Exotische wintersporters beantwoorden jullie vragen!

6. De toekomst: Olympische Spelen en...medailles?

Zit hier een Braziliaanse sportbond achter, of is het vooral een initiatief van een aantal enthousiaste Brazilianen?

Bruna & Gabi: We worden heel goed gesteund door CBDN, de Confederaçao Brasileira de Desportos na Neva, ofwel de Braziliaanse sneeuwsportbond. Zij structureren de hele boel voor ons, regelen onze reizen, zorgen dat alles met het materiaal in orde komt etcetera. Wij hoeven ons bijna nergens zorgen over te maken, want tot aan de reizen en wedstrijdplanning aan toe regelen zij alles voor ons. We hebben een hele goede relatie bij CBDN en de communicatie tussen hen en de atleten kan bijna niet beter. Eerlijk gezegd geloven we dat CBDN een van de allerbeste sportbonden in Zuid-Amerika is, dus dat is bijzonder prettig!

Welke doelen hebben jullie voor je loopbaan? Met andere woorden, als - hopelijk over vele jaren - je carrière voorbij is, wat wil je dan bereikt hebben om te denken 'ja, nu heb ik alles eruit gehaald wat erin zat'?

Gabi: Ik wil dat onder meer door mijn voorbeeld de hoofdstad van Brazilië - Brasilia, tevens mijn woonplaats - meer structuur krijgt voor het beoefenen van sport, ongeacht welke sport dat dan is. Daarnaast wil ik historische resultaten halen op wedstrijden als de Olympische Spelen en andere internationale wedstrijden, waardoor ik hopelijk een voorbeeld kan zijn voor kinderen en jongeren. Ook wil ik binnen het biatlon gezien worden als een van de beste schutters. 

Bruna: Ik wil als eerste Braziliaanse biatlete een echt goed resultaat halen op de Olympische Spelen (Jaqueline Mourão werd in 2014 76e en 77e op de Spelen en is tot nu toe de enige olympische biatle(e)t(e) uit Brazilië ooit, red.). Het is nog wel vroeg om daar voor 2018 al over te denken, maar voor latere Spelen zie ik het zeker als iets dat mogelijk is. Mensen zeggen nog wel eens dat je met de goede genen geboren moet zijn "en als je niet de goede genen hebt, kun je nooit bij de beste atleten horen." Ik wil echter heel graag laten zien dat wilskracht en toewijding óók topresultaten kunnen brengen en dat je ongeacht je genen tot de besten kunt horen. Het moge duidelijk zijn dat ik daar nog keihard voor moet werken, maar voorlopig ben ik erg tevreden met mijn resultaten in het biatlon. Zeker als je je bedenkt dat ik pas in mijn tweede seizoen zit en ik nog maar anderhalf jaar geleden voor het eerst in de sneeuw stond, vind ik dat het erg goed gaat. We blijven hard werken!

Bruna (links) en Gabi (rechts) met de Zweedse ex-biatlete Anna Maria Nilsson, tot afgelopen zomer hun coach en iemand aan wie ze bijzonder veel te danken hebben. Tegenwoordig worden de Brazilianen gecoached door de Noorse ex-biatleet Tobias Retvik Torgersen, tevens trainer van het Zweedse B-team (Foto: Bruna Moura)
Bruna (links) en Gabi (rechts) met de Zweedse ex-biatlete Anna Maria Nilsson, tot afgelopen zomer hun coach en iemand aan wie ze bijzonder veel te danken hebben. Tegenwoordig worden de Brazilianen gecoached door de Noorse ex-biatleet Tobias Retvik Torgersen, tevens trainer van het Zweedse B-team (Foto: Bruna Moura)

Als je heel eerlijk bent, hoe schat je de kansen voor Brazilië in om in biatlon of langlaufen binnen 15 jaar een medaille te winnen in een World Cup, op het WK of op de Olympische Spelen?

Bruna & Gabi: Er zijn een aantal jonge atleten binnen het team die al echt hele goede resultaten hebben laten zien. Er is een tijd terug al een uitgebreid plan in werking gesteld om te zorgen dat onder meer deze jonge atleten goede resultaten neer kunnen zetten op de Olympische Spelen van 2026 en ook wij twee vallen binnen dit plan. Of dit succes gaat hebben hangt natuurlijk niet alleen af van de planning en de structuur die door CBDN is opgesteld, maar vooral van de hele levensstijl en de mentaliteit waarmee wij onze sport nu en in de toekomst bedrijven, zowel tijdens als buiten 'het seizoen'. Al met al is het natuurlijk erg moeilijk om in te schatten wat de kans op een medaille nou echt is. Als we geen medailles winnen maar wel in het bovenste deel van de resultaten kunnen komen zou dat voor ons in elk geval al echt heel erg mooi zijn. 

Gabi, wat zijn jouw doelen voor het WK junioren waar je van 27 januari tot en met 2 februari in actie komt?

Gabi: Ik heb hoge verwachtingen van het WK, vooral omdat ik het op het vorige WK hele goede resultaten heb gehaald. Ik wist me daar bij de jeugd te plaatsen voor de achtervolging, waarvoor je in de sprint in de top-60 moet eindigen - ik werd 58e van de 83 in de sprint. Dit jaar doe ik voor het eerst bij de junioren mee in plaats van de jeugd en ik wil daar een goede start maken. Nog een keer de top-60 halen zou heel mooi zijn, maar ook lastiger doordat ik nu pas eerstejaars junior ben. Ik heb daarnaast ook hoge verwachtingen van het schieten, dat hoop ik echt goed te doen. 

Het grote levensdoel van de altijd lachende hartsvriendinnen? Samen naar de Olympische Spelen...met de nadruk op samen (Foto: Bruna Moura)
Het grote levensdoel van de altijd lachende hartsvriendinnen? Naar de Olympische Spelen: altijd lachend en altijd samen (Foto: Bruna Moura)