Exotische wintersporters beantwoorden jullie vragen!

3. Het biatlonleven: schieten, macaroni en geldzaken

Als je tijdens de race bij de schietbaan in de buurt komt is het vrij normaal om wat langzamer te gaan en de hartslag omlaag te brengen. Ben je op dat moment extra zenuwachtig of is het zoveel getraind dat het vooral automatisch gaat?

Gabi: We langlaufen inderdaad wat langzamer richting het schieten om de hartslag onder controle te krijgen. Het binnengaan van de schietbaan en het gereed maken om te schieten zijn onderdelen waar we heel erg intensief op trainen. Het is daar namelijk erg belangrijk dat alles vanzelf gaat en dat we ons zo goed mogelijk op het schieten zelf kunnen richten.

Bruna: Zoals Gabi al zei vertragen we inderdaad om de hartslag wat naar beneden te halen voor we gaan schieten. Het trainen hierop is heel belangrijk, vooral ook omdat het helpt om bij het schieten de ademhaling en nervositeit wat onder controle te krijgen en dat heeft dan natuurlijk weer effect op het resultaat tijdens een wedstrijd. Als je zenuwachtig bent maak je veel sneller fouten en dus trainen we heel erg op de concentratie, om zo ook tijdens het schieten het maximale eruit te halen.

Hoe trainen jullie het schieten? Train je daarbij vooral in 'gesimuleerde race-omstandigheden', dus met een hoge hartslag, of train je ook met een lage hartslag om je puur op het schieten zelf te concentreren?

Bruna & Gabi: De wet in Brazilië maakt het voor mensen onder de 25 jaar, zoals ons, onmogelijk om daadwerkelijk te schieten. In Brazilië trainen we dus helemaal nooit, de kans om dat te trainen hebben we alleen als we in Europa zijn. Over het algemeen krijgen we van onze coaches beide soorten trainingen, dus wedstrijdsimulaties, maar ook schieten met een lage fysieke intensiteit. Het is echter wel zo dat we ook als we met een lage hartslag trainen dezelfde doelen hebben: we oefenen dan vooral op de schietsnelheid en het versnellen en meer efficiënt maken van de hele voorbereiding, zoals het wapen van de rug halen en schietklaar maken.

Een kijkje over de schouder van Bruna tijdens een schiettraining in het Oostenrijkse Obertilliach (Foto: Bruna Moura)
Een kijkje over de schouder van Bruna tijdens een schiettraining in het Oostenrijkse Obertilliach (Foto: Bruna Moura)

Gebruik je bepaalde middelen zoals gels of speciale vitaminen voor atleten of iets dergelijks? Hiermee doelen we natuurlijk wel op legale middelen, niet op doping.

Bruna & Gabi: Nee, we gebruiken helemaal niks wat aanvullingen betreft. We gebruiken zelfs allebei geen enkel middel tegen dingen als hoofdpijn, deels omdat we dat gewoon niet fijn vinden en deels omdat je daarmee toch altijd het risico loopt om ineens een positief plasje in te leveren. Natuurlijk spul gebruiken we wel gewoon en Gabi eet zich graag vol met fruit.

Hoe zien de maaltijden er rond de wedstrijden uit?

Gabi: Macaroni...veel macaroni...belachelijk veel macaroni. Dat is op de weg voor de wedstrijd dan. Op de wedstrijddag eet ik meestal brood met kaas en ham, ontbijtgranen met yoghurt, fruit en ik drink heel veel water.

Bruna: De dag voor de wedstrijd eet ik meestal hetzelfde als Gabi, omdat we toch bijna altijd samen eten en de hoeveelheid koolhydraten in de macaroni is erg nuttig. Op de wedstrijddag ga ik vaak voor brood met tonijn, yoghurt met muesli en honing en ook ik drink erg veel water. Als onze wedstrijd pas na de lunch is eten we dan trouwens ook vaak nog wat macaroni, alsof we daar nog niet genoeg van hebben gezien tijdens het seizoen..

Valt er met biatlon en langlaufen nog wat geld te verdienen of kan dat in Brazilië alleen als je profvoetballer bent?

Bruna & Gabi: Ja, we hebben in Brazilië een programma van de overheid genaamd Bolsa Atleta. Via dit programma krijgen alle Braziliaanse sporters die 'goede resultaten' halen een jaar lang een maandelijkse bijdrage, dus in het jaar nadat de resultaten behaald zijn. Het bedrag hangt dan weer af van de categorie waarin de resultaten neergezet zijn. Zo is er de categorie voor studenten, waar sporters een bijdrage krijgen als ze op het podium eindigen op de Internationale Studentenspelen. De categorie 'Nationaal' helpt sporters die in nationale kampioenschappen het podium halen of in de nationale ranking in de top-3 staan. De internationale categorie beloont atleten die in Pan of Zuid-Amerikaanse kampioenschappen medailles pakken en de 'olympische categorie' ondersteunt sporters die, zoals de naam doet vermoeden, de Olympische Spelen halen.

Dan is er nog het Bolsa Pódio, voor atleten die op WK's de top-15 bereiken. Dit is een erg interessant systeem van de Braziliaanse overheid en het helpt ons vooral met het betalen van de persoonlijke kosten, omdat we door reizen, trainen en in sommige gevallen - zoals ons - ook nog studeren weinig tot geen tijd over hebben om te werken. Eerlijk gezegd zou het dan wel helpen als de maandelijkse bijdragen nog net een klein beetje hoger zijn, maar we hebben niks te klagen.

Gabi gefocust tijdens de IBU Cup in Obertilliach in december 2015 (Foto: Michel van Balkum)
Gabi gefocust tijdens de IBU Cup in Obertilliach in december 2015 (Foto: Michel van Balkum)

Wie zijn jullie voorbeelden, zowel binnen als buiten het biatlon? Zijn er sporters die je niet bepaald leuk vindt?

Bruna: Mijn voorbeeld binnen het biatlon is de Duitse Laura Dahlmeier, omdat ze zo jong en klein is, maar een geweldige atlete die al zulke indrukwekkende resultaten heeft geboekt! (Dahlmeier debuteerde in de estafette op het WK van 2013 op het hoogste niveau, waar ze Duitsland in haar eerste wedstrijd van de middenmoot naar de eerste plek hielp, red.) Buiten het biatlon? Ik heb er een tijd over nagedacht, maar eerlijk gezegd kan ik niemand bedenken die ik echt als voorbeeld zie. 

Wat ik wel als 'voorbeelden' zie zijn eerlijke mensen die handelen uit liefde en passie en niet met de bedoeling ergens iets terug te krijgen. Mensen die toegewijd zijn aan het bereiken van hun doelen en die overal het beste uit willen halen dat ze kunnen en die ook voor anderen proberen zoveel mogelijk te betekenen. Mensen die positief in het leven staan en altijd anderen helpen, niet vanwege de bankrekening, maar omdat ze puur door hun aanwezigheid al een glimlach op gezichten toveren. Dit soort mensen zijn toch wel voorbeelden voor mij...ik heb verschillende vrienden en ik waardeer elke vriendschap, maar mensen met deze eigenschappen staan bij mij toch bovenaan.

Hmm, er is één sporter die ik niet leuk vind: Gabi....ik hou namelijk van haar! Een grapje daargelaten, er is eigenlijk geen sporter die ik niet leuk vind. Sommigen zijn meer spontaan en spraakzaam, anderen zijn serieuzer en minder spraakzaam, maar dat is gewoon een kwestie van karakter en dat hebben wij gewoon te respecteren. 

Gabi: Mijn biatlonvoorbeeld is Magdalena Neuner, de Duitse grootheid. Sinds ik in het biatlon terecht ben gekomen keek ik naar haar wedstrijden en ik vond de hele manier waarop zij haar sport beoefende altijd zo mooi. Daarnaast is ze gewoon een fantastische en hele sympathieke atlete. Mijn voorbeelden buiten het biatlon zijn Bianca Toledo en Lúcio Barreto Júnior. Dat zijn twee in Brazilië bekende christenen die mij met hun woorden en levensfilosofie geïnspireerd hebben. Atleten die ik niet leuk vind zijn er niet.

Gabi oefent het schieten bij een van de zeldzame gelegenheden om dat te doen (Foto: Bruna Moura)
Gabi oefent het schieten bij een van de zeldzame gelegenheden om dat te doen (Foto: Bruna Moura)