Het nutteloze feitje van de dag: Het plan voor een bijzondere snelweg

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een nieuw stukje A16 dat van het Terbregseplein naar de A13 zal lopen, maar wist je dat de A16 zich oorspronkelijk tot en met Haarlem zou uitstrekken. In de vorige eeuw werden er Rijkswegenplannen gemaakt, dat waren overzichten van de geplande aanpassingen en uitbreidingen aan het snelwegennet in ons land. In het plan van 1968 bevond zich een bijzondere geplande weg.

De A16, zo was het idee, zou vanaf Rotterdam helemaal doorlopen naar Haarlem als 'Stamweg'. Dat hield in dat snelweg geen afslagen zou krijgen naar het onderliggend wegennet. Alleen op knooppunten met andere snelwegen zou je expressnelweg kunnen verlaten. Uiteindelijk ging dit plan, zoals zoveel onderdelen van het rijkswegen plan van 1968, niet door. Het enige onderdeel van de Stam weg A16 wat daadwerkelijke gebouwd is, is de Wijkertunnel die opgenomen is in A9.

Rijkswegenplan 1968 (WegenWiki)
Rijkswegenplan 1968 (WegenWiki)