Vijf Filmtips voor de maand Januari

Bir Zamanlar Anadolu'da/Once Upon a Time in Anatolia

Releasedatum: nnb
Genre: Drama
Regisseur: Nuri Bilge Ceylan
Acteurs: Muhammet Uzuner, Yilmaz Erdogan en Taner Birsel

Plot
Een groep mannen, met onder andere een politieagent, een dokter, de openbaar aanklager en de moordenaar, is tijdens een nachtelijke tocht gezamenlijk op zoek naar een lijk dat begraven is op een onbekende locatie in de steppe van Anatolië. Doordat de moordenaar tijdens de misdaad onder invloed was, is het vinden van het lijk in een dergelijk eentonig gebied een moeilijke opgave.

Verwachtingspatroon
Bir Zamanlar Anadolu'da beleefde zijn wereldpremière op 21 mei 2011 tijdens het Filmfestival van Cannes, waarbij de film de zogenaamde Grand Prix won. Desondanks is de datum waarop de film in Nederland te zien zal zijn wederom uitgesteld en op dit moment onduidelijk. Dat is zeer spijtig, aangezien regisseur Nuri Bilge Ceylan eerder met de observerende en weliswaar nogal trage film Uzak een cinematografisch pareltje heeft afgeleverd.

De trailer bewijst dat de beelden wederom van grote schoonheid zijn. Daarnaast is het uitgangspunt van de film behoorlijk interessant. Hoewel de plotbeschrijving lineair lijkt, heeft regisseur Ceylan eerder aangegeven dat de verhaalstructuur allerminst een duidelijk patroon volgt. Daarbij geeft de speelduur van 157 minuten aan dat dit zeker geen film is die voor iedereen toegankelijk zal zijn.