Dick Maas beantwoordde vragen van FOK! users

Vorige week kon je in diverse topics in SHO, FEE en FTR vragen bedenken voor Dick Maas. Uit deze vragen is er een aantal geselecteerd en voorgelegd aan de filmregisseur van de recent uitgekomen film Sint. Hieronder een kleine selectie van de vragen en antwoorden.

Welke scène van de film was het meest moeilijk om te maken?

"Er waren een hoop lastige scènes. Werken met kinderen, dieren en boten zal ik niemand aanraden. De lastigste sequence was ongetwijfeld de dakachtervolging. Dat is een combinatie van live-action, visual effects en 3D animatie. De opnamen bij -20 in de nacht bovenop glibberige Amsterdamse daken waren ook geen pretje."

Is een film kunst of vermaak?

"Het is kunst om te vermaken. Ik wil er geen label opplakken. Ik maak films om mensen te vermaken. Een kunstenaar wil nog wel eens een kunstwerk voor zichzelf maken, ik niet. Als er geen mensen meer naar mijn films gaan, dan hou ik er mee op."

Wat is uw standpunt met betrekking tot filmpiraterij?

"Sinds ik mijn collectie laserdiscs met een waarde van €50.000 de deur uit heb gedaan bij het verschijnen van de dvd, denk ik daar genuanceerd over. Zolang er nog geen manier is om online recente titels tegen een schappelijk bedrag te downloaden, download ook ik illegale kopieën. Veel films die ik wil zien zijn hier niet eens verkrijgbaar, of veel te laat. Gelukkig komt SINT al in Februari op dvd en Blu-Ray, dus is er geen enkele reden om die illegaal te downloaden."

Voor meer vragen en antwoorden kun je een kijkje nemen in dit topic!