Dit zijn de beste films van 2023

3. Het filmjaar volgens Peter (Breuls)

Zelfs al neem je een hele maand, na aflopen van het kalenderjaar, om de achterstand in te halen om zeker te weten dat je niet per ongeluk een film weglaat uit je top 5, dan nog is het mogelijk om films te missen. Zou ik Saltburn in mijn top 5 hebben gezet, zoals Robbert heeft gedaan? Geen idee, niet aan toegekomen, ik zoek dat later nog uit.

Het is wel een jaar waarvan ik aan het begin iets anders had verwacht dan aan het einde. Ik heb in 2022 een paar films gezien die in Nederlandse zin pas in 2023 verschenen en verwachtte dat die hoog zouden eindigen. En toen ging er een heel jaar overheen en kwam er zo veel leuks uit dat ik graag op deze plek wilde memoreren, dat geen van die titels mijn top 5 heeft gehaald (sorry, McDonagh, Aronofsky en Wells). Maar ik moet zeggen dat ik dit jaar ook veel minder zeker ben van mijn top 5. De selectie die je hieronder ziet zou ik, als ik binnenkort nog eens naar mijn jaarlijst kijk (waarop op moment van schrijven 109 films staan), ook weer heel anders kunnen maken. Zoals altijd heb ik dus weer een momentopname en zijn dit de vijf films waarvan ik toch even aan je wil onderstrepen dat die het filmjaar 2023 mede de moeite waard hebben gemaakt.

5. No One Will Save You

Een direct-to-Disney+-thriller met in de hoofd- en bijna enige rol Kaitlin Dever als alleenstaande jonge vrouw die op een dag te maken krijgt met een alien home invasion. Omdat ze feitelijk alleen is met huisvredebrekende buitenaardsen zegt ze bijna geen woord en wordt de hele film gedragen door haar stilzwijgende acteerwerk. Het is een schande dat we deze niet in de bioscoop mochten bekijken, want dat zou het tripje meer dan waard zijn geweest.

No One Will Save You

4. Barbie

Nee, het is niet dat dit de op drie na beste film van het jaar is; het is vooral dat een film gebaseerd op een speelgoedpop helemaal nergens het recht had om zó goed te zijn en zo'n originele manier had mogen vinden om zo'n sterk punt te maken. En dan is het ook nog eens grappig, muzikaal, kleurrijk, ontroerend en verrassend. Dit was Barbie's jaar.

3. Godzilla Minus One

Die MonsterVerse-films die het afgelopen decennium uit de koker van Hollywood zijn verschenen zijn best leuk, maar zo goed als de originele Godzilla-filmstudio Toho het afgelopen jaar liet zien zijn ze nog niet geweest. De titel verwijst naar het feit dat Japan in de Tweede Wereldoorlog het nulpunt heeft bereikt, en toen kwam daar nog Gojira overheen en bereikte men een nieuw dieptepunt. Deze prequel van de allereerste Godzilla speelt zich dus direct na de oorlog af en focust op een kamikazepiloot die zijn plicht heeft verzaakt. Hoe kan hij zijn geweten klaren? Het opnemen tegen de koning van de monsters.

Godzilla Minus One

2. Spider-Man: Across the Spider-Verse

Een fijne voortzetting van de trend die was geïntroduceerd, om de animatiestijl van deze comic-verfilming meer te laten zijn dan slechts een weergave van het verhaal. En qua karakterisering, humor en gewoon algemene originaliteit behoort ook dit tweede deel van de Spider-Verse-trilogie tot de beste Spider-Man films die er zijn gemaakt.

1. Past Lives

Een film hoeft niet spectaculair te zijn om bovenaan een jaarlijstje te eindigen. Dit eenvoudige drama over een jeugdliefde die op volwassen leeftijd de aandacht weer opeist excelleert in karakterstudie en kalmte. Er is drama, maar geen conflict. Het zet aan tot nadenken over je eigen leven, ook al ben je zelf niet opgegroeid op een totaal ander continent, en de reis die je in dat leven hebt afgelegd. Een prachtig regiedebuut van Celine Song.

Past Lives