Hennis bezorgd over afname steun voor NAVO

De afname van de steun van Nederlanders voor de NAVO is zorgelijk. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) breekt woensdag in haar weblog een lans voor het bondgenootschap, dat volgens haar in het belang is van de vrijheid, veiligheid en welvaart in Nederland.

Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Atlantische Commissie bleek onlangs dat 64 procent van de Nederlandse bevolking het NAVO-lidmaatschap van belang vindt voor de Nederlandse veiligheid. Vorig jaar was dat vijftien procentpunt hoger.

"We leven in een wereld waarin nieuwe reuzen opstaan, zowel economisch als militair", schrijft de minister. "Internationale militaire samenwerking is voor handelsland Nederland niet een keuze maar eenvoudigweg noodzaak."

Hennis wijst erop dat ook in de Europese Unie steeds vaker nauw wordt samengewerkt en ook de Verenigde Naties van groot belang zijn, maar stelt vast dat de NAVO een ?uniek bondgenootschap' is. "Een aanval op één is een aanval op allen. Zeer terecht is de NAVO tot op de dag van vandaag de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid."

De bewindsvrouw wil de NAVO ?uiteraard' niet heilig verklaren. "Ook binnen de NAVO zijn verbeteringen mogelijk, is het van belang om efficiënter om te gaan met de beschikbare middelen en kunnen we meer samendoen om aan militaire slagkracht te winnen en heel belangrijk: ons handelingsvermogen te vergroten", schrijft ze.


Hennis bezorgd over afname steun voor NAVO (Foto: Novum)