Meer mensen getroffen door aanhoudende griepgolf

De milde griepepidemie in Nederland heeft zich de afgelopen week verder verspreid. In de eerste week van het nieuwe jaar maakten huisartsen melding van 82 op de honderdduizend mensen met griep. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel donderdag.

Een week geleden, toen de grens van een milde epidemie officieel werd overschreden, waren nog 61 op de honderdduizend mensen ziek door griep. Net als vorige week steeg het aantal griepslachtoffers vooral onder 0 tot 4-jarigen. Ook onder kinderen tussen de 5 en 14 jaar was een stijging te zien, vermoedelijk doordat deze groep na de vakantie weer naar school is gegaan.

Epidemoloog en huisarts Gé Donker van het Nivel verwacht dat de griepgolf dit jaar langer aanhoudt dan de epidemie van vorig jaar, die met vier weken als relatief kort gold. Meestal duurt een griepepidemie zo'n zes tot acht weken.

Van een zware griepgolf wordt pas gesproken wanneer tweehonderd op de honderdduizend mensen ziek worden. De kans dat het dit seizoen nog zover komt is echter heel klein, aldus Donker.