OM wil spreekrecht voor ouders in ontuchtzaken

Ouders van seksueel misbruikte kinderen moeten zelf spreekrecht krijgen als hun kind te jong is om zich in de rechtszaal uit te drukken. Dat bepleit persofficier Karen Gerritsen van het Openbaar Ministerie van Den Bosch vandaag in Trouw.

Ze is teleurgesteld dat de rechter in de zaak tegen de Bossche zwemleraar Benno L. de ouders geen spreekrecht geeft. De rechter wees er donderdag op dat in de wet staat dat alleen het slachtoffer zelf of één nabestaande van een overleden slachtoffer spreekrecht kan krijgen.

Het OM wil dat ouders de kans krijgen het verhaal van hun kind tijdens de zitting te vertellen. Dat zou niet alleen helend werken in het verwerkingsproces van het slachtoffer en de ouders, maar zou ook helderheid kunnen geven.

Dit kan volgens Gerritsen worden geregeld door het in de wet vast te leggen of door ervoor te zorgen dat rechters hier open voor staan. De enige manier waarop de ouders nu het verhaal van hun kind kunnen vertellen, is door een schriftelijke verklaring in te dienen. De aanklager kan er dan voor kiezen die voor te lezen, maar de rechter moet dat dan wel toestaan.

Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma wijst er in de krant op dat de rechtbank 'traditioneel geen plek voor emoties' is. In een rechtszaak moet worden uitgezocht of de verdachte de dader is en hoe zwaar de straf moet zijn. Het ministerie van Justitie wijst er op dat de rechtsgang niet te veel moet worden belast.