veel mensen toch niet zo lekker aanvoelen wanneer ze typen. Tactus is nu bezig met technologie waarmee je een fysieke reactie krijgt van een touchscreentoetsenbord.

Het begint met een speciale laag die bovenop het touchscreen wordt aangebracht. Hieronder zitten kanaaltjes die olie kunnen vasthouden. Het besturingssysteem bepaalt wanneer de olie door de kanalen heen stroomt om speciale knoppen te maken. De olie tilt als het ware kleine delen van de laag omhoog om verschillende toetsen te maken die weerstand bieden wanneer je erop drukt. De apparaten die dit gebruiken worden wel wat dikker door het verhoogde scherm.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf heeft het weinig impact op de batterijduur. Er wordt namelijk alleen energie verbruikt tijdens het aan- of uitzetten. Tactus Technology wil de technologie verkopen aan fabrikanten van tablets en andere mobiele apparaten, maar het zal nog een tijdje duren voordat het klaar is voor gebruik.

Duitse kerk stapt uit onderzoek kindermisbruik

De Duitse rooms-katholieke kerk trekt zich terug uit een onderzoek naar mogelijk kindermisbruik door geestelijken in de afgelopen decennia. Het onderzoek werd uitgevoerd door een vermaard expert van buiten de kerk. De Duitse Bisschoppenconferentie zegt nu dat er geen vertrouwen meer is tussen de twee partijen.

In 2011 vroeg de kerk hoogleraar Christian Pfeiffer van het Criminologisch Onderzoeksinstituut in Nedersaksen om data over kindermisbruik sinds 1945 te analyseren. Woensdag zei de kerk echter dat 'het wederzijds vertrouwen in duigen ligt' en dat er een nieuwe partner wordt gezocht voor het project. Wie die nieuwe partner moet worden bleef onvermeld.

Volgens Pfeiffer werkten de onderzoekers en de kerk de eerste paar maanden goed samen, waarna problemen ontstonden. Zo drong eerst het aartsbisdom van München aan op strenger toezicht van de kerk op het werk van de onderzoekers. Vervolgens eisten de Duitse bisdommen dat er geen bevindingen zouden worden gepubliceerd zonder toestemming van de kerk. Dit was voor Pfeiffer een onacceptabele eis.

De Bisschoppenconferentie zei in een verklaring dat de manier waarop Pfeiffer communiceerde met functionarissen binnen de kerk verdere constructieve samenwerking onmogelijk heeft gemaakt.

Saudi-Arabië onthoofdt werkster

In Saudi-Arabië is een Sri Lankaanse werkster geëxecuteerd voor de dood van een Saudische baby die aan haar zorgen was toevertrouwd. Dat maakte het Saudische ministerie van binnenlandse zaken woensdag bekend. De vrouw is onthoofd.

Wereldwijd werd onthutst gereageerd toen het doodvonnis werd uitgesproken, met name omdat de werkster op het moment van de moord, in 2005, 17 jaar was. Zelf ontkende de vrouw altijd dat ze het 4 maanden oude jongetje had gewurgd.

Rechtengroepen noemden het vonnis een schending van de internationale gedragslijnen rond de berechting van minderjarigen. Human Rights Watch zei de executie in de scherpste woorden te veroordelen.

'Jack Lew nieuwe minister van financiën VS'

Stafchef van het Witte Huis Jack Lew wordt waarschijnlijk door de Amerikaanse president Barack Obama naar voren geschoven om het ministerie van financiën te leiden. Mogelijk wordt de voordracht eind deze week al bekendgemaakt. Dat hebben bronnen bij het Witte Huis woensdag gezegd.

Hoewel een definitieve keuze nog niet is gemaakt, lijkt het er volgens de bronnen op dat Lew een kandidaat is die op de meeste steun kan rekenen. Obama heeft voor Lew gekozen vanwege zijn brede ervaring binnen de overheid en de private sector. Eerder gaf Lew leiding aan het Office of Management and Budget. Ook was hij op het ministerie van buitenlandse zaken verantwoordelijk voor internationale economische kwesties. Lew speelde een belangrijke rol bij de onderhandelingen tussen het Witte Huis en het Congres over de overheidsbegroting.

Justin Bieber definitief vrijgezel

Justin Bieber is weer op de markt. De relatie van het Canadese tieneridool en actrice Selena Gomez is definitief gestrand, vertellen ingewijden aan het Amerikaanse blad Us Weekly. Geruchten dat de romance van Justin en Selena in zwaar weer verkeerde, deden al langer de ronde.

Het sprookje van Bieber en Gomez spatte eind december uiteen. De twee wilden Nieuwjaar vieren in Mexico, maar op 30 december pakte Selena haar biezen en vloog ze halsoverkop terug naar Los Angeles. "Ze hebben weer enorme ruzie gehad en Selena vergeeft het hem dit keer niet", klapt een bekende van het stel uit de school.

Uiteindelijk luidde zowel Justin als Selena het nieuwe jaar in Los Angeles in. Gomez bracht de jaarwisseling door met vriendinnen, terwijl Bieber met rapper Lil Twist op stap ging. De rapper zou het tieneridool in aanraking met drugs hebben gebracht, wat resulteerde in de vorige week uitgelekte foto's van Justin met een joint.

"Hij heeft het erg moeilijk met de breuk", weet een bekende van de zanger. "Dit keer is Selena echt klaar met hem." Bieber en Gomez bevestigden hun relatie in februari 2011 door samen op de rode loper te verschijnen. In november liep de romance op de klippen, maar vorige maand werden de twee tienersterren weer zoenend gespot.


Justin Bieber definitief vrijgezel (Foto: Novum)

Chinezen smokkelen half miljoen tussen luiers

Op Schiphol zijn zaterdag twee Chinezen aangehouden met ruim een half miljoen euro in hun bagage. Het geld was verstopt tussen luiers en in een schoenendoos, laat de marechaussee woensdag weten.

Het duo van 28 en 36 jaar is aangehouden op verdenking van witwassen, maar na onderzoek in vrijheid gesteld. Ze blijven wel verdachten, aangezien ze geen aannemelijke verklaring over de herkomst van het geld konden geven. Het half miljoen is dan ook niet teruggegeven.

Het geld kwam aan het licht toen de douane de ruimbagage van de verdachten controleerde.

Duitse vrouw betaalt 115 verkeersboetes

Een Duitse vrouw heeft woensdag in een keer 115 openstaande snelheidsboetes betaald. De 52-jarige vrouw uit Emmerich liep op de A13 ter hoogte van Delft tegen de lamp. Ze rekende direct 9312 euro af, meldt de politie.

De vrouw is eigenaar van een bedrijf in Duitsland met meerdere auto's. Ze dacht dat de werknemers die de vele boetes gekregen hadden deze al hadden betaald. Dit bleek niet het geval, waardoor ze het hele bedrag dus in een keer moest afrekenen om te voorkomen dat haar rijbewijs werd ingenomen.

Britten door Zweden gezocht voor knoflooksmokkel

Zweedse aanklagers hebben een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor twee Britten die verdacht worden van de smokkel van Chinese knoflook. De verdachten ontdoken hiermee in Zweden voor een bedrag van tien miljoen euro aan belastingen, zei een van de aanklagers, Thomas Ahlstrand, woensdag.

De Britten zouden de knoflook eerst per boot naar Noorwegen hebben gesmokkeld, waar de bollen belastingvrij konden worden ingevoerd. Vervolgens staken zij met hun smokkelwaar de grens met Zweden over en ontliepen daarmee Zweedse importheffingen.

Na langdurig onderzoek hebben de Zweedse autoriteiten de identiteit vastgesteld van de twee Britten. Het duo zou zich in 2009 en 2010 aan deze knoflooksmokkel hebben schuldig gemaakt.

Reizigers gewaarschuwd voor bosbranden Australië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers die naar Australië gaan 'extra waakzaamheid' te betrachten. Het land wordt momenteel geteisterd door bosbranden. Volgens het departement van minister Frans Timmermans (PvdA) is het risico van zich snel uitbreidende bosbranden 'extreem groot'.

Het is daarom geboden dat Nederlanders tijdens hun verblijf in Australië dagelijks het lokale nieuws in de gaten te houden en de aanwijzingen van de autoriteiten en hulporganisaties ?strikt opvolgen'. Bij twijfel moeten zij de lokale brandweer of politie bellen voor verdere informatie, aldus het reisadvies van Buitenlandse Zaken.


Reizigers gewaarschuwd voor bosbranden Australië (Foto: Novum)

'Acteur Klaus Kinski misbruikte zijn dochter'

De Duitse acteur Klaus Kinski heeft zijn dochter jarenlang misbruikt. De nu 60-jarige Pola Kinski was van haar vijfde tot haar negentiende levensjaar slachtoffer van zijn seksuele uitspattingen, heeft ze onthuld tegenover het Duitse blad Stern.

"Ik heb me regelmatig verweerd en gezegd: ik wil niet. Maar daar had hij lak aan. Hij deed gewoon wat hij wilde", vertelt Pola Kinski. Ze leefde haar hele jeugd in angst voor haar vader, die in 1991 op 65-jarige leeftijd overleed.

Klaus Kinski stond bekend als het enfant terrible van de Duitse cinema en vanwege zijn intense acteerspel. Pola is zijn oudste dochter. Haar halfzus is Nastassja Kinski, die te zien was in films als Tess, Unfaithfully Yours en Terminal Velocity.

Veerboot knalt op kade in New York

Een veerboot is woensdag tijdens de ochtendspits in New York tegen een aanlegsteiger geknald. Er zouden dertig tot vijftig gewonden zijn gevallen, zeiden politie en brandweer.

De veerboot met forensen uit New Jersey ramde de aanlegsteiger bij het afmeren. Een passagier, Ellen Foran, vertelde dat de reizigers door de botsing over elkaar heen tuimelden. Een deel van de romp scheurde open. Eén persoon liep een ernstige hoofdwond op.


Veerboot knalt op kade in New York (Foto: Novum)

Van la Parra: "Te vroeg naar het buitenland gegaan"

De huidige generatie Feyenoord-talenten toont aan dat een langer verblijf binnen de landsgrenzen vaak beter is dan een vroege uittocht naar het buitenland.

Rajiv van La Parra verkoos een transfer naar het Franse Caen in 2008 boven een contract bij Feyenoord. In retrospect geeft de aanvaller van sc Heerenveen toe dat hij de verkeerde keuze heeft gemaakt. "Ik ben te vroeg naar het buitenland gegaan, maar spijt heb ik alleen van dingen die ik niet heb gedaan", vertelt hij in Voetbal International.

"Ik ben in Frankrijk volwassen geworden en heb mezelf daar echt leren kennen", vervolgt Van La Parra. "Als je als tiener voor een buitenlands avontuur kiest, is de kans van slagen denk ik fifty-fifty. Als ik nu nog een keer die kans zou krijgen, zou ik een andere keuze maken, maar dat komt ook doordat ik nu meer ervaring heb."

"Het heeft dan ook vooral met de huidige situatie van het Nederlands voetbal te maken", legt hij uit. "Inmiddels krijgt het talent bij Feyenoord volop de kans, maar dat was een paar jaar geleden zeker anders."

"Toch kan ik wel erg genieten van mijn oude ploeggenoten. Met Jerson Cabral en Bruno Martins Indi heb ik geregeld contact. En als ik Jordy Clasie zie spelen bij Feyenoord, dan geeft dat een kick. Zij hebben bereikt waar ik altijd van droomde: spelen in De Kuip. Toch betekent het niet dat ik die wens niet meer heb. Ik ben pas 21 jaar en Feyenoord 1 blijft mijn doel."

Hideki Kamiya schijt op Kotaku

Een paar uur geleden verscheen een artikel met de titel 'The Guy Who Made Bayonetta Is Clueless about Valve and PC Gaming'. Hideki Kamiya, 'the guy', was als director verantwoordelijk voor een groot aantal topgames, waaronder Bayonetta, Devil May Cry en Okami. En de beste man is niet blij.

Eerdere tweets van Kamiya beantwoordden vragen over pc-gaming en Valve, waarin hij aangaf geen interesse in pc-gaming te hebben. De beruchte gamesite gebruikte de tweets vervolgens als voorbeeld voor de gehele Japanse game-industrie en de Japanse manier van denken. Als kers op de taart werd Kamiya als dom beschreven in de titel.

Na de onderstaande tweets is de titel snel gecorrigeerd.

Hideki Kamiya tweet

Kamiya tweet

Kamiya tweet

Nederland tekent verdrag telecom niet

Nederland zal een verdrag van de Verenigde Naties over nieuwe telecommunicatieregels niet ondertekenen. De voorstellen van de VN staan een vrij en open internet namelijk in de weg en openen de deur naar censuur, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De VN willen de bestaande afspraken over telefonie moderniseren en uitbreiden naar het internet. Maar volgens de meeste westerse landen gaat dit veel te ver, stelt Kamp. Zo bevat het nieuwe verdrag bepalingen over de veiligheid van netwerken en het voorkomen van spam die landen 'vergaande mogelijkheden' geven om het internetgebruik van mensen te controleren en aan banden te leggen.

"Het nieuwe verdrag maakt het voor overheden mogelijk om internet te censureren en de digitale vrijheid van mensen aan banden te leggen", meent Kamp. "Dat is voor Nederland niet acceptabel." Het verdrag staat op gespannen voet met het open en vrije internet dat Nederland wettelijk heeft vastgelegd. Behalve Nederland ondertekenen ook andere EU-lidstaten, de VS, Japan, Australië en Canada het verdrag niet.

Het nieuwe verdrag treed op 1 januari 2015 in werking en geldt alleen voor de landen die het wel hebben ondertekend.

Sunderland legt middenvelder N'Diaye vast

Sunderland heeft zich versterkt met middenvelder Alfred N'Diaye. De 22-jarige Fransman tekent een contract dat hem tot medio 2016 aan de Premier Leagueclub bindt. Dat meldt Sunderland woensdag. N'Diaye komt over van het Turkse Bursaspor.

Sunderland wil niet kwijt hoeveel de club heeft betaald voor de Parijzenaar met Senegalese roots. De jeugdinternational kwam in Frankrijk eerder uit voor AS Nancy.

Giresse nieuwe bondscoach Senegal

De Senegalese voetbalbond heeft Alain Giresse aangesteld als bondscoach. Dat meldt de bondsvoorzitter woensdag. De 60-jarige Fransman neemt de plek in van Joseph Koto, die in oktober werd ontslagen. Hij had het West-Afrikaanse land niet naar de Afrika Cup weten te leiden.

Giresse heeft zich voor twee jaar aan het nationale team verbonden. De oud-voetballer van Girondins de Bordeaux en Olympique Marseille moet Senegal naar het WK 2014 in Brazilië en de Afrika Cup 2015 in Marokko leiden. Het land staat momenteel bovenaan in zijn WK-kwalificatiegroep.

Giresse was eerder bondscoach van Gabon en Mali. Met dat laatste land reikte hij vorig jaar tot de halve finale van de Afrika Cup. Mali won vervolgens de strijd om het brons.

Hongarije in beroep tegen straf FIFA

De Hongaarse voetbalbond is het niet eens met de straf die de FIFA het land dinsdag heeft opgelegd en gaat in beroep. De wereldvoetbalbond wil dat er de komende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië geen fans op de tribune zitten, na wangedrag van Hongaarse supporters.

In augustus ging een deel van de Hongaarse aanhang in de fout door antisemitische liederen te zingen tijdens een oefenduel met Israël. De Hongaarse bond vindt de straf te zwaar en stelt dat het slechts om een kleine groep ging en tienduizenden fans nu de dupe dreigen te worden.

Bulgarije kreeg dezelfde straf opgelegd als Hongarije. Supporters maakten zich in oktober schuldig aan het racistisch bejegenen van Patrick Mtiliga, oud-speler van Feyenoord, Excelsior en NAC.

Toekomst Vacansoleil-DCM onzeker

De toekomst van de Vacansoleil-DCM wielerploeg is mogelijk in gevaar. Vacansoleil beslist binnen drie maanden of het na dit seizoen doorgaat als sponsor van de ploeg.

In 2012 tekende Vacansoleil nog een intentieverklaring dat het na 2013 doorgaat als sponsor van de wielerploeg. Het kampeerbedrijf kan daar echter nog onderuit. "Het hangt af van de toekomst- en de marketingstrategie van het bedrijf", aldus manager marketing John Gerards.

Eerder maakte de Rabobank al bekend de sponsoring van de wielerploeg te stoppen door alle negatieve publiciteit rond dopingschandalen. Volgens ploegmanager Daan Luijckx is Vacansoleil tevreden over de ploeg. "Maar alle commotie zou er toe kunnen leiden dat Vacansoleil stopt als sponsor van de wielerploeg. Ik maak me daar zorgen over", aldus Luijckx.

Eerder vandaag werd bekend dat de Nederlandse profploegen en de KNWU gezamenlijk op willen gaan treden tegen doping. De details over die afspraken worden volgende week bekendgemaakt.

[Dakar] Buggy's Van den Goorbergh en Coronel in problemen

Het gaat Buggy-rijders Jurgen van den Goorbergh en Tim Coronel deze Dakar Rally niet voor de wind. Beide Nederlanders kampen regelmatig met problemen aan hun bolides, waardoor ze veel tijd verliezen. Gisteren lieten de dynamo's beide rijders in de steek.

Van den Goorbergh startte sterk met een 19e plaats op het eerste waypoint, maar een haperende dynamo zorgde ervoor dat de oud-motorcoureur veel tijd verloor. Vlak voor de streep speelde het probleem wederom op, waardoor hij pas na hulp gekregen te hebben de finish kon bereiken. Hij arriveerde dan ook laat in het bivak.

Bij Coronel bleken de problemen groter te zijn. Hij kreeg na 31 kilometer met een defecte dynamo te kampen en moest wachten op assistentie. Verderop in de etappe bleken er zodanig veel elektronische problemen te zijn dat hij uiteindelijk over het parkoers naar de finish gesleept moest worden. Ook iritrack werkte niet naar behoren, waardoor het leek alsof hij gestrand was. De Nederlander werd echter achter de T4 van zijn team Maxxis Dakar gesleept, waarna hij om 4.00 uur lokale tijd in het bivak aankwam. Hij zal vandaag gewoon weer aan etappe vijf deel kunnen nemen.

Broertjes Maastricht kwamen om door koolmonoxide

De twee jongetjes van 3 en 5 jaar die zondagnacht bij een brand in Maastricht om het leven kwamen zijn vermoedelijk overleden door koolmonoxidevergiftiging. De koolmonoxidevergiftiging werd veroorzaakt door de brand. Dat blijkt uit sectie op de lichamen van de kinderen, meldt het Limburgse Openbaar Ministerie woensdag.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de brand is begonnen in de keuken. Mogelijk is het vuur veroorzaakt door een frituurpan. Onderzocht wordt of de moeder verweten kan worden dat de brand is ontstaan.

Eerder woensdag meldde het OM al dat de vader van een van de twee jongetjes dinsdagmiddag is vrijgelaten. De man blijft wel verdachte van huiselijk geweld en wapenbezit. Hij is echter geen verdachte in de zaak rond de brand.

De brand woedde zondagnacht in de rijtjeswoning aan de Aalmoezenier Roumenstraat. De moeder raakte gewond. De vader werd maandag aangehouden omdat de moeder zaterdag aangifte tegen hem had gedaan vanwege huiselijk geweld.

Polen wil betere verkeersveiligheid

Polen heeft een programma opgestart om het aantal verkeersdoden terug te dringen en de veiligheid op de weg te verbeteren. In 2011 kwamen op Poolse wegen bijna 4200 mensen om het leven, zei minister van binnenlandse zaken Jacek Cichocki.

Polen is in Europa koploper met ongeveer 110 verkeersdoden per één miljoen inwoners. Verkeersongelukken kostten het land in 2012 vijf miljard euro aan onder meer medische kosten en uitkeringen aan nabestaanden.

Cichocki en zijn collega op het departement voor vervoer Slawomir Nowak willen strengere verkeersregels invoeren, wegen verbeteren en hogere verkeersboetes uitschrijven om de verkeersveiligheid meer in lijn met de Europese standaard te brengen.

Zo'n 43 procent van de verkeersongevallen in het land zijn het gevolg van te snel rijden, blijkt uit cijfers van de regering.

Incident in gevangenis Middelburg

De politie heeft woensdagmiddag de omgeving van de gevangenis Torentijd in Middelburg afgezet vanwege een incident. Een woordvoerder kon nog niet zeggen wat er precies aan de hand is. Het zou gaan om een serieuze bedreiging. De wegen rondom de gevangenis zijn uit voorzorg afgesloten, zegt ze.

Op Twitter doen geruchten de ronde dat er complete chaos zou zijn uitgebroken in het cellencomplex aan de Torenweg. Ook zou een bewaker zijn neergeslagen. De woordvoerder spreekt dat tegen. Ook is geen sprake van een gijzeling of mogelijke ontsnapping.

Uit gegevens van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat de gevangenis plaats biedt aan 233 mannelijke gedetineerden.

Brabantse bontkragendief gepakt

Een 21-jarige man uit Baarle-Nassau is dinsdag in Tilburg opgepakt, nadat hij bij verschillende scholen bontkragen had gestolen. Medewerkers van een van de onderwijsinstellingen hielden de man dinsdagochtend in hun school aan, nadat ze hem herkenden van bewakingsbeelden van een eerdere diefstal, meldt de politie woensdag.

Het personeel betrapte de man rond 11.30 uur in de vmbo-school in de wijk Trouwlaan in Tilburg. De man is geen leerling op de school. De medewerkers droegen hem over aan de politie.

De man heeft toegegeven bij de vmbo-school en op een andere middelbare school in Tilburg bij elkaar zeven bontkragen te hebben gestolen. Waarom hij dat heeft gedaan, is niet duidelijk geworden, aldus de politie, die niet uitsluit dat de bontkragendief ook op andere scholen actief is geweest. Benadeelden worden opgeroepen zich te melden bij de politie.

Snookeraar O'Sullivan is boer geworden

Snookeraar Ronnie O'Sullivan werkt tegenwoordig als vrijwilliger op een boerderij. De wereldkampioen doet dit als een soort therapie tegen de demonen in zijn hoofd zoals hij het zelf noemde.

In mei kondigde O'Sullivan aan een pauze van zes maanden in te lassen omdat hij het snooker beu was en om meer tijd met zijn kinderen door te brengen. Zijn geplande rentree in oktober in China ging echter niet door en begin november zette hij definitief een punt achter snookerseizoen 2012-13 om zijn persoonlijke problemen op te lossen.

"Op de boerderij zijn er schapen, varkens, koeien, kippen, paarden en ik heb steeds groene rubberlaarzen aan", aldus O'Sullivan in The Sun. "Ik kom rond 8 uur aan op de boerderij, loop dan een mijl of drie-vier in het bos en werk daarna zes uur. Het is vooral handenarbeid zoals de grote hooibalen halen om de dieren te voederen. Ik heb al de varkensstallen uitgemest waarbij ik het hek naar beneden haal en het vuil in vaten vul en de modder opkuis."

"Ik had een doel nodig om 's morgens uit mijn bed te komen. Maar ik wou geen stress want stress zorgde ervoor dat ik me terugtrok uit de snookerwereld. Daarom heb ik gekozen voor een onbetaalde job. Het is het tegenovergestelde van wat ik meemaakte in snooker en het maakt me erg gelukkig."

Space Center in SimCity

Vandaag toont Maxis het introfilmpje van SimCity. De video bevat beelden van de gameplay en multi-city en begint met een overzicht van een van de regio’s.

We zien daarna de stadsspecialisaties zoals smerige kolenenergie, schone kernenergie of windenergie, of toerisme. De video eindigt met de eerste beelden van het Space Center, een van de Grote constructies die spelers samen moeten bouwen als het spel op 7 maart 2013 in de schappen ligt.

Voor het eerst bevat de reeks multiplayer. Jouw beslissingen hebben niet alleen invloed op je eigen stad, maar op de hele regio. Dit levert gameplay op waarbij je moet samenwerken met andere steden of juist de strijd aangaat met andere spelers om de eerste plek in de klassementen. SimCity is een live dienst, waarbij updates direct aan de spelers worden gepresenteerd in de vorm van nieuwe uitdagingen. Dankzij dit platform kan Maxis ook voortdurend nieuwe opties en content leveren.

SimCity is vanaf 7 maart beschikbaar voor pc en Mac.

Epic Games en Zagg maken iPhone-controller

Hardwarefabrikant Zagg en gamestudio Epic Games werken aan een controller voor de iPhone. De zogenoemde Caliber Advantage heeft alle standaardknoppen, twee schouderknoppen en twee analog sticks. De controller wordt verbonden met de iPhone via bluetooth.

Al eerder zijn er controllers voor de smartphone gemaakt, maar deze zijn vaak een stuk groter of missen de analog sticks. Wanneer je de Caliber niet gebruikt kun je het in elkaar schuiven zodat het meer lijkt op een hoekige case.

Niet alle games kunnen ermee gespeeld worden, maar Zagg is al in gesprek met andere gamebedrijven. Een EA-versie van Tetris werd vertoond tijdens de demonstratie, wat mogelijk wijst op een samenwerking met EA. Een ding is zeker: de games die op Epics Unreal Engine 3 draaien worden allemaal ondersteund.

De controller moet in de eerste helft van 2013 verschijnen en gaat 69,99 dollar kosten, wat ongeveer 54 euro is.

The Human Centipede 3 bevat 500+ mensenworm

Met de bevestiging van acteur Dieter Laser is The Human Centipede 3 volledig terug in productie. Volgens de eerste berichten bevat de worm meer dan vijfhonderd personen.

De productie van de horrorfilm liep enige vertraging op door een rechtszaak tussen de productiemaatschappij van regisseur Tom Six en acteur Laser. Six Entertainment Company heeft aangegeven de rechtszaak te laten vallen. Six: "Ik weet dat mijn Human Centipede 3 zeer politiek incorrect is, maar ik wilde niets aan het script veranderen. Ik ben zeer blij dat Dieter mijn visie voor de volledige 100% wil volgen, hij is absoluut de meest briljante acteur waar ik op kon hopen."

Laser voegde daar aan toe: "Ik had niet kunnen geloven dat al onze meningsverschillen zouden leiden naar een nog diepere en warmere band en verbeterde waardering naar elkaar. Ik ben blij dat het hele gebeuren achter de rug is omdat het een waar geschenk en voorspoed voor onze film en vriendschap is."

Volgens de officiële persverklaring spelt Laser naast The Human Centipede 2-acteur Laurence R. Harvey, maar het paar 'keert niet terug als 'Dr. Heiter' en 'Martin' maar spelen een nieuw schurkenduo in een verhaal dat niemand ziet aankomen. Er zal verder een grote Amerikaanse grootheid worden verbonden aan het project.'

The Human Centipede 3 start in mei van dit jaar met filmen en bevat volgens de eerder genoemde persverklaring 'een gigantische 500+ menselijke duizendpoot'.

Hoorspelregisseur Léon Povel (101) overleden

Voormalig omroeper, hoorspelregisseur en televisieregisseur Léon Povel is dinsdag op 101-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van uitgeverij Rubinstein woensdag gezegd.

Povel begon in 1932 als omroeper bij de KRO, waar hij tot 1976 heeft gewerkt. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij met het produceren en regisseren van hoorspelen. Hij maakte er meer dan 900.

Een van de bekendste is het sciencefictionhoorspel Sprong in het heelal. Het werd tussen 1955 en 1958 in drie langlopende series door de KRO uitgezonden en is enkele jaren geleden uitgegeven door Rubinstein. Astronaut André Kuipers beluisterde de hoorspelen tijdens zijn verblijf in het internationale ruimtestation ISS.

'Ali B oorzaak scheiding Sylvie en Rafael'

Ali B is verantwoordelijk voor de scheiding van Sylvie en Rafael van der Vaart. Dat beweren Duitse media althans. Sylvie zou tijdens een vakantie in Dubai haar oog hebben laten vallen op Ali, schrijft onder meer de Duitse editie van OK! Magazine.

De Duitse bladen baseren zich op vakantiefoto's die Sylvie via Twitter deelde. Daarop is te zien hoe de presentatrice zich met de rapper en vriendin Nikkie Plessen vermaakt op het strand.

Dat Ali zijn arm om de in bikini gehulde Sylvie legt, wijst volgens onze Oosterburen op verliefde gevoelens. Over het huwelijk van de rapper, die in 2006 trouwde en twee kinderen heeft, zwijgen de Duitse media.

Het huwelijk van Sylvie en Rafael klapte met oud en nieuw uit elkaar. De voetballer zou zijn echtgenote geslagen hebben in het bijzijn van hun vrienden. Vorige week woensdag bevestigde het glamourkoppel de scheiding. Geruchten dat Nikkie Plessen een rol bij de breuk zou hebben gespeeld, werden door Nikkie en haar partner hartgrondig ontkend.

In Maas gevonden lichaam is van vrouw

Het lichaam dat afgelopen weekend in Maastricht langs de oevers van de Maas is gevonden is van een vrouw. Haar identiteit is nog onbekend. Vooralsnog zijn er geen directe aanwijzingen gevonden die duiden op een misdrijf, maar de politie meldt woensdag een misdrijf nog niet volledig uit te sluiten.

Het slachtoffer is tussen de 20 en 40 jaar oud en 1,70 meter lang. Maandag liet de politie al weten dat het lichaam geruime tijd in het water heeft gelegen.

'Feministische' rechters krijgen veeg Berlusconi

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is woest op de 'feministische, communistische' rechters die hem dwingen zijn ex-vrouw Veronica Lario tweehonderdduizend euro per dag te betalen. Tegen de tv-zender La7 zei hij woensdag dat hij in beroep gaat tegen het alimentatiebesluit van de rechtbank.

Italiaanse media meldden aanvankelijk dat Berlusconi zijn ex-vrouw maandelijks drie miljoen euro, honderdduizend euro per dag, moet betalen. Volgens de oud-premier gaat het echter om een bedrag dat dubbel zo hoog is.

"Het gaat hier om drie vrouwelijke rechters, feministen en communisten, ok? Dit zijn de rechters van Milaan die me al sinds 1994 vervolgen", aldus een woedende Berlusconi.

Lario vroeg de scheiding in 2009, na negentien jaar huwelijk, aan. De voormalige actrice zei haar mans voorkeur voor jonge vrouwen niet langer te kunnen verdragen.

De 76-jarige Berlusconi maakte onlangs zijn verloving met de bijna vijftig jaar jongere Francesca Pascale wereldkundig. Zijn aanstaande was lid van de steungroep 'Silvio, we missen je'.


'Feministische' rechters krijgen veeg Berlusconi (Foto: Novum)

Texas Chainsaw 3D vernietigt box office, deel 4 staat klaar

Na de opzienbaarlijke verrassing van Texas Chainsaw 3D in de Amerikaanse box office heeft filmstudio Milennium aangekondigd door te gaan met de reeks. Vanaf vandaag staat de film Texas Chainsaw 4 in pre-productie.

Texas Chainsaw 3D versloeg afgelopen week met $22 miljoen zowel Django Unchained ($20 miljoen) als The Hobbit: An Unexpected Journey ($17,5 miljoen) in de box office, waarmee het nu al een van de grootste verrassingen van deze maand kan worden genoemd.

Op dit moment zijn er nog geen details bekend over de film, behalve dat nagenoeg alle (uitvoerend) producenten en de regisseur Tobe Hooper weer van de partij zijn. Qua chronologie zijn wij het echter volledig kwijt.

Texas Chainsaw 4 volgt gezien verschijningsdatum Texas Chainsaw 3D op, maar qua tijdslijn is dit incorrect: het is namelijk niet de vierde entry in de reeks. Om dit logischer te kunnen maken zouden we de eerdere remake van Marcus Nispel uit 2003 als nummer één moeten tellen, waarna deel vier zich zou afspelen. Texas Chainsaw: The Beginning uit 2006 speelt zich voor The Texas Chainsaw Massacre uit 2003 af, gevolgd door de nieuwe Texas Chainsaw 3D. Natuurlijk klopt de algehele chronologie niet meer als je de eerdere Chainsaw-films meetelt, dan zou Texas Chainsaw 4 eigenlijk deel 8 zijn. Als je echter alle remakes, reboots, vervolgen en aanpassingen zou meerekenen zou het echte getal van Leatherface-verschijningen rond de veertig komen.

Hoe dan ook, Texas Chainsaw 4 draait zoals het hoort om Leatherface met zijn kettingzaag. Avi Lerner, producent van de film: “We hebben besloten om ons te verbinden aan de franchise, en dat is een verdomd goede beslissing geweest. Lionsgate heeft geweldig werk geleverd met de distributie in de VS en wij hopen voor het nieuwe deel ook weer met ze samen te werken.” Later dit jaar start de productie in Louisiana.

Texas Chainsaw 3D is vanaf 14 februari 2013 in Nederland te zien.

Tina Fey mogelijk in The Muppets 2

Nadat vorige maand bekend werd dat Ricky Gervais de mannelijke hoofdrol in The Muppets 2 gaat spelen, lijkt alles er op te wijzen dat zijn vrouwelijke tegenspeelster Tina Fey gaat worden. Volgens THR is zij in een vergevorderd stadium van onderhandelen.

Er zijn nog geen details bekend waar de film over gaat, behalde dat Ty Burrell een Interpol-agent gaat spelen. Hiermee kan de suggestie worden gewekt dat de Muppets de grens over gaan, zeker met het feit dat de opnames zeer binnenkort in Londen van start gaan. Als Tina Fey haar krabbel onder het contract zet krijgt zij hoogstwaarschijnlijk de rol van een Russische gevangenisbewaker.

Net zoals Gervais is ook Fey niet vies van de bekende pluizenbeestjes. In de serie 30 Rock, de serie die zij heeft gemaakt en nog steeds produceert, schrijft en in acteert, bevat regemlatig Muppet-grapjes of segmenten.

FIFA schorst 41 Zuid-Koreanen voor het leven

De FIFA heeft 41 Zuid-Koreanen voor het leven geschorst. De wereldvoetbalbond neemt daarmee een landelijke schorsing van de Koreaanse voetbalbond over. Die schorste de Koreanen twee jaar geleden wegens omkoping.

Ruim vijftig spelers werden verbannen uit de Koreaanse competitie. De FIFA wil 21 van hen die hebben bekend de kans geven het omkoopschandaal achter zich te laten en weer op het voetbalveld terug te keren.

Zij moeten wel een proeftijd doorstaan, waarin onder meer honderden uren aan taakstraf te wachten staat. Of de Koreaanse bond hun schorsing dan terugdraait is nog maar de vraag. In totaal werden bijna veertig spelers veroordeeld tot een gevangenisstraf of een hoge boete. Zij zouden zo'n twintig wedstrijden in de hoogste divisie hebben gefixt.

DigiD offline door ernstig beveiliginglek

DigiD is woensdag niet beschikbaar. Logius, de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor DigiD, laat op zijn website weten dat het systeem naar verwachting pas donderdagochtend weer bereikbaar is.

Digid werd offline gezet nadat een lek in de beveiliging van een platform was ontdekt, meldt nu.nl. Omdat mogelijk misbruik van de dienst kan worden gemaakt, heeft Logius besloten de dienst tijdelijk plat te leggen.

Het probleem speelt zich af in de ontwikkelomgeving. Logius meldt aan de nieuwssite dat er een ernstig lek is gevonden dat meteen gedicht moet worden. De zegsman benadrukt dat het probleem niet in DigiD zelf zit, maar in het platform waarop de dienst is gebouwd. Digid is een beveiligd identificatiesysteem dat toegang geeft tot overheidsdiensten, zoals de Belastingdienst.

Liverpool verzekert zich van diensten Wisdom

Andre Wisdom verdedigt ook de komende jaren de kleuren van Liverpool. De 19-jarige verdediger heeft woensdag een langjarig contract getekend, meldt de club. De Engelse jeugdinternational maakte in september zijn debuut en kwam sindsdien dertien keer uit voor de Liverpudlians.

Liverpool verzekerde zich dit seizoen ondanks teleurstellende resultaten al van de diensten van enkele spelers. Onder anderen oud-Ajacied Luis Suárez, Daniel Agger en Martin Skrtel verlengden hun verblijf in Noord-Engeland. Liverpool bezet momenteel de achtste plek op de ranglijst van de Premier League.

Qualifier schakelt favoriet Isner uit in Sydney

Qualifier Ryan Harrison heeft woensdag op het ATP-toernooi van Sydney voor een stunt gezorgd door de als eerste geplaatste John Isner in de tweede ronde uit te schakelen. De nummer veertien van de wereld werd in ruim een uur aan de kant geschoven: 6-4 en 6-4.

Tennisser Ivo Klec kon niet profiteren van Isners verlies. De Slowaak was geen partij voor de Fin Jarkko Nieminen: 6-3 en 6-2. Fernando Verdasco, die afgelopen weekeinde nog de Hopman Cup won, kon zijn reputatie ook niet waar maken. Tegen Denis Istomin werd het 6-3 en 6-3 in Oezbeeks voordeel.

Bij de vrouwen werd de als derde geplaatste Sara Errani simpel verslagen door Dominika Cibulkova: 6-2 en 6-1. De als eerste geplaatste Agnieszka Radwanska was met 6-4 en 7-5 te sterk voor Roberta Vinci, de mondiale nummer zestien. De Duitse Angelique Kerber stuurde Svetlana Koeznetsova naar huis (6-3 en 7-5), de voormalige nummer twee van de wereld.

Radwanska neemt het in de halve finale op tegen Roland Garros-winnares Na Li. Cibulkova treft Kerber.

Ballan na drie weken uit ziekenhuis ontslagen

Alessandro Ballan heeft het ziekenhuis verlaten en zit weer thuis. De Italiaanse wielrenner raakte vorige maand gewond nadat hij tijdens een trainingskamp van zijn ploeg was gecrasht in een afdaling. "Na twintig lange en intense dagen ben ik afgelopen avond weer thuisgekomen. Deze etappe is bijna voorbij en de overwinning is voor mij!", twittert de uitgelaten renner.

Bij de crash liep de 33-jarige Ballan een dijbeenbreuk, een gebroken rib en een geperforeerde long op. Bij een spoedoperatie werd zijn milt verwijderd. Het is nog onduidelijk wanneer de wereldkampioen van 2008, die een kleine week op de intensive care doorbracht, weer mag fietsen.

Ballan is een klassiekerspecialist. In 2007 won hij de Ronde van Vlaanderen. In de kasseienrit Parijs - Roubaix stond hij drie keer als derde op het podium.

Christina Curry heeft relatie met vrouw

Christina Curry heeft toch een liefdesrelatie met een vrouw. "Ja, ik ben biseksueel", twittert Curry, die in de media al werd gekoppeld aan zangeres Elle Bandita. Haar management ontkende eerder de lesbische relatie.

"Nee, dit is geen stunt", gaat Christina, die met Bandita meedeed aan EO-programma Op Zoek naar God, verder. De 22-jarige dochter van Patricia Paay en Adam Curry verhuisde onlangs van Los Angeles terug naar Amsterdam, nadat haar relatie met de Mexicaanse Juan op de klippen was gelopen.

"Ik word verliefd op een mens, maakt niet uit of het een man of vrouw is. Ik schaam me nergens voor, alleen maar dat dit als stunt wordt behandeld."

De tweets zijn alhier terug te lezen.

Vermiste bejaarde na etmaal gevonden in trappenhuis

Een 82-jarige demente man uit Eindhoven die sinds maandagnacht werd vermist, is bijna een etmaal later teruggevonden in het trappenhuis van de zorginstelling waar hij woont. Medewerkers vonden de man, nadat eerder een grootscheepse zoekactie was opgezet, meldt een woordvoerder van de politie.

De bejaarde was sinds maandag even na middernacht vermist. Medewerkers dachten dat de man de instelling in pyjamabroek en op sloffen had verlaten. Waarschijnlijk heeft de man de hele tijd in het trappenhuis gezeten. De 82-jarige maakt het goed, laat de zegsman weten.

Limburgse politie opnieuw slordig met mailadressen

De politie in Limburg heeft opnieuw een slordige fout gemaakt in een mail naar ruim 250 burgerrechercheurs. In een bericht van woensdag waren alle mailadressen zichtbaar voor de ontvanger, terwijl de politie gegevens van zogenoemde burgerrechercheurs geheim moet houden in verband met hun privacy.

Eenzelfde fout was eerder al gemaakt door hetzelfde team. Ook toen waren alle e-mailadressen zichtbaar voor de ontvangers.

Een politiewoordvoerder spreekt in een reactie van een 'vervelende' zaak. "Dit mag niet gebeuren", zegt hij. Volgens hem is er inmiddels een excuusmail rondgestuurd.

De burgerrechercheurs fungeren als extra ogen en oren van de politie in het onderzoek naar de serie autobranden in Weert. Dinsdagnacht ging in Swartbroek een auto in vlammen op. Mogelijk heeft die brand iets met de zaak te maken.


Limburgse politie opnieuw slordig met mailadressen (Foto: Novum)

Advocaat Cruijff weerlegt uitlatingen Moszkowicz

De advocaat van Estelle Cruijff, Nico Meijering, weerlegt de uitspraken van Bram Moszkowicz dat hij nooit excessief hoge reiskosten in rekening heeft gebracht. Meijering maakte woensdag een kopie openbaar van de rekeningen die de voormalig advocaat van Cruijff aan haar stuurde, waaruit blijkt dat Moszkowicz wel degelijk vijftienhonderd euro aan reiskosten in rekening bracht.

Tussen 24 augustus en 11 december sprak Moszkowicz in ieder geval negen keer met Cruijff in het Amstel Hotel, zo blijkt uit het lijstje. In totaal rekende hij 1500,02 euro voor het pendelen tussen zijn kantoor en het Amstel Hotel, een kilometer verderop.

Cruijff diende dinsdag een tuchtklacht in tegen Moszkowicz. Hij zou zich naast de stevige declaraties ook niet aan zijn ambtsgeheim hebben gehouden. Moszkowicz stond Cruijff bij toen ze moest getuigen in de zaak tegen haar partner Badr Hari. Vorige maand stapte Cruijff over naar Meijering, volgens de laatste omdat ze niet tevreden was met de rechtsbijstand.

Moszkowicz ontkende dinsdag en woensdag in verschillende media in alle toonaarden dat hij gepeperde rekeningen aan Cruijff heeft gestuurd. Wel gaf hij woensdagochtend in De Telegraaf toe dat hij voorstelde om in het Amstel Hotel af te spreken omdat Cruijff niet bij een advocaat gezien wilde worden.

Meijering stelt woensdag in een verklaring dat Moszkowicz er niet goed aan doet om de waarheid publiekelijk geweld aan te doen. Hij zei dinsdag dat hij de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten op persoonlijke titel heeft gevraagd Moszkowicz onmiddellijk te schorsen.

Moszkowicz ligt al langer onder vuur vanwege verschillende tuchtzaken. In oktober werd hij uit zijn ambt gezet, maar hij mag nog werken omdat hij beroep heeft aangetekend. Het hoger beroep dient 21 februari. De uitspraak volgt naar verwachting pas in mei.


Advocaat Cruijff weerlegt uitlatingen Moszkowicz (Foto: Novum)

PVV tegen topfunctie Dijsselbloem

De PVV wil niet dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de nieuwe voorzitter van de eurogroep wordt. De partij van Geert Wilders vreest dat dit de onderhandelingspositie van Nederland zal ondergraven.

"Dijsselbloem moet geen voorzitter worden van die eurofielengroep", laat Kamerlid Barry Madlener woensdag weten. "De Nederlandse onderhandelingspositie wordt dan nog verder ondergraven want niet het Nederlandse maar het Europese belang zal dan helemaal op de eerste plaats komen te staan."

De partij eist dat premier Mark Rutte (VVD) de kandidatuur van 'baantjesjager Dijsselbloem' intrekt of hem vraagt op te stappen. De PVV wil hierover dinsdag een debat aanvragen met Rutte en Dijsselbloem.

Het Duitse Handelsblatt meldde dinsdag dat de kandidatuur van Dijsselbloem zo goed als rond is, nu Frankrijk de bezwaren tegen hem zou hebben laten varen. Dijsselbloem kan dan op 21 januari worden benoemd, aldus de krant. Een woordvoerder van de minister wilde geen commentaar geven op de berichtgeving.

Dijsselbloem maakt deze week een rondgang langs een aantal van zijn Europese collega's. Woensdag spreekt hij met zijn Franse ambtsgenoot. Mocht de benoeming Dijsselbloem daadwerkelijk toevallen, dan volgt hij de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker op, die het gezelschap sinds 2005 leidt.

Vijftien jaar cel geëist voor wurgen echtgenote

Tegen een 53-jarig man uit Maarn is woensdag vijftien jaar cel geëist voor de moord op zijn vrouw in juni in hun woning. Het Openbaar Ministerie in Utrecht beschuldigt de man ervan dat hij zijn echtgenote, die van hem wilde scheiden omdat hij vreemd was gegaan, eerst heeft geslagen met een breekijzer en haar daarna heeft gewurgd.

De man belde destijds zelf de politie met de mededeling dat hij een moord wilde aangeven. Hij wilde in een onopvallende politieauto op een bepaalde plek worden opgehaald. Na zijn aanhouding weigerde de man te zeggen wie hij was en wie er zou zijn gedood. Via zijn telefoon wist de politie echter zijn identiteit te achterhalen. Agenten troffen vervolgens in zijn woning het levenloze lichaam aan van de vrouw.

De verdachte verklaarde dat zijn echtgenote hem tergde en dat hij soms een punt kon bereiken dat hij ?door het lint ging'. Dat zou ook zijn gebeurd toen hij zijn vrouw doodde.

De officier van justitie denkt dat de man in de nacht een breekijzer en handschoenen uit de schuur heeft gehaald en zijn vrouw in haar slaap heeft overvallen. De slagen die hij haar toebracht waren niet dodelijk. Later wurgde hij haar echter.

Jansen Steur ook werkzaam in ziekenhuis Plattenwald

De lijst van ziekenhuizen waar de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft gewerkt wordt almaar langer. Patiënten melden dat zij ook door Jansen Steur zijn behandeld in het Bad Friedrichshalle Krankenhaus in Plattenwald, schrijft de Duitse krant Die Heilbronner Stimme woensdag. Een woordvoerder van het ziekenhuis wil in de krant niet ingaan op de nieuwe beschuldiging.

Vrijdag werd Jansen Steur ontslagen bij een kliniek in Heilbronn, nadat de NOS en RTV Oost hadden achterhaald dat hij daar werkte. Vervolgens werd bekend dat hij in 2010 en 2011 ook werkzaam was in Worms, als arts-assistent. Eerder bleek Jansen Steur al te hebben gewerkt in Bad Fredeburg (2006), Bad Laasphe (2007) en Nienburg (2010).

De aan medicijnen verslaafde Jansen Steur werd in 2003 ontslagen door het Medisch Spectrum Twente omdat hij opzettelijk diagnoses stelde van ziektes als alzheimer en parkinson. De neuroloog sloot na zijn ontslag een deal met de Inspectie voor de Gezondheidszorg: hij schreef zich uit bij het zogeheten BIG-register, en de inspectie sleepte hem in ruil daarvoor niet voor de tuchtrechter.

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek naar de arts ingesteld en verdenkt hem in totaal van 21 strafbare feiten. Deze zaak tegen hem loopt nog.

"Ronaldo? Alles is mogelijk bij PSG"

Technisch directeur Leonardo wil een transfer van Cristiano Ronaldo van Real Madrid naar Paris Saint-Germain niet uitsluiten. Volgens geruchten in de Spaanse media is Ronaldo niet van plan zijn contract in Madrid te verlengen. Mogelijk wordt PSG zijn nieuwe club.

"Cristiano Ronaldo? Paris Saint-Germain is een club geworden waar alles mogelijk is", aldus Leonardo in gesprek met L'Équipe"Maar hij heeft een doorlopend contract bij Real Madrid en we moeten beseffen dat hij Real niet verlaat voor welke club dan ook", vervolgt Leonardo. "Als je kijkt naar de clubs waar Cristiano Ronaldo eventueel heen kan, blijven er maar vier over en daar is PSG er een van."

Waar Leonardo ruimte laat voor een transfer van Ronaldo, sluit hij de komst van Lionel Messi, Patrice Evra en Ashley Cole uit. "Messi gaat nooit weg bij Barcelona. Met Cristophe Jallet, Maxwell, Gregory van der Wiel en Sylvain Armand hebben we genoeg kwaliteit in huis. In de toekomst kunnen dingen anders zijn. Maar Cole of Evra? Nee."

Rivalen Cardiff en Swansea willen Toornstra

Jens Toornstra geniet al langer belangstelling van Swansea City, maar nu heeft rivaal Cardiff City zich ook gemeld voor de middenvelder van ADO Den Haag. Toornstra heeft in Den Haag een contract tot de zomer van 2015, maar gaf eerder al aan dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen bij de Hagenaars.

Zaakwaarnemer Duncan Smit is op de hoogte van de interesse van Cardiff. "Ze volgen Jens al een tijd, maar het heeft nog niet geleid tot een concreet bod", aldus Smit tegenover Voetbal International.

ADO Den Haag wil Toornstra verkopen om komend jaar weer zwarte cijfers te schrijven. "Die insteek is helder, alleen hoop ik dat Jens tot het einde van het seizoen bij ons speelt", aldus trainer Maurice Steijn.

Toornstra wil weg bij ADO, maar richt zich zo veel mogelijk op de competitie. "Ik richt me op het voetbal en hoor wel als er wat concreet wordt. Mijn mening is helder en de club is bereid mee te werken. Alleen moet het wel een club worden die bij mij past en waar ik een mooie volgende stap kan maken."

Josh Brolin ook gecast voor Sin City 2

De cast van Sin City was destijds al van ongekende klasse, maar zijn Frank Miller en Robert Rodriguez in staat om ons voor een tweede keer te verbluffen met een uitzonderlijke namenlijst? Gisteren lazen we dat Joseph Gordon-Levitt is toegevoegd aan de cast van Sin City: A Dame to Kill for, maar aan die lijst zijn nu twee namen toegevoegd.

Josh Brolin is er een van. We kennen hem vooral van No Country for Old Men en MIB: III. Hij speelt ook in de jaren '40 gangsterfilm Gangster Squad die deze week in première gaat. Josh Brolin zal de rol van Dwight op zich nemen. De rol die in de eerste film werd gespeeld door Clive Owen. Dwight's verhaal in A Dame to Kill for is in feite een prequel. Eén waarin hij wordt opgespoord door Ava Lord, de enige vrouw waar hij ooit van heeft gehouden. Dwight komt in de goot terecht en krijgt een ander gelaat later in zijn leven, vandaar dat er van acteur is gewisseld. "Dwight is een constante factor in de Sin City-serie en A Dame to Kill for is een bepalend hoofdstuk in zijn leven," aldus Robert Rodriguez en Frank Miller. "We kijken uit naar Brolins uitvoering van Dwight."

Naast Brolin zien we ook de wat minder bekende Christopher Meloni als politieagent. Een rol waarbij zijn jarenlange ervaring in de Law & Order franchise ongetwijfeld van pas komen. Met deze namen toegevoegd ziet de cast er momenteel als volgt uit: Josh Brolin, Gordon-Levitt, Mickey Rourke, Jessica Alba, Rosario Dawson, Christopher Meloni, Jamie King, Dennis Haysbert and Jamie Chung. 

Sin City: A Dame to Kill for

Sin City: A Dame to Kill for wordt in Nederland op 2 januari 2014 verwacht. Nog even geduld dus.

Juventus informeert naar Drogba

De zaakwaarnemer van Didier Drogba heeft bekend dat Juventus geïnformeerd heeft naar zijn cliënt. Een transfer naar Turijn is nog ver weg voor de Ivoriaan. Thierno Seydi, zaakwaarnemer van Drogba, zegt dat Juventus met hem contact heeft opgenomen over de spits van Shanghai Shenhua.

Concreet is er volgens Seydi nog helemaal niets. "Het klopt dat er contact is geweest met Juventus. Op dit moment is er nog niets concreet", zegt Seydi tegenover Tuttosport. "Juventus, AC Milan en Celtic zijn allemaal interessante clubs, maar Didier is nog altijd speler van Shanghai Shenhua. Momenteel richt hij zich volledig op de Afrika Cup."

Drogba wordt al langere tijd in verband gebracht met een transfer naar Juventus. De Oude Dame is op zoek naar een versterking in de voorhoede om het seizoen af te maken.

KNWU en profploegen gaan doping samen aanpakken

De Nederlandse wielerunie KNWU en de drie Nederlandse profploegen gaan gezamenlijk optreden tegen dopinggebruik. Volgende week wordt een plan gepresenteerd, meldt een woordvoerder van de wielerunie.

"De bond heeft met Blanco Procycling, Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano om de tafel gezeten om tot één heldere lijn te komen voor ex-dopinggevallen die nu nog actief zijn bij de drie ploegen, of de bond, of die actief willen worden", zegt KNWU-voorzitter Marcel Wintels in het AD. De wielerunie wil verder niets kwijt over de inhoud van het plan.

Ook weet de krant dat een akkoord is bereikt over renners die bekennen dat ze voor 2008 verboden middelen hebben gebruikt. De renners zouden niet hoeven te vrezen voor een levenslange schorsing en zouden mogelijk strafvermindering tegemoet kunnen zien.

Het gezamenlijke plan heeft niets van doen met de KNWU-commissie van oud-minister Winnie Sorgdrager. Zij leidt een onderzoek naar dopinggebruik in het Nederlandse wielrennen. Haar eindrapport wordt uiterlijk 1 juni verwacht.

Financiële situatie sportclubs verslechterd

Nog maar de helft van de Nederlandse sportclubs staat er financieel goed voor. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Waarborgfonds Sport, die zo'n twaalfhonderd sportorganisaties onderzocht. Vier jaar geleden werd de financiële situatie van 63 procent van de organisaties nog als goed tot uitstekend aangemerkt.

De daling wordt vooral veroorzaakt door teruglopende inkomsten. Zo wordt de laatste jaren minder geld uitgegeven in de kantines en dragen sponsors minder bij. Ook worden subsidies verminderd en gaan verenigingen vaak uit van te hoge contributieopbrengsten.

Het waarborgfonds adviseert clubs bij het opstellen van de begroting vooral een veilige marge in te bouwen en rekening te houden met financiële tegenvallers.

Microsoft verkoopt 60 miljoen licenties Windows 8

Het nieuwe besturingssysteem Windows 8 van Microsoft is sinds de lancering in oktober 60 miljoen keer verkocht. Daarmee laat Windows 8 een vrijwel vergelijkbaar verkooptempo zien als zijn voorganger Windows 7. Dat zei Microsoft op gadgetbeurs CES tegen ZDNet. 

Het gaat daarbij om verkopen van Windows 8 via nieuwe computers en het upgraden van oudere versies. Toen Windows 7 eind 2009 op de markt kwam, werd het systeem in de eerste tien weken ook ongeveer 60 miljoen keer verkocht. Uiteindelijk is Windows 7 tot nu toe de best verkochte versie van Windows met 670 miljoen licenties.

Windows 8 is geschikt voor pc's, laptops en smartphones. Microsoft wil met het nieuwe besturingssysteem beter de concurrentie aangaan met rivalen als Google en Apple. Het bedrijf heeft ook een apart besturingssysteem voor smartphones op de markt gebracht, Windows Phone 8, en een eigen tablet, de Surface.

Alfaversie van Half-Life uitgelekt

Hoe zag de originele Half-life eruit voordat de game in 1998 uitkwam voor de pc? Daar kunnen gamers nu achterkomen, want sinds kort  is het mogelijk om één van de eerdere versies van de game te bekijken en te spelen.

Half-Life wordt door veel gamers gezien als een mijlpaal in de geschiedenis van games. Het is ook interessant om te weten hoe de game een jaar voor zijn release er heeft uitgezien. Een YouTube-gebruiker maakt dit mogelijk door gelekte beelden van de Alfaversie online te zetten. Het filmpje is hieronder te zien:

De alpha-versie is zelfs ook speelbaar via deze site, volg de instructies om de game te downloaden. 

Oeigoerse asielzoeker mag voorlopig blijven

Een Oeigoerse asielzoeker die woensdag zou worden uitgezet naar China, mag voorlopig toch in Nederland blijven. De Raad van State heeft dinsdag besloten dat de man de uitspraak in zijn hoger beroep mag afwachten, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag.

Dinsdag meldden Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland nog zich zorgen te maken over de uitzetting van de Oeigoerse asielzoeker. Volgens de mensenrechtenorganisaties is de kans groot dat hij bij aankomst in China direct wordt gevangengezet en gemarteld.

Veel Oeigoeren, een van oorsprong Turks volk dat in China wordt onderdrukt, vluchtten in 2009 na opstanden naar omringende landen en Europa. Degenen die terugkeren en van wie het vermoeden bestaat dat ze asiel hebben aangevraagd, zouden bijna zeker gevangen worden genomen voor ondervragingen.

Voor zover bekend heeft alleen Zweden de afgelopen maanden twee Oeigoeren uitgezet. Sindsdien zou niets meer van ze zijn vernomen. Zweden zet nu voorlopig geen Oeigoeren meer uit.

Groentetelers herstellen van EHEC-crisis

Groentetelers hebben hun afzetprijzen vorig jaar zien herstellen van de EHEC-crisis het jaar daarvoor. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde ramingen van het Productschap Tuinbouw. De productiewaarde van verse groente steeg met negen procent tot 2,1 miljard euro. Het areaal daalde juist met vier procent tot 98 hectare.

Ook de gemiddelde prijs van fruit steeg, mede door een tegenvallende oogst van peren en appels. De productiewaarde van vers fruit steeg met tien procent tot 490 miljoen euro. De voor fruitteelt beschikbare grond bleef vrijwel gelijk op 22 hectare.

De productiewaarde van bloemen en planten steeg met twee procent tot 5,2 miljard euro. "Bloemen en planten blijken opnieuw weinig crisisgevoelig", constateert het productschap. Het areaal daalde met twee procent tot 48 hectare.

Mede door het herstel van de groentesector steeg de totale productiewaarde van de Nederlandse tuinbouw met vier procent tot 7,9 miljard euro. De enige sectoren met daling van de productiewaarde waren de bloembollen-, boom- en uienkwekers. Vooral de waarde van uien daalde flink, met 31 procent.

De EHEC-bacterie, die tot een besmettelijke dikkedarmontsteking kan leiden, stak in mei 2011 de kop op in Duitsland. Vijftig mensen overleden aan de bacterie. Aanvankelijk werd komkommer uit Nederland als de bron gezien. Later werden taugé en kiemgroenten verdacht. Als gevolg van de crisis kelderde de export van Nederlandse groenten en gingen meerdere telers over de kop.

UMCG vreest wachtlijsten in kankerzorg

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vreest dat in de toekomst wachtlijsten gaan ontstaan in de kankerzorg. De concentratie van de oncologische zorg en de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande toename in patiënten met kanker zorgt er volgens het ziekenhuis voor dat het UMCG in 2015 een kwart meer patiënten heeft dan nu.

In 2020 is zelfs sprake van een toename van tachtig procent, zo heeft het ziekenhuis volgens een woordvoerder laten becijferen. "Dat is enorm veel. En we zitten nu al aan de grens van onze capaciteit."

Het ziekenhuis vreest organisatorische en financiële problemen, die er zelfs toe zouden kunnen leiden dat een wachtlijst ontstaat. "Dat is absoluut niet wenselijk. Mensen met een tumor moeten zo snel mogelijk worden behandeld."

Het ziekenhuis is van plan de komende tijd de complexe zorg meer naar zich toe te trekken. De basiszorg zouden omliggende ziekenhuizen op kunnen vangen. "Dat zal zorgen voor wat extra capaciteit bij ons, maar dat zal niet alles oplossen."

Opnieuw poging tot voorlopige vrijlating Badr Hari

Vechtsporter Badr Hari doet volgende week een nieuwe poging om voorlopig vrij te komen en zijn proces zo thuis af te mogen wachten. Dat zegt zijn advocaat Bénédicte Ficq woensdag. Het is al de derde keer dat Hari een schorsingsverzoek van zijn voorarrest indient bij de rechtbank.

De rechter gaf in november gehoor aan het verzoek van Hari. De vechtsporter moest echter na enkele dagen de cel weer in nadat hij zich niet had gehouden aan het aan hem opgelegde horecaverbod toen hij ergens een broodje ging eten en contact had met twee getuigen. Een tweede verzoek werd vorige maand afgewezen waardoor Hari de feestdagen in de cel door moest brengen.

Hari zit sinds juli vast voor een reeks geweldsincidenten waaronder de mishandeling van miljonair Koen Everink op dancefeest Sensation. Ficq zegt overigens nog enkele getuigenverhoren te willen afwachten, voordat ze het verzoek indient. Naar verwachting gebeurt dat op een zitting dinsdag bij de Amsterdamse rechtbank.

Laatste Twilight grootste kanshebber Razzies

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 is de grootste kanshebber bij de 33e editie van de Razzie Awards. De afsluiter van de vampierreeks maakt onder andere kans op de prijzen voor Slechtste Film, Slechtste Acteur voor Robert Pattinson en Slechtste Actrice voor Kristen Stewart.

De conclusie van de romantische beslommeringen rond Bella en Edward heeft maar liefst elf nominaties gekregen, wat knap is aangezien er maar tien categorieën zijn. Naast The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 maken de komedie That's My Boy met Adam Sandler en de sci-fi actiefilm Battleship grote kans op prijzen bij de tegenhanger van de Oscars. Deze drie titels zijn genomineerd voor Slechtste Film samen met de kinderfilm The Oogieloves in the Big Balloon Adventure en A Thousand Words met Eddie Murphy.

De 'creatieve' duizendpoot Tyler Perry is dit jaar de meest genomineerde persoon. Hij maakt kans op de prijzen voor Slechtste Acteur, Slechtste Actrice, Slechtste Regisseur en Slechtste Filmduo. Verder is zijn film Madea's Witness Protection kanshebber in de categorieën Slechtste Film en Slechtste Filmensemble, waardoor de teller voor de acteur, producent en regisseur op zes nominaties komt te staan.

Op 23 februari - een dag voor de Oscaruitreiking - worden de winnaars van de prijzen voor de meest wanstaltige films van 2012 bekendgemaakt.

Slechtste Film
Battleship
The Oogieloves in the Big Balloon Adventure
That's My Boy
A Thousand Words
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2

Slechtste Acteur
Nicolas Cage voor Ghost Rider: Spirit of Vengeance en Seeking Justice
Eddie Murphy voor A Thousand Words
Robert Pattinson voor The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Tyler Perry voor Alex Cross en Madea's Witness Protection
Adam Sandler voor That's My Boy

Slechtste Actrice
Katherine Heigl voor One for the Money
Milla Jovovich voor Resident Evil: Retribution
Tyler Perry voor Madea's Witness Protection
Kristen Stewart voor The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 en Snow White and the Huntsman
Barbra Streisand voor The Guilt Trip

Slechtste Actrice in een Bijrol
Jessica Biel voor Playing for Keeps en Total Recall
Brooklyn Decker voor Battleship en What to Expect When You're Expecting
Ashley Greene voor The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Jennifer Lopez voor What to Expect When You're Expecting
Rihanna voor Battleship

Slechtste Acteur in een Bijrol
David Hasselhoff voor Piranha 3DD
Taylor Lautner voor The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Liam Neeson voor Battleship en Wrath of the Titans
Nick Swardson voor That's My Boy
Vanilla Ice voor That's My Boy

Slechtste Regisseur
Sean Anders voor That's My Boy
Peter Berg voor Battleship
Bill Condon voor The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Tyler Perry voor Good Deeds en Madea's Witness Protection
John Putch voor Atlas Shrugged II: The Strike

Slechtste Scenario
Atlas Shrugged II: The Strike
Battleship
That's My Boy
A Thousand Words
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2

Slechtste Filmensemble
Battleship
Madea's Witness Protection
The Oogieloves in the Big Balloon Adventure
That's My Boy
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2

Slechtste Filmduo
Iedere combinatie van twee Jersey Shore-leden in The Three Stooges
Mackenzie Foy en Taylor Lautner in The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Kristen Stewart en Robert Pattinson in The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Tyler Perry en zijn travestie alter-ego in Madea's Witness Protection
Adam Sandler en Andy Samberg, Leighton Meester of Susan Sarandon in That's My Boy

Slechtste Remake, Rip-off of Sequel
Ghost Rider: Spirit of Vengeance
Piranha 3DD
Red Dawn
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Madea's Witness Protection

Twilight breaking dawn part 2 posterBreaking Dawn - Part 2 grootste kanshebber Razzies

FIFA 13 ook in nieuwe jaar populair voor iOS

In de eerste week van het jaar is het voetbalspel FIFA 13 nog altijd een van de populairste betaalde apps. Voor de iPad staat het voetbalspel op de eerste plek, terwijl de versie voor de iPhone derde staat achter chatapplicatie Whatsapp en het virtuele huisdier Pou. Dat blijkt uit woensdag vrijgegeven data van Apple Benelux.

De verkooptoptien van de iPhone-apps wordt gevuld door bekende merken als FIFA 13, Angry Birds, Need for Speed en Minecraft. Op de iPad is iets meer diversiteit terug te vinden met het kinderspel Speel met Dora op nummer tien en het puzzelavontuur The Room op de tweede plek.

Bij de gratis apps is Sonic Jump de game die het meest opvalt. Het behendigheidsspel is zowel voor de iPad als voor de iPhone het meest gedownloade spel. Het puzzelspel Sharkdash staat in beide lijsten op de tweede plek

De volledige verkooptoptien voor de iPhone ziet er in de eerste week van het jaar als volgt uit:
01. WhatsApp Messenger
02. Pou
03. FIFA 13
04. Angry Birds Star Wars
05. Need for Speed: Most Wanted
06. Minecraft: Pocket Edition
07. Bad Piggies
08. MijnKalender
09. Plants vs. Zombies
10. Cut the Rope

De verkooptoptien voor de iPad ziet er in week één als volgt uit:
01. FIFA 13
02. The Room
03. Pou
04. Need for Speed Most Wanted
05. Minecraft: Pocket Edition
06. Angry Birds Star Wars HD
07. Plants vs. Zombies HD
08. Where's My Water?
09. Pages
10. Speel met Dora


FIFA 13 ook in nieuwe jaar populair voor iOS 

Villas-Boas: "Bij Chelsea zijn geen plannen"

André Villas-Boas heeft hard uitgehaald naar zijn voormalig werkgever Chelsea. De huidige oefenmeester van Tottenham Hotspur is in een interview met het Engelse Sky, alles behalve positief over The Blues

"Er zijn geen plannen bij Chelsea. Alleen de resultaten zijn belangrijk. Er zijn tijden in het voetbal dat het makkelijker is om de trainer te ontslaan, maar als je een project begint, geloof je in mensen. Ik had een afspraak met Abramovich, maar toch vertrok ik voortijdig", aldus Villas-Boas.

De oefenmeester was negen maanden werkzaam bij Chelsea, toen hij alweer op straat werd gezet. Naar verluidt bedroeg de ontslagpremie van de Portugees zo'n achttien miljoen euro.

Peugeot Citroën hard geraakt door Europese crisis

De autoverkopen van Peugeot Citroën zijn vorig jaar met 8,8 procent gedaald tot 2,8 miljoen exemplaren. Het autobedrijf had voornamelijk last van de crisis in Zuid-Europa, waar Peugeot Citroën veel auto's afzet. Dat maakte het Franse bedrijf woensdag bekend.

Peugeot Citroën zag de verkoop van nieuwe auto's in dertig Europese landen sneller dalen dan de automarkt als geheel. De markt daalde met 8,6 procent, maar de Franse autoproducent is voornamelijk actief in Zuid-Europa, waar de markt nog sneller daalde. Zo kromp de Italiaanse markt voor nieuwe auto's vorig jaar met 20,9 procent.

Het Europese marktaandeel van Peugeot Citroën daalde van 13,3 procent in 2011, naar 12,7 procent. Vanwege de malaise in Europa wil het autobedrijf zich meer richten op andere continenten. In 2015 wil het bedrijf de helft van de auto's buiten Europa verkopen. In 2011 werd 33 procent van de auto's buiten het continent verkocht, vorig jaar liep dat al op tot 38 procent.

Peugeot Citroën had daarnaast ook last van de sancties tegen Iran. Het bedrijf verkocht in 2011 nog bijna 460 duizend pakketten met onderdelen voor complete auto's. In februari vorig jaar staakte het bedrijf de leveringen, omdat de internationale sancties tegen Iran werden verscherpt.

Het Franse bedrijf hoopt het tij te keren door zich onder meer te richten op de verkoop van duurdere modellen en op zuinige auto's.


Peugeot Citroën hard geraakt door Europese crisis (Foto: Novum)

Britse vlag gehesen in Belfast om verjaardag Kate

Woensdagmorgen is in het Noord-Ierse Belfast de Britse vlag gehesen ter gelegenheid van de 31e verjaardag van Kate, de echtgenote van prins William. Dat melden Britse media.

In de avond zal de vlag echter weer worden gestreken en loyalisten hebben al laten weten dat ze hun protest tegen het besluit van het stadsbestuur om de Britse vlag niet langer het hele jaar door te hijsen, zullen voortzetten.

Het was dinsdag voor de zesde opeenvolgende nacht onrustig in Belfast. De politie werd bestookt met brandbommen en vuurwerk door protestantse, pro-Britse betogers die sinds 3 december demonstreren. De kans dat het besluit vanwege de protesten wordt teruggedraaid is zeer klein.

Tientallen agenten zijn sinds het begin van de onlusten gewond geraakt. Er zijn zo'n honderd arrestaties verricht.

Ontvoerde Italiaanse zeelui weer vrij

Drie Italiaanse zeelieden en een Oekraïner die op 23 december voor de kust van Nigeria door piraten werden ontvoerd zijn vrijgelaten. De drie Italianen keren binnenkort huiswaarts, zei de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Giulio Terzi woensdag.

Gewapende zeeschuimers vielen de vrachtvaarder Asso21 van reder Augusta Offshore voor de kust van de Nigeriaanse staat Bayelsa aan. Opmerkelijk was dat de piraten het niet gemunt hadden op het vaartuig en zijn vracht, maar op de bemanningsleden.

Dat de vier nu zijn vrijgelaten is het resultaat van succesvol onderhandelen door Italiaanse en Nigeriaanse diplomaten, zei Terzi.

Vader omgekomen kinderen Maastricht weer vrij

De vader van een van de twee jongetjes die zondagnacht bij een brand in Maastricht om het leven kwamen, is dinsdagmiddag vrijgelaten. Dat meldt een woordvoerder van het OM. De man blijft wel verdachte van huiselijk geweld en wapenbezit. Van brandstichting wordt de man niet verdacht.

Bij de brand in de rijtjeswoning aan de Aalmoezenier Roumenstraat kwamen de jongetjes van 3 en 5 jaar om het leven. Mogelijk werd de brand, die in de keuken ontstond, veroorzaakt door een frituurpan. De moeder raakte gewond.

De vader werd maandag aangehouden omdat de moeder zaterdag aangifte tegen hem had gedaan vanwege huiselijk geweld. Het OM liet na de aanhouding weten alle mogelijke scenario's te onderzoeken, ook brandstichting. Vervolgens werd bekend dat de frituurpan de mogelijke oorzaak van de brand was.

Op de lichamen van de kinderen is dinsdag sectie uitgevoerd. Het resultaat daarvan was woensdagochtend nog niet bekend.

[AC] Matige generale Zambia

Titelverdediger Zambia heeft een matige laatste wedstrijd gespeeld in de voorbereiding voor de Afrika Cup. Met FC Utrecht-spits Jacob Mulenga in de basis kwam de formatie van de Franse bondscoach Hervé Renard in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg tegen Marokko niet verder dan 0-0.

Afgelopen zaterdag werd met al 2-0 verloren van Angola. Daarvoor werd ook al verloren van Saudi-Arabië en Tanzania. De remise vandaag tegen Marokko, waar oud-PSV'er Nordin Amrabat, oud-Feyenoorder Karim El Ahmadi en ex-Heerenvener Oussama Assaidi in de basis begonnen, was pas het eerste 'punt' in vier duels. 

Zambia was vandaag wel beter dan mede-Afrika Cup-deelnemer Marokko, maar kansen waren niet besteed aan Rainford Kalaba en Mukuka Mulenga, wiens schot knap werd gered door doelman Nadir Lamyaghri van Marokko. De Afrika Cup in Zuid-Afrika begint op 19 janauri. Wil je er meer weten? FOK!sport schreef een uitgebreide voorbeschouwing

Lincoln leidt met tien BAFTA-nominaties

De nominaties voor de jaarlijkse BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) awards zijn vandaag bekendgemaakt. Lincoln leidt met tien nominaties, op de voet gevolgd door Les Misérables en Life of Pi die beiden negen keer zijn genomineerd.

Naast deze veelbelovende titels vinden we nog een paar andere kaskrakers terug in de lijst. Zo is Skyfall acht keer genomineerd, de laatste film van Ben Affleck, Argo, heeft zeven nominaties en Anna Karenina doet mee in zes categoriën. Quentin Tarantino's grillige western Django Unchained heeft vijf nominaties samen met de verfilming van de jacht op Osama Bin Laden, namelijk Zero Dark Thirty van Kathryn Bigelow. 

De BAFTA's hebben een bevlekt verleden voor wat betreft het voorspellen wie de grote winnaars zullen zijn bij de Academy Awards. Desondanks was de grote winnaar van vorig jaar, The Artist, net zo geloofd bij de Oscars waar de film 5 Oscars in de wacht sleepte, waaronder die voor beste film. De BAFTA's, formeel genaamd EE British Academy Film Awards vindt plaats in Londen op 10 februari aanstaande.

BEST FILM
Argo
Les Misérables
Life Of Pi
Lincoln
Zero Dark Thirty

OUTSTANDING BRITISH FILM
Anna Karenina
The Best Exotic Marigold Hotel
Les Misérables
Seven Psychopaths
Skyfall

OUTSTANDING DEBUT BY A BRITISH WRITER, DIRECTOR OR PRODUCER
Bart Layton (Director), Dimitri Doganis (Producer) The Imposter
David Morris (Director), Jacqui Morris (Director/Producer) McCullin
Dexter Fletcher (Director/Writer), Danny King (Writer) Wild Bill
James Bobin (Director) The Muppets
Tina Gharavi (Director/Writer) I Am Nasrine

FILM NOT IN THE ENGLISH LANGUAGE
Amour
Headhunters
The Hunt
Rust And Bone
Untouchable

DOCUMENTARY
The Imposter
Marley
McCullin
Searching For Sugar Man
West Of Memphis

ANIMATED FILM
Brave
Frankenweenie
Paranorman

DIRECTOR
Michael Haneke - Amour
Ben Affleck - Argo
Quentin Tarantino - Django Unchained
Ang Lee - Life Of Pi
Kathryn Bigelow - Zero Dark Thirty

ORIGINAL SCREENPLAY
Michael Haneke - Amour
Quentin Tarantino - Django Unchained
Paul Thomas Anderson - The Master
Wes Anderson, Roman Coppola - Moonrise Kingdom
Mark Boal - Zero Dark Thirty

ADAPTED SCREENPLAY
Chris Terrio - Argo
Lucy Alibar, Benh Zeitlin - Beasts Of The Southern Wild
David Magee - Life Of Pi
Tony Kushner - Lincoln
David O. Russell - Silver Linings Playbook

LEADING ACTOR
Ben Affleck - Argo
Bradley Cooper - Silver Linings Playbook
Daniel Day-Lewis - Lincoln
Hugh Jackman - Les Misérables
Joaquin Phoenix - The Master

LEADING ACTRESS
Emmanuelle Riva - Amour
Helen Mirren - Hitchcock
Jennifer Lawrence - Silver Linings Playbook
Jessica Chastain - Zero Dark Thirty
Marion Cotillard - Rust and Bone

SUPPORTING ACTOR
Alan Arkin - Argo
Christoph Waltz - Django Unchained
Javier Bardem - Skyfall
Philip Seymour Hoffman - The Master
Tommy Lee Jones - Lincoln

SUPPORTING ACTRESS
Amy Adams - The Master
Anne Hathaway - Les Misérables
Helen Hunt - The Sessions
Judi Dench - Skyfall
Sally Field - Lincoln

ORIGINAL MUSIC
Anna Karenina - Dario Marianelli
Argo - Alexandre Desplat
Life Of Pi - Mychael Danna
Lincoln - John Williams
Skyfall - Thomas Newman

CINEMATOGRAPHY
Anna Karenina - Seamus McGarvey
Les Misérables - Danny Cohen
Life Of Pi - Claudio Miranda
Lincoln - Janusz Kaminski
Skyfall - Roger Deakins

EDITING
Argo - William Goldenberg
Django Unchained - Fred Raskin
Life Of Pi - Tim Squyres
Skyfall - Stuart Baird
Zero Dark Thirty - Dylan Tichenor, William Goldenberg

PRODUCTION DESIGN
Anna Karenina - Sarah Greenwood, Katie Spencer
Les Misérables - Eve Stewart, Anna Lynch-Robinson
Life Of Pi - David Gropman, Anna Pinnock
Lincoln - Rick Carter, Jim Erickson
Skyfall - Dennis Gassner, Anna Pinnock

COSTUME DESIGN
Anna Karenina - Jacqueline Durran
Great Expectations - Beatrix Aruna Pasztor
Les Misérables - Paco Delgado
LIincoln - Joanna Johnston
Snow White And The Huntsman - Colleen Atwood

MAKE UP & HAIR
Anna Karenina - Ivana Primorac
Hitchcock - Julie Hewett, Martin Samuel, Howard Berger
The Hobbit: An Unexpected Journey - Peter Swords King, Richard Taylor, Rick Findlater
Les Misérables - Lisa Westcott
Lincoln - Lois Burwell, Kay Georgiou

SOUND
Django Unchained - Mark Ulano, Michael Minkler, Tony Lamberti, Wylie Stateman
The Hobbit: An Unexpected Journey - Tony Johnson, Christopher Boyes, Michael Hedges, Michael Semanick, Brent Burge, Chris Ward
Les Misérables - Simon Hayes, Andy Nelson, Mark Paterson, Jonathan Allen, Lee Walpole, John Warhurst
Life Of Pi - Drew Kunin, Eugene Gearty, Philip Stockton, Ron Bartlett, D. M. Hemphill
Skyfall - Stuart Wilson, Scott Millan, Greg P. Russell, Per Hallberg, Karen Baker Landers

SPECIAL VISUAL EFFECTS
The Dark Knight Rises - Paul Franklin, Chris Corbould, Peter Bebb, Andrew Lockley
The Hobbit: An Unexpected Journey - Joe Letteri, Eric Saindon, David Clayton, R. Christopher White
Life Of Pi - Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer
Marvel Avengers Assemble - Nominees TBC
Prometheus - Richard Stammers, Charley Henley, Trevor Wood, Paul Butterworth

SHORT ANIMATION
Here To Fall
I’m Fine Thanks
The Making Of Longbird

SHORT FILM
The Curse
Good Night
Swimmer
Tumult
The Voorman Problem

THE EE RISING STAR AWARD (voted for by the public)
Elizabeth Olsen
Andrea Riseborough
Suraj Sharma
Juno Temple
Alicia Vikander


Transformers 4 is begin van trilogie

Regisseur Michael Bay bevestigt dat Transformers 4 niet het einde is. Sterker nog, de film is de start van een nieuwe trilogie, zo laat Bay weten.

Naast het nieuws dat er dus nog drie Transformers-films gaan komen schrijft de regisseur verder op zijn blog dat naast Mark Wahlberg een nieuwe naam noemt. "Ik heb net (...) Jack Reynor ingehuurd. Hij is een Ierse jongen die naar Amerika kwam met maar dertig dollar op zak. Behoorlijk gewaagd. Serieus, wie dat dat? Hoe dan ook, ik ontdekte hem in een kleine Ierse film genaamt What Richard Did. Deze knul is het echte werk." Reynor gaat in Transformers 4 de racewagenrijdende vriend van Wahlbergs nog niet gecaste dochter spelen.

"Transformers 4 wordt geen reboot", zo laat Bay verder weten. "Dat wordt op internet veel gezegd. De film speelt zich exact vier jaar af na de oorlog in Chicago." Hiermee doelt Bay op het gevecht in Transformers 3 waar de straten van de stad worden vernietigd. "Het verhaal neemt een zeer natuurlijke wending, wat ook de reden is dat we een compleet nieuwe cast hebben. Deze Transformers gaat heel anders aanvoelen dan de vorige drie. We richten ons op de start van een nieuwe trilogie."

De film Transformers 4 verschijnt op 26 juni 2014 in de bioscoop.

[Upd] Armenteros in de zomer naar Anderlecht

Samuel Armenteros verruilt Heracles Almelo voor Anderlecht. Dat meldt De Telegraaf woensdag. De aanvaller vertrekt volgens de krant in principe komende zomer naar Brussel, maar mogelijk gaat Anderlecht-trainer John van den Brom proberen de 22-jarige Zweed deze maand al in te lijven.

"Anderlecht is een prachtige club met een trainer die me graag wil hebben", zegt Armenteros, die naar verluidt in de nadrukkelijke belangstelling van Ajax stond. De oud-voetballer van sc Heerenveen zou zich tot medio 2016 aan de Belgisch landskampioen verbinden.

De Heraclieden zijn momenteel op trainingskamp in Turkije. Armenteros tekent volgens de krant bij Anderlecht als hij daarvan is teruggekeerd en de medische keuring heeft doorstaan.

Heracles, dat vrijdag een oefenduel speelt tegen Anderlecht, was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Update 10.27 uur

Samuel Armenteros maakt komende zomer de overstap naar Anderlecht, dit bevestigde Heracles Almelo zojuist. De aanvaller tekent bij Anderlecht een contract tot 2016. Armenteros moet nog wel een medische keuring ondergaan in Brussel.

"Anderlecht is een grote club, mooi om te mogen spelen. Ze spelen veel grote wedstrijden en doen mee om de titel. Dat is voor mij een mooie kans om te groeien. Ik heb met trainer John van den Brom gesproken en daar sprak veel vertrouwen uit. Hij wil mij er heel graag bij hebben. Anderlecht is een grote club. De kans om zo'n stap te mogen maken komt niet elke dag voorbij", luidde de reactie van Armenteros.

V. van Dijk weet af van interesse Everton

Virgil van Dijk staat in de belangstelling van Everton. De club uit de Premier League ziet in de talentvolle verdediger de opvolger van John Heitinga. Heitinga is in Liverpool niet zeker van een basisplaats en lijkt te gaan vertrekken.

Van Dijk wordt door Everton gezien als zijn opvolger en de verdediger van FC Groningen is al op de hoogte van de interesse uit Engeland. "Ik weet dat bepaalde clubs mij volgen en Everton is daar één van", zegt de Nederlandse jeugdinternational.

"Ik hoor en lees natuurlijk het nodige", vervolgt Van Dijk tegenover Voetbal International. "Na het trainingskamp heb ik een etentje met mijn zaakwaarnemer Henk-Maarten Chin. Hij moet me maar bijpraten hoe één en ander ervoor staat", aldus Van Dijk, die in Groningen beschikt over een contract tot 2015.

Van Dijk weet niet of hij de Euroborg in januari al verlaat. Hij wil geen overhaaste beslissingen nemen. "Ik vind de interesse leuk, maar het moet een weloverwogen beslissing zijn met het oog op mijn verdere carrière."

Algemeen directeur Hans Nijland verwacht dat Van Dijk het seizoen afmaakt bij FC Groningen. "Ik ga er niet vanuit dat Virgil vertrekt. Geen enkele club heeft zich officieel gemeld en dus hebben wij geen behoefte hier al te lang bij stil te staan."

Scenarist Shadow of the Colossus-film gevonden

Canadese scenarist Seth Lochhead (Hanna) is door Sony Pictures aangenomen om de filmversie van PlayStation 2-game Shadow of the Colossus te schrijven. Wanneer de film verschijnt is nog niet bekendgemaakt.

Lochhead werkt op dit moment aan The Governess, een zeer mysterieus project van Michael Bay en Warner Bros.. Eerder schreef de scenarist de actiefilm Hanna en een adaptatie van het boek The Age Of Miracles. De regisseur van de Shadow Of The Colossus-film is Josh Trank, die eerder de sci-fi Chronicle bracht. Hij houdt supervisie over het werk van Lochhead, die doorgaat op een oud scenario uit 2009 van Justin Marks.

Het spel Shadow of the Colossus gaat over een jongeman genaamd Wander die op zijn paard Argo de wereld afspeurt. Zijn doel is om zestien gigantische wezens te verslaan om zo een meisje genaamd Mono weer te laten leven.

Op dit moment is er nog geen releasedatum bekend, maar wij houden jullie hierover op de hoogte.

[AO] Huta Galung: "Dit is echt balen"

Jesse Huta Galung ging in het kwalificatietoernooi van de Australian Open pijnlijk onderuit tegen de Duitser Jan-Lennard Struff. Onze landgenoot had in de derde set een voorsprong van 4-2 en bij 5-5 leverde hij drie dubbele fouten; 2-6, 6-3 en 7-5.

"Die jongen nam veel risico en dat pakte in de laatste game erg goed uit", liet Huta Galung na afloop weten. "En het is ook bijzonder lastig tennissen met die harde wind. Dit is echt balen, want ik heb prima getraind en sterke oefensetjes gespeeld."

"Maar ja, hij speelde zo’n beetje alles-of-niets en dat pakte goed voor hem uit. Terwijl ik er toch zo dicht bij was. Het scheelde maar een haar of ik had voor de wedstrijd kunnen serveren. Dat is een vervelend gevoel. Maar het is niet anders", besloot een teleurgestelde Huta Galung.

Blind: "Misschien kan ik heel lang blijven"

Daley Blind heeft een aflopend contract bij Ajax. De gesprekken tussen club en speler zijn nog niet geopend waardoor een vertrek in de lucht hangt.

Blind is bezig aan zijn beste seizoen bij Ajax en heeft onder trainer Frank de Boer een vaste basisplaats. Desondanks is er nog geen gesprek geweest over een eventueel nieuw contract. "Of een vertrek ondenkbaar is? Ondenkbaar is een groot woord. Iedereen weet dat Ajax in mijn hart zit. Misschien kan ik heel lang blijven, maar zekerheden zijn er nooit."

Na de verloren wedstrijd in de Johan Cruijff Schaal kreeg Blind veel kritiek te verwerken. "Het was niet de eerste tegenslag in mijn carrière. Ik heb de knop snel omgezet. Ben hard blijven werken. En ik weet wat ik wil. Ik heb nooit getwijfeld aan mijn eigen kwaliteiten. Uiteindelijk kom je er mentaal sterker uit. Dat is gelukt en daar ben ik ook trots op."

Dat Blind de knop omzette was duidelijk. Zijn spel werd met de week beter en dat viel ook bondscoach Louis van Gaal op. Hij haalde hem bij de voorselectie van het Nederlands elftal voor het duel met Duitsland. "Oranje halen blijft natuurlijk in je achterhoofd zitten. Dat is fantastisch. De selectie van het Nederlands elftal halen is geen doel. Ik wil mijn niveau uit de eerste seizoenshelft weer halen. Dat is wel een écht doel. Dat kan als ik mijn eigen spel speel", aldus Blind tegenover Voetbal International.

[NBA] Pacers verslaan Miami Heat

De basketballers van Indiana Pacers hebben dinsdagavond (plaatselijke tijd) NBA-kampioen Miami Heat op overtuigende wijze verslagen.

De Pacers zegevierden voor eigen publiek met 87-77. Paul George had met 29 punten en elf rebounds een belangrijk aandeel in de knappe zege van de thuisclub, die vierde staat in de Eastern Conference. Ondanks de nederlaag gaat Miami Heat nog wel aan kop in het oosten.

Los Angeles Lakers moest bij Houston Rockets de vierde nederlaag op rij incasseren: 125-112. James Harden maakte 31 punten voor de Rockets, Jeremy Lin en Carlos Delfino beiden negentien. Bij de Lakers kwam Kobe Bryant niet verder dan twintig punten, waardoor hij opvallend genoeg eens niet de topschutter van zijn ploeg was. Metta World Peace overtrof de vedette van de Lakers met 24 punten.

Uitslagen:
Philadelphia - Brooklyn 89-109
Indiana - Miami 87-77
Milwaukee - Phoenix 108-99
Houston - LA Lakers 125-112
Minnesota - Atlanta 108-103

Pacers verslaan Miami Heat
Pacers verslaan Miami Heat (Foto: ANP)

Porto ruilt speler met rivaal Sporting

De Portugese clubs FC Porto en Sporting Lissabon hebben een opvallende spelersruil gedaan. De Russische middenvelder Marat Izmailov verruilt Lissabon voor Porto, terwijl de Portugese international Miguel Lopes de omgekeerde weg bewandelt.

Izmailov ondertekende een contract tot de zomer van 2015 bij Porto. De 26-jarige Miguel Lopes zette zijn krabbel onder een verbintenis tot medio 2018 bij Sporting, de ploeg van Rick van Wolfswinkel, Stijn Schaars en Khalid Boulahrouz.

FC Porto strijd dit seizoen met Benfica om het landskampioenschap in de Portugese competitie. Sporting maakt één van de slechtste jaren uit de clubhistorie mee en is daardoor in de middenmoot te vinden. Afgelopen week werd trainer Franky Vercauteren ontslagen bij Sporting.

Sneijder wil niet naar Galatasaray

Wesley Sneijder heeft laten weten totaal geen interesse te hebben in een mogelijke overstap naar Galatasaray. De Turkse club meldde gisteren op hun eigen website dat er gesproken zou zijn met Internazionale over een mogelijke transfer.

Gala zal zich echter op andere spelers moeten richten, want Sneijder heeft laten weten niet naar Turkije te willen verkassen. Sneijder en zijn manager gaan er vanuit dat er pas kort voor het einde van de huidige transferperiode (31 januari) duidelijkheid zal zijn over zijn toekomst.

De Oranje-international ligt al maanden overhoop met Internazionale, omdat hij zijn contract niet tegen slechtere voorwaarden wil verlengen. Sindsdien is de midenvelder niet meer opgenomen in de wedstrijdselectie van Inter. Sneijder liet daardoor al weten open te staan voor een nieuw avontuur.

Aanslagen in Kunduz

Gewapende mannen hebben dinsdag in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz twee regeringsfunctionarissen doodgeschoten. Dat heeft de Afghaanse politie gezegd.

Gevangenisdirecteur Abdul Salam en zijn bodyguard werden in het district Dashti Archi in een hinderlaag gelokt en gedood. De leider van een door de lokale regering gesteunde militie werd rond dezelfde tijd op soortgelijke wijze vermoord. Volgens de politie is het nog niet duidelijk of er een verband is tussen beide aanslagen.

Temperaturen Australië iets gedaald

De temperaturen in het door bosbranden geteisterde zuiden van Australië zijn woensdag gedaald. Het gevaar op meer branden is daardoor voorlopig iets geweken, maar gevreesd wordt dat het kwik weer zal oplopen.

Maandag kende Australië met 40,3 graden Celsius de warmste dag ooit en dinsdag was de op twee na warmste dag. Vier van Australiës warmste dagen vonden plaats in 2013. "Het lijdt geen twijfel dat dit een zeer, zeer extreme hittegolf is", aldus meteoroloog David Jones. "Als je kijkt naar het bereik, de duur, de intensiteit, dan is het wellicht de grootste in de geschiedenis van Australië."

Woensdag daalden de temperaturen in de hoofdstad Canberra van 36 graden naar 28 en in Sydney van 43 naar 23 graden. Jones verwacht echter dat ook woensdag in het lijstje met Australiës warmste dagen komt, omdat de hittegolf zich heeft verplaatst naar het midden en noorden van het land. Voor de rest van de zomer verwachten meteorologen gemiddelde temperaturen.

Er zijn vooralsnog geen dodelijke slachtoffers gevallen bij de branden, hoewel in Tasmanië nog honderd mensen worden vermist sinds een felle brand vorige week negentig woningen verwoestte. Volgens de politie hebben de meeste mensen zich waarschijnlijk nog niet bij de autoriteiten gemeld.

Vrouw bijna bevallen bij tankstation

Een vrouw is dinsdagnacht bijna bevallen bij een tankstation in Maarssen. Dat meldt de politie woensdag. Agenten assisteerden bij de aanstaande bevalling, gecoacht door een medewerker van de ambulancemeldkamer.

De agenten arriveerden rond 02.45 uur bij de vrouw met barensweeën bij het tankstation aan de Proostwetering. Een kwartier later was een ambulance ter plaatse. De vrouw beviel kort na aankomst in het ziekenhuis van een meisje.

Quaresma naar Al Ahli

De Portugese aanvaller Ricardo Quaresma gaat voetballen in de Verenigde Arabische Emiraten. De 29-jarige international speelt de komende anderhalf jaar voor Al Ahli, een club uit Dubai. Het contract van Quaresma bij de Turkse club Besiktas werd vorige maand ontbonden. 

Quaresma raakte bij Besiktas ondermeer in opspraak doordat hij ruzie had gemaakt met zijn trainer. De aanvaller speelde eerder voor Sporting Portugal, FC Barcelona, FC Porto, Internazionale en Chelsea. Afgelopen zomer behoorde hij tot de Portugese selectie voor het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne.

Meer dan 83 miljoen dollar geïnvesteerd door Kickstarter aan gameprojecten

Kickstarter heeft een hoop gegevens van het jaar 2012 naar buiten gebracht. Zacht gezegd mogen we concluderen dat gamers wereldwijd diep in de buidel tasten als het om toekomstige projecten van hun favoriete hobby gaat.

Over heel 2012 zijn er 2.796 Kickstarter-projecten gelanceerd die iets met gaming te maken hadden, waarvan er nog niet de helft succes was: 911 in totaal. In totaal hebben 1.378.143 gamers zo'n 83.144.565 dollar geïnvesteerd in de projecten op de website.

De categorie games was de op één na succesvolste categorie op de website en belandde daarmee achter de categorie kunst. Daarnaast heeft het veel meer investeerders weten te krijgen dan rivalen film en video; die categorie moest het doen met 647.361 man.

Dit goede nieuws staat wel in de schaduw van wat slechter nieuws. Hoe lucratief de business ook lijkt, de categorie gaming heeft wel het hoogste percentage gefaalde projecten. Ook heeft het een hoop succesvolle projecten gekend die lang niet zo veel geld nodig hadden dan er gedoneerd is.

Een van de hoogtepunten voor Kickstarter op het gebied van gaming zijn ongetwijfeld DoubleFine's project, dat ervoor heeft gezorgd dat de drempel om geld te werven op Kickstarter werd verlaagd. Andere hoogtepunten zijn de Ouya met 8,6 miljoen dollar en Project Eternity met 4 miljoen opgehaalde dollars.

[AO] Alleen De Bakker ronde verder in kwalificatie

Thiemo de Bakker is de enige Nederlandse tennisser de tweede ronde bereikt van het kwalificatietoernooi voor de Australian Open. De 24-jarige Westlander rekende in de eerste ronde op overtuigende wijze af met Oleksandr Nedovyesov uit Oekraïne. Het werd 6-3 en 6-4.

Boy Westerhof verloor met 7-6(5) en 6-4 van de Australiër Alex Bolt. De Italiaan Matteo Viola was net 6-2, 4-6 en 6-3 te sterk voor Matwé Middelkoop. Jesse Huta Galung won de eerste set nog wel tegen de Duitser Jan-Lennard Struff, maar verloor toch met 2-6, 6-3 en 7-5.

Apple werkt aan goedkopere iPhone

Elektronicabedrijf Apple komt mogelijk met een goedkopere versie van de populaire iPhone. Dat zeggen anonieme bronnen tegenover The Wall Street Journal. Apple heeft het bericht nog niet bevestigd.

De telefoon komt mogelijk voor het einde van dit jaar op de markt. Het toestel zou lijken op de iPhone 5, maar met een goedkopere, plastic behuizing in plaats van het huidige aluminium omhulsel. Het Amerikaanse bedrijf verkocht in het derde kwartaal van 2012 wereldwijd 14,6 procent van alle smartphones. Dat was in het eerste kwartaal van vorig jaar nog 23 procent.

Apple werkt aan goedkopere iPhone
Apple werkt aan goedkopere iPhone (Foto: ANP)

Nyko toont Wii U-accessoires

Dat CES ook steeds meer in het teken staat van games wordt nog eens sterk benadrukt door het bedrijf Nyko, dat accessoires voor videogameconsoles maakt. Nyko heeft namelijk nieuwe accessoires voor Wii U getoond.

Zo heeft Nyko de Charge Station U meegenomen naar de beursvloer. Met dit speciale oplaadstation vervang je als het ware het meegeleverde oplaadpunt die je kreeg bij de twee duurdere packs van Wii U. Je kunt er je Wii U GamePad en twee Wii-afstandsbedieningen tegelijk mee opladen en je krijg twee battery packs meegeleverd.

De Pro Commandor is Nyko's visie op Nintendo's Pro Controller. Het grootste verschil met Nintendo's variant is dat de analoge knuppels op eenzelfde manier zijn geplaatst als op de Xbox 360-controller, wat wellicht beter in de smaak valt bij gamers.

Daarnaast heeft het bedrijf ook UBoost, meegenomen. Dat is een batterij die je aan je GamePad kunt vastklikken, zodat het extra energie heeft om langer door te gaan. Ook is de Charge Base Pro te zien, waarmee je tot twee Pro Controller tegelijk kunt opladen. Als laatste is er ook de Power Stand te zien.

Durbridge opnieuw tijdritkampioen Australië

De wielrenner Luke Durbridge is opnieuw Australisch kampioen tijdrijden geworden. De 21-jarige coureur van Orica-GreenEdge was de snelste op het parcours over 37 kilometer rondom Ballarat. Durbridge klokte een tijd van 43 minuten en 26 seconden. De nummer twee Rohan Dennis had twintig seconden meer nodig. Michael Matthews eindigde als derde op 45 seconden.

Jack Bobridge, de Australische aanwinst van het Nederlandse Blanco-team, kwam niet verder dan de 18e tijd op bijna 4.30 van de winnaar. Bobridge werd in 2009 wereldkampioen tijdrijden bij de beloften. Bij de vrouwen ging de Australische tijdrittitel naar Shara Gillow.

[Copa] Valencia wint wederom van Osasuna

Valencia heeft dinsdagavond met 2-1 gewonnen van Osasuna. In het eigen Mestalla verdedigde de thuisploeg al een 2-0 voorsprong.

Valencia heeft de volgende ronde van de Copa del Ray gehaald ten koste van Osasuna. Osasuna had vooraf de zware taak om een achterstand goed te maken, nadat ze in eigen huis al met 2-0 waren verslagen. Toch begon de ploeg redelijk voorzichtig aan de wedstrijd en werden er weinig kansen gecreërd in het eerste half uur.

Valencia gooide de wedstrijd eigenlijk al op slot na 34 minuten spelen. Een prachtige vrije trap van Alberto Costa trof doel. De bal verdwijnt in de bovenhoek. Niet veel later staat het echter weer gelijk. Llorente, die totaal niet in de wedstrijd zat, dribbelt wat buiten het strafschopgebied en schiet genadeloos in de linkerhoek. Twee prachtige doelpunten in een verder saaie eerste helft.

Ook na rust brengt de wedstrijd niet het bekerspektakel waarop werd gehoopt. Osasuna heeft het betere van het spel, maar zien de bal niet in het doel verschijnen. In de laatste seconde van de wedstrijd weet Robert Soldado nog wel te scoren voor Valencia, waardoor ze definitief door zijn.

Bedrijf betaalt ex-gevangenen Abu Ghraib 5 miljoen

Een Amerikaans bedrijf heeft ruim vijf miljoen dollar betaald aan 71 voormalige gedetineerden van de Abu Ghraib-gevangenis in Irak. Medewerkers van Engility Holdings worden ervan beschuldigd te hebben meegewerkt aan marteling van de gedetineerden in het beruchte detentiecentrum. Engility leverde tolken aan het Amerikaanse leger in Irak. De schikking werd dinsdag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat ex-gevangenen van Abu Ghraib geld krijgen uitgekeerd vanwege marteling. Iedere gevangene ontvangt een deel van het bedrag, aldus advocaat Baher Azmy. Komende zomer moet nog een bedrijf zich verantwoorden voor aantijgingen van marteling.

"Private militaire bedrijven speelden een grote, maar vaak weinig bekende rol bij de ernstige mishandelingen in Abu Ghraib", zei Azmy. "We zijn blij dat ze door deze schikking verantwoording moeten afleggen. Ook biedt het de slachtoffers enige mate van gerechtigheid."

Het schandaal in Abu Ghraib kwam in 2004 aan het licht toen er onder meer foto's verschenen van naakte gevangenen die op elkaar lagen en van gevangenen die op het punt stonden elektrische schokken te krijgen toegediend. Gedetineerden werden naar eigen zeggen verkracht en op andere manieren ernstig mishandeld.

Fyra rijdt nog vaak niet op tijd

De reizigersverenigingen Failra en Treinreiziger.nl zeggen dat de Fyra nog steeds te weinig op tijd rijdt. Veel treinen komen niet aan op het eindstation.

Ook het aantal geplande ritten van de hogesnelheidstrein blijft achter, zeggen beide organisaties woensdag. Bovendien blijft het aantal reizigers achter bij de prognoses.

Een maand geleden ging de Fyra ook rijden tussen Amsterdam en Brussel. Volgens Failra komt een op de twintig treinen nooit aan en nog geen 55 procent van de Fyra's rijdt op tijd. Volgens de concessie waaraan NS Hispeed moet voldoen, moet 95% van de treinen op tijd rijden, en mag er een maximale uitval van 0,5% van alle treinen zijn.

NS Hispeed zegt in een reactie in het AD dat het begin van de Fyra tussen Amsterdam en Brussel niet goed is verlopen, maar dat de punctualiteit flink is verbeterd. NS Hispeed vervoerde in de eerste maand 110.000 reizigers.

Roc's Zadkine en Albeda mogelijk samengevoegd

ROC Zadkine en het Albeda College, twee van de grootste regionale opleidingscentra van Nederland, willen hun opleidingen samenvoegen om zich vervolgens op te splitsen in zeven kleinere, zelfstandige scholen. Hierdoor zullen schooltypes als de voormalige mts en meao terugkeren. Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag.

De scholen, die beide zo'n negentienduizend leerlingen hebben, verwachten dat op deze manier hun beroepsopleidingen beter zullen aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven. "De lijnen worden korter en de bureaucratie neemt af", zeggen de bestuursvoorzitters van het Albeda College in het FD.

Scholengroep Amarantis splitste zich eerder dit jaar al op in vijf kleinere scholengroepen. Dat gebeurde om de financiële problemen van de onderwijsgroep aan te pakken. Bij ROC Zadkine zijn verliezen echter niet de aanleiding voor de reorganisatie. "Onze plannen zullen volgens ons wel tot een verbetering van onderwijs leiden, ze zijn zeker niet uit nood geboren", aldus Zadkine-voorzitter Luc Verburgh.

Het ROC Zadkine en Albeda College onderzoeken komende maanden of een opsplitsing financieel haalbaar is.

Ban betreurt straffen activisten Bahrein

Secretaris-generaal van de Verenigde naties Ban Ki-moon betreurt het dat een Bahreinse rechter maandag de straffen tegen twintig activisten heeft gehandhaafd. De activisten werden veroordeeld omdat ze een coup zouden willen plegen. Acht van hen zijn tot levenslang veroordeeld.

Volgens Ban moet er in Bahrein een nationale dialoog op gang komen om de 'legitieme aspiraties' van alle Bahreiners te bespreken. De enige manier om vrede, stabiliteit, gerechtigheid en welvaart te bevorderen is een dialoog waar iedereen aan deel kan nemen, zonder angst of intimidatie, aldus Ban.

Een druk jaar voor Sims 3

Electronic Arts heeft drie nieuwe uitbreidingen en een accessoirespakket voor De Sims 3 aangekondigd. Deze moeten allemaal dit jaar uitkomen.

Vanaf 7 maart zal De Sims 3 Studententijd beschikbaar zijn. Er is een nieuwe universiteitstad met tal van locaties om te bezoeken zoals de bowlingbaan en SimBurger. Er zijn verborgen talenten ontdekken via buitenschoolse activiteiten zoals het maken van muurschilderingen, het spelen van balletje hooghouden op het universiteitsplein en nog veel meer. Zodra Sims zich voor de universiteit hebben ingeschreven, moeten ze een van de zes hoofdvakken kiezen om examen in te doen. Van lesactiviteiten tot hoofdvakspecifieke voorwerpen, De Sims 3 Studententijd zal je Sims-personage klaarstomen voor verschillende voordelen in hun carrière zoals meer salaris, snellere promoties, hogere baanniveaus, nieuwe kansen en meer.

In juni komt De Sims 3 Exotisch Eiland uit. Dit uitbreidingspakket speelt zich af aan de zonnige kust van een tropisch paradijs. Met aanpasbare woonboten kun je koers zetten naar andere onbekende eilanden, je eigen vakantieresort opzetten en de nieuwe vaardigheid 'duiken en snorkelen' onder de knie krijgen. De Sims 3 Exotisch Eiland introduceert nieuwe manieren om te bouwen – of het nu een luxe vijfsterrenresort is, een bungalow aan het water of een woonboot.

In de herfst komt een nieuw accessoirespakket uit met kleding en decoraties geïnspireerd door legendarische filmthema's en omgevingen. Daarnaast kunnen Sims deze herfst naar de toekomst reizen in een nieuw uitbreidingspakket dat momenteel nog geen titel heeft. Het wordt dus een druk jaar voor Sims-gamers.

Lance Armstrong reageert op dopingschandaal

Voormalig wielrenner Lance Armstrong reageert volgende week voor het eerst in het openbaar op het dopingschandaal waarin hij verwikkeld is.

Dat gebeurt op donderdag 17 januari in zijn eigen huis tijdens een anderhalf uur durend interview met Oprah Winfrey. De Amerikaan raakte eind vorig jaar zijn zeven tourzeges kwijt nadat hij schuldig was bevonden aan het systematisch gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen en methoden.

Dinsdag werd bekend dat hij het Amerikaanse antidopingbureau Usada in 2004 een donatie van bijna 191.000 euro had aangeboden.

Lance Armstrong reageert op dopingschandaal
Lance Armstrong reageert op dopingschandaal (Foto: ANP)

[League Cup] Finale lonkt voor stuntploeg Bradford

Bradford City heeft een plaats in de finale van de League Cup binnen handbereik. De middenmoter uit de Engelse vierde divisie zorgde in de eerste halve finale voor een stunt door Aston Villa met 3-1 te verslaan. Bradford kan zich daardoor over twee weken tijdens de return in Birmingham zelfs een kleine nederlaag veroorloven.

Bradford schakelde op weg naar de halve finale al gerenommeerde clubs als Arsenal en Wigan Athletic uit. Ook Aston Villa, de nummer zestien van de Premier League, liet zich afbluffen en kwam door toedoen van Nahki Wells en Rory McArdle op een 2-0 achterstand. Andreas Weimann zorgde nog wel voor de aansluitingstreffer, maar in de voorlaatste minuut herstelde Carl McHugh de marge van twee goals.

De andere finalist moet komen uit de ontmoeting tussen Chelsea en Swansea City. Deze clubs werken woensdag in London hun eerste wedstrijd af.

In Italië was er bekersucces voor Lazio. De Romeinen bereikten de halve finale door Catania met 3-0 te verslaan. Hernanes scoorde twee keer, Stefan Radu was de andere doelpuntenmaker. De overige kwartfinales worden de komende anderhalve week gespeeld.


Finale lonkt voor stuntploeg Bradford (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Eerst regen, later wat zon

Goedemorgen! We beginnen de dag met bewolking en regen, maar later op de dag wordt het droog en vooral in het westen kan het wel eens een heel aardige middag gaan worden met flink wat zon en maar weinig wind.

In de rest van het land duurt dat allemaal iets langer en in Limburg zit je vandaag als langste opgescheept met de bewolking en regen. In de avond zou er plaatselijk mist kunnen ontstaan. Verder is het de laatste dag dat we nog van het zachte weer kunnen genieten, want vanaf morgen beginnen de temperaturen te zakken. Vanmiddag is het nog rond de 8 graden, terwijl het morgen nog maar 5 graden is. In het weekend schommelen de temperaturen rond het vriespunt en in de nacht komt het vrijwel overal tot vorst. In het oosten en zuiden zou het wel eens tot matige vorst kunnen komen.

Bijzonder weer is het in het zuidoosten van Europa. Met een noordelijke stroming bereikte het koude weer zelfs Griekenland en Turkije. Op veel plaatsen viel hierbij ook sneeuw en zelfs in Athene en Istanbul heeft een sneeuwdekje gelegen. Tegelijkertijd viel er in het Midden-Oosten uitzonderlijk veel regen.

Nederland
:Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Tavira - PortugalWat een prachtige bloemen heb je in Portugal en KlapMongeaul ontging niets. Bijzonder mooie foto!



Gabe Newell geeft details over de Steam Box

Valve-baas Gabe Newell heeft een interview gegeven met website The Verge. in dit gesprek is hij dieper ingegaan op de eerder aangekondigde Steam Box, de nieuwe gameconsole die het bedrijf heeft ontwikkeld.

Een van de dingen die Newell in het interview aangeeft is dat de Steam Box vergelijkbaar gaat worden met verschillende computermodellen. Er komen dus verschillende versies van de Steam Box op de markt. Ook zal het mogelijk zijn om de console zelf aan te passen al is nog niet duidelijk welke onderdelen daadwerkelijk vervangen kunnen worden.

Newell bevestigt ook dat de Steam Box gaat draaien op Linux. Wel laat het bedrijf gamers de mogelijkheid om alsnog zelf Windows te installeren. Valve staat ook open voor eigen versies van de Steam Box van andere bedrijven. Valve heeft volgens Newell ook de mogelijkheden voor motion controls uitgeprobeerd, maar zij konden geen manieren vinden om spellen hiermee fundamenteel beter te maken. Er zal dus geen Kinect- of Move-variant op de Steam Box komen.

De Steam Box komt nog dit jaar uit. De precieze prijs en releasedatum zijn nog niet bekend. De verwachting is dat Valve de Steam Box of op de Game Developers Conference eind maart of op de E3-beurs begin juni zal gaan tonen.

Revolution-DLC voor Black Ops 2 aangekondigd

Gameuitgever Activision heeft de komst van de Revolution-DLC voor Call of Duty: Black Ops 2 aangekondigd. Eerder waren er al afbeeldingen uitgelekt die wezen op de komst van de DLC.

Met de Revolution-DLC krijgen spelers vier nieuwe multiplayermaps, een nieuwe zombiemap, een exclusief multiplayerwapen en een heel nieuwe zombies-spelmodus. De DLC komt op 29 januari eerst uit op Xbox 360. Iets later volgen de andere platformen.

Vorig jaar was heetste jaar in historie VS

Het jaar 2012 was het heetste jaar in de gemeten geschiedenis van de Verenigde Staten. De gemiddelde temperatuur lag volgens het Amerikaanse klimaatagentschap 0,56 graden Celsius hoger dan in het vorige recordjaar 1998.

De gemiddelde temperatuur was 12,94 graden Celsius, ongeveer 1,77 graden Celsius hoger dan het gemiddelde over de gehele twintigste eeuw. Er waren elf weergerelateerde rampen, waaronder de orkanen Sandy en Isaac. De totale schade daarvan bedroeg meer dan 764 miljoen euro. Bij de berekeningen zijn de staten Alaska en Hawaii niet meegenomen.

Vorig jaar was heetste jaar in historie VS
Vorig jaar was heetste jaar in historie VS (Foto: ANP)

Zieke Chávez mist beëdiging

De ernstig zieke Venezolaanse president Hugo Chávez mist zijn beëdiging voor een nieuwe ambtstermijn die gepland was voor donderdag. Dat heeft de regering van het Zuid-Amerikaanse land dinsdag bekendgemaakt.

De charismatische socialist (58) is in december geopereerd tegen kanker op Cuba. Sinds die tijd is hij uit beeld door complicaties die na de operatie optraden. De onzekerheid over zijn lot heeft Venezuela in grote politieke onzekerheid gestort.

Chávez leidt Venezuela sinds 1999. Hij zou donderdag voor opnieuw zes jaar worden ingezworen, nadat hij in oktober de verkiezingen won.

Zieke Chávez mist beëdiging
Zieke Chávez mist beëdiging (Foto: ANP)

'Dijsselbloem voorzitter Eurogroep'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wordt de opvolger van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Eurogroep. Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt dinsdag. De krant baseert zich op EU-diplomaten in Brussel.

Frankrijk zou zijn bedenkingen bij Dijsselbloem overboord hebben gezet waardoor de weg open is voor de Nederlander om op 21 januari tijdens een bijeenkomst van de Eurogroep gekozen te worden. Dijsselbloem moet woensdag nog wel langs in Parijs. Laat hij daar een goede indruk achter, dan zal Frankrijk niets inbrengen tegen zijn kandidatuur, zeggen de diplomaten volgens de krant.

'Dijsselbloem voorzitter Eurogroep'
'Dijsselbloem voorzitter Eurogroep' (Foto: ANP)

'Armstrong bood ook USADA geld aan'

Lance Armstrong heeft de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA in 2004 een aanzienlijk geldbedrag aangeboden. Dat stelt voorzitter Travis Tygart in een uitzending van 60 Minutes die woensdag op de Amerikaanse televisie wordt uitgezonden. Tygart zegt het voorstel van Armstrong destijds resoluut van de hand te hebben gewezen.

Het verhaal van Tygart roept herinneringen op aan een eerdere donatie die Armstrong deed aan de UCI. In tegenstelling tot de USADA besloot UCI-baas Hein Verbruggen het bedrag van naar verluidt 125.000 dollar, dat zou zijn bedoeld voor nieuwe technologie in de strijd tegen doping, wel aan te nemen.

Advocaat Tim Herman van Armstrong verwees het verhaal van Tygart dinsdag naar het rijk der fabelen. "Er is geen woord van waar. Lance heeft nooit een dergelijk aanbod of een suggestie in die richting gedaan." Het zou volgens Tygart gaan om een bedrag dat schommelt tussen de 150 en 250.000 dollar.

Het USADA stond vorig jaar aan de basis van de ontmaskering van Armstrong als dopinggebruiker. Naar aanleiding van een vernietigend rapport van het Amerikaanse antidopingbureau raakte Armstrong zijn zeven Tourzeges kwijt.

Jansen Steur toonde mogelijk oud document van IGZ

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft in Duitsland mogelijk een in 2006 door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) afgegeven verklaring laten zien toen hij daar als neuroloog ging werken. Een woordvoerder bevestigt dat de inspectie in 2006 zo'n verklaring heeft afgegeven, maar benadrukt dat die in 2009 weer is vernietigd.

De kliniek in Heilbronn waar Jansen Steur sinds 2011 werkte, stelde maandag dat de neuroloog over de juiste papieren beschikte om aan de slag te gaan in Duitsland. Mogelijk heeft hij een verklaring laten zien die de inspectie in 2006 afgaf. In 2009 werd die verklaring echter vernietigd en moest Jansen Steur zich onder druk van de IGZ laten uitschrijven uit het artsenregister.

Jansen Steur werd vorige week ontslagen toen het ziekenhuis van zijn reputatie hoorde. Het Openbaar Ministerie in Duitsland start een vooronderzoek naar een ingreep van Jansen Steur waarbij hij in de fout zou zijn gegaan.

De arts wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.

Vrouwen niet wijdbeens op motor in Atjeh

Een invloedrijke moslimleider in Indonesië juicht het toe als vrouwen alleen nog maar overdwars achterop een motor mogen zitten. Ma’ruf Amin liet dat dinsdag weten dat naar aanleiding van een verbod om schrijlings te zitten in de stad Lhokseumawe in de provincie Atjeh.

Ma’ruf Amin, leider de Indonesische Ulama Raad (MUI), zegt dat het verbod goed is voor vrouwen. Vrouwen die achterop plaatsnemen met één been aan beide zijden van de motor vertonen volgens hem ongepast gedrag. Volgens hem is het voor vrouwen sowieso niet veilig achterop een motorfiets, het favoriete vervoermiddel in Indonesië.

Het verbod in Lhokseumawe heeft tot ophef geleid onder gematigde moslims in Indonesië. Ook de regering in Jakarta is tegen. De stad is echter onvermurwbaar. "We willen vrouwen redden van dingen die ervoor zullen zorgen dat ze de shariah (islamitische wet) overtreden", aldus burgemeester Suaidi Yahya. "We willen vrouwen eren met dit verbod, omdat het delicate wezens zijn".

Het verbod op wijdbeens achterop zitten is niet de enige opvallende nieuwe regel in Lhokseumawe. Zo mogen mannen en vrouwen niet meer knuffelen of elkaars hand vasthouden als ze op de motor zitten.

Moslimleider Indonesië achter'zitverbod'
Moslimleider Indonesië achter 'zitverbod' (Foto: ANP)

Clinton getuigt 22 januari over Benghazi

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton legt 22 januari een getuigenis in de Senaat af over de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi vorig jaar. Dat heeft de Republikeinse senator Bob Corker dinsdag gezegd. Corker is de hoogstgeplaatste Republikein in de commissie voor buitenlandse zaken in de Senaat.

Clinton zou in eerste instantie vorige maand voor de commissie verschijnen, maar werd geveld door buikgriep. Later kwam ze ten val en liep ze een hersenschudding op. Uiteindelijk werd ze in een ziekenhuis opgenomen vanwege een bloedpropje in haar hoofd.

De minister ging maandag weer aan het werk.


Clinton getuigt 22 januari over Benghazi (Foto: Novum)

Filemon Wesselink neemt carnavalsnummer op

Filemon Wesselink heeft een carnavalskraker opgenomen. De 33-jarige presentator nam het deuntje van de reclame Het Houdt Niet op, van een campagne tegen huiselijk geweld, onder handen.

"Het blijft in je kop zitten", zei Filemon dinsdag in de Coen en Sander Show. "Ik dacht: we moeten daar iets mee doen. Want als het irritant is en het zit toch in je kop, dan kun je er het beste maar iets leuks mee doen."

Filemon kroop de studio in met producent Eric van Tijn, die het nummer schreef. Het origineel wordt gezongen door Hadewych Minis, maar volgens Filemon kan hij zelf ook een aardig deuntje zingen. "Ik heb heel veel talent verspeeld", grapte de presentator. "Want zingen, daar had ik verder mee moeten gaan."

Quote 500-inbrekersbende bezocht Heinsbroek

De inbrekersbende die tientallen miljonairs door het hele land beroofde, sloeg onder meer toe bij voormalig LPF-minister Herman Heinsbroek. De dieven namen in november 2011 uit zijn woning in Naarden onder meer dure sieraden en buitenlands geld mee. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten.

De buit bestond onder meer uit horloges van de merken Rolex, Guess en Jaquet Droz. Ook namen ze twee ringen en voor 3500 euro aan buitenlands geld mee uit het huis van de oud-minister van Economische Zaken.

De groep inbrekers uit de Haagse Spoorwijk gebruikte de Quote 500 om te bepalen waar ze hun slag het beste konden slaan. Heinsbroek werd in 2006 opgenomen in de miljonairslijst, met een geschat vermogen van 164 miljoen euro.

De politie kwam heeft in totaal twintig verdachten aangehouden. Een deel van hen verschijnt donderdag voor de rechtbank in Den Haag op een zogeheten pro-formazitting.

Manning krijgt bij voorbaat strafkorting

Van de straf die de Amerikaanse soldaat Bradley Manning voor het doorspelen van duizenden vertrouwelijke stukken aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks eventueel krijgt, worden in elk geval 112 dagen afgetrokken. Dat heeft een militaire rechter dinsdag bepaald.

Volgens rechter Denise Lind heeft Manning gedurende zijn negen maanden durende voorarrest in een gevangenis van de mariniers in Quantico in Virginia een illegale straf ondergaan. Hij zat 23 uur per etmaal in een cel zonder ramen, soms naakt. Volgens de gevangenisleiding was dat om te voorkomen dat hij zichzelf of anderen wat aan zou doen.

De advocaten van Manning probeerden de aanklachten tegen hem volledig ingetrokken te krijgen. Manning, 25, is aangeklaagd wegens hulp aan de vijand en 21 andere vergrijpen, waarvoor hij levenslang zou kunnen krijgen. Zijn proces begint op 6 maart.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.