'Projectontwikkelaar claimt 409 miljoen van SNS'

Een projectontwikkelaar eist bijna 409 miljoen euro van SNS Reaal. De projectontwikkelaar, Ronald Ras, vindt dat de bank verantwoordelijk is voor de teloorgang van zijn golfresort, heeft hij gezegd voor de camera van de NOS.

De claim zou inmiddels zijn ingediend bij het hof in de Spaanse stad Murcia. Volgens Ras heeft SNS een contract geschonden door eenzijdig de financiering van het golfresort Mosa Trajectum in Spanje op te zeggen. Het bedrijf van Ras en SNS hadden een joint venture met een hypotheek met een doorlooptijd tot 2012.

De aanleg van het resort, dat het grootste golfresort van Spanje moest worden, begon in 2000 en werd gefinancierd door het in 2006 door SNS Reaal overgenomen Bouwfonds. SNS Reaal besloot zich echter helemaal terug te trekken uit buitenlands vastgoed en dus ook Mosa Trajectum toen in 2008 de crisis uitbrak.

De bank zou volgens het contract wel het recht hebben gehad zich terug te trekken. SNS zou echter ook de verplichting hebben gehad voor een andere financier te zorgen, maar dat lukte niet vanwege de crisis. Ras stelt er voor 99 procent zeker van te zijn dat hij de zaak wint. Eind deze maand stopt hij overigens met het onderhoud van het resort, dat hem nog altijd meer dan een ton per jaar zou kosten.

SNS laat in een reactie weten geen formele claim of dagvaarding te hebben ontvangen, maar wel een Spaans betalingsverzoek van Ras. Sinds november zou de projectontwikkelaar schermen met de mogelijke claim. "Ondanks ons verzoek daartoe komt de heer Ras niet met een onderbouwing daarvan." Wel zou Ras nog 130 miljoen euro aan achterstallige kredieten moeten betalen.

Volgens de NOS laat de claim overigens zien hoe moeilijk het voor SNS is vastgoedproblemen op te lossen. De verliezen bij vastgoedtak SNS Property Finance zouden inmiddels zijn opgelopen tot bijna twee miljard euro, wat een gat zou hebben geslagen in de kapitaalpositie van de bank. De kans is volgens de NOS groot dat de bank opnieuw staatssteun nodig heeft.