'Sancties tegen Iran juist positief'

Nieuwe sancties tegen Iran versterken de technologische vooruitgang van het land omdat het dan aangemoedigd wordt zelfvoorzienend te zijn. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zaterdag gezegd.

In een toespraak die rechtstreeks op de Iraanse staatstelevisie werd uitgezonden, zei Ahmadinejad dat de druk die de Verenigde Staten op het land uitoefent, averechts werkt en dat juist Washington in een isolement is geraakt en niet Iran. "Denk maar niet dat de vooruitgang van Iran gestopt kan worden", zei hij. "Hoe meer jullie je vijandigheid tonen, des te meer zullen wij gemotiveerd zijn om onze inzet voor de vooruitgang van Iran te verdubbelen."

De Amerikaanse president Barack Obama zei donderdag dat de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland een pakket sancties tegen Iran zullen samenstellen vanwege de weigering te stoppen met het verrijken van uranium. China heeft nog niet officieel bevestigd dat het niet langer tegen de VN-sancties is. Een Iraanse topdiplomaat betrokken bij het kernprogramma is in China in de hoop Beijing te kunnen bewegen zijn veto te gebruiken tegen sancties.

De VS en een aantal bondgenoten hebben Iran beschuldigd van het ontwikkelen van kernwapens. Iran ontkent de aantijgingen en zegt dat het nucleaire programma bedoeld is om energie op te wekken.