Drie Koerdische vrouwen vermoord in Parijs

In een Koerdisch centrum in Parijs, vlakbij het Gare du Nord, zijn donderdag de lijken van drie Koerdische vrouwen gevonden. De lichamen werden rond 2 uur in de morgen ontdekt, nadat een medewerker ontdekte dat alle deuren geblokkeerd waren en er bloed aan de deur zat.

De Franse politie onderzoekt de zaak nog, maar denkt aan een executie. Naar verluidt zijn de drie vrouwen met een enkele kogel in het hoofd gedood. De Franse Minister van Binnenlandse Zaken zei dat de vrouwen 'zonder twijfel geëxecuteerd zijn' en dat het 'volledig onacceptabel' is.

Onder de slachtoffers bevond zich een van de oprichters van de PKK, Sakine Cansiz, en een prominente Koerdische activiste genaamd Fidan Dogan. Het derde slachtoffer, Leyla Sonmez, wordt beschreven als een 'jonge activiste'. De eerste twee zouden al een tijd onder bescherming van de politie staan.

Koerden in Frankrijk hebben furieus gereageerd. Honderden Koerden verzamelden zich voor het centrum, en scandeerden onder meer 'Wij zijn allemaal PKK'. Velen van hen verdenken de Turkse overheid van de moord, maar een expert in Turkse politiek stelt dat dat ongewoon zou zijn.

De Turkse premier Erdogan veroordeelde de aanslag evenwel direct. Hij zei dat het een poging is om de vredesgesprekken tussen de regering en de PKK die op dit moment plaatsvinden te saboteren. Hij suggereerde ook dat het een interne afrekening binnen de PKK zou kunnen zijn. De gesprekken moeten volgens hem in ieder geval voortgezet worden, en totdat het onderzoek is afgerond vraagt hij de bevolking de kalmte te bewaren.