Vijf Filmtips voor de maand Juni

Cosmopolis

Releasedatum: 07 juni 2012
Genre: Drama
Regisseur: David Cronenberg
Acteurs: Robert Pattinson, Jay Baruchel en Paul Giamatti

Plot
In het New York van de nabije toekomst staat de 28-jarige Eric Packer (Robert Pattinson) bekend als de financiële ‘golden boy’ van Wall Street. Hij wordt rondgereden in een limousine op zoek naar de oude kapper van zijn vader voor een knipbeurt. Tijdens deze rit is zijn aandacht gevestigd op de Chinese yuan, aangezien hij zijn totale vermogen heeft ingezet op basis van de koers van deze munt. Terwijl Packer zijn imperium met het wegtikken van de klok ziet verdwijnen, breekt de totale chaos uit in de straten van New York en verliest Packer de greep op de realiteit.

Verwachtingspatroon
De Canadese regisseur David Cronenberg stond in de vorige eeuw bekend als een cultregisseur van voornamelijk horrorfilms als Scanners (1981) en Videodrome (1983). Sinds het uitkomen van Spider in 2002, maakt hij films voor een iets breder publiek. Hoewel het meesterwerk A History of Violence (2005) en Eastern Promises (2007) onmogelijk familiefilms genoemd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor Cosmopolis, een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Don DeLillo.

Cosmopolis streed in Cannes om de Gouden Palm. De film viel hierbij niet in de prijzen en de verschillende reacties van critici zijn tot nu toe verdeeld. Wellicht wordt de mening over deze film nogal beïnvloed door het feit dat Twilight-ster Robert Pattinson de hoofdrol heeft. Aangezien hij zich, volgens het principe van Phone Booth (2002), een groot deel van de speelduur bevindt in één ruimte, is zijn acteerwerk en uitstraling cruciaal voor het wel of niet slagen van dit ambitieuze project van David Cronenberg.